EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi Norjan Nobel-komitean päätöstä vahvaksi tuen osoitukseksi kaikille niille, jotka eri puolilla maailmaa tekevät suuria henkilökohtaisia uhrauksia taistellakseen vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.
EU:n suurimmat maat Saksa ja Ranska menivät onnitteluissaan pitemmälle. Sekä Ranska että Saksa vaativat Kiinaa vapauttamaan Liu Xiaobon pikaisesti.
- Saksan hallitus toivoo näkevänsä Liun vastaanottavan itse palkintonsa, Saksan hallituksen tiedottaja sanoi viitaten palkinnonjakoon joulukuun 10. päivänä.
Myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaatii Kiinaa vapauttamaan tuoreen nobelvoittajan Liu Xiaobon mahdollisimman pian. Obaman mukaan Nobelin rauhanpalkinto on muistutus siitä, että ihmisoikeuksia on kunnioitettava.
Saman vaatimuksen on esittänyt Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama.
Milloin Suomen presidentti Tarja Halonen yhtyy Liun vapauttamisvaatimuksiin?
Ennen kuin esittää noin pöyristyttäviä vaatimuksia puuttua Kiinan sisäisiin asioihin, niin kannattaa muistaa, että Tarja Halosta tituleerattiin SETA-aikanaan "ihmisoikeusjuristiksi".
VastaaPoistahttp://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=167_6_1
Olisikohan tuolla ihmisoikeuksien käsitteen muuttumisella jotain tekemistä sen kanssa, että nyt Tarja käy Shanghaissa World Expossa ja silloin vain Sexpossa?
Halonen sanoi, että palkinto meni oikealle miehelle.
VastaaPoistaTarja ajatteli, että juu, tarvitseehan mies rahaa sitten kun se pääsee linnasta kärsimästä 11 vuoden kakkua.
En minä Kiinasta muuta välitä, kuin työntekijöiden turvallisuudesta ja sehän on hoidettu oikein hyvin.
VastaaPoistaKuten linkin kuvasta ilmenee ovat iPhonen tehtaat asentaneet turvaverkkoja työntekijöiden turvaksi, koska hyppivät liikaa ikkunoista ulos, itsemurhaten laittomasti itseään.
http://images.businessweek.com/ss/10/09/0909_foxconn/10.htm
On hyvä että turvaverkkoja löytyy myös Kiinasta ja osaavat itse itsensä ulkoistaa turhina työtekijöinä keskelle jalkakäytävää. Plops.
Tämä se on suurin uhraus vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.
Unohtui:
VastaaPoista"It actually wasn't until late May, after the ninth Foxconn employee had leaped to his death, that Foxconn went into full crisis management mode, stringing more than 3 million square meters of yellow-mesh netting around its buildings to catch jumpers and setting up a 24-hour counseling center staffed by 100 trained workers."
Kiinan poliisi on tietojen mukaan eristänyt Liun vaimon, jottei tämä saa antaa lausuntoja länsimaisille lehdille.
VastaaPoistaVirallinen Kiina on vaiennut Liun saamasta Nobel-palkinnosta.
Mutta toimii se sensuuri meilläkin. Kun lähetin eilen HS:n nettikeskustelupalstalle blogini otsikossa mainitun kysymyksen, sitä ei julkaistu.
Varmaankin liian arkaluontoinen kysymys.
Ehkäpä osuvin sensuurin kuvaus löytyy Hikipediasta:
VastaaPoistahttp://hikipedia.info/wiki/Sensuuri
Hyysäri vain suojelee meitä vaarallisilta mielipteiltä, joten olkaamme pikemminkin kiitollisia kuin katkeria.
Norjalaisessa VG:ssä julkaistiin tänään seuraavan niminen kirjoitus:
VastaaPoista"Fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo vil kunne ramme norsk næringsliv. Bare fiskeregningen kan bli på 380 millioner kroner."
Alexander Stubb antoi miehekkäästi Ykkösaamussa lausunnon nobelistin vapauttamisen puolesta!
VastaaPoistaSaattaisi joku kiinalainen ihmetellä millä lihaksilla Suomen presidentti oikein pullistelee.
VastaaPoistaIhmisoikeuskysymys on vielä enemmän ruvella Thaimaassa, jossa jo ensimmäisestä poikkipuoliseksi väitetystä lausumasta kuningashuonetta, hallitusta, julkishallintoa tai armeijaa vastaan voi saada 18 v vankilaa. Perusteettomasti pidätetyksi epämääräiseksi ajaksi voi joutua kuka vaan. Thaimaan armeijan suorittamat siivilien ampumiset tapahtuivat viime toukokuussa, eikä joskus yli 20 v sitten.
Joo, mutta Stubb karttoi selvästi vastaamasta toimittajan kysymykseen, pitäisikö Suomen vaatia Liun vapauttamista ja siis yhtyä tässä kohdin muiden länsimaiden kantaan.
VastaaPoistaStubb sanoi, kun häneltä kysyttiin, pitäisikö Liu nyt vapauttaa vankilasta, että "sitähän me olemme Euroopan Unionissa peräänkuuluttaneet jo kausn" (Liu muuten tuomittiin uudesta rikoksestaan vasta syksyllä 2009).
Stubb sanoi, että "olisi hienoa, jos Liu vapautettaisiin," mutta ei siis tehnyt elettäkään tai antanut toivoa siihen suuntaan, että Suomi olisi aktiivisesti vaatimassa Liun vapauttamista!
Siis vain tuota iänikuista "toivotaan, toivotaan" -politikointia ja "olisi hienoa, jos" -retoriikkaa!!
Stubb "valitteli" sitä, että EU on kyllä saarnamassa ja tuomitsemassa Kiinan ihmisoikeustilannetta, mutta kahdenvälisissä suhteissa jäsenmaat puhuvat ja toimivat toisin.
Miksei sitten Suomi voisi näyttää esimerkkiä Suomen ja Kiinan kahdenvälisissä suhteissa ja ryhtyy puhumaan Kiinan ihmisoikeustilanteesta asioiden oikeilla nimillä? Tästä Stubb (tietenkin) vaikeni.
Kahdenvälisissä suhteissahan Suomi on Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen-Vanhasen kausilla aina katsonut sormien lävitse Kiinan räikeitä ihmisoikeusrikoksia. Presidentit ovat aina pyrkineet vakuuttelemaan, että "nyt" Kiinan ihmisoikeustilanne on "vähitellen" paranemassa.
Thaimaan ihmisoikeustilannetta ei voi tietenkään mitenkään verrata Kiinan monta kymmentä vuotta jatkuneisiin ihmisoikeusrikoksiin!
VastaaPoistaThaimaassa on mielipiteenvapaus ja kokoontumisvapaus, vaikka kuningasta ei saakaan julkisesti arvostella; kuningas ei ole Thaimassa poliittinen toimija.
Muutamia vuosia Thaimaassa jatkuneissa opposition mielenosoituksissa armeija on viimeiseen asti koettanut välttää mielenosoittajien ampumista, kuten hyvin tiedämme; vaikka mielenosoittajat valtasivat yhden Bangkokin lentokentän pitkäksi aikaa! Viime keväänä hallituksen ja armeijan mitta sitten tuli täyteen, kun mielenosoittajat avasivat tulen.
Kiinassa Liu Xiaobo ja muut toisinajattelijat eivät sen sijaan ole pyrkineet harjoittamaan minkäänlaista väkivaltaisia mielenilmauksia hallitusta ja puoluetta vastaan. Tätähän Norjan Nobel-komitea juuri painotti päätöksensä perusteluissa.
Kiinan perustuslakikin sallii mielipiteen- ja kokoontumisvapauden, mutta kuten tiedetään, käytännössä asiat ovat aivan toisin. Kansalaisvapauksia ei käytännössä ole, kuten Liun tapauksesta hyvin ilmenee.
Suojaverkoista asiaan.
VastaaPoistaPoliitikot erikseen, mutta ihmettelen kirkon suhdetta Kiinaan.
Kiinalaisia kristittyjä pahoinpidellään, vangitaan, siepataan, kidutetaan, omaisuus viedään valtiolle, tuomitaan uudelleenkoulutusleireille määräämättömäksi ajaksi. Tuomiovalta leirille lähettämiseen on paikallisella poliisilla. Se ei hyvää tiedä.
Missä viipyvät kirkon vastalauseet? Entä Kristillisdemokraattien? Entä Soinin? Bisneksistä ei ainakaan ole kyse?
Aikoinaan olin Kiinassa työssä erään ison firman lähettämänä. Tuolloin havaitsin, että firmalla on aivan erityinen asema Kiinassa.
VastaaPoistaAlhaisessa asemassani firmassa, jopa minä vein ja toimitin pieniä lahjoja paikillisille projektipäälliköille.
Eli minä ymmärrän varsin hyvin miksi Halonen pysyy hiljaa lestissään.
Niinhän se on: ihmisoikeuskysymykset eivät saa toki häiritä bisnestä ja vientiämme! Siksi meidän on, Suomen edun nimissä, vaiettava Kiinan viranomaisten hirmutöistä ja toisinajattelijoihin kohdistuvista vainoista.
VastaaPoistaSananvapaus EU:ssa yleisesti ja Suomessa erityisesti
VastaaPoistaKiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo on saanut tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon varmasti oikein niillä perusteilla, joilla Nobelkomitea on sen omalla toimivallallaan päättänyt. Täysin toinen asia on, että sen saama julkisuus osoittaa kyseessä olevan suurvaltapolitiikkaa. Kiinasta on tullut taloudellinen suurvalta ja sen asemasta ei pidetä.
Rakkikoira Suomikin raäköttää. Parasta olisi, jos Suomessa kuitenkin kannettaisiin enemmän huolta omasta ja EU:n sananvapaudesta.
