maanantai 15. kesäkuuta 2015

952. Kultaranta III

                                              Sieltä ne taas tulevat...

1. Se on taas täällä, ei siitä näköjään mihinkään pääse! Jokakesäinen riesa siinä missä Seinjäjoen Tangomarkkinat, Kuopio tanssii ja soi, Kuninkuusravit, Savonlinnan Oopperajuhlat, Kalevan Kisat, Porin Jazz ja Suomi Areena, sekin tietysti Porissa. On meillä näissä kestämistä.


2. Tässä on siis kyse presidentti Sauli Niinistön isännöimistä Kultaranta-keskusteluista Naantalissa. Nyt vietetään jo Kultaranta-kolmosta, sillä tämä on jo kolmas kerta, kun  näitä telttakokouksia pidetään. Keskustelua käydään hienosti sanottuna - siis presidentin kanslian julkaiseman tiedotteen mukaan - "niin kansainvälisen tilanteen laajemmasta kehityksestä kuin Suomen kansallisesta turvallisuudesta".


3. Mistä edellisissä Kultaranta-keskusteluissa puhuttiin? Hyvä kysymys, sillä ainakaan minulle ei ole jäänyt noista keskusteluista minkänlaista mieli- tai muistikuvaa, vaikka niitäkin tuli telkkarista jonkin verran katsottua. Piti siis tarkistaa eli katsoa netistä. Viime vuonna Kultarannassa aiheina olivat, yllätys yllätys, myös Venäjän kehitys, Euroopan tilanne, kyber- ja informaatioturvallisuus sekä puolustuksen kehittäminen. Lisäksi viime vuonna keskusteltiin Suomen taloudellisesta ja yhteiskunnallisesta uudistumiskyvystä. 

