Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
maanantai 15. syyskuuta 2014
877. Ruotsin vaalien mentyä
1. Ruotsin parlamentti- eli tarkemmin sanottuna valtiopäivävaaleissa saatiin aika sekava lopputulos. Sosiaalidemokraatit nousivat uuden puheenjohtajansa Stefan Löfvenin johdolla suurimmaksi puolueeksi, mutta puolueen äänimäärä jäi kuitenkin 31,3 prosenttiin. Se on kaukana 40 prosentin lukemista, joihin demarit saivat vielä 10-20 vuotta sitten vaaleissa tottua.
2. Vaaleissa, jotka käydään Ruotsissa ns. listavaaleina, jolloin "kaiken maailman hömppäjulkkiksilla" ei, toisin kuin Suomessa, ole menestymisen mahdollisuuksia, tuntuu ratkaisevinta olleen, että hallitusta kahden vaalikauden ajan johtanut maltillinen kokoomus hävisi ja sai äänistä 23,2 prosenttia. Samalla demareiden johtama punavihreä koalitio, johon kuuluvat demareiden lisäksi ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue, ohitti kokoomuksen johtaman oikeistokoalition; eroa kertyi nelisen prosenttiyksikköä. Äänestysaktiiviisuus oli Ruotsissa näissäkin vaaleissa paljon korkeampi kuin Suomessa, mikä johtuu suurimmaksi osaksi juuri mainitusta listavaalijärjestelmästä. Ääänestysaktiivisuus oli Ruotsissa nyt 83,2 %, kun Suomessa jäätiin vuoden eduskuntavaaleissa 2011 vaaleissa 70,4 prosenttiin. Ruotsissa ihmiset äänestävät ja heidän pitääkin äänestää ensisijaisesti puoluetta, ei yksittäisiä ehdokkaita.
3. Pääministeri Fredrik Reinfeldt jätti heti vaalituloksen selvittyä hallituksensa eronpyynnön ja ilmoitti samalla eroavansa myös maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan tehtävästä. Stefan Löfven (oik. Löfvén) yrittää muodostaa Ruotsiin vähemmistöhallitusta. Siihen tullevat muista puolueista mukaan vain ympäristöpuolue ja oikeistosta kansanpuolue. Äsken Löfven jo ilmoitti, etteivät sosiaalidemokraatit hyväksy vasemmistoa hallitukseen.
4. Stefan Löfven, joka on 57-vuotias, tuli mukaan valtakunnan politiikkaan vasta pari vuotta sitten, jolloin hänestä leivottiin myös sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja. Aikaisemmin eli vuodesta 2006 hän on toiminut Ruotsin metalliliiton puheenjohtajana. Hän on ammatiltaan hitsaaja, joka ei ole korkeakouluja käynyt. Löfven yritti kyllä opiskella Uumajan yliopistossa sosiaalipolitiikkaa tai muita vastaavia aineita, mutta joutui keskeyttämään kurssinsa puolentoista vuoden aherruksen jälkeen.
5. Vaikuttaa hieman siltä, että Löfvenin kausi pääministerinä jää lyhyeksi ja Ruotsissa voidaan joutua toimittamaan ennenaikaiset vaalit parin vuoden kuluttua. Löfvenin ei vaikuta kovin innostavalta puhujalta tai yleensä huipputyypiltä, joten ruotsalaiset voivat kyllästyä katselemaan hänen jyhkeää olemustaan aika pian. Tämä kohtalo koitui myös pääministeri Fredrik Reinfeldtin ja hänen hallituksensa - ulkoministerinä muuten ex-pääministeri Carl Bildt - kohtaloksi. Ruotsin valtiontalous on hyvässä kunnossa - Suomeen verrattuna suorastaan erinomaisessa - teollisuus- ja vientiyrityksillä menee hyvin ja työllisyys on hyvällä tolalla, mutta silti kaksi vaalikautta Fredrik Reinfeldtiä, Carl Bildtiä ja valtiovarainministeri Anders Borgia riitti ruotsalaisille.
6. Entinen hitsaaja Ruotsin pääministerinä, jopas nyt jotakin! Mutta onhan meilläkin remmissä yksi "oikea" työväen mies eli Lauri Ihalainen. Hän toimi toistakymmentä vuotta SAK:n puheenjohtajana ja on nyt kansanedustaja ja työministeri, vaikka oli hamassa nuoruudessaan "vain" kirvesmies. Ihalainen puhuu eduskunnan täysistunnoissa ja tv-haastatteluissa tyylikkäästi, asiantuntevasti ja jopa tunteisiin vetoavasti. Hän vaikuttaa puhetapansa, asiantuntemuksensa ja käyttäytymisensä perusteella paljon sivistyneemmältä - anteeksi vain - kuin SDP:n puheenjohtajaksi keväällä valittu Antti Rinne. Vm. valmistui 80-luvulla oikeustieteen kandidaatiksi, kuuleman mukaan ainoastaan puolitoista vuotta kestäneiden opintojen jälkeen.
7. Sosiaalidemokraattista puoluetta johtaa siis kummassakin naapurimaassa entinen ay-pomo, Ruotsissa Stefan Löfven ja Suomessa Antti Rinne. Voisiko Rinteen SDP tehdä lövenit ja nousta ensi kevään vaalien jälkeen maan suurimman puolueeksi, jolloin Rinteestä leivottaisiin hallituksen pääministeriksi? Voi ja voi, mutta jos minulta kysytään niin kiitos ei! Kaikella ja niin myös politiikan teon tasolla on sentään rajansa! Vaadimme kyvykästä ja sivistyneen oloista pääministeriä myös vaalien jälkeen ja sellaisen saamme joko Alex Stubbista tai Juha Sipilästä.
8. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei halunnut tänään Yle Uutisten haastattelussa ottaa kantaa siihen, voisiko myös Antti Rinteen johtama demaripuolue nouusta maan suurimmaksi puolueeksi ensi kevään vaaleissa. Niinistö tyytyi toteamaan, että "siihen pitäisi Antti Rinteen olla nyökkäilemässä kovasti". Hyvin lohkaistu! Ylen ja iltapäivien lehtien toimittajat on kyllä selkeästi valjastettu nokkimaan kaikin tavoin Alex Stubbia ja lisäämään kiviä hallituksen rekeen, jotta SDP:n kannatus saataisiin gallupeissa kovaan nousuuun.
9. Enteilisikö Ruotsin vaalitulos meillä tulossa olevia eduskuntavaaleja kuitenkin sen verran, että demarit nousivat pohjalta, johon he ovat gallupkyselyissä vajonneet? Tämä jää nähtäväksi. Minusta voidaan kuitenkin jo nyt olla melko varmoja, että SDP saa seuraavissa vaaleissa tyytyä kamppailemaan perussuomalaisten kanssa siitä, kummasta tulee maan kolmanneksi suurin puolue.
10. Varsinainen yllätys Ruotsin vaaleissa oli maahanmuuttovastaisen ja usein myös uusnatsitaustaiseksi tai rasistiseksi moititun ruotsidemokraattien menestys. Peliriippuvaiseksi väitetyn Jimmie Åkessonin johtama puolue tuplasi ääniosuutensa (nyt 13 prosenttia) ja nousi kertaheitolla Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Mutta mitä väliä, sillä kaikki muut puolueet ilmoittivat heti, etteivät ne suostu edelleenkään tekemään valtiopäivillä minkäänlaista yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.
11. Sauli Niinistö tyytyi tänään toteamaan, että ruotsidemokraattien jytky ei toistu Suomen seuraavissa vaaleissa, sillä "eihän meillä ole suomidemokraatteja". Niinistö viittasi siihen, että meillä perussuomalaiset ovat irtisanoutuneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Timo Soini tekee kaikkensa, jottei perussuomalaista puoluetta päästäisi kritisoimaan rasismista. Soinin puheita leimaa nykyisin selkeä hallituskelpoisuuden tavoittelu. Joskus tekee melkein pahaa nuoleskelu, jolla Soini kehua retostelee Sauli Niinistöä ja ulkoministeri Erkki Tuomiojaa esimerkiksi Ukrainan kriisin "hoidossa" ja siinä sivussa myös omia ulkopoliittisia saavutuksiaan. Soinin kokemus ulkopolitiikasta on käytännössä aika vähäistä, sillä se rajoittuu lähinnä eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana toimimiseen. Valiokunnan, jolle ei usein kerrota mitään todella tärkeitä asioita.
12. Stefan Löfveniä ja Antti Rinnettä yhdistää vantteruus ja tietty maanläheisyys, joka Löfvenin kohdalla huipentuu ex-nyrkkeilijöille tyypilliseen nenään. Stefanissa on minusta hieman samaa näköä kuin Einö Grönissä 20-30 vuotta sitten, vai mitä? Löfven sai puolentoista vuoden opintojensa jälkeen yliopistosta lemput, sen sijaan Rinne valmistui samassa ajassa "tuomariksi" eli oikeustieteen maisteriksi. Löfven vaikuttaa silti Rinteeseen verrattuna enemmän huipputason poliitikolta ja pääministerityypiltä, vaikka mikään täydellisyys hänkään ei toki ole. Antti Rinne jankuttaa jankuttamasta päästyään samoja asioita ("talouskasvu" ja "työllisyyden parantuminen"), mutta käytännössä nuo asiat menevät Suomessa entistä huonompaan suuntaan. Haastatteluissaan ja puheissaan Rinne rykäisee parin kolmen sanan jälkeen tupakoitsijoille tyypilliseen tapaan (oikea käsi suun edessä), ja hänen kävelytyylinsä alkaa muistuttaa pikkuhiljaa Martti Ahtisaaren tuttua etenemistä; käsien käyttö on toki Maralla aktiivisempaa kuin Rinteellä.
13. Minulle tulee Stefan Löfvenin nimestä mieleen hänen suomalainen etunimikaimansa Tapani (Stefan) Löfving - sukunimikin on molemmilla herroilla varsin samantapainen. Joten: Heil Löveeni, meil Löövinki! Tapani Löfving (1689-1777), mies eli siis 88-vuotiaaksi, oli Narvassa syntynyt suomalainen sissipäällikö ison- ja pikkuvihan aikoihin, jolloin Suomessa taisteltiin venäläisiä miehittäjiä vastaan. Löfving osasi myös kirjoittaa ja häneltä jäi jälkipolville päiväkirja, jossa hän kertoo huimista seikkailuistaan. Tapani Löfvingin henkeä ja rohkeutta voidaan tarvita Suomessa edelleen, jos Vladimir Putin alkaa kovin pahasti höntyilemään ja haalimaan naapurimaiden alueita liitettäväksi Venäjään.
14. Ville Niinistö johtama vihreä puolue on jättämässä hallituksen jo tällä viikolla, jos ja kun hallitus esittää Fennovoiman uuden ydinvoimalahakemuksen hyväksymistä. Tällöin hallitukseen jäävällä neljällä puolueella on eduskunnassa vain niukka enemmistö eli yhteensä 101 kansanedustajaa, oppositiolla on 98 edustajaa. Mutta onhan Ruotsiakin hallittu viime aikoina vähemmistöhallituksilla.
15. Vihreiden lähtiessä hallituksesta Alex Stubbille ja hallituspuolueille olisi otollinen paikka esittää, että perussuomalaiset tulisivat vaalikauden loppuajaksi hallitukseen. Timo Soini ottaisi Pekka Haavistolla olevan valtion omistajanohjauksesta vastaaavan ministerin salkun ja ympäristöministeriksi voitaisiin valita melkein kuka tahansa perussuomalainen kansanedustaja, ei kuitenkaan Pertti (Veltto) Virtasta tai Teuvo Hakkaraista. Jussi Niinistö voisi korvata Ville Niinistön, jolloin päästäisiin mahdollisimman vähäisellä muutoksella.
