1. Helsingin Sanomat ja Yleisradio ovat saaneet haltuunsa runsain määrin Wikileaksin julkistamaa diplomaattidokumentteja Yhdysvaltain ja Suomen välisestä yhteydenpidosta viime vuosikymmenen ajalta. Niistä käy ilmi, että ulkopoliittiset keskustelut maiden poliittisten ja diplomaattisten edustajien välillä ovat olleet tiiviitä ja suorasukaisia.
2. Helsingin Sanomat ehti aloittaa paljastusten julkistamisen jo aamulla. Yle on ollut käänteissään hitaampi, mutta sekin on luvannut aloittaa kertoa asiasta vielä tänään.
3. Dokumenttiaineiston ei sanota muuttavan niin sanottua suurta kuvaa lähihistoriasta. Toisaalta aineisto sisältää paljon värikkäitä yksityiskohtia muun muassa. siitä, miten valtionpäämiehet ja diplomaatit keskustelevat luottamuksellisissa tilanteissa. Sekä Yhdysvaltain että Suomen diplomaattien keskusteluissa yksi tärkeimpiä aiheita on ollut Venäjä ja erityisesti presidentti Vladimir Putinin ulkopolitiikka.
4. Mielenkiintoisimmat paljastukset HS:n julkisuuteen antamassa aineistossa koskevat Erkki Tuomiojaa, joka näyttää olleen amerikkalaisten selkeä inhokki. Myös presidentti Tarja Halosen menneisyys vasemmistolaisena opiskelijapoliitikkona pantiin USA:n hallinnossa merkille. "Halonen ja Tuomioja ovat Vietnamin sotaan liittyneen eurooppalaisen Amerikan-vastaisuuden tuotteita", vuonna 2007 suurlähettiläänä ollut Marilyn Ware kirjoittaa Yhdysvaltojen ulkoministeriölle.
5. Toinen "iso uutinen", jos nyt sellaisesta voidaan puhua, koskee presidentti Vladiimir Putinin Haloselle uskomaa kantaa, jonka mukaan Stalinin vuonna 1939 aloittama talvisota Suomea vastaan oli selvä virhe.
6. Aineisto antaa varsin yksipuolisen kuvan tietojenvaihdosta, sillä se on tapahtunut suunnassa Suomi---->Yhdysvallat; suomalaiset ovat siis vuotaneet, eivät amerikkalaiset. Siitä, millaista tietoja suomalaiset diplomaatit ja poliitikot ovat vuorostaan saaneet - jos ovat saaneet tai edes pyytäneet - amerikkalaisilta diplomaateilta tai poliitikoita, nyt julkistettava aineisto ei kerro mitään. Aineiston mukaan suomalaiset poliitikot - aina tasavallan presidentistä alkaen (!) - ovat olleet hyvin auliita kertomaan omia luottamuksellisina saamiaan tietoja lännen suurvallalle.
7. Yllättävää dokumenteissa on erityisesti se, että presidentti Tarja Halosen ja hänen entisen kansliapäällikkönsä Jarmo Viinasen rooli yhteydenpidossa on ollut keskeinen. Viinanen ei ole tietenkään vuotanut tietoja omasta aloitteestaan, van hänellä on ollut siihen Halosen lupa tai määräys. Yhdysvaltalaisissa diplomaattilähteissä presidentin roolia on pidetty keskeisenä ja hänen näkemyksenä on otettu huomioon.
8. Tämä on minusta varsin yllättävää. Kuuluuko todellakin tasavallan presidentin rooliin olla itse eli henkilökohtaisesti yhteydessä suurvallan diplomaatteihin ja kertoa tällöin tietoja hänen ja entisen suurvallan eli Venäjän johdon kanssa käymistään luottamuksellista keskusteluista? Rohkeneeko kukaan (muu) Suomessa ottaa tätä edes keskustelun kohteeksi, tuskinpa.
9. Tarja Halonen puolusteli eilen Paavo Lipposen toimintaa eli Lipposen kautta joulukuussa 2004 Halosen ja Putinin välisestä tapaamisesta raportoitujen tietojen vuotamista USA:n silloiselle Helsingin suurlähettiläälle Earle I.Mackille. Ihmettelin eilen Halosen motiivia puolustaa Lipposta ja tarvetta vakuuttaa, että hänellä on "syvä luottamus" Lipposen toimintaan.
10. No, nythän syy tuon syvän luottamuksen ilmaisemiseen sitten paljastui. Eihän Halonen voi tienkään ryhtyä moittimaan Lipposta siitä, mihin hän on itsekin "syyllistynyt" eli mitä hän itsekin on tullut Wikileaksin raporttien mukaan tehneeksi - ja vieläpä tasavallan presidenttinä!
11. Vai tulisiko Halonen nyt kiistämään, ettei hän ole toiminut amerikkalaisten tietolähteenä koskien esimerkiksi hänen ja Putinin välisiä tapaamisia ja niiden yhteydessä käytyjä keskusteluja? Enpä oikein usko. Eilisissä lyhyessä lausunnossaan, oikeastaan lausunnontapaisessa, Halonen antoi ymmärtää, että Paavo Lipponen tulee huomenna kiistämään oman vuotonsa sillä perusteella, ettei hän itse asiassa ollut tuolloin joulukuussa 2004 edes tavannut suurlähettiläs Mackia.
12. Halonen näytti suorastaan riemastuneelta, kun hän sanoi, ei vaan itse asiassa kysyi Ylen toimittajalta "hyvin vakavasti", että "onkohan se Liponen edes ollut siellä (Yhdysvaltojen lähetystössä).
13. Kun Halonen oli tätä lausuntoa ennen tavannut Lipposen, nämä kaksi demaritoveria ovat tietenkin sopineet taktiikasta ja siitä, mitä Lipponen tulee huomenna lauantaina kertomaan asiasta, kun häntä haastatellaan kello 10.05 alkavassa lähetyksessä. Lipponen tulee siis kiistämään, että hän olisi tavannut lähettiläs Manckin joulukuun lopulla 2004. Lehtitietojen mukaan Lipponen vetoaa siihen, ettei Lipposen "puhemiehen kalenterista" edes löydy merkkejä tapaamisista amerikkalaisten kanssa.
14. So what? Jos merkintää tästä yhdestä tapaamisesta tai mistään tapaamisista ei löydy Lipposen "puhemiehen kalenterista", niin se ei todista vielä sitä, etteikö merkintöjä voisi löytyä Lipposen henkilökohtaisista kalantereista. Jokainen ymmärtää, ettei Lipponen vierailut USA:n lähetystössä joulukuussa 2004 eduskunnan puhemiehen roolissa ja ominaisuudessa, vaan yksityishenkilönä. Näin siksi, ettei eduskunnan puhemies ole mikään diplomaatti, joka juoksisi lähetystöissä vuotamassa ulkopolitiikan alaan kuuluvia luottamuksellisia tietoja vieraan vallan diplomaateille. Tämän Paavo Lipponenkin on sentään ymmärtänyt ja siksi hän ei ole merkinnyt tapaamista puhemiehen kalenteriinsa.
15. Sitä paitsi: eihän Lipposen ole des tarvinnut tavata lähettiläs Mackia henkilökohtaisesti, vaan kyllä tietoja voidaan välittää toki muullakin tavalla, esimerkiksi puhelimitse. Kertovathan nyt julkisuuteen saatetut HS:n Wikileaks-dokumentit, että Tarja Halonen oli presidenttinä 7.3.2003, siis juuri ennen eduskuntavaaleja, ollut puhelinkeskustelussa USA:n Helsingin suurlähettilään, siis Mackin, kanssa. Puhelinkeskustelun pääaiheena oli ollut Irakin kriisi, ja keskustelusta laaditun dokumentin mukaan Halonen oli mainitussa puhelinkeskustelussa painottanut YK:n turvallisuusneuvoston roolia ongelman ratkaisemiseksi.
16. Kun siis lähettiläs Earle I. Mack oli tottunut aiemmin keskustelemaan ulkopolitiikan kysymyksistä Suomen presidentin kanssa nimenomaan puhelimen välityksellä, niin on hyvin todennäköistä, että niin hän on voinut tehdä ja myös tehnyt myös Suomen eduskunnan puhemiehen eli Lipposen kanssa. Toisin sanoen tapaamista koskevan merkinnän puuttuminen Lipposen virallisesta kalenterista osoittaa vain sen, että keskustelu, josta on olemassa USA:n lähetystön kakkosmiehen Weinbergin laatima dokumentti, on käyty puhelimitse.
17. Saa nähdä, hoksaako Ylen toimittaja huomenna lauantaina Lipposta "tentatessaan" puuttua tähän kysymykseen eli keskustelun käymiseen puhelimien välityksellä. Riippuu kaiketi toimittajan puoluekannasta; demaritaustainen toimittaja ei välttämättä hoksaa.
18. Miksi presidentin kanslia ja myös Tarja Halonen itse on niin kovin auliisti "vuotanut" luottamuksellisia tietoja amerikkalaisille? Viittaan tässä suhteessa blogiin n:o 383, jossa jo mainitsin syyn, joka minusta näyttää todennäköiseltä.
19. Kun Halonen oli suututtanut Bushin YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa moittien jenkkien Irak-operaatiota laittomaksi - Halonen unohti, ettei YK tai Washingtonkaan ole mikään raastuvanoikeus - hän hoksasi jäävänsä paitsioon, jollei hän pystyisi jollakin tavalla lepyttämään USA:n johtoa. Tässä lepyttämistarkoituksessa ja saadakseen siis suhteensa Yhdysvaltojen johtoon lämpenemään Halonen valjasti kansliapäällikkönsä Jarmo Viinasen USA:n suurlähetystön kuriiriksi ja antoi silloin tällöin itsekin tietoja USA:n täkäläiselle suurlähettiläälle.