4. Itse asiassa tänä vuonna Kultarannassa keskustellaan tismalleen tai ainakin suurimmaksi osaksi aivan samoista teemoista kuin viime vuonnakin. Ulko- ja turvallisuuspoliitikan keskiössä on jälleen Ukrainan tilanne ja kotimaan osalta Suomen huono, oikeastaan entistä vain huonompi taloustaantuma. Myös tilaisuuden kulku noudattaa samoja latuja kuin viime vuonnakin. Tänä vuonna keskustelijoiksi ei ole kuitenkaan pyydetty Paula Lehtomäkeä tai Sofi Oksasta, jotka kävivät viime vuonna puhumassa Kultarannan teltassa. 
5. Sauli Niinistö avasi happeningin eilen puheella, jossa hän kyseli Urho Kekkosen sanoja mukaillen aiheesta "Onko Suomella kanttia uudistua"? Kekkonen kirjoitti aikanaan, se taisi olla jo -50-luvulla, otsikolla "Onko maallamme malttia vaurastua"? Toki malttia löytyi 50-luvulla ja sitä olisi nytkin, mutta vaikka malttia ja kanttia olisi, niin kukaan ei tunnu oikein tietävän, mitkä ovat ne keinot, joiden avulla Suomi ja sen talous voisivat uudistua. Ei tiedetä, vaikka meillä vilisee suorastaan laumoittain taloustieteen tutkijoita ja ekonomisteja vähän joka lähtöön tai paikassa eli esimerkiksi kaikissa yliopistoissa, korkeakouluissa - Sibelius Akatemiaa lukuun ottamatta - kauppaopistoissa, instituuteissa, palkansaajajärjestöissä, Etelärannassa, pankeissa, VM:ssä, TEM:ssä ym. lukemattomissa virastoissa, yrityksissä, järjestöissä jne.
6. Ekonomisteja ja taloustieteen tutkijoita koulutetaan ympäri Suomea niin runsaasti, että on lähes ihme, mihin ne kaikki mahtuvat, mihin niitä tarvitaan, mitä ne oikeastaan tekevät, mitä niiden ylläpito maksaa jne. Yksi asia on kuitenkin saletti: kukaan näistä sadoista tai tuhansista ekonomisteista ei ole kaksinyt keinoja, joilla Suomen talouselämä saataisiin lamasta uuteen nousuun, kukoistuksesta nyt puhumattakaan! Ennen vanhaan yritykset hakivat palvelukseensa "ekonomia, merkonomia tai jotain muuta reipasta miestä", mutta nyt tämä ei enää riitä, vaan työnhakijan pitää olla ekonomisti ja tutkija.
7. Viime vuonna Sauli Niinistö yllätti Kultarannan kokouksen jälkeen kaikki, ei vain Suomessa vaan myös Euroopassa, ilmoittamalla matkustavansa Sotshiin, jossa hän elokuussa tapasi presidentti Vladimir Putinin. Näin siitä huolimatta, että kaikkien muiden EU-maiden päämiehet olivat asettaneet Putinin käytännöllisesti katsoen tapaamiskieltoon, koska katsoivat, että Ukrainan kriisin takia heidän ei ollut sopivaa tavata Venäjän presidenttiä. Muistaako joku, oliko Niinistön Sotshin matkasta jotain hyötyä a) Euroopalle, b) Suomelle tai c) Ukrainan kriisin ratkaisulle? Ei se mitään, vaikkei muistaisikaan, sillä vastaus kaikkiin kohtiin on selvä: matkasta ja Putinin tapaamisesta ei ollut minkäänlaista konkreettista hyötyä. Ukrainan kriisi paheni Niinistön matkan jälkeen entisestään. 
8. Tänä vuonna Sauli Niinistö yllätti taas kaikki, mutta viime vuotisesta viisastuneena nyt jo ennen Kultarannan kokousta. Hän ilmoitti nimittäin viime viikolla, että jep, jep, tapaan Vladimir Vladimirovitsin tiistaina 16.6. (siis huomenna) Moskovassa.
9. Kun Niinistöltä eilen pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysyttiin, mitä hän vastaa niille, jotka arvostelevat Valadimir Putinin tapaamista ja sanovat - kuten myös vuosi sitten - ettei Venäjälle pitäisi tässä tilanteessa mennä, Niinistö oli politiikan vanhana kehäketuna närkästyvinään. "Kuka arvostelee", hän kysyi tuohtuneena, ja ryhtyi muistelemaan viime elokuussa keskellä Ukrainan kriisiä tekemäänsä Sotshin matkaa. Niinistö väitti, että itse asiassa "kukaan länsimaissa" ei ollut edes ihmetellyt hänen Sotshin matkaansa. Niinistön mukaan arvostelua oli esittänyt  "ihan tasan tarkkaan yksi virolainen ministeri", joka ei ollut puhunut  ennen lausuntoaan oman presidenttinsä (Toomas Hendrik Ilves) kanssa, sekä "pari niin sanottua asiantuntijaa samalta suunnalta". 
10. Kyllä kansa tietää! Todellisuudessa nimittäin lukuisat ihmiset ja eri "kansalaispiirit" - ihmettelivät viime vuonna suuresti Niinistön matkaa ja nimenomaan arvostelumielessä. Mutta eihän presidentin tarvitse kansan mielipiteestä välittää. Hänelle riittää, että kansa on valinnut hänet virkaansa, pitkööt siis presidentin toimikauden ajan mölyt mahassaan. Muiden maiden valtionpäämiehet ja poliittiset johtajat eivät toki lähde julkisesti mollaamaan Niinistöä ja arvostelemaan hänen intoaan tavata Putin. Eri asia on, mitä he oikeasti ajattelevat ja keskenään asiasta ja Niinistön "tempauksesta" puhuvat.
11. Kansa kestää presidentin matkat ja sallii hänen tavata Putinia niin usein kuin tahtoa ja sisua riittää ja sielu sietää. Tästä ei ole kysymys. Eri asia on, onko näistä Niinistön Venäjän matkoista minkäänlaista todellista hyötyä. Monet ovat sitä mieltä, että yksinomaan keskusteluyhteyden ylläpitämiseksi Niinistön ei kannata tai näissä olosuhteissa edes pidä tavata Putinia. Vladimirin kanssa voidaan toki keskustella, mutta Suomen presidentiltä tämän luulisi onnistuvan myös puhelimen välityksellä. 
12. Jos presidentit tapaavat keskenään, niin Suomen presidentin ei tulisi rajoittua puhumaan Putinin kanssa pelkästään joutavia kansainvälisistä asioista, vaan hänen pitäisi ottaa reippaasti esille myös Suomen kannalta tärkeitä kysymyksiä. Yksi tällainen asia on venäläisten jatkuva halu ostaa Suomesta ja myös maan puolustuksen kannalta strategisesti tärkeiden alueiden naapurustosta kiinteistöjä, vaikka suomalaisilla ei puolestaan ole mitään mahdollisuutta ostaa kiinteistöjä Venäjältä.
13. Kultarannassa oli nyt ensimmäistä kertaa myös kansainvälisiä puhujavieraita, eli Brookings-instituutin johtaja, Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott, Kansalaisaloitteiden komitean (mitähän tuokin mahtaa tarkoittaa) puheenjohtaja, Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin sekä Münchenin kansainvälisen turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger. He kävivät aamutuimaan keskustelua aiheesta ”The World Disorder?”. Kudrin esitti tavanmukaisia Venäjän politiikkaa puolustelevia latteuksia Ukrainan kriisistä. Talbott sitä vastoin pelasti Putinia ravistselevalla tiukalla puheenvuorollaan koko keskustelun.
14. Muissa istunnoissa käsitellään Suomen haasteita, länsimaita ja demokratian tilaa, Venäjän kehitysnäkymiä sekä tiedustelua, terrorismia ja turvallisuutta. Puolilta päivin pääministeri Juha Sipilä aloitti istuntorupean lukemalla paperista puheen, jonka piti istunnon otsikon mukaan käsitellä teemaa "Suomen rooli yhä epävarmemmaksi muuttuvassa maailmassa". Sipilä keskittyi kuitenkin käsittelemään lähinnä vain hallituksensa ohjelmaa, eli  pääministeri ei edes yrittänyt vastata siihen kysymykseen, jota keskustelun oli määrä koskea.
15. Tapahtumaan oli kutsuttu noin sata ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri tahoilta. Osallistujien joukossa oli nykyisiä ja entisiä poliittisia päättäjiä ja tutkijoita (ekonomisteja) sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia.Toimittajia näkyi olevan paikalla yllättävän runsasti, sillä melkein joka kolmas tai ainakin neljäs paikallaolijoista edusti jotain tiedotusvälinettä alkaen Timo Haapalasta ja Pekka Ervastista ja päättyen Jälkiviisaiden Kreeta Karvelaan. Vain Kalle Isokallio, Jari Tervo ja Stan Saanila näyttivät loistavan poissaolollaan.

