Stubb tiedotustilaisuudessaan 15.6.
1. Kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi valittin Lappeenrannan puoluekokouksessa sisäministeri Petteri Orpo. Hän voitti toisella äänestyskierroksella istuvan puheenjohtajan Alexander Stubbin, Orpo sai äänistä 55 ja Stubb 45 prosenttia. Pertteri Orvosta tulee samalla uusi valtiovarainministeri. Kielikeskuksen mukaan oikea taituvusmuoto on tosiaan "Orvon". Petteri Orpo haluaa kuitenkin itse käyttää muotoa "Orpon".
2. Juha Sipilän vuoden päivät istunneesta hallituksesta on tähän saakka käytetty lyhennettä SSS -hallitus, joka tulee kolmesta nimestä eli Sipilä, Soini ja Stubb. Nyt SSS -hallituksen korvaa SOS -hallitus, niin kuin Timo Soini Lappeenrannan kokouksen jälkeen huomautti. Kuten tiedämme, SOS on kansainvälisillä morseaakkosilla annettava hätämerkki, jonka arvellaan tulevan sanoista Save Our Souls (Pelastakaa sielumme).
3. Olisiko SOS jonkinlainen hätätilahallitus? Tämän aika näyttää. Hiljattain on annettu ymmärtää, että Suomella olisi kahdeksan laihan eli lamavuoden jälkeen edessään vihdoin taloudellisen kasvun jakso. Tästä ei ole kuitenkaan vielä riittävää varmuutta. Se että bkt on kasvanut noin prosentin verran, ei voida tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Todettu kasvu perustuu yksinomaan kotimaisen kulutuksen, ei viennin kasvuun.
4. Suomen vienti ei ole osoittanut vieläkään kunnolla elpymisen merkkejä. Työttömyys ei ole vähenemässä, pitkäaikaistyöttömyys sen kun vain kasvaa. Kiky -sopimus saatiin reilun vuoden kestäneen hirmuisen ja jopa koomisia piirteitä saaneen väännön ja satojen neuvottelujen jälkeen kasaan. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä ei vielä riitä. Monet jopa katsovat, että Kiky ei itse asiassa ratkaise mitään, vaan siitä saattaa olla päin vastoin vain harmia. Paikallinen sopiminen on aivan alkutekijöissään. Hallituksen tavoitteena oli alun perin 110 000 uuden työpaikan luominen hallituskauden aikana, mutta nyt hallitus arvio, että olisi hyvä, jos Kikyn avulla saataisiin edes 35 000 uutta työpaikkaa.
5. On helpo ennustaa, ettei tämäkän tavoite tule toteutumaan. Kaikki kolme suurta luottoluokittajaa, viimeksi Moody`s ovat laskeneet Suomen kolmen A:n luottoluokituksen Aa:han tai Aa+:aan. Moody'sin analyytikkojen mukaan Kiky -sopimus ei saa Suomen taloutta nousuun. Luottoluokittajan mukaan liian suuret palkat, joita Kikyllä on pyritty hillitsemään, eivät ole Suomen talouden suurin ongelma. Ongelma on siinä, etteivät ulkomaiset sijoittajat investoi Suomeen, koska täällä ei valmisteta riittävästi tuotteita, joilla olisi kansainvälistä menekkiä. Yritysveroprosenttia laskettiin joitakin vuosia sitten roimasti, ja monilla suurilla yhtöillä menee hyvin, mutta niiden voittoja ei käytetä investointeihin, vaan ne jaetaan kasvavina osinkoina omistajilleen.
6. Miksi Alex Stubb (48) piti vaihtaa Petteri Orpoon (47) ja ketkä hänet halusivat syrjäyttää? Itse en olisi, jos olisin kokoomuksen jäsen, halunnut antaa kenkää Alexille enkä valita Petteri Orpoa hänen tilalleen.
7. Alexin isä Göran Stubb osui Lappeenrannan äänestyksen jälkeen naulan kantaan todetessaan, että "poikani suosio katosi vihakampanjaan". Tämä kampanja oli nähtävissä pian sen jälkeen kun Alexista tuli pääministeri ja Stubbin edeltäjän Jyrki Kataisen lähdettyä komissaariksi Brysseliin. Alexin naama otettiin tikkatauluksi ja kaikki hallituksen epäonistumiset, niin Stubbin omat kuin Juha Sipilän hallituksen, kadettiin kylmästi Stubbin niskaan. Politiikan toimittajat Pekka Ervastista ja Timo Haapalasta alkaen oikein kaivamalla kaivelivat Alexin vikoja ja kailottivat niitä kirjoituksissaan ja tv-kommenteissaan.
