Valkoisen talon uusi isäntäpari
1. Yhdysvalloissa käytiin eilen presidentinvaalit. Vastakkain olivat demokraattien Hillary Clinton (69) ja republikaanien Donald Trump (70). Eilen valittiin 569 valitsijamiestä, jotka kokoontuvat valitsemaan uuden presidentin ja varapresidentin 17. joulukuuta 2016. Vaalin tulos julistetaan kongressin istunnossa 6. tammikuuta 2017. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017. Vaalin yhteydessä valittiin kongressiin 34 senaattoria ja kaikki edustajanhuoneen 435 jäsentä.
2. Hillary Clinton oli pari kolme kuukautta kaikkien gallupien ja kyselyjen mukaan vaalin selvä ennakkosuosikki. USA:n 60 suurimmasta päivälehdestä 59 piti Clintonin valintaa selvänä. Ko. lehtien pääkirjoituksissa Trumpia pidettiin täysin sopimattomana ja epäpätevänä presidentin virkaan. Samaa kantaa toistivat kaikki suuret tv-kanavat.
3. Eikä tässä kaikki, sillä myös istuva presidenti Barack Obama hyökkäsi ennen vaaleja monta kertaa vimmatusti Trumpia vastaan ja syytti tätä milloin mistäkin. Obama halusi, että hänen ensimmäisen kautensa ulkoministeri Hillary Clinton olisi tullut virkaan valituksi. Hillaryn mies Bill, joka hoiti kaksi kautta eli kahdeksan vuotta USA:n presidentin virkaa, lauloi samaa valitusvirttä Trumpista.
4. Trump ei jäänyt sanasodassa ja likaisessa vaalikampanjassa pekkaa pahemmaksi. Hän leimasi Hillaryn korruptoituneeksi ja rikolliseksi, joka hän sanoi presidentiksi tultuaan asettavansa syytteeseen ja panna vankilaan. Brack Obamaa Trump kutsui Yhdysvaltojen kaikkien aikojen huonoimmaksi presidentiksi. Trumpia itseään syytettiin sovinistiseksi naisten ja missikisojen osanottajien nipistelijäksi ja seksistiseksi möläyttelijäksi.
5. Toivoin itse Trumpin voittavan vaalit kun hänet oli valittu republikaanien ehdokkaaksi. Lähes kaikki merkittävät republikaanien nokkamiehet vastustivat Trumpin ehdokkuutta. Mutta Trump selätti esivaaleissa vastustajansa yllättävän selvästi ja helposti. Loppuottelussa Hillarya vastaan hän ei hätkähtänyt herjauksista ja syytöksistä, vaan ilmoitti, että mielipidemittauksista ja ennusteista huolimatta hän on vaalissa vahvoilla. Bisneksillään miljardööriksi kohonnut Trump tiesi, missä vaaleissa mennään ja mitä kansan syvät rivit ajattelivat ja halusivat. He halusivat muutosta ja Barack-Clintonin valtaeliitin päättymistä. Obaman kausi on ollut suurimmalle osalle amerikkalaisista monessa suhteessa pettymys, presidentti ja hänen kannattajakuntansa eivät saaneet aikaan muutosta, jota Obama oli kaksissa vaaleissa ihmisille luvannut.
6. Finaalissa Trump vs. Clinton kävi sitten niin kuin toivoin. Donald J. Trump voitti valitsijamiesvaalit lopulta aika selvin luvuin; tämän hetkisen tiedon mukaan Trump saa 289 ja Clinton 218 valitsijamiestä. Ehdokkaien äänimäärä oli suunnilleen yhtä suuri, Clintonin hieman suurempi kuin Trumpin. Trump voitti kaikissa ns. vaa´ankieliosavaltioissa eli mm. Floridassa, Ohiossa, Pennsylvaniassaja ja Pohjois-Carolinassa, joissa hänen etukäteen ajatellen pitikin voittaa voidakseen tulla valituksi.
7. Donald Trumpista (70) on siis Yhdysvaltojen 45. presidentti ja Valkoisen talon isäntä. Varapresidentiksi tulee melko väritön Indianan kuvernööri Mike Pence. Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen vaalien jälkeen on Melania Trump, joka on 46-vuotias eli 26 vuotta Donaldia nuorempi. Hän on kotoisin Sloveniasta ja on entinen malli ja varsin tyylikäs nainen. Vau! Trumpin naismaku tuntuu olleen muutoinkin kohdallaan, sillä myös hänen ensimmäinen vaimonsa Ivana, joka on lähