perjantai 30. maaliskuuta 2012

570. Uusia lahjusepäilyjä putkahtelee jatkuvasti esiin


1. Kohusta toiseen lentelevän Finnairin ja eläkeyhtiö Ilmarisen välisiä kytköksistä näyttää paljastuvan yhä uusia asioita. Nyt kerrotaan (Taloussanomat), että poliisi on aloittanut tutkinnan näiden kahden yhtiön yhteisen rahifirman NGA:n (Nordic Global Airlinesin) tekemisistä. NGA lentää Finnairin rahtia. Finnair omistaa yhtiöstä 40 ja Ilmarinen 11 prosenttia. Poliisin kerrotaan tutkivan nimenomaan sitä, onko Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen ja Ilmarisen välisillä asuntokaupoilla yhteyttä osapuolten liiketoimintaan Ilmarista suosivasti eli onko kyseessä lahjusrikos.

2. Myös kähinä Finnairin johtajien stay-bonusten, palkankorostusten yms. asioiden kohdalla jatkuu yhtiön toissa päivänä pidetyn yhtiökokouksen jälkeen. Kas kummaa, kun kaikkia tietoja johtajien palkankorotuksista ja vastaavista asioista ei saatu julkisuuteen yhtiökokoukseen mennessä!

3. Iltalehden uutisen mukaan Finnairin johtajat saivat mittavia palkkioita jo vuonna 2008. Yhtiön johtajien ansiotulot nousivat tuolloin jopa satoja tuhansia euroja, vaikka yhtiö teki jo tuolloin tappiota ja kävi yt-neuvotteluja henkilöstönsä kanssa. Mitähän yhtiön hallituksen puheenjohtajalla Toffe-Taxellilla olisi tästä kerrottavanaan?

4. Mutta osataan sitä muuallakin. Eilen kerrottiin mediassa, että Kuluttajariitalautakunnan puheenjohtajaa Pauli Ståhlbergia epäillään lahjoman vastaanottamisesta. Syyttäjä on jo nostanut syytteen ja asia tulee esille käräjäoikeudessa syksyllä. Syytteen mukaan Ståhlberg on ottanut vastaan kaksi ulkomaanmatkaa, joista toinen tehtiin vuonna Hampuriin ja toinen vuonna 2009 Tsekkiin. Syyttäjä on vaatinut syytetyille sakkorangaistusta.

5. Ensimmäisen matkan maksoi Suomen asumisoikeus Oy ja toisen VVO. Asia paljastui ikään kuin "sattumalta" poliisin tutkiessa Nuorisäätiössä ja RAY:n johdon vastaavanlaisia rikosepäilyjä. Kahta Ståhlbergin matkat junnaillutta VVO:n ja yksi Suomen asumisoikeus Oy:n johtaja on asetettu syytteeseen lahjoman antamisesta. Kaikki neljä syytettyä ovat kiistäneet syytteen.

6. Kuluttajariitalautakunta ei ole mikä tahansa lautakuntapahanen, vaan todella merkittävä oikeussuojaa tarjoava elin, jossa ratkaistaan vuosittain tuhansia kuluttajariita-asioita. Lautakunta käsittelee muun muassa juuri asuntokaupoista, asumisoikeuden luovutuksesta ja asuntojen vuokrauksesta tehtyjä valituksia. Lain mukaan lautakunta on "riippumaton ja puolueeton" ja sen tehtävänä on antaa ratkaisusuosituksia yksittäisiin erimielisyyksiin.

7. Kuinka ollakaan, vuonna 2009, jolloin siis VVO kustansi Ståhlbergin Tsekin reissun, kuluttajariitalautakunta käsitteli kaikkiaan 25 VVO:ta koskevaa valitusta; normaalisti lautakunta ratkaisee vain muutaman VVO:ta koskevan valituksen. VVO on asuntovuokraukseen erikoistunut julkinen osakeyhtiö, joka rakennuttaa, markkinoi ja isännöi omat asuntonsa.

8. Lautakunnan puheenjohtaja toimii virka- ja tuomarin vastuulla ja häneen sovelletaan tuomarin esteellisyyssääntöjä. Pauli Ståhlberg on oikeustieteen tohtori ja hän on ilmoittautunut viime vuosina muutaman kerran halukkaaksi KKO:n jäsenen virkaan.

9. KKO:ssa on parhaillaan avoinna jäsenen virka, jonka ilmoittautumisaika päättyy tänään. Nähdäänkö Ståhlberg tälläkin kerralla virkaan ilmoittautujien joukossa? Veikkaisin, ettei nähdä. Kuluttajariitalautakunta on hallinnollisesti oikeusminsteriön alainen elin ja OM:ssä lehtitietojen mukaan pähkäillään nyt, tulisiko Ståhlberg pidättää virastaan prosessin ajaksi.

10. Asia tuntuu selvältä: Riippumattoman ja puolueettoman oikeussuojaelimen puheenjohtaja ei voi toimia virassaan häntä koskevan lahjonnasta nostetun syyteprosessin ollessa vireillä. Minusta Ståhlbergin puheenjohtajan virka voidaan asiallisesti rinnastaa isokokoisen käräjäoikeuden päällikkötuomarina toimivan laamannin taikka markkinaoikeuden puheenjohtajan virkaan.

11. Näin siis Suomessa. Mutta ei hätää! Suomihan on tunnetusti reilu ja avoin yhteiskunta, jossa läpinäkyvyys ("läpittereiluus") vallitsee. Täällä ei sitä paitsi ole korruptiota, ja miten voisikaan olla, sillä eihän rikoslakimme edes tunne sanaa "korruptio"! Virkamiehemme ja poliitikkomme ovat sanalla sanoa lahjomattomia.

12. Tuomareita meillä nyt ei ainakaan voida lahjoa, ei missään tapauksessa.


12 kommenttia:

  1. Läpinäkyvää niin että on käsin kosketeltavissa.

    Kun a "lentää" yrityksestä (F) yritykseen "S".
    " a" sopii "I"n kaa rakennan konttorin "F"lle jos maksat. "Ii" ja "S" hoitaa homman himaan ja. "F" saa uuden mestan.
    Loppu hyvin ja kaikki hyvin!

    VastaaPoista
  2. Wallin vetäytyy rintamavastuusta rkp:ssä. Edeltäjä Taxell on ikänsä häärinyt säätiöiden valtakirjalla mm. Stockmannissa, josta toi johtaja Hienoisen lennättämään Finnairia!

    Alkaako korvat kumottaa?

    VastaaPoista
  3. Mutta hei! Puolustusministerihän erosi juuri!

    Ai juu, mutta tämähän tapahtui eilen Ruotsissa.

    Kun Wallin luopuu Rkp:n puheenjohtajuudesta ja pari vuotta myöhemmin politiikasta, hän on tietenkin itse oikeutettu Finnairin hallituksen puheenjohtaja.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Itä-Suomen sotilaallinen tyhjiö täytetään oikeusoppineilla. Juristejako rajalla tarvitaan?!

    VastaaPoista
  6. Heh, heh!

    Aikamoinen yllätys tuo Gustafssonin päätös! Lisää juristeja roppakaupalla valakuntaan!

    No, onhan tämä Suomi todella roistojen ja konnien maa, kuten monet lahjus- yms. tapaukset ovat viime aikoina osoittaneet. Joten kyllä juristeilla työsarkaa riittää!

    Kyllähän Itä-Suomen oikeustieteellisessä tutkitaan ja julkaistaan kovasti. Paljon enemmän kuin Lapin yliopistossa, väittäisin.

    VastaaPoista
  7. Jokahan ruåtsinkielisten kiintiö KKO:ssa on täynnä.

    VastaaPoista
  8. Huippujuristit piparipurkilla ilmiö senkun laajenee. OTT Timonen ja OTT Ståhlberg voisivat pitää Lakimiesliiton tiloissa tilaisuuden otsikolla: Lakimiehet ja etiikka, ei koske meitä!

    VastaaPoista
  9. Hei!

    Sellaista ei olekaan kuin Valtion Vuokratalo Osakeyhtiö. VVO oli aikanaan Valtion Vuokratalo-osuuskunta. Nyt on emoyhtiö VVO-yhtymä Oy ja sillä lukuisia tytäryhtiöitä.

    VastaaPoista
  10. Ilmaisukiellosta on tehty Auerin tapauksessa valitus. Nähtäväksi jää, ottaako EIT sen tutkittavakseen.

    VastaaPoista
  11. Anonyymin viestiin korjaus, tietääkseni osuuskuntatoiminta ei ole ollut valtion bisnestä.


    WIKI tukee perimätietoa:
    "VVO Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta syntyi vuonna 1969 maaltapaon vuosina"

    VastaaPoista
  12. Tuossa alussa mainittiin Finnair ja yt-neuvottelut. Kun selaa VVO:n tiedotteita, niin sieltä selviää, että tuon surullisen kuuluisan matkan aikoihin myös VVO:ssa käytiin yt:t - siis alkuvuonna 2009. Tj Olli Salakka valitteli taloustilannetta. Ei hätää, kyllä reissuun rahaa löytyi.

    VastaaPoista