sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

247. Pääministeri Vanhasen "roskapuhe" sivuutti pääasian

Toimittajien helpot kysymykset hymyilyttivät pääministeri Matti Vanhasta tänään

1. Hyvissä ajoin eli jo viime joulukuussa erostaan ilmoittanut pääministeri Matti Vanhanen jatkoi tänään Radio Suomessa Pääministerin haastattelutuntien pitämistä. Ohjelma on suora lähetys, joka lähetetään myös talvisin Kesärannan lasitetulta terassilta. Lämpöä näkyi piisanneen, sillä lehtikuvissa Vanhanen istui pöydän päässä lyhythihainen paita yllään. TV:n uutispätkässä nähdyt pääministerin valkoiset käsivarret paljastivat, että Matti ei ole ehtinyt tänä talvena juuri lämpimissä maissa lomailla.

1a. Kansanedustaja Kimmo Kiljunen sen sijaan tuntuu ottavan rennommin, kuten olemme voineet iltapäivälehdistä lukea: Parin viikon kokousmatka ja siihen sopivasti liitetty loma Thaimaassa ja sen naapurivaltioissa julkisuudessa väitetyllä tavalla eduskunnan piikkiin uuden hemaisevan näköisen tyttöystävän kanssa! No, kohta Mattikin pääsee rivikansanedustajaksi ja ehtii sitten lomailla maailmalla.

2. Pääministerin haastattelutunnit ovat lähinnä harmaansävyistä jupinaa talouslamasta yms. asioista. Joskus jokin lautakasa-asia nousee näissäkin yhteyksissä pääasiaksi ja lehtien etusivuille. Tämänpäiväisen haastattelutunnin ehdottomaksi ykkösasiaksi nousi pääministerin äksyntuntuinen ja hieman ylimieliseltä vaikuttanut toteamus, jonka mukaan "puheet ministerien ostamisesta ovat täyttä roskaa." Mikään muu haastattelutunnilla esiin tullut asia ei sitten ylittänytkään uutiskynnystä!

3. Vanhanen piti selvänä, että yritysten antamat vaalirahat eivät vaikuta ministerivalintoihin. Hän kiisti epäilyt, että KMS-yhdistys olisi vuoden 2007 vaaleissa vaikuttanut hallituksen kokoonpanoon. Vanhasen II-hallituksessa istuu tosin 11 ministeriä, jotka ovat saaneet KMS:ltä vaalitukea, heihin kuuluu myös pääministeri Matti Vanhanen itse.

4. Pääministeri tokaisi, että toimittajien ja tutkijoiden keskuudessa käyty keskustelu ministereiden ostamisesta on "täyttä roskaa." Vanhasen mukaan keskustan ministerit ovat tulleet ministereiksi "aivan omilla ansioillaan ja poliittisella kokemuksellaan." Vanhanen: "Ei yhdenkään keskustaministerin kohdalla ole tapahtunut lobbausta. Minusta jo tällainen epäily on mautonta, edes kysymyksen muodossa." Vanhasen mukaan hän ei ole "keskustan puitteissa kertaakaan törmännyt sellaiseen tilanteeseen, että vaikutusyrityksiä olisi tullut niiltä, jotka ovat antaneet vaalitukea." Vanhanen kiisti väitteet, että keskusta olisi houkutellut Tiuraa puolueen jäseneksi. Vanhasen mukaan Tiura ei olisi saanut (keskustassa) kuin rivikansanedustajan takarivin paikan.

5. Näin siis hieman tulistuneen tuntuisesti pääministeri Vanhanen. En kuunnellut tuota pääministerin haastattelutuntia, vaan olen kuullut siitä vain tv-uutisista ja lukenut lehtien verkkosivuilta. Ihmettelen, että kukahan paikalla olleista toimittajista on esittänyt Vanhaselle kysymyksen ministerien ostamisesta vaalirahalla. Kysymys on lähinnä absurdi ja joka tapauksessa väärin asetettu, sillä eihän tällaista - ministeripaikka voidaan ostaa vaaliavustuksilla - ole vakavasti kai edes epäilty!

6. Olisiko pääministeri Vanhaselle eilen heitetty kysymys tullut joltakulta "keskustaa lähellä olevaa tiedotusvälinettä" edustavalta toimittajalta? En tiedä, mutta vaikuttaa vähän siltä, että kysymyksen esittämisestä tuossa muodossa voisi olla jopa sovittu etukäteen, jotta pääministeri voisi läväyttää täyttä roskaa -sanomansa koko arvovallallaan eetteriin.

7. Se mitä julkisuudessa on puhuttu Nova Groupin ja eräiden tunnettujen liikemiesten omistamien yritysten peiteyhdistys KMS:n kautta kansanedustajille, joista siis 11 valittiin ministeriksi, antamista vaaliavustuksista tai -lahjoituksista ja niiden vaikutuksesta, ei ole koskenut ministeripaikan ostamista. Vaalilahjoittajat ovat varmaan itsekin hyvin tienneet, miten esimerkiksi keskusta valitsee omat ministerinsä hallitukseen. Ministeripaikat jaetaan hallituspuolueiden eduskuntapaikkojen mukaisessa suhteissa eikä esimerkiksi keskusta valinnut kansanedustajia ministeriposteille yksinomaan edustajien saaman äänimäärän perusteella.

8. Novan ja edellä mainittujen liikemiesten päätavoitteena ei siis liene ollut "omien ministerien ostaminen" tai omien ehdokkaiden saaminen ylipäätään ministereiksi. (Epätoivoinen tapaus-Tiura saattoi olla asia erikseen, sillä kaksoisagentti Arto Merisalon toimista ja puheista ei ota Erkkikään selvää.) Miksi sitten Nova ja liikemiehet antoivat runsaskätisesti vaalirahaa juuri Matti Vanhaselle ja hänen johtamansa puolueen kärkinimille, kuten esimerkiksi Pekkariselle, Lehtomäelle ja Väyryselle? Vaikka muuta on väitetty, niin olen varma siitä, että Nova ja liikemiehet halusivat yhdessä kepun toimitsijoiden (Jarmo Korhonen, Kontiola ja kumppanit) kanssa valvoa, että heidän antamansa tukensa ohjautuu korvamerkittynä KMS:n kautta juuri keskustan kokeneelle kaartille ja suurimmat lahjoitukset tietyille avainpoliitikoille.

9. Miksi vaaliavustukset suunnattiin 90-prosenttisesti sellaisille tunnetuille ja kokeneille kansanedustajille ja entisille ministereille, jotka olisivat tulleet valituiksi vaaleissa eduskuntaan aivan hyvin ilman Novan ja kyseisten liikemiesten vaaliavustuksiakin? Miksi Nova ja liikemiehet eivät jakaneet vaalitukea - muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta (nämä saivat vain murusia siitä mitä esimerkiksi Lehtomäki ja Vanhanen) - nuorille ja kokemattomille ehdokkaille, jotka olisivat nimenomaan olleet rahallisen tuen tarpeessa?

10. Tämä on minusta oleellinen kysymys, joka usein unohtuu tai tarkoituksellisesti halutaan sivuuttaa. Vastaus on yksinkertainen: eihän näistä kokemattomista eli joko kokonaan uusista tai entuudestaan vasta yhden kauden eduskunnasta jo istuneista ehdokkaista olisi kuitenkaan tullut ministereitä! Keskustan ministeriryhmän kokemattomin kansanedustaja on Paula Lehtomäki, mutta hänkin istuu nyt jo kolmatta kauttaan eduskunnassa, myös Anu Vehviläisellä on kolmas kausi menossa, Mari Kiviniemellä jo neljäs, muilla keskustan ministereillä on pidempi kokemus kansanedustajana.

10a. Vaalirahaa haluttiin tarkoituksellisesti ohjata kokeneille ja ministeriaineista oleville poliitikoille, ei kokemattomille tai edustajille, jotka eivät olisi muutoin tulleet kysymykseen ministeripaikkoja jaettaessa. - Toisin kuin blogissani 242 mainitsin, KMS:n kautta tuli vaalitukea myös Timo Kallille. Puutteellisen kielitaidon takia kokeneella Kallilla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta nousta ministeriksi.

11. Nova ja liikemiehet yrityksineen eivät kuitenkaan "ostaneet" tiettyjä poliitikkoja ministerinpaikoille. Se, mitä vaalirahoittajat niin keskustalta kuin varmaan muiltakin puolueilta ja niiden kansanedustajilta ja ministereiltä halusivat viime vaaleissa ja haluavat kaikissa vaaleissa jatkossakin, on poliittinen vaikutusvalta ja vaikutusvaltaisen tuen hankkiminen (ostaminen). Novan samoin kuin muiden yritysten ja niiden omistajien tarkoituksena oli vaaliavustusten turvin vaikuttaa siihen, että hallitus, jossa istuisi kokeneita ministereitä, joiden vaalikampanjaa kyseiset yritykset olivat avustaneet, samoin kuin ministereiden johtamat ministeriöt, tekisivät mainittuja yrityksiä ja niiden omistajia joko suoraan tai välillisesti hyödyttäviä päätöksiä muun muassa erilaisten investointitukien ja hankkeiden käynnistämisten, kaavoituksen yms. "kivojen" asioiden muodossa.

