Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
lauantai 24. lokakuuta 2015
973. Niinistö kirjamessujen pellenä
Sauli ja Jörkka keskustelivat Akun Ankan merkityksestä kirjallisuudessa
1. Viikko sitten päättyivät Stokkan Hullut Päivät. Kohta on Nenäpäivä ja tänään alkaa Putous Maikkarilla. Kohta pääsemme Kaapelitehtaalle seksi- ja erotiikkamessuille (sexhibition). Joka viikko ja melkein joka päivä vietetään mitä ihmeellisempiä taidetapahtumia tai erilaisia päiviä ja viikkoja. Ensi yönä pitää vielä kääntää kelloja talviaikaan. On tässä siis puuhaa ja seurattavaa kerrassaan!
2. Yksi jokavuotinen riesa on Kirjamessut. Ne alkoivat jo torstaina ja päättyvät vasta huomenna sunnuntaina. Olen käynyt kirjamessuilla kolme kertaa, viimeksi viime vuonna. Tänä vuonna en aio mennä, enkä seuraavanakaan. Kun tuon tapahtuman on kerran kokenut, ei tee mieli mennä uudestaan kuin viiden vuoden kuluttua. Toki siellä voi käväistä, olla tunnin tai pari, ostaa pari hassua ale-kirjaa ja suunnistaa sen jälkeen messujen yhteydessä pidettäville viininmaistiaisille. Siellä aika kuluu mukavammin kuin kirjoja ja kirjailijoita toljottaessa.
3. Kirjamessuilla on jos jonkinlaista puhujaa, esitelmöitsijää ja muunlaista pelehtijää. Tänä vuonna messujen vetonauloiksi oli saatu Sofi Oksanen ja Sauli Niinistö, Oksanen on kammottavanoloiseen tukkalaitteeseen pukeutunut ja hieman kalseanoloinen naiskirjailija Kalliosta, Niinistö puolestaan tunnetaan nimimerkistään "Sauli Naantalista". Sofin oli määrä aloittaa osuutensa kello 14, mutta sitä en enää jaksanut millään katsella.
4. Sauli aloitti yhdessä Jörn Donnerin eli Jörkan kanssa lavalla tasan kello 12. Katselin tilaisuutta HSTV:stä. Yleisöä oli paikalla rutkasti, ihmisten keski-ikä näytti olevan reilusti päälle kuudenkympin. Kuulijoista noin 75 prosenttia oli naisia, mikä ei ole ihme, sillä tunnetaanhan molemmat esiintyjät, Sale ja Jörkka, naisten miehinä eli erityisesti naisiin vetoavina könsikkäinä. Jörkka on 82, mutta Sale vasta 67, mutta ei se mitään.
5. Salella on ollut tiivis viikko-ohjelma, sillä häneen vierainaan on käynyt tällä viikolla pari pressaa, toinen Brasiliasta ja toinen Slovakiasta. Eilen Sale kävi taloustoimittajien lounalla lausumassa pari valitun tiukkaa sanaa mm. Portugalin veropakolaisista. Saulia hatutti eilisessä tilaisuudessa selvästi tapa, jolla Sixten Korkman on teilannut uudessa kirjassaan Suomen liittymisen EU:n jäseneksi samoin kuin suomalaisten ekonomistien ja ministereiden heikon ammattitaidon.
6. TV-kuvasta huomasi, että Salella on melkoiset silmäpussit eivätkä ne silmätkään vaikuttaneet enää kovin kirkkailta. Sale yritti kuitenkin, armoitetun pellen tavoin, olla vitsikäs ja kansanomainen. Hän heitti Jörkalle muutaman mielestään pahan tai nasevan repliikin. Esimerkiksi: "Luulen, että minä olen sinua loogisempi". Jörkka on läpitte sivistynyt tyyppi, vaikka ei sitä aina huomaa, eikä vastannut Salelle tyyliin "vain niin, mutta minulla on pidempi kuin sulla".
7. Jörkan ja Salen keskustelu liikkui hyvin kevyissä sfääreissä, miehet olivat rentoja ja vitsailivat keskenään. Katsoja huomasi helposti, että Niinistö oli päättänyt ottaa viihdyttäjän ja yleisön naurattajan, siis jonkinlaisen viihdemaakarin tai pellen roolin. Tämä on aika tyypillistä Niinistölle, sillä hän kalastelee mielellään kansanomaisella käytöksellään ja puheellaan kansalaisten suosiota, hän haluaa olla koko kansan presidentti ja kansalle pitää tarjota myös sirkushuveja. Mitä enemmän kuulijakunta hörähtelee, sitä enemmän Niinistö lisää heitoillaan vettä myllyyn. Presidentinvirka on Suomessa viihteellistynyt, tämä kehitys alkoi jo Martti Ahtisaaren aikana ja viihdemaakarin roolin ovat presidenttinä omaksuneet myös Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.
8. Presidentin valtaoikeuksia on tuntuvasti kavennettu, mutta hänen viihdearvonsa on lisääntynyt, ja tässä katsannossa presidentin mainosarvoa hyödynnetään laajasti. Niinistö vierailee tämän tästä seuraamassa erilaisia viihdetilaisuuksia ja, usein myös ns. suojelijan ominaisuudessa, urheilukilpailuja, maatalousnäyttelyjä, kuninkuusraveja, tangomarkkinoita, Suomi-Färsaaret jalkapallomaaotteluja - onhan hän SPL:n entinen puheenjohtaja vaikkei ole futista harrastanutkaan - Jukolan Viestiä, Salpausselän kisoja, taitoluistelun EM-kisoja jne.jne.
9. Jörn Donner yritti ohjata keskustelua kirjallisuuden suuntaan kysymällä Saulilta helpon kysymyksen, ehtiikö presidentti lukea kirjoja. Totta kai Niinistö ehtii, hän lukee sitä paitsi oikeita kirjoja eikä mitään verkossa julkaistuja teoksia näyttöpäätteen avulla. Näin siksi, että oikeita kirjoja voi helposti selata taaksepäin, jotta tietty aikaisempi kohta voidaan tarkistaa, mutta näyttöpäätteellä luettaessa tämä ei ole yhtä helppoa, opasti Niinistö. Vain niin, mutta kirjoja voidaan selata myös eteenpäin ja joskus jopa kurkistaa aivan dekkarin lopusta, että kuka pentele se murhaaja oikein on.
10. Maahanmuuttajista puhuttiin sen verran, että Donner tiedusteli Niinistöltä, mitä lukuvinkkejä hän voisi suositella Suomeen tulleille pakolaisille ja yleensä maahanmuuttajille, jotta kotouttaminen ja suomen kieli tulisi tutuksi. Niinistö mainitsi ensimmäisenä Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, joka on lienee todellisuudessa vanhentuneen kielensä takia hirmuvaikeaa vieraskielisille.
11. Tämän jälkeen presidentillä välähti, sillä hän tokaisi, että hei "Aku Ankka olisi loistavaa kielipesua." Niinistön mukaan Aku Ankan teksti on "twiitti-kieltä parhaimmillaan, siinä pieneen puhekuplaan saa mahtumaan jänniä sanoja ja välitöntä vuorovaikutusta veljenpoikien kesken". Sauli kertoi, että Aku Ankka on myös hänen siippansa Jenni Haukion mielilukemista. Jenni oli vieraillut Aku Ankan toimituksessa yhdessä veljenpoikansa kanssa ja paljastanut toimitukselle, että "Saulikin lukee Aku Ankkoja kesällä mökillä". Jenni oli opettanut Salelle, että Hupu, Tupu ja Lupu eivät oikeasti ole Aku Ankan veljenpoikia vaan sisarenpoikia", mikä on Saulin mukaan tärkeä tieto. - Yleisö hörähteli - onpa meillä sitten vitsikäs presidentti!
12. Donner rohkeni epäillä Seitsemän veljeksen sopivuutta maahanmuuttajille kirjan koukeroisen kielen takia, mutta Niinistö intti vastaan ja perusteli kantaansa sanomalla, että "ajattele, jos meillä olisikin maahanmuuttajia, jotka puhuisivat kaunista vanhaa suomea." - Voi ei, ajatteli katsoja viimeistään tässä vaiheessa. Ovatko ne aivan hulluja!
13. Niinistö korosti lukutaidon merkitystä. joka on suomalaisilla pojilla nykyisin hieman huonossa jamassa, sanomalla, että jos hänen pitäisi luopua jostakin aistista, niin se voisi olla kuulo (no, silloin ei tarvitsi ainakaan kuulla vaimon huutamista), mutta lukutaidosta hän ei luopuisi. (Lukutaitoa ei kyllä taideta pitää näköön tai kuuloon verrattavissa olevana aistina). Lomamatkoillaan Niinistö kertoi järjestävänsä mukaansa ottamansa kirjat järjestykseen sen mukaan, miten suurta tekstiä niissä on; "pientä tekstiä voi lukea rannalla, kun on auringonvaloa, isompitekstistä sen sijaan lentokoneessa". Kiitos paljon vinkistä, Herra Presidentti!
14. Lopetin HSTV:n katselun ennen kuin herrat ehtivät lopettaa juttelunsa; tuollaisissa höpinöissä ja "vitseissä" ei tuntunut olevan mieltä.
15. Kirjamessut päättyvät huomenna, mutta Sexhibition (30-31.10) jo ovella. Voisivatko järjestäjät hommata Jörkan ja Salen keskustelijoiksi myös sinne? Erotiikkamessuilla herrojen rooleja voitaisiin vaihtaa siten, että tentattavana olisi nyt Jörkka ja kyselijänä Sauli. Juttelutuokion teemana voisi olla vaikkapa "Seksin ja erotiikan merkitys taiteessa ja politiikassa."
Jörn Donner tunnettiin julkisuudessa jo 60-70 lukujen vaihteessa, sillä muistan erään kaltaiseni nuoren maalaisen päätelleen sanan "kulttuuri" olevan synonyymi Donnerille niin kuin lantin toinen puoli. Siitä on siis aikaa puolet Suomen itsenäisyydestä!
VastaaPoistaJos tuntuu siltä ettei ajan muutoshenki ole saavuttanut Suomea, niin vahvistusta tarjosi erään kirjailijan päiväkirja, josta HS julkaisi otteita. Kirjailija lähetteli keskeneräisiä kappaleita kustannustoimittajalle hyväksyttäväksi saaden niitä bumerangina takaisin yhä uudelleen.
Sale varaa ajan Sexpoon ja maahanmuuttaja kysyy käyttääkö hänkin palsternakkaa ajansuunnittelussa?
VastaaPoistaNäkyikö messuilla runoilevaa psykiatria, Clas Anderssonia? Hänet tunnistaa helposti ympärillään nimmareita kärkkyvistä maalaiskansanedustajista.
Siinä ne on kaksi 100-vuotiaan eduskunnan tuottamaa intellektuellia; Donner ja Andersson.
Pakolaisten kotouttaminen hoituu Niinistön opeilla helposti. Ei muuta kuin vanikkapaketti, täysinäinen sahtipänikkä ja Aku Ankan vuosikirja jokaisen kuoraan, se on siinä!
VastaaPoistaKarnevalisoituminen leimaa yhteiskuntaa. Miksi?
VastaaPoistaHans-Peter Martin ja Harald Schumann, saksalaisen Der Spiegel -lehden taloustoimittajat, esittivät vuonna 1996 julkaistussa kirjassaan ”Globalisaatioloukku -Hyökkäys demokratiaa ja hyvinvointia vastaan” (Die Globalisierungsfalle)väitteen, jonka mukaan uusliberalistinen markkinatalous ja
yhteiskuntapolitiikka tulevat jakamaan maailman väestön kahtia hyvä- ja
huono-osaisiin. Keskeinen tulevaisuuden poliittinen suhdeluku on 20:n suhde
80:een.
Leipää ja sirkushuveja (kirjassa termi tittytainment ’tissiviihde’) on
pelkkä globaali mediastrategia, jolla rikkauksien ja vallan ulkopuolelle jäävä
syrjäytynyt väestö oloutetaan rauhalliseksi sillä aikaa kun se 20 prosenttia
työkykyisestä väestöstä johtaa maailmaa.
Presidentti kansaa karnevalisoimassa kirjamessujen lavalla! Epätavallista, mutta niin tyypillistä tälle Niiistölle.
VastaaPoistaJos Niinistön esittämiä hullunkurisia näkemyksiä (esim. Aku Ankka maahantulijoiden lukemistoksi) olisi päästellyt vaikkapa Niinistöä lupsakkaampi Antti Ruuskanen, olisi asia ok.
Mutta että tasavallan presidentti!
Osataan sitä muuallakin, esimerkiksi Guatemalassa, jonka presidentiksi on vahvasti ehdolla tv-koomikko, jolla ei rahtuakaan kokemusta politiikasta
VastaaPoistahttp://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/tv-koomikko-erittain-vahvoilla-presidentiksi-ei-minkaanlaista-hallituskokemusta/5514856
Keitä suomalaisia koomikkoja voisit äänestää vuoden 2018 pressanvaaleissa? Jope Ruonansuu, joka on juuri laihduttanut 42 kg, voisi olla yksi hyvä ehdokas. Myös Riku Nieminen, Aku Hirviniemi ja Joonas Nordman olisivat vahvoja kandidaatteja.
Koomikkopressalla olisi kovaa kysyntää kaikenlaisilla messuilla yms. tilaisuuksissa. Se ei tarvitsi mitään donnereita ja lenitoja keskustelukunppanikseen, vaan ottaisi yleisönsä ihan ite.
Ruotsin kuningashuonetta ollaan taas kerran ihan vakavissaan lakkauttamassa, joten sieltä vapautuisi useampikin koomikko. Kotimaasta kelpaisi presidentiksi professori Matti Klinge, tai jos nuorempaa halutaan, oppilaansa Laura Kolbe, eliittien armoitettu ihalija.
VastaaPoistaJope Ruonansuu olisi hyvä presidentti. Jos presidentin tulee olla hauska ja vistikäs, niin valitaan sitten sellainen, eikä vain sellaista, joka haluaa olla hauska ja vitsikäs.
VastaaPoistaTosin Rollossa näin kerran Jopen keikalla eikä ollut hauska eikä vitsikäs, vaikka jutut olivatkin samoja. Lienee ollut krapulassa.
Mutta tiuskivathan presidentitkin joskus.
Ruuskasen akan poika voisi myös olla hyvä pressa.
Huuhtosin siinä rannassa kultoo, siis tuota eukkoo, sano Antti kun Mäntyniemeen pyrki.
VastaaPoistaMitä mieltä blogisti on Tynkkysen erottamisen laillisuudesta? Keskustelupalstoilla esitetään ihan oikeuslähteitä siteeraten, ettei hallituksella ole toimivaltaa jäsenensä erottamiseen. He eivät voi myöskään kiertää lakia erottamalla hallituksen jäsentä puolueen jäsenyydestä, joka on hallituksen jäsenyyden edellytys.(Halila - Tarasti: Yhdystysoikeus 2011)
VastaaPoistaEn ole seurannut - vielä- Tynkkysen erottamista. Kova päätöshän se on, mutta Timo Soini katsoi tietenkin parhaaksi potkia Tynkkysen pihalle, kun ollaan vasta vaalikauden alussa.
VastaaPoistaNostaisiko Tynkkynen kanteen ja vaatisi erottamisensa kumoamista? En oikein usko, sillä siinä ruljanssissa vierähtäisi helposti 2-3 vuotta, jos asiaa puidaan hovioikeutta myöten, 4-5 vuotta, jos asiaa yritetään viedä KKO:een asti.
Tynkkysellä ei ole persuissa tulevaisuutta, ja hänen politiikon uransa tuntuu muutenkin tyssäävän. Mutta nyt hän voitaa opintonsa loppuun ja keskittyä viihdepuolelle, josta hänellä on jo aiempia meriittejä kosolti.
Onhan tämä politiikka karnevalisoitumassa tai jo karnevalisoitunut aina huippuvirkoja ja luottamustoimia myöten Tasavallan presidentti juoksee kaikissa mahdollisissa kissanristiäisissä hauskuuttamassa pellen tavoin kuulijoita ja katsojia. Viimeksi tämä nähtiin Kirjamessuilla lauantaina, jolloin Niinistö nauratti ihmisiä ja piti Aku Ankkaa suositeltavana kirjallisuutena, jota lukemalla Suomi saadaan taas nousuun! Kohta se visisin ilmoittautuu Donnerin kanssa Big Brother -ohjelmaan.
Tynkkynen voisi tehdä rikosilmoituksen siitä, ovatko persujen puolehallituksen jäsenet ja puoluesihteeri syyllistyneet kunnianloukkaukseen. Puoluesihteerihän väittää, että Tynkkynen rikkoi henkilötietolakia ja "syyllistyi ilmeisesti rikoksiin" ja tähän seikaan puoluehallitus perusti erottamispäätöksensä.
VastaaPoistaTietosuojeluvaltuutettu Aarnio kuitenkin on Hesarissa sitä mletä, ettei Tynkkysen toiminnassa ole ollut välttämättä "mitään arveluttavaa". Yhdistyslain tuntija professori Heikki Halila, jonka isän eli prof. Jouko Halilan assistenttina olen 70-luvulla ollut, puolestaan katsoo, että Tynkkynen olisi voitu erottaa puoluehallituksen jäsenyydestä vain ylimääräisen puoluekokouksen päätöksellä.
Poliittisen puolueen varapuheenjohtaja on siis halunut keskustella puolueen linjasta.
VastaaPoistaAika matalalla on rima, jos tämä täyttää yhdistyslain vaatimuksen "jäsen on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä;"
KKO:ssa taitaa olla aiheeseen liittyen kaksi ennakkotapausta. Uuden Suomen tilausrekisteristä tuli rangaistus. Vakuutusyhtiö Kansan vakuutuskirjojen hyödyntäminen ei johtanut rangaistukseen, tosin syynä on voinut olla, ettei asianomistaja vaatinut rangaistusta. Nämä siis rikoslain puolella.
Eli Tynkkysen tapauksessa jonkun listalla olevan pitäisi tehdä asiasta tutkintapyyntö.
Onko edes joku vetoomus henkilörekisteri?
Tynkkysen listan johdanto kun taisi olla tälläinen.
Vetoomus
Me allekirjoittaneet perussuomalaiset toimijat vaadimme puoluehallitusta kutsumaan koolle yhteiskokouksen, jossa puoluevaltuusto, eduskuntaryhmä ja puoluehallitus päättävät, onko hallitusohjelmasta poikkeamisten seurauksena enää mahdollista jatkaa hallituksessa.