Milloin opimme suvaitsemaan suvaitsemattomia, jos he ovat "alkuperäisiä" kotimaan asukkaita?
VastaaPoistaRuotsissa näyttä olevan varaa kokeilla taas vaihteeksi sosialisteja.
Nimittäin Ruotsissa väistyvä porvarihallitus on hoitanut maan talouden Saksan ohella parhaiten koko Euroopassa.
Blogisti teki saman havainnon kuin lukijakin: Löfven on ilmetty Eino Grönin nuorempi isoveli, tosin hieman siloitellumpi. Löfven lienee hitsaillut yhteen kaikenlaisia tankoja, mutta miten irtoavat Stefanilta tangot? Toinen mielenkiintoinen kysymys on se, kuinka liukkaasti häneltä sujuu Brysselin parketeilla englannin (tai ranskan) kieli. Reinfeldthän puhuu englantia kuin äidinkieltään, mikä herätti suomalaiskatsojassa kateutta ennen nykyistä hallitsijaamme Aleksanteri neljättä.
VastaaPoistaPersut vihreiden tilalle muutamaksi kuukauteen maan hallitukseen ajamaan Katainen/Urpilainen hallituksen politiikkaa, jota Stubbin hallitus on ilmoittanut jatkavansa. Ompahan Virolainen pahasti ulkona politiikasta. Olisi parempi, jos Virolainen keskittyisi lain tulkintoihin.
VastaaPoistaall Oliko Stubb aidosti huolissaa hallituskumppani demarien kannatuksen vähäisyydestä, mihin demareita enään tarvitaankaan on hyvä kysymys.
VastaaPoistaPuolueeton tarkastelija on todellinen mielensäpahoittaja, lieneekö sille jotain sukua sukua!
VastaaPoistaToki kukaan hallituksessa ei kysy tai edes hoksaa kysyä Soinia ja persuja loppukaudeksi hallitukseen, mutta jos erehtyisi kysymään, nin kyllä Soini miettisi vastaustaan huolellisesti! Timo Soinille hallitukseen pääsy on nimittäin politiikassa elämän ja kuoleman kysymys. Jolleivät persut pääse hallitukseen edes ensi kevään vaalien jälkeen,niin silloin Timo Soini lyö varmasti hanskat tiskiin ja lopettaa puheenjohtajuutensa siihen paikkaan.
Suomen seuraava hallitus muodostuu vaalien jälkeen kokoomuksesta, keskustasta ja perussuomalaisista. Tämä nyt on niin helppo ennustaa, ettei siihen kovin kummoista politiikan asiantuntijuutta tarvita.
VastaaPoistaKolmen kovan salkun jako saattaa mennä seuraavasti: pääministeri Sipilä (jos vaalivoittaja), ulkoministeri Stubb ja valtiovarainministeri Vapaavuori. Persuille puolustusministerin salkku (Soini).
Nykyhallitukseen persut ei tietenkään lähde kannatustaan heikentämään. Jollei SDP myös lähde hallituksesta, heidän vaalimenestys tulee olemaan huono. (Jos lähtisivät, olisi menestys ylimääräisissä vaaleissa huono silloinkin).
Ei Soini niin tyhmä ole että lähtisi tynkähallitukseen suosiota romuttamaan toteuttamalla Kataisen-Urpilaisen hallitusohjelmaa, josta jo kerran kieltäytyi. Se olisi poliittinen itsemurha.
VastaaPoistaJoo, sehän tiedetään ja jo nähtiin, etteivät Soini ja persut halua kantaa vastuuta. Eivät vaalien jälkeen vaalivoittajina eivätkä ennen vaaleja!
