tiistai 19. tammikuuta 2010

210. Keskustan viimeinen pääministeri I


1. Missä olit (tänään kello 14 jälkeen), kun kuulit tai luit uutisen, jonka mukaan Paavo Väyrynen lähtee mukaan keskustan/kepun puheenjohtajakisaan? Tämä on Isänmaan kannalta tärkeä kysymys, sillä tuolla ilmoituksella - näin uskon (vaikken välttämättä toivo) - itse asiassa ratkesi se, kenet valitaan keskustan ensi kesäkuun alussa (12.6.) pidettävässä puoluekokouksessa uudeksi puheenjohtajaksi ja kenestä tulee samalla Matti Vanhasen jälkeen uusi pääministeri. Puheenjohtajaksi ja pääministeriksi tulee siis Paavo Väyrynen. Vaikuttaa siltä, että Väyrysestä tulee keskustan viimeinen pääministeri - ainakin pitkäksi, pitkäksi aikaa.

2. Itse olin valmistautumassa hiihtolenkille lähtöön, kun avasin telkkarin ja näin teksti-tv:stä veret seisauttavan uutisen Paavo Väyrysen ilmoituksesta. Hiihtolenkki jäi tekemättä, mikä oli varmaan viisas ratkaisu. Hiihtäminen olisi voinut olla suorastaan riskaabelia, sillä lenkillä ajatukset olisivat tunnekuohun vallassa ja Nälkämaan marssin soidessa mielessä olleet kuitenkin Väyrysen ilmoituksessa. Vaikka en olekaan keskustan äänestäjiä tai kannattajia.

3. Miten kävikään vasureiden kuopiolaiselle kansanedustaja Erkki Virtaselle, joka viime viikonvaihteessa oli retkiluistelemassa Kallavedellä ja ryhtyi kertomansa mukaan - tämäkin siis ylitti uutiskynnyksen (!) - kuudennella kierroksella ajattelemaan "isänmaan asioita"? Juu, Virtasen tarkkaavaisuus petti, luistin tarttui railoon, jalka vääntyi ja reisiluu murtui. Tämä Erkki Virtanen (vas) on sama heppu ja kansanedustaja, jonka kerrottiin marraskuun alussa etuilleen härskisti menemällä sikainfluenssarokotukseen jo ennen virallisten rokotusten alkamista. Ehkäpä Virtanen koki myös tuolloin olleensa isänmaan asialla: mihin eduskunta olisikaan joutunut, jos yksi sen kansanedustajista - vaikkakin yksi kaikkein näkymättömimmistä opposition edustajista - olisi joutunut tuon inhottavan taudin kouriin! Myöhemmin Virtanen oli pyytävinään etuiluaan anteeksi ja sanoi, että ehkä näin ei olisi saanut tehdä!

4. Kuten muistamme - jollette muista niin lukekaa blogistani 23.12.2009 - Matti Vanhanen antoi meille mieluisan joululahjan ilmoittamalla aivan joulun alla, että hän jättää puheenjohtajan tehtävät puolen vuoden kuluttua. Tiedotteessaan Matti vetosi ensi syksyllä tapahtuvaan jalkojensa operointiin. Matti tarjoutui kuitenkin jatkamaan pääministerinä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka, jos puolueen uusi puheenjohtaja niin haluaa. Joulun jälkeen Vanhasen piti tarkentaa vetäytymisensä syitä, mutta mitä vielä! Matti vetosi edelleen vain "kokonaisarvioon," jossa jalkojen operaatio on yksi tekijä - muita osatekijöitä Matti ei suostunut nimeämään. Mutta niin kuin blogissani 23.12. kerroin, muut syyt ovat mitä ilmeisemmin jalkavaivoja paljon painavampia. Uudessa ilmoituksessaan Vanhanen selvensi aiempaa ilmoitustaan sikäli, että hänen tarkoituksenaan on 12.6. luopua myös pääministerin tehtävistä.

