Paavo Arhinmäki seuraamassa avustajansa Jussi Saramon kanssa Suomi-USA -ottelua
1. Ministereiden ja muiden johtavien poliitikkojen toilaukset puhuttavat mediaa ja suurta yleisöä tuon tuostakin. Seuraavasa pari tuoretta esimerkkiä.
2. Ukrainan presidentti Viktor Janukovits yritti tukahduttaa opposition mielenosoitukset Kiovassa väkivallalla, jolloin satakunta mielenosoittajaa tapettiin ja useat sadat haavoittuivat. Janukovitsin oli pakko tehdä opposition kanssa muodollinen sopimus, jolla mm. presidentin vaaleja aikaistettiin ja presidentin valtaoikeuksia kavennettiin.Sopimus tehtin aamupäivällä viime lauantaina. Siitä ei kuitenkaan ollut VJ:lle hyötyä, sillä mielenosoittajat eivät hyväksyneet sopimusta. Janukovits joutui pakenemaan maaseutuasunnostaan kiireen vilkkaa ja lähtemään lauantaina iltapäivällä helikopterilla paikkaan, jota ei ole saatu vielä selville. Kiovassa väkijoukot vaativat Janukovitsia tilille ja oikeuden eteen joukkomurhista. Ukrainan parlamentti erotti Janukovitsin presidentin virasta - siihen sillä ei ole laillisia edellytyksiä - ja antoi hänestä etsintäkuulutuksen.
3. Viime lauantai oli Sotshin talviolympiakisoissa Suomelle menestyksellinen päivä, sillä Suomen Leijonamiehistö nuiji jääkiekossa USA:n maan rakoon numeroin 5-0 ja vei pronssimitalit. Ottelu oli 43-vuotiaan Teemu Selänteen viimeinen peli maajoukkuetasolla, mutta voihan tilanne vielä muuttua, jos Teemu innostuu jatkamaan edelleen! Hänet voitaisiin nähdä Leijonapaidassa vielä neljän vuoden kuluttua Etelä-Koreassa pidettävissä talvikisoissa leijonapaidassa! USA-ottelussa Teemu kunnostautui iskemällä kaksi maalia. Hänet valittiin kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi.
4. Teemun ura on todella pitkä ja muutenkin ainutlaatuinen. Yksi menestys häneltä on kuitenkin jäänyt puuttumaan - maailmanmestaruus, joita Suomi on voittanut jääkiekkoilussa kaksi kappaletta (vuosina 1995 ja 2011). Teemu ei ollut NHL-kiireidensä takia mukana Suomen kummassakaan kultamitalijoukkueessa.
5. Leijonat juhlivat pronssimitaleja Sotshissa ottelun jälkeen kunnolla. Tilaisuuteen otettiin mukaan kaksi ulkopuolista jäsentä eli kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) ja hänen avustajansa Jussi Saramo. Paavo A. on kunnostautunut tai ainakin herättänyt huomiota (kummastusta) aiemminkin suurissa urheilukisoissa omalaatuisella käytöksellään. Viime elokuussa Arhinmäki ikuistettiin valokuvaan yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa, jolloin hän heilutti kutsuvierasaitiossa sateenkaarilippua protestina Venäjän tiukentuneelle homolaille.
6. Sotshissa Arhinmäki töppäsi kunnolla. Leijonien pronssijuhlat olivat ilmeisen rankat ainakin urheiluministerin kannalta, sillä kemuissa ja niden jatkoilla ravintolassa nautittiin alkoholia runsaasti. Muutama kisaturisti kertoi Ilta-Sanomille nähneensä juhlien jälkeen sunnuntaina valokuvan, jossa kolme Leijonaa - siis suomalaista jääkiekkoilijaa - kantaa vahvasti päihtynyttä ja sammunutta ministeriä läheiseen hotelliin, josta Arhinmäelle oli jouduttu varaamaan sammumisen takia Suomen jääkiekkoliiton maksama huone yhdeksi yöksi.
