1. Pääministeri Matti Vanhanen tapaa tänään Puolan Gdanskissa venäläisen kollegansa Vladimir Putinin. Tilaisuus on virallisesti toisen maailmansodan syttymisen 70-vuotismuistotilaisuus. Syyskuun 1. päivän vastaisena yönä 1939 Natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan. Maailmansodan muistamiseen liittyvät juhlallisuudet alkoivat tänään aamunkoitteessa Gdanskissa eli entisessä Danzigissa samalla kellonlyönnillä, jolloin saksalaiset 70 vuotta sitten ampuivat sodan ensimmäiset laukaukset. Myöhemmin päivällä järjestettävään päätilaisuuteen osallistuvat useiden maiden johtajat, joiden joukossa ovat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän pääministeri Putin. Suomea edustaa Matti Vanhanen, Vuoksenrannan Säde.
2. Natsi-Saksan hyökkäys Puolaan perustui Saksan ja Neuvostoliiton viikkoa aiemmin eli 23.8.1939 solmimaan Molotov-Ribbentrop sopimukseen. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat Euroopan maat etupiireihinsä. Puola jaettiin Saksan ja N-L:n kesken ja Baltian maat, mukaan luettuna Suomi, kuuluivat Neuvostoliiton etupiiriin. Myöhemmin syksyllä 1939 Neuvostoliitto valloitti Puolan itä-osat.
3. Venäjän pääministeri Vladimir Putin tuomitsi 30.8. puolalaiselle lehdelle Gazeta Wyborcza antamassaan haastattelussa näkyvästi ja selkein sanoin ensimmäisen kerran Molotov-Ribbentropp -sopimuksen moraalittomaksi. Putinin mukaan kyseinen sopimus ansaitsee "täyden tuomion," sillä kaikenlainen sopiminen Natsi-Saksan hallinnon kanssa oli moraalisesta näkökulmasta katsottuna epäarvostettavaa. Toisaalta Putin nimesi haastattelussaan lännen osasyylliseksi sodan alkamiseen. Englanti ja Saksa olivat vuonna 1938 tehneet Hitlerin kanssa Münchenissä Tsekkoslovakian jakamisesta sopimuksen, jonka Puola Saksan tuolloisena liittolaisena oli Neuvostoliiton ja Venäjän mukaan hyväksynyt.
4. Putinin lausunto puolalaisille Molotov-Ribbentropp -sopimuksen moraalisesta paheksuttavuudesta on tietenkin politiikkaa, jonka tarkoituksena on lämmittää Venäjän suhteita Puolan kanssa. Puolassa, jossa on sodan jäljiltä edelleen katkeria muistoja sekä Saksasta että Venäjästä, on suhtauduttu kriittisesti Itämeren kaasunputkihankkeeseen eli Nord Streamiin. Putinin lausunnolla puolalaisia on pyritty lepyttämään.
5. Mutta myös suomalaisilla ja etenkin sodan seurauksena N-L:lle pakkoluovutettujen alueiden pakolaisilla eli evakoilla on katkeria muistoja Neuvostoliitosta ja Stalinista. Molotov-Ribbentrop -sopimukseen perustuen Stalin aloitti vuonna 1939 rauhansopimusten vastaisesti Suomea vastaan sodan, jonka seurauksena Suomelta riistettiin Karjalan Kannas, Petsamo, osia Sallan ja Kuusamon kunnista sekä Suomenlahden ulkosaaret.
6. Kun Putin on nyt tuominnut ankarin sanoin Molotov-Ribbentrop -sopimuksen eli Natsi-Saksan ja silloisen N-L:n sopimuksen Euroopan jakamisesta ja siitä aiheutuneet seuraukset, olisi Suomen pääministeri Matti Vanhasella Gdanskin kokouksen yhteydessä todella tuhannen taalan paikka näyttää, mikä hän on todella miehiään. Vanhasen pitäisi kameroiden edessä ottaa rohkeasti Putinia hihasta kiinni - onneksi Tarja Halonen ei ole nyt matkassa nykimässä kenenkään solmiota (!) - ja kertoa Suomen hallituksen halusta ryhtyä neuvottelemaan Venäjän kanssa win-win -pohjalta N-L:n sodan seurauksena oikeudettomasti Suomelta riistämien alueiden palauttamisesta.
7. Vanhasen pitäisi kertoa Putinille ja samalla koko maailmalle, ettei pelkkä yleisluontoinen toteamus Euroopan jakosopimuksen moraalittomuudesta suinkaan riitä, vaan myös Venäjän olisi korkea aika tunnustaa historialliset tosiasiat ja korjata tekemänsä vääryydet. Jos Vanhanen tämän tekisi, hän nousisi kerta heitolla valtiomiessarjaan ja hänen menestyksensä olisi taattu, ei vain naismaailmassa, vaan myös raskaan sarjan poliitikkojen klubeissa.
8. Jos Urho Kekkonen olisi saanut tällaisen tilaisuuden, hän olisi varmaankin käyttänyt sen hyväkseen ja toiminut edellä kerrotulla tavalla. Mutta epäilen, ettei Vanhasesta on tähän miestä. Hän on tyytyväinen tapaamiseen, kunhan pääsee samaan ryhmäkuvaan parinkymmenen muun Gdanskiin kokoontuneen poliittisen johtajan kanssa.
9. Muistotilaisuus tarjoaa maiden poliittisille johtajille tilaisuuden keskustella ajankohtaisista asioista. Itämeren kaasuputken, Nord Streamin, rakentamisaikataulu nousee epäilemättä yhdeksi keskustelun aiheeksi. Tässäkin Suomella ja Matti Vanhasella olisi tilaisuus näyttää, ettei Suomi enää ole Venäjän johdon käskyläinen, vaan sillä on omat ehtonsa kaasuputken mereen laskemiselle.
10. Mutta Matti Vanhanen ja Tarja Halonen ovat jo hyvissä ajoin ehtineet näyttää, että Suomi tekee myös kaasuputkiasiassa nöyrästi sen, mitä Putin ja Medvedev Suomen hallitukselta odottavat. He ovat antaneet täyden siunauksensa hankkeelle jo etukäteen ja jo ennen ympäristöselvitysten valmistumista. Tätä varten Tarja Halonen kutsuttiin noin kuukausi sitten Medvedevin ja Putinin puheille "poikien" loma-asunnoille Shotsiin salaiseen neuvonpitoon. Putinia Halosen ei ollut alun perin edes määrä tavata. Putinin ja Halosen keskustelujen sisältö on jäänyt täysin pimentoon.
11. Halosen sanotun vierailun aikana murhattiin Venäjällä ties jo kuinka mones Tshetshenian sodan vastustajiin ja Venäjän poliittisen johdon arvostelijoihin kuulunut journalisti. Medvedeville Halonen kertoi sanoneensa, että "näin ei voi enää jatkua," vaan Venäjän pitäisi tehdä "jotakin" murhien estämiseksi ja niiden selvittämiseksi; mitähän tuo "jotakin" mahtaisi tarkoittaa?
12. On kuitenkin eri asia, mitä poliitikko, kuten Halonen tässä tapauksessa, kertoo sanoneensa tai tehneensä, ja mitä hän todellisuudessa on sanonut tai tehnyt; poliitikoista kun ei koskaan tiedä. Kun tapaaminen ei ollut julkinen, ihmisillä ei ole mitään todisteita siitä, mitä Halonen oli todellisuudessa Medvedeville mainitusta asiasta sanonut ja missä sävyssä. Mutta ehkäpä Halonen sai Medvedeviltä luvan arvostella julkisesti venäläisten journalistien selvittämättömiä murhia sitä vastaan, että Halonen tukisi arvovallallaan ympäristöluvan myöntämistä Itämeren kaasuputkelle.
13. Matti Vanhanen ja hänen vanavedessään peesaava ympäristöministeri Paula Lehtomäki - tämä venäjän kielen taitoinen Kuhmon Kivan edustaja itärajalta - ehtivät ilmoittaa kuin sattumalta (!) 2-3 päivää ennen Gdanskin tämänpäiväistä tapaamista, että Suomen hallitus tulee syys-lokakuussa tekemään oman päätöksensä Itämeren kaasuputkiasiassa ja myöntämään "talousalueen käyttöluvan" hankkeelle. Tämä perustuu uuteen lakiin talousalueen hyödyntämisestä. Kyseinen laki on tietenkin säädetty juuri Itämeren kaasuputkea silmällä pitäen. Tuskinpa pahemmin erehdyn, jos arvelen, että aloite tällaisen lain säätämiseen on tullut Nord Streamin konsulttina toimivalta Paavo Lipposelta. Lipposenhan kerrotaan laskuttaneen muutama kuukausi sitten tähänastisena konsulttipalkkionaan Nord Streamilta kuusinumeroisen summan.