8. Ervastit, haapalat ja muut toimittajat eivät olleet liikeellä yksin ja omasta aloitteestaan. Heillä oli tarkka tieto, mitä ne, jotka eivät voineet sietää Alex Stubbia, halusivat ja tahtoivat toimittajien kirjoittavan ja puhuvan - Alex Stubb oli syrjäytettävä puheenjohtajan pallilta ja hallituksesta. Viha- tai kostokampanja on oikeaan osunut sana kuvaamaan prosessia. Kampanja pantiin käytiin melko pian kohta kaksi vuotta sitten pidetyn puoluekokouksen jälkeen, jossa Stubb kaikkien ylläthykseksi kukisti Paula Risikon ja suurena ennakkosuosikkina pidetyn Jan Vapaavuoren.
9. Jan Vapaavuori ei voinut sietää tappiotaan Stubbille, hän oli huono häviäjä. Hän vannoi mielessään kostoa, ja mikäpä olisi ollut parempi paikka toteuttaa aie kuin lähestyvä Lappeenrannan puoluekokous. Vapaavuori, joka oli tullut nimitetyksi Euroopan investointipaikan hallituksen jäseneksi julkaisi viime maaliskussa kohua herättäneen "muistelmateoksen" Puoliholtiton Suomi. Siinä tämä useampikertainen ministeri ja kokenut kansanedustaja purki mieltään ja katkeruuttaan ja syytti istuvaa hallitusta ja sen edeltäjiä voimakkaasti huonosta taloudenhoidosta. Näin tapahtui, vaikka mies oli itse ollut kauan hallitusvastuussa, jolloin hän olisi voinut vaikuttaa kertomiensa virheiden ja epäkohtien korjaamiseen.
10. Kirjassaan Vapaavuori syytti rivien välistä Alex Stubbia räikeällä ja suorastaan irvokkaalla tavalla. Vapaavuoren mukaan Kataisen erottua hallituksesta maassa olisi tullut järjestää uudet vaalit, mutta niitä Stubb ei halunnut, koska se olisi merkinnyt hänen pääministeritiensä katkaisua. Vapaavuoren mukaan eduskuntaan on valittu monia sellaisia, jotka eivät sinne kuulu, ja monet niistäkin, jotka kuuluvat, kekkaloivat viihdeohjelmissa, tikkakisoissa ja yökerjojen avaiskutsuissa. Viittaus Stubbiin tulee selvästi esiin kun Vapaavuori toteaa, että "johtaviinkin posteihin pääsee aika ajoin kipuamaan myös patologisia narsisteja, joille politiikan sisällöllä ei ole koskaan muuta kuin välinearvoa heidän omalle julkisuuskuvalleen".
11. Jan Vapaavuori ei toki kirjoittanut kirjaansa hetken huumassa, vaan hänellä oli Luxemburgin pankin hiljaisuudessa yllin kyllin eli reilu vuosi aikaa suunnitella kirjansa sisältöä, väsätä opustaan ja hioa tekstinsä puoliherjaavia sanakäänteitä. Kirja ilmestyi juuri "sopivasti" eli pari kuukautta ennen Lappeenrannan puoluekokousta, jolloin Stubbin kiivaimmat vastustajat, kuten esimerkiksi Hjallis Harkimo ja Eero Lehti, terävöittivät Stubbin kritisointiaan ja hakivat sopivia vastaehdokkaita puheenjohtajan vaaliin. Vapaavuoren kirja oli tähdätty paljolti juuri Alex Stubbia vastaan ja sen tarkoituksena oli estää Stubbin uudelleen valinta puolueen puheenjohtajaksi.
12. Mutta mistä sitten sopiva vastaehdokas Stubbille? Oli ennenkuulumatonta, että suuri hallituspuolue vaihtaa kesken hallituskauden puheenjohtajaansa, joka joutuisi, jos manööveri onnistuisi, lopettamaan työnsä myös maan hallituksen toiseksi tärkeimpänä ministerinä. Jan Vapaavuori ei ollut itse halukas Stubbin haastajaksi, vaikka mieli olisi toki kovasti tehnyt. Katseet kääntyivät tämän jälkeen sisäministeri Petteri Orpoon, jota on, jostakin syystä, pidetty Juha Sipilän hallituksen parhaana ministerinä.
