1. Huhtikuun 2015 eduskuntavaaleissa neljänneksi jäänyt ja oppositioon pudonnut SDP on tänään julkaistun Helsingin Sanomien gallup-kyselyn mukaan Suomen suosituin puolue. Demaripuolue on ohittanut kannatusluvuissa selkeästi pääministeripuolue keskustan.
2. HS-gallupissa SDP:lle mitattiin 22,8 ja keskustalle enää 19,7prosentin kannatus. Vuoden 2015 vaaleissa demarit saivat äänistä vain 16,5 prosenttia, kun taas keskusta keräsi äänistä 21,1 prosenttia. Viime kesän gallup-kyselyissä SDP:n kannatus ehti laskea jo 15 prosenttiin. Ylen joulukuun 2015 gallupeissa SDP:lle mitattiin jo 22,7 ja keskustalle 21,4 prosentin kannatus. Suunta näyttää siis pysyvän samanlaisena: demareiden suosio kasvaa harppauksin, kun taas keskustan kannatuksen heikentyminen kiihtyy.
3. Kokoomus on säilyttänyt asemansa maan kolmanneksi suurimpana puolueena. Vaikka puolueen ministereitä - sisäministeri Petteri Orpoa lukuun ottamatta - ja erityisesti valtiovarainministeri ja puheenjohtaja Alex Stubbia on lyöty oppositiossa ja mediassa oikein olan takaa, puolueen kannatus ei ole vaaleista juuri hiipunut. Viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen kannatusprosentti oli 18,2, tämänpäiväisessä HS-gallupissa puolestaan 17.9; Ylen joulukuun gallupissa kokoomukselle mitattiin 18,7 prosentin kannatus.
4. Kolmesta hallituspuolesta huonoimmin menee perussuomalaisilla. Puolue sai viime vaaleissa "jatkojytkyn" eli 17,7 prosenttia äänistä ja 38 kansanedustajaa. Hallitusvastuu painaa persuja, sillä puolue on hallitukessa joutunut syömään lähes kaikki populistiset vaalilupauksensa aina Kreikan kolmatta tukipakettia ja maahanmuuttopolitiikkaa myöten. Ylen gallupissa viime joulukuussa persuille mitattiin enää 8,9 prosentin kannatus ja myös tänään julkaistun HS-gallupin mukaan persujen "saalis" jäi alle 10 prosentin ja oli 9,6 prosenttia. Puolueen kannatus on laskenut vaaleista kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Oppositiopuolueista vihreät näyttää ajaneen persujen ohi pysyvästi, HS-gallupissa sille mitattiin 11,1 prosentin kannatus; viime vaaleissa vihreitä kannatti 8,5 prosenttia äänestäjistä.
5. Persuja vaaleissa äänestäneistä miehistä suuri osa on siirtynyt kannattamaan demareita. Timo Soinille olisi kuulunut hallituksessa ilman muuta valtiovarainministerin paikka, mutta Soini väisti tästä aiheutuvan raskaan vastuun ja valitsi itselleen mieluisan ja paljon helpomman ulkoministerin salkun. Soini reissaa joka viikko ulkomailla, esittää plokissaan lyhyitä ja ylimielisiä lausahduksia asioista kuin asioista ja jakelee ulkomailla käydessään rehvakkaita lausuntoja, jotka herättävät lähinnä hilpeyttä. Soinin lasahdukset eivätkä ole läheskään aina Suomen virallisen ulkopolitiikan mukaisia, vaan kuvastavat persujen ja Soinin omia populistisia käsityksiä esimerkiksi EU:sta, turvapaikka-asioista ja Puolan tilanteesta.
6. Viime eduskuntavaaleissa nykyiset hallituspuolueet saivat yhteensä 56 prosentin kannatuksen. Nyt ko. puolueiden kannatus on enää 47 prosenttia. Hallitus on hoitanut tehtäväänsä huonosti. Se ei saanut aikaan yhteiskuntasopimusta eikä ole onnistunut toimenpiteillään kohentamaan heikkoa talouskehitystä. Työttömyys on lisääntynyt lisääntymistään, yritysten kilpailukyky on huonontunut eikä taloutta ole saatu kasvu-uralle, ulkomaiset sijoittajat eivät enää investoi riittävästi Suomeen. Hallitus uhkailee ay-kenttää ja ihmisiä uusilla säästöillä, leikkauksilla ja pakkolaieilla. Paljon puhuttu ja kauan suunniteltu sote-uudistuskin saatiin edes jonkinlaiseen välimaaliin vasta sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä piti illalla tv-puheensa, jossa hän peloitteli lähinnä kokoomusta hallituskriisillä ilmoittaen kävelevänsä aamulla tasavallan presidentin luokse jättämään hallituksen eronpyynnön, jollei hänen vaatimustaan keskustalle tärkeän maakuntahallinnon uudistuksesta hyväksyttäisi.
