torstai 7. huhtikuuta 2011

420. MTV3:n suuri vaalikeskustelu


1. Eilen nähdyssä Maikkarin "Suuressa vaalitentissä" oli kyllä räväkkyyttä ja säpinää enemmän kuin TV1:ssä aiemmin nähdyissä vaalitenteissä. Toisaalta oli paljon toisten puhumista ja jopa suoranaista huutoa sekä valittelua puheajasta - totuttuun tapaan etenkin Timo Soinilta; "eikä täällä saa edes vastata." Jos vain kuunteli keskustelua, tuntui välillä, että kysymyksessä oli humalikkojen kapakkakeskustelu. Soini on huomannut, että sympatiaa saa jo sillä, että on koko ajan "pienenä ja uutena" puoleen puheenjohtajana valittamassa, että "suurten ja vanhojen" puolueiden johtajat saavat häntä enemmän puheaikaa. Tosiasia kuitenkin on, että Soini yritti puhua muiden päälle siinä kuin muutkin puheenjohtajat. Joidenkin kommentoijien mielestä vaalitentti muistutti juopuneiden kapakka

2. Vaalitentin vetäjistä etenkin Timo Haapala tempautui mukaan keskusteluun välihuomautuksillaan enemmän kuin aikaisemmin on vastaavissa tilaisuuksissa totuttu näkemään. Haapala yritti olla nokkela ja joskus onnistuikin siinä, mutta joskus taas ei. Paha moka Haapalalle sattui, kun hän vastoin kuvaruudussakin esillä ollutta vastausasetelmaa heitti, että Paavo Arhinmäen kanta siirtyä opiskelemaan kouluissa pakkorutsin sijasta venäjää muistuttaa 70-luvun "tovereiden" myönteistä asennoitumista venäjän kieleen. Arhinmäki oli kuitenkin keskustelijoista ehkä kaikkein selvimmin nykyisen pakkoruotsin jatkamisen kannalla! Timo Haapala sortui lisäksi aiemmin useasti kuultujen ja nähtyjen heittojen ja herjojen viljelyyn. Tästä yhtenä esimerkkinä oli tapa, jolla hän yritti mollata Rkp:n Stefan Wallinia siitä, että Pohjanmaan rannikkoruotsalaiset maanomistajat eivät 1945 olisi suostuneet luovuttamaan Kannaksen evakoille maata.

3. Selvisikö keskustelussa asiallisesti mitään uutta? Tuskinpa vain. Kaikkien asiakysymysten osalta puolueiden ja puheenjohtajien kannata alkavat nimittäin olla jo aika hyvin selvillä, vaikka jotkut heistä yrittävät kierrellä ja kaarrella joissakin vastauksissaan. Tämä koskee etenkin vaalitenteissä jo aikaisemmin useaan kertaan jankattua suhtautumista euroalueen väliaikaiseen kriisirahastoon, Suomen lainatakausten kasvattamista rahastossa sekä Kreikan, Irlannin ja Portugalin asettamista velkasaneeraukseen. Mari Kiviniemeä ei saatu vieläkään myöntämään, että on enää turhaa yrittää venkoilla ja kiistää sitä tosiasiaa, että Suomen lainatakausten korottamisesta on jo sovittu. Yhtä itsepäinen oli Urpilainen jankatessaan, että demarit asettavat sijoittajien vastuun sisällyttämisen takausten kasvattamisen ehdoksi. Kuten Katainen on moneen kertaan todennut, tämä on mahdollista vasta vuonna 2013 voimaan tulevan pysyvän vakausvälineen käyttöönottamisen yhteydessä.

4. Se selvisi, että ainoa puolue, joka voi olla varma seuraavan hallituksen paikastaan, on Rkp. Jos Katainen on pääministeri, hän tarvitsee välttämättä ruotsalaiset mukaan hallitukeen, ja sama koskee Kiviniemeä. Ruotsalaiset vaativat hallituksessa tietenkin nykyiseen tapaan vähintään kahta ministerinsalkkua. Maahanmuuttoministerin salkku heille tuskin toista kertaa lankeaa varsinkin, kun Jörn Donner uhkaa pudottaa Helsingin vaalipiirissä ehdokkaana olevan Astrid Thorsin eduskunnasta.

5. Mikä siis neuvoksi, jotta Rkp saisi pitää kaksi ministerin paikka myös seuraavassa hallituksessa? Ehdotan järjestelyä, jossa Wallinin Kiviniemen hallituksessa hoitama kulttuuri- ja urheiluministerin salkku jaetaan kahtia, jolloin Stefanille jää vain urheiluasioiden hoito; siinäkin on Wallinille hommaa ihan riittävästi. Pesäpalloilunliittyvät asiat pitää kuitenkin siirtää muualla, sillä eiväthän suomenruotsalaiset pelaa pesäpalloa, ainoastaan käsipalloa. Pesäpallo on niin täysin supisuomalainen laji, että sitä koskevat asiat täytyy antaa perussuomalaisen ministerin hoidettavaksi.

6. Kulttuuriministeriksi tulee tietenkin itseoikeutetusti Jörn Donner, 78 v. Tätä postiahan Jörkka on tavoitellut koko ikänsä, muttei ole vielä onnistunut, vaikka on loikkinut usein juuri siinä toivossa puolueesta toiseen. Nyt on kyllä viimeinen hetki tunnustaa, kuka tässä maassa pystyy nämä kulttuuriasiat (ainoastaan) kunnolla hoitamaan ja uskoa kyseinen salkku Jörkan huomaan.

7. Mitä muuta jäi eilisestä debatista mieleen? Ei mitään uutta. Kiviniemi esiintyi pääministerin elkein rauhallisesti ja arvokkaasti, mutta hänen tyylinsä oli toisaalta kaikkein harmain ja näkymättömin. Urpilainen jatkaa terrierimäistä yliyrittämistään, sillä hän taistelee paikastaan demareiden johdossa eikä hänen omankaan edustajanpaikkansa uusiminen Vaasan vaalipiirissä ole mitenkään kirkossa kuulutettu. Päivi Räsänen joutui taistelemaan puheenvuoroja saadakseen, mistä syystä hän vaikutti koko ajan jotenkin kärsineen näköiseltä. Jyrki Katainen oli parantunut flunssastaan ja käytti monia teräviä ja jopa huumoria viljeleviä puheenvuoroja.

8. Paavo Arhinmäki on kanssa yhden sortin populisti, jonka tyyli eroaa Timo Soinin tyylistä lähinnä vain siinä, että hän, toisin kuin Soini, yrittää vakuuttaa kanssakeskustelijansa sanomansa oikeellisuudesta. Soinilla ei ole tätä painolastia, sillä hän puhuu vain "kansalle" ja heittelee tässä tarkoituksessa mitä heittelee, gallupeista päätellen hyvällä menestyksellä. Arhinmäki ei käytä solmiota ja hän pukeutuu säännöllisesti valko-siniruudulliseen puuvillapaitaan, joka muistuttaa värisävyltään aika paljon Timo Soinin likaisen sini-vakoista Millwall-kaulaliinaa. Anni Sinnemäki hymyilee ivallisesti varsinkin silloin, kun Timo Soini ja Päivi Räsänen ovat äänessä, mutta hänellähän onkin poikaystävänä se (nimeltä mainitsematta jäänyt) italiano, josta olemme saaneet viime päivinä lehdistä lukea.

9. Näyttää vahvasti siltä, että Timo Soini hamuaa itselleen uudessa hallituksessa vahvasti joko Mauri Pekkarisella nykyisin olevaa elinkeinoministerin tai sitten puolustusministerin salkun. Tämä näkyi eilenkin tavasta, millä Soini hyökkäsi voimakkaasti nykyistä energiaveroja vastaan ja kannatti häpeilemättä lisäydinvoiman rakentamista. Soini heittelee, etteivät terästehtaat pyöri tuulimyllyillä ja ettei mitään vihreitä energiaveroja ole olemassakaan. Soini vastusti myös eilen puolustusmäärärahojen leikkaamista. Soini tykkää ilmiselvästi rehvastella isoisten kanssa ja ilmeisesti hän kuvittelee, miten kivaa ja helppoa olisikaan käyskennellä elinkeinoministerinä eli superministerinä teollisuuspamppujen tai saapastella puolustusministerinä kenraalien seurassa. Nuo salkut eivät veisi niin paljon aikaa kuin pää-, ulko- tai valtiovarainministerin salkut, joten Soini voisi virkatehtävien hoidon lomassa piipahtaa silloin tällöin myös raveissa, joissa käyminen kuuluu Millwallin ohella Soinin lempiharrastuksiin.