13. Petteri Orpo ilmoitti vielä noin 1,5 - 2 kuukautta sitten, ettei hän missään tapauksessa halua haastaa Stubbia puheenjohtajakisassa. Mutta kuten politiikassa usein tapahtuu, johtavat poliitikot voivat kääntää takkinsa nopeasti, jopa yhden yön aikana. Orpoa maaniteltiin lähtemään kaatamaan Stubbia. Kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö ilmoitti vastustavansa Stubbin uudelleenvalintaa. Eero Lehti mörisi Stubbin kelvottumuutta, ja samalla asialla oli Hjallis Harkimo, joka näytti nauttivan ilkeillessään Stubbille. Hjallis jopa ilmoitti harkitsevansa itse Stubbin haastamista, jollei muita halukkaita puuhaan ilmoittautunut. Kukaan ei toki ottanut Hjalliksen ilmoitusta todesta.
14. Tämän jälkeen kisaan ilmoittautui Elina Lepomäki, vaikka kaikki tiesivät tasan tarkkaan, ettei hänellä olisi mahdollisuuksia Stubbin kaatimiseksi. Ja yllätys yllätys, puheenjohtajan pesti alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa myös Petteri Orpoa, jonka ilmoitus Stubbin haastamisesta saatiin aika pian. Iltapäivälehtien toimittajat, timohaapalat ja pekkaervastit suorastaan riemastuivat ja kirjoittivat kilvan analyyseissään, että pelihän on nyt selvä: Stubbilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kisassa, vaan Petteristä leivotaan Lappeenrannassa kokoomuksen uusi puheenjohtaja. Hjallis Harkimo saattoi ilmoittaa, ettei hän lähdekään puheenjohtajakisaan, vaan kannattaa Orpoa.
15. Kuka lopullisesti käänsi Petteri Orpon pään? Minusta tämä oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kaikki politiikkaa seuranneet tietävät, että Sauli Niinistön ja Alex Stubbin välit ovat olleet viiileät. Niinistö ei voi sietää Alexia, joka on Saulin mielestä ollut liian hölösuinen ja suorapuheinen mm. Nato-kannanotoissaan. Niinistö ei halunnut, että Alex Stubb istuu hänen johtamassaan hallituksen ulko- ja turvallisuspoliittisessa ryhmässä. Oiva keino pudottaa Alex kuvioista oli syrjäyttää hänet kokoomuksen johdosta ja hallituksesta. Niinistö ymmärsi, että Petteri Orpo oli se henkilö, joka kykenisi tähän. Inhottava ja katala temppu presidentti Niinistöltä, mutta tämä kertoo vain, miten raadollista politiikka on aina huipputasoa myöten.
16. Pari kolme viikkoa ennen Lappeenrannan kokousta julkisuuteen vuodettiin ikään kuin vaivihkaa, miten Sauli Niinistö ja Jenni Haukio olivat kutsuneet Petteri Orpon vaimoineen vieraakseen Mäntyniemeen tai Espoon kotiinsa. Tämä painoi lopullisesti kokoomuslaisten puoluekokousedustajien ajatuksissa vaakakupin Orpon hyväksi. Vierailua tulkittiin, kuten tarkoitus olikin, niin, että Sauli Niinistö haluaa Petteri Orposta kokoomuksen puheenjohtajan ja uuden ministerin Alex Stubbin tilalle. Kyläilytiedon vuotaminen julkisuuteen oli harkittu asia ja suunniteltu juttu.
