1. Jyrki Kataisen hallitus nimitetään virkaansa huomenna. Hallitustunnustelut ja -neuvottelut saivat, kuten tiedämme, kosolti farssimaisia piirteitä.
2. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi, että Katainen halusi pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä. Hän jopa otti, demareiden vaatimuksesta, hallitukseen myös kommunistien perilliset eli vasemmistoliiton. On se täysin nurinkurista ja epänormaalia, koko maailmassa varmaan tavatonta, että samassa hallituksessa istuvat sekä oikeiston ja äärivasemmiston edustajat.
3. Sen jälkeen kun perussuomalaiset olivat kieltäytyneet hallitusvastuusta, ei jäljelle jäänyt itse asiassa muuta vaihtoehtoakuin tämä sinipuna. Näin ennustin blogissani vaalien jälkeen, jos persut eivät lähtisi hallitukseen. Ennustin myös, että ensimmäisen yrityksen päätyttyä 13 päivän puurtamisen jälkeen demareiden ulosmarssiin tai -heittoon, demarit palaisivat pian ruotuun eli neuvottelupöytään (blogi 437). Myös tämä ennustus toteutui.
4. Sitä en toki osannut nähdä, että myös vasurit änkeäisivät kokoomuksen johtamaan hallitukseen. Mutta kun se kuuluisa "Audin takapenkki" on niin kovin houkutteleva, niin Paavo Arhinmäki sai kun saikin halunsa läpi puolueessaan, tai ainakin osassa siitä.
5. Hallituksen ohjelmassa näkyy selvästi demareiden kädenjälki. Kokoomus joutui antamaan lähes kaikissa kysymyksissä periksi, ensi sijassa verotuksessa. Muun muassa elinkeinoelämä ja kunnat, tänään myös yrittäjäjärjestöt ja Perheyritysten liitto Matti Vanhasen suulla, ovat jo ehtineet moittia hallitusohjelman, keskustasta ja persuista nyt puhumattakaan.
6. On aika helppo tehtävä ennustaa, ettei tämä sixpack-hallitus istu koko nelivuotiskautta. Esimerkiksi eurokriisi vain pahenee pahenemistaan, mutta tähän ei ole asiantuntijoiden mukaan varauduttu hallitusohjelmassa millään tavalla. Talouskasvu tulee ensi vuonna hiipumaa, mikä ei tiedä hyvää työllisyydelle. Valtion velkaantumista ei edes yritetä saada kuriin, vaan velkaantumistahti sen kun vain kiihtyy. Perusturvaan en vuoden alussa tulossa oleva 100 euron korotus jää monille käytännössä 20-30 euroon, sillä perusturva luetaan tuloksi, joka vähennetään toimeentulotuesta.
7. Persujen kannatus tulee vain kasvamistaan kasvamaan, mistä saadaan esimakua jo ensi talven presidentinvaaleissa. Kunnallisvaalit syksyllä 2012 on ajankohta, minkä jälkeen hallituksen lienee pakko erota ja päättää ennenaikaisista eduskuntavaaleista, sillä vaalien tulos tulee olemaan monelle hallituspuolueelle jokseenkin murskaavan tappiollinen. Mahdollista on, että hallituksen hajoaa jo ennen kunnallisvaaleja, jolloin tehdään päätäs siitä, että eduskuntavaalit ja kunnallisvaalit toimitetaan samanaikaisesti.
8. Persut tulevat saamaan kunnallisvaaleissa kolmannen "jytkynsä" lisäten kannatustaan roimasti. Viimeistään tällöin kokoomus ja demarit havahtuvat siihen, missä mennään. Myös keskusta tulee voittamaan, sillä kepuhan on menestynyt aina kunnallisvaaleissa paremmin kuin eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliitto kokee kunnallisvaaleissa selvän tappion, mikä näkyy Helsingissä kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen kannatuksen romahdusmaisena laskuna. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on jo nyt hajoamispisteessä ja on vain ajan kysymys, milloin hajoaminen virallistetaan. Vasemmistonuoret ovat jo ehtineet tuomita puolueen monon kokoomuksen johtamaan hallitukseen.