12. Kyllä kaikki nytkin ministereinä istuvat 11 "KMS-ministeriä" aivan hyvin tiesivät, mistä ja keiltä KMS:n kautta heille lahjoitetut vaalituet olivat tulleet. Muuta on esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasen tavoin turha väittää. Ihmiset eivät toki ole niin tyhmiä, että uskoisivat kokeneiden poliitikkojen väitteitä, etteivät he muka olisi tienneet. Sitä pahempi, jolleivät tienneet: olennaista on, että heidän olisi tullut tietää ja ottaa selvää!

13. Esimerkiksi Novan, Merisalon, Kakkosen ja Sukarin kokeneille poliitikoille antamien lahjoitusten viesti oli selkeä: Muista minua kun tulet valtakuntaasi, siis ministeriksi hallitukseen! Ei ole ilmaisia lounaita, ei siis myöskään ilmaista vaalirahaa. Rahalla on ollut tarkoitus ostaa, ei ministerin paikkoja, kuten Matti Vanhanen sanoo, vaan poliittista valtaa, so. vaikutusvaltaista tukea erilaisille vaalilahjoittajien omille hankkeille.

14. Rahalla oli tarkoitus tukea vaaleissa, hallitusneuvotteluissa ja hallituksen toiminnan alettua harjoitettua lobbausta. Kyse oli kansankielellä sanottuna voitelurahasta tai maasutuksesta ja tällaisten "tippien" antamista oli kenties tarkoitus jatkaa myös vaalikauden aikana "tavataan vaalien välilläkin" -periaate), niin myös seuraavissa vaaleissa, jos hallitukselta ja ministeriöiltä olisi todella alkanut tulla lahjoittajille edullisia päätöksiä ja tulkintoja.

15. Pääministeri Vanhanen syyllistyi tänään minusta poliitikoille tyypillisen ohipuhumiseen ja kärjistämiseen, johon hänelle tarjoutui oivallinen mahdollisuus Radio Suomessa lähetyksessä kenties tutun toimittajan esittämän heppoisen kysymyksen muodossa. Haastattelussa pääasia sivuutettiin kyseisen asian osalta tyystin.

16. Näyttöä keskustan puoluesihteerin, puolueen muiden toimitsijoiden samoin kuin pääministerinkin oudosta suhmuroinnista Novan miesten kanssa on olemassa. On myös pantu merkille, miten pääministeri on kömpelösti yrittänyt väistellä ja venkoilla vastatessaan hänellä Nova-miesten kanssa olleita tapaamisia koskeviin kysymyksiin aina eduskunnan täysistuntoa myöten. Useiden ministereiden ja kansanedustajien oikeusministereille antamissa vaalirahoitusilmoituksissa jätettiin alun perin kylmästi ilmoittamatta KMS:n kautta saadut vaalituet, vaikka, kuten usein esitetty vakuuttelu pääministerin ja muiden ministereiden suusta kuuluu: "Vaalirahoituksessa ja -avustuksissa ei ole mitään laitonta tai häpeällistä". Minua oikein hätkähdytti kiire ja into. jolla pääministeri Vanhanen ilmoittautui julkisuudessa Toivo Sukarin Vihdin Ideapark-hankkeen kannattajaksi heti sen jälkeen, kun asuntoministeri Vapaavuori oli todennut, että laki estää hanketta koskevan kaavamuutoksen.

17. Näyttöä on myös siitä, miten vaaliavustukset ovat vaikuttaneet toivotulla tavalla. Sinänsä aivan laillisista lakiuudistuksista voidaan mainita vaikkapa perheyritysten sukupolvenvaihdosten verotuksen tuntuva keventäminen ja työnantajien kela-maksun poistaminen. Muistissa on kuitenkin myös tapa, jolla Novan johto vielä vuosi pari sitten elvisteli saaneensa edullisempia laintulkintoja hankkeilleen. Rakentamisessa tällaisten "laintulkintojen" ja päätösten vaikutukset tarkoittavat usein riihikuivaa rahaa. Muistetaan myös, miten ministeri Pekkarinen sai vaalitukea sohvatehtaalta, jonka tehdashankkeelle ministeri oli vähän aiemmin myöntänyt lähes miljoonan euron suuruisen investointiavustuksen. Kuvaan tietenkin kuului, että ministeri "unohti" ilmoittaa ja yksilöidä sanotun vaalituen alkuperäisessä vaalirahoitusilmoituksessaan; vaalituki muistui ikään kuin sattumalta ministerin mieleen vasta vuotta myöhemmin, kun "vaalirahoitussotku" oli tullut päivänvaloon. Oikeuskanslerin pikapäätöksellä Pekkarinen vapautui lahjusrikkomusta koskevasta epäilyistään, myös omistaan (!); "edullista laintulkintaa" kai tämäkin.