17. Alex Stubb ei kuitenkaan luovuttanut, vaikka hän varmaankin tiesi, ettei hänellä ollut kerrotuissa oloissa mahdollisuuksia uusia puheenjohtajan paikkaa. Stubb taisteli kunniaakkasti ja säilytti kasvonsa puoluekokouksen loppuun saakka. Stubb otti tilanteen haltuunsa myös loppupuheessaan, jossa hän onnitteli vilpittömästi Petteri Orpoa. Salissa koettiin tunteikas hetki, kun Alex kiitti paikalla ollutta isäänsä Görania ja vaimoaan Suzannea. Myös jotkut Petteri Orpon kannattajista nieleskelivät Alexin puheen aikana kyyneleitä. Yksi näistä oli ministeri Lenita Toivakka, joka oli vain paria päivää ennen Lappeenrannan kokousta ilmoittanut vaihtavansa leiriä eli siirtyvänsä Stubbin joukoista Petteri Orpon kannattajaksi. Toivakka teki tämän julkisesti, sillä hän haluaa säilyttää ministeripaikkansa Petteri Orpon uusiessa puolueen ministerilistaa. Saa nähdä, onnistuuko Toivakan manööveri, monet ovat veikaneet, että hallituksen heikoimpiin ministereihin koko ajan kuulunut Toivakka menettää ministeripostinsa.
18. Göran Stubb totesi Lappeenrannassa, että kokoomuslaiset "heittivät hienon pojan syrjään". Tähän on helppo yhtyä, kun otetaan huomioon, miten karsismaattinen, kansainvälinen ja eurooppalaisten poliittisten johtajien keskuudessa pidetty ja arvostettu poliitikko Alex Stubb on. Hän on kielitaitoinen ja rento, mutta samalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan erinomaisesti hallitseva henkilö, joka on tullut hyvin toimeen esim. Englannin pääministeri David Cameronin ja Saksan Angela Merkelin kanssa. Stubb on valmistunut filosofian tohtoriksi arvostetusta London of School of Economcista ja hän toimi ennen politiikkaan siirtymistään ulkomailla yliopiston tutkijana ja Suomessa EU-virkamiehenä. Stubb on käymissään vaaleissa maan ykkösääniharava. Ministerinä Stubb on ollut kahdeksan vuotta putkeen, ensi maanantaina hän tulee olleeksi ministerinä tasan 3 000 päivää. Stubb on toiminut ulkoministerinä ulkomaankauppaministerinä, pääministerinä ja viimeksi valtiovarainministerinä.
19. Ulkoministerin salkku olisi ollut Juha Sipilän hallituksessa Alex Stubbille oikea posti. Kaikki odottivat, että hallituksen toiseksi suurimman puolueen eli persujen puheenjohtaja Timo Soini olisi valinnut itselleen valtionvarainministerin salkun, sillä sitä pidetään yleisesti hallituksen toiseksi tärkeimpänä tehtävänä. Mutta toisin kävi, sillä Timo Soini valitsi ulkoministerin salkun. Soini tiesi, että ulkoministerin tehtävä on nykyoloissa paljon helpompi kuin valtiovarainministerin raskas paikka.
20. Myös tässä valinnassa Sauli Niinistöllä oli sormensa vahvasti pelissä. Muistan hyvin, miten Soini kertoi ministeripaikkoja täytettäessä kävelleensä Smolnasta Kauppatorin ympäri ja soittaneensa "pari puhelua". Toisen niistä hän otti melkoisella varmuudella presidentti Niinistölle. Niinistö ilmoitti Soinille, ettei hän halua Alex Stubbista ulkoministreriä ja kehotti Soinia ryhtymään ulkoministeriksi. Näin Timo Soini sitten saapastelee itseensä sangen tyyväisen oloisena ympäri maailmaa kollegojaan tapaamassa. Soinille ollaan jo nyt petaamassa seuraavien vaalien jälkeen suurlähettilään virkaa Lontossa. Soinin puolue on menettänyt vaalien jälkeen lähes puolet kannatuksestaan, kokoomuksen kannatus on sitä vastoin samaa luokkaa kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.
21. Kokoomuslaiset eivät tehneet ulkopuolisen mielestä kovinkaan järkevästi syrjäyttäessään "hienon ja kansainvälisen pojan" ja ottaessaan hänen tilalleen puhtaasti kansallisen Petteri Orpon. Petteri on lähtöisin Köyliön perämettistä ja tullut ylioppilaaksi Säkylän lukiosta. Kansainvälistä kokemusta hänellä ei ole. Hän on pyörinyt koko ikänsä - Orpo on jo 47-vuotias - kokoomuspolitiikan kuvioissa, ensin kunnallispolitiikassa ja maakuntakuvioissa ja vuodesta 2007 lähtien kansanedustajana. Hän hymyilee alituisesti ja on aina valmis uusiin tehtäviin kuin partiopoika. Orpo ei ole turhalla pituudella pilattu; kuvissa Alex Stubb näyttäisi olevan Orpoa päätä pidempi. Orpo vakuuttaa vakuuttamasta päästyään, että hän tuntee kokoomuksen kentän, "olen myynyt makkaraa kokoomuksen tilaisuuksissa jo ainakin 25 vuoden aikana", haluaa pitää huolta "ihmisten arjesta" ja muuta sellaista mukavaa ja ympäripyöreää, jolla ei ole käytännössä juuri minkäänlaista merkitystä, mutta joka upposi sellaisenaan kokoomuksen puoluekokousväen pirtaan - "kun kerran presidenttikin haluaa Petterin".