9. Paavo Arhinmäki syytti Vappuheessan Timo Soinia voimakkain sanakääntein takinkäännöstä Portugali-asiassa, kun Soini oli pohtinut ääneen mahdollista hallitukseen menoa. No, nyt se nähtiin, että Arhinmäki ja vasurit olivat takinkäännössä aivan ylivertaisia. Mutta tämähän ei ole toki vasureiden kohdalla mitenkään epätavallista.
10. Muistan vielä, miten ennen vuoden 995 eduskuntavaaleja vasureiden silloinen puheenjohtaja Claes Andersson sätti voimakkaasti istuvaa hallitusta menoleikkauksista ja vannoi jokaisessa vaalitilaisuudessa, että hänen puolueensa ei tule missään tapauksessa menemän sellaiseen halitukseen, joka jatkaisi valtion menojen leikkauksia. Mutta kun Paavo Lipponen kutsui vasurit hallitukseen ja lupasi Anderssonille kulttuuriministerin postin, muuttui ääni Anderssonin kellossa täysin ja hän puolusteli voimakkaasti kantaansa mennä mukaan Lipposen hallitukseen, vaikka sen sen suunnittelemat menoleikkaukset ylittivät kirkkaasti edellisen hallituksen leikkaukset!
11. Kulttuuriministerin paikalla on siis merkillisen ihmeitä tekevä vaikutus! 1990-luvulla vasemmistoliiton paikkaluku eduskunnassa taisi olla vielä 23, mutta viime huhtikuun vaalien jälkeen eduskunnassa istuu enää 14 vasuria. On helppo ennustaa, että seuraavien vaalien jälkeen Arkadianmäellä istuskelee (toimettomana) enää alle kymmenen vasuria. Mikään puolue tai koalitio ei enää vasureita hallitukseen kaipaa.
12. Vasemmistoliitto halusi vimmatusti kokoomuksen johtamaan hallitukseen, vaikka sille oli luvassa kaksi suhteellisen vähäpätöistä ministeripostia verrattuna vaikkapa RKP:n saamiin oikeusministerin ja puolustusministerin salkkuihin. No, onhan se toki toisaalta niinkin, että vasemmistoliitto ei olisi saanut myöskään oppositiossa istuessaan juuri mitään aikaan.
13. Arhinmäki, "koulutukseltaan" muuten valtiotieteen ylioppilas, osoitti nilkkimäisen luonteensa valitsemalla itselleen hallituksen ylivoimaisesti kevyimmän salkun eli kulttuuri- ja urheiluministerin postin. Hän jätti paljon merkittävämmän liikenneministerin salkun kantamisen Suomussalmelta olevalle toisen kauden kansanedustaja Merja Kyllöselle, joka on kuulemma Ryysyrannan Joosepin sukua. Kyllönen on koulutukseltaan laboratoriohoitaja ja työskennellyt apteekissa teknisenä avustajana.
14. Paavo A. haluaa luonnollisesti pysytellä julkisuudessa, mitä kulttuuriministerin posti epäilemättä tuo, ja matkustella ympäri maailmaa "edustamassa" Suomea erilaisissa urheilukisoissa. Sillä aikaa tämä Kyllönen, josta minulle tulee väkisin mieleen tv-elokuva "Liian paksu perhoseksi" pääosan esittäjä, puurtaa lupauksensa mukaan ratapihoilla kolaamassa, kun junat myöhästelevät pakkasissa ja tuiskuissa ja VR saa taas kuulla kunniansa. Kyllönen on eduskunnan takapenkkiläisiä, joka viime kaudella viljeli ronskeja huumoripitoisia puheenvuoroja, mutta nyt ääni taitaa muuttua, kun hän joutuu hallituksen aitiossa puolustelemaan kokoomuksen ja Kataisen puheita siitä, miten EU:n velkamaita on tuettava aina vaan.
15. Entä muut ministerit? Suorastaan epätodellista oli se kiihko, millä aina yhtä kiiluvasilmäinen Heidi Hautala rymisteli Brysselistä ja EU-parlamentista saakka vaatimaan vihreiden kokouksessa päästä ministeriksi. Hänen ja hänen valintansa ensisijainen peruste tuntui olevan yksinkertaisesti se, että hänen ei ole ollut aikaisemmin ollut vielä kertaakaan ministerinä!
