Nyt mua viedään linnasta linnaan...voi miten jännää...
1. Piskuisen Suomen ja mahtavan Venäjän Karhun välit ovat tunnetusti sangen ystävällismieliset, ainakin valtioiden johtajien välillä. Vaikka Tarjaa ei ole enää - ruorissa - me olemme ikuisesti kiitollisia Dmitri Medvedeville siitä, että hän lahjoitti Tarjalle lähtiäislahjaksi villikissan (Meggi), joka meinasi heti alkuun repiä silmät Tarjan päästä. Sen koommin kattia ei sitten ole julkisuudessa näkynytkään, mikä vaikuttaa hieman oudolta ja pahaenteiseltä Meggin kannalta, sillä yleensä Tarja esittelee julkisuudessa mieluusti kotieläimiään ja Penaa.
2. Maidemme ja koko EU:n ja Venäjän välille suunnitellaan viisumivapautta. Uudistuksen arvellaan aiheuttavan Lappeenrannan seudulle ja koko Suomeen kertaheitolla oikean venäläisten turistien invaasion ja tuovan rahaa kasapäittäin. Viisumivapauden myötä pikkurikollisuus saattaa tosin lisääntyä, mutta vain hiukan, ja sen pitäisi kurissa yliposiilipäällikkö Mikko Paatero uljaine poliisijoukkoineen, joissa tosin emme enää näe Liikkuvaa Poliisia.
3, Siitä, miten Venäjä suhtautuu ajateltuun viisamivapauteen, ei ole juurikaan keskusteltu. Viisumikysymykset ovat muutenkin joskus vaikeita asioita. Tämän sai reilu viikko sitten tuta omakohtaisesti lakimies Kari Silvennoinen. Hän oli matkustanut laillisen viisumin perusteella Moskovaan luvallisissa asioissa. Kyseinen lakimies tunnetaan viehtymyksestään hankkkia, joko ostamalla tai kanneteitse, pikku hiljaa koko menetetty Karjalan Kannas takaisin palauttamalla Kannakselle jääneiden kiinteistöjen omistusoikeus oikeille eli suomalaisille omistajille. Kiinteistöjä nykyisin hallitsevien veli venäläisten saanto kun ei noin 70 vuotta sitten ollut pätevä. Toki tuollainen vääryys pitääkin oikaista, asiaa pitää ainakin pitää jatkuvasti esillä!
4. Kuinka ollakaan, lakimiehemme ei päässytkään Moskovassa hoitamaan asioitaan, sillä hänet otettiin kiinni jo Moskovan lentoasemalla ja pantiin vartijoiden toimesta putkaan, mihin lakimiehen mukaan ei ollut minkänlaista aihetta. Kun Silvennoinen tiedusteli, miksi hänet oli pidätetty, hän sai kuulla, että ehei, ethän sinä, toveri hyvä, ole pidätetty, mutta me nyt vain lukitsemme varmuuden vuoksi putkanhuoneen oven, jotta voit nukua rauhassa ja miettiä kolttosiasi, joita olet varmaan tullut tänne suuunittelemaan. Seuraavana päivänä Silvennoinen passitettiin sitten putkasta Aeroflotin lennolla takaisin Helsinkiin. Helsinki-Vantaalla häntä yritettiin pidätellä koneessa odottamassa "noutajaa" - aika pahaenteistä - mutta silloin Silvennoinen oli riuhtaissut itsensä irti ja luikkinut kiireesti ulos koneesta rajavartioiden pakeille.
5. Olisi luullut, että Silvennoisen tapaus olisi aiheuttanut joitakin julkisia kannanottoja UM:ltä, jonne Silvennoinen protestoi kohtaloaan. Mutta vielä mitä, Tuomiojan Erkki on ollut kuin koko tapausta ei ollut sattunut ja UM:n virkamiesportaasta vastattiin toimittajille vain, että Silvennoisen tapauksen syy on tiedossa. Aika outo tapaus, sillä vaikka suomalaisen viisumi ja muut matkustusasiakirjat olivat kunnossa, häntä ei päästetty mahaan eikä syytä pidättämiseen ja maasta karkottamiseen ilmoitettu.
6. Samaan aikaa toisaalla. Sillä aikaa kun Silvennoisen istuu Moskovan lentokentän putkassa, Jäämerellä Muurmanskin lähistöllä käynnistyy Greenpeacen suunnitelema mielenosoitus ja isku Gazpromin öljyporauslaivaa vastaan. Parikymmentä aktivistia hurauttaa aamusumusta kumiveneillä venäläisaluksen lähelle, vene törmää aluksen kylkeen, minkä jälkeen kaksi huimapäisintä aktivistia, joista toinen on suomalainen Sini Saarela (31), järjestöarvoltaan kaiketi "varttunut aktivisti", lähtee köysiä pitkin kipuamaan laivan kannelle. Aktivistien tarkoituksena oli estää porausten aloittaminen, mikä olisi edellyttänyt aluksen valtaamista. Aktivistien, jota venäläiset kutsuvat terroristeiksi, isku kuitenkin epäonnistui ja mielenosoittajat otettiin kiinni ja pantiin putkaan. Alustava rikosepäily koski merirosvousta, josta on Venäjän laissa selkeät pykälät, vankeutta voi seurata enintään 15 vuotta.
7. Kävi vielä niin somasti, että juuri samalla hetkellä, kun tapaus tulee median tietoon, presidentti sauli Niinistö on kollegansa Vladimir Putinin vieraana Länsi-Siperiassa. Niinistö on tietenkään tohdi ottaa tapaukseen kantaa, mutta Putin tuomitsee iskun luonnollisesti jyrkästi. Hän kuitenkin toteaa - entisenä juristina - että eihän tuossa iskussa nyt sentään merirosvouksesta voi olla kysymys.
8. Pari kolme päivää sitten Sini Saarelalle ja muille pidätetyille aktivisteillä luettiin Muurmanskin piirioikeudessa syytteet - merirosvoudesta. Tästä nyt näemme (heh, heh), että Venäjä on kuin onkin oikeusvaltio, jossa tuomioistuimet ja syyttäjät eivät ota vastaan käskyjä poliittisilta vallanpitäjiltä. Vaikka itse Vladimir Putin meni lausumaan, että aktivistit - tai terrorisit - eivät ole syyllistyneet "sentään" merirosvoukseen, niin Venäjän syyttäjälaitos vähät välitti Putinin tulkinnasta ja asetti Greenpeace porukan syytteeseen juuri merirosvouksesta. Samalla aktivistit "tuomittiin", kuten asia suomalaisessa lehdissä virheellisesti ilmaistiin, kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen. Kyse ei ole kuitenkaan tuomiosta, vaan siitä, että Venäjällä toimitaan aivan samoin kuin Suomessakin vangitun jutussa, eli vangitsemispäätöksessä asetetaan määräaika, tässä tapauksessa siis kaksi kuukautta, jonka kuluessa syyte on nostettava. Määräaikaa voidaan toki syyttäjän hakemuksesta pidentää, kuten Suomessakin, ja voi olla, että Greenpeace-aktivistien tutkintavankeusaika venyy vielä muutamalla kuukaudella.
9. Suomessa monet oikeusoppineet - tietysti - ovat kauhistelleet suureen ääneen Sinin kohtaloa, tutkintavankeusaikaa, syytteen kovuutta jne. On vaadittu, että tasavallan presidentin ja pääministerin tulisi puttua tapahtunutta tiukemmin asiaan, lähettää Venäjälle nootti ja vaatia Sinin laskemista heti vapaalle jalalle. Hiedi Hautala on taas elementissän päästessään arvostelemaan Venäjän valtiojohtoa ja viranomaisia, ja UM:n konsulit ja viskaali ovat varpaisillaan ja juoksentelevat Muurmanskin vankilassa päivittäin Sinin vointia tiedustelemassa jne. Monen eri oikeusalan oppineet ovat taas "saaneet kahvia juodakseen" käydessään joukolla selvittelemässä aamutuimaan telkkarissa asiaa, jossa ei ole mitään ihmeellistä. Joensuun proffa on pitänyt kahden kuukauden tutkintavankeusaikaa "kovana" ja kovaa syytettä länsimaissa julmana, mutta Venäjän käytännön mukaisena. Meillä Suomessa toimittaisiin kuitenkin aivan samoin, sillä meillä tutkintavankeusajat ovat monissa rikoksissa paljon pidempiäkin. Venäjän oikeuslaitoksen riippuvuutta presidentistä ja maan hallituksesta päivitellään porukalla ja maan vankilaolosuhteita kauhistellaan hirvittäviksi.
10. Oikeusoppineet ja "muut vihreät ja vasurit" eivät näytä oikein ymmärtävän, että Sini Saarela ja muut aktivistit ovat tieten tahtoen ja kaikki "iskuun" liittyvät riskit erinomaisen hyvin ennakoiden ryhtyneet vakavaan ja vaaralliseen rikokseen itse "karhunpesällä". Tuollaista provokaatiota ja rikosta ei missään muussakaan valtiossa katsottaisi läpi sormien, vaan sitä pidettäisiin vakavana rikoksena, josta langetaan yleensä aina usean vuoden pituinen vankeusrangaistus. Saapahan Greenpeace nyt kuitenkin jälleen kaipaansa julkisuutta hyvän asian puolesta. Mutta Venäjä tulee tuskin koskaan taipumaan Greenpeacen tai edes muiden valtioidenkaan vaatimuksiin luopua öljynporauksesta Jäämerellä. Sitä on turha kuvitella.
11. Tänään tosin venäläinen Talouskorkeakoulun professori Sergei Medvedev on vaatinut Venäjää luopumaan arktisista alueista, jotka pitäisi siirtää kansainväliseen valvontaan. Professori yhtyi Greenpeacen kantaan öljynporauksen haitallisuudesta arktisilla alueilla. Vladimir Putin kuitenkin leimasi tänään tuoreeltaan professorin idean "hölmöksi" ja ehdotuksen epäisänmaalliseksi. Luuulen, että professori teki kyllä karhunpalveluksen vangituille aktivisteille. Jotta professorin edustamat ajatukset eivät saisi lisää jalansijaa Venäjällä, Muurmanskin piirioikeus saanee lähipäivinä Kremlistä epävirallisen viestin, jossa aktivisteille aikanaan langetettaviin vankeustuomioihin pyydetään lisäämään pituutta pari vuotta lisää (Medvedev-lisä) siitä, mitä tähän mennessä on ajateltu rangaistukseksi.
12. Venäjällä reissaavat suomalaiset eivät näyttäisi olevan oikein tasavertaisia, mitä tulee heitä kohtaan kotimaassa osoitettavaan huolenpitoon. Vakavaan rikokseen syyllistynyttä aktivistia kyllä paapotaan ja hänen puolestaan luvataan valtiojohdon puolesta tehdä vaikka mitä. Sitä vastoin täysin luvallisella reissulla Moskovassa kaltoin kohdelluksi joutunut lakimies ei tunnu saavan UM:ltä, valtiojohdosta nyt puhumattakaan, osakseen minkäänlaista ymmärrystä.