HS 12.2.2011.
20. Presidentti Tarja Halonen yritti vuosien ajan sinnikkäästi mutta huonolla menestyksellä päästä tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä George W. Bushia Valkoiseen taloon. USA tyrmäsi johdonmukaisesti Halosen haaveet saada kutsu Valkoiseen taloon.
21. Lounastaessaan suurlähettilään Earle I. Mackin kanssa 11. 2. 2005 Halonen esitti pyynnön henkilökohtaisesti. Lähettiläs kertoo pari päivää myöhemmin Washingtoniin lähetetyssä raportissa, että lounaalla käsiteltiin useita eri asioita mutta "erityisesti Halosen mielessä oli Bushin tapaaminen". Kutsupyyntö oli jo aiemmin esitetty presidentin kansliasta.
22. Lounaalla Halonen korosti Suomen olevan EU:n puheenjohtajamaa syksyllä 2006, ja että Halonen haluasi ottaa johtavan roolin transatlanttisten eli Euroopan ja Yhdysvaltain välisten suhteiden normalisoimisen edistämisessä. EU:n ja Yhdysvaltain suhteet olivat tuohon aikaan koetuksella Irakin sodan vuoksi.
23. Tämäkään perustelu ei tepsinyt! Lähettiläs vastasi, että Bushin kalenteri on täynnä eikä tapaaminen onnistu ainakaan lähitulevaisuudessa. Halonen toivoi, että Yhdysvallat pitäisi silti hänen kutsupyyntönsä mielessään.
24. Koska kutsu torjuttiin, Halonen pyysi, että hän voisi tavata Bushin Yhdysvaltain ja EU:n huippukokouksessa 22. 2. 2005 esitelläkseen pääministeri Matti Vanhasen Bushille. Lähettiläs Mack kertoi, että Bushilla tuskin on kahdenkeskisiä tapaamisia Brysselissä. Halonen totesi, ettei tarkoittanut varsinaista kahdenkeskistä tapaamista tai edes käytäväneuvottelua. "Vaan ainoastaan muutamaa hetkeä, jotta Vanhasella olisi vähintään edes mahdollisuus sanoa, että hän ja Bush ovat tavanneet."
25. Tuokio löytyi, sillä lehtikuvien mukaan Bush kätteli kokouksessa Vanhasta. Bush kysyi Haloselta vain, että onko hänen kravattinsa tällä kertaa suorassa. Edellisenä vuonna Nato-huippukokouksessa Halonen oli päässyt lehtikuviin suoristamalla Bushin kravatin.
26. Presidentti Halonen pääsi presidentti Bushin isännöimään Valkoiseen taloon huhtikuussa 2002. Sen jälkeen kutsua Valkoiseen taloon ei ole tullut kymmeneen vuoteen, vaikka Halonen on käynyt toistakymmentä kertaa Yhdysvalloissa. Kutsua ei ole silti tullut myöskään Barack Obaman presidenttikaudella, vaikka yritystä on ollut.
27. Halosen sitkeä pyrkiminen Valkoiseen taloon tuntuu nololta, suorastaan säälittävältä!
28. Samaan naurettavaan kilpajuoksuun Valkoiseen taloon on Wikileaksin papereiden mukaan syyllistynyt myös muun muassa Matti Vanhanen. Matti on tehnyt itseään tykö Yhdysvaltojen johdolle eri tavoin. Mutta eipä kutsua tullut Matillekaan Valkoiseen taloon. Matti uhosi pari vuotta sitten olevansa vallassa vielä kolmannenkin pääministerikauden, mutta joutui heittämään pyyhkeen kesään jouluna 2009.
Näitä Suomeen liittyviä Wiki-paljastuksia onkin jo odottanut. Etenkin Hesari lähti nyt liikkeelle näyttävämmin, kuin jos kolmas maailmansota olisi puhjennut. Jonkin verran kriittinen täytyy varmaan olla myös raportointia lukiessa: mitä kaikkea aineistosta valitaan, ja miten painotetaan. Erityisesti kiinnitti huomiota se, ettei Irakgateen, Lipposen vaalitappioon sekä Anneli Jäätteenmäen nousuun ja syrjäyttämiseen liittyvää aineistoa ainakaan Hesarin mukaan juuri ole. Uskokoon, kenellä lapsenuskoa riittää. Mutta pysytäänpä siis kanavilla.
VastaaPoistaKerrotaan, nyt mistä HS on ilmeisesti keksinyt paikan, josta tavara löytyy. Virolaisella postimiehellä on yli 600 Viroa koskevaa lähetystöraporttia.
VastaaPoistaMika Lako
Postimehe ajakirjanik käis Norras saladokumentide järel
27.01.2011 09:08 <---- Julkaistu KAKSI viikkoa sitten
Priit Pullerits
Kommenteeri | Prindi
Kaks nädalat tagasi sai Postimees Norra suurlehe Aftenposten toimetusest e-kirja, mille saatja pakkus, et võib näidata USA diplomaatide koostatud konfidentsiaalseid ettekandeid, mida kõmuline Wikileaks oli algul näidanud vaid maailma viiele juhtivale ajalehele, kirjutab Priit Pullerits.
Postimees ja Aftenpostenilla on yhteinen omistaja
----------------------------------------
Postimehe peatoimetaja Merit Kopli ei salga, et oli juba järgmisel päeval valmis ajakirjaniku Oslosse lähetama.
---------------------------------------
Eelmise nädala keskel veetiski Postimehe poliitika- ja majandusanalüütik Argo Ideon kaks pikka tööpäeva Oslo kesklinnas sealse raudteejaama kõrval asuva Aftenposteni 7. korrusel uudistetoimetuses. Saanud instruktsioonid andmebaasile ligipääsuks, istus ta sülearvutiga laua taha ja asus tööle.
----------------------------------------
Iseenesest polnud see sugugi kontimurdev töö. Ideoni sõnul saab Wikileaksi andmebaasi märksõnade järgi hõlpsasti üles otsida. Ühtekokku leidis ta 610 dokumenti, mis on koostatud USA Tallinna suursaatkonnas, ja teist ligikaudu sama palju dokumente, kust Eesti nimi samuti läbi jookseb.
Postimees
http://www.postimees.ee/?id=378573
Tämä on ollut maan tapa läpi historian. Ennen vuodatettiin kaikki heti ja välittömästi Tukholmaan.
VastaaPoistaAjan myötä on opittu vuotamaan muuallekin, sekä NL:n että USA:an. Mutta ei koskaan Tukholmaa (ml. rkp) unohtaen.
Eikä lähetin tarvitse käyttää lähettiä.
Suomalaiset poliitikot päättivät alun perin, etteivät he kommentoi Wikileaksin vuotamia salaisia dokumenttitietoja. Nyt näyttää siltä, ettei tämä keskinäinen "sitomus" enää pidä.
VastaaPoistaTänään Erkki Tuomioja on jo ehtinyt kommentoida mainittuja tietoja ja sanaa, etteivät amerikkalaiset pitäneet kritiikistä. Tämä on varmaan totta, mutta olisiko ulkoministerin tullut ottaa tämä jo etukäteen, siis ennen kritiikin esittämistä, huomioon ja menetellä hieman varovammin ajatellen Suomen ja USA:n suhteita?
Presidentin kansliassa on oltu - ymmärrettävistä syistä - hiljaa Wikileaks-paljastuksista.
VastaaPoistaHuomenna Paavo Lipposen on sitä vastoin pikku pakko kommentoida Wikileaksin tietoja omalta osaltaan. Sen hän on jo luvannut tehdä.
Tuleeko Paavon väite todella olemaan se, ettei hän ole a) tavannut USA:n lähettilästä eikä b) antanut tälle tietoja myöskään muulla tavoin, esimerkiksi puhelinkeskustelussa?
Ottamatta asiaan enemmälti kantaa on pakko todeta, että amerikkalaisten lähettiläiden ja diplomaattien luonnehdinnat Halosesta ja Tuomiojasta ovat aika osuvia.
VastaaPoistaTarja Halonen on maaliskuussa 2007 Washingtoniin lähetetyn raportin mukaan "ajoittainen syöksähtelijä", jonka pitäisi pysytellä puoluepolitiikan yläpuolella, mutta joka ei aina malta. Esimerkkinä syöksähtelystä mainitaan Halosen vaatimus ydinvoiman rajoittamisesta.
Erkki Tuomiojalle taas on erään raportin mukaan ominaista se, että hän "ampuu lonkalta" mielipiteissään ajattelematta asioita tarkemmin.
Ilkka Kanerva totesi tänään kommentoidessaan hänelle "mieluisia" Wikileaks-paljastuksia, että "olen hyvä ihmisten kanssa."
VastaaPoistaOlisi voinut jatkaa: ja vielä parempi naisten kanssa.
On epäilty, että "vasemmistolaisten" HS:n ja Ylen käsiinsä saamia Wikileaks-tietoja "siivotaan parhaillaan julkaisukuntoon Stasi malllin."
VastaaPoistaMinuakin hieman ihmetytti aamulla, kun Yle1:n uutispäällikkö Virtanen kertoi tv:ssä, että toimitus käy läpi kaikki dokumentit ja karsii julkaistavasta materiaalista kaikki sellaiset tiedot, jotka ovat "sensitiivisiä" eli herkkätuntoisia tai -luontoisia.
HS ja Yle ovat kuulemma luvanneet Wikileaksille (Yle) ja Aftonbladetille (HS), että ne suojaavat henkilöitä, joiden turvallisuuden kannalta esimerkiksi nimen julkaiseminen voisi olla riski.
Näin on hyvä, mutta voitaisiinko ajatella, että HS tai Yle haluaisivat suojella myös suomalaisia (johtavia) poliitikkoja tai diplomaatteja sellaisilta "sensitiivisiltä tiedoilta", jotka eivät vaarantaisi heidän turvallisuuttaan, muta saattaisivat olla heille jotenkin henkilökohtaisesti kiusallisia?