16. Oudolta tuntuu myös Puna-Erkin paluu ulkoministeriksi; toivottavasti Erkillä on vielä vanha olkalaukkunsa tallella, joka mukaan hän edusti Suomea maailmalla. Punaisen Eerikin paluu ulkopoliittisiin parrasvaloihin ei ainakaan mitenkään paranna Suomen ja USA:n välejä eikä Haloskalla ole minkäänlaista toivonkipinää saada kutsua valkoisen taloon, oli Talossa sitten valkoinen tai musta mies isäntänä. UM:sä on nyt peräti kolme ministeriä, sillä Tuomioja ja Hautalan lisäksi sinne piti pystyttää oma EU-ministerin virka Stubbin Alexille!
17. Hallituksessa istuu entisiä puuseppiä (Jukka Gustafsson) ja kirvesmiehiä (Lauri Ihalainen). Ihalaisellakaan ei ole ministerikokemuksia, vaikka Haloska myönsi hänelle v. 2008 ministerin arvonimen. Gustafsson on huudellut reilut 20 vuotta kovalla äänellään - ärrävikoineen päivineen - salista, mutta nyt hän joutuu kuuntelemaan huutoja ministeriaitiosta. Jäbästä, joka on kuulemma myös potkupallomiehiä, tehtiin opetusministeri, mutta opetuksen määrärahoja ei lisätä, vaan päin vaston vähennetään roimasti, yhteensä 200 miljoonaa euroa. On siinä opeministerillä naurussa pitelemistä, kun oppositio alkaa painaa päälle ja ihmetellä, miksei valtio enää anna avustusta esimerkiksi homekoulujen kunnostamiseen.
18. Monta uutta ja yllättävää nimeä löytyy ministerilistasta. Päivi Räsänen (kd) on sentään järki-ihmisiä, joten tällä kertaa sisäministeriltä, joka hoitaa myös maahanmuuttoasioita, voidaan odottaa jotakin muuta kuin Anne "Mestariampuja" Holmlundilta. Tämä Holmlundhan tullaan aina muistamaan siitä, että hänen aikanaan Suomessa tehtiin vajaan vuoden välijoin kaksi yhteensä parikymmentä ihmishenkeä vaatinutta koulusurmaa. Holmlundin kontolle jää myös hätäkeskusten varsin omalaatuinen uusjako. Valtiotieteen ylioppilas, toimittaja Maria Guzenina-Richardssonista tuli peruspalveluministeri; hänen painavin meriittinsä paikalle lienee se, että hän on valtakunnan tunnetuimpia yksinhuoltajia.
19. Oikeusministeriksi valittiin RKP:n Anna-Maja Henriksson, joka on sentään varatuomari, mutta paljon muuta hänestä ei sitten olekaan tiedossa. Henriksson on siis kirjoittamaton lehti, mutta epäilen vahvasti, että RKP halusi kyseisen ministerisalkun itselleen vain voidakseen valvoa ruotsinkielisiä palveluja tuomioistuimissa ja muissa lainkäyttöviranomaisissa ja estääkseen ruotsalaisille epämieluisan vaalilakiesityksen valmistelun. Varsinaisissa oikeusasioissa Henriksson lienee paljolti OM:n virkamiesten ohjailtavissa, asia, mistä ei tunnetusti ole koskaan mitään hyvää seurannut, ei ainakaan tuomioistuimille ja lainkäyttöprosesseille. Henriksson on Pohjanmaalta, mikä varmistanee lopullisesti sen, ettei Vaasan hovioikeutta tulla lakkauttamaan.
20. No, paljon huonomminkin olisi oikeusministerin valinnassa voinut käydä, jos esimerkiksi demarit olisivat halunneet salkun itselleen. Tällöin valituksi olisi ilmeisesti tullut muuan Johannes Koskinen. Luojan lykky, ettei näin käynyt! Kun Iso-Eero Heinäluoma vielä halusi puhemieheksi, ei päässälaskumestari Johannekselle jäänyt näissä cempaloissa käteen muuta kuin luu.
