1. Kihlakunnansyyttäjä Lasse Ylevä kuoli sairaskohtaukseen Hämeenkyrössä 22. helmikuuta. Hän oli vasta 31-vuotias. Tunsin Lassen, sillä hän opiskeli ja valmistui oikeustieteen maisteriksi Lapin yliopistossa 2008.
2. Helsingin Sanomissa julkaistiin tänään Timo Enrothin laatima mainio nekrologi Lassesta. Minua viehätti jo kirjoituksen otsikko "Kihlakunnansyyttäjä tunsi prosessioikeuden". Nekrologin voi lukea tästä.
3. Voin vahvistaa Enrothin luonnehdinnan oikeaksi, sillä prosessioikeus jos mikä oli Lassen leipälaji. Hän suoritti syventävät opintonsa juuri prosessioikeuden alalta ja kirjoitti tutkielmansa aiheesta "Syyttäjän rooli esitutkinnassa". Arvostelin gradun ja annoimme siitä työn toisen tarkastajan kanssa arvosanan 10.
4. Näin Lassen ensimmäisen kerran vuonna 2004, jolloin olin tiedekunnan valintakoelautakunnan puheenjohtajana - tuolloin muuten Lapin oikeustieteiden tiedekuntaan valituista suurin osa oli ensimmäisen kerran naisia - ja valvoin myös yhtä eli Tampereella pidettyä koetilaisuutta. Lasse erottautui helposti pääsykokeeseen osallistuneiden joukosta, kuten hänen opiskelutoverinsa ja opettajansa hyvin muistavat. Lasse oli Hämeenkyrön poikia.
5. Yliopistolla, jossa tosin kävin melko harvakseltaan, tutustuin Lasseen, joka innostui prosessioikeudesta. Tämä lienee johtunut lähinnä hänen kaveripiiristään, johon kuuluvista Saranpään Timo väitteli jo muutama vuosi sitten todistusoikeudesta, ja toinen eli Marttilan Mikko kirjoittaa parhaillaan omaa niin ikään prosessioikeutta käsittelevää väitöskirjaansa. Lassea voisi luonnehtia sanoilla juridiikan "Pikku jättiläinen", sillä miehen tietomäärä oli laaja ja argumentointi vakuuttavaa ja usein värikkään huumorin sävyttämää. Lasse oli originelli tyyppi, joka ei jättänyt ketään kylmäksi.
6. Lasse auskultoi Jämsän käräjäoikeudessa. Hänen lakimiehen uransa alkoi syyttäjälaitoksen palveluksessa; hän toimi jo opiskeluaikana harjoittelijana pääkallon paikalla eli valtakunnansyyttäjänvirastossa. Valmistuttuaan Lasse jatkoi syyttäjän tehtävissä ja sai nimityksen vakinaiseksi syyttäjäksi Helsingin syyttäjänvirastossa. Lassen syyttäjänä ajamia juttuja saattoi seurata aika usein lehdistön palstoilta. Viime joulukuussa hän jäi virkavapaalle syyttäjän virastaan ja ryhtyi hoitamaan viskaalin tehtävää Helsingin hovioikeudessa. Tuomarin ura lienee ollut Lassen tähtäimessä.
7. Työn ohessa Lasse jatkoi prosessioikeuden tutkimista. Väitöskirjan tekeminen jäi Lasselta valitettavasti kesken. Noin kuukautta ennen poismenoaan hän soitti minulle ja kertoi kirjoittavansa Helsingin tiedekunnassa tarkastettavaa todistusoikeutta käsittelevää väitöskirjaa, jonka työnimenä oli "Aihetodistelu rikosjutuissa". Tekstiä oli kuulemma tuolloin koossa jo 150 sivua. Väitöskirjan ko. teemaa ennakoi jo Lassen kirjoittama artikkeli "Syyllisyyskysymyksen ratkaisemiseen liittyvästä todistusharkinnasta", joka julkaistiin Defensor Legis -lehden numerossa 6/2012.
8. Tapasin Lassen viimeisen kerran syksyllä 2013, jolloin kävin Helsingissä kuuntelemassa Erkki Aurejärven kirjan julkistamistilaisuutta. Jossakin vaiheessa Lasse liittyi joukkoomme. Rautatieaseman yläkerran ravintolasta jatkoimme matkaa erään toisen kapakan kautta Lassen asunnon läheisyydessä olevaan Kolmeen Kruunuun, jossa näkee usein jonkun oikeusneuvoksen tai muun tunnetun juristin. Illan päätteeksi käväisimme vielä Lassen asunnolla.
9. Lasse Ylevä saatetaan kirkkomaan multiin ylihuomenna lauantaina Kurikassa, jonne myös hänen isänsä on haudattu. Lassen arkkua kantavat hänen ystävänsä ja opiskelutoverinsa. Lassen varhainen kuolema on suuri menetys, mutta hänen muistonsa säilyy valoisana mielissämme.
Lasse Ylevä toimi syyttäjänä ollessaan jonkin aikaa myös REK:n eli rikosten esikäsittely-yksikön vastuuhenkilönä, yksikön toimintapiste sijaitsi Helsingin poliisitalolla.
VastaaPoistaHgin syyttäjänviraston päällikön Heikki Poukan Lasse Ylevästä laatima muistokirjoitus löytyy Akkusatiri-julkaisun numerosta 1/2015
VastaaPoistahttp://www.vksv.oikeus.fi/material/attachments/valtakunnansyyttajanvirasto/vksvliitetiedostot/akkusastoori/HUlC5SqaN/Akkusastoori_1-2015web.pdf
Professorilta hieno muistokirjoitus lahjakkaasta oppilaasta. Sääli, että lupaavan prosessioikeuden tuntijan ura katkesi aivan liian varhain.
VastaaPoistaTuota, oliko Ylevä se lyhytkasvuinen mies? Anteeksi, että kyselen, mutta kelvannee se tuntomerkiksi? Hän oli lautamiehen(kin) näkökulmasta asiallinen ja pätevä syyttäjä.
VastaaPoistaEi ole mikään häpeä olla kääpiö, kuten Ylevä oli ruumiinrakenteeltaan. Ylevän työtoverina voin sanoa, että hän oli todellinen hengen jättiläinen, ammatillisesti ja muutenkin.
VastaaPoistaKääpiö on halventava nimitys lyhytkasvuiselle ihmiselle eikä sellaista tulisi käyttää.
VastaaPoistaEn tuntenut Lasse Ylevää. Sen sijaan tunsin lapsuudestani asti asianajaja Jukka Kuustien, joka kuoli vuosi sitten. Hän oli ns.lyhytkasvuinen, mutta henkisesti ja älyllisesti "jättiläinen". En juuri ketään ole arvostanut ihmisenä ja juristina yhtä paljon kuin Jukkaa. Jukka istui käräjät Vammalassa ja piti siellä menestyksellisesti toimistoaan. Lyhytkasvuiset eivät yleensä saavuta kovin pitkää ikää. Jukkakin sen tiesi ja usein siitä puhuttiin, mutta hän eli kuitenkin kuusikymppiseksi. Lasse Ylevän elämä oli aivan liian lyhyt. Voi vain kuvitella millaisen uran hän olisi tulevien vuosien mittaan tehnyt.
VastaaPoistaSattui tulemaan vastaan tämä juttu ja haluaisin oikaista tuota "lyhärien" elinikä kommenttia. Lyhytkasvuisuuteen on 500 eri diagnoosia joista 40- 50 on yleisimpänä esiintyviä. Ja näissä eri diagnooseissa on näin ollen myös eri "viat", eliniän ennusteet ym. Joissakin on ihan normaalit eliniän ennusteet, muutamissa odotettu elinikä on lyhyempi. Tunnen varsin iäkkäitä "lyhäreitä" jotka ovat todella aktiivisia ja hyvä kuntoisia.
VastaaPoista