keskiviikko 13. elokuuta 2014

863. Zürichin kisojen toinen päivä

1. EM-kisojen eilinen eli ensimmäinen päivä meni suomalaisilta korkeintaan kohtalaisesti. Meikäläisiä oli mukana karsinnoissa 14 urheilijaa, joista seitsemän selvitti tiensä jatkoon ja toiset seitsemän taas putosivat karsinnoissa.

2. Ilonaiheita olivat Minna Nikkanen seiväshypyssä, estejuoksijat Jukka Keskisalo ja Janne Ukonmaanajo - tosin jälkimmäinen oli omassa alkuerässään vasta yhdeksäs mutta selvisi ajallaan niukasti jatkoon - aitajuoksijat Oskari Mörö ja Jussi Kanervo sekä pikajuoksijat Eetu Rantala ja Hannamari Latvala. Mörö juoksi 400 metrin aidoissa ennätyksensä ja alitti ensimmäisen kerran urallaan 50 sekunnin rajan (49,97), myös Kanervo juoksi ennätyksensä 50,35. 

3. Tänään on selvinnyt, että Kanervo ei voi jatkaa juoksujaan välierissä loukkaantumisvaaran takia; häneltä jää tänään osallistumatta siis myös 110 metrin aitojen alkueriin. Mörö voi parantaa jonkin verran aikaansa välierissä, mutta finaaliin hän ei tule selvitytymään. 

4. Pettymyksiä ja karsiutuneita puolestaan olivat kaikki naisaiturit, kuulantyöntäjä Arttu Kangas. kolmiloikkaaja Aleksi Tammentie, jonka karsintatulos oli vain 15,83, kun jatkoon olisi tarvittu 16,50 pituinen hyppy, Oona Sormunen keihäässä ja Katri Mustala naisten 400 metrillä.

5. Arttu Kangas oli - kuten odottaa jo saattoi - kuulassa pelkkää paperia hieman yli 19 metriä kantaneella työnnöllään. Kuulan mestaruuden vei Saksan David Storl, joka ylitti ainoana 21 metrin rajan, tulos 21,41. Storlkaan ei saanut yli 21 metriä kuin yhdellä työnnöllään, joten kilpailun taso oli heikonlainen. Puolan olympiavoittaja Tomaz Majewski jäi pronssille. Majewski on muuten Pekingin olympiavoittaja (2008), mutta tätä suomalaiset  tv-selostajt eivät kertoneet, vaan äityivät kehuskelmaan yksinomaan David Storlin aiempia saavutuksia.

6. Oona Sormunen ja kaikki suomalaiset aina Seppo Rätyä myöten panivat Oonan todella heikon tuloksen - vain hieman yli 51 metriä - syyksi, että Oonan piikkarit rikkoutuivat kovalla alustalla eikä hän ollut saanut kisamatkalle mukaan varapiikkareita! Tästä on vedetty iltapäivälehdissä koko sivun juttuja. Käsittämätöntä, sillä kyllä pääsyy heikkoon tulokseen löytyy Sormusen huonosta kunnosta ja omien korvien välistä. Keihään karsintaraja pitäisi selvittää vaikka lenkkitossuilla ja puolivauhdilla, kyllä jämpti on näin. Sormunen sanoi karsinnan jälkeen, että nyt hän menee pimeään huoneesen ja kiroileee siellä muutaman tunnin yksikseen. Tuollaisella asenteella varustettua heittäjää ei kyllä kannattaisi lähettää arvokisoihin lainkaan, sillä "pimeitä huoneita" löytyy toki myös kotimaasta ja myös sieltä Tohmajärven puolesta, mistä Oona ja Seppo Räty ovat kotoisin. Kiroilkoot siellä keskenään.

7. Suurin pettymys ainakin suomalaiselle medialle oli Nooralotta Nezirin tipahtaminen jo 100 metrin aitajuoksun alkuerässä heikohkolla ajalla 13,17. Neziriä on hehkutettu mediassa muutenkin aivan liikaa ja hän on itse lisännyt vettä myllyyn lupaamalla kuukausi pari sitten juosta jatkossa "joka kisassa" alle 13 sekunnin alitettuaan ensimmäisen kerran - reippaassa 1,5 metrin myötätulessa - mainitun sekuntiluvun ajallaan 12,98. Nyt Neziri joutui juoksemaan erässään lähes kahden metrin vastatuulessa ja jäi erässään kuudenneksi. Tämä juoksu osoitti Nezirin todellisen kansainvälisen tason, hänen aikansa oli vasta alkuerien 17. nopein. Kaksi muuta suomalaista eli Ida Aidanpää ja Matilda Bogdanoff juoksivat vielä Neziriäkin paljon heikommat ajat.