22. Ammoin talonpoika Lalli surmasi Köyliön järven jäällä Ruotsin piispan Henrikin. Nyt Köyliön toinen suuri poika Petteri löi puoliruattalaisen Alexanterin maanrakoon Lappeenrannassa.
23. Kampanjansa aikana Petteri Orpo moitiskeli hallitusta ja vaati kokoomuksen ministeriryhmältä tiukempia otteita. Mitä ihmettä, eikö tämä Petteri ole istunut Stubbin ja nyt Juha Sipilän hallituksessa ja kuulunut koko ajan hallituksen terävimpään kärkeen ja erilaisiin ministerivaliokuntiin! Miksi hän ei ole siis pannut tuulemaan, ollut "tiukka" ja vaatinut hallitusohjelman noudattamista ja/tai siihen tehtäviä muutoksia jne., kun hänellä on ollut siihen mitä mainioin tilaisuus?
24. Petteri Orpon puheenjohtajakaudella juuri mikään ei tulle tulee ainakaan tällä vaalikaudella hallituksessa muuttumaan. Tästä monet kokeneet poliitikot, aina kokoomuksen entisestä puheenjohtajasta Ilkka Suomisesta lähtien, samoin kuin vakavasti otettavat politiikan toimittajat ovat olleet yhtä mieltä. Hallituksen johto on ja pysyy selkeästi Juha Sipilän ja keskustan hanskassa. Persut myötäilevät keskustaa, Timo Soini ja hänen ministerinsä tuskin korviaan lotkauttavat Petteri Orpon vaatimuksille.
25. Tämä nähtiin välittömästi Lappeenrannan puoluekokouksen jälkeen. Lappeenrannassa pitämässään "linjapuheessa" Petteri Orpo vaati kokoomuksen hallituspolitiikan tiukentamista, muutoksia hallitusohjelmaan ja ministereiden lukumäärän nostamista. Mutta mitä tapahtui? Juha Sipilä vastusti Orpon mainittuja suunnitelmia ja eilen hallituksen johtotroikka - siis SOS - ilmoitti, että ministereiden määrää ei nosteta eikä hallitusohjelmaa tarvitse muuttaa.
26. Kuka seuraaa Petteri Orpoa sisäministerinä ja tapahtuuko kokoomuksen nelihenkisessä ministeriryhmässä muita muutoksia? Tämä selviää lopullisesti ensi viikon tiistaina. On kaavailtu, että varapuhemies Paula Risikosta tulisi uusi sisäministeri, mutta tämä merkitsisi sitä, että kokoomus joutuisi valitsemaan myös uuden varapuhemiehen. Lenita Tovakka ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat olleet kokoomuksen heikkoja lenkkejä hallituksessa.
27. Todennäköistä on, että ainakin Toivakka joutuu lähtemään hallituksesta. Hjallis Harkimo ilmoitti tänään, että hän haluaisi uudeksi ulkomaankauppaministeriksi, koska hänellä on tehtävään tarvittava pätevyys; hän on "tehnyt kauppaa" koko ikänsä. Hjallis vaatii Orpolta tietenkin korvaukseksi ministeripaikan, koska ryhtyi kannattamaan Orpoa puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Hjallis vetosi myös siihen, että istuuhan siellä hallituksessa myös Anne Bernerkin". Hehheh ja voi hyvät hyssykät mitä peliä"!
28. Alex Stubb piti pari tuntia sitten tiedotustilaisuuden Vanhan kauppahallin nurkalla. Hän kertoi, että Petteri Orpo oli tarjonnut hänelle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin paikkaa hallituksessa, mistä Stubb oli kuitenkin kieltäytynyt. Stubille oli tarjottu myös eduskunnan varapuhemiehen paikkaa, muka sekään ei ollut Stubbille kelvannut. Stubb kertoi vetävänsä hieman henkeä ja pysyttelevänsä kansanedustajana. On esitetty kaavailuja, joiden mukaan Stubbille olisi tarjottu paikkaa euroopalaisista yliopistoista, muun muassa Belgiasta.
