2. Ylen Taloustutkimuksella heinä-elokuussa teettämän ja eilen julkaistun tutkimuksen mukaan keskusta on edelleen selvästi maan suosituin puolue, sen kannatukseksi saatiin nyt 21,8 prosenttia. Tässä luvussa on kannatuksen lisäystä 0,7 prosenttiyksikköä.
Ylen kannatuskysely
3. Edellisessä mittauksessa toiseksi suosituin puolue eli kokoomus putosi nyt kolmanneksi 17,6 prosentin kannatuksellaan, laskua 1,0 prosenttiyksikköä. SDP sen sijaan lisäsi kannatustaan 0,7 prosenttiyksiköllä ja ohitti kokoomuksen 18,9 prosentin kannatuksellaan.
4. Vihreät on edelleen maan neljänneksi suosituin puolue, kannatusta oli nyt 13,7 prosenttia, jossa on laskua 0,4 prosenttiyksikköä. Viidenneksi suurin puolue on vasemmistoliitto, 9,8 prosenttia, nousua 0,6 prosenttiyksikköä. Perussuomalaisten kannatus laskeen yhä, nyt persuille mitattiin enää 7,6 prosenttin kannatus; laskua kuukautta aikaisemmasta mittauksesta 1,0 yksikköä. Tämän jälkeen tulevat minipuolueet eli RKP ja KD, joille kummallekin saatiin kyselyssä 4,3 prosentin kannatus.
5. Vaikuttaa siltä, että keskustan ei tarvitse tehdä hallituksessa juuri mitään ja silti sen kannatus pysyy vankkana. Puolueella ja Juha Sipilällä menee siis hyvin, mutta miten on maan ja Suomen kansan laita? Paljon, todella paljon huonommin, kun katselee yhä edelleen, nyt jo ilmeisesti yhdeksättä vuotta peräkkäin, alaspäin sojottavia talouskäyriä ja toisaalta edelleen kasvussa olevia työttömyyslukuja. Hallituksen asettama tavoite 110 000 uudesta työpaikasta tämän hallituskauden aikana on tietenkin täyttä utopiaa.
6. Kokoomus vaihtoi kesäkuussa puheenjohtajakseen Petteri Orpon, presidentti Sauli Niinistön ja sellaisten mediapersoonien kuin esimerkiksi Pekka Ervastin ja Timo Haapan avustuksella ja vahvalla Alex Stubbin vastaisella agiteerauksella. Niinistö ei ole koskaan pitänyt Stubbista, joka ei perisuomalaista hidasliikkeistä poliitikkotyyyppiä, mutta joka on ollut vaaleissa jopa suositumpi kuin nykyinen presidentti.
7. Edellisessä gallupkyselyssä kokoomus nousi niukasti SDP:n edelle, mutta nyt näyttää siltä, että Petteri Orpon kuherruskausi jää odotettua lyhyemmäksi. Peräti 1,0 prosenttiyksikön lasku yhdessä kuukaudesa kertoo selvää kieltään. Kokoomuksen pitäisi terävöittää otettaaan hallituksessa, mutta pahalta näyttää, sillä puolueella on vastassa kaksikko keskusta - persut, joka tekee kokoomuksen pyristelyistä huolimatta miltei mitä tahtoo.
8. Perussuomalaisten kannatus laskee edelleen rajusti eli noin yhdellä prosenttiyksiköllä per kysely eikä retkahduksen pohjaa ole ilmeisesti vielä saavutettu. Edellisen kerran persuille saatiin yhtä huono kannatusluku huhtikuussa 2010 tehdyssä kyselyssä. Vielä syksyllä 2015 PS:n ja SDP:n kannatusluvut olivat tasoissa, mutta nyt demareilla ovat peräti 11 prosenttiyksikön kaula persuihin. Timo Soini ei kuitenkaan myönnä mitään, vaan sanoo plokissaan uhmakkaasti, että "minä en antaudu". Lapsellista uhoilua.