21. Toinen tunnetuista rannalle jääneistä eli jätetyistä oli kokoomuksen Kimmo Sasi, joka raatoi Kataisen työmiehenä niiden koomisten 13 päivää kestäneiden hallitustunnustelujen aikana ja kävi lopuksi Iso-Eeron kanssa torikahveilla, minkä jälkeen tunnustelut sitten sillä erää päättyivätkin. Vaikutta vahvasti siltä, että Johannes Koskisen, Sasi samoin kuin muun muassa Jouko Skinnarin, Kari Rajamäen ja tietenkin myös Ike Kanervan aika on lopullisesti hallituskuvioiden osalta ohitse.
22. On mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea uuden hallituksen touhuista seuraa! Hauskaa tulee takuuvarmasti piisaamaan ainakin torstaisin televisiossa suorana lähetettävillä eduskunnan kyselytunneilla.
Ohhoh! Virolainenkin näyttää kuuluvan niihin joukkoihin, jotka ovat saaneet lopullisen vamman sielulleen menneiden vuosikymmenten poliittisista vastakkainasetteluista. Ja sitten vielä tämä: "Monta uutta ja yllättävää nimeä löytyy ministerilistasta. Päivi Räsänen (kd) on sentään järki-ihmisiä . . ."
VastaaPoistaPäivi Räsäsen valinta aika tärkeälle ministerin paikalle nostattaa odotetusti mielipiteitä puolesta ja vastaan.
VastaaPoistaMinusta Räsäsen arvot ovat kohdallaan näin tärkeän eli ihmisten turvallisuudesta vastaavan ministerisalkun asianmukaiseksi hoitamiseksi.
Hänen paineensietokykynsäkin tuntuu olevan vahvaa tekoa, kuten viime talven homoilta-keskustelun jälkeen nähtiin.
Suomessa sdp vaalilupauksensa rikkomalla sekä valtapelillä työnsi eduskuntavaalien 2011 suurvoittajan PS:n oppositioon, kun kieltäytyi 10.6.2011 hallitustunnustelijan vaihdosta sekä pääministerin paikasta - kansainvälisen salaliiton seurauksena. Tämäkin todistaa, että Suomi ei ole demokratia.
VastaaPoistahttp://www.thoughts.com/aabee/juhannus
Jaaha, pitkästä aikaa Virolainen kirjoitti nasevan ja painavan kolumnin. Onnittelut ja kiitokset.
VastaaPoistaHallitusohjelman liitteessä kirjoitetaan, että ”Ajatushautomotoimintaa jatketaan”.
VastaaPoistaVoinee olettaa Timo Soinin oman ajatushautomon Jukka Jusulan saavan virallisen statuksen, jolloin hän voi vahvistaa asemansa Porvoon hiippakunnan asettamana äänenvaimentimena kentän ihmisten ja heitä kabineteissa edustavan Johtajan välillä. Se on nyt entistä tärkeämpää kun Soini alkaa höökimään kohti Mäntyniemeä.
Porvoolaiset vastuunkantajat ovatkin jo 1980 luvulla ymmärtäneet asettaa Soinille kaverin, jonka kanssa kulkea myötä- ja vastamäessä, kuten myös Katainen ja Wallin ovat liikkuneet paitana ja peppuna näinä suurten ratkaisujen päivinä.
Pekka Ervasti kirjoittaa osuvasti ja ansiokkaasti Jusulasta Suomen Kuvalehden printtiversiossa. Suosittelemme!
Hyva kirjoitus! Olisiko pitanyt viela pohtia valtionvarainminiterin evaita?
VastaaPoistaEikos se ole yksi tarkeimmista posteista ja pirullisen vaikeita hommia luvassa. Niin että opettajan koulutuksella ja kokemuksella finansseja viedään?
"Päivi Räsänen (kd) on sentään järki-ihmisiä". No tämä on tietysti arvoarvostelma eikä faktakysymys, mutta minulle räsästely edustaa kirkassilmäistä ja hymyilevää puhetta yhden ihmisryhmän ihmisoikeuksien polkemisesta. Ikävä oli kuulla blogistin pitävän tällaisen ihmisen arvopohjaa hyvänä.
