1. Jälleen puhutaan asuntokaupoista ja asuntokauppavyyhdestä. Tällä kertaa puhe ei kuitenkaan ole Finnairin toimitusjohtajan ja Ilmarisen/Finnairin välisestä kaupasta ja -vuokrasta, jota poliisi parhaillaan tutkii.
2. Nyt puhutaan puolustusministeri ja Rkp:n puheenjohtajan Stefan Wallinin asuntokaupoista.
3. Kansanedustaja Stefan Wallin osti vuonna 2002 ja myi 2009 saman kämpän eli Turun keskustan arvokorttelissa sijaitsevan 147 neliömetrin suuruisen asunnon. 2009 Wallin oli kohonnut Rkp:n puheenjohtajaksi ja kulttuuriministeriksi. Kaupan toisena osapuolena oli kummallakin kerralla yksi ja sama taho eli Åbo Akademin säätiö. Vuonna 2002 asunnon kauppahinta oli 228 000 euroa ja vuonna 2009 jo 398 000 euroa. Wallin siis nettosi asuntokaupassa 170 000 euroa. Puhtaana käteen, sillä myyntivoitosta ei tarvinnut maksaa veroa.
4. Stefan Wallinilla oli ja on edelleen kytköksissä Åbo Akademin säätiöön. Hän tuli säätiön valtuuskunnan jäseneksi 1999 ja oli siinä tehtävässä myös vuonna 2009. Tätä nykyä hän on kohonnut säätiön hallituksen jäseneksi. Säätiön hallituksen puheenjohtaja on ministeri (h.c) Christoffer Taxell, pitkäaikainen Rkp:n puheenjohtaja ja mm. oikeusministeri myöskin. Toffe toimi myös Finnairin hallituksen puheenjohtajana vuonna 2008, jolloin Finnairin 18 johtajalle päätettiin maksaa ruhtinaalliset stay-bonukset.
5. Stefan Wallin oli vuonna 2009 kahden asunnon loukussa, sillä hän oli jo ostanut perheelleen omakotitalon. Kerrostalohuoneiston myynti takaisin säätiölle tuli siis Wallinille kreivin aikaan.
6. Wallin ihmettelee asuntokaupasta syntynyttä kohua, koska kyseessä oli "täysin normaali" kauppa. Toffe Taxell on matkoilla eikä hän sitä paitsi vaivaudu vastaamaan operatiivista asiaa koskeviin kysymyksiin. Säätiön operatiivinen johto, johon Wallin itsekin nykyisin siis kuuluu, puolestaan vakuuttaa, että asuntokauppa tapahtui säätiön omistusstrategian mukaisesti ja että kauppa tehtiin välittäjän aloitteesta. Säätiön hallituksen johto vakuuttaa, että asunto olisi ostettu joka tapauksessa riippumatta siitä, kuka oli myyjänä.
7. Mutta mihin hintaan? Maksoiko säätiö Wallinille vuonna 2009 kämpästä ylihintaa ja mikä oli kerrotunlaisen huoneiston käypä hinta Turussa sanottuna aikana? Jostakin olin lukevinani, että ylihinnan osuus olisi 98 000 euroa, mutta tämä on vain yksi arvio. Tilastokeskuksen mukaan samankaltaisten asuntojen keskimääräinen hinta vuonna 2009 oli 310 916 euroa.
8. Tätä on selvitellään tai ainakin pitäisi selvitellä Varsinais-Suomen poliisissa, joka tiedotti asiasta julkisuuteen saatuaan asuntokauppaa koskevan kyselyn. Merkille pantavaa on, että eilen tv:ssä haastateltu Varsinais-Suomen eli siis Turun poliisilaitoksen komisario ei tuntunut olevan yhtään innostunut saamastaan kyselystä, vaan totesi, että tuskinpa kysely kuitenkaan johtaa mihinkään eli siis esitutkinnan käynnistämiseen.
9. Ennakoiko kyseinen poliisimies jo oikeuskanslerin nyt aloittaman selvityksen tulosta? Oikeuskansleri Jaakko Jonkan nimittäin kerrottiin päättäneen ottaa Stefan Wallinin asuntokaupan eilen selvitettäväkseen. Vaikuttaa hieman oudolta, että oikeuskanslerinvirasto on kirjannut poliisilta saamansa ilmoituksen kanteluksi. Kanteluthan tehdään normaalisti suoraan oikeuskanslerille. Vai kanteli kansalaisen kyselyn kanslerinvirastoon lähettänyt Turun poliisi Jonkalle.
10. Miksi oikeuskansleri tutkii Wallinin asuntokaupan? Tätä tuntui ihmettelevän tänään Itä-Suomen yliopiston "päivystävä" eli lehdille auliisti ja usein lausuntojaan jakeleva professori Matti Tolvanen Ilta-Sanomissa. Tolvasen pointtina on, että oikeuskanslerin tehtäviin kuuluu selvittää ja tutkia ainoastaan virkamiesten ja ministereiden virassaan tekemien toimien laillisuutta ja mahdollisia rikoksia. Wallin teki asuntokaupan yksityishenkilönä. Kyse ei siis olisi ministerivastuulain mukaisesta asiasta.
11. Mutta kyse voi lahjuksen ottamisesta koskevasta epäilystä, jos kaupassa ministerille on maksettu selvää ylihintaa. Siis siitä paljon puhutusta korruptiosta, mitä "rumaa sanaa" Suomen rikoslaki ei kuitenkaan tunne. Mikä intressi säätiöllä olisi ollut maksa ministerille ylihintaa? Säätiö on ruotsinkielistä opetusta ja tutkimusta sekä erityisesti Åbo Akademin toimintaa ja yleensä ruotsinkielistä kulttuuria tukeva laitos. Wallin puolestaan oli, paitsi säätiön "oma poika", vuonna 2009 myös kulttuuriministeri, jolla on valtaa päättää erilaisten kulttuuritoimintojen ja järjestöjen avustamisesta valtion varoilla. Lahjusrikkomuksesta rangaistaan virkamiestä, jos lahjan tai edun vastanottaminen tai hyväksyminen on omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen (RL 40:3). Soveltuisiko mainittu lainkohta ko. tapaukseen?
12. Kyse voi olla poliitikolle annetusta piilotuesta tai salaisesta vaalirahoituksesta, sillä kuten tiedämme, säätiö ei voi lain mukaan antaa vaalirahaa suoraan poliitikolle ja ministerille. Eikös tämä selvinnyt Nuorisosäätiö-jupakan yhteydessä? Pitää siis keksiä jokin kiertotie, ja tässä nämä ruotsikieliset(kin) tuntuvat olevan melkoisia mestareita. Kyse voi olla hieman samanlaisesta tukitoiminnasta kuin Novan ja eräiden liikemiesten KMS:n kautta poliitikoille jakamasta vaalirahasta tai vaikkapa Riihisäätiön presidentti Tarja Halosen vaaliorganisaatiolle antamasta vaalituesta.
13. Mediassa on kiinnitetty hieman yksipuolisesti huomiota ainoastaan säätiön Wallinille maksamaan korkeahkoon kauppahintaan. Mutta ei pitäisi unohtaa Wallinin asemaa säätiön hallinnossa ja hänen asemaansa ministerinä. Todettakoon myös, että Stefan Wallinin vaimo on työssä Åbo Akademissa professorina, oli jo vuonna 2009, jolloin säätiö osti Wallinien asunnon.
14. Asiaa siis sietää tutkia. Pahoin kuitenkin epäilen, että oikeuskansleri ei löydä - tässäkään tapauksessa - mitään tarkempaa selvitettävää, vaan asia kuivuu kokoon. Näinhän se yleensä menee. Kyllä poliisin pitäisi saada tutkia poliitikkojen lahjus- ja korruptioepäilyt ilman kruununjuristin asiaan puuttumista. SE edes näyttäisi riippumattomalta virantoimitukselta.
15. Aamu-tv oli herättänyt tänä aamuna myös perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johannes Koskisen (sdp) ja ilmeisesti aika varhain. Siltä ainakin Koskisen narisevasta äänestä voitiin päätellä. Koskinen sai hädin tuskin sanotuksi jotain sellaista, että kyllähän kyseessä on asia, jolla voi olla merkitystä, tai jotakin sinne päin.