9. Timo Soinille ei ole nykyisin tärkeintä puolueen kannaus, vaan se että persut saavat istua istua hallituksesssa kuin tatit hamaan katkeraan loppuun asti ja että hänet nimitetään hallituskauden päätteeksi suurlähettilääksi Lontooseen. Soini tietää, että keskusta haluaa pitää persut hallituksessa, sillä oppositiossa persut olisivat kepulle paljon pahempi vastus kuin hallituksessa. Tämän vuoksi Timo Soini myöntyy lähes kaikkeen, mitä keskusta esittää ja hallitukselta haluaa. Persuista on tullut keskustan apupuolue tai, niin kuin kansanedustaja Pentti Oinonen on tänään ennustanut, "satiaispuolue".
10. Vihreiden kovin nousukiito näyttäisi taittuneen, Ville Niinistöllä ja puolueella on vielä todella pitkä taival pääministeripuolueeksi. Vasemmistoiitto on lisännyt kannatustaan uuden puheenjohtajansa Li Andersson johdolla. Sari Essayhin valinta KD:n uudeksi puheenjohtajaksi näyttää lisänneen krisitllisten kannatusta. Sari valittiin viikko sitten Riossa KOK:n hallituksen jäseneksi. Jos Essayh kuuluisi kokoomukseen, hän olisi epäilemättä hallituksen kestoministeri.
11. Kokoomuksella ja Petteri Orpolla on edessään raskas syksy, sillä Petteri joutuu valmistelemaan valtion ensi vuoden budjettia "mollitunnelmissa". On selvää, että mikäli työllisyystilanne ei äkillisesti kohene, suomalaisten edessä ovat ensi keväänä tuntuvat lisäleikkaukset. Ne eivät lisäää kokoomuksen kannatuslukuja.
12. SDP vaihtaa mitä ilmeisimmin puheenjohtajaa ensi vuoden puiluekokouksessaan. Kuten jo 2014 totesin, Antti Rinteen valitseminen puolueen puheenjohtajaksi ei pelasta puolueen kannatuslukuja vaan alentaa niitä. Näin on yapahtunut, sillä Antti Rinteellä ei ole homma kunnolla hallinnassaan ja hänen julkisuuskuvansa on heikko.
Toivottavasti demarit eivät nosta Urpilaista toistamiseen puoluejohtoon. Tällaista kaipuuta Urpilaisen suuntaan on ollut ilmassa huolestuttavassa määrin viime aikoina. Urpilaisen johdollahan hävittiin kaikki mahdolliset vaalit, jos en väärin muista. Sama koskee Heinäluomaa. Nämä ovat jo näyttönsä antaneet. Olisiko nyt Sanna Marinin, tai oman suosikkini Antti Lindtmanin vuoro näyttää kykynsä? Toivottavasti edes jompi kumpi uskaltaa haastaa Rinteen. Jos ei uskalla, niin kuka sitten?
VastaaPoistaJännä tapa muuten puoluejohtajilla kommentoida näitä galluptuloksia. Jos suunta on ylöspäin, niin hykerrellään tyytyväisinä, mutta jos käyrä näyttää alaspäin, niin todetaan vain jotta "gallupit ovat galluppeja, vasta vaaleissa nähdään todellinen kannatus". Tätähän Soinikin on hokenut nyt jo yli vuoden ajan..
"keskustan ei tarvitse tehdä hallituksessa juuri mitään ja silti sen kannatus pysyy vankkana."
VastaaPoistaTätä olen itsekin ihmetellyt, yleensä pääministeripuolue on saanut kantaa raskaimman poliittisen vastuun. Nyt se näyttää kanavoituneen kokomukseen ja persuihin.
"Hallituksen asettama tavoite 110 000 uudesta työpaikasta tämän hallituskauden aikana on tietenkin täyttä utopiaa."
Tuo nyt kaikkiaan on menneestä maailmasta: globaalikapitalismissa työpaikat syntyvät sinne, missä sijoittaja saa suurimmat voitot. Ei siihen mikään hallitus voi vaikuttaa, jos ei ryhdytä panemaan rajoja kiinni. Vielä pahempia aikoja lisäleikkauksineen on Suomeen tulossa. Kun hyvinvointivaltio ajataan alas ei nuorillakaan ole halua sitoutua.