5. Vanhasen ilmoitus tuli hallituksen ja maan asioiden hoidon kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Onko mitään laitaa, että pääministeri ilmoittaa jo reilut puolta vuotta ja reilu vuosi ennen seuraavia parlamenttivaaleja, että hei, mä en sitten muuten enää jatkakaan pääministerinä! Jos valtakunnan talousasiat olisivat kunnossa, olisi pääministerin ilmoitus vielä ollut jotenkin ymmärrettävä, mutta kuten tiedämme, Suomen talous on heikossa kantamissa ja talouslaman pahimmat koettelemukset ovat vasta edessäpäin. Minä en ainakaan näe Vanhasen ilmoitukselle muita syitä - kun niistä ei ole haluttu edes pienellä sanalla kertoa julkisuutteen - kuin tietynlaisen vastuun pakoilun ja pyyhkeen heittämisen kehään tulossa olevien vaikeiden aikojen takia.

6. Pääministeri Matti Vanhanen on loppukauden eli 12.6. saakka rampa ankka hallituksen johdossa - puhutaan mitä puhutaan - eikä hallituksen toimintakykyä todellakaan käy kateeksi. Ehkäpä Matti Vanhanen toivoi, että keskusta ja/tai kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pyytäisivät häntä jatkamaan pääministerinä seuraaviin vaaleihin asti, mutta näin ei ole tapahtunut.

7. Mutta kuka "hullu" - Antti Rantakangasta toki lukuun ottamatta - ryhtyisi ilman mitään poliittista kompensaatiota johtamaan kaikissa vaaligallupeissa alamäessä olevaa, raskaiden vaalirahoitusskandaalien ryvettämää puoluetta, kun seuraavissa vaaleissa mitä ilmeisimmin - kiitos Matti Vanhasen ja hänen hallituksensa - on tiedossa vaalitappio ja vieläpä roima sellainen! Vain se, että 12.6. valittavalle uudelle puheenjohtajalle tipahtaa samalla pääministerin pätkätyöpaikka kuin ikään Manulle illallinen, saa keskustan vanhat parrat (Väyrynen, Pekkarinen, Jäätteenmäki) ja uudet intomieliset yrittäjät( Kiviniemi, Rantakangas, Korhonen) ryhtymään ehdolle epäkiitolliseen tehtävään.

8. Kokoomuksen Jyrki Kataisen eilinen ilmoitus, jonka mukaan keskustan puoluekokouksessa 12.6. tapahtuvan uuden puheenjohtajan ja samalla pääministerin valinta ei ole hallitukselle mikään ilmoitusasia, oli odotettu. Jyrki Kataisen toteamuksen, jonka mukaan on "luontevaa", että keskustan uusi puheenjohtaja on samalla pääministeri, täytyi olla Matti Vanhaselle aika karvas pettymys. Katainen ei vedonnut pienellä sanallakaan sen puolesta, että Vanhanen jatkaisi pääministerinä! Päin vastoin Katainen kehui hallituksessa nyt istuvia keskustan ministereitä ja sanoi, että heistä kuka tahansa voisi vaikeuksitta toimia Vanhasen jälkeen pääministerinä. Kataisen toteamus oli itse asiassa viimeinen naula Matti Vanhasen arkkuun ja toiveille saada jatkaa pääministerinä vielä puheenjohtajavaalin jälkeen. Matti Vanhanen on tehnyt tehtävänsä, hän saa mennessä! Näin ajatellaan nyt myös kokoomuksessa. Tänään myös vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoi, että olisi luontevaa, että keskustan tuleva puheenjohtaja toimisi myös pääministerinä.