16. Johannes Koskisen nykyisin johtama eduskunnan perustuslakivaliokunta valvoo ministerivastuunlain mukaan ministereiden virassa tekemiä töppäyksiä sekä perustuslain noudattamista lainsäädännössä. Täytyy kyllä sanoa, että Johannes, vaikka onkin entinen oikeusministeri ja ilmeisesti taitava juristi, on valiokunnan puheenjohtajan tavallaan pukki kaalimaan vartijana. Hän on nimittäin istuvista kansanedustajista ainoa, jonka tuomioistuin on (Rusi-asiassa) lainvoimaisella tuomiolla todennut syyllistyneen ministerinä ollessaan keskeisen perusoikeuden rikkomiseen, mistä valtiolle aiheutui korvausvelvollisuus. Vanhoja ei pitäisi liiaksi muistella, mutta toisaalta perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan paikka on niin tärkeä ja arvostettu vakanssi, että sitä menneisyyttäkin voisi hieman pitää silmällä, kun puheenjohtajaa valitaan. Mistähän eduskunta keksikin juuri Johannes Koskisen perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi! Oikeusministeriö ei viitsinyt lähteä aikanaan perimään valtion sanotun töppäyksen johdosta Alpo Rusille maksamaa korvausta tai edes osaa siitä takaisin Koskiselta, eikä oikeuskansleri Jaakko Jonkka nähnyt tässäkään laiminlyönnissä kerrassaan mitään moitittavaa.
17. Sellaista se nyt vain on, tämä suomalainen säätiö- ja yhdistyskulttuuri plus tämä laillisuusvalvonta! Mutta tietäkäämme Hyvät Veljet (Bästa bror), että piinaviikon päätteeksi koittaa ilon juhla eli Pääsiäinen - nauttikaamme siis myös siitä! Glad påsk, också till Toffe, capo di tutti capi!
Toivottavsti Jonkka tutkitkii, onko "Toffe" Taxell se Wallinin tarkoittama asuntovälittäjä, joka on häärinyt ja määritellyt ensin Wallinin ostaman asunnon ja sitten hänen myymänsä asunnon hinnan.
VastaaPoista"Toffe" on tosiaankin melkoinen asunnonvälittäjä. Onko hän käynyt siihen tarvittavat koulut ja saanut kiinteistövälittäjän luvan? Toivottavasti Jonkka tutkii myös tämän puolen asiasta!
Irvin
Blogisti ei tunnetusti suhtaudu oikein lämpimästi prof. Matti Tolvasen kannanottoihin - mutta Tolvasella on tässä kyllä pointti. Perustuslaki (112.1 § ja 114.1 §) ja ministerivastuulaki (1 §) puhuvat 'ministerin päätöksen tai toimenpiteen laillisuudesta', 'lainvastaisesta menettelystä virkatoimessa' ja 'virkatointen lainmukaisuudesta'. Miten ministerin yksityishenkilönä tekemä asuntokauppa on mitään näistä - ja sikäli kun ministeriyskytkentää ei ole, miksi asiaa mietitään ministerivastuujuttuna? Ihan normaali asia, jota poliisi joko tutkii tai ei tutki, mutta ei siihen ylimpiä laillisuusvalvojia mukaan tarvita. Ministerivastuuasioita ei nimenomaan ole tarkoitettu politikoinnin välineeksi.
VastaaPoistaJonkan ratkaisu on aina " ei anna aihetta".
VastaaPoistaTämä saattaa johtua siitä, että köyhässä maassa on ollut varaa vain yhden leimasimen kunnossapitoon.
Mutta miksi ratkaisut tulevat hitaasti, ministereitä lukuunottamatta?
Ikkunasta tirkistelijöiden mukaan leima on kiinnitetty tsaarinaikaisen 10 kg punnuksen pohjaan.
Virkamies ei voi nostaa punnusta käsin, koska se olisi ruumiilista työtä.
Sähkömoottorien korkean hinnan vuoksi tsaarin hallinto oli rakentanut punnusta nostavan mekanismin toimimaan kellokoneiston vieterillä.
Kun talonmies vetää vieterin vain kerran päivässä, sen energia nostaa punnuksen iskukorkeudelle hyvin hitaasti.
Mistä anonyymi nyt tuollaista on saanut päähänsä? MInähän arvostan Matti Tolvasta kovasti, vaikka joskus olemmekin joistakin asioista eri mieltä. Olemme istuneet samassa komiteassakin pari vuotta ja vetäneet jopa sormikoukkua!
VastaaPoistaAnonyymi on lukenut hätäisesti. En minäkään sano, että Wallinin tapauksessa olisi ehdottomasti kyse ministerivastuulain mukaisesta asiasta ainakaan nyt julki tulleiden tietojen valossa.