18. Kaikkein näkyvin esimerkki - toistaiseksi - vaalitukien vaikutuksista on Novan vaalirahan voimin synnytetty Rovaniemen moottorikelkkatehdashanke, jota tutkitaan edelleen. Tapausta selvitelleet Esko Riepula ja Petri Koikkalainen ovat kirjoittaneet hankkeeseen liittyen kirjan "Näin valta ostetaan. Lyhyt oppimäärä poliittisesta korruptiosta Suomessa 2006-2009." Kirjoittajien mukaan vaalirahakohussa ei ole todellisuudessa ollut kyse mistään "sotkusta", vaan tietoisesta poliittisen vallan ostamisesta ja liikemiesten ja poliittisten toimijoiden yhdessä rakentamasta korruptiojärjestelmästä ja pysyväksi tarkoitetusta "rahantekokoneesta."

19. Riepulan ja Koikkalaisen mukaan Nova Group oli yritys, jonka liiketoiminta oli riippuvaista yhteiskuntasuhteista ja rakennettavia kiinteistöjä koskevista poliittisista päätöksistä. Vaalitukea saaneet poliitikot ja heidän lähipiirinsä puolestaan tekivät päätöksiä, jotka vaikuttivat suoraan Novan liiketoimintaan. Ryhdyttiin myös toimenpiteisiin, joiden tarkoituksena oli rahoituslähteen ja kytkentöjen hävittäminen. Kirjan kirjoittajat ovat julkisuudessa kehottaneet pääministeri Vanhasta eroamaan, koska Vanhanen on antanut vaalirahakohun aikana ristiriitaisia lausuntoja muun muassa Kesärannassa pidetyistä tapaamisista Novan johdon kanssa.

20. No, nythän pääministeri Matti Vanhanen on eroamassa ja KRP tutkii epäiltyä kelkkatehtaan kaavoitukseen liittyvää virkarikosta. Asiat etenevät verkkaiseen tahtiin, mutta etenevät kuitenkin.

21. Oikeuden myllyt jauhavat hitaasti, sanotaan. Joskus tuntuu, että aivan liian hitaasti. Pitäisi muistaa, ettei mylly pyöri itsestään, vaan tarvitsee pyörittäjiä, mylläreitä. Torkahtelevatko oikeuslaitosmyllärimme ja päästävät oikeuden myllyt pysähtymään? Isoäitien käännytysasiassa itse päämylläri kehotti apumylläreitä suorastaan pysäyttämään myllyt eli viivästyttämään päätöksen täytäntöönpanoa.

18 kommenttia:

  1. YLEINEN MAASUTUS JA TASMALAHJONTA

    Jyrki Virolainen ja Markku Jokisipila ovat viime paivina kasitelleet tata suomalaisten poliitikkojen korruptiojuttua ansiokkaasti.

    Kun tamanpaivan blogikirjoitus kasittelee tata yleista maasutusta miniteritasolla, niin haluan huomauttaa, etta -kuten me kaikki tiedamme-- on myos tasmalahjonnalta nayttavia juttuja kuten Anna Tapion koulu / Varsinai-Suomen maakuntakaava(Kanerva)/ Rovaniemen tehdas. Jokisipilan blogi on ansiokkaasti ollut viime paivina taman Tiuran jutun "nauhojen" perassa, joka nayttaa tasmalahjonnalta ja uhkailuilta
    ehkapa jonkun luokan kiristykseltakin.

    VastaaPoista
  2. Olisivatko asiat maassa oleellisesti toisin jos Vanhanen ja Merisalo neuvotellessaan Kesärannassa KMS:s asioista olisivatkin päättäneet vaihtaa rooleja?

    Joko Merisalo tai Yli-Saunamäki pääministerinä 11 opetuslapsensa kanssa olisi ihan yhtä hyvin toteuttanut Vanhasen pikkukirjasessaan ennen valtaan pääsyään esittämän lupauksen olla olematta sellainen kepulainen jonka missio on ajaa köyhän asiaa vaan sen sijaan rohkaista menestyksen nälkäisiä riskin ottajia.

