1. Eilen saavutettiin reilun viikon kestäneen venkoilun ja polittisen näytelmän jälkeen vihdoin sopu niistä Portugali-tukipaketin ja EU:n väliaikaisen ja pysyvän rahoitusvälinemekanismin asioista, jotka Suomi tulee ainakin muodollisesti asettamaan tukensa ehdoiksi. Poliittisesta umpisolmusta puhuttiin, mutta se aukeni lopulta yllättävän tai suorastaan naurettavan helposti. Pakettiin kuuluvat seuraavat asiat:
2. Portugalin tukipaketin "tiukennus":
- Portugalin käynnistettävä neuvottelut yksityisten lainanantajiensa pysymiseksi maassa.
- Portugalin myytävä omaisuuttaan.
3. Väliaikainen Euroopan rahoitusväline ERVV:
- Suomi harkitsee jatkossa tukea vain jos sitä hakenut maa antaa Suomelle vakuudet takausosuudelle.
- Suomi edellyttää kattavampaa velkakestävyyden arviointia.
- Lainamuotoisen tuen yhteydessä pääomitettavien pankkien omistajien ja sijoittajien kannettava vastuunsa.
- Tuen oltava avointa, läpinäkyvää ja vastikkeellista.
4. Pysyvä Euroopan vakausmekanismi EVM:
- Hyväksyttävä velkajärjestelyä edesauttavat yhteistoimintalausekkeet.
- Lainoilla oltava ensisijainen asema yksityisen sektorin lainoihin.
- Täytettävä muutkin Suomen aiempien kantojen mukaisen pankkien ja sijoittajien vastuun yksityiskohdat.
- Ei euromaiden yhteisvastuuta.
5. Neljäntenä osana kokoomuksen ja demareiden sopimaan pakettiin kuuluu toivomus pankkiverosta.
6. Portugali-pakettiin, josta on määrä päättää euromaissa ensiksi, kuuluu siis ainoastaan kaksi ehtoa, joista Katainen neuvottelee ensi viikon alussa euroalueen valtiovarainministereiden kanssa. Eero Heinäluoma tosin esitti eilen A-plussassa, että myös ERVV:n kohdalle merkityt ehdot koskisivat Portugalille myönnettävää tukea. Kimmo Sasi oli sen sijaan toista mieltä ja hän lienee oikeassa.
7. Kuten jo edellisen blogijutun yhteydessä totesin, Portugalin tukea koskevat ehdot ovat luonteeltaan lähinnä kosmeettisia ja niistä sitä paitsi sisältyy mainintoja jo EU:n piirissä viikko sitten julki tulleeseen apupakettiin. Tältä osin kyse ei siis ole mistään "kovista ehdoista" vaikka Heinäluoma yritti eilen muuta kovasti toitottaa.
8. Tämä "Suomen paketti" menee kirkkaasti läpi huomenna suuren valiokunnan äänestyksessä, sillä nyt myös keskusta ja vihreät ovat ilmoittaneet kannattavansa mainittuja ehtoja, samoin tekevät Rkp ja todennäköisesti myös kristilliset. Vastaan haraavat vain vasemmistoliitto ja persut.
9. Persut on ehtinyt sanoa Timo Soinin suulla kuuluisat kolme "eitään" eli kielteisen kantansa a) Portugali-paketille, b) ERVV:lle että c) EVM:lle. Soini eurovastaiselle kannalle on mustaa valkoisella ja vieläpä oikein kv. foorumilla nimittäin Soini Wall Street Journalissa julkaiseman artikkelin muodossa.
10. Kataisen ja Urpilaisen sopiman paperin mukaan ”uusi muodostettava hallitus sitoutuu viemään nämä neljä kokonaisuutta eteenpäin eduskunnassa ja muissa tarvittavissa päätöksentekoelimissä”. Kyse on siis kokonaisuutta koskevasta linjauksesta, joka suhtautuu eurotukiin entistä tiukemmin, mutta silti hyväksyvästi. Perussuomalaiset taas on sanonut ehdottoman ein kaikille Euroopan tukipaketeille ja -järjestelmille.
11. Katainen roikottaa vielä muodollisesti persuja hallitustunnusteluissa, ehkä myös hallitusneuvottelujen alussa, mutta selvää pitäisi olla, että persut jäävät EU:n ja euron vastaisine kantoineen hallituksen ulkopuolelle. Persut ei ole eurooppalainen puolue eikä kotimaan politiikassa yhteistyökykyinen puolue, tämä on nyt nähty. Olisi vallan outoa, että hallituksessa olisi puolue, joka äänestäisi mainitussa kohdin epäluottamusta hallitukselle. Tyhjän äänestäminen ei taida nyt riittää.