Kyse voi kuitenkin olla lahjusrikkomuksesta, ja kenties oikeuskansleri halusi tutkia asian juuri siksi. onko ministeriyskytkentää olemassa.
Totesin itsekin, että poliisin tulisi saada tutkia tällaiset tapaukset itsenäisesti kruununjuristin eli oikeuskanslerin tulematta väliin!
Toffe Taxell on ruotsinkielisen mafiaklaanin pomo, jonka lonkerot ulottuvat laajalle. Hän on mm. Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja. Yhdistykselle kuuluvat mm. Amos Andersonin museo ja Kauppakeskus Forum sekä Höblari.
VastaaPoistaYlen uutisoi tuoreeltaan nettisivuollaan seuraavasti: "Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan puolustusministeri Stefan Wallinin asuntokauppa-asiaa ei selvitetä oikeuskanslerinvirastossa."
VastaaPoistaNäissä ministerien töpeksinnöissä on noussut yhdeksi mielenkiintoisimmaksi asianhaaraksi se, miten oikeuskansleri pyrkii painamaan villaisella kulloisenkin töpeksinnän.
Tästä villaisella painamisesta on muodostumassa taitolaji, jossa voi ihailla kohtuullisen taitavia sanankäänteitä.
Tämä uusin perutelu on tosin valitettavasti tylsä. Jonkka ei edes viitsi ottaa asiaa villaiseen käsittelyynsä. Harmillista, kerrassaan.
Verovapaata??? Onko Finnair'in johtajan ja Wallin'in saama myyntivoitto verovapaata? Entä maksetun ylihinnan osalta? Wallin'in perustelu korkealle neliöhinnalle? Turun keskustassa isoja asuntoja on vähän siksi korkea neliöhinta. Oliko neliöhinta jo korkea, kun Wallin esiintyi ostajana? Vai vasta kun Wallin toimi myyjänä? Yksityinen ei voisi näin toimia. Nim. L.H. Hoppu
VastaaPoistaIS:n tietojen mukaan Wallinin Turun keskustassa (Vartiovuorenkatu 8:ssa) sijaitsevan arvoasunnon 75 prosentin hinnannousu vuosina 2001 – 2009 oli kaksinkertainen, jos sitä vertaa asuntohintojen keskimääräiseen nousuun ko. alueella. Wallin itse perusteli nousua taloyhtiössä tehdyllä hissiremontilla. KONE Oy:n prosyyrin mukaan ”Hissin hankinnan tuoma lisäarvo asunnon hinnassa on keskimäärin 5 % tai enemmän etenkin ylemmissä kerroksissa”.
VastaaPoistaWallin on mitä ilmeisemmin Penthousen poikia, sillä ko. huoneistojen palveluihin sisältyy ihan normaalisti ”erikoiskohtelua”. Ei siinä ole mitään outoa!
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoo Helsingin Sanomille, ettei puolustusministeri Stefan Wallinin asuntokaupan selvittely kuulu hänelle.
VastaaPoista"En ota kantaa siihen, onko asiassa tapahtunut rikosta. Se on poliisin asia. Tämän hetken tiedon varassa asiassa ei ole mitään ulottuvuutta ministerin virkatoimeen, vaan kyse on yksityisten ihmisten kaupasta. Ja minun tehtäväni liittyy vain ministerin virkatointen laillisuuteen". Jonkka sanoo.-
----
Jasså, kovin lyhyeen loppui Jonkan "selvitystyö" tällä kerralla! On vissiin lukenut Tolvasen lausunnon Iltiksestä. Parempi vaan, ettei menekään "sekaamaan" asiaa.
Ehkä poliisi saa selville sen kytköksen ministerin viranhoitoon, joka Jonkalta olisi jäänyt selvittämättä.
Jotenkin tässä vaan odottaa mihin ruotsinkieliseen säätiöön se Wallin pian palkataan hommiin kunnon korvauksilla ja bonuksilla.
VastaaPoistaTosin säätiölain 11 §:n mukaan säätiön toimielinten jäsenille saadaan maksaa VAIN KOHTUULLINEN kokouspalkkio ja KOHTUULLINEN palkkio säätiön hyväksi tehdystä muusta työstä, jollei palkkion maksamista ole säännöissä kielletty.