    VastaaPoista
  3. Alkaa sivupalkissa olla aika paljon avainsanoja. On jo vaikeata kelata sivua kommenttien loppuun.

    VastaaPoista
  4. Asiasanoja on paljon, koska asiaa on ollut paljon!

    Tietysti jonkin asiasanan/tunnisteen voisi poistaa, esimerkiksi sanan "zombie."

    Zombie kummitteli Mustasaaren KO:n ratkaisemassa Pietarsaaren vauvasurmajutun todistelussa. Tuon jutun hovioikeuskäsittelyssä Vaasan HO:ssa zombie-problematiikkaan paneuduttiin huolellisesti ja päädyttiin siihen, että todistaja, joka oli nähnyt "zombieta" muistuttava naisen rapukäytävässä lauantai-iltana, oli oikeassa, kun hän oli tunnistanut zombie-naisen sittemmin synnytyksen jälkeen kuolleeksi naiseksi!

    Ei kuitenkaan ollut selvinnyt, mitä synnyttäjä oli puuhannut käytävässä myöhään illalla. Syyttäjä väitti, että nainen oli tuolloin jo synnyttänyt, mutta tätä HO ei pitänyt todennäköisenä, vaan katsoi, että nainen oli synnyttänyt vasta aikaisin sunnuntai-aamuna.

    Outo juttu, edelleen. Syyttäjä voi vielä hakea valituslupaa KKO:lta, joten en taidakaan vielä poistaa asiasanaa "zombie" palkista!

    VastaaPoista
  5. Tämä Nova-juttuhan ei koske pelkästään kepua vaan myös kahden muun suurimman puolueen päävaikuttajia.
    Kepun osuus on näkyvin ja eräiltä osin konkreettisin.
    Mutta mitä uutta tässä on ?
    Kekkoselle tuli rahaa idästä ja Korsimo keräsi sitä reippaasti.
    SDP:lle tuli CIA-rahaa ja ruotsalaista muovikassirahaa.
    Meidän aikamme päätapahtuma on STS-pankin myynti KOP:lle, eli se että jostain syystä siitä maksettiin 75 mmk jopa kahteen kertaan.
    Entinen HTS:n toimitusjohtaja, TP Mauno Koivisto piti sitten oikeuslaitoksen johdolle seminaarin pankkien kohtelusta.
    Lainsäädäntöäkin muutettiin ja suurimman puolueen pj oli STS:n edellinen pääjohtaja Ulf Sundqvist.
    Maksettiinko kauppahinta pankista vai oliko se valtiovallan kauppahinta ?
    Se mitä tuolloin sovittiin ei ole muuttunut, joten tämä on päivän kysymyksiä nytkin.

    VastaaPoista
  6. Minusta on kovin outo asenne, että uusiin tapauksiin ei voitaisi tai saataisi puuttua siksi, että "tällaistahan on tapahtunut ennenkin, mitä uutta tässä muka on"!

    Kun näin on totuttu ajattelemaan, ei tietenkään mitään oteta enää vakavasti, saati siten puututa.

    VastaaPoista
  7. Erikoinen tapaus tämä Mauno Koivisto monessakin mielessä. Muistelee kirjassaan korvanneensa rintamalla vähäisen uskonnollisuutensa kuljettamalla raamattua povitaskussaan niin ahkerasti että se meni hiirenkorvalle ja piti sitten Suomen Pankissa harsia kokoon.

    Jälkeenpäin varoitteli lukemasta kirjaa ilman opastusta ettei nousisi tukka pystyyn.

    Tytär pääsi suoraan töihin ehrnroothilaisiin piireihin. Oppipoika Lipposen sipoolaiset asenteet tunnetaan vielä paremmin.

    Ihmeen vähän Suomessa on pohdittu onko ns. kolmikanta sittenkään uniikki vai onko se vaan sovellutus italalaisten 20-30 lukujen järjestelmästä. Sielläkin korporaatiot sopivat kaikesta ja pitivät poliitikkoja koomikkoina.

    VastaaPoista
  8. Otan puheeksi vielä nämä loikkaukset.

    Itse äänestän hyvin sattumanvaraisesti, välillä olen äänestänyt puolueen mukaan välillä henkilön mukaan.
    Oletetaan että olisin äänestänyt jotakin henkilöä siksi että hän tietyssä puolueessa. Sittemmin hän loikkaakin puolueeseen johon kuuluvaa en olisi missään nimessä äänestänyt. Voiko olla oikein että minut saa näin härskillä tavalla pettää?

