torstai 7. toukokuuta 2015

940. Hallituspohja selvisi


1. Tänään selvisi, mitkä puolueet aloittavat varsinaiset hallitusneuvottelut ja muodostavat mitä ilmeisimmin myös hallituksen. Hallitustunnustelija Juha Sipilä ilmoitti päätöksestään iltapäivällä klo 17.

2. Hallitukseen tulee vain kolme suurta puoluetta eli Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus. Niillä on eduskunnassa vankka enemmistö eli 124 kansanedustajaa. Pieniä puolueita Juha Sipilän hallitukseen ei tule, mikä on hyvä asia. Jyrki Kataisen sixpack -hallitus oli jo alun perin outo ja lähes mahdoton pitää ruodossa varsinkin vihreiden ja vasemmistoliiton jatkuvan räksytyksen ja sooloilun takia.

3. Oppositioon jää viisi puoluetta:  Sdp, Vihreät, Vasemmistoliitto, Rkp ja Kristilliset (Kd). Niiilä on eduskunnassa yhteensä 76 kansanedustajaa.

4. Juha Sipilä kertoi harkinneensa myös Rkp:n ottamista hallitusneuvotteluihin. Tämä on ymmärrettävää, sillä onhan Carl Haglund onnistunut puolustusministerinä hyvin.  Jos ministereiden määrä vähenee, niin kuin on suunniteltu, Rkp:n poisjättämistä voidaan pitää oikeana ratkaisuna, sillä ministeripaikat jaetaan vain kolmen puolueen kesken. Rkp on istunut hallituksissa yhtäjaksoisesti 36 vuotta, joten puolueelle tekee hyvää jäädä välillä oppositioon, mistä käsin se tulee tukemaan useimpia hallituksen esityksiä. Rkp:n poisjäänti helpottaa persujen ja Timo Soinin asemaa hallituksessa, sillä perussuomalaiset ovat suhtautuneet ruotsalaisiin nuivasti. Ruotsin kielen asemaa Rkp:n poisjäänti ei uhkaa.

5. Erinomaisen hyvää hallitusratkaisussa on se, että Sipilä päätti valita hallitukseen demareiden sijasta kokoomuksen. Sdp kärsi huhtikuun vaaleissa jo toisen perättäisen rökäletappion ja sen rivit ovat pahasti hajallaan hallitukseen menon suhteen. Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on tullut tunnetuksi oudoista lausunnoistaan ja riidanhaluisuudestaan Stubbin hallituksessa. Oppositiossa demareilla on tilaisuus koota voimiaan ja valita seuraavassa puoluekokouksessa Antti Rinteen tilalle parempi ja sopivampi henkilö. Erkki Tuomioja olisi tietenkin halunnut kovin mieluusti jatkaaa ulkoministerinä, mutta Alex Stubbista tulee varmasti yhtä hyvä ulkoministeri. 

6. Vihreiden ja vasemmistoliiton poisjääntiä uudesta hallituksesta on myös tervehdittävä tyydytyksellä. Paavo Arhinmäellä ja Ville Niinistöllä oli tilaisuus näyttää kyntensä Kataisen hallituksen ministereinä, mutta he eivät onnistuneet tehtävässään. Kaverit alkoivat pikku hiljaa hallitustyön edetessä räksyttää, soloilla ja moittia suureen ääneen suuria hallituspuolueita, erityisesti kokoomusta. Vaalitaktisista syistä Paavo ja Ville päättivät jättää hallituksen kokonaan, minkä jälkeen heidän räksytyksensä kasvoi lähes sietämättömäksi. Nyt Niinistöllä ja Arhinmäellä ja heidän puolueillaan on tilaisuus jatkaa hallituksen ulkopuolella ja harjoittaaa "rakentavaa oppositiopolitiikkaa".  Onneksi olkoon! 

7. Selvältä näyttää, että Timo Soinista leivotaan uuden hallituksen valtiovarainministeri, jolloin Alex Stubbista tulee ulkoministeri. Jos hallituksessa on14 ministeriä, keskusta ottanee niistä kuusi, jolloin persut ja kokoomus saisivat kumpikin neljä ministerinsalkkua. Persujen ministerit on melko helppo arvata: Soini, Jussi Niinistö, Sampo Terho ja Hanna Mäntylä. Keskustan ja kokoomuksen ministereitä on vaikeampi ennustaa. 