Virolainen: "Tänään Erkki Tuomioja on jo ehtinyt kommentoida mainittuja tietoja ja sanaa, etteivät amerikkalaiset pitäneet kritiikistä. Tämä on varmaan totta, mutta olisiko ulkoministerin tullut ottaa tämä jo etukäteen, siis ennen kritiikin esittämistä, huomioon ja menetellä hieman varovammin ajatellen Suomen ja USA:n suhteita?"
VastaaPoistaPitääkö Suomen ulkopoliittisen johdon, keskinäisten suhteiden nimissä, välttää kritisoimasta myös esim. Kiinaa sen ihmisoikeustilanteesta? Muistelen blogistin kirjoittaneen toisin. Vai mitä tarkoittaa tuo blogistin termi "hieman varovammin"?
Jos Tuomioja olisi arvostellut Venäjän toimia, olisiko blogisti samaa mieltä?
Käsittämätöntä, että kohun keskiöön on nousemassa Tuomiojan esittämä kritiikki USA:n hyökkäyssotia, kidutusta,salaisia vankiloita ym. kohtaan ja siitä seurannut USA:n johdon ja diplomaattien nuiva suhtautuminen Tuomiojaan, eikä se, että Suomen ulkopoliittinen johto on ollut täysin rähmällään Yhdysvaltojen edessä, ovi on käynyt tiuhempaan Kaivopuistossa kuin aikanaan Tehtaankadulla.
No, sehän on ollut jo entuudestaan kaikkien tiedossa, että Suomi on ollut rähmällään Kiinan edessä eivätkä Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Salolainen ja Tuomioja ole pikkusormellaankaan puuttunut Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Se on tietenkin häpeällistä.
VastaaPoistaEduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet ovat viestittäneet ikään kuin rivien välistä, että presidentti Halosen eilinen selitys Paavo Lipposen toimista joulukuussa 2004 ei ollut tarpeeksi kattava.
VastaaPoistaValiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen sanoi Uudelle Suomelle, että eilisestä presidentin kanssa käydystä keskustelusta huolimatta Lipposen tapaus on epäselvä.
Ulkoasiainvaliokunnan ja Halosen tapaamisessa keskusteltiin muun muassa siitä, miksi ulkoasiainvaliokuntaa ei informoitu presidentti Halosen ja Venäjän ex-presidentin Vladimir Putinin, välisen tapaamisen sisällöstä vuonna 2004.
Eduskunta ei saanut tietoa keskustelujen sisällöstä, mutta sen sijaan tuo sisältö vuodettiin heti miten kolmen demarin (Jarmo Viinanen, Olli Perheentupa ja Paavo Lipponen) toimesta USA:n Helsingin suurlähetystön johdolle.
Kuka laskun maksaa, sen lauluja laulat.
VastaaPoistaSiitä on iäisyys kun Halonen huolehti edes leikillään ihmisoikeuksista vientimaissa, viimeksi hän juhlisti läsnäolollaan maailman talouseliitin seminaaria Davosissa.
Kuten jo arvelin, laajasta aineistosta voi valita aika erilaisia näkökohtia ja painotuksia. YLE:n uutisoinnissa (myös nettisivuilla) on voimakkaasti nostettu esiin Suomen Nato-jäsenyyteen USA:n puolelta kohdistettu paine, ja juuri siitä syystä siellä tunnettu ilo kokoomuksen menestyksestä. Jostain syystä tällaiset painotukset eivät ainakaan vielä tänään juuri mahtuneet Hesarin uutisointiin ...
VastaaPoistaVirolainen: "No, sehän on ollut jo entuudestaan kaikkien tiedossa, että Suomi on ollut rähmällään Kiinan edessä eivätkä Koivisto, Ahtisaari, Halonen, Salolainen ja Tuomioja ole pikkusormellaankaan puuttunut Kiinan ihmisoikeustilanteeseen. Se on tietenkin häpeällistä."
VastaaPoistaJa kun Tuomioja on puuttunut Yhdysvaltain ihmisoikeuksia kunnioittamattomaan ulkopolitiikkaan, on sekin häpeällistä tai ainakin varomatonta. Ota tästä nyt selvää.
Enhän minä (toki) ole sanonut, että Tuomiojan puuttuminen Yhdysvaltojen harjoittamaan ulkopolitiikkaan olisi ollut häpeällistä.
VastaaPoistaVaromattomana sitä sen sijaan voidaan pitää, jos kerran presidentti Halosen tarkoituksena oli aktiivisella diplomaattikanavia tapahtuneella tiedottamisella Yhdysvaltojen suuntaan parantaa ja lämmittää Suomen (ja Halosen omia) suhteita Yhdysvaltoihin niin, että hän olisi saanut kutsun Valkoisen taloon.
Mitä mahtaa kertoa se, että Barak Obama oli "kehaissut Haloskaa siittä, että Suomi on esimerkillisesti hoitanut ydinjätteensä jälkisijoituksen"? Futsikaas hieman tota!!