    Jatketaan spekulointia pitemmälle.
    Entä jos Merisalo&co olisivat rahoittaneet yksissä tuumin keskustan kanssa (tälleen kulisseissa rahoitettu ja perustettu puolue) ja sieltä olisi tullut vaikka 10 edustajaa. Hetimiten nämä 10 olisivat loikanneet keskustaan joka tällä tempulla olisikin yhtäkkiä suurin puolue.

    Tuo oikeus vaihtaa puoluetta voidaan edelleenkin sallia mutta siinä tapauksessa kyseisen henkilön pitää jättää paikkansa sen vaalikauden ajaksi ja yrittää seuraavissa vaaleissa päästä sitten senhetkisestä "puolueesta" vaikuttajaksi.

    Voisin hyvin kuvitella edellämainut asian mahdolliseksi täällä rehellisten poliitikkojen Suomessa!

    Vaikuttaa vainoharhaiselta, mutta tämä esillä oleva (josta vasta arvatenkin jäävuorenhuippu on tullut julkiseksi) kertoo karua totuutta.

    VastaaPoista
  9. Tänään on HS:ssa laaja jutu, jossa kerrotaan,. miten Marja Tiura lobbasi ja ajoi rahoittajiensa asiaa puolueensa eduskuntaryhmässä toukokuussa 2008.

    Tiura puolusteli 9.5.-08 eduskuntaryhmän kokouksessa voimakkaasti erikoiskaupan asiaa, kun Arto Merisalo oli ensin 8.5.-08 lähettänyt Tiuralle sähköpostin, jossa pyydetään Tiuraa lobbaamaan kaavoituksesta vastaavaa ministeri Jan vapaavuorta, jotta erikoistavarakauppaa koskevaa lainsäädäntöä ei muutettaisi.

    Tuolloin oli tullut juuri esiin Toivo Sukarin Vihtiin suunnittelema Ideapark -hanke, jota ministeri Vapaavuori suorin sanoin vastusti.

    Kokouksessa Tiura oli puhunut "poikkeuksellisen pontevasti" yrittäessään vaikuttaa Vapaavuoreen.

    Niin, tällaista lobbausta ne vaalirahat saavat juuri aikaa! Tätä tarkoitin tässä blogissani, kun puhuin poliittisen vallan ja vaikutusvallan sekä lobbaamisen "ostamisesta." Ministerit, kansanedustajat ja kunnallispoliitikot saadaan lobbaamaan rahoittajien asioiden ja bisnesten puolesta jopa "poikkeuksellisen pontevasti." suljettujen ovien takana.

    MUistissa on hyvin myös pääministeri Matti Vanhanen ponteva blogikirjoitus 10.5.2008, siis vain päivää myöhemmin, kun Tiura oli tehnyt kokoomuksessa oman lobbausyrityksensä, jossa Vanhanen pääministerin arvovallallaan puolusteli Toivo Sukarin Vihdin Ideapark-hanketta.

    Lehdissä kirjoitettiin tuolloin, että Vanhasen Ideapark-hanke repii hallitusta. Vanhasen tuki herätti närää myös oppositiossa.

    Tovi Sukario kertoi 17.5.-08 tukeneensa eduskuntavaaliehdokkaita v. 2007 vaaleissa yli 50 000 eurolla. Hän oli antanut suoraa tukea neljälle ehdokkaalle, minkä lisäksi hän antoi vaalirahaa KMS-yhdistyksen kautta.

    Suoraa tukea saaneiden nimiä
    Sukari ei halunnut kertoa, mutta sanoi, ettei Matti Vanhanen saanut häneltä suoraan rahallista tukea; ehkä kuitenkin korvamerkittyä tukea peitejärjestö KMS:n kautta?

    Ottiko pääministerikin Arto Merisalolta vastaan neuvoja kaavoitusasioissa? Tämän Vanhanen on tietenkin kiistänyt, mutta selviäsikö asia Merisalon nauhoituksista?

    Merisalo kertoi 30.5.2008 jo saaneensa keskustan taakseen torjuakseen uudistuksen kauppaliikkeiden kaavoituksen ohjaamisasiassa. Merisalo viittasi 30.5. keskusteluihinsa pääministeri Vanhasen, ministeri Pekkarisen ja puoluesihteeri Korhosen kanssa.

    Myös tämä Merisalon, Vanhasen ja kumppaneiden välinen keskustelusta kaavoituksen tiimoilta mainitaan HS:ssa tänään.

    http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Tiura+lobbasi+vaalirahoittajien+puolesta+eduskuntaryhmässään/1135256047786.