VastaaPoistaKaikki muu voi ennustuksistasi toteutua, mutta Keskustan alamäki ei pysähdy kuntavaaleihin.
VastaaPoista1) Perussuomalaiset imevät keskustalaista verta kiihtyvällä vauhdilla.
2) Katastrofaalinen taloudellinen tilanne.
3)Aktiivinen kuntaedustajien loikkaaminen tai siirtyminen sitoutumattomaksi on yhtälö johon ei Kiviniemellä ole vastauksia.
Uskallan väittää, että Keskusta on ruohonjuuritasolla todella sekavassa tilanteessa. Kuulaisa koneisto ei käynnisty kuntavaaleissa. Varsinkaan kehnosti menneiden presidenttivaalien jälkeen.
Ennustan, että Keskustan aika yhtenä suurena on loppunut. Keskusta löytää itsensä Vihreiden vastapainona noin 10-12 prosentin kannatuksella.
Laanisen ainut oljenkorsi on tulevan hallituksen kuntalinja. Jos se on todella kireä niin snorkkeli nousee hetkeksi pinnalle.
Jykä ei nyt hiffaa.
VastaaPoista"2. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi, että Katainen halusi pääministeriksi hinnalla millä hyvänsä. Hän jopa otti, demareiden vaatimuksesta, hallitukseen myös kommunistien perilliset eli vasemmistoliiton. On se täysin nurinkurista ja epänormaalia, koko maailmassa varmaan tavatonta, että samassa hallituksessa istuvat sekä oikeiston ja äärivasemmiston edustajat."
Paljastaa että olet aivan ulappalla. Katainen ei halunnut hinnalla millä hyvänsä pääministeriksi, mistä kertoo sekin, että hän jo kertaalleen laittoi neuvottelut poikki Demareiden kanssa.
Ainoa syy tälle hallitukselle on se, ettei mitään muuta vaihtoehtoja ollut. Persut ei suostu pelaamaan kenenkään kanssa eikä Vihreet ja Keput mahdu samaan hallitukseen enää. Ei vaan ole mitään muuta vaihtoehtoa.
Ei kyse ole mistään Audista (on muuten maailman dorkin läppä), vaan ihan siitä, että nämä puolueet joko muodostavat hallituksen tai sitten järkätään uudet vaalit. Koska kaikki tietää, että uusissa vaaleissa voittais nyt vain ja ainostaan Persut, niin ei kai nyt kukaan urpo moiseen lähde.
Väärentäjä-Katainen todellakin halusi päämisteriksi hinnalla millä hyvänsä. Vain persujen tinkimätön linja esti porvarihallituksen syntymisen joten äänestäminen kannattaa jatkossakin, toisin kuin jotkut ovat väittäneet.
VastaaPoistaSinänsä käsittämätöntä että tämä Väärentäjä-Katainen olisi todellakin ollut valmis, vastoin kansan tahtoa, perustamaan suomeen saman porvarihallituksen mikä kärsi vaaleissa rökäletappion. Jos tämä ei ole kansanvallan halveksuntaa niin mikä sitten?
En itsekään usko että hallitus istuu koko nelivuotiskauttaan. Uusien vaalien jälkeen Persut saadaan suomen suurimmaksi puolueeksi (mitä se nyt jo on) niin kokoomus joutuu vääjäämättä oppositioon. Ja hyvä niin. Seuraava hallitus istuukin sitten nätisti koko hallituskautensa, ilman kokoomusta. Mark my words.
Kantsisi laittaa hieman jäitä hattuun, arvoisat kommentoijat!
VastaaPoistaPuhe jostakin "väärentäjä-Kataisesta" on täysin sopimatonta, koska Kataista ei ole mistään sanotunlaisesta rikoksesta tuomittu, ei ole ilmeisesti edes syytettykään.
Kun kirjoitin, että Katainen halusi "hinnalla millä hyvänsä" pääministeriksi, en tarkoittanut hallituspohjaa, joka lienee ollut todella ainoa käytettävissä oleva vaihtoehto, vaan nimenomaan hallitusohjelmaa ja sen ehtoja, jotka näyttävät olevan tärkeimmiltä osin pitkälti demareiden sanelua.