VastaaPoistaEgyptissä repesi riemu: presidentti Mubarak eroaa!
VastaaPoistaEikös se ollut Wikileaks, jonka paljastuksista sai alkunsa Tunisian kansannousu ja diktaattori Ben Ali ero ja pako Saudi-Arabiaan.
Tunisiasta kansannousu levisi sitten Egyptiin. Seuraavaksi vuorossa lienee Jemen ja sen diktaattorin pakottaminen eroamaan, sitten Jordania jne.
Millainenkohan riemu repeäisi, jos Suomen presidentti ilmoittaisi erostaan?
K:Millainenkohan riemu repeäisi, jos Suomen presidentti ilmoittaisi erostaan?
VastaaPoistaV: villi kansanjuhla Etelärannan kabineteissa kuten aina lähetin ilmoittaessa erostaan.
Nokian liittoutuminen Microsoftin kanssa vie Suomesta tuhansia työpaikkoja.
VastaaPoistaMutta kepullahan on Nokian hallituksessa oma mies eli Esko Aho.
Aho hoitaa Nokiassa juuri yhteiskuntasuhteita. MIksi Aho ei pystynyt vaikuttamaan siihen, ettei Suomesta irtisanota niin helevetisti nokialaisia?
Onko irtisanottaville tuhansille nokialaisille maksettava yhtä suuret korvaukset kuin aikanaan Saksan Bochumissa tapahtui?
Paavo Arhinmäki on ehtinyt vaatia tätä.
Virolainen:
VastaaPoistaNokian liittoutuminen Microsoftin kanssa vie Suomesta tuhansia työpaikkoja.
Ei Nokian tarkoitus ole työllistää, vaan ajaa osakkeenomistajien etua.
Miksi pitää huonolaatuisia suomalaisia työntekijöitä, kun maailma on täynnä motivoituneempia ja parempia koodareita.
Nyt on Nokialla oiva mahdollisuus. Käyttäjät ovat kiinnostuneita sovelluksista, joita yhteistyö Microsoftin kanssa tuo runsaasti lisää.
Yli 90 prosenttia ihmisistä käyttää Windowsia. On erinomainen etu kun Windowsissa pyörivät ohjelma toimivat myös sormitietokoneissa ja kännyköissä.
Emme ole sidottuja johonkin suljettuun Applen tuotteeseen.
Nyt kannattaa tankata Nokia. Kyllä hinta nousee kun ilmoittavat lukuja irtisanottavista.
MInä en ole tietenkään sanonut saati "vaatinut", että Nokian pitäisi luoda tuhansia työpaikkoja, niin kuin JarMom antaa ymmärtää!
VastaaPoistaToin vain esiin sen kylmän faktan, että Nokialta tulee häviämään tuhansia työpaikkoja, mitä nyt poliitikot laidasta laitaan ovat kauhistelleet.
Tietenkään Esko Aho ei ole voinut asialle mitään, häneltä tuskin on edes kysytty mielipidettä sitä, onko viisasta, että Nokia siirtyy tavallaan Microsoftin leipiin.
En kyllä ymmärrä, mitä virkaa Aholla voisi olla koko Nokian hallituksessa. Ehkä hänen pitää nyt vain yrittää selittää entiselle kämppä- ja sökökaverilleen Pekkarisen Maurille samoin kuin Mari Kivinimelle, että "tää nyt oli kuiteski Suomenkin kannalta paras ratkaisu"!
JarMom vois keskittyä siihen Teoston ihailuun...
VastaaPoistahttp://liten.be//SsSIz
And Nokia's Minister for Economic Affairs seems to agree – expecting 20,000 redundancies from Nokia's decision to abandon its own (Symbian and Meego) platforms, and moving to Windows. That's a huge chunk out of Nokia, which has 60,000 employees in its phone business. Finland will be a different place after today.
Ehkä noin, ehkä ei.
Jos tätä työllistämisen käsitettä tarkastellaan syvemmin, nimittäin siitä itsestä käsin, niin kysymys ei ole pelkästään uskottavuudesta - teemme puhelimia, koska huolehdimme osakkeenomistajien eduista yms - vaan ihmisten itsestään selvästä oikeudesta työhön. Sen jälkeen tulee sitten tuo muu "uskottavuus".
Jos tällaisilla tyypeillä - kuten nimimerkillä JarMom - olisi käyttää ns valpasta silmää inhimilliselle, niin he - ja hän - voisivat helposti todeta, ja ymmärtää, että jokainen ihminen on oikeutettu siihen työllistymiseen.
Sen - jos sitä silmää on - tunnistaa vaikka siitä tavasta, jolla ihmiset työtänsä tekevät - siis heidän kasvoistaan sen työn ääressä. Keskittymisestä.
He edustavat sitä tulevaisuuden (jos sitä enää on) ihmisyyttä. Paskakuskeissa on enemmän ihmisyyttä kuin osakkeenomistajissa - ihmisiähän nämäkin viime kädessä ovat siellä edustamiensa intressien takana.