27 kommenttia:

  1. Hyvä ja selkeä ratkaisu Sipilältä. Uskon,että Soinista tulee hyvä valtiovarainministeri ja Stubbista hyvä ulkoministeri. Kerrankin selkeä porvarihallitus. Mitä ihmettä RKP olisi tehnyt hallituksesta. Jussi Niinistöstä tulee tasapainoisesti ajatteleva puolustusministeri. Toivottavasti kokoomus valitsee jämäköitä ja isänmaallisesti ajattelevia ministereitä eikä mitään grah-laasosia. Nyt tuntuu oikein hyvältä ja turvalliselta.
    Skorpioni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Grahn-Laasonen kyllä on ennusteiden mukaan nytkin Stubbin ykkösvalinta.

      Poista
  2. SSS-miehiä hallituksen johto demarinaisten mielestä. Tämä lause kuvaa hyvin ja osuvasti demarien alennustilaa. Olisiko heti anteeksipyynnön paikka. Tyhmää!

    VastaaPoista
  3. Minä kyllä ihmettelen miten ihmeessä Stubb voi olla hallituksessa joka lupaa olla kasvattamatta Suomen osuutta tukipaketeissa? Eikös Stubb ole nimenomaan vannonut tukipakettien nimeen? Kreikka pitää pelastaa hinnalla millä hyvänsä?

    VastaaPoista
  4. No huh huh! Perussuomalaiset ja Kokoomus samassa hallituksessa? Maahanmuutto, Eu-politiikka, ja homo-avioliitot, kaikissa näissä asioissa puolueet ovat valovuosien päässä toisistaan. Siis ihan oikeasti, eihän tämä voi toimia?

    VastaaPoista
  5. Kylläpä näitä "puolueettomia" ym. tarkkailijoita nyt hatuttaa niin vietävästi!

    Kylymää kyytiä tuloo torella. AKT panee satamat kiinni, SAK kaavailee jo yleislakkoa, sitten tulevat katovuodet, sen jälkeen nälkävuodet, sitten tulloo ryssä, kun hallituksessa on Nato-intoilija Stubbi, jne.jne.

    Ja kaikki tämä vain siksi, että tätä meidän kullannuppupuoluetta, tätä Sdp:tä ei huolittu hallitukseen, vaikka se on meitin paras puolue, jollla on maailman paras puheenjohtaja Rinteen Antti!

    Voi saatuna, mitä tämä Sipilä meni tekemään!

    VastaaPoista
  6. Rinteen syytähän tämä on kaikki. Jos Juttaa ei olisi syrjäytetty, niin takuulla Sdp olisi hallituksessa. Demareissa ei sinänsä mitään vikaa, mutta Rinne on vaan niin vastenmielinen! Mies vaihtoon välittömästi!

    VastaaPoista
  7. Juha Sipilä sanoi kysyttäessä infossa, että "Sdp jäi ulkopuolelle, koska luottamus löytyi tältä pohjalta".

    Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että Sipilä ei luottanut Antti Rinteen johtamiin demareihin, mikä on hyvin ymmärrettävä kanta.

    VastaaPoista
  8. "Rinteen syytähän tämä kaikki on".

    Jetsulleen! Ensin Rinne kärsi vaaleissa rökäletappion ja sitten se meni sekoilemaan lausunnoissaan ja syyttämään Juttaa. Kuka tämmöiseen tyyppiin voisi luottaa!

    VastaaPoista
  9. Kenestä oikeusministeri hallitukseen? Käytäntö lienee osoittanut, että juristi pitäisi olla. Löytyykö näistä puolueista kokenutta valtiomiestä ja juristia Zyssen ja Juhantalon lisäksi?

    VastaaPoista
  10. Zysse on aina ennenkin kieltäytynyt ministerisalkusta - migreeniinsä vedoten.

