tiistai 22. huhtikuuta 2014

836. Ketkä Suomesta EU-parlamenttiin?

1. EU-parlamenttivaalit järjestetään Suomessa 25.5. eli  kuukauden kuluttua. Parlamentitin valitaan 28 jäsenmaasta yhteensä 751 edustajaa, Suomesta 13, kuten ennenkin. Parlamentin kausi kestää viisi vuotta, se alkaa 1.7.

2. Nykyiset mepit ovat jo pakanneet kapsäkkinsä Brysselissä ja Strassbourgissa. Lähes kaikki nykyiset mepit ovat ehdolla myös uusissa vaaleissa. Yhtä innokkaasti, ellei vielä innokkaammin kuin viisi vuotta sitten. Mutta uudistuuko Suomen mepistö näissä vaaleissa ja ketkä eri puolueiden ehdokkaista ovat vahvoilla?

3.  Nykyisin eri puolueila on meppejä seuraavasti:  kokoomus kolme (Eija-Riitta Korhola,  Sirpa Pietikäinen ja Petri iSarvamaa), keskusta kolme (Anneli Jäätteenmäki,  Riikka Pakarinen ja Hannu Takkula), sdp:llä kaksi (Liisa Jaakonsaari ja Mitro Repo),  vihreillä kaksi (Tarja Cronberg ja Satu Hassi) sekä perussuomalaisilla, kristillisdemokraateilla (kd) ja rkp:llä kukin yksi (Sampo Terho, Sari Essayh ja NIls Torvalds). Uudelle kaudelle eivät pyri enää Satu Hassi ja Riikka Pakarinen.

4. Yllä mainituista Cronberg, Terho ja Torvalds eivät ole istuneet koko viisivuotiskautta. Cronberg tuli Kataisen hallituksen ministeriksi v. 2011 nimitetyn Heidi Hautalan, Terho Suomen politiikkaan palanneen Timo Soinin ja Torvalds puolustusministeriksi ruvenneen Carl Hagmanin tilalle.

5. Kokoomus on ollut EU-vaaleissa ennenkin menestynyt puolue, joten voidaan arvioida, että se säilyttää helposti nykyiset kolme paikkaansa, mutta luultavasti  kokoomuksen paikkaluku nousee neljään. Keskusta ei tee samaa temppua, vaan sillä on vaikeuksia säilyttää nykyiset kolme paikkaansa. Demarit saavat edelleen tyytyä kahteen EU-parlamentaarikkoon. Perussuomalaiset nostaa paikkalukunsa ainakin kahteen ellei peräti kolmeen, vm. tapauksessa keskustan paikkaluku putoaa kahteen. Kristilliset, jotka saivat viime kerralla viisi vuotta sitten yhden paikan perussuomalaisten kanssa tekemänsä vaaliliiton ansiosta, menettävät nyt ainokaisen paikkansa. Vihreillä voi olla vaikea sadaa parlamenttiin kahta paikkaa. Rkp:n yksi paikka on nyt erittäin tiukassa, sillä ehdokaaksi haalittu Jörn Donner (81) ei enää innostane nuoria äänestäjiä. Möyskin vasemmistoliitto voi tälläkin kertaa jäädä ilman meppiä.

6. Puolueiden välinen paikkajako lienee siis seuraavanlainen: kokoomus 4, keskusta 3, sdp 2, perussuomalaiset 2, vihreät  1 ja vasemmistoliitto 1. Puolueensa ykkösehdokkaan Alexander Stubbin ansiosta kokoomuksen paikkaluku noussee siis yhdellä.

7. Suomalaisten meppien nimilista uudistuu lähes kokonaan. Nykyisistä mepeistä eivät enää tule valituiksi  Mitro Repo (varma tapaus), Tarja Cronberg (vielä varmempi putoaja), Sari Essayh, Satu Hassi (ei ole ehdollakaan), Eija-Riitta Korhola (varma putoaja), Riikka Pakarinen (ei ehdolla),  Petri Sarvamaa (varma tapaus), Hannu Takkula (kiikun kaakun) ja Nils Torvalds (erittäin varma putoaja). Myös Liisa Jaakonsaarta uhkaa putoaminen eivätkä Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen tai Sampo Terhokaan voi olla varmoja läpimenostaan.  

8. Nykyisistä ehdolle asettuneista mepeistä kukaan ei siis voi olla varma läpimenostaan. Katsotaanpa sitten hieman puoluettain, ketkä ehdokkaista voisivat tulla valituiksi EU-parlamenttiin.

9. Kokoomuksesta varma läpimenijä on Alexander Stubb, josta on helppo ennustaa vaalien suomalaista äänikunkkua. Eija-Riitta Korhola joutuu luovuttamaan paikkansa Henna Virkkuselle. Myös kansanedustaja Anne-Mari Virolainen - hänen aviomiehensä on muuten Vuoksenrannan Virolaisia - on vahvoilla ja voi ohittaa äänimäärässä jopa Sirpa Pietikäisen. Kokoomuksen miesehdokkaat ovat Stubbia lukuun ottamatta hieman värittömiä. Sirpa Pietikäinen voi ottaa puolueen neljännen paikan, miehistä valituksi voi tulla esimerkiksi Jari Andersson. Petri Sarvamaa jäänee siis valitsematta.

10. Keskustan ehdokkaista vahvimmilta lienevät Anneli Jäätteenmäki, Antti Kaikkkonen, Elsi Katainen,  Mikael Pentikäinen,Olli Rehn, Hannu Takala, Mirja Vehkaperä ja Paavo Väyrynen. Ketkä olisivat ne kolme (tai kaksi), jotka valitaan? Kaikkosella ja Pentikäisellä ei ensinnäkään ole mahdollisuuksia tulla valituksi, tuskin myöskään Vehkaperällä. Parhaiten menestyjät loytynevät nelikosta Väyrynen, Jäätteenmäki, Rehn ja Takkula. En ole Olli Rehnin kannattajia, vaikka hänellä onkin mahdollisuuksia tulla valituksi. Jäätteenmäen valintaa uhannee lähinnä Elsi Katainen. Veikkaan että "Kuningas" Väyrynen ei tule valituksi, joten hän voi alkaa keskittyä suoraan ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

11. Demareista Mitro Repo jäänee siis valitsematta eikä Liisa Jaakonsaarenkaan läpimeneo ole lainkaan varma asia. Mia-Petra Kumpula-Natri lyönee Jaakonsaaren ja tullee valituksi. Olisiko Mikael Jungner toinen demareiden läpimenijöistä, ei oikein siltä vaikuta. Timo Harakkakaan tuskin tulee kysymykseen. Lyökö Kimmo Kiljunen Johannes Koskisen ja Ilkka Kantolan? Riitta Myller pyrkii tauon jälkeen taas EU-parlamentiin, nyt jo kait kolmannelle kaudelle, mutta ei enää tule valituksi. Sanoisin, että Kumpula-Natrin seuraksi Brysseliin lähtee Ilkka Kantola - onhan ex-piispalla toki kannattajakuntaa puoluejäsenten ulkopuolellakin.

12. Perussuomalaisilla on vahva ehdokasjoukko, mutta Timo Soinin poissaolo merkinnee sitä, että persut saavat Brysseliin vain kaksi edustajaa. Jussi hHalla-ahon valinta vaikuttaa varmalta, mutta kuka on ps:n toinen läpimnijä? Se ei ole Juho Eerola, Erkki Havansi, Toimi Kankaanniemi, Pirkko Ruohonen-Lerner, Juha Väätäinen, Pirkko Mattila,  Anne Louhelainen tai Maria Lohelakaan. Veikkaisin, että Halla-ahon lisäksi perussuomalaisista EU-parlamenttiin valitaan toiselle kaudelleen Sampo Terho.

13. Kristillisdemokraattinen puolue jäänee nyt ilman edustajaa, koska yhdenkin ehdokkaan läpimenoon tarvitaan noin kuuden prosentin äänisaalis. Tähän eivät riitä Päivi Räsäselle annettavat äänet, joten Sari Essayh ei uusi meppipaikkaansa, vaan hän joutuu tähtäämään ensi vuoden eduskuntavaaleihin. Ruotsalaiset (rkp) on myös vaaleissa kiikun kaakun, sillä puheenjohtaja ja ex-.meppi Carl Haglund ei ole tällä kerralla ehdokkaana eikä Jörn Donnerilla ole mahdollisuuksia. Se, että ahvenanmaalaiset keskittävät äänensä yhdelle ainoalle saarivaltakunnasta ehdolla olevalle ehdokkaalle, ei riitä rkp:n ehdokkaan valintaan. Vihreät menettää toisen paikkansa ja valituksi tulee ainoastaan Heidi Hautala. Vasemmistoliitosta valituksi voi tulla Merja Kyllönen.

20 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia näkökohtia bloggaajaprofessorilla. Europarlamenttivaalit ovat vaaleista tärkeimpiä, vaikka äänestysprosentti onkin ollut kääntäen verrannollinen vaalin merkitykseen.
    Koska valistunut arvaukseni voi olla yhtä hyvä kuin alkuperäinenkin, niin Vihreän liiton jonkintasoisena aktiivina rohkenen veikata Vihreille kahta europarlamentaarikkoa - kolme olisi kenties mahdollisuuksien rajoissa, mutta epätodennäköistä. Hautala on vahva ehdokas, ja toiseksi läpimenijäksi ennustan Jyrki Kasvia, mutta Anni Sinnemäki, Johanna Sumuvuori tai Oras Tynkkynen taikka kenties Outi Alanko-Kahiluoto saattaa yllättää.
    Tulokseen vaikuttaa sitten vaalipäivän sääkin - onneksi päivä osuu nyt toukokuun loppuun, joka toisaalta on mökkeilyaikaa - sillä Vihreitten tukijat antavat usein äänensä vasta varsinaisena vaalipäivänä.

    VastaaPoista
  2. Ovathan nuo mainitut vihreiden ehdokkaat tunnettuja poliitikkoja, toki. Jyrki Kasvi putosi jo viime eduskuntavaaleissa eikä hänestä ole paljon kuulunut. Sinnemäki voittanee Sumuvuoren ja Alanko-Kahiluodon, mutta riittääkö kannatus läpimenoon ja vihreiden kahteen paikkaan? Oras Tynkkynen voisi siinä tapauksessa olla toinen läpimenijä.

    VastaaPoista
  3. Kovan luokan alasputoamisia viime aikoina! Ensin Malesian mysteerikoneen katoaminen ja sitten sunnuntaina tapahtunut laskuvarjokoneen syöksyminen maahan neljän kilometrin korkeudesta Jämijärvellä. Tuntuu melko "ahtaalta", kun 10 hyppääjää varjot selässä, plus kuski ahtautuu aika pienen koneeseen. Paniikki siitä syntyy eikä hyppyovea saada enää avatuksi kun kone alkaa syöksykieteessä tulla alassa nokka edellä.

    Niin, ja sitten myös tämä Porin tapaus, jossa mies putosi pää edellä metrin syvyisiin kaivoon niin että jäi kiinni sikiöasennossa. Hänet saatiin kuitenkin nostetuksi pois kiipelistä ilman suurempia vammoja.

    VastaaPoista
  4. Itse uskon blogistin "vaistoon" olla oikeassa ennustaessaan EU-vaalin tulosta. Sekä onhan blogistin arvioinnit aimminkin vaalien suhteen aika hyvin pitäneet kutinsa.

    VastaaPoista
  5. Tieoikeuden dosenääri.keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2014

    No joo. Nyt on blogisti jo kasvamassa sammalta. Eija-Riitta on täysin varma läpimenijä. Mitro Repo saattaa hyvinkin mennä.

    Hannu Takkula uusinee paikkansa.

    Väyrynenkin saattaa mennä läpi.

    Itse anna ääneni ilman muuta Halla-aholle, koska hän on ylivoimaisesti fiksuin kaikista ehdokkaista.

    VastaaPoista
  6. No toivottavasti M. Repoa ei valita uudelleen. Eräässä haastatattelussa ei tiennyt, että miten EU:ssa lait säädetään!!!

    Toiseksi kannattaako Takkulaa äänestää?? Taitanee maksaa veroeuronsa Rovaniemen sijasta Brysseliin.

    VastaaPoista
  7. Tuomioistuinlailla aiotaan perustaa hovioikeuksiin avustavia tuomareita ja lisätä päällikkötuomareiden valtaa siten, että näiden käittelemistä jutuista voidaan säätää työjärjestyksessä.

    http://www.oikeus.fi/fi/index/ajankohtaista/tiedotteet/2014/04/tuomioistuimiajatuomareitakoskevanyhteisenlainsaataminenetenee.html

    VastaaPoista
  8. Kiinnostava analyysi! Istuvat mepit ovat näissä vaaleissa aiempien eurovaalien perusteella lähtökohtaisesti vahvoilla. Siltä osin analyysi ei ehkä ihan osu kohdalleen. Esim. Mitro Repo on tehnyt isoa kampanjaa jo kuukausia ympäri Suomea ja hänellä omat vahvat tukijansa - ihmeellistä sinänsä. Samoin Jäätteenmäki on hyvä kampanjoimaan. Jos Takkula tekee lainarahalla 150 000 euron kampanjan kuten viimeksi, voi uusia paikkansa.