9. Paula Lehtomäen viime sunnuntain ilmoitus olla pyrkimättä puheenjohtajaksi oli yllätys. Käsitykseni mukaan ministerin lapset ja perhe eivät tosiasiallisesti ole painavin syy Lehtomäen vetäytymiseen, sillä jatkahan Lehtomäki kuitenkin ministerinä - Lehtomäkihän ilmaisi halunsa jatkaa ministerinä myös seuraavien vaalien jälkeen. Lehtomäen ilmoituksen todelliset syyt liittyvät vaalirahoitusskandaaleihin, joiden vuoksi myös Matti Vanhanen mitä ilmeisimmin ilmoitti luopuvansa tehtävästään. Paula Lehtomäki on po. suhteessa yhtä "ryvettynyt" paljon kuin Matti Vanhanenkin. KRP tutkii Matti Vanhasen aiemmin johtaman Nuorisäätiön asioita eikä kukaan tiedä, mitä kaikkea näissä ja muissa vastaavanlaisissa vireillä olevissa tutkimuksissa saattaa putkahtaa esille. Joku tutkintaan tai kuulusteluihin joutuvista ihmisistä voi tulla vaikkapa uskoon ja "laulaa" kaikki kepun salaisuudet ja "koiruudet" julkisuuteen. Miten sitten suu pantaisiin?

10. Vanhanen johti puoluetta, jonka peräkammarissa eli puoluetoimiston tiloissa puolueen "peräkammarin pojat" eli muun muassa Jarmo Korhonen, Lasse Kontiola ja Aki Haaro olivat juonimassa ja perustamassa vanhan ketun eli vaasalaisen asianajaja Pekka Lindin avustuksella Kehittyvien Maakuntien Suomea (KMS); Jarmo Korhonen sanotaan olleen juuri ratkaisevalla hetkellä pois kammarista, mutta ilmeisesti hän oli vain käymässä "ulkohuoneessa." KMS:ää, tuota viime vaalien pahamaineista peitejärjestöä, hyväksi käyttäen kaikille keskustan johtaville poliitikoille (Vanhanen, Väyrynen, Kalli, Lehtomäki, Pekkarinen jne, jne.) uitettiin viranomaisia ja yleisöä hämäten vaalirahaa Topi Sukarin, Arto Merisalon ym. firmoista. Matti Vanhasen täytyi puolueen puheenjohtajana olla tietoinen sanotusta manööveristä, vielä pahempi asia olisi, jollei puheenjohtaja olisi tiennyt mitään.

11. Matti Vanhanen ylvästeli vaalirahoitusskandaalin puhjetessa toukokuussa 2008 muille kansanedustajille, että hänen oikeusministeriölle vuoden 2007 vaalien jälkeen jättämänsä vaalirahoitusilmoitus on malliesimerkki avoimesta ja rehellisestä ilmoituksesta. Todellisuudessa ilmoitus oli Vanhasen KMS:ltä saman tuen osalta tosioloja vastaamaton. Vanhanen ilmoitti saaneensa KMS:ltä tukea 10 000 euroa, mutta kuten, KMS oli vain peitejärjestö, jolla ei ollut mitään omia varoja. Jos Vanhasen ilmoitus olisi ollut oikea, hänen ilmoituksessaan (tai sen täydennyksessä) olisi pitänyt mainita yksilöidysti ja eritellen kaikki ne yritykset ja bisnesmiehet, jotka olivat lahjoittaneet rahaa KMS:lle edelleen mm. juuri Matti Vanhasen vaalikampanjaan jakamista varten. Mutta näin ei tehty, sillä Vanhanen ei muiden poliitikkojen tavoin halunnut paljasta, ketkä liikemiehet ja firmat olivat rahoittaneet hänen vaalityötään. Tämä kyllä tuli selväksi pian vaalien jälkeen muun muassa siinä yhteydessä, kun Matti Vanhanen kiirehti puoltamaan vaalitukijansa Toivo Sukarin vastatuuleen joutunutta Vihdin Ideapark-suunnitelmaa.