Osakkeenomistajat - ja näiden etujen ajajat - ovat suurimmaksi osaksi persereikiä ja opportunisteja - ja he muodostavat sen kaikkein taantumuksellisimman luokan, mikä täällä maailmassa elämää sotkee.
Kepulla on Nokian hallituksessa oma puheenjohtaja. Jorma Ollila on entinen keskustan puoluesihteeri.
VastaaPoistaLisäksi kepukytkökset ovat olleet olemassa myös sen jälkeen: Keskustavaikuttajien vanhan kaartin joukosta (ja heidän lastensa joukosta) löytyy yllättäviä määriä Nokian osakkeilla rikastuneita. Mainitut henkilöt saivat joskus 90-luvulla tiedon, että nyt kannataisi ostaa Nokiaa. Sisäpiirin tietoa ja sen väärinkäyttöä siis.
Nyymiölle:
VastaaPoistaYrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.
Jos esimerkiksi Nokia ryhtyy työllistäjäksi osakkeenomistajien kustannuksella, on syytä kutsua rikospoliisi heti paikalle tutkimaan tällaista väärinkäytöstä.
Itse veikkaan Nokian poistuvan Suomesta kolmen - viiden vuoden kuluessa, joko osakekaupoin, tai muutoin. Joten nyt kannattaa sijoittaa halpoihin osakkeisiin, ei huonoihin työntekijöihin.
JarMom
VastaaPoistaälä jauha paskaa... monta Nokian osaketta Elopilla oli? Aamulehden mukaan herralla oli 130 000 mikkisoftan osaketta.
Tosiaan, Aamulehti kertoo, että Nokian toimitusjohtajalla Stephen Elopilla on edelleen suuri määrä edellisen työnantajansa Microsoftin osakkeita. Nokian osakkeita Elopilla ei sen sijaan lehden tietojen mukaan ole lainkaan.
VastaaPoistaOuto "yhteensattuma."
Nyymiölle:
VastaaPoistaOlet varmaankin rasittunut ja hermostunut. Se on ymmärrettävää.
Osakeyhtiölailla ja Elopin omistamilla osakkeilla ei ole mitään tekemistä keskenään.
Pianhan Elopilla on sitten 170.000 yhdistyneen Microsoftin ja Nokian osaketta.
JarMom - olet oikeassa. Olen pahoillani, olin kaljalla Kaurismäen ravintolassa ja käytin sopimatonta kieltä. Ei siitä enempää.
VastaaPoistaSolidium Oy on Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö. Vuoden 2010 lopussa sillä oli varoja 8,751 miljardia euroa - mutta ei ainuttakaan Nokian osaketta.
Voi olla että osakeyhtiölailla ja Elopilla - jonka perhe edelleen asuu siellä missä kusetus keksittiin - ei ole kovinkaan suurta tekemistä keskenään - paitsi jos kyse on laittomuuksista… siis Wikileksin mukaan Putinin avioliitosta ei saa kirjoittaa, mutta se kaiketi kuitenkin on lainvoimainen.
Osakeyhtiölaki:
8 §
Johdon tehtävä
Yhtiön johdon on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua.
Jonka tietenkin voi tulkita miten haluaa. Kiistihän Lipponenkin tapaamisensa USA:n lähettilään kanssa - vaikka omistaakin (Nokian) matkapuhelimen.
Rasittunut ja hermostunut? Vittuuntunut lähinnä. Mainitsit aikaisemmin ne "huonot työntekijät". Jos tarkoitit Nokia softan tekijöitä, niin olet väärässä - he eivät ole huonoja työntekijöitä millään tavalla mitattuina. Ongelmat yhtiön sisällä ovat koko ajan olleet jossakin muualla.
Ja se Elopin osakkeiden määrä on ilmeisesti 261 302 - mikä ei tietenkään ole paljon, jos sitä vertaa vaikkapa Gatesin omistuksiin,Elop on vasta 7. suurin yksityinen omistaja.
Ja se toinen Steve, eli Ballmer, jonka pallit keikkui kovasti tyhjän päällä ennen tätä diiliä, on varmasti tyytyväinen, kun sitä osakeyhtiölakia ei rikottu.
Kun rauha laskeutuu kaikenlaisten höpötysten ja spekulointien taakse, voidaan lukea:
VastaaPoistaNokian toimitusjohtaja Stephen Elop ei vielä omista Nokian osakkeita pörssilainsäädännön vuoksi, kerrottiin Nokiasta lauantaina Helsingin Sanomille. Sama syy on estänyt Elopia myymästä loppuja Microsoft-omistuksiaan.
On tämä ihmeellistä. Heti kun joku osaamaton toimittaja kirjoittaa artikkelinsa mutu-menetelmällä, niin kaikki haaskat hyökkäävät haukkumaan.
Osaava toimittaja olisi osannut pörssilainsäädännön ja vetänyt johtopäätökset siitä, mutta suuret otsikot ilman analysointia vetivät voiton.