Näppärä juristi(=Taxell) kiertää moisen lakipykälän pikkuruisilla sisäisillä asuntokaupoilla, jotta saadaan ansiot oikealle tasolle!
PRH:lle pikkuvinkki: kannattaisiko tarkastaa ruotsinkielisten säätiöiden sisäpiirissä tehdyt asuntokaupat? Aiheuttihan Nuorisosäätiönkin tutkimus kyselykierroksen säätiöissä. Että samalla linjalla voisi jatkaa?
"Juuri tulleen tiedon" mukaan Oka Jonkka ei selvitä Wallinin asuntokauppaa. Luulempa kuitenkin, että asiaan joudutaan ns. palaamaan,koska päätös on tehty hyvin nopeasti ilmeisesti julkisuuden eliminoimiseksi.
VastaaPoistaOkan ratkaisu merkitsee sitä, että vaikka Wallin on asuntokaupan aikaan ollut kultturiministerinä, hän ei ole ollut ministerinä päättämässä Åbo Akademia-säätiötä koskevissa ratkaisuissa. wallin on ts. puhdas kuin pulmunen. Mitenhän tämä sanotaan på svenska?
Nyt ainakin alustavan viranomaisselvityksen tekeminen jää patetti- ja rekisterihallituksen (PRH) tehtäväksi.
Säätiöiden ja yhdistysten valvonta on Suomessa retuperällä. PRH:n olemassaolo ja sen tehtävät ovat tulleet esille vasta Nuorisosäätiön asioita selvitellessä.
On mielestäni perustellusti vihjattu, että juuri ruotsalainen kansanpuolue (RKP) tukeutuisi vahvasti poliittisessa toiminnassaan säätiöden rahoitukseen. Wallinin menettely ja yhteydet asuntokaupassa vain vahvistavat tätä käsitystä.
Jos RKP ei selvitä Wallin sotkua, puolue leimautuu entistä vahvemmin "hämäräpuolueeksi", jolla on rahaa ja valtaa suhteettoman paljon ja joka saa halutessaan maan hallituksessa avainministereiden paikkoja.
Ehkä Wallinkin on ensin muutamassa vuodessa saanut ruotsinkielisen kulttuuripoliitiikan kuntoon ja siirtynyt sen jälkeen suomen-ruotsalaisten aseman parantamiseen ja säilyttämiseen puolustushallinnossa. Tältä vahvasti ainakin ministeri Wallinin menettely näyttää.
Ehkä Wallinin pikainen eroaminen puoluejohtajan tehtävistä ei sittenkään liity perheasioihin vain juuri tähänn uuteen asuntosotkuun, joka tuli hänen tietoonsa muutamaa päivää ennen kuin asia tuli julkisuuteen.
Muuten uusista RKP:n puheenjohtajaehdokkaista Carl Hanglund vaikuttaa vähemminän korruptoineelta kuin Anna-Maija Henriksson.
Ehkä myös Haglund entisenä Wallinin poliittisena sihteerinä tietää, että Wallin ei enää tule kysymykseen puolustuministerin, joten kannataa pyrkiä kaatamaan entinen esimies.
Wallin on toistuvasti korostanut, että asuntoa myytäessä hinta oli asiallinen ja kauppa oli välittäjän arvioima. Vuoden 2001 ostohinnasta ja sen määräytymisestä hän ei ole sen sijaan puhunut yhtään mitään.
VastaaPoistaJos ostaa säätiöltä "edulliseen" hintaan, myy sille takaisin markkinahintaan (väitetystä ylihinnasta puhumattakaan) ja toimii samaan aikaan säätiön toimielimissä, niin ei hyvältä vaikuta. Vielä huonommalta, jos henkilö samaan aikaan toimii poliittisissa rooleissa, joissa voi edistää kyseistä säätiötä lähellä olevia asioita.
Alihintainen ostaminen lienee rikoksena vanhentunut, mutta ylihintainen myynti puolestaan ei. Tämän takia Wallin voi korostaa juuri myyntihinnan asianmukaisuutta.
VastaaPoistaEilisen blogin keskusteluissa oltiin kovin huolissaan lappilaisen vähemmistön asemasta.
VastaaPoistaTänään potkitaan kommenteissa toista, ruotsia vaan ei saamea puhuvaa vähemmistöä, ihan mennen tullen.
Sen, että jollain vähemmistöllä on asiat kantaväestöä paremmin, ei saa oikeuttaa ko.vähemmistön potkintaan.