12. Entäpä sitten Paula Lehtomäen osuus vaalirahoitusskandaaliin? Vastaus kysymykseen löytyy pitkälti Vihreä lanka -lehden kirjoituksesta 23.5.2008, jonka otsikkona oli "Lehtomäki - älykäs, nuori ja epärehellinen." Kirjoituksessa todetaan, että Paula Lehtomäki tunsi lakivaliokunnan jäsenenä vuonna 2001 ollessaan läpikotaisin tuolloin säädettävänä olleen vaalirahoituslain sisällön ja muun muassa sen, että yrityksiltä saadut vaalituet oli ilmoitettava yksilöidysti oikeusministeriölle annettavassa ilmoituksessa. Vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen Lehtomäki jätti kuitenkin ilmoittamatta yksilöidysti yhteensä 40 000 suuruiset vaalituet. Hän täydensi ilmoitustaan vasta toukokuun loppupuolella 2008, jolloin vaalirahoitusilmoitusten epäkohdat alkoivat muutenkin putkahdella julkisuuteen.

13. Ministeri kertoi toukokuussa 2007 Kainuun Sanomille, että hän oli yllättäen huomannut saaneensa "erittelemätöntä" vaalirahaa joiltakin yrityksiltä. Toukokuun 16. päivänä 2007 päivätyssä ilmoituksessaan Lehtomäki täydensi vuotta aiemmin jättämäänsä ilmoitusta ja mainitsi saaneensa vaalitukea KMS:lta 15 000 euroa, Helsingin Mekaanikontalo Oy:ltä 10 000 euroa, Ruukki Group Oyj:ltä 10 000 euroa sekä Ajanta Oy:ltä 5 000 euroa. Ruukki Groupin, Ajannan ja Mekaanikontalon taustalta löytyy veroparatiisi yms. firmoja ja liikemiehiä, jotka halusivat avokätisesti tukea jo edellisessä hallituksessa ulkomaankauppaministerinä ministerinä istuneen Lehtomäen uraa. Hieman aiemmin toukokuussa 2008 Lehtomäki oli kertonut Kainuun Sanomille olevansa tietämätön ilmoittamatta jääneistä yli 1 700 euron tuista.

14. Minusta on mahdotonta uskoa Lehtomäen selityksiä. Kokenut ja älykäs poliitikko, joka oli osallistunut yksityiskohdittain vaalirahoituslain säätämiseen, ei tietenkään voinut olla tietämätön saamastaan 40 000 euron lahjoituksesta ja sen antajista. Vain noin kuukausi sitten eli 27.12.2009 Paula Lehtomäki kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että omasta mielestään hän kelpaa myös pääministeriksi. Lehtomäen mukaan hän oli Vanhasen ykköshallituksessa ministerinä ollessaan osallistunut "yleisellä tasolla" muun muassa Ruukki Group Oyj:n ulkomaanbisnesten edistämiseen. Uskotaan, uskotaan, ja itse asiassa Ruukki Group ilmoitti toukokuussa 2008 omasta aloitteestaan ne tahot, joita se oli vuoden 2007 vaaleissa tukenut. Lehtomäki, jota pidettiin yleisesti vahvimpana keskustan puheenjohtajaehdokkaana, esitti vielä tuossa samassa HS:n haastattelussaan, että olisi parempi, etteivät poliitikot itse lainkaan tietäisi, mistä heidän vaalikampanjaansa tulleet tuet ovat peräisin. Minusta tämä kerrassaan uskomatonta puhetta ministeriltä ja johtavalta puoluepoliitikolta, joka oli tavoittelemassa puolueensa puheenjohtajan ja pääministerin paikkaa!

15. Paula Lehtomäki, Anu Vehviläinen ja Kimmo Tiilikainen ovat nyt siis omasta aloitteestaan ulkona keskustan puheenjohtajakisasta. Vehviläisellä ja Tiilikaisella ei olisi todellisuudessa ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia tulla valituksi, ja tämän he ymmärsivät itsekin. Tiilikainen, jota jotkut ovat pitäneet poliittisena pyrkyrinä, tähtää ilmeisesti uudelleen puoluesihteeri Jarmo Korhosen kaatamisen tai seuraavan hallituksen ympäristöministeriksi, jos keskusta sattuu pääsemän hallitukseen kokoomuksen apupuolueeksi. Ministeri Sirkka-Liisa Anttilakin (64) ehti tänään varmuuden vuoksi kieltäytyä, ja samoin tekee ministeri Liisa Hyssälä (61), jos joku erehtyisi ottamaan myös hänen nimensä esille. Hyssälästähän tehdään KELA:n seuraava pääjohtaja, ellei sitten Matti Vanhanen tule tässä suhteessa toisiin ajatuksiin ja päätä sittenkin ruveta itse pääjohtajaksi.

16. Puheenjohtajakisassa jäljelle jäävät nimet ovat Paavo Väyrynen (63), Mauri Pekkarinen (62), Mari Kiviniemi (41), Antti Rantakangas (45), Jarmo Korhonen (44) ja Anneli Jäätteenmäki (54). Muitakin nimiä voi vielä putkahtaa esiin, mutta tuskinpa esimerkiksi Esko Aho tai Olli Rehn ovat kiinnostuneita. Esko Ahon Nokialla ei mene erityisen hyvin, ja samaa voidaan sanoa EU:n talouskomissaariksi ehdolla olevasta Rehnistä. Jopa Rehnin edustaman oman EU-ryhmittymän puheenjohtaja on lehtitietojen mukaan asettanut Olli Rehnin kyvykkyyden talouskomissaarina julkisten kuulemisten jälkeen kyseenalaiseksi. Juuri äsken tulleen tiedon mukaan EU-parlamentti on kuitenkin hyväksynyt Rehnin komissaariehdokkuuden ilman uusintakuulustelua.

17. Jalasmökki-Väyrynen vai Siltarumpu-Pekkarinen - tunnetaan myös Suomi-Soffa -Pekkarisena - keskustan uudeksi puheenjohtajaksi? Hassultahan tämä tuntuu ja kuulostaa, mutta ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että uudeksi puheenjohtajaksi valitaan joko Väyrynen tai Pekkarinen. Molemmat ovat pitkäaikaisia ministereitä ja kummallakin on nyt ehdottomasti viimeinen tilaisuus päästä - vaikkapa vain vajaan vuoden ajaksi - pääministerin pallille. Tämä jos mikä takaa sen, että kisasta tulee totinen ja jännittävä. Kuntaministeri Mari Kivinimen mahdollisuudet ovat ratkaisevasti kiinni siitä, antaako Anneli Jäätteenmäki hänelle tukensa vai ryhtyykö hän itse puheenjohtajaehdokkaaksi. Muistettakoon, että kun Jäätteenmäki kokosi vuoden 2003 vaalien jälkeisen hallituksensa, hän ei kelpuuttanut mukaan Mari Kiviniemeä. Sen sijaan Jäätteenmäki valitsi kulttuuriministeriksi Tanja Karpelan.

18. Mari Kiviniemi on ollut ministerinä kovin väritön, ja edellisessä puoluekokouksessa puolueväki tiputti hänet pois varapuheenjohtajan pallilta. Paavo Väyrynen on paras ehdokas siinä mielessä, että hän voisi hypätä milloin tahansa myös pääministeriksi. Paavon englanninkieli on ehdokkaista paras, vaikkei siinäkään taida olla paljon kehumista. Vaikea kuvitella Mauri Pekkarista, Antti Rantakangasta tai vaikkapa Jarmo Korhosta esimerkiksi Gordon Brownin, Nicolas Sarkozyn tai Angela Merkelin seurassa rupattelemassa luontevasti EU:n ongelmista. Mutta lyhyenläntä - Sarkozytä toki lähes päätä pitempi - ja tukevahko Lapin mies Pate olisi puutteistaan huolimatta kuin kotonaan noissakin ympyröissä.

