1. Yllätys yllätys: Hallituspuolueiden kannatus nousi maaliskuussa. Näin ainakin on tapahtunut, jos on uskominen Ylen Taloustutkimuksella teettämän gallupkysylyn tuloksia. Sen mukaan hallituspuolueiden kannatus oli maaliskuussa 48,3 prosenttia. Haastattelut tehtiin 7.-30.3.2016 ja siinä kannatusta kysyttiin yhteensä 2 914 henkilöltä. Tutkimuksen virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Puoluekantansa kertoi 58 prosenttia vastaajista. Epävarmojen vastaajien määrä oli poikkeuksellisen suuri eli 42 prosenttia.
2. Gallupkyselyn mukaan keskusta on noussut takaisin suurimmaksi puolueeksi. Sitä ilmoitti äänestävänsä 21,7 prosenttia vastanneista. Tässä on nousua 1,0 prosenttiyksikköä edellisestä kyselystä. Keskustan kannatus on nyt hieman parempi kuin viime kevään eduskuntavaaleissa (21,1 prosenttia). Vaikea sanoa, mikä on keskustan kannatuksen syy, sillä puolue on pääministeripuolue ja hallitus on epäonnistunut aika tavalla monissa asioissa.
3. Joulu-helmikuussa kärkipaikkaa pitänyt SDP putosi nyt toiseksi 20,3 prosentin suuruisella kannatuksellaan, jossa on pudotusta peräti 2,6 prosenttiyksikköä. Eniten hallituspuolueista kannatustaan nosti pääministeripuolue keskusta. Taloustutkimuksen mukaan ylemmät toimihenkilöt ja asiantuntijat ovat siirtyneet keskustan kannattajiksi, myös nuorista on tullut lisää kannattajia. Taloustutkimuksen mukaan näyttää siltä, että erityisesti työväestö, mutta myös toimihenkilöt ja osittain eläkeläiset ovat niitä ryhmiä, joissa SDP:n kannatus on laskenut eniten. SDP on vallannut persuilta takaisin suurimman työväenpuolueen aseman. Puheenjohtaja Antti Rinnettä pudonneet kannatusluvut kismittivät niin, että jätti selityksen antamisen puoluesihteeri Reijo Paanaselle.
4. Myös kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus nousi, mutta vain hivenen. Mediassa jo reilut kaksi kuukautta ennen Lappeenrannan puoluekokousta aloitettu ja esimerkiksi Jan Vapaavuoren kannattama kiihkeä kampanja puheenjohtaja Alex Stubbin kaatamiseksi ei suurista odotuksista huolimatta näytä vaikuttaneen kokoomuksen kannatuslukuihin, jotka ovat nyt 17,1 prosenttia. Siinä on nousua edellisestä kyselystä 0,2 prosenttiyksikköä.
5. Perussuomalaisten kannatus nousi 0,5 prosenttiyksikköä ja oli nyt 9,5 prosenttia. Eduskuntavaaleihin verrattuna persujen kannatus on pudonnut 8,2 prosenttiyksikköä. Persut on nyt hallitusvastuussa ja vanha puolue siinä missä muutkin puolueet. Timo Soinille pääasia oli hallitukseen pääsy, ei hallituksen harjoittama politiikka. Puolueen aallonpohja ei näytä taittuvaan, vaan persut on jämähtänyt kannatusluvuissa 5. sijalle. Tämä ei ulkoministerin salkun itselleen hamunnutta Timo Soinia tunnu haittaavan tipppaakaan, vaan hän reissaa itseensä hyvin tyytyväisenä maailmalla joutavia puhelemassa.
5. Perussuomalaisten kannatus nousi 0,5 prosenttiyksikköä ja oli nyt 9,5 prosenttia. Eduskuntavaaleihin verrattuna persujen kannatus on pudonnut 8,2 prosenttiyksikköä. Persut on nyt hallitusvastuussa ja vanha puolue siinä missä muutkin puolueet. Timo Soinille pääasia oli hallitukseen pääsy, ei hallituksen harjoittama politiikka. Puolueen aallonpohja ei näytä taittuvaan, vaan persut on jämähtänyt kannatusluvuissa 5. sijalle. Tämä ei ulkoministerin salkun itselleen hamunnutta Timo Soinia tunnu haittaavan tipppaakaan, vaan hän reissaa itseensä hyvin tyytyväisenä maailmalla joutavia puhelemassa.
6. Vihreiden suosio on viime kuukausina vaihdellut melko paljon. Vihreät on kuitenkin suositumpi kuin eduskuntavaaleissa, jolloin se sai äänistä 8,5 prosenttia. Vihreät näyttää vakiinnuttavan asemansa - ohi perussuomalaisten - maan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi 12,5 prosentin kannatuksella. Vihreät ovat olleet näkyvästi esille julkisuudessa vastustamalla mm. hallituksen koulutusleikkauksia. Ville Niinistö ja kumppaneiden jatkuva hallitukseen kohdistuma räkytys ja inttäminen esimerkiksi eduskunnan kyselytunnilla ei tunnu pahemmin haittaavan puolueen vakiäänestäjiä. Muita äänestäjiä vihreiden retoriikka ei ymmärrettävisä syistä sen sijaan miellytä.
7. Vasemmistoliitto menetti gallupkannatustaan 0,6 prosenttia.. Puolueen kannatus on nyt 8,3 prosenttia. Kaiken kaikkiaan vasemmiston kannatus on pudonnut, kun demaritkin putosivat kakkosijalle. Paavo Arhinmäen karisma, jos sellaisesta on voitu edes puhua, on kadonnut lopullisesti, joten ei ole ihme, että Paavo ilmoitti jo viime marraskuussa väistyvänsä puheenjohtajan pallilta. Seuraajaehdokkaiden tasokaan ei päätä huimaa - mm. Aku Hirviniemen sisko Anna-Kaisa Pekonen - joten vasurit näyttävät jumittuvan lopullisesti alle 10 prosentin puolueeksi.
8. Pienistä puolueista RKP nosti hieman kannatustaan ja hätyyttelee nyt viiden prosentin kannatusta. Puolueen puheenjohtaja Carl Haglund ilmoitti viikko sitten tekevänsä arhinmäet eli väistyvänsä pettyneenä puheenjohtajan paikalta. Haglund on pettynyt siihen, ettei RKP:tä, vaikka se on ollut ikuisuuden hallituspuolueena, huolittu Sipilän hallitukseen ja häntä ministeriksi. KD:n eli kristillisdemokraattien kannatus tippui hieman ja on nyt puolueelle hyvin tavanomaisesti 3,6 prosenttia.
...ihanko tosissaan blogisti esittää että merkittävä osa kansasta seuraa mitä kyselytunneilla tapahtuu? Minä luulen että tavallinen liikkuva äänestäjä kuulee niistä korkeintaan jos uutislähetyksessä näytetään pätkä jostain puheenvuorosta.
VastaaPoistaEn ole tuollaista missään todennut tai "esittänyt"!
VastaaPoistaNe seuraavat, joilla on mielenkiintoa asiaan ja tilaisuus kyselytuntien katsomiseen. Kyllä kyselytunteja kannattaa silloin tällöin katsoa eikä jättää politiikan seuraamista vain joidenkin uutispätkien varaan. Tuollaiseen "pätkäseuraamiseen" voi sisältyä vaara, että äänestäjä tulee liikkuneeksi väärään suntaan tai puolueeseen. Eduskunnan kaikki täysistunnot lähtetään suorina verkossa.
Merkittävin tulos taisi olla, että tuon ryhmän "ei osaa sanoa/ei tahdo sanoa" osuus on edelleen nousussa. Nyt kantansa ilmaisi enää vain 58 % vastanneista. Kertonee yleisestä tyytymättömyydestä politiikan tekoon ja voi tehdä kannatuslukemat hyvin heilahdusalttiiksi.
VastaaPoista