Tuore ex-pääministeri Matti Vanhasesta (vas) tulee lobbari. Hänet on valittu Perheyritysten liiton uudeksi toimitusjohtajaksi syyskuun alusta lukien. Vanhasen tilalle eduskuntaa nousee Seppo Särkiniemi (oik).
Liiton puheenjohtajan Anne Bernerin mukaan Vanhasella on hyvä kokemustausta, ammattitaito ja verkostot Suomessa ja muualla tätä tehtävää varten. Vanhanen itse sanoo uskovansa voimakkaasti kotimaiseen omistajuuteen ym. hyvään ja kauniiseen.
Perheyritysten liitto on suomalaisten perheyritysten edunvalvontaorganisaatio, vuorovaikutusverkosto sekä asiantuntija- ja koulutusjärjestö. Liittoon kuuluu runsaat 300 jäsenyritystä, mm. Herlinin suvun yritykset.
Toimitusjohtajan paikka on ollut auki viime kuusta lähtien. Puheenjohtajan Bernerin mukaan "aloite" tuli Vanhaselta, minkä jälkeen liitto ratkaisi asian hyvin nopeasti.
Vielä viime viikolla Vanhanen kertoi pyrkivänsä eduskuntaan ensi vuoden vaaleissa. Nyt hän joutuu jättämään eduskunnan, sillä toimitusjohtajan paikka on päätoiminen. Keskustan Timo Kalli sanoo, että Vanhanen ilmoitti hänelle asiasta tänään tekstarilla - sillähän Matti on tunnetusti tottunut hoitamaan tällaiset tärkeät asiat ennenkin. Asia tuli kuulemma Kallille täydellisenä yllätyksenä.
Vanhasen tilalle eduskuntaan nousee espoolainen pastori Seppo Särkiniemi (53), joka oli eduskunnassa vuosina 2003-2007, mutta putosi viime KMS-vaaleissa. Särkiniemellä on kahdeksan (8) lasta ja hän sanoo - ymmärrettävää kyllä - olevansa kiinnostunut erityisesti perheasioiden hoitamisesta.
Matti Vanhanen tai hänen hallituksensa eivät sen sijaan ole profiloituneet perheiden asioiden hoitamisesta. Vanhasen omat perheasiat taas ovat olleet viime vuosina hieman niinku rempallaan, näkisin. Perheet ovat ainakin vaihtuneet vinhaa tahtia.
Perheyritysten liiton toimitusjohtajana toimi pitkään kokoomuksen entinen nuorisopoliitikko Anders Blom, Ilkka Ike Kanervan hengenheimolaisia mm. Tehtaankadun käyntien tiimoilta 1970-luvulla, näin muistelisin. Blom osallistui viime vaalien jälkeen hallitusneuvotteluihin Perheyritysten liiton jäsenyritysten kannalta tuloksellisesti. Muistammehan vielä, miten Vanhasen II-hallitus ensitöikseen hoiti perheyritysten sukupolvenvaihdosten verotuksen "kuntoon." Jotkut kutsuivat Blomia jopa Suomen vaikutusvaltaisimmaksi lobbariksi.
"Huhtikuussa 2007 Säätytalolla rikkaiden haaveista tuli totta. Anders Blom lobbasi perintöveron poiston perheyrityksiltä Suomen hallituksen ohjelmaan", otsikoi Vihreä Lanka syyskuussa 2007. Mitähän uusia etuja Matti Vanhanen saa seuraavien vaalien jälkeen pidetyissä hallitusneuvotteluissa lobatuksi Herlinin suvulle ja muille rikkaille päämiehilleen?
Vanhasen edeltäjänä liiton toimitusjohtajana toimi kauppatieteiden maisteri Petra Thorén. Hänet muistetaan nuorempana Suomen parhaana naistenniksenpelaajana. Muuten, tästä tuli mieleen, että Matin ex-tyttöystävä Merikukka Forsiuskin on entinen aktiivi pelaaja, tenniksessä siis. Merikukkahan nähtiin muutama vuosi sitten pelailemassa Kesärannassakin Matti Vanhasen vieraana.
Thorén ehti hoitaa hommaa kuitenkin vain muutaman kuukauden, kunnes hän joko irtisanoutui tai hän sai potkut. "Perheyrittäjissä myrsky - Thorén lähti ovet paukkuen", otsikoi Kauppalehti 20.5.2010.
Saa nähdä, kuinka pitkään Matti Vanhanen viihtyy suomenruotsalaisia yrittäjiä vilisevän liiton hommissa. Onko kyseessä vain väliaikainen suojatyöpaikka - kunnes häly Nuorisäätiön ym. vaalirahoituskuvioiden osalta on hälvennyt - vai onko kysymyksessä todella vakava uranvaihto. Matti kun on niin arvaamaton jeppe eikä paljon ilmoittele etukäteen muille, mitä hänellä milloinkin on mielessä.
Toivottavasti Matin muisti olisi uudessa tehtävässä kohdallaan. Ei matin tarvitse uudessa hommassaan ihmeitä tehdä. Kyllä liitto maksaa Matille, jollei nyt maltaita, niin kuitenkin kunnon liksaa jo siitä hyvästä, että hänen hallituksensa poisti perheyrityksiltä perintöveron.
Niin, ja ne Matin jalat! Mitä niille nyt mahtaa tapahtua? Mattihan kertoi eilen leikkauttavansa molemmat jalkansa syksyllä, vuodesta tosin ei maininnut mitään. Onko edessä pitkäkin sairasloma liiton hommista?
Ongelmana tulee Vanhaselle eteen se, mitkä jäsenyritykset täyttävät perheyritysten liiton jäsenkriteerit.
VastaaPoistaJäsenluetteloa vilkaisemalla kyseessä on aika venyvä ja paukkuva asetelma.
Vanhaselle se on kuitenkin helpompi ratkaisu kuin leivätön pöytä vaalirahoituskuvioissa.
Seliselihommilla pärjää perheyrityskuvioissa ilman raastupaa.
Olisiko Vanhanen taipunut painostuksen edessä ja mahdollinen tulossa oleva oikeudenkäynti olisi liian kiusallinen Suokustalle, jos istuva kansanedustaja joutuisi vastaamaan syytteeseen korruptiosta käräjillä?
VastaaPoistaElementary, my dear Watson!
VastaaPoistaMatin polvet ovat pipit ja perheyritysten liitto on erikoistunut (suku)polvenvaihdoksiin. Pitemmät jorinat operaatiosta täällä.
Aikamoinen yllätys Vanhaselta ja todella hyvä uutinen.
VastaaPoistaNyt sitten politiikan raskassarjalainen saa kenttätuntemusta kotimaiseen yrittäjyyteen. Vapailla markkinoilla toimivat yritykset keräävät ne eurot, joita hyvinvointivaltion jakopolitiikka jakaa uudelleen ja joilla rahoitetaan koko julkinen sektori tässä maassa.
Ei Matti voi hylätä vanhoja kavereita!
VastaaPoistaPerheen jäseniä ovat esimerkiksi vaalirahoittajat:
Ajanta
FIM
Kakkonen-Yhtiöt
Maskun Kalustetalo
Suomi-Soffa SSF
Ehkä Matti kerää eduskuntavaaleihin Kehittyvän Suomen Perheiden-vaalirahaston, josta rahat jaetaan sopiville ehdokkaille.
Vanhasen tulevan työnantajan jäsenet taisivat olla merkittävä rahoittaja viime eduskuntavaaleissa.
Oma veikkaukseni on, että Vanhasen pesti ei kovin pitkäksi jää. Ihme, ettei kukaan toimittajatonttu ole kysynyt nimittäjiltä Vanhasen terveydentilasta?
Matti kertoo uudesta tehtävästään että ei ole kuulemma helppoa kun on noita kytköksiä mutta arvelee että kun on tarkkana niin homma hoituu.
VastaaPoistaMites se muisti, toimiiko että muistaa olla tarkkana.
Jokainen tietää että korpimetsässä voi käydä keskusteluja ja jos kuulijoina on vain metsäneläimet niin. No, onhan tuokin erilaista tarkkuutta, pidetään huolta ettei jäädä kiinni.
Sitten vielä, Matille oli kaavailtu jo valiokuntapaikkojakin.
Kyllä tämän maan politiikka ja suojatyöpaikat ovat todella rapauttaneet uskon rehellisyyteen ja vilpittömyyteen!
Aika erikoinen kannanotto anonyymiltä, ettei muka Matti Vanhaselle olisi kuulunut lainkaan valiokuntapaikkaa taikka -paikkoja.
VastaaPoistaVoiko arvoisa anonyymi osoittaa yhdenkään kansanedustajan, joka ei ole ministeri, jolla ei olisi valiokuntapaikkaa?
Ei kai sinne eduskuntaan mennä vain kahvia juomaan ja huokailemaan? Valiokunnissahan se kansan edustajien varsinainen työpanos tehdään.
Vanhasen uudessa hommassa on hyvää se, että poliittinen järjestelmä pääsee eroon Vanhasesta. Valitettavasti tämä tapahtuu vasta erinäisten korruptioskandaalien ja uskottavuusvajeen jälkeen.
VastaaPoistaLuottamus poliittiseen järjestelmään ja valtiohallinnon uskottavuus on ilmeisesti pysyvästi vahingoittunut kepun valtakaudella. Sitä liian myöhään tapahtunut Vanhasen poistuminen politiikasta ei enää korjaa.
Toivottavasti toimitusjohtaja ei pääse päättämään rahoista. Saattaa muuten päästä kassa tyhjenemään...
VastaaPoistaPoliittinen järjestelmä ei taida päästä kokonaan eroon Vanhas-Matista. Lobbari-Vanhanen änkeää tietenkin mukaan seuraavien eduskuntavaalien jälkeen pidettäviin hallitusneuvotteluihin Herlinien, Kakkosen, Sukarin ym. "perheyrittäjien" edustajana ja pällistelee Säätytalolla niin kuin ei mitään!
VastaaPoistaNythän Matilla olisi oiva tilaisuus asettua Kepun pressaehdokkaaksi, kun vaaliavustusta tulsi tuutin täydeltä Herliniltä ja muilta rikkailta perheyrittäjiltä.
Herlinin rahahissi nostaisi Matin takaisin vallankäytön huipuille.
"Nythän Matilla olisi oiva tilaisuus asettua Kepun pressaehdokkaaksi"
VastaaPoistaVoi luoja. Ennemmin äänestän vaikka Stubidoa..