Joo, samalla tavalla nuo "osaavat toimittajat" ovat nyt saaneet Lipposta haastattelemalla selville, ettei Lipponen tavannut amerikkalaisia diplomaatteja.
VastaaPoistaTästä on tänään vedetty suuria otsikoita.
Mutta nämä diplomaatit eivät Wikileaks-dokumentissa edes väittäneet Lipposen tavanneen heitä, vaan ainoastaan keskustelleen heidän kanssaan!
Menee vähän ohi aiheesta, mutta pohditaan kuitenkin. Kaipaisin prof. Virolaiselta (tai joltakulta muulta lakiin perehtyneeltä) analyysia siitä, onko tuo Nokian perustelu Elopin osakkeenomistamattomuudelle kestävä. Onko tosiaan niin että pörssilainsäädäntö kieltää toimitusjohtajaa hankkimasta oman yhtiönsä osakkeita? Etenkin ennen yrityksen suunnanmuutosta joka aiheuttaa välittömästi 14% kurssiLASKUN yrityksen osakkeeseen?
VastaaPoistaVai onko kyseessä sittenkin vaan Nokian meriselitys. Kyllähän tuo asiantuntemattoman silmiin näyttää aika tyylipuhtaalta yrityskaappaukselta.
"Ei Nokian tarkoitus ole työllistää, vaan ajaa osakkeenomistajien etua."
VastaaPoistaEi Elop kyllä sitäkään aja.
Nokian saa varmimmin kaadettua juuri tuolla tavalla, että vahva tekninen osaaminen ja avoimuus kuluttajien ja kehittäjien suuntaan heitetään laidan yli ja lähdetään täysillä Microsoftin kelkkaan.
Mikäli Microsoft ei Nokiaa ja Nokian markkinaosuutta tällä tavalla kaappaa omakseen, niin sitten Nokiasta tulee muuten vaan seuraava uhri näissä Microsoftin kumppanuuspeleissä. Niitähän riittää. Harva on selvinnyt.
Ennemmin olisi kannattanut lähteä Androidiin mukaan. MeeGoon olisi voinut kehittää Android-yhteensopivuusrajapinnat, hankkia lisenssi käyttää nimeä ja hommata päälle joku sertifikointi.
Tuon kun tekisi oikein, saisi sekä Android-porukan kiinnostumaan että säilytettyä tuotekehittelyn omassa kontrollissa.
No yrityskaappaushan tuo on - Bill Gates on kuulemma ostanut 2 miljardilla Nokian osakkeita. 10 - 20 % omistuksella Nokiaa hallitaan 100%. Se 10/20% saattaa jo olla mikkisoftan omistuksessa.
VastaaPoistaMutta mitä muuta Pekkarinen tietää - tai Sinnemäki :D
Siis ovatko he - tai joku muu rouva tai herra poliitikko - käynyt, tai soitellut sinne Microsoftille… eikun Nokialle ja pyytänyt pientä väliaikaa niiden irtisanomisten suhteen… siis kun ne vaalit lähestyy.
Voi voi näitä jarmomin kaltaisia lyhytnäköisiä toopeja... ei täällä ole kellään kohta töitä muuta kuin haudata niskalaukauksella tapettuja osakkeenomistajia :)
VastaaPoistaTuo jarmomin klisee "yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille" on niin leväperäinen ja naurettava että miten sitä kukaan kehtaa ääneen sanoa.
VastaaPoistaAivan kuin tuo olisi oikein lailla määrätty tehtävä...
Jos laki on se pointti jarmomin mielestä niin älä toki unohda jokaista yritystä koskevia, pikkuisen tärkeämpiäkin velvollisuuksia (joita mm. valvovat erilaiset instanssit ja viranomaiset - päinvastoin kuin tuota vaatimaasi omaa etua), kuten:
- työlainsäädäntö kymmenine työntekijän asemaa sääntelevine pakottavine lakeineen
- työehtosopimukset joita suurin osa työnantajista joutuu noudattamaan ja siten valvomaan palvelemaan työntekijän etua (kuten edelläkin)
- työsuojelua koskevat säännökset (joissa pointti on työntekijän ei osakkeenomistajan turvallisuus::))
- ympäristölainsäädäntö joka sekään ei hiisku osakkeenomistajien edusta yhtikäs mitään :):)
- verolainsäädäntö joka pumppaa niitä osakkeenomistajien himoitsemia shillinkejä yhteiskunnalle ja sitä myöten sosialipummeille, työttömille, sairaille, opiskelijoille jne jne.
Että älä sinä jarmomi tule tänne tuollaista sontaa esittämään. Kanna nyt jumankauta edes jotain eettistä vastuuta siitä mitä suustasi päästät kun täältä lahdataan firmoja ja työpaikkoja sellaista tahtia että sunkin mahdolliset osakeomistukset sulaa käsiin. Mitä sä niillä omistuksilla teet jos ei ole mitä omistaa??