29. Syksyllä nähdän, mihin suuntaan Alex Stubbin ura lähtee kehittymään. Sitä ennen hän voisi keskittyä harjoittelemaan maratonjuoksua ja tähdätä tosissaan kolmen tunnin alitukseen.
Petteri ja Niina - kuin samasta puusta veistetyt
Jan Vapaavuori, tämä hieman pöyhkeän oloinen entinen nuorisorikollinen.
VastaaPoista"Petteri Orpo moitiskeli hallitusta ja vaati kokoomuksen ministeriryhmältä tiukempia otteita."
VastaaPoistaJuuri tuo kokoomuksen nillitys on ärsyttävää: yritysmyönteisen Sipilän hallitus tekee kokoomukselaisinta politiikkaa vuosikymmeniin ja Berner ottaa syyt niskoilleen. Jos nyt kepu saa maakuntahallinto - huom. Ilman verotusoikeutta - se on helppo peruuttaa seuraavan vasemminto-vihreän hallituksen toimesta.
Niinkuin blogisti oikein totesi Stubbin kukistumisen alkusyy on Timo Soini: jos tämä olisi kantanut vastuun ja ryhtynyt valtionvarainministeriksi, Stubbista olisi tullut ulkoministeri, joka olisi saanut loistaa ydinalueellaan. Mutta koskas populisti vastuunsa kantaa, Soini halusi mielummin tehdä Pekka Vennamot!
VastaaPoistaTotesin kyllä blogijutussa (kohta 20), että presidentti Niinistö saattoi olla suurin syy siihen, että Stubb ei päässyt Sipilän hallituksen ulkiministeriksi. Niinistön välit Stubbin kanssa ovat olleet tunnetusti jo pitkään viileät.
VastaaPoistaNiinistö ei välttämättä olisi ollut innostuut, jos Stubb olisi jatkanut hallituksessa Lenita Toivakan tilalla ulkomaankauppa-ja kehitysministerinä. Tällöin Stubb olisi palannut ulkoministeriöön ja jatkanut istumista tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.
Kyllä minä toivon kokoomukselta rohkeutta valita ministeriksi Elina Lepomäki, älykäs ja osaava nainen.
VastaaPoistaEivätkö kaikki kokoomuslaiset kansanedustajat ole "älykkäitä ja osaavia"?
VastaaPoistaAlexander Stubb on istunut Sipilän hallituksessa valtiovarainministerinä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa (utva). Tukee heikosti blogistin väitettä "Niinistö ei välttämättä olisi ollut innostuut, jos Stubb olisi jatkanut hallituksessa Lenita Toivakan tilalla ulkomaankauppa-ja kehitysministerinä".
VastaaPoistaNiinistö on sietänyt Stubbin istumista utvassa vain "pitkin hampain".
VastaaPoista"presidentti Niinistö saattoi olla suurin syy siihen, että Stubb ei päässyt Sipilän hallituksen ulkiministeriksi."
VastaaPoistaJos Soini olisi ryhtynyt valtionvarainministeriksi, ei tasavallan presidentillä nykyisen perustuslain mukaan olisi ollut "lihaksia" estää Stubbin pääsyä ulkoministeriksi. Niinistöllä ei ole Kekkosen valtaa.
Tähän mennessä Stubbin syrjäyttäminen on tuottanut kokoomukselle poliittisen tappion. Alex pitänee eduskunnassa "vapaavuoren" ja häipyy Suomesta muihin tehtäviin.
VastaaPoistaOrvon seuraava poliittinen koetinkivi on oman hallitusryhmän uusiminen. Siinä hän joko osoittaa johtajuutta tai sitten ei.
Äänestin Niinistöä, vaikka minulla on SDP:n jäsenyys. Eihän tuo fundeeraaja ole vieläkään saanut selkokieliseksi Nato-kantaansa. Suomalaisille riittää poliitikkojen epäselvä mumina osoitukseksi fiksuudesta. Se on niin väärin.
Stubb kantoi vastuunsa loppuun kuin mies. Orpolla tulee vielä kovat paikat, kokenee Itälän, toisen mukavan miehen kohtalon.