Toisaalta ministeriluokan kähmintöihin ei saisi sekoittaa vähemmistönäkökulmaa lainkaan. Ei puolesta eikä vastaan.
Wallin myi tuotteen markkinahintaan, koska markkinahintahan on se, joka markkinoilta saadaa.
VastaaPoistaWallin toimi kulttuuri- ja urheiluministerinä Vanhasen II hallituksessa ajanjaksolla 19.4.2007–22.6.2010. Nyt, tulisi selvittää minkälaista projektitukea ÅA-säätiö sai tuona aikana ko. ministeriöltä.
VastaaPoistaMinun mielestäni sekä tämä asuntokauppa että Dragsvik asia pitää selvittää pohjamutia myöten. Varmasti rehakka oikeusministeri Henrikkson on samaa mieltä.
VastaaPoistaSäätiö, joka kaupan teki omistaa Turussa muuten aika paljon kiinteistömassaa.
Kultamunia munivat kultasormet näinä ankeina aikoiina.
VastaaPoistaVanhempaa Valtiomiestä lainaten.
Toisen oikeus on...jaa ei tämä lainaus olekaan tässä tapauksessa oikein paikallaan.
Mutta nyt menen venettä tervaamaan.
RKP on kovin mainostanut suvaitsevaisuutta. Tässähän pitää suvaita Wallinin asuntokauppoja.
VastaaPoistaAkateemikko Aki Kaurismäellä on omasta mielestään tepsivä lääke korruptioon yms. ongelmiin:
VastaaPoista"Rikkain prosentti ihmiskunnasta on tapettava."
Miten lienee, koskiko Kaurismäen resepti nyt framilla olleiden asioiden osallisia? Toki emme suosittele ko. konstin käyttämistä.
Akateemikko on silti Akatemiansa - se ei ole Åbossa - ansainnut!
Nyt oikein oikeusministeri Henriksson on ilmoittanut, että asuntokauppojen tekeminen Suomessa on laillista. Sekä Haglund että Henriksson eivät ole keskustelleet Wallinin kanssa tämän asuntokaupoista. Hyvä näin, muuten olisivat saattaneet joutua todistajiksi poliisin suorittamassa esitutkinnassa.
VastaaPoistaVampyr-Henriksson har talat!
VastaaPoista"Rikkaat. Ja poliitikot, jotka ovat rikkaiden sätkynukkeja", Kaurismäki sanoo Guardianin mukaan.
VastaaPoistaTurun Sanomien mukaan" 2009 takaisin säätiölle yli 170 000 euron voitolla. Wallin toimi vuonna 2009 kulttuuriministerinä opetusministeriössä". ja vielä tänään asiaan on lehdessä kytketty Forum Marinum ja sen saamat avustukset asiaan ...
VastaaPoistaUutinen on toistaiseksi vain paperilehdessä.
"sikäli kun ministeriyskytkentää ei ole, miksi asiaa mietitään ministerivastuujuttuna?"
VastaaPoistaPerustuslaista löytyy eräs perustelu...
Wallinile näitä "normaaleja" tuntuu nyt tapahtuvan. Tosin jos tämä on niin normaalia niin nuo kaikki olisi vaihdettava pikimmiten!
Kaurismäen kommentit on jo Linkola esittänyt ja perustellutkin, joten ei niissä mitään uutta ole.
VastaaPoistaWallinin asuntokaupan yhteydessä korostettiin, etä arvio kiinteistöstä oli otettu kolmelta eri välittäjältä. Miksiköhän niin monelta ?? No juuri siksi. Ei liene normaalia, että kun ostaja ja myyjä lähtevät tekemään asuntokauppaa, niin päällimmäisenä huolen aiheena on se, että miten saadaan kauppahinta ulospäin näyttämään sopivalta. Normaaleissa tilanteissahan on aivan sama, mitä muut asiasta ajattelevat. Koska nyt lienee ollut niin, että kauppahinnassa oli jotain outoa, niin hankittiin sellaiset arviot, että hinta sopi niihin. Jonkun verran näissä asioissa puljanneena tiedän, että arvio saadaan aina sellainen kun halutaan, koska jos arvio ei miellytä, niin ei oteta sellaista. Ja sitten me nauroimme..