13. Olosuhteet venäläisissä tutkintavankiloissa tai vankiloissa yleensä eivät ole tunnetusti kovin ruusuiset, jos niitä verrataan esimerkiksi suomalaisiin vankiloihin. Tämän todisti pari päivää sitten Venäjällä asuva näyttelijä Ville Haapasalo uuden kirjansa tiedotustilaisuudessa. Haapasalo oli vieraillut pietarilaisessa Krestnyn tutkintavankilassa, jossa pidettiin vangittuna myös kahta suomalaista rekkakuskia, toinen heistä oli ollut jo kolme ja puoli vuotta tutkintavankeudessa:
”Yhdessä sellissä oli 22 kaveria. Jokaisella oli vuorokaudessa yksi tunti makuuaikaa. Neljä kundia pääsi istumaan kaksi tuntia kerrallaan. Loput seisoivat, koska ne eivät mahtuneet istumaan edes lattialle".
14. Suomen korkein oikeus tietää kuitenkin Venäjän tutkintavankilat ja niiden olosuhteet paremmin kuin Haapasalo, vaikkeivät oikeusneuvoksemme ole tiettävästi käyneet Krestnyssä tai muuallakaan pitämässä katselmusta. Kuten olen blogissa n:ro 773/17.9.2013 kertonut, KKO ei nähnyt Venäjän huonoiksi ja epäinhimillisiksi väitettyjä vankilaoloja esteenä, kun oli kysymys venäläisen Oleg Galouchkon luovuttamisesta Venäjälle. Vaikka esimerkiksi Ranskan ja Britannian tuomioistuimet ovat evänneet pyyntöjä rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Venäjälle ihmisoikeussopimuksen vastaisten vankilaolosuhteiden vuoksi, Suomen ylimmät tuomarit eivät nähneet tässä suhteessa minkäänlaista ongelmaa.Tuomareidemme päättely oli suorastaan nerokasta, sillä he katsoivat, että Oleg Galouchkolla saattoi olla, jos hyvin kävisi, mahdollisuus, vaikkakin kenties hyvin pieni, joutua sellaiseen tutkintavankilaan, jossa vankeja ei kiduteta tai kahdella muutoin epäinhimillisesti!
15. Sini Saarelan, hänen omaistensa, Heidi Hautalan ja Tuija Braxin samoin kuin muiden aktivistien ymmärtäjien tai kannattajien ei siis tarvitse olla huolissaan niistä olosuhteista, joissa Sini joutuu odottamaan Muurmanskissa oikeuskäsittelyä ja tuomiota. Onhan meidän uljas korkein oikeutemme juuri vastikään todistanut ja päättänyt, ettei Venäjän tutkintavankeusoloissa ole mitään moittimista, kyllä sinne kelpaa lähettää kenet tahansa. Olkaamme siis levollisella mielellä! Sini Saarela vaikuttaa kuvista päätellen jotenkin kissamaiselta, vrt. ed. kappale 1. Toivottavasti Sinille voidaan taata Muurmanskin tutkintavankeudessa kissan päivät!
16. Mikä voisi olla Greenpeacen seuraava isku operaatio Jäämeren tiimoilta? No, vaikkapa näyttävä yritys vapauttaa toverinsa Muurmanskin putkasta!
Sini mielipuuhaansa harrastamassa
Asiaa! Missa olivat Hautalat,Tuomiojat,Niinistot,Pikku-Niinistot ja muut humanistit kun Galuskoa vietiin Lubjankaan piestavaksi??? Puheoikeus meni siina. Kaiikki Koskelot jaKuikelotkilvankorostivat kuinka Vanajan oikeuslaitos on oikeuden mukainen ja turvallinen. Sini meni tarkoituksella rikkomaan lakia Venajalle. Luotetaan nyt systeemiin minka korkein oikeus on todennut turvalliseksi ja luotettavaksi. Muistetaan kuitenkin, etta Galuskon pelasti MOT- tv ohjelma. Koskelon "pulju" olisi heittanyt kaverin Gulaakiin. Nim. L.H.Hoppu
VastaaPoistaLouttakaamme nyt korkeimpaan oikeuteen ja annetaan Sinin nauttia sokean ja oikeuden mukaisen prosessin hedelmista. Suomessa KorkeinOikeus on kritiikin ylapuolella. Braxit-Hautalat-Tuomioijat-Niinistot vaietkoon. Sinilla on tukenaan Yle-mediat ym. Galuskolla vaimo ja 8. vuotias tytar. Havetkaa jo! Galuskoa istutettiin 5-6 kuukautta linnassa. Sini vasta harjoittelee ja Venajan vankilaolot ovat KKO ja Koskeloiden mukaan ihan viihtyisat! Sorry, vahan objektiivisyytta. Nim. L.H. Hoppu ....taas
VastaaPoistaBlogisti ei taida seurata iltapäivälehtiä. Presidentti Halonen paljasti IS:lle Tohtori Zivago -musikaalin ensi-illassa torstaina, että vuoden ikäiselle Meggi-kissalle on jo tiedossa parittelukumppani. Loppuvuoden ohjelmastaan hän mainitsi 70-vuotissyntymäpäiväjuhlansa, joista on tuleva "näyttävät".
VastaaPoistaGreenpeace:n rooli ja vastuu tässä asiassa jäänyt kokonaan huomiotta.
VastaaPoistaTämä Greenpeace yhtiö, joka siis toimii pitkälle taloudellisin lähtökohdin,on kouluttanut ja lähettänyt mm. senior aktivisti Sini Saarelan tälle retkelle.
Tulee mieleen eräät vastaavat organisaatiot, jotka kouluttavat ja lähettävät ihmisiä pahantekoon.
Jo on, jos joku tosissaan pitää pientä ristiretkeä öljylauttalle "vakavana" rikoksena! Kalle Isokalliokin eilen Jälkiviisaissa, osoitti oman urpoutensa täysin typerillä kommenteillaan. Kyllä on suhteellisuudentaju todella kadoksissa, jos pitää oikeudenmukausena sitä, että syytetyt voivat joutua (ainakin teoriassa) istumaan 15 v. Venäläisessä paskaluukussa! Kyse ei ole vain valtion oikeudesta soveltaa rikoslakiaan omalla alueella; ei, kun kyseessä on Venäjä. Ken toisin väittää, on väärässä eikä ymmärrä oikeista asioista yhtikäs mitään.