VastaaPoistaStubbin nousu ja tuho lienee koko Suomen poliittisen historian nopein. En ainakaan muista ainuttakaan poliitikkoa jonka suosio olisi noin nopeasti sulanut. Blogisti syytti kirjoituksessaan jokseenkin kaikkea muuta, kuin Stubbia itseään. Kyllähän totuus on kuitenkin se ettei Stubbista ollut kokoomuksen johtajaksi, ja vielä vähemmän pääministeriksi. Ei vain taito, eikä kyky riittänyt. En väitä että Orpo olisi yhtään sen parempi vaihtoehto, mutta jotain oli tehtävä, ja puheenjohtajan vaihto oli ihan järkevä ratkaisu. Aika näyttää miten Orpon käy. Harmi ettei Vapaavuori lähtenyt mukaan, koska hän olisi lyönyt Orpon selvästi. Vapaavuori näyttää ikäänkuin kostavan kokoomukselle, eikä lähde enää ehdokkaaksi, kun eivät viimeksi tajunneet äänestää häntä. Kosto on suloinen.
VastaaPoistaStubb on EU-byrokraatti, ja jossakin Brysselin norsunluutornissa on hänen oikea paikkansa. Veikkaan että viimeistään vuoden sisällä Stubb ilmoittaa että jättää kansanedustajan tehtävänsä ja siirtyy johonkin korkeaan virkaan Euroopassa. Joten Stubbin varamiehen, kuka lieneekään, kannattaa jo alkaa silittelemään pukuaan. Tai hamettaan.
Jaksaisiko blogisti kommentoida ratkaisua KKO:2016:42? Prosessuaalisesti mielenkiintoista on, että tapauksessa vastaaja ei missään oikeusasteessa vastannut syytteeseen, ja että vaikka hovi hyväksyi syyttäjän vaatimuksen, valitti syyttäjä kuitenkin asiasta korkeimpaan oikeuteen vaatien syytteen hylkäämistä. Kyse lienee ollut siitä, että syyttäjä on halunnut saada tähän oikeuskysymykseen lopullisen ratkaisun. Onko tällainen itseään vastaan valittaminen yleistä?
VastaaPoistaSyyttäjällä on kiistatta oikeus valittaa tuomiosta syytetyn eduksi mm. silloin, kun syytetty on tuomittu teosta, jonka osalta syyttäjälle (vasta) langettavan tuomion jälkeen selviää, ettei ko. teko olekaan rangaistava eli rikos. Ratkaisussa KKO 2016:42 selostetussa tapauksessa on kyse juuri tällaisesta tilanteesta.
VastaaPoistaSyyttäjä ei ko. tapauksessa asiallisesti ottaen valita "itseään vastaan", sillä syyttäjän ei aja oikeudessa omaa etuaan vaan toimii prosessissa julkisen vallan edustajana, siis virkamiehenä eli "virallisena syyttäjänä" kuten sanonta kuuluu. Syyttäjällä on velvollisuus huolehtia siitä, että oikeus tapahtuu ja että ratkaisu on lainmukainen. Jos syytetyn syyksi luettu teko ei olekaan rikos, on syyttäjällä oikeus ja myös velvollisuus valittaa ja vaatia tuomion kumoamista. Näin esityisesti silloin, kun syytetty ei itse valita tai ole edes tietoinen koko asiasta, kuten ratkaisussa 2016:42 selostetussa tapauksessa on ilmeisesti ollut asian laita.
Onhan se Stubb fiksu ja filmaattinen, mutta 3000 päivä ministerinä, eikä kukaan osaa sanoa mitä hän on saanut aikaiseksi. Samoin se osaamisen ydin ja politiikan sisältö on jäänyt mulle hämäräksi. Ei sen puolen Orpo vaikuttaa ihan samanlaiselta hepulta kuin Stubb ja Katainen, tyylikäs tynnyri, mutta tyhjä.
VastaaPoistaVoi voi! Anonyymi on täysin ulalla politiikanteosta!
VastaaPoistaHallituksessa yksikään ministeri ei saa aikaan mitään merkittävää yksin. Hallitus on usein puolueiden ministereistä koostuva kollegio, joka toimii ja päättää yhdessä sen mukaan mitä hallitusta päätettäessä ja hallitusohjelmassa on sovittu. Hallitus tekee päätöksensä yksimielisesti, sooloilua ja äänestyksiä ei juuri koskaan sallita.
Valtiovarainministeriö, jota Stubb on viimeksi johtanut, on hallituksen tärkein ministeriö. Ministeri tekee lukemattomia pienempiä päätöksiä yksin, mutta hänen tärkein tehtävänsä on valmistella hallituksen käsittelyyn tulevat julkista taloutta ja esim. verotusta koskevat asiat.
SE, mitä joku ministeri tekee, ei vielä riitä, vaan tärkeätä on myös se, miten hän toimii ja minkälaista arvostusta hän naauttii, ei vain kotimassaan, vaan myös ulkomailla ja nykyisin varsinkin EU:n toimielimissä. Onko hän tuppisuu vaikenija á la Antti Rinne vai Alex Stubbin kaltainen karismaattinen ja kansaivälinen tyyppi, joka puhuu sujuvasti 4-5 eri kieltä ja tulee hyvin toimeen suurten maiden pääministereiden ja valtiovarainministereiden kanssa.
Kuten Matti Apunen tänä aamuna TV1:n Jälkiviisaissa totesi, Alex Stubb oli ja on vm. suhteessa aivan erinomainen ja häntä pidetään EU:n johtoelimissä jopa brittiministereitä hauskempana ja nokkelampana tyyppinä.
Tullessaan valituksi puolueensa puheenjohtajaksi 2014 Alexander Stubb mainosti itseään uuden poliittisen kulttuurin edustajana. Puolueen edustajat ovat mediassa kertoneet, että Stubb toi eduskuntaryhmän työskentelyyn uutta avoimuutta. Tieto kyllä kulki Stubbin, hallituksen ja ryhmän välillä. Tiedon kulun laatuun ei kuitenkaan oltu tyytyväisiä. Se oli pintapuolista kuuntelua ilman vaikutusta. Stubb oli johtaja ja eduskuntaryhmä toimi taustalla kuin kreikkalaisen tragedian kuoro; it looks on, but there is not much it can do but say 'Woe!'.
VastaaPoistaAnonyyminä on helppoa heitellä herjoja ja väitteitä, joiden tueksi väittäjällä ei ole esittää minkäänlaista näyttöä.
VastaaPoistaHankalassa tilanteessa Kokoomuksen johtavat ministerit vaihtavat taas salkkuja. Toivon ja luotan, että se tapahtuu, koska puolue tietää saavansa maan asioita paremmin eteenpäin näillä ratkaisuilla. Salkunvaihdoksista kesken hallituskauden on muodostunut huono perinne ja luulisi etenkin Kokoomuksen jo oppineen, että ratkaisu ei ole hyvä.
VastaaPoistaSOS-hallitus voi jo juhannuksena joutua aivan uudenlaisen tilanteen eteen. Brittien äänestystuloksen ennakoidaan olevan kielteinen ja sillä jos millään on koko Eurooppaa heiluttava vaikutus. Jotenkin kuvittelen, että nimenomaan valtiovarainministeriö on tehnyt erilaisia arvioita vaikutuksista. Orpo päässee siinä tilanteessa kunnon tulikokeeseen, vaikka eiköhän Sipilä laadi roadmapin ja toimi kapellimestarina.
Suhteet muuhun Eurooppaan on brexitin sattuessa todella tärkeät, mutta vielä tärkeämpi on suomalaisten poliitikkojen keskinäinen luottamus ulkopolitiikassa. Talousmaailma ei jää odottamaan ratkaisuissaan, vaikka eurooppalaisilla poliitikoilla kestäisikin kauan Brittien irrottamisessa. Valtiollisia etuja on turvattava heti tuloksen jälkeen. Onkohan ulkopoliittinen yhtenäisyys brexitin sattuessa yksi syy, jonka vuoksi Kokoomus on halunnut vaihtaa ministereitään? Monet sopimukset menevät varmasti uusiksi brexitin sattuessa ja jos luottamusta ei ole, voi olla hankalampi neuvotella. Stubb ajoi Sipilän heti hallituksen muodostuksen jälkeen ahtaalle. Jos Sipilä olisi ilmoittanut ennen puoluevaaleja vahvan tuen valtiovarainministerilleen kuvittelisin, että Kokoomuksen kenttäväki olisi noteerannut sen vaaleissa.