7. Tuollainen on varsin taitamatonta ja tylsää sanelupolitiikkaa hallitukselta, eikä se ole purrut äänestäjiin. Virheitä välttääkseen SDP ei ole tehnyt kannatuksensa eteen juuri mitään, jollei alituista motkottamista ja välikysymysten tehtailua eduskunnassa sellaiseksi lasketa. Vaikka muuta on väitetty, demarit eivät ole kyenneet esittämään uskottavaa vaihtoehtoa hallituksen politiikalle. Puolueen ei ole tarvinnut sitä edes tehdä, sillä hallituksen tunarointi ja toistuvat epäonnistumiset ovat sataneet suoraan demareiden laariin.
11 kommenttia:
On kyllä melkoisen epäselvää sen "yhteiskuntasopimuksen" konkreettinen sisältö.
Jos se tarkoittaa palkkojen alennuksia, niin se ei ainakaan perustu mihinkään kansantaloustieteelliseen oppirakennelmaan vaan pelkkään tyhmyyteen ja toiveajatteluun.
Miten mm asuntovelalliset selviäisivät lainoistaan alemmilla palkoilla? Mitenkä julkishallinto paikkaisi pienentyneitä verotulojaan muuten kuin velkaantumalla lisää? Miten kävisi kotimaisen ostovoiman, kun yritysten tulot ovat kotitalouksien menoja?
Nimellispalkkoja ei voida mennä alentamaan, mutta realipalkat alenisivat ihan itsestään, kun Suomi palaisi takaisin kelluvaan markkaan ja omaan keskuspankkiin. Markka kelluisi markkinavoimien ohjauksessa sille tasolle kuin Suomen kansainvälinen kilpailukyky edellyttäisi. Suomi on eurossa menossa kohti maksukyvyttömyyden tilaa.
Kansalaiset ovat enenevässä määrin havainneet, että pääministeri on vain pikkutakki ja prässihousut. Sisällä ei mitään muuta kuin vastuutapakoilevaa vatulointia.
Se, joka samaan aikaan vastustaa nimellispalkkojen alentamista mutta kannattaa valuutan vaihtoa ja devalvaatiota, on umpityhmä. Suomen oman valuutan devalvaatio leikkaisi arviolta 20 prosenttia reaalipalkoista. Nyt kitistään jostakin viiden prosentin leikkauksista palkkoihin.
Euro on OK, mutta nimellispalkkoja tulisi saada alas noin 15-20 prosentilla. Tätä ei voida tehdä tietenkään kertarysäyksellä, koska se heikentäisi ostovoimaa kerralla liikaa ja aiheuttisi talouteen sokkivaikutuksen. Vaalikauden aikana kuitenkin siihen suuntaan voitaisiin mennä, jos järkeä olisi. Samalla verohelpotuksilla voitaisiin osa ostovoiman menetyksistä korvata palkansaajille.
Mutta kun ay-jyrät eivät elä tätä päivää, niin mistään ei tule mitään. EK kaikenlisäksi on epäonnistunut omassa viestinnässään välillä kieltäytymällä ja välillä suostumalla yhetiskuntasopimukseen. S**tanan tunarit.
Eipä taida anonyymillä olla minkäänlaisia opintoja makrotalouden parissa, kun ei ymmärrä oman valuutan tärkeyttä keskeisenä hintamuuttujana.
Ei Suomi voi olla samassa valuutassa Saksan kansantalouden ylivoimasen kilpailukyvyn takia. Emme voi antaa semmoista tasoitusta Saksalle. Maan valuutan pitää kuvastaa kunkin maan kansantalouden kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla. Suomella on karsaat kokemukset 1990 -luvun lamasta, kun tarrauduimme jääräpäisesti väärän hintaiseen valuuttaan. Semmoinen kansantalous, jonka valuuttaa yritetään väkisin pitää liian kalliissa arvossa, tuhoaa oman kansantaloutensa vakauden muutamassa vuodessa.
Maa, jolla on oma kelluva valuutta ja oma keskuspankki, ei voi koskaan joutua semmoiseen tilanteeseen kuin Kreikka, jolta rahat loppuivat kesken kaiken. Omalla valuutalla maa voi turvallisin mielin velkaantua vaikka suoraan keskuspankkinsa setelipainosta. Se on satavarma tieto, ettei kesksupankista rahat lopu ikinä.
Kun demarit on suurin puolue,niin nythän yhteiskuntasopimus voidaan saattaa voimaan. Maassa siis taas kaikki hyvin!
Demarit on suurin puolue, koska ajetaan säästöjä, jotka leikkaa palkansaajilta ja se on oppositiossa. Mitä kauemmin säästöjen läpiviemisessä kestää, sen kauemmin demarit porskuttaa, vaikka mitään todellista hyvää sieltä ei ole verkkosukkahousujen jälkeen noussut. Oppositiopolitiikkaa on helppo viedä eteenpäin, kun AY-väki on opposition puolella, mutta sitä ne näyttää osaavankin Rinteen johdolla.
Uskomattomalta tuntuu Kokoomuksen menestys kaikesta tuiskeesta huolimatta. Katainen ei uskaltanut säästää, jotta puolue ei häviä, mutta nyt se näyttää silti pärjäävän. Veikkaisin aika paljon Sipilän ansioksi, Kokoomus joutui ahtaalle tyhmyyksistä, mutta Sipilä antoi synninpäästön. Ilman Sipilää demarit olisivat nylkeneet Kokoomuksen ja hallituksenkin pala palalta.
Nyt, kun hallitus pitää rivinsä suorina ja jossain vaiheessa vaikeimmat ratkaisut on viety läpi, ehtii ne galluppi kehitysten suunnatkin muuttua moneen kertaan. Tuskin kepu saa seuraaviin vaaleihin samanlaista jytkyä, mutta en usko, että demarit enää silloin on noin kovassa kurssissa ja eiköhän vihreiltäkin vaalien läheisyys vie todellisemmalle tasolle. Voi se toki olla, että meillä on lähiaikoina viisikin merkittävää puoluetta. Jos siis persujenkin lasku on tilapäistä menetystä demareille.
Taisipa eräs tunnettu, kaikkien alojen asiantuntija-proffa hiljattain todeta että demarit ovat tehtävänsä tehneet ja puolueen voisi lakkauttaa tarpeettomana. Nyt puolue porskuttaa galluppien kärjessä. Niinpä. Kuinka väärässä ihminen voi ollakaan.
Ei ole Toipila tainnut huomata, että Suomella ei ole omaa valuuttaa. Markan haikailu takaisin ei paranna suomalaista kilpailukykyä yhtään eikä markan devalvaatiokaan sitä tekisi. Sen maksumiehenä ja -naisena olisi kaikki varallisuusarvojen omistajat ja palkansaajat. Velalla olisi toki ihana elää, kun oma keskuspankki painaisi koneet kuumina uutta rahaa ylivelkaisten kulutettavaksi. Hieno talousoppi Toipilalla!
Sama ananyymi
Edellinen anonyymin oli järkevin kirjoitus,mitä tällä palstalla on pitkään aikaan nähty. Näin asiat juuri ovat! Lisää tälläisissä pohdintoja tälle palstalle.
"Omalla valuutalla maa voi turvallisin mielin velkaantua vaikka suoraan keskuspankkinsa setelipainosta. Se on satavarma tieto, ettei kesksupankista rahat lopu ikinä."
Tämähän se on vasemmiston vanha hokema. Tuo tie - jota on kokeiltu esim. Ugandassa - päättyy siihen kun kukaan ei enää usko tuollaiseen "valuuttaan" ja seuraa hyperinflaatio. Sitä taas seuraa jonkinsortin diktatuuri.
Suomen ongelma on poliittinen: ay-liikkeen ja vasemmiston on poliittisesti ollut helpompi hyväksyä devalvoinnin kautta tapahtuva reaalipalkkojen alentaminen, koska se on peruskannattajalle näkymätöntä, mutta nimellispalkkojen alentaminen ei kertakaikkiaan käy.
Ongelman ydinsyy on suomalaisen vientiteollisuuden vanhahtavuus ja - Nokian romahtamisen myötä - liian alhainen jalostusarvo: ei ole varaa maksaa korkeita palkkoja, koska jäljelle jääneitä tuotteita ei kukaan osta.
"Uskomattomalta tuntuu Kokoomuksen menestys kaikesta tuiskeesta huolimatta."
Ei se ole uskomatonta: nyky-Suomessa 17-20 prosentilla menee hyvin, muut, joilla ei mene niin hyvin, äänestävät muita puolueita.
Lähetä kommentti