VastaaPoistaVastaavanlaista häiriköintiä tapahtui viimeksi reilu vuosi sitten, mutta ei toki näin ikävin jälkiseuraamuksian.
VastaaPoistahttp://ens-newswire.com/2012/08/24/greenpeace-occupies-gazprom-oil-rig-in-russian-arctic/
Nyt vasta huomasin, että jarkko Sipilä on MTV3 blogissaan Elinkautinen tarkastellut Sini Saarelan tapauksessa laajasti Venäjän ao. lainsäädäntöä ja verrannut sitä Suomen lainsäädäntöön. Sipilä osoittaa, että itse asiassa pykälien tasolla Venäjän oikeus takaa rikoksesta epäillyn oikeudet monessa suhteessa paremmin kuin Suomen laki!
VastaaPoistahttp://blogit.mtv3.fi/elinkautinen/
Vangitsemisaika on Venäjällä aina lähtökohtaisesti kiinteä eli 2 kk - Suomessa vangitsemiselle ei ole säädetty ehdotonta maksimiaikaa. Suomessa tutkintavankeuden keskipituus on selvitysten mukaan 3,5 kuukautta.
Myös pidätysaika on Suomessa pidempi kuin Venäjällä, eli enintään 72 tuntia, Venäjällä vain 48 tuntia.
Poliisitutkinta saa kestää Venäjällä maksimissaan mainitut kaksi kuukautta, Suomessa ei ole säädetty enmmäisaikaa. Kuten sanottu, tutkinta-aikaa ja vangitsemisaikaa voidaan Venäjälläkin jatkaa tarvittaessa, mutta niin saadaan tehdä myös Suomessa. Suomessa etenkin talousrikosten tutkinta kestää helposti pari kolme vuotta. Jarkko Sipilän mukaan KRP tiedotti tällä viikolla takousrikostutkinnasta, joka on kestänyt jo viisi vuotta.
Venäjää tutkinta alkaa vasta sen jälkeen,kun epäillylle on oikeudessa ilmoitettu selvästi se rikosnimike, mistä häntä epäilllään. Suomessahan epäillyt usein valittavat, ettei poliisi kerro, mistä rikoksesta heitä oikeastaan epäillään.
Ulkomaalaisen vangitseminen on Suomessa helpompaa kuin Venäjällä. Tämän sai myös Olog Galouchko kokea alkuvuodesta, vaikka häntä ei vangittukaan nimellisesti, häntä pidettiin "säilössä" puolisen vuotta sillä aikaa, kun hänen luvuttamistaan Venäjälle "valmisteltiin".
Esitutkinnan johtaminen kuuluu Venäjällä - kuten kaikissa muissakin maissa paria kolmea poikkeusta lukuun ottamatta - syyttäjälle, ei suinkaan poliisille.
Suomessa syyttäjät eivät millään halua ottaa tutkinnanjohtoa itselleen eikäpoliisi luovuttaa sitä syyttäjälle! Kaksi mattia eli ensin Kuusimäki ja nyt Nissinen ovat estäneet tämän(kin) järkevän uudistuksen. Nissinen vaahtoaa vaahtoamasta päästyäänkin poliisin ja syyttäjän yhteistyöstä, mutta kun sitä koskevat lain pykälät ovat ainoastaan sallivia eivät yhteistoimintaa pakottavia, ei homma käytännössä toimi, kuten hyvin tiedämme.
STT:n tiedote tänään klo 12.00
VastaaPoistaUlkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on keskustellut Venäjällä vangittujen Greenpeace-aktivistien tilanteesta Hollannin ulkoministerin kanssa.
Tuomioja sanoi TV1:n Ykkösaamussa, että Hollannilla on erityismahdollisuuksia ottaa asia esille kansainvälisessä merioikeusvälitystuomioistuimessa, koska aktivistien laiva kulki Hollannin lipun alla. Ulkoministerin mukaan Hollanti on päättänyt näin myös tehdä.
Tuomioja sanoi, ettei määritelmä merirosvoudesta millään täyty kansainvälisen merioikeuden pohjalta.
– Venäjän lainsäädäntö voi olla vähän erilainen, mutta sekään ei saa olla ristiriidassa kansainvälisen merioikeussopimuksen kanssa.
Tuomiojan mukaan kahden kuukauden käyttäminen tutkintavankeuteen on kohtuutonta, eikä se ole Suomen käytännön mukaista. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että suomalaisaktivisti Sini Saarela voisi suorittaa mahdollisen vankeustuomionsa Suomessa.
– Tämä mahdollisuus on aina olemassa. Se on sitten neuvottelukysymys, mutta ei nyt lähdetä vielä siihen vaiheeseen.
STT
Blogisti kirjoitti "Aktivistien, jota venäläiset kutsuvat terroristeiksi...".
VastaaPoistaOuto väittämä, mistä lie peräisin, sillä ympäristöjärjestö Greenpeace toimii Venäjällä avoimesti. Järjestöä ei ole listattu pääsyyttäjänviraston laatimalle listalle harkittua väkivaltaa käyttävistä terroristiorganisaatioista, joiden toiminta maassa on oikeuden päätöksellä kiellettyä.
Tuomiojan Erkillä ei taida olla vielä omakohtaisia kokemuksia putkasta tai tutkintavankeudesta eikä hän näytä tuntevan lainkaan suomalaista käytäntöä - hän on pelkästään Joensuun proffien lausuntojen varassa. Kuten Sipilän Jarkko on selvittänyt, keskimääräinen tutkintavankeusaika Suomessa on 3,5 kuukautta. Kun Murmanskissa on vangittuna monen eri maan kansalaisiai kait parikymmentä ja jokaisella on oma avustaja tai pari, niin kyllä siinä aikaa ja mahorkkaa kuluu, ennen kuin esitutkinnan loppusuora häämöttää. Vallankin jos aktivistit ihan tosissaan aikovat kiistää syyllistyneensä minhinkään rikokseen ja päin vastoin syyttävät venäläisiä ties mistä.