16. Tätä  kirjoittaessani Kultarannasta on näkemättä ja kuulematta vielä loppuyhteenveto. Mutta tuskinpa siinäkään mitään yllätyksiä koetaan. Kultaranta -kokous oli tänäkin vuonna aika lattea ja mitäänsanomaton tilaisuus, jonka tarpeellisuus voidaan ylipäätään kyseenalaistaa. Pahoin kuitenkin pelkään, että tämä tylsä happening on tullut meille jäädäkseen. 

17. Kun katselin n. klo 13 aikaan tv:stä keskustelua, torkahdin siinä vaiheessa, jolloin puheenvuoro annettiin Metsäliittoa edustavalle vuorineuvos Kari Jordanille. Herätessäni telkkarissa oli jo menossa Kyläsairaala- sarja; sekin on uusinta viime vuodelta. 

18. Ensi vuonna ja vielä sitä seuraavanakin vuonna sama karavaani ja samat naamat saapuvat Kultarantaan; Sauli Niinistön toimikausi kestää vuoteen 2018 asti.  Mistähän silloin keskustellaan? Arvaus: Mistäpä muusta kuin Ukrainan kriisistä, Venäjän naapurimaihinsa kohdistamista uhista sekä Suomen talouden entisestään heikentyneestä tilasta, suorastaan rapakunnosta.

8 kommenttia:

  1. Pahinta mitä voisi nyt eli Niinistön Moskovan matkalla tapahtua, olisi se, että Niinistö kutsuisi Putinin vierailulle Suomeen.

    VastaaPoista
  2. Uljasta ulkoministeriämme Timo Soinia ei Venäjän uhittelut huoleta tässä maailmassa, koska perussuomalaiset menestyvät. Näin hän lohkaisi Ilta-sanomissa.

    Voi pyhä sylvi mikä mies! Mahtaa päässä keltainen neste loiskua!