8. Turistireissun koki myös aika odotetusti Aleksi Tammentie 3-loikassa vaatimattomalla tuloksella 15,83, jolla jäi sijalle 21. Tammentien yksi hyppy meni pipariksi, kun eräs toimitsija asteli palleinen vauhdissa olleen Aleksin eteen; tästäkin iltapäivälehdissä on kohistu kovasti, vaikka Aleksi sai uusia mainitun hyppynsä.

9. Tänään aamupäivällä korkeushyppääjä Jussi Viita on jo ehtinyt karsiutua finaalista hyvin keskinkertaisella tuloksellaan 219. Finaaliin selvittiin jo tuloksella 223, mutta tuota korkeutta Jussi yritti kolme kertaa turhaan. Iltapäivällä Merja Korpela kilpailee naisten moukarin karsinnassa. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa Merja jää loppukilpailun ulkopuolelle, sillä hän on heittäjänä nähnyt jo parhaat päivänsä.

10. Aivan äsken Arttu Hirvonen, joka selvisi kisoihin 110 metrin aitajuokseussa heikolla tuoksella 13,90, jäi alkuerässään toiseksi viimeiseksi tuloksella 13,87. Hirvonen jäi kärkipäästä heti ensimmäisellä aidalla. Hirvosen ennätys toki parani niukasti, ja tv-selostajamme ja asiantuntijamme - kolme miestä - ja haastattelijat - kaksi naista - plus katsomosta "löydetyt" kaksi valmentajaa ylistivät Artttun juoksua "todella hienoksi", kas kun ei kuitenkaan fantastiseksi. Näin näitä "menestyjiämme" hehkutetaan mediassa ja valmennusportassa voimakkaasti, mutta pakkohan sitä sentään on joitakuita urheilijoita hehkuttaa, sillä eihän Suomessa ole nykyisin todellisia huippu-urheilijoita Zürichissä paria kolmea enempää.

11. Zürichin kisoja seurataan Suomen tv:ssä todella tarkasti, vaikka Letzigrundin katsomot ammottavat varsinkin aamupäivin tyhjyyttään. Kaikkien suomalaiskilpailijoiden suorituksia seurataan innolla ja, mikä tärkeintä tai merkillisintä, tv-kuvissa näytetään ja haastatellaan myös jokaisen urheilijan katsomossa istuvia henkilökohtaisia valmentajia. Selostajilta ja valmentajilta tuntuu puuttuvan kyky tai halu käydä urheiljoiden suorituksia läpi kriittisellä otteella. Vaikuttaa siltä, että myös suomalaiset radio- ja tv-toimittajat kuuluisivat Suomen yu-joukkueeseen, joka on keskenään yhtä suurta "perhettä". Siinä, että suomalainen juoksija jää alkuerässään toiseksi viimeiseksi tai yhdeksänneksi tai kenttälajien edustajat karsiutuvat toinen toisensa perään heikoilla tuloksilla loppikilpailusta, ei luulisi olevan mitään "hienoa".

12. Joissakin lajeissa Zürichin kisojen karsintarajat olivat liian helppoja, sillä muuten tuskin voidaan ymmärtää, että Suomesta lähetetiin kisoihin esimerkiksi kolme naisaituria - lisäksi yksi kotiin jäänyt "varaedustaja" - kaksi miespika-aituria ja peräti kolme viestijoukkuetta, joilla ei ole etukäteen minkäänlaisia menestymisen mahdollisuuksia. Mutta voihan jonkin maan juoksija pudottaa juoksun tiimellyksessä kapulan!

13. Iltapäivällä Merja Korpela sitten karsiutui, kuten edellä jo ennakoin, aivan odotetusti muokarin loppukiklpailusta. Karsintaraja oli jotain 68 metriä ja finaaliin pääsi noin 66,50 pituisella heitolla. Mitä Merja heitti? Joo, 63 metriä ja risat! Tämä ikuinen karsinnassa putoaja jäi siis karsintarajasta ja vuoden parhaastaan noin viisi metriä ja finaaliin oikeuttaneesta heitosta reilut kolme metriä. Miksi ihmeessä tällaisia jo vanhoja urheilijoita, jotka eivät ole koskaan menestyneet arvokilpailuissa, lähetetään vuodesta ja kisasta toiseen vain karsitumaan loppukilpailusta? Kuten muissakin "suomalaislajeissa", katsomosta valmentajien haastatteluihin erikoistunut toimittaja löysi Korpelan valmentajan Harri Huhtalan, joka vain totesi, ettei Merja osaa pyörähtää kunnolla ringissä! Miksi Huhtala ei ole valmentajana saanut ko. virhettä korjatuksi ja miksi näitä heikkojen urheilijoiden valmentajia pitää kustantaa ulkomaille paikan päälle seuraamaan valmennettaviensa heikkoja suorituksia?

14. Tänä iltana Hannamari Latvala ja Eetu Rantala juoksevat satasen välierissä. Toivokamme heille hyviä aikoja, vaikka loppukilpailuun kummallakaan heistä, ei ainakan Rantalalla, ole mahdollisuuksia.

7 kommenttia:

  1. Tuosta toimittajien asenteesta olen kummastellen samaa mieltä. Miten reagoitaisiin, jos vaikka politiikan tai talouden toimittajat käsittelisivät aiheitaan samalla tavalla kuin utheilutoimittajat tekevät?

    VastaaPoista
  2. Oman ennätyksen tekeminen kisoissa on aina erinomainen tulos. Näin on jämpti.

    Sekin on selvä, että ei urheilija itse itseään kisoihin lähetä.

    Muuten olen sitä mieltä, että 100 metrin aidoissa 13,17 kovaan vastatuuleen ei ole huono aika ihmiseltä, jonka ennätys on 12,97 myötätuuleen.

    VastaaPoista
  3. Eikö alakin olla vanhanaikaista, että tarkastellaan urheilijoita ja heidän suorituksiaan KANSALLISUUDEN mukaan. Eihän kukaan tosissaan uskone, että kun Tero Pitkämäki voittaa, silloin voittaa myös Suomi.
    Yksilöurheilussa pitäisikin kansallistunnukset poistaa kokonaan, ja antaa urheilijoiden olla omina itsenään.
    Sittenhän tämänkin palstan blogisti voisi ryhtyä seuraamaan kaikkia kiinnostavia urheilijoita, tulevatpa he sitten vaikka Serpiasta tai ties mistä.
    Iljettävää on nähdä maansa lippua suutelevia kunniakierroksen juoksijoita.

    VastaaPoista
  4. Nezirin aika 13,17 ei ollut "perin huono", mutta toisaalta hän jäi erässään yllättäen seitsemänneksi ja hänen aikansa oikeutti kaikista juoksijoitsa vasta sijalle 17. Nezirin odotettiin ilman muuta pääsevän vähintään välieriin, mutta hän jäi sanotusta tavoitteesta perin kauas. Tavoitteisiin nähden N:n aika oli siis heikko.

    VastaaPoista
  5. Vanhanaikaisuudesta ja urheilijoiden kansallisuuksista pakissut anonyymi puhuu höpsöjä. Hän edustaa ilmeisesti "vain EU:ta". EM-kisoissa tulisi siis kaikille voittajille ja mitalimiehille antaa kunniakierrokselle käteen EU:n lippu ja palkintopallilla soitettaisiin, ei voittajan maan kansallislaulua, vaan Beethovenin kipaletta "Oodi ilolle".

    Niin, ja tietenkin kaikki viestijuoksut olisi ehdottomasti poistettava kisaohjelmasta, koska niissä kilapilevat maat ja kansat! Mutta jos viestijuoksut säilyisivät, kaikki juoksijat jaettaisiin arvan perusteella eri joukkueisiin A, B, C jne.

    VastaaPoista
  6. "Mörö voi parantaa jonkin verran aikaansa välierissä, mutta finaaliin hän ei tule selviytymään." Tätä ei ole vielä kommentoinut kirjoittaja tai kukaan muukaan?

    VastaaPoista
  7. Oskari Mörö yllätti myönteisesti uudella SE-ajallaan, hyvä! Se onkin harvoja positiivisia suomalaisuorituksia kisoissa tähän mennessä.

    VastaaPoista