14. Mikä ihmeen kiire Vanhasella ja Lehtomäellä oli mennä kertomaan hallituksen tulossa olevasta talousalueen käyttöluvasta? Talousalueen käyttölupaa koskeva lausuntokierros nimittäin päättyi vasta eilen 31.8., mutta Vanhanen ja Lehtomäki kiirehtivät ilmoittamaan hallituksen periaatekannasta jo lauantaina 29.8. Lehtomäen mukaan asiasta on jo "riittävästi tietoa." Mutta saattaahan vasta eilen tulleissa lausunnoissa olla vaikka minkälaista uutta tietoa asiasta.
15. Oikea marssijärjestys olisi tietenkin ollut sellainen, että ensin olisi ratkaistu kaasuputken rakentamiseen ja mereen laskemiseen tarvittavat ympäristöluvat. Jos ympäristöviranomaiset epäisivät luvan, olisi asia sillä selvä, koska hallitus ei voi puuttua riippumattomien lupaviranomaisten päätöksiin. Hallituksen valitsema toisenlainen marssijärjestys on valittu tietenkin siksi, että antamalla jo etukäteen "talousalueen hyödyntämisluvan" kaasuputkelle hallituksen tosiasiallisena tarkoituksena on painostaa - tämä tietenkin kiistetään "mitä jyrkimmin" hallituksessa - myös ympäristöviranomaisia tekemään myönteinen lupapäätös asiassa.
16. Vanhanen ja Lehtomäki ovat koko ajan hoputtaneet lupaviranomaisia asian selvittämisessä ja lupapäätöksen tekemisessä. Matti Vanhanen korosti viimeksi 2-3 päivää sitten pääministerin haastattelutunnilla, että "luvilla alkaa olla jo kiire."
17. Voiko lupaviranomaisia enää tämän selvemmin hallituksen ja Nord Streamin sekä Venäjän johdon toimesta painostaa kaasuputkiasiassa: 1) Venäjän johto hoputtaa Tarja Halosta ja Matti Vanhasta asiassa; 2) Vanhanen ja ympäristöministeri Lehtomäki puolestaan hoputtavat lupaviranomaisia tekemään lupapäätös nopeasti; 3) hallitus kertoo tekevänsä joka tapauksessa oman myönteisen periaatepäätöksensä jo tässä kuussa ja 4) ex-pääministeri Paavo Lipposen tukema Nord Stream ilmoittaa yhtiön aloittavan putken rakentamisen ensi vuoden alussa!
18. Harmi, kun Matti Vanhanen ei voinut viedä jo tämänpäiväiseen Gdanskin tapaamiseen ilosanomaa Putinille Putin-Schröder -sopimuksen ja kaasuputkihankkeen sinetöinnistä Suomessa.
19. Matti Vanhanen kertoi sunnuntaina, että hän aikoo kysyä Putinilta Gdanskissa Arctic Sea -aluksen kaappauksesta. Mitähän Putin mahtaa Vanhaselle paljastaa asiasta? Tuskinpa mitään. Arctic Sean seikkailu ja aluksen jahtaaminen venäläisten toimesta oli näytöstä ja varoitus, mitä seuraa, jos terroristit yrittävät häiritä tai uhata kaasuputken rakentamista tai käyttöä. Kaasuputki tuo venäläiset sotalaivat Itämerelle. Kaasuputki ei ole pelkkä ympäristökysymys, kuten Suomen hallitus yrittää vakuutella, vaan myös Itämeren ja sen rantavaltioiden turvallisuuteen vaikuttava hanke.
"...olisi Suomen pääministeri Matti Vanhasella Gdanskin kokouksen yhteydessä todella tuhannen taalan paikka näyttää, mikä hän on todella miehiään. Vanhasen pitäisi kameroiden edessä ottaa rohkeasti Putinia hihasta kiinni ...ja kertoa Suomen hallituksen halusta ryhtyä neuvottelemaan Venäjän kanssa win-win -pohjalta N-L:n sodan seurauksena oikeudettomasti Suomelta riistämien alueiden palauttamisesta."
VastaaPoistaNo onneksi Vanhasessa lienee niin paljon valtiomiestä, että pidättyy ym. toimista, jotka "parhaimillaan" johtavat siihen, että Suomi liitetään menetettyyn Karjalaan. Tuntuu olevan vieläkin vaikeata muistaa, että Moskova ei ole mikään raastuvanoikeus ja että valtioiden välillä suurimmat pataljoonat ovat aina oikeassa.