    Eduskunnassa on harvinaisen vähän juristeja. onko persujen ryhmässä yhtä ainoaa? Poliiseja taitaa olla enemmän kuin lakimiehiä. Voi olla, että oikeusminsteriksi joudutaan valitsemaan ei-juristi. Kokoomuksesta vaikkapa Kari Tolvanen, joka on ammatiltaan - tietenkin poliisi.

    Mutta kenet persut valitsee uudeksi puhemieheksi? Siinäpä kysymys. Ei kai vaan Lea Mäkipäätä?

    VastaaPoista
  11. Persujen Leena Meri on varatuomari. Kokoomuksessa Antti Häkkänen.

    Eduksunnan puhemieheksi sopisi vaikkapa Pentti Oinonen tai Kike Elomaa.

    VastaaPoista
  12. Eihän ministerin tarvitse olla kansanedustaja. Oikeusministeriksi voitaisiin nostaa esimerkiksi eduskunnasta pudonnut ja töitä etsivä Kimmo Sasi. Ei välttämättä olisi ihan huono valinta edes. Stubbilta tämä olisi kyllä vähän ruudin haaskaamista.

    VastaaPoista
  13. Suomen ässien valtiojohto voi sekoittaa ministeripakkaa oikein kunnolla. Jos Soini jättäisikin ministerihommat muille ja ryhtyisi puhemieheksi, se olisi aika Jytky. Lisäksi se voisi jatkaa Persujen suosion vahvistumista, kun leikkaukset eivät henkilöityisi "the Persuun" ja ministeripestien myötä muutkin persut saisivat vahvistettua uskottavuuttaan onnistuessaan.

    VastaaPoista
  14. Älkää nyt vielä alkako jakamaan niitä ministerisalkkuja. Kuten Sipiläkin totesi, niin se tulee vasta viimeisenä. Nyt on alettu vasta neuvottelemaan hallitusohjelmasta. Sen jälkeen puoluevaltuustot äänestävät hallituspohjasta. Tässä olisi itseasiassa sekä kepulla, että perussuomalaisilla tuhannen taalan paikka tiputtaa kokoomus ulos hallituksesta. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin molemmat puolueet haluaisivat mieluummin tehdä yhteistyötä demareiden kanssa.

    Joten älkää nuolko, ennenkuin tipahtaa. Jotenkin on sellainen kutina, ettei kaikki mene niin kuin Strömsössä.

    P.S. Milloinkas persuista on muuten tullut porvaripuolue? Ainakin kaikki persut jotka minä tunnen, ovat ihan perusduunareita. Sikäli kalskahtaa oudolta tuo "Porvarihallitus".

    VastaaPoista
  15. Kun ministerien määrää vähennetään, voidaan ministeriöidenkin määrää vähentää. Kaivetaan koipussista vanha kunnon "kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö" ja kootaan siihen liikenne-, ulkoilu-ja-urheilu-, työ- ja keinoelinministeriö sekä kaikkien keskittämisten keskellä eräänlainen kulkulaitos oikeusministeriö.

    Juristipulaa potevasta triosta nostettakoon ministeriksi joku reipas mutta urheileva poliisimies, joka voisi sivutöinään hoitaa myös sisä- ja rajatietoministeriön.

    Kun demarit on nyt sopeutettu oppositioon, kävelevä katastrofi Antti Rinne voi harjoitella uudenlaista puhetapaa vaikkapa tällä ääntämisharjoituksella: yksikseni yskiskelen.

    VastaaPoista

  16. Keskustan toisen kauden kansanedustaja Eeva-Maria Maijala on agrologi-varatuomari.

    Hänen nykyinen kotikuntansa on Savukoski, missä minulla oli aikoinaan mahdollisuus tutustua kyseiseen henkilöön. Järkinainen on hän ja menneellä eduskuntakaudella seurasin hänen työskentelyään "isossa salissa" suurella tyydytyksellä.



    VastaaPoista
  17. Onhan siellä ministereiksi jo ilmoittautuneitakin ja pätevää väkeä. Teuvo Hakkarainenhan ilmoitti haluavansa maa-ja metsätalousministeriksi ja samalla toi esiin, että hallitsee ne asiat muita paremmin. Eipäs jätetä Teuvoa kulisseihin. Timo Soini on kyllä ministeriainesta. Alkoi jo eilisessä haastattelussa itkeä, että entiset hallitukset sitä ja tätä. On siis pätevä ministeriksi ja samalla tuli nostaneeksi Persut vanhojen puolueiden joukkooon.