    VastaaPoista
  10. Puhuin blogissani mm. Novan, Kevan ja Kepun Rovaniemen kelkkatehdashankkeen kytköksistä.

    Kuinkas somasti sattuikaan, että eilinen TV1:n A-studio -ohjelmassa kerrottiin, miten Jarmo Korhosen oikea kätenä kepun puoluetoimistossa tunnettu Lasse Kontiola pyysi 17.1.-08 sähköpostitse Arto Merisalolta ja Tapani Yli-Saunamäeltä n. 15 000 euron vaalitukea keskustan ehdokkaalle, Rovaniemen kaupunginhallituksen silloiselle puheenjohtajalle Ari Ruotsalaiselle.

    Kontola kyseli "Tervehdys, Hyvät veljet" -kirjeessään taloudellista apua myös Maskun Kalustetalon ja Suomi-Soffan suunnalta.
    Kontiolan sähköpostiviesti päättyi sanoihin "yhteisen projektin onnistumisen kannalta tämä olisi erittäin tärkeää".

    Tuen saaminen Ruotsalaisen vaalikampanjaan olisi siis erittäin tärkeää. Ruotsalainen sai sitten KMS:n kautta 10 000 euron suuruisen tukipotin, mutta sekään ei auttanut häntä eduskuntaan. Samasta asiasta kertoo tämän päivän Ilta-Lehti, joka tietää kertoa myös, että Ruotsalaisen lehti-ilmoitukset maksoi Nova, joka puolestaan laskutti ne KMS:ltä.

    Mikä oli "yhteinen projekti" kepun ja Novan välillä, jonka onnistumista pidettiin tärkeänä?

    Tähän ohjelmassa haastateltu Jarmo Korhonen sanoi vain, ettei hän tunne asiaa!

    Olisiko "yhteisellä projektilla" ollut jotain tekemistä Rovaniemen moottorikelkkatehdas -hankkeen kanssa?

    Korhonen ja kumppanit viittaavat aina käynnissä edelleen oleviin poliisitutkimuksiin. Saa nähdä, valmistuvatko nuo tutkimukset ennen Lahden puoluekokousta? Tuskinpa vain. Entä ennen ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaaleja?

    Saako oikeuskansleri Jonkka ratkaistua Matti Vanhasen roolista ja epäillystä esteellisyydestä Raha-automaattiyhtiölle suunnatusta rahanjaossa valmiiksi ennen Lahden puoluekokousta? Nähtäväksi jää.

    Oikeuden myllyt jauhavat, kuten todettua, hyvin hitaasti.

    VastaaPoista
  11. MUistissa on hyvin myös pääministeri Matti Vanhanen ponteva blogikirjoitus 10.5.2008

    Yritin etsiä tätä kirjoitusta Matin blogista, mutta Matti onkin poistanut melkein kaikki vanhat kirjoituksensa. Matin blogista puuttuu myös navigointipalkki vanhoihin teksteihin. Mites nyt näin.

    VastaaPoista
  12. Kovin ovat heppoisia ja lämmitettyjä tämän blogin poliittisia aiheita käsittelevät jutut. Ei mitään uutta, vaan aina yhtä ja samaa kelkkatehdasta ja jopa vanhemmat kovistolaisjututkin kelpaavat paremman puutteessa kommenteiksi.

    Totean vain, että huono on se poliitikko, jota ei ole rakentamista koskevissa asioissa lobattu. Ministeri Jan Vapaavuori saisi mennä itsensä ja muistella ketkä ja missä asoissa ovat häntä lähestytty.

    Turha hurskastella sillä, että "muutkin" kuin Tiura lobbasi. Kerro Vapaavuori kuka ei olisi lobannut. Se olisi helpompi kertoa.



    Kun KRP:n miehet ja poliisit yleensäkin lukevat kirjoituksianne, he varmaan ihmettelevät ja itsekseen hymyilevät, että kylläpä nyt tuli "rautaista kamaa".

    Minun täytyy sanoa, että ensimmäisen kerran kuulin tosi miehekästä ja oikeaa puhetta Kepun puoluesihteeri Jarmo Korhosen suusta eilisiltaisessa TV 1 A-Plussassa, kun onneton toimittaja tiukkasi bussin ovella jostakin sähköpostissa mainitusta projektista.Jarmon osakkeet nousivat huomattavsti ja uskon Jarmon säilyttävän puoluesihteerin paikkansa kesän puoluekokouksessa. Sellaista suoraa ja asiallista puhetta olisi pitänyt harrastaa jo heti vaalirahoituskohun alkuvaiheesssa.