Niin, Toffe Taxell, tämä Capo di tutti capi, kertoikin auliisti, että säätiön omistuksessa on yli 100 000 kerrosneliötä huoneistoja. Tuolla kokemuksella säätiö tuskin normaalisti tarvitsee kolme erillistä arviota samasta kämpästä.
VastaaPoistaSe, mitä säätiö olisi vuonna 2009 tarvinnut, olisi ollut kaupan ja sen ehtojen käsittely ja hyväksyminen säätiön hallituksessa.
Nykyisin voimassa oleva ohjeistus kieltää säätiöiltä kaupat lähipiirin eli m. valtuuskunnan tms. elinten jäsenten kanssa, koska voi syntyä tilanteita, joissa suositaan perusteettomasti jotakuta. Tällaiset kaupat tulisi käsitellä ja hyväksyttää joka tapauksessa aina säätiön hallituksessa.
Nämä eettiset ohjeet eivät olleet voimassa vielä 2009, mutta monet säätiöit noudattivat nykyohjeiden mukaista käytäntöä jo tuolloin.
Äänestikö eduskunta Stefan Wallinin luottamuksesta hieman liian aikaisin?
VastaaPoistaNyt mm. osa eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenistä epäilee Wallinin eronneen Rkp:n puheenjohtajan paikalta nimenomaan asuntokauppojen vuoksi.
Oliko Turun poliisi saanut "kansalaiskyselyn" Wallin ko. asuntokaupoista jo silloin, kun Dragsvik-jupakka alkoi eli noin kuukausi sitten?
Kuka vuosi tiedon kyselystä Wallinille, joka ilmoitti viikko sitten eroavansa Rkp:n puheenjohtajan paikalta?
Åbo Akademin säätiö, joka siis ylläpitää Forum Marinum -säätiötä sai valtion tukea kulttuuri- ja urheiluministeri Wallinin hyväksymänä Forum Marinum venehallin ja Linnankadun julkisivun peruskorjaukseen 410 000 € vuonna 2010.
VastaaPoistaKas,kas...
Niinpä, kyllähän noita kytköksiä ministerin viranhoitoon näkyy löytyvän, vai mitä, gangsteri Tonkka?
VastaaPoistaNämähän ovat kuin kaksi marjaa:
VastaaPoistaChristoffer "Toffe" Taxell, ministeri, Åbo Akademin säätiön hallituksen puheenjohtaja, med mera:
Kuva
ja Cornelius Toffee, taikaministeri, Merlinin ritarikunnan 1.luokka:
Kuva
Englanniksi nimi on Cornelius Fudge. Se on käännetty makeistyypin mukaan toffeeksi. Mutta etymologia on "To alter something from its true state, as to hide a flaw or uncertainty. Always disliberate, but not necessarily dishonest. To avoid giving a direct answer, to waffle or equivocate."
Onko RKP:n oikeusministeri Anna-Maja Henriksson avannut suunsa liian aikaisin, kun on väittänyt mm, että Stefan Wallin on joutunut ajojahdin kohteeksi?
VastaaPoistaHelposti voidaan ymmärtää asia niinkin, että oikeusministeri on yrittänyt vaikuttaa poliisitutkintaan Wallin'in asuntokaupoissa.
Ja joissakin puolueissa kytkökset näemmä myös ikuistetaan nimikylteillä varustettuihin kunnialaattoihin.
VastaaPoista--Kansanedustaja [p.o. urheilu- ja kulttuuriministeri] Stefan Wallin saa nimikyltillä varustetun laatan Turkuun Forum Marinumin Saaristomeriaukiolta 19 toukokuuta 2011.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKunigunge, eiköhän rangaistukseksi takavarikoida säätiön varat valtiolle. Karhutkoon siellä säätiössä niitä sitten vastuuhenkilöiltä takaisin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOlisiko Wallin voinut syyllistyä luottamusaseman väärinkäyttöä koskevaan yllytykseen?
VastaaPoistaEnpä tiedä varmuudella, mutta lienee tuo välittäjä saanut myös kovan myyntihinnan mukaisen palkkion. Prossisahan myyntihinnasta tuo välittäjänpalkkio kai yleisimmin lasketaan. Jos siis myytävä asunto on törkeän ylihintainen ja ostaja ja myyjä etsivät välittäjää, luulisi tämän olevan juuri paras mahdollinen diili välittäjän kannalta.
VastaaPoistaEnemmän tällaisia ostajia ja myyjiä toivoo kiinteistövälittäjä!