7. Runsaanpuoleinen viinatarjoilu teki urheiluministerille ilmeisesti tepposet, sillä hän oli omien sanojensa mukaan "vain kohtuukäyttäjänä" sammunut ravintolan pöytään. Tällöin Leijonat olivat päättäneet varata uuvahtaneelle ministerille hotellihuoneen juhlapaikan läheisestä hotellista ja kantaneet ministerin hotelliin nukkumaan. Ministerin oma hotelli sijaitsi muutaman kilometrin pässä, joten olisi ollut hieman kohtuutonta, jos Leijonien olisi pitänyt retuuttaa sammunutta ministeriä pitkin katuja sinne asti.
8. Paavo Arhinmäki palasi kotimaahan suomalaisten urheilijoiden kanssa eilen maanantaina. Hieman koomista oli, että ministeri piti Helsinki-Vantaan kentällä jonkinlaisen tervetuliaispuheen urheilijoille ja vetäytyi sitten muina miehinä urheilijoiden taakse kuuntelemaan muita tilaisuudessa pidettyjä puheita. Media piiritti Arhinmäkeä koko päivän, jolloin Arhinmäki esiintyi katuvaisena ja myönsi sammuneensa pöytään, hän pyyteli käytöstään anteeksi. Ministeri selitti olleensä yhtäjaksoisesti puolitoista viikkoa kestäneellä ulkomaan virkamatkalla, josta Sotshi oli ollut viimeinen etappi.
9. Arhinmäki kiisti, että hän olisi krapulansa takia peruuttanut sunnuntaiksi sovitun tapaamisen Venäjän urheiluministerin kanssa. Toiset tiedot väittävät kuitenkin, että näin olisi tapahtunut ja että Suomea olisi sanotussa tapaamisessa venäläisen ministerin kanssa edustanut opetusministeriön liikuntayksikön johtaja Harri Syväsalmi. Joka tapauksessa Arhinmäki ei seurannut sunnuntaina 50 km:n hiihtoa ladun varressa, vaan katseli kisan hotellihuoneensa telkkarista.
10. Arhinmäen toilailu on herättänyt Suomessa paljon keskustelua. Mitään oikeudellisia seuraamuksia ministerille ei sammumisesta kuitenkaan aihedu, vaikka ministereiltä voidaan korkeiden virkamiesten tavoin edellyttää asemansa mukaista arvokasta käytöstä myös työtehtäviensä ulkopuolella. Pääministeri Jyrki Katainen on ilmoittanut haluavansa keskustella Arhinmäen kanssa tapauksesta. Katainenhan muistetaan kompuroinnistaan viime eduskuntavaalien (2011) jälkeen, kun hän vaalivalvojaisista kotiin palatessaan törmännyt kotinurkillaan kukkaruukkuun, kaatunut ja loukannut kasvonsa. Kokemusta siis on pääministerilläkin!
11. Arhinmäen sammumista on irvailutu ulkomailla asti. Mm. Norjassa Arhinmäen sammumista kantokuntoon asti on nimitetty ministerikänniksi. VG-lehti otsikoi tapauksesta etusivullaan näin: "Suomalaisministeri lähti kännäämään - pyytää anteeksi", ks. tarkemmin tästä. Norjalaisia kaivelee myös Arhinmäen lausunto norjalaishiihtäjien menestyksestä ja menestyksettömyydestä Sotshin kisoissa, sillä sen katsotaan sisältävän rivien välissä väitteen siitä, että norjalaiset hiihtäjät olisivat aikaisemmin käyttäneet astman hoitoon tarkoitettuja kiellettyjä lääkeaineita. Norjalaiset ovat vaatineet Arhinmäeltä julkista anteeksipyyntöä, mutta sellaista ei ole vielä kuulunut.