19. Mutta seuraavia eduskuntavaaleja kepu ei tietenkään voita, olipa puheenjohtajana kuka tahansa. Paavo Väyrynen uhosi tänään aivan muuta, mutta tämä on tietenkin vain vanhan tahtopoliitikon tuttua retoriikkaa. Agraaripuolue joutunee olemaan tässä suhteessa paitsiossa pitkän ajan. Voi olla, että nyt valittava keskustan puheenjohtaja ja pääministeri tulee olemaan jopa lajina viimeinen. Keskusta kaipaisi uusia naamoja eduskuntaan ja politiikkaan yleensä. Suurten kaupunkien poliittinen valloitus on keskustalta edelleen tekemättä, ja Väyrysen tai Pekkarisen johdolla se jääkin tekemättä.

20. Yksi tällainen uusi edustaja voisi olla - veikkaukseni mukaan melko varmasti onkin - maalaislääkäri, "tohtori" Tapani Kiminkinen ("ne on tohtoreita, tuomareita melkein jokainen"). Miehellä pyörii jo toista kautta tv:ssä oma ohjelma, jolla on 700 - 800 000 katsojaa viikossa; mikä voisi olla parempaa mainosta tulevalle poliitikolle! En seuraa Kiminkisen maalaislääkäri-ohjemaa vakituisesti, mutta satuin näkemään vilauksen tämän vuoden ensimmäisen ohjelman loppujaksosta. Siinä Tapsa pohti autolla ajaessaan terveydenhoidon ongelmia ja totesi enteellisesti jotenkin siihen suuntaan, että "nämäkin asiat ratkaistaan pitkälti vaalien äänestyskopeissa." - Sanokaa minun sanoneen: Tapani Kiminkinen (55) on melko varmasti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Keski-Suomen vaalipiirissä keskustan ehdokkaana ja vaalien jälkeen eduskunnassa.

21. Keskustan puheenjohtajakisa on vasta alussa, joten on syytä seurata asiaa ja palata siihen tarkemmin uudelleen; tämä kirjoitus oli vasta jonkinlaista introa asiaan. Kisa on paremman puutteessa poliittista viihdettä, jota on hupaisaa seurata vähän samalla mielellä kuin telkkarista uusintoina lähetettäviä vanhoja suomalaisia SF-filmejä. Niistäkin useimmat kertovat maaseudun oloista ja ihmisistä. 1930-luvun filmeissä Tauno Palo näyttää yhtä nuorelta kuin Paavo Väyrynen 1970-luvun tv-uutispätkissä, joissa häntä näytetään muun muassa tanhuamassa Tytti Isohookana-Asunmaan kanssa. Paavon jalka nousee näissä kuvissa yhtä kepeästi kuin Tauno Suuren Kulkurin valssissa. Ja oliko Tauno Palo yhtään pidempi kuin Väyrynen - kas siinäpä kysymys!


13 kommenttia:

  1. Mihin se Kääriäinen unohtu?

    VastaaPoista
  2. Seuraavissa vaaleissa maahanmuttokysymykset nousevat ykkösaiheeksi talouskysymysten ohella. Paavon vetämä keskusta tarjoisi perusuomalaisia myötäileville liikkuville äänestäjille toisen vaihtoehdon. Ehkä siinä on Paavon sauma.

    VastaaPoista
  3. Seppo Kääriäinen ei tunnetusti turhia hötkyile.

    Keskustassa on menossa sukupolvenvaihdos: Vanha isäntä Paavo ryhtyy taas nuoreksi isännäksi ja hänen roolinsa puolueen vanhana isäntänä perii Seppo Kääriäinen.

    Itse asiassa Kääriäinen ei toivo mitään niin paljon kuin sitä, ettei keskustasta vain tulisi seuraavien vaalien jälkeen suurin puolue, mutta jättäisi kuitenkin demarit kolmanneksi suurimmaksi.

    Tällöin eduskunnan puhemieheksi tulisi Seppo Kääriäinen Iisalmesta.