12. Kyse on nyt vain siitä, että Katainen toivoo Soinin ja persujen tekevät itse omat johtopäätöksensä jättäytymisestä hallituksen ulkopuolelle, jottei hänen tarvitsisi sitä heille sanoa. Soini ja persut saisivat liiaksi marttyyriyttä, jos Katainen komentaisi heidät ulos hallitusneuvotteluista.
13. Teoriassa on vielä mahdollista, että persut suorittaisivat sen paljon puhutun takinkääntönsä vasta nyt eli siis viime tipassa. Tämä vaatisi jo kolme kertaa tapahtuvan 360 asteen takinkäännön eli kerran jokaisen "ei":n osalta. Nähtäisiinkö tämä ihme sittenkin?
14. Persujen varapuheenjohtaja Pentti Oinonen (Perus-Pena) laukaisi aamulla tv:ssä hauskan vertauksen persujen tilanteessa hallitusneuvottelujen alla: Me odotellaan Kataisen viestiä kuin "lehmät lepikossa sadetta." Persut siis ennakoivat, että hallituskysymyksessä tulee kohta kylmää vettä niskaan ja oikein kunnolla!
15. Uuteen hallitukseen tulevat kokoomuksen ja demareiden apupuolueiksi rkp ja kd sekä luultavasti vielä vihreät.
PS 1
Kohta yllä olevien rivien kirjoittamisen jälkeen Timo Soini marssi tiedotustilaisuuteen ja kertoi lyövänsä hanskat tiskiin: persut ei lähde mukaan edes Kataisen ja Urpilaisen tarjoamiin hallitusneuvotteluihin! Täysin odotettu ratkaisu ja osoitus siitä, että persut ei todellakaan ole yhteistyöhaluinen puolue.
PS 2
Katainen ilmoitti iltapäivällä, mikä on hänen ehdotuksensa ja valintansa hallituksen kokoonpanoksi, jonka ohjelmasta nyt lähdetään neuvottelemaan: kokoomus, sdp, rkp, vihreät ja kd. No niin, sehän on täysin sama koalitio, jota yllä jo itse veikkasin. Jetsulleen!
Juuri näin.
VastaaPoistaLopulta varsin ennakoidut tangoaskelet.
Maatalon poikana tiedän vielä miten lehmät menevät sateessa; kääntävät häntäpäänsä sateelle..
Eli ei Kataisen tarvitse lempata, vaan he tekevät sen ihan itse.
"kokoomuksen ja demareiden apupuolueiksi rkp ja kd sekä luultavasti vielä vihreät."
VastaaPoistaNäinköhän kokomus lähtee vasemmiston ja vihreiden panttivangiksi. Veropolitiikassa ja monessa muussakin kysymyksessä luulen sittenkin löytyvän enemmän yksimielisyyttä kokomuksen ja persujen välillä.
Kun Moosessi tuli esiin lepikosta, riuhtoi hän hetken hihnasta ja murisi: ääriainekset on eristettävä eikä tuumaakaan anneta periksi, jolloin avustajat ja märkäkorvat heitettiin pihalle, ja niin syntyi luottamus kahden välille että Steffi on pelastettava.
VastaaPoistaSyntyi väenpaljoudessa hämmennys, mutta kun heille kerrottiin moposta, jolla voi alkaa polkea virtaa ensi tammikuun tapahtumaa varten, jolloin Johtaja kirkastetaan, lähti väki tyytyväisenä koteihinsa.
Timo Soinilta reilu teko ilmoittaa suoraan heti, että persut jäävät pois hallituksesta.
VastaaPoistaTurhaa persujen olisi tosiaan ollut lähteä venkoilemaan hallitustunnusteluihin ja -neuvotteluihin; kyllä jämpti on niin.
Näköjään maahan runnotaan hätätilahallitus.
VastaaPoistaUusi ja outo on eristettävä, eikä tuumaakaan anneta periksi!
Tarja Halonen käyttää manuaalista ohjatusta. Kahden kauden päätteeksi pysähtyneisyyden julistus. Ei tule vielä hakkaraiset uudistamaan koulujen kieliohjelmia.
Soini kantturansa lepikkoon ajoi,
VastaaPoistapienet kataiset ne hyppeli.
Metsässä vaani se punainen Heinis,
niin viekas ja pitkävihainen!
Nyt on sitten vaalien poliittisen pelin huiput saavutettu. Tulokset ovat suuri plussa Kataiselle ja kokoomukselle. Sieltä löytyi pelin taitajat.
VastaaPoistaSoini teki mitä lupasi. Ruusuja.
Pahiten höynäytetyksi tulivat sossut ja Urpilainen. Luottaen siihen, että persut ja sossut yhdessä kokoomuksen kanssa muodostavat hallituksen, Urpilainen suostui Kataisen ehdotuksiin. Muutamia kosmeettisia naamioita mukaan van haan sopimukseen ja nimet alle. Urpilainen laskeskeli, että yhdessä persujen kanssa hallitus tulee ajamaan hyvinkin sossumaista politiikkaa.
Tänään sitten selvisi Urpilaisellekin selvisi Kataisen peli. Hallitukseen tuleekin kokoomuksen lisäksi pelkkiä kokoomuksen apupuolueita. Sossujen politiikkaa eivät nämä tue. Hallitus ei siis tule ajamaan sossujen politiikkaa, vaan kokoomuksen politiikkaa. Urpilainen oli kuitenkin pelannut valttinsa. Nimet olivat EU-sopimuksessa, eikä EU-politiikkaa enää voinut käyttää vipuvartena.Kieltäytyä ei enää voi. Urpilaisen ainoa mahdollisuus on näyttää iloista naamaa ja esitellä tulosta sossujen voittona.
Sääli, että sossut menivätr halpaan.
On hiukka erikoinen tilanne kuitenkin. Suorastaan nolo.
VastaaPoistaTulee väkisinkin mieleen Johannes Virolainen, joka kysyi aikoinaan Kokoomuksen vaalivoiton jälkeen: "Mitä te aiotte sillä vaalivoitolla nyt sitten tehdä?"
Kävivätkö persut eduskuntavaalit tavoitteenaan oppositio? Tähänkö se vaalivoitto tähtäsikin?
Kommentit kuusikossa eli kuinka Soini lennätettin päin ison omenan seinää.
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Suomen+takauslupaus+euromaille+nousee+jopa+172+miljardiin/1135266136414
VastaaPoistaOngelmia kommenttien kirjautumissa. Palsturi on nyt NYC:ssä, jonne matkusti perjantaina 13. päivä. Matksn osalta kuitenkasn ongelmia. Palataan asiaan kuun lopulla.
VastaaPoista"Persut ei ole eurooppalainen puolue eikä kotimaan politiikassa yhteistyökykyinen puolue, tämä on nyt nähty."
VastaaPoistaToivon todella, ettei blogisti kuitenkaan ajattele muiden kuin kokoomusta äänestäneiden olevan vain olevan tyhmiä ja sivistymättömiä ymmärtämättömiä luusereita, turhanpäiväisiä kansalaisia. Professorismies voi helposti lipsahtaa elitistiseen yleenkatseelliseen vähättelyyn. Oppineisuus ja tittelit eivät välttämättä takaa aina inhimillistä sivistyneisyyttä.
-Old Grumpy
Ei Soini ole haluton yhteistyöhön vaan hän on haluton heittämään veronmaksajien rahoja ns. "kankkulankaivoon". Tästä on kysymys.
VastaaPoistaPersujen on mahdotonta tehdä uskottavaa oppositiopolitiikkaa sillä he
VastaaPoista1) eivät halunneet mennä hallitukseen ja
2) vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen vaikka se mahdollisuus heille vaaleilla annettiin.
Se jos mikä on äänestäjien pettämistä.
Jos ei olisi kyse maailman rahaeliitistä, voisi luulla sattumaksi Strauss-Khanin tömähdystä ison omenan seinään. Tulipa siitäkin komea poliittinen ruumis!
VastaaPoistaMutta näitä selittämään tarvitaan uutta kansankileistä älymystöä, kerrankin Suomella olisi näytettävää miksi eliitti haluaa kulkea omia polkujaan!
Vuoden 2011 eduskuntavaalien suurvoittaja Perussuomalaiset jätettiin hallituksen ulkopuolelle ulkopoliittisista syistä, ainakin Ruotsin sekä kansainvälisten sijoittajien painostuksesta. EU:n euron tukemiseksi tekemät tukipaketit ovat malliesimerkki, miten suursijoittajat voivat kansoilta ryöstää satumaisia summia.
VastaaPoistahttp://lyyxem.freehostia.com/euroopan-neuvosto.htm
Soini tietää ja ymmärtää mitä raha on. Tietääkö blogin pitäjä.
VastaaPoistaHänen tietonsa aiheuttaa ettei hän voi mennä kokoomuksen johtamaan hallitukseen.