VastaaPoistaVai että Sini Suomeen kakkuaan lusimaan? Saapa nähdä. Erkin pitäisi taivuttaa Ahtisaaren Mara tai Haaviston Pekka lähtemään Muurmanskiin ja Moskovaan neuvottelemaan. Josko voisivat saada Sinin edes parin päivän joululomalle Suomeen? Harrastamaan kiipeilyä, jottei se pääsisi kokonaan uhehtumaan.
Greenpeace-aktivisten lajityypillisiin ominaisuuksiin kuuluu ilmeisesti jatkuva kiipeileminen, siis vähän niin kuin häkkikanoilla ja -ketuillakin. Suomen UM voisi yrittää vaikuttaa Muurmanskin tutkijaviranomaisiin, jotta nämä järkkäisivät Sinille mahdollisuuden harrastaa häkissä/putkassa kiipeilyä. Vankilan muurien lähettyvillä kiipeilyn harrastaminen tuskin sentään onnistuu.
VastaaPoistaBlogikirjoituksen ja L. Hopun lähtökohta on, että Greenpeace on turhanaikainen yhteisö. Aika moni on eri mieltä. Sen operaatioita voidaan tietysti arvioda tapauskohtaisesti. Scheinin on kirjoittanut asian juridiikasta.
VastaaPoistaTuomiojalta puuttuu blogistin mielestä ratkaiseva meriitti; hänellä kun ei ole putkakokemusta. Uskon, että blogisti on pääosan meriiteistään hankkinut muualla.
Tutkinta-aikojen pituus riippuu kai eniten asian selvittämisen vaikeudesta. Öljylautalle kapuaminen selvitettiin kai reaaliajassa kameroiden edessä. Tekojen laatu on riidattomasti selvitettävissä ja tekijöiden syyllisyys on selvä. Asian juridiikka ei ole vaikea. Muutama viikko voisi olla melko riittävä tutkinta-aika.
Ei Greenpeace ole lainkaan turhanaikainen yhteisö, päinvastoin! Tehokas kuin mikä ja keinonsa tarvittaessa puoliterroristisia! Mutta vastoinkäymisetkin olisi sitten syytä ottaa vastaan nurkumatta eikä huutaa aina isämaata, sen poliitikkoja ja päättäjiä sekä kv. yhteisöä apuun, kun missio impossible epäonnistuu.
VastaaPoistaBlogistin edelliseeen kommenttiin liittyen kysymys: Onko Greenpeace tai aktivisti Saarela erityisesti huutanut isänmaata apuun ja vaatinut erityiskohtelua? Kursorisella silmäyksellä eniten sen suuntaista mekkalaa näyttää pitäneen kotimainen media ja internetissa asiaa kommentoivat kansalaiset.
VastaaPoistaJos minä joutuisin pidätetyksi ulkomailla epäiltynä vakavasta rikoksesta, pyrkisin minäkin ottamaan yhteyttä konsuliin. Alkaako konsuli, ulkoministeriö ja diplomaattikunta hössöttää asiassa 24/7 on sitten tavanomaisesti matkailijasta riippumaton kysymys, luulisin.
Sitä toki voi kritisoida, että näyttää siltä että Greenpeace ei huolehdi oikeusavun antamisesta aktivisteilleen, ja täten Greenpeacea voidaan järkevin perustein pitää sangen epäilyttävänä järjestönä, joka mahdollisesti käyttää jäseniään varsin moraalisesti paheksuttavalla tavalla, mutta sikäli kun Greenpeace on tunnetusti toiminut samoin tavoin jo vuosikymmeniä ja aktivistit silti ovat sen jäseniä, täytynee Greenpeace-aktivismia pitää heidän tietoisena ratkaisunaan.
Jaksa tosin pahantahtoisesti näihin aktivisteihinkaan suhtautua. Tiettävästi he eivät aikoneet kaapata laivaa, vaan pystyttää sen kannelle lootan ja istua mainitun lootan sisällä ennalta määräämättömän ajan.
Kas, kun nuo konsultit ja viranomaiset tuntuvat suhtautuvan kovin eri tavoin Venäjällä tai muualla ulkomailla pidätetyiksi tai vangituksi joutuviin suomalaisiin.
VastaaPoistaVille Haapasalo kertoo kirjassaan, että Krestynyn tutkintavankilassa istuin muutama vuosi sitten jo neljättä vuotta tutkintavankeudessa suomalainen rekkakuski hyvin ahtaissa oloissa. En ole huomannut median mainitsevan aikoinaan paljoakaan koko rekkakuskin tapauksesta, isoja otsikoita tuskin ainakaan on vedetty.
Sini Saarelan tapauksessa, joka on kestänyt nyt noin viikon, media on täynnä otsikoita siitä, miten "saarelaiset" ja muut aktivistit hätyyttävät jatkuvasti konsuleita ja viranomaisia, ja media raportoi tapauksesta tunnin väliajoin. Laskin, että tänään oli noin 15 suomalaisessa lehdessä otsikko "Muurmanskin konsuli ei tiedä, missä Sini Saarela on"! Missähän hän mahtaisi olla, arvatkaapa!
Aktivistien tarkoituksena oli Sini Saarelan mukaan estää öljynporauksen aloittaminen tai jatkaminen. Ei se missään lootassa istumisella olisi tietenkään onnistunut.