Kun firmojen työkieleksi on otettu englanti ja tietokirjoja ei haluta kustantaa suomeksi, voidaan 2017 itsenäisyyden juhlavuonna todeta, että Suomi-projekti on päättynyt.
Kovin on väritön Kokoomuksen kuva,eikä Orpo sitä piristänyt,päinvastoin! Kaikki valtiovarainministeriön budjettia valmistelevat virkamiehetkin Hetemäki, Mäkinen , kukistaen ovat kokoomuslaisia. Olisiko syytä vaihtaa koko porukka. Säästävät ja leikkaavat Suomen hengiltä.
VastaaPoistaKovin on väritön Kokoomuksen kuva,eikä Orpo sitä piristänyt,päinvastoin! Kaikki valtiovarainministeriön budjettia valmistelevat virkamiehetkin Hetemäki, Mäkinen , Kuismanen ovat kokoomuslaisia. Olisiko syytä vaihtaa koko porukka. Säästävät ja leikkaavat Suomen hengiltä. Suomi on ainoa EU maa, joka noudattaa EU:n sääntöjä kirjaimellisesti. Suomi on edelleen naivi EU-oppilas, joka noudattaa kirjaimellisesti kaikkia talouspakotteita Venäjää kohtaan. Kauppa Venäjän kanssa käyntiin. Sillä ja vain sillä Suomi nousee ahdingosta!
VastaaPoista""keskustan ei tarvitse tehdä hallituksessa juuri mitään ja silti sen kannatus pysyy vankkana."
VastaaPoistaTätä olen itsekin ihmetellyt, yleensä pääministeripuolue on saanut kantaa raskaimman poliittisen vastuun. Nyt se näyttää kanavoituneen kokomukseen ja persuihin."
Keskustaan ei ole osunut juuri negatiivisia kohuja tällä hallituskaudella, poikkeuksena tosin Bernerin bisnekset. Kokoomukseen ja Perussuomalaisiin on niitä osunut useampiakin.
Keskustan ministereistä aika moni on tosin ollut suhteellisen näkymättömiä verrattuna muihin puolueisiin, joista useampi ministeri on ollut laajemmin esillä. Näkyvillä ovat paljon Keskustasta olleet täältä päin katsottuna lähinnä Sipilä ja Berner. Jälkimmäinen on tehnyt joitain aika hyviäkin avauksia esim. raideliikenteen vapauttamiseen liittyen, jollaisia ei ole aiemmin Liikenneministereiltä juuri nähty. Kansa näkee hyvänä asiana, jos VR:n monin paikoin hylkäämät raiteet saadaan aktiivisempaan käyttöön edes jonkun muun toimesta. VR kun ei ole toimintaansa kauheasti viime vuosikymmeninä kehittänyt eteläisimpiä rataosuuksia lukuunottamatta, mistä koko Suomi on kärsinyt. Yksikään aiempi Liikenneministeri ei siihen touhuun puuttunut, mutta nykyinen liikenneministeri on laittanut vauhtiin sellaisia uudistuksia, jotka johtanevat muutoksiin raideliikenteessä myös käytännössä, ja VR:kin on joutunut tehostamaan toimintojaan sekä ministeriöstä tulevan paineen että bussikilpailun myötä, minkä myötä junalippujen hinnatkin ovat lopulta tippuneet kymmeniä prosentteja.
Kyllä 110 000 uutta työpaikkaa voi syntyä tällä vaalikaudella, mutta samaan aikaan nykyiset työpaikat saattavat vähentyä 60 000-70 0000 kappaleella.
VastaaPoistaPikku-Antti Lindtman tai Sanna Marin SDP:n puheenjohtajana sysäisi horjuvan kannatukseni nukkuvien puoluelle.
En usko että nuo tulokset ovat todellisia vaan väärennettyjä. Nykyäänhän ei voi luottaa mihinkään missä vastustetaan maahanmuuttokriittisyyttä.
VastaaPoista