VastaaPoistaMutta jos persut pääsevät, siis otetaan, hyvin kinkkisessä taloustilanteessa vaalien jälkeen hallitukseen, niin kyllä Soinista on tehtävä valtiovarainministeri. Pääsee maisterisjätkä kerrankin kantamaan kunnon ministerisalkkua ja kantamanaan vastuuta eikä voi enää vain hölistä!
Tervaskannnolla kuonon päälle ja terälsangalla pitkin selkää...
VastaaPoistaMiksi hitossa "persut myisi persettä" tulevien vaalien jälkeenkään?
VastaaPoistaVarmaan kepu ja kokoomus saa hallituksen kasaan ilman änkyröiviä persujakin .
Stefan tai Tapani Löfvenistä puheen ollen niin hän taisi olla yksi historiallisia henkilöitä, joista on hieman erilaiset tarinat Suomessa (etenkin Taivassalossa) ja Ruotsissa. Suomessa hänen historiansa on seikkailijan ja merirosvon historia, kuten blogisti viittaa. Itse asun siellä, minne Löfven asettui eli Skanöriin. Hän kirjoittaa (kirjoitustaidon osaltakin bolgistilta hyvä huomio, se ei ollut kovin tavallista "merirosvoilla" 1700-luvula) päiväkirjassaan, että Skanör on hänelle Kaanaan maa. Nyt Skanör on Ruotsin rikkain kunta. Stefan Löfvingin rintakuva on raatituoneella ja henkilökohtaisesti oma bussipysäkkini on nimeltään Stefan Löfvings väg. Ensi keväänä tarkoitukseni on perustaa Stefan Löfving Stiftelse eli säätiö pohjoismaiselle oikeustieteelle ja järjestää aika iso seminaari pohjoismaisesta merenkulusta, varustajista ja etenkin Stefan Löfvingistä.
VastaaPoistaJoo, kyllä tämä Löfven hakkaa änkyrä- ja tankero-Rinteen myös engelskassa 6-0.
VastaaPoista"Tapani Löfvingin henkeä ja rohkeutta voidaan tarvita Suomessa edelleen, jos Vladimir Putin alkaa kovin pahasti höntyilemään ja haalimaan naapurimaiden alueita liitettäväksi Venäjään."
VastaaPoistaNiinonhan aikaa hurjaa Putinin puheet Venäjän kyvystä Kiovan sekä naapurimaiden pääkaupunkien valtaamiseen.
Niin, Putininhan kerskui, että jos HÄN haluaa, niin hän voi vallata kahdessa päivässä Kiovan, Vasrovan, Budapestin, Vilnan, Riian tai Tallinnan; ei siis sentään noita kaikkia yhdellä kertaa kahdessa päivässä.
VastaaPoistaHetkonen. Vladimir ei maininnut mitään Helsingistä! No, Suomi ei kuulukaan - vielä - Natoon ja kukapa tietää, jos vaikka härmäläiset panisivat ryssälle niin tiukasti hantiin, ettei Hesan valloittaminen noin vain ja ihan kahdessa päivässä onnistuisikaan.
Nyt sain Stefan Löfvingin Säätiön hyväksyttyä pohjoimaisen oikeustieteen edistämiseen. Se vei aikansa. Mutta nyt Taivassalon merirosvo sai perintönsä Skanörissä, jonka ansaitsi. Alkupääoma on noin 1 M€, mutta koko ajan tulee lisää sijoittajia Skånesta.
VastaaPoistaJoka vuosi jaetaan alussa noin 35 000 € ja jatkossa noin 60 000 €, hakuaikojen ja hakemusten mukaan. SEURAA FB:A! Meille tulee omat sivut.
Rinne saanut sdp n kannatuksen nousuun. Kiukuttelemalla ja uhkailemalla Suomi nousuun! Lipponen sai aikanaan muistaakseni 6,8% kannatusta sdp-ehdokkaana. Rinteentie olkoon meidän tiemme.Kelan rahoilla kansa kukoistukseen.
VastaaPoistaNim. L. H. Hoppu