Tiesivätkö venäläiset varmuudella, että laivaan tunkeutumassa olleet "terroristit" olivatkin vain "harmittomia hölmöjä" Greenpaaacesta? Venäläisten pitää varautu pahimpaan mahdolliseen terroritekoon. Voi sattua, että todelliset terroistit naamioituvat greenpeacelaisiksi ja tunkeutuvat Greenpeacen liput hulmuten öljynporauslautalle ja räjäyttävät sen tuusan nuuskaksi.
Greenpeacella on leegio juristeja ympärillään, jotka huolehtivat oikeusavun antamisesta aktivisteilleen. Operaatiot suunnitellaan myös erittäin huolellisesti jopa niin että niiden rikosoikedelliset seuraamukset on analysoitu etukäteen. Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa totesikin HS:ssa (2.10), että:
VastaaPoista”Riskianalyyseissa syytettä merirosvouksesta pidettiin mahdollisena mutta erittäin epätodennäköisenä. Tämä ei Venäjänkään lakien mukaan täytä merirosvouksen edellytyksiä.”
Sipilän mukaan tutkintavankeusaika Venäjällä on keskimäärin 3,5 kk.
VastaaPoistaHaapasalon löytämä kaveri on ollut tutkintavankeudessa Venäjällä 3,5 vuotta. Liekö oikeudenkäynti vielä alkanut? Mikä oli syyte.
Ehkä "Aron pojat" tietävät nämä asiat kuitenkin hieman paremmin kuin "Aromaan poika" Härmästä?
VastaaPoistaEm. keskimääräinen tutkintavankeusaika 3,5 kk on suomalainen mediaani, ei Venäjän!
Sopiva rangaistus aktivisteille: Kaksi (2) vuotta pakkotyötä Gazpromin öljynporauslautalla Jäämerellä?
VastaaPoistaYlen ykkösaamussa tänään ulkomisteri Erkki Tuomioja piti "mahdottomana", että suomalaisaktivisti Sini Saarela tuomittaisiin merirosvoudesta.
VastaaPoista– Venäjän lainsäädäntö voi olla erilainen, mutta se ei voi olla ristiriidassa kansainvälisen merioikeussopimuksen kanssa, Tuomioja sanoi.
Joku sanoisi, että tuossa Tuomioja kyllä puuttuu Venäjän sisäisiin asioihin ja vieläpä poliitikkona venäläiseen lainkäyttöön. Suomen ulkoministerillä ei ole juridista kompetenssi tulkita kv. merioikeussopimusta.
Näin kommentoi asiaa kansainvälisen oikeuden asiantuntija professori Martin Scheinin:
VastaaPoista"Pidättämiseen asti olen Venäjän toimille myötäsukainen. Mutta syytteiden kohdalla mennään vikaan."
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1380683155542
No, olihan se selkeesti ainakin merirosvouksen yritys!
VastaaPoistaTai miten olisi rikosnimike "erittäin lieventävien asianhaarojen vallitessa tapahtunut merirosvousrikkomus"? Voitaisiinko tästä nimikkeestä päästä sopimuksen venäläisen syyttäjän kanssa, jolloin aktivistit pääsisivät ilman varsinaista oikeuskäsittelyä esim. kolmen vuoden ehdollisella vankeusrangaistuksella?
Hm, joko anonyymi on naiivi tai Mappe on taikkka sitten he ovat molemmat hieman lapsellisia. Anonyymin/Mappen mukaan venäläisten olisi siis tullut pysäyttää aktivistit ja pidättää heidät, mutta päästää heidät sitten menemäään ja toivottaa kohteliaasti kaikilla sivistyskielillä "Hyvää matkaa"!
VastaaPoistaOnko tuo tapahtumien näyttämönä ollut merialue Venäjän aluevesien osa vai onko se kansainvälisiin vesiin kuuluvaa venäläisten talousvyöhykettä? Nämä ovat koko lailla eri asioita.
VastaaPoistaKah, hyvä anonyymi! Otapa ite selvää asiasta, kun se sinua nuin kiinnostaa!
VastaaPoistaOnko merirosvous kielletty vain kv. vesillä muuttei esim. Venäjän talousvesialuilla, vai kenties päinvastoin? Olisi rannempana kyse vain rantarosvouksesta? Selvitäpä asia!
Minkälaisilla "työehdoilla" tämä jengi on lähtenyt merta kyntämään ja valtaamaan aluksia?
VastaaPoistaOnko riskianalyytikot laskeneet ja vakuuttanut työntekijänsä 15 vuoden kakun varaan?
Professori Scheinin ei kannata rikoksista rankaisemattomuutta vaan puolustaa lievempää rikossyytettä (ks. HS:n linkki):
VastaaPoista"Viralliset rikossyytteet merirosvouksesta ovat tekaistuja. Syyttäjän on pidätysten jälkeen täytynyt ehtiä perehtyä aineistoon, ja väkivallan uhkan todistaminen edellyttää todisteita: aseita tai räjähteitä."
"Koska ennen syytteen esittämistä on jo voitu varmistua siitä, että mielenosoitus on ollut rauhanomainen, syyte ei ole oikeutettu, vaan tekaistu."
Scheininin mukaan jokin lievempi rikossyyte voisi tulla kysymykseen.
"Kotirauhan häirintä, tunkeutuminen, Venäjän tapauksessa ehkä maan rikoslain artiklassa 213 määritelty huliganismi."
ps. Aktivistiryhmä Pussy Riot tuomittiin 17.8.2012 kahdeksi vuodeksi vankeuteen huliganismista.
Tuotahan minä epäilinkin, siis sitä, että Scheininin HS-jutusta edellä maininnut anonyymi oli naiivi eikä ymmärtänyt MS:n juttua!
VastaaPoistaMS:n kommentointi koskien syytettä on yhtä sinisilmäinen ja kuin Erkki Tuomiojankin vastaava puuttuminen syytteen sisältöön. Heitä tuskin voidaan pitää kovinkaan objektiivisina arvioimaan, mihin rikokseen aktivistit ovat syyllistyneet. Pitäisi ensin tietää, mitä aineistoa syyttäjä tulee oikeudenkäynissä esittämään ja millä hän perustelee syytettä merirosvouksesta, onko syyttäjällä aiempia ennakopäätöksiä jne. Scheinin ja Tuomioja esittävtä omia subjektiivisia näkemyksiään omista läjtökohdistaan käsin. Kumpikin on tunnettu kansalaistottemattomuuden kannattaja.
Luulisi että myös Venäjän rikosoikeudessa sovelletaan jonkunlaista oppia osallisuudesta. Ehkä Greenpeacen kippari joutuu vielä lujille.
VastaaPoistaJyrki Virolainen kysyi: ”Tiesivätkö venäläiset varmuudella, että laivaan tunkeutumassa olleet "terroristit" olivatkin vain "harmittomia hölmöjä" Greenpaaacesta?”.
VastaaPoistaKyllä tiesivät! Arktinen Aamunkoitto -laivan kyljessä on kaksi suurta sateenkaarta ja kaksi rauhankyyhkyä sekä Greenpeacen nimi präntättynä kummallakin kyljellä.
Venäjän rajavartiosto seurasi laivaa 24 tuntia ennen mielenosoituksen alkua Gazpromin
Prirazlomnaja-öljynporauslautalle.
Hyvä! Nyt sitten myös kaikki "oikeatkin terroristijärjestöt" tietävät, millaisella "rauhantunnuksilla" naamioidulla rekvisiitalla tiettyä hyökkäyksen kohdetta voidaan Jäämerellä ja muuallakin lähestyä!
VastaaPoistaBlogisti puhuu hieman harhaanjohtavasti ”öljynporauslaivasta”, ”venäläisaluksesta” ja ”laivasta”, kun kysymys on oikeasti kiinteästi paikalleen ankkuroidusta öljynporauslautasta. Tapahtumien kulusta on julkaistu myös Venäjän viranomaisten tekemä video You Tubissa osoitteessa:
VastaaPoistahttp://youtu.be/rFF0JTG2-Y8
Videossa näkyy kaksi aktivistia: Sini Saarela ja Marco Weber. Kätensä pystyyn nostanut Saarela ei tee vastarintaa aseistautuneita miehiä vastaan vaan huutaa “I’m coming down, I’m coming down!” (Olen tulossa alas, olen tulossa alas!).
Virolainen: "Scheinin ja Tuomioja esittävät omia subjektiivisia näkemyksiään..".
VastaaPoistaMuiden näkemyksetkö eivät ole subjektiivisia? Objektiivisia tai subjektiivisia, auditorio ratkaiskoon. Jokaisella on omat ennakkoluulonsa. Aika hyvä lähde Greenpeacen tempusta on lauantain Hesari.
Sinin tapauksessa tulee muistaa, etta suomen suurimman yrityksen toimitusjohtaja lautalle kiivettyaan tuikkasi sen ensitoikseen TULEEN ! NIM. L.H. HOPPU
VastaaPoistaSini Saarela on todellakin "varttunut aktivisti", joka on myös saanut jo aiemmin rikostuomioita "iskuistaan" Greenpeacen laskuun. Taitaa olla tätä nykyä päätoiminen aktivisti, jonka lastentarhaopinnot ovat vaihtuneet suoraan toimintaan. Ks. lauantain Iltalehdestä tarkemmin.
VastaaPoistaAsia ei liene tärkeä, mutta muistelisin Tuomiojalla putkakokemuksia olevan, tosin hyvin vanhoja. Ainakin poliisin maijaan joutui Persian shaahin vastaisesta mielenosoituksesta.
VastaaPoistaVai on Sini Saarela harmissaan, kun venäläinen vankila ei tarjoa vegaaniruokaa! Olisikohan sitä pitänyt ajatella, ennen kuin kotoa läksi?
VastaaPoista"Sipilä osoittaa, että itse asiassa pykälien tasolla Venäjän oikeus takaa rikoksesta epäillyn oikeudet monessa suhteessa paremmin kuin Suomen laki!"
VastaaPoistaTämähän ei ole mitään uutta: Stalinin perustuslaki 1930-luvulta tarjosi maailman parhaat perusoikeudet.
Ka propuska on propuska, ja praktika on praktika!
Tässähän Venäjällä on erinomainen tilaisuus korjata mainettaan oikeusvaltiona: syyttäjä syyttää merirosvoudesta ja tuomioistuin hylkää syytteen ja tuomitsee huliganismista tms lyhyehkön (ven 1-3 v) vankeusrangaistuksen, jossa otettanee tutkintavankeus huomioon. Sitten Putin armahtaa.
VastaaPoistaNiin saadaan sulka Venäjän ja Putitnin hattuun, mutta aktivisteille varoitus, että ei kannata uudelleen.
Yhtä hyvin mahdollista on, että tuomitaan merirosvoudesta 10-15 vuotta tarkoituksin tehdä kerta heitolla aktivisteille ja ulkomaille selväksi, että Venäjä pitää kiinni pohjoisen luonnonvaroista.
Ei taannoisen anonyymin kysymys aluemerestä ja Venäjän talousvyöhykkeestä hölmö ole. Näyttäisi Hollannin hallituksen vireillepanon ennuste ainakin noin juridisesti olevan siitä kiinni.
VastaaPoistaOma veikkaus vankeusrangaistuksen pituudeksi on ainakin 2 vuotta, kuten Pussy Riotille. Voivat saada kansainvälistä lisää toki vielä pari vuotta, eli max 4 v. tuomio.