    VastaaPoista
  18. Sipilälle hyvä insinöörihuumori,jota tarvitaan tosiaankin! Totesivat hän,että RKP:tä ei tarvita enää tykintyöntäjäksi.

    VastaaPoista
  19. Hallituksen kolme SSS-miestä ovat myös vaalien kolme suurinta ääniharavaa. Tässäkin katsannossa hallituspohja vastaa erinomaisen hyvin vaalitulosta.

    VastaaPoista
  20. Pääasia että RKP ei tule hallitukseen itsekkäänä takiaispuolueena. Tämä ilmeni viimekaudella erityisesti oikeusministeriön hallinnonalalla.

    VastaaPoista
  21. Tuo ei toki pidä paikkaansa.

    Rkp oli hallituksessa yhdessä Kd:n kanssa mallkelpoinen pienpuolue. Aivan toista luokkaa kuin vasemmistoliitto ja vihreät, nämä paskiaispuolueet, jotka lähtivät lätkimään hallituksesta täysin itsekkäistä syistä.

    VastaaPoista
  22. Vihreät saivat käsitykseni mukaan historiansa parhaan vaalituloksen. Vihreät ovat siis onnistuneet hallituksessa ja sittemmin myös oppositiossa varsin hyvin. Se on selvä, paremmin kuin vaikkapa kokoomus.

    Olen todella huolestunut tästä perusporvarihallituksesta. Työntekijöille vihamielinen ja muutenkin taantumuksellinen porukka keskimäärin.

    Juttaa on turha huutaa takaisin demareihin, kuten edellä joku esitti. Jutta menetti oman tahdon valtiovarainministerinä ollessaan ja hänestä tuli valtiovarainministeriön virkamiesjohdon puherobotti, joka toisteli Hetemäen ja kumppanien mielipiteitä. Tyypillinen ilmiö on juuri se, että ministeriö ja sen virkamiehet kaappaavat vallan, jos ministeri on heikko. Rinne sen sijaan heti torppasi VM:n älyttömyydet, kuten hallintarekisteriehdotukset, joita VM:n virkamiehet mitä ilmeisimmin suomalaisten rahasukujen toiveesta ajoivat lakiin kuin käärmettä pyssyyn.

    VastaaPoista
  23. Ministereitä on tulossa tusina tai vähän päälle. Julkisuudessa pinnalla olleet ministerinimet ovat kaikki politiikan ykkösketjua. Joukossa ei vakavissa ennusteissa ole ollut yhtään lakimiestä, eikä oikeusministerin paikalla edes ole välitetty spekuloida. Surkea juttu. Nyt kun kaivattsisiim erityisen vastuullista otetta, sektori on joutumassa tuuliajolle. Ja sen ainoan kerran kun meillä oli muu kuin juristi oikeusministerinä, yleinen tuntemus oli, että ei koskaan enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, esimerkiksi lauantain Iltalehden ministerisuosikeissa ja varasuosikeissa ei ole yhtään lakimiestä. Varmaan joku sosiaaliministeri saa senkin heittopussina.

      Poista
  24. Ei tarvinnut Sipilä RKP:n säätiöherrojen rahoja,koska "hynää" on jo omasta takaakin.
    Olisi Haglundille kelvannut hallituspaikka persujenkin kanssa,niin katkeralta mies näyttää. Oli varma hallituspaiksta.suurin syy,ettei hallituspaikka tullut oli Haglundin venäjävastaisuus. Veikkaanpa muuten,ettei Stubbistakaan tule saman syyn takia ulkoministeriä,vaan hän keskittyy puolueen johtamiseen elinkeinoministerin paikalta ja Ilkka Kanerva nousee ulkoministeriksi. Niinistön ja Sipilän yhteistyö pelaa näet niin hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voe tokkiisa, ei kai se Sipiläkään nyt sentään omia rahojaan peliin heittämässä!

      Poista