    VastaaPoista
  4. UNOHTUIKO TIMO KALLI?

    Kallihan on tosi kepu-poliitikko. Saataa lakeja, joita Kallin ym kepulaisten ei tarvii noudattaa,
    Kallin kasityksen mukaan.

    Olisihan tallaisesta moraalipesasta ainesta puheenjohtajaksi ja paaministeriksi,
    vai kui?

    VastaaPoista
  5. Miksi blogisti uskoo puolueisiin ja löytää kiinnostavuutta puolueasetelmasta?
    Eivätkö puolueet ole peitetarina?

    Peitetarinat ovat aina mieltä kiihdyttäviä toki. Etenkin, jos ne sellaisiksi tunnistetaan ja siltä pohjalta asioita tarkastellaan.

    Useissa yhteyksissä merkille pantu haluttomuus ottaa huomioon tämä nimenomainen seikka on kuitenkin hramillinen puute, joka saa blogistin uskollisen lukijan ja ikuisen fanin tarttumaan aiheeseen.

    VastaaPoista
  6. Samaa mieltä Hildan kanssa, puolueet ovat peitetarina häikäilemättömälle omien etujen edistämiselle.

    Kuka on kuullut jonkun suomalaisen poliitikon sanovan jotain yhteiskunnallisesti merkittävää esim. viimeisen vuoden aikana?

    Suomessa ja maailmalla on paljon ongelmia, mutta meillä poliittisessa keskiössä on kuka valitaan Kepun puheenjohtajaksi. Kesään saakkako pilkotaan sitä onko Väyrysen, Pekkarisen, Kääriäisen jne. syntilista pisin?

    Kuinka surkeata Kataiseltakin, että ainoat ulostulot julkisuudessa liityvät naapuripuolueen puheenjohtajaan, kun voisi ottaa esimerkiksi kantaa Suomen talouden tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
  7. Puolueiden kautta demokratia nyt vain kumminkin toimii, oltiinpa puolueista mitä mieltä tahansa! Parempaa ja tehokkaampaa (laillista) vaikutusmahdollisuutta ei taida olla vielä keksitty.

    Ihmisten pitäisi pyrkiä vaikuttamaan siihen, a) ketkä puolueita johtavat, ja b) keitä ihmisiä asetetaan vaaleissa ehdolle ja valitaan parlamenttiin. Tämä tapahtuu paitsi äänestämällä myös muulla tavoin, esim. blogeissa ja mielipidekirjoituksissa kantaa ottamalla.

    Pitäisikö Suomessakin siirtyä eduskuntavaaleissa ns. pitkien listojen käyttöön? Tätä on vastustettu, mutta Ruotsissa ja monissa muissakin maissa, joissa tuo systeemi on käytössä, on äänestysprosentti ollut vaaleissa jatkuvasti selvästi korkeampi kuin Suomessa.

    Meillä on aina huudettu, että ihmisten kiinnostus laskee vaaleissa vielä entisestään, jos siirrytään pitkin listojen käyttöön. Mutta muiden maiden kokemukset eivät tue lankaan tätä väitettä.

    Suomalainen systeemi on johtanut siihen, että kaikenlaiset benin tallit yms. poppoot saavat omia missi- tms. julkkisehdokkaita vaaleissa ivasti läpi.

    VastaaPoista
  8. "Vanhasen ilmoitus tuli hallituksen ja maan asioiden hoidon kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Onko mitään laitaa, että pääministeri ilmoittaa jo reilut puolta vuotta ja reilu vuosi ennen seuraavia parlamenttivaaleja, että hei, mä en sitten muuten enää jatkakaan pääministerinä! Jos valtakunnan talousasiat olisivat kunnossa, olisi pääministerin ilmoitus vielä ollut jotenkin ymmärrettävä, mutta kuten tiedämme, Suomen talous on heikossa kantamissa ja talouslaman pahimmat koettelemukset ovat vasta edessäpäin."