12. Mitä tästä kaikesta opimme? Olisiko kulttuuri ja urheiluministeriksi valittava ehdoton absolutisti, joka ei sammuisi pöytään ainakaan viinanjuonnin seurauksena? Tai sitten todella kovakuntoinen kännääjä, joka ei tarvitsisi kantajia pitkäksi venähtäneen illlan istumisen jälkeen?
13. Suomen Sotshin olympiajoukkue johtajineen päivineen on nyt joka tapauksessa palannut onnellisesti kotimaahan. Tuliaisina oli viisi mitalia eli yksi enemmän kuin neljä vuotta sitten Vancouverin kisoista. Tätä saavutusta on hehkutettu ja ylistetty kovasti, ilmeisesti osin siksi, että yksi mitaleista oli kultainen, jollaista Suomi ei ole saanut talviolympialaisista sitten vuoden 2002 Salt Laken kisojen (Samppa Lajunen ja yhdistetyn joukkuekilpailu).
14. Olympiakomitean huippu-urheilujohtaja Mika Kojonkoski ylisti Suomen saavutusta ja lupaili, että vuoden 2022 talvikisoissa Suomi tulisi olemaan paras pohjoismaa eli saamaan enemmän mitaleja kuin Norja ja Ruotsi. Tämä tavoite ei kuitenkaan tule toteutumaan, kun tiedämme, miten paljon norjalaiset ja ruotsalaiset urheilijat saalistivat mitaleja Sotshin kisoissa, mitalitilaston kakkosmaa Norja yhteensä 26 (niistä 11 kultamitalia) ja Ruotsikin 15.
Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
tiistai 25. helmikuuta 2014
torstai 20. helmikuuta 2014
819. Olympiahuumaa
Pitäiskö meidän sittenkin antaa Karjala niille takaisin…
Venäjän Sotshissa on vietetty talviolympiakisoja jo pari viikkoa. Kisoja on tullut seurattua sairaalan petissä varsin tiiviisti. Nyt olen kuitenkin taas kotona viehättävässä hoidossa.
Suomenkin mitalitili on auennut, meillä on nyt jo neljä mitallia, joista yksi kultainen ja kolme hopeista. Suurin yllätys on Iivo Niskasen ja Sami "Musti" Jauhojärven kulta parisprintissä. Musti ajoi röyhkeästi viimeisessä kaareessa Saksan hiihtäjän eteen, jolloin sakemanni (TIm Tscharke) kaatui ja jäi seitsemänneksi ja Venäjän hiihtäjä Nikita Kriukov menetti myös tasapainonsa. Saksalaiset tekivät Jauhojärven törmäilystä protestin mutta tuomarineuvosto hylkäisi sen. Olisiko Suomi voittanut ilman Jauhojärven kohellusta? Tuskinpa vain.
Jääkiekossa Suomi otti yllätysvoiton 3-1 isäntämaa Venäjästä. Suomen voitto oli maalivahti Tuukka Raskin ansiota ja seurausta siitä, että Venäjän maalivahdiksi oli valittu se huonompi vaihtoehto. - Yllä oleva kuva on napattu juuri Suomen ja Venäjän ottelun aikana.
Suomen mitalitili ei taida enää kisojen loppupäivinä kasvaa. Ellei Heikkisen Matille sitten satu miesten 50 km:llä se "pöljä päivä", jolloin kaikki natsaa kohdalleen.
Suomalaisia poliitikkoja on vieraillut Sotshin kisoissa solkenaan Sauli Niinistöstä ja Jyrki Kataisesta alkaen. Tällä herkellä Sotshissa on ministeri Jan Vapaavuori. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki matkustaa Sotshiin huomenna. Paavo ottanee myös Sotshiin mukaan sateenkaarilipun, jota hän voi heilutella kisojen päättäjäisissä. Seksuaalivähemmistön edustajia Paavo on luvannut joka tapauksessa kisoissa tapaavansa.