Kataisen oli pakko suostua ehtoihin ja myös vasureiden mukaan ottamiseen, muuten hänestä ei olisi tullut pääministeriä, vaan maassa olisi ilmeisesti jouduttu uusiin vaaleihin.
Vaikka muuten niin nasevaa luonnekuvausta, niin hiukan huvittaa tuo Jyrkin vasemmistoon kohdistuva panettelu-toki tiedossa on ääri-oikeistolainen ajattelu, mutta pientä rajaa. Vasemmistolaisen ajattelun edustajana toki itseänikin hieman ihmetyttää Arhinmäen ratkaisut, mutta tasapuolisuuden vuoksi voisi ruotia myös kokoomuksen ministereitä-Stubb-täysi eu-fanaatikko, joka ei myönnä tulevaa eu:n täystuhoa edes mielessään,Häkämies,joka lienee elinkeinoministerinä melkoinen riskipakkaus elinkeinoelämän kytkentöjensä vuoksi ja itse Jyrki, joka on pihalla kun lumiukko-ei nää nenänpäätänsä pidempään ratkaisujensa seurauksia ja pyrkii miellyttämään kaikkia oman asemansa turvaamiseksi.Entäs tää Koskinen-ei kovin kummoista kuvaa edustajakaudeltaan-ehkä Risikko ainoana suht- neutraalina tyyppinä. Hallituksen elinijästä olen samaa mieltä.
VastaaPoistaJos joku ei vielä tiedä mistä on kyse tässä Kataisen väärennysjutussa niin lukekoon linkistä:
VastaaPoistahttp://www.wikipress.eu/index.php?page=onko-laki-kaikille-sama
Kukaan ei tunnu luottavan siihen, että hallitus olisi todellakaan pitkäikäinen. Jopa presidentti Tarja Halosen puheista kuultaa selvästi läpi, ettei hän usko hallituksen pysyvän koossa kovinkaan kauan.
VastaaPoistaHallitus on koostumukseltaan hyvin heppoinen. Kun katselee Kataista,Stubbia, Urpilaista ja Arhimäkeä, tulee väistämättä mieleen eräänlainen politiikan leikkikoulun ryhmä, joka pelleilee ja naureskelee omille ja toistensa tekemisille.
Hallitus istuu lisäksi pommin tai pikemminkin useiden kasapommien päällä. Kreikan, Portugalin yms. velkaantuneiden EU-maiden varjo leijuu koko neljän vuoden ajan myös Suomen hallituksen päällä, jos hallitus niin kauan istuu.
Hallitus on kasannut lähes kaikki menenojen korotukset kuntien harteille. Se tietää kuntaverojen nostamista. Myös pienkunnat pakotetaan liittymään suurempiin napurikuntiin, vaikka mitään takeita, että kuntamenot siitä laskisivat tai palvelu tehostuisi, ei ole.
Se näkyy kuntavaaleissa Keskustan ja Persujen voittona sekä hallituspuolueiden rökäletappiona, mikä johtaa siihen, että hallitus kaatuu.
Elinkeinoelämän kannanotot voi lukea esim. joka-aamuisesta Kauppalehdestä. Lehdestä käy suoraan ilmi, että hallitusohejelma ärsyttää yrityselämää.Tuskin tällekään hallitukselle tulee kutsua Etelärannan rapujuhlille, kuten Harri Holkerin hallituksellekin kävi. Rapujuhlat ovat varma mittari siitä, missä mennään. Seuratkaamme sitä!
Asiantuntijat, kuten Ruotsissa toimiva ekonomisti Juhana Vartiainen toteaa tämän päivän kauppalehdessä, että Ruotsissa hämmästellään Suomen hallitusohjelmaa ja Kataisen hallituksen verouudistuksia pidetään näpertelynä.
Kun näin on, niin ehkä 2-3 vuoden kuluttua joku onnistuu laskemaan, kuinka kalliiksi Kataisen pääministerin paikka oikeastaan tulikaan. Pistäkää laskurit jo nyt käyntiin!