    VastaaPoista
  3. Persujen uhittelut ja kerskailut voivat kohta alkaa huolettaa Putinia. Mitenkäs siten suu pannaan?

    VastaaPoista
  4. Venäläisten kiinteistöomistukset Suomessa tuntuivat, ainakin hieman, kuohuttavan tunteita Kultaranta-keskustelujen päätöstilaisuudessa.

    Keskustelu sai alkunsa, kun suurlähettiläs René Nyberg väitti, että on hölmöä, jos turvallisuusuhaksi kutsutaan sitä, että venäläiset hankkivat Suomesta kesämökkejä. Nyberg suorastaan paheksui sitä, että "eräs kansanedustaja" teki siitä vaaliaseen itselleen ja voitti.

    ähän voisi sanoa, että voi pyhä sylvi, millainen suurlähettiläs meillä siellä Moskovassa oikein on! Kenen etua hän kuvittelee tuollaisilla puheillaan siellä Moskovassa itse asiassa ajavansa, suomalaisten vai venäläsiten?

    Pitää antaa tunnustusta Ilkka Kanervalle, joka esitti Nybergille eriävän mielipiteen. Kanerva oli huolissaan ja sanoi, että venäläisiä kiinteistöjä on rekisteröity Suomessa huomattavasti alueille, jotka ovat viestinnän ja sotilasturvallisuuden kannalta tärkeitä alueita. Kanervan mukaan Suomen täytyy pitää huolta ja viranomaisten täytyy pitää erittäin tarkkaa huolta siitä, ettei mitään sellaista pääse tapahtumaan, mikä voi vahingoitaa Suomen kansallista etua.

    VastaaPoista
  5. Telttakansa on liikkeellä Sipilän joukot on viikon kuluttua Vaasassa, jossa uskotaan "Herran olevan valoni ja apuni" Uskottavuutta haetaa ylhäältä, jos toisaaltakin, saako tämä eriuskoisista kasattu hallitus maata nousuun työllä.

    VastaaPoista
  6. Erittäin surullinen se Soinin kommentti perussuomalaisten menestymisestä. Onko asiaosaaminen niin heikkoa, että vastaukset on kyhättävä edelleenkin noista lippalakkimelonivertauksista. Kyseessä on kuitenkin persujen terävin kärki.

    Minusta tuntuu, että perussuomalaiset ovat nyt Soinin johdolla hakemassa menestystä suomalaisten kustannuksella.

    Mitähän vahinkoa tuo herra ehtii vielä neljän vuoden aikana suomalaisille aiheuttaa??

    VastaaPoista
  7. "kaikkien muiden EU-maiden päämiehet olivat asettaneet Putinin käytännöllisesti katsoen tapaamiskieltoon, koska katsoivat, että Ukrainan kriisin takia heidän ei ollut sopivaa tavata Venäjän presidenttiä."

    Minkä hemmetin takia meidän tulisi noudattaa ym. typeryyttä. Niin kauan kun johtajat vielä puhuvat, kanuunat eivät - ainakaan koko Euroopan laajuudessa. Vain puhumalla voidaan edes yrittää vaikuttaa. (Se on eri asia, että samanaikaisesti on hyvä käyttää pakotteita ja vahvistaa puolustusta.)

    Kultarannan suurin anti taitaa olla se, että Niinistö saa pitää USA:n entistä apulaisulkoministeriä Talbotia "yökylässä" ja saaneen luottamuksellisissa keskusteluissa kuullaa USA:n politiikan taustoja laajemminkin ja ehkä markkinoida Suomen keskeisiä etuja.

    VastaaPoista
  8. Toki meitin ei tarvitse noudattaa "tuollaista typeryyttä"!

    Me voimme, jos haluamme - ja toki me haluamme - noudattaa vielä paljon suurempaa typeryyttä, eli meitin pressa voi suorastaan tyrkyttäytyä kyläilemään Putinin kanssa. Tätä Putini tarvitsee, koska silloin hän voi rummuttaa venäläisissä tiedotusvälineissä (ympäri maailmaa) estoitta, että kattokaa nyt, miten hyvin minä tulen toimeen esim. tämän länsimaisen presidentin, tämän Niinistön Salen kanssa, se tulee aina kyllään, kun mä pyydän ja tulee, vaikken mä edes pyytäisi!

    VastaaPoista