VastaaPoistaVenäjän väkivaltakoneistolla ei tässä sini-viherrauha-asiassa ollut pelisilmää. Olisivat ottaneet tytöiltä ja pojilta henkilötiedot ja päästäneet heidät koteihinsa sakkolappujen kera. Asia olisi haudattu saman tien, ja Gazpromilla olisi jatkossa ollut työrauha. Nyt kun lähdettiin ammuskelemaan ja häkittämään noita kirkasotsanuoria, maailman mediat pullistelevat juttuja aiheesta, vielä ties kuinka kauan.
VastaaPoistaTänään tulee kuluneeksi 7 vuotta Anna Politkovskajan murhasta. Siinä oli oikeasti urhea nainen! Tuossa asiassa Venäjän poliisi ja oikeuslaitos ei ole kunnostautunut, syystä jota voimme vain arvailla.
Hölmö Venäjä nieli kuitenkin Greenpeacen mediasyötin! Sini Saarela on päivitetty versio Raamatun Daavidista, harmittomasta paimenpojasta ilman univormua, joka sauva kädessä ja linko huomaamattomasti vyössä selän puolella lähtee kaksintaistoon Goljatia vastaan...
VastaaPoistaOperaation maksiimi kuuluu näin: hyvän ja pahan taistelussa, hyvä saa aina sympatiaa vaikka häviäisi taistelussa.
Vaikka Greenpeace ei olekaan (ainakaan vielä) Venäjällä kiellettyjen listalla, niin heidän liikkumavaransa on niin olematon, että käytännössä toiminta riutuu pois.
VastaaPoistaNähdäkseni tässä iskussa ei ole kysymys pelkästä Arktisten alueiden suojelusta, jota olisi muuten voinut harjoittaa "iskemällä" Norjaan, missä kaira ihan oikeasti jo poraa arktista öljyä. Lopputuloshan tässä oli täysin selvä, Greenpeacellekin, eli häkki heilahtaa joka tapauksessa.
Projektin ensisijainen tavoite lienee ollut, että kerätään usean eri kansallisuuden ryhmä "uhrilampaita", lähetetään heidät Venäjälle ja hässäkän jälkimainingeissa yritetään kansainvälisen painostuksen avulla saada nostetta omalle Venäjän-toiminnalle. Harmittavasti vaan Suomessakin Saukki totesi, että antaa virkamiesten hoitaa hommat ja pidetään isommat mölyt mahassa. Kuten aika monessa paikassa muuallakin.
Niin kauan kuin öljyn kysyntä ylittää tarjonnan, ei öljyntuottajamaita kiinnosta nämä piipitykset paskan vertaa. Esimerkiksi Kiina ostaa kaiken öljyn mitä markkinoilta löytyy, oli se sitten porattu kuinka epäeettisesti tahansa. Lieköhän Kiinaan suunnitteilla vastaavia "iskuja"? Tosin kirkkaimmallekin otsalle taitaa siinä hommassa nousta sen verran paljon hikikarpaloita, että taitaapa jäädä tekemättä...
HS:ssa tänään kolme suomalaista oikeustieteilijää - ei siis enää "oikeusoppinutta" - esittävät pontevina, että "Saarelan tapaus ei ole vain Venäjän sisäinen asia".
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/kotimaa/Oikeustieteilijät+Saarelan+tapaus+ei+ole+vain+Venäjän+sisäinen+asia/a1381113168583
Oikeustiedemiehet tuntuvat polemisoivan Sauli Niinistön lausuntoa vastaan. Niinistöhän totesi joku päivä sitten, että kun suomalaiset eivät mielellään näe, että venäläiset puuttuvat meidän oikeusasioihimme, niin suomalaisten ei ole vastaavasti kovin jäkevää vaahdota tapaus Saarelasta ja yrittää vaikuttaa Venäjän oikeusviranomaisiin. - Järkevää puhetta.
Oikeusoppineiden mukaan Saarelan tapauksessa ei ole kyse vain Venäjän sisäisestä asiasta. Toki on selvää, kuten nuo kolme viisasta miestä toteavat, että tapauksessa on noudatettava Venäjän oman lain ohella myös kv. ihmisoikeussopimuksia ja muita kv. sopimuksia.
Näin on, mutta eikö nyt ensin pitäisi katsoa, miten Venäjällä tapauksen suhteen menetellään ja noudatetaanko prosessissa ko. kv. sopimuksia. Ei kannata ryhtyä heti kärkeen väittämään, että Venäjä ei olisi noita sopimuuksia noudattanut tai tulisi noudattamaan, sillä eihän prosessissa ole päästy vielä edes kunnolla alkuun. Esim. syyte merirosvouksesta ei tarkoita sitä, että syytetyt myös tuomittaisiin juuri ko. rikoksesta.
Oikeusoppineiden on siis melko turhaa lähteä koulumestareiksi ja osoittelemaan, että merirosvouksesta tapauksessa ei ainakaan ole kyse tai osoittamaan, mihin rikokseen kiinniotetut olisivat "vain" syyllistyneet. Aktivistit olisi voitu vangita esim. huliganismirikoksesta yhtä hyvin kuin merirosvouksenkin perusteella.
Kun Suomessa valitetaan sitä, että vankeinhoito tulee liian kalliiksi ja vankiloissa on "hotelli"-olot, kannattaisi harkita vankeinhoitopalvelujen ostamista Venäjältä. Siellä näyttää vielä kuri olevan kuria ja ehkä vankilatuomio Venäjän vankiloissa toimisi pelotteenakin.
VastaaPoistaOnhan ne olot ihan kamalat, kun ei saa listalta valita jotain herkullista luomukasvisvaihtoehtoa eikä saa edes jälkkärilattea. Joutuu syömään sitä mitä muutkin eli hui ja hyi! Eikä Heidikään edes pääse apuun...
VastaaPoistahttp://www.iltalehti.fi/uutiset/2013100917581780_uu.shtml
Hautalan otteet nimittäin eivät ole kuin Venäjällä, ne ovat samanlaisia kuin villissä lännessä!