Saitilta Pähkäilijät.fi
VastaaPoista(Ei julkaistavaksi blogissa)
"Sen sijaan emeritusprofessori (prosessi/lainkäyttä) Jyrki Virolaisen blogi on todella mielenkiintoinen, vaikka se käsitteleekin valtaosaltaan juridiikkaa ja lainkäyttöä ilmiöineen. Mukana on paljon kirjoituksia myös ajankohtaisista poliittisista ilmiöistä ja blogi on todella laajalti yli valtakunnan rajojen luettu. Kommentteja Virolaisen, noin kerran-pari viikossa, ilmestyviin kirjoituksiin satelee yleensä kymmen-, ellei satamäärin, mikä tekee saitista vielä mielenkiintoisemman.
Sinänsä hauskaa on myös, että entinen ukkotuomari (JV) tyrmää armotta Virolaisen mielipiteitä arvostelevat ja vastakkaiset mielipiteet ukkotuomarille ominaiseen ”Kukas tässä käräjäsalissa oikein puhetta johtaa vai pannaanko sakko oikeuden halventamisesta”-tyyliin. Virolaisessa on sivistynyttä Havukka-Aholaisuutta ja on se loistavaa luettavaa, sanoo Taka."
Aikaisempi anonyymi kirjoitti: "Åbo Akademin säätiö, joka siis ylläpitää Forum Marinum -säätiötä sai valtion tukea kulttuuri- ja urheiluministeri Wallinin hyväksymänä Forum Marinum venehallin ja Linnankadun julkisivun peruskorjaukseen 410 000 € vuonna 2010.
VastaaPoistaKas,kas..."
Tosiaan kas, kas. Asunnon kauppahinta 398.000 + varainsiirtovero 6.368 + 3 välittäjän hinta-arviota á 1.877 tekevät yhteensä 410.000 €. Näyttää olevan ekonomien termejä käyttäen kustannusneutraali operaatio.
Åbo Akademin säätiön lehdistötiedotteen
VastaaPoistamukaan ”säätiölle on itsestään selvää, että kaikessa toiminnassa noudatetaan hyvää hallintotapaa”. Tiedotteessa jätetään tosin kertomatta, olivatko Asunto Oy Vesta -yhtiöstä vapautuneet viisi huoneistoa myynnissä vapailla markkinoilla vai tarjottiinko vain ”tietyille” sisäpiiriläisille.
Wallin siis näyttäisi tehneen "Vanhaset".
VastaaPoistaUlos.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista"Hyvä hallinto", jota on - toki - käsitelty tässä blogissa aiemmin omana juttunaan, on käytännössä lähinnä vain "hyvä vitsi", sillä kyllähän kaikki kaiken maailman säätiöt, yhtiöt, yhdistykset jne, kilvan toitottavat noudattavansa aina "hyvä hallintotapaa"!
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistano mutta mitenkäs nyt näin ikävästi on päässyt käymään, että kärähdetään hyvästä hallintotavasta jo toistamiseen näin lyhyellä aikaa:
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/talous/Oikeusoppinut+Veritas-asunnosta+S%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6t%C3%A4+k%C3%A4ytetty+peittelyyn/a1305559696881
Kielitoimistolle voisi ehdottaa, että korvattaisiin sana 'korruptio' sanalla 'hyvä hallintotapa', niin saataisiin moni dokumentti ajan tasalle automaattisesti.
Jos ko. talon omistaminen - ja siten Wallinin asunnon ostaminen - oli ÅA:n säätiön strategian mukaista, niin miksi asunto alunperin myytiin Wallinille? Oliko se silloin strategian vastaista vai onko strategia ko. talon osalta muuttunut?
VastaaPoistaForum Marinum säätiöstä vielä: Säätiön neuvottelukunnassa istuu eläkevakuutusyhtiö Veritaksen toimitusjohtaja Jan- Erik Stenman ja säätiön hallituksessa
VastaaPoistaKjell Sundström (Eläkevakuutusyhtiö Veritaksen hallituksen puheenjohtaja ja Åbo Akademin säätiön toimitusjohtaja)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKannattaa muistaa myös Wallinin säätiöperäiset halvalla vuokralla asumisjuttu vuodelta 2009:
VastaaPoistaStefan Wallin asuu asevelihinnalla säätiön kämpässä - ei kerro vuokraansa