15 kommenttia:

  1. Soinille ja Arhinmäelle kuitenkin pisteet siitä, että he eivät ole puuhaamassa hyökkäyssodan aloittamista.

    VastaaPoista
  2. Puhe hyökkäyssodasta on tietenkin täyttä puppua ja äänestäjien populistista höynäyttämistä. Kukaan ei ole sellaista Suomessa puuhaamassa.

    VastaaPoista
  3. Soinista voi kuoriutua uusi rauhanlähettiläs Mara.

    Il Capo, joka joskus tarvitsi propellipäisten ja työmiesten tukea asemiin päästäkseen, minkä jälkeen alkoi tepastella isojen poikien tahdissa, ehkä jopa vähän aavistellen tarkoituksia edelle pyrkien. Ajattelija yhteisen hyvän asialla.

    Ahtisaarenkin muodonmuutos soppatykiltä toiselle kiertäneestä sdp:n presidenttiehdokkaasta lihapatojen äärelle vakiintuneeksi kokoomuslaiseksi hakee vertaansa.

    VastaaPoista
  4. Aika puuduttavaa ja toisaalta turhaa huutamistahan nämä "keskustelut" ovat.

    Timo Haapala on kyllä surkea: stereotypioiden, ennakkokäsitysten ja ennakkoluulojen kahlitsema ja itsestäänselvyyksi toisteleva keskinkertaisuus.

    "Kansan" mukaan Soini oli väittelyn voittaja, koska hänenen puheestan ymmärtää, mikä on hänen kantansa.
    - Varmaankin itse kannasta viis. Asioilla ei taida olla niin suurta väliä, kunhan "kansa" saa rotestoida jotakin vastaan - mutta mitä vastaan?

    VastaaPoista
  5. Soini sanoi, että vihreillä on kyräränremmi yhtä kireällä kuin kokoomuksella, kun ovat valmiit Libya operaatioon. Soini kuitenkin on itse sanomut että puolustusmäöärärahoista ei saa leikata, vaikka jopa kokoomus on näitä leikkauksia esittänyt. Kenelläköhän on kypärä tiukemmin päässä.

    VastaaPoista
  6. Minäkin tein saman havainnon kuin J.P.H:kin Timo Soinin "kypäränremmi"-puheesta!

    Selitys lienee yksinkertaisesti se, että Timo Soini tähtää tulevassa hallituksessa juuri puolustusministeriksi, jollei hän pääsisi elinkeinoministeriksi.

    Soinin on tarpeen tehdä itseää "tykö" jo tässä vaiheessa kiikarissaan olevaa puolustusministerin salkkua ajatellen.

    Kentsutkin tietty tykkää jäbästä, joka intoilee julkisesti isänmaan puolustamisen ja määrärahojen säilyttämisen puolesta.

    VastaaPoista
  7. Martti Ahtisaari:

    "Perussuomalaisten kannatus on jätkämiesten kapinaa."

    VastaaPoista
  8. Viitaten ketjun kahteen ensimmäiseen viestiin, niin jos kyseessä on lähtövalmiit taisteluosastot ja toimintasäteenä 6000 kilometriä Brysselistä (yltääkö mihin asti Afrikkaa?), ja toimintamääräyksenä rauhaan pakottaminen, niin kovin hyökkäyssotamaiseltahan tuo kuulostaa vaikka kuinka kaupattaisiin humanitäärisyyden nimissä.

    Kansannousuja on helppoa agiteerata vaikka Lontoosta käsin perustetuilla oppositioilla - kuten Libyan tilanteessa tapahtui.

    Stubb arveli Libyan ongelmien alkaneen Afrikassa työttömyyden seurauksena, vaikka Libyasta palasi Kiinaan 30 000 työntekijää ja tuhansia - ellei kymmeniätuhansia - Egyptiin. Mutta kyllä Suomelle kuten myös EU:n elinkeinoelämälle halpa työvoima kelpaa.

    Afrikasta löytyy niin öljyä kuin markkinoille kasvutilaa sekä ostovoimaa, kunhan ensin saadaan EU-rahoilla pyörät pyörimään. Niillä rahoilla, joita nyt kerätään vakauden nimissä rahoittamaan uutta, uljasta Afrikkaa tulevaisuuden ostovoimaa varten.