    VastaaPoista
  13. Joopa, joo, Skorpioni!

    Sellaista "suoraa ja asiallista" puhetta Korhosella, kuten esimerkiksi

    - minä en tiedä mitään
    - minä en osaa sanoa tästä mitään
    - minä en ole kuullut mitään
    - minä en ole nähnyt mitään viestiä
    - minä en halua katsoa sitä viestiä
    - poliisi tutkii asiaa
    - antaa nyt poliisin rauhassa tutkia asiaa
    - mistäs te olette, kuulkaas, oikein saaneet käsiinne yksityisen sähköpostiviestin, ootteko saanut sen laittomasti, täh?
    jne, jne.

    Tästähän ne kepun osakkeet oikein lehahtavat uuteen nousuun!

    Eiköhän olisi kepun kannalta parempi, että Jarmo kömpisi takaisin sinne perunakellariinsa, siellä hän saa olla rauhassa reppanatoimittajien kysymyksiltä.

    VastaaPoista
  14. Keskustan puheenjohtajakiertueen ensimmäisessä osassa Kuopiossa ja Joensuussa herätti huomiota se, ettei kukaan puheenjohtajaehdokkaista halunnut ottaa kantaa puoluesihteerin valintaan Lahden tulevassa kokouksessa.

    Kantaa ei otettu siihen, tulisiko puoluesihteeriä vaihtaa vai voisiko Jarmo Korhonen jatkaa hommassaan ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut,

    Kyseistä passiivisuutta ihmetteli myös tilaisuuksia seurannut "taata" Seppo Kääriäinen.

    Tämä vahvistaa käsitystä, jonka mukaan Jarmo Korhosella on puolueväen keskuudessa ja silmissä puheenjohtajaa suurempi vaikutusvalta.

    Voitiin myös panna merkille, että puoluesihteeri Jarmo Korhonen seurasi tiiviisti tilaisuuksia melkeinpä etupenkistä.

    VastaaPoista
  15. Vähän ihmettelen, kun poliisi sittenkin löytää jotain näyttöä kepupoliitikkojen suhmuroinnista. Esim. Lapissa ja Oulussa poliisin nimittäjät maaherrat, läänien kansliapäälliköt ja poliisitarkastajat ovat melkein järjestäin olleet kepulaisia, kuten valtaosa nimimiehistä ja poliisipäälliköistä. Monissa kunnissa kepu on laillisesti suurin puolue, ellei peräti pidä valtuuston yksinkertaista enemmistöä.

    VastaaPoista
  16. Niin, tavallinen pulliainen on tehnyt nykyisestä "politiikan menosta" sellaisen johtopäätöksen, että jollakin tapaa politiikoiden elämää on helpotettava heidän politiikkansa rahoituksensa suhteen.

    Eli, ei voi iät ja ajat pitää verhojen pimennossa perinteistä politiikan rahoitusta.

    Parempi onkin sallia muutamien kymppitonnien rahoitukset politiikon osalle, tuli politiikanrahoitusraha sitten miltä taholta tahansa.

    Eikös yo. ole selvä linja, että miksi lehdistökin jaksaa jauhaa muutamien politiikoiden sinänsä pieniä rahoitusmysteereita.

    Siis, ei voitaisi enään kupata rahaa politiikkaan esim. eläke- ja muista yhteisistä varoista.

    VastaaPoista
  17. Rovaniemen kaupunginhallituksen ex-puheenjohtaja Ari Ruotsalainen (kesk) sai Novalta vaalirahaa enemmän kuin ilmoitti. Näin kertoo KRP:n tutkinnanjohtaja Erkki Rossi Lapin Kansan uutisessa.

    Ruotsalainen ilmoitti saaneensa Novalta tukea 10 000 euroa. Todellisuudessa Nova-yhtiöt maksoivat Ruotsalaiselle vaalimainoksia lähes 15 000 euron edestä.

    Nova maksoi, kun kepun yhteyspäällikkö ja Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsenen Lasse Kontiola pyysi Arto Merisalolta sähköpostitse rahaa n. 15 000 euroa.

    Se kelkkatehtaan asia, pentele.

    VastaaPoista
  18. "Tietysti jonkin asiasanan/tunnisteen voisi poistaa, esimerkiksi sanan "zombie.""

    Voisiko noita asiasanoja piilottaa linkin taakse tai tuommoiseen erikseen avattavaan listaan eli samalla tavoin kuin blogikirjoitukset ovat kuukausien ja vuosien "alla"?
    Jättäisi vain tärkeimmät ja kirjoitetummat asiat suoraan näkyville..

    VastaaPoista