    Kokoomuksen osalta Pietikäisellä oma sitoutunut kannattajajoukkonsa, paljolti myös muita kuin normaalisti kokoomuslaisia. Hän lienee vahvimmalla Kokoomuksen istuvista mepeistä. Korholaa voi pitää blogistin tapaan varmana tippujana, kun kampanjoi EU-vastaisilla perussuomalais-teemoilla, mutta saa tuskin sieltä juurikaan lisä-ääniä. Edellinen kommentti kuvastaa hyvin, että hänellä on vahvaa kannatusta perussuomalaisissa, mutta eri asia, kuka häntä oikein äänestäisi.

    Ja sitten on huomattava sekin, että näissä vaaleissa täytyy olla valtakunnallisesti tunnettu. Juuri se toimii istuvien meppien hyväksi. Vahva alueellinen kannatus ei riitä. Blogistin mainitsema A-M Virolainen voi saada Varsinais-Suomesta 20-25 000 ääntä, mutta eihän häntä muualla tunneta. Tuolla äänimäärällä + vähän muualta jää Kokoomuksen listalla sijalle 6. Pelkällä alueellisella kannatuksella pääsi viimeksi Manner, mutta nyt ei taida Itä-Suomessa olla samanlaista liikettä pystyssä kenenkään puolesta.

    VastaaPoista
  9. Vm. anonyymillä oli melko "vanhakantaisia" ajatelmia EU-vaaleista! Kaikki vanhat eli nykyiset mepit vaan sisään ennen muita turhakkeita, se tuntui olevan anonyymin virstin pääsanomana.

    Olen täysin eri mieltä. Kyllä myös EU-parlamenttiin valittavien osalta on syytä täysremonttiin! Siis: sitä parempi, mitä usemapi nykyinen meppi Suomesta jää toukokuun vaaleissa nuolemaan näppejään!

    A-M. Virolainen on toiminut kokoomuksen varapuheenjohtajana ja hänet tunnetaan toki muutenkin myös Varsinais-Suomen ulkopuolella. Kuuntelisin - ja nimenomaan katselisin - kyllä paljon mieluummin A-MV:n esintymistä telkkarissa kuin esim. tanttamaisen/haloskamaisen Sirpa P:n vääntelyä ja outoa sananrieskaa josta ei ota selvää Erkkikään. Sirpa P. kuuluu selvästikin vasemmistokokoomuslaisiin. Ehkä hän menestyisikin paremmin vasureiden riveissä.

    Manner on muuten nyt nimeltään Pakarinen, eikä hän edes pyri Brysseliin. Hän ryhtyy varmaan Pate Väyrysen pulestapuhujaksi, kun viime kierroksella Pate taas avusti Riikan Bryyselin koneeseen!

    VastaaPoista
  10. Blogistilta oikeansuuntaiset, mitä Jyrkimmät ennusteet! Kuitenkin joudun sisäisen pakon ajamana tökkäämään lusikkani soppaan eli lampeloimaan tulosta hieman:
    1) Kepun Mikael Pentikäinen menee läpi, koska lappilaiset eivät enää jaksa lyödä päätään seinään äänestämällä Keminmaan Vanhaa Isäntää, joka ei ole edes lestadiolainen.
    2) Demareista ainoa varma läpimenijä on Liisa Jaakonsaari; muut ovat hänen rinnallaan höyhensarjan porukkaa.

    Lentokoneiden ym. jälkeen putoaa siis myös "Isä" Mitro eli hänet kotoutetaan Brysselin ravintolataivaista takaisin maan pinnalle. Mahtaneeko entisestä protestanttipiispasta olla hänen hengelliseksi korvikkeekseen?

    Jörkka D:n olisi parasta olla ehdolla vasta seuraavissa EU-vaaleissa, koska hänen täytyy saada työrauha keskeneräisille kirja- ja elokuvaprojekteilleen tässä vaiheessa.

    Ja muille ikäihmisille toivotus: uurnilla tavataan!

    VastaaPoista
  11. Niin, tänään eli 23.4. on almanakan mukaan Yrjön ja Jyrkin nimipäivä.

    Eikä tässä kaikki, sillä tänään vietetään myös "Kirjan ja ruusun päivää". Sopii hyvin, ainakin minulle.

    Pitänee juhlistaa nimipäivää käväisemällä illemmalla Riksulan asemaravintolassa kunnon olusilla! Tuo ravintola on nykyisin lähin ravintola minun asumustani. Siellä olutta siemaillessa näkee ja kuulee junien tulevan ja menevän ja kiireisten matkustavasiten ryntäilyä edes takaisin.

    Tuossa samaisessa asemaravintolassa, joka oli tosin silloin hieman eri kuosissa, muistan nauttineeni elämäni ensimmäisen keskiolutpullon joskus kauan, kaun sitten. Ympyrä alkaa siis pikkuhiljaa sulkeutua.

    Kannaksella, siellä Karjalassa siis, Yrjön ja Jyrkin päivä oli merkkipäivä myös sikäli, että silloin karja laskettiin navetoista kesälaitumille kirmailemaan ensimmäisen kerran pitkän talven jälkeen.

    Tänään on siis monta syytä juhlintaan!

    VastaaPoista
  12. Jäätteenmäki menee läpi. Hän on ainoa Keskustan ehdokas Vaasan vaalipiirissä. Keskustan kannatus on lakeuksilla on tasoa 50.000 ääntä.

    Viime vaaleissa Jäätteenmäki on joutunut jakamaan alueen ääniä meppi Virrankosken kanssa.

    Viime kerralla ensimmäinen Keskustan rannallejäänyt oli Lasse Hautala, Kauhajoki, E-P, vajaat 32.000 ääntä.

    Itä-Suomessa Mannerin temppua yrittää Katainen, Elsi Katainen.
    Keskustanaisten puheenjohtaja voi hyvinkin tehdä mannerit.

    VastaaPoista
  13. Virrankoski ei ollut kait viime EU-vaaleissa edes ehdolla, ei myöskään P.Väyrynen.

    Suomi ei äänstä EU-vaaleissa vaalipiireittäin, vaan koko Suomi on yhtä vaalipiiriä.

    Elsi Katainen on Manner-Pakarista selvästi vanhempi ja "tavallisempi" ihminen, joten hänellä tuskin on mahdollisuuksia läpimenoon.

    VastaaPoista
  14. Totta, että EU-vaaleissa ei äänestetä vaalipiireittäin per se, mutta ihmisten äänestyskäyttäytymisen perusdynamiikka, varsinkin Pohjois-Suomessa ja Lapissa on vain sellainen, että edustaja halutaan "omalta alueelta". Ihmettelisin suuresti, jos joku Espoossa asuva Mikael Pentikäinen, jonka professori-isän juuret ovat Pohjois-Pohjanmaalla (Rantsila) nousisi ääniharavaksi ko. alueilla. Väyrynen menee aivan varmasti läpi!

    VastaaPoista
  15. Niinpä niin, mutta fakta on nykyisin kuiteskin se, että Pohjois-Suomessa, siellä Paten vaalipiirissä, asuu aika vähän väkeä. Äänestäjien selvä enemmistö on pääkaupunkiseudulla ja sieltä Pate ei päässyt viimeksi edes eduskuntaan!

    VastaaPoista
  16. T.Kankaaniemi saattaa kiinnostaa myös kristillisiä äänestäjiä, jotka eivät usko omiensa läpimenoon.

    VastaaPoista
  17. Minä en toivoisi aivan täyttä remonttia europarlamenttiin. Siellä kuitenkin edustetaan toivonmukaan ensisijaisesti Suomea. Eiköhän kokemuksesta ole hyötyä, kun pitää puolustaa Suomen etua Satu Hasseja, Stubbeja ja muita Berlusconeja vastaan.

    Eiköhän sieltä löydy ihan oikeistokonservatiivinenkin kannattajakunta. Sen kannattajakunnan ehdokasmäärä jää melko pieneksi näillä arvauksilla.

    VastaaPoista
  18. Äänestäjien selvä enemmistö asuu Uudellamaalla, kuten myös enemmistö ehdokkaista. Vihreistä voi mennä läpi Oras Tynkkynen tai Tarja Cronberg, jos pääkaupungin vihreät kisaavat tasaisesti.

    Kun äänet on laskettu, niin jälkiviisaasti voimme päätellä ehdokasasettelun merkityksen.

    Helsingin Munkkivuoressa asuva Pentikäinen käy aktiivista kampanjaa pohjoisen lestadiolaispiireissä.

    Saa olla aikamoinen ennustaja, jos osaa jakaa Keskustan pohjoiset äänet oikein Pentikäiselle, Takkulalle ja Väyryselle.
    Miesten kanssa samasta potista kisaa myös kansanedustaja Mirja Vehkaperä, Oulu.

    VastaaPoista
  19. Viiden päivän pikasota Venäjän ja Ukrainan välillä heijastuu myös Suomeen. Nato-henkinen kokoomus hyötyisi siitä, mutta miten keskustan Pentikäinen ja Väyrynen jakaisivat äänipottinsa? Venäjän mielistely ei ole enää "reaalipolitiikkaa", jota äänestäjien valtaosa arvostaisi.

    VastaaPoista