No, tuollaiseen anonyymin mainitsemaan "pidättäytymiseen" nyt ei todellakaan tarvita mitään valtiomiesainesta!
VastaaPoistaEihän sitä tiedä. Kun Vanhanen uutisten mukaan tapaa Putinin Gdanskissa myös "kahden kesken," emme voi etukäteen olla varmoja siitä, mitä Matti meille tapaamisen jälkeen kertoo sanoneensa Vladimirille! Eri asia sitten tietenkin on, mitä Vanhanen todella on sanonut Putinille.
Öh, jos enemmistö ei halua Karjalaa takaisin, niin eiköhän tuollainen nykiminen olisi melko turhaa. Keskellä Eurooppaakaan yhdentyminen ei kommunismin jälkeen tahdo onnistua edes saman kansan kesken, niin miten venäläistetyn ja taloudellisesti tuhotun Karjalan liittäminen Suomeen voisi olla erityinen menestystarina?
VastaaPoistaMeinasin aamulla autolla ajaessani kiskaista kahvini nenän kautta- SirPutin oli tuominnut MoloRip sopimuksen moraalittomana tms. Sehän tietåää varmaa Karjalan ja ehkäpä Petsamonkin palauttamista. Eläköön Putin, Suomen ystävä ja SUURI VENÄLÄINEN. Eläköön koko Venäjän kansa ja sen ystävyys Suomen kansaa kohtaan . Eläköön Suomen ja Venäjän kansojen ikiaikainen ystävyys !!
VastaaPoistaEnemmistön kanta perustunee paljolti siihen, ettei Karjalan palauttamista pidetä näissä oloissa realistisena. Mutta olot eivät säily Venäjällä ikuisesti tällaisina.
VastaaPoistaEnemmistö suomalaisista varmaan piti myös Suomen voittoa viime sodissa Neuvostoliittoa vastaan epärealistisena, mutta silti pantiin hanttiin, tapeltiin ja toivottiin parasta.
Jos anonyymin kirjoituksesta heijastuva käpykaartilaisuus olisi saanut sotien aikana suomalaisten mielissä yliotteen, ei ryssä olisi tyytynyt Porkkalan miehitykseen ja valvontakomission lähettämiseen Hotelli Torniin.
Tiettävästi kun Valvontakomissio oli jättänyt Hotelli Tornin v.1947, niin siellä oli tehtävä mittava remontti. Suuri määrä hotellin irtaimistoa oli hakattu täysin paskaksi ja osa oli kadonnut taikka selvemmin sanottuna varastettu.
VastaaPoistaKARJALA MENETETTIIN 1944
VastaaPoistaKarjala meni 1940, mutta otettiin takaisin 1941. Se siita!
Toisen maailmansodan voittajat veivat meilta Karjalan ym alueet 1944. Tahan Karjalan menetykseen ei Ribbentropilla kaiketi ole osuutta, vaan me olimme satsanneet vaaralle hevoselle. -- Koettakaapa todistaa vaikka valistuneelle britille, etta Suomi ei olisi ansainnut vahintaankin niita menetyksia, jotka meita kohtasivat 1944.
Suomella ei tietenkään olisi ollut mitään syytä lähteä jatkosotaan, jos Stalin ei olisi aloittanut vuonna 1939 sotaa Suomea vastaan ja ryöstänyt Suomelta Karjalaa ja muita pakkoluovutettuja alueita.
VastaaPoistaOlosuhteisiin nähten olisi suotavaa, että et käytä sanaa Natsi-Saksa, koska valtion nimi, sen valtion jolla oli diplomaattiset suhteet muiden valtioiden kanssa, oli Saksa tai Saksan valtakunta. Tai sitten voit käyttää myös sanaa Kommari-Venäjä.
VastaaPoistaTodellinen syy Karjalan valloitukseen oli Neuvostoliiton tarve lisätä selluloosan tuotantoa ja siihen valmiit suomalaisten tehtaat Karjalassa olivat oiva apu. Selluloosaa tarvitaan ruudin valmistamiseen ja neuvostoliittolaiset laittoivat talvisodan jälkeen nopeasti tuotannon käyntiin vallatuissa tehtaissa ja Neuvostoliiton selluntuotanto tuplaantui.
Natsi-Saksa on yleisesti käytössä oleva ja oikein sopiva nimi Hitlerin johtamalle Saksan valtakunnalle.
VastaaPoista