    Wikipediasta:

    Euroopan unionin taistelujoukot

    "Euroopan unionin nopean toiminnan joukkoihin osallistuvat eräät Euroopan unionin jäsenvaltiot ja Norja. Tarkoituksena on koota lopuksi kaiken kaikkiaan 50 000 - 60 000 nopeasti liikekannalle pantavaa sotilasta, jotka voisivat olla tehtävässä kuukausista vuoteen."

    Kyllä näillä jo yksi Afrikka kellistetään markkinavoimien palvelukseen, ja eikö Lindenkin ole jo YK:n nimissä sinne nettikaapeleita vetämässä?

    EU:n elinkeinoelämä on tullut markkinoiden kasvun suhteen tiensä päähän ja tarvitsee kasvavia markkinoita Afrikasta.

    Se on sitä kun nykypäivän poliitikot ovat liike-elämän palveluksessa, niin tällaiset markkinavoimajutut on helppoa järjestää vaikka aseilla.

    VastaaPoista
  9. Eikös sitä niin sanota, että hyökkäys on paras puolustus.

    Jos on kyse kansanmurhasta, niin kyllä silloin kv. yhteisöllä on oikeus käyttää hirmutöiden estämiseksi hyökkäyssodalle ominaisia keinoja. Tämä on jo nähty. Näin tehtiin esim. Balkanilla, miksei siis myös Libyassa.

    Kyse ei ole mistään "markkinavoimajutuista."

    VastaaPoista
  10. Hei eihän näitä muuten mielenkiintosia blogitekstejä jaksa enää lukea ku kirjottaja niin selvästi kokoomuslainen. Katainen aina niin onnistunut:)

    Kehu ny joskus Soininki mielipiteitä ku sokea raisakin näkee että hyvää sisältyy paljon sen mielipiteisiin.

    Esim.mitä järkeä roijata rahaa portukaleihin kun joutuvat jokatapauksessa parin vuoden päästä saneeraukseen? Laitetaan siis laastaria muttei korjata todellista ongelmaa. Olen samaa mieltä Soinin kanssa siitä että pankkien pääomitus, kriisimaiden saneeraus ja melonien potkiminen pois emu:sta olisi oikea ratkaisu.

    VastaaPoista
  11. Puolueeton tarkkailijaperjantaina, huhtikuuta 08, 2011

    "Eikös sitä niin sanota, että hyökkäys on paras puolustus."

    Näinhän sitä sanotaan. Mutta kysymys onkin siitä, että onko sota hyökkäys- vai puolustussellainen.


    Joka tapauksessa lienet yhtämieltä siitä, että kyseessä on sota. Ei kait rauhan turvaamisessa tarvittaisi vuosikausia sotaan koulutettuja vapaaehtoisia. Rauhanturvaajiksi kelvannevat tavalliset suomalaiset reserviläiset.

    Eli kysymys on siitä, pitääkö hallituksen osallistua osapuolena sotaan. minun vastaukseni on kielteinen. JV:n vastaus taitaa olla myönteinen.

    VastaaPoista
  12. Blogistin puoluekanta ainakin näissä vaaleissa tuli selväksi.

    VastaaPoista
  13. En ole vielä lyönyt lopullisesti lukkoon, mitä puoluetta äänestän näissä vaaleissa.

    VastaaPoista
  14. Kirjoituksistasi päätellen äänestät kokoomusta! Et ainakaan nää mitään hyvää perussuomalaisissa?(arvaus)

    VastaaPoista
  15. SMP:n perillinen Perussuomalaiset ovat kaikesta päätellen saamassa kertaluokkaa suuremman vaalivoiton kuin SMP:n tyrmäysvoitto v. 1970.

    Kannattaisiko tulevien entisten valtapuolueiden ja heidän kannattajiensa, blogisti mukaan lukien, perussuomalaisten sättimisen ja pilkkaamisen sijasta mennä itseensä ja miettiä, mikä on Kokoomuksen, SDP:n ja Keskustan politiikassa on mennyt vikaan, kun nukkuvien puoluekin näyttää tulleen herätetyksi Perussuomalaisia kannattamaan?

    VastaaPoista