    Itsehän olet pitkin syksyä ollut haukkumassa miestä ja näyttämässä hänelle ovea. Eikö tämäkään ratkaisu nyt miellytä?

    VastaaPoista
  9. Haukkumista en tunnista omaksi tyylilajikseni!

    Olen ollut sitä mieltä, että pääministerin uskottavuus on monen eri sotkun takia mennyt ja että olisi parasta, että hän eroaisi eli olisi eronnut jo syksyllä.

    Tuo Vanhasen ratkaisu erota vasta 12.6. eli puolen vuoden kuluttua ei todellakaan kelpaa, sillä varmaa on vain, että hän eroaa keskustan puheenjohtajan pallilta.

    Jos hän kerran katsoo, että hänen takkinsa on tyhjä tai että kipeytyneet jalat haittaavat viranhoitoa tai että eroon on jokin muu syy, niin silloin hänen olisi pitänyt lähteä välittömästi vuodenvaihteessa.

    Keskustallahan on kolme varapuheenjohtajaa, ja kuten Katainen sanoi, kuka tahansa keskustan nykyministereistä voisi jatkaa pääministerinä koska vaan.

    On ihmeellistä venkoilua , että pääministeri ilmoittaa eroavansa vasta puolen vuoden kuluttua ja jättää jollakin tavalla vieläpä oven auki sillekin mahdollisuudelle, että voisi jatkaa pääministerinä vaaleihin asti!

    VastaaPoista
  10. Niinhän siinä sitten kävi, että Soini pelästyi Väyrysen pj-peliä ja päätti haukkua Väyrysen. Tähän farssiin kannattaisi pian myydä lippuja.

    VastaaPoista
  11. "Jos hän kerran katsoo, että hänen takkinsa on tyhjä tai että kipeytyneet jalat haittaavat viranhoitoa tai että eroon on jokin muu syy, niin silloin hänen olisi pitänyt lähteä välittömästi vuodenvaihteessa."

    Ilmeisesti Vanhanen ei kuitenkaan katso että hänen takkinsa on tyhjä ja että jalat haittaavat viranhoitoa, ainoastaan noiden monen samanaikaisen johtotehtävän hoitoa.

    Itse en 28-vuotiaana ja kaupungissa kasvaneena ymmärrä tuota ainaista Paavo Väyrysen haukkumista. Miksi Väyrynen on niin huono? Ja jos Väyrynen kerran on niin huono niin miksi hänellä on niin pitkä ja ihan menestynyt ura takanaan? Itse äänestin Keskustaa ekan kerran viime eurovaaleissa ja aion varmasti tehdä sen myös eduskuntavaaleissa. Enkä todellakaan koe silloin äänestäväni mitään agraaripuoluetta.

    VastaaPoista
  12. Isäni joka kuoli 70-luvun puolivälissä sanoi aikanaan että Väyrysestä tulee vielä pressa. Syy: niin umpikieroa poliitikkoa ei ollut vielä suomessa silloin ollut.

    Kai kaikki muistaa vielä jalasmökin.. pokka piti

    VastaaPoista
  13. Mitä mieltä arvon bloginpitäjä on Vanhasen hallituksen lainvalmisteluista? Lex Nokian valmistelivat varmaankin yhtiön omat juristit, ulkomaalaislain uudistuksen maahanmuuttajien omat järjestöt, aselain SM:n asevihamieliset "asiantuntija"virkamiehet ja nyt rasismin savuverhon takana sananvapautta ovat romuttamassa DEMLA:n lakimiehet? Eikö lainvalmistelun tulisi olla mahdollisimman julkista ja laaja-alaista, jotta saataisiin hyviä ja toimivia lakeja? Nyt ne valmistellaan poikkeuksetta pienessä piirissä salaa eikä niihin juuri saada muutoksia aikaan kovastakaan vastustuksesta huolimatta. Mihin Vanhaselta unohtui demokratia?

    VastaaPoista