Saksassa ja Itävallassa saa ehdottoman vankeustuomion, jos esittää kriitttisiä näkemyksiä ns holokaustista jne. Vankilaan on joutunut mm englantilainen kirjailija David Irving. Tämä menettely on paljon enemmän motittavaa kuin Kiinan meno, koska kyseessä on jo lahes sata vuotta sitten tapahtuneistä historian asioista, joita pitäisi voida ja saada käsitellä objektiivisesti ilman vankilaan joutumisen pelkoa. Suomessa kirkkoherra Juha Molari on joutunut tuomiokapitulinsa ryöpytykseen, kun on papin työnsä ulkopuolella kirjoitellut ja lausunut ”tuhmia”. Molarin mielipiteistä voidaan olla montaakin mieltä mutta kyllä papillakin saa olla sananvapautta virkatoimensa ulkopuolella.
Esittäessäni kommentteja Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan tilaisuudessa viime maanantaina 4.10.2010 ”Oikeudellinen dialogi Valtioneuvostossa ja Korkeimmassa oikeudessa” vetosin mm professori Jyrki Virolaisen lausumiin. Tilaisuuden puheenjohtaja kielsi minua vetoamasta Virolaiseen. Se siis käytännön sananvapaudesta. Esitelmöitsijä Jaakko Jonkka suhtautui myös äärimmäisen kriittisesti Virolaisen lausumiin Vanhas-jutussa.
Jali Raita, diplomi-insinööri
Somerolla 9.10.2010
Kukahan mahtoi olla tuon Jali Raidan kertoman Turun tilaisuuden 4.10. puheenjohtaja?
VastaaPoistaOnpa ollut mies paikallaan! Ei noihin Virolaisen juttuihin pidä tietenkään uskoa.
Jonkkakin lienee nyt saanut hieman uutta ajattelemisen aihetta tapauksen "Junamatka Tampereelle" tiimoilta.
VastaaPoistaEilisessä Pressiklubissa toimittaja Timo Haapala kehtasi - hyi olkoon (!) - kertoa kuulleensa, miten Valtioneuvoston käytävillä Jonkasta käytettäisiin kutsumanimeä oikeuskanslerinviraston "saunatonttu."
Nimike perustuu kuulemma siihen, etteivät ministerit tahdo saada Jonkalta minkäänlaista selkeää vastausta esteellisyystiedusteluihinsa, vaan Jonkka selittelee asioita lähinnä siihen malliin, että "suattaapi toi olla niin tai suattaapi olla olematta."
Turun yliopistossa 4.10. pidetyn teemaluennon "Oikeudellinen dialogi Valtioneuvostossa ja Korkeimmassa oikeudessa" ohjelma löytyy netistä
VastaaPoistahttp://www.law.utu.fi/ajankohtaista/etusivu/oikeudellinen_dialogi.html
Onko Suomi heti Kiinan jälkeen toisinajattelijoiden vaientamisessa vai jo vähän ennen?
VastaaPoistaMeillä se vasta vaikeaa on esittää valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä, varsinkaan perusteltuja. Hulluksi saa leimautua mutta ei omilla aivoillaan ajattelevaksi.
Suomessa on valtava määrä tabuja. Ja aina pahenee minkä enemmän sananvapaudesta toitotetaan. Härskimpää valehtelijoiden kerhoa ei ihan äkkiä tule mieleen kuin yhden totuuden sananvapaushäiriköt. Sanomalehdet ovat yksi esimerkki tästä porukasta. Kai siellä koetaan uhkana vapaa keskustelu ja älynystyröiden käyttö.
Massoja lienee helpompi ohjailla kun eivät liikaa ala pohtimaan. Ja tällaisena aikana missä massat keskustelevat puhelinlankojen kautta on parasta ruokkia laumasieluisuutta feispuukeilla ja muilla joukkohysteerisillä sovelluksilla.
JV: Eräs anonyymi kommentoija lähetti alla olevan kommenttinsa hieman väärään blogiin ("Perustuslakivaliokunnan syyskäräjät jatkuvat"). Siirsin kommentin tänne, johon se sisältönsä puolesta paremmin sopii:
VastaaPoistaAnonyymi:
"Kumpihan loppulaskussa on Kiinan kaltaiseen historiallisesta syystä itsetuntopuuttelisen ja sen vuoksi -aran suurvaltaan nähden tehokkaampi vaikutuskeino: hiljainen diplomatia vai räyhäkkäät julistukset. Olemmeko välissä olevan puskurivaltion vuoksi unohtamassa, että meitä on noin 5 miljoonaa, kiinalaisia 1,2 miljardi. Ehkäpä presidenttimme vain muistavat virkavalansa parhaan kykynsä mukaan edistää Suomen (!) etua - eikä jotain epämääräistä "yleistä hyvää". Kiinan suhteen muun maailman hiirilauma pitää kovaa ääntä, mutta kuka lopulta haluaa ripustaa kellon Kiina-kissan kaulaan? "
"Milloin Suomen presidentti Tarja Halonen yhtyy Liun vapauttamisvaatimuksiin?"
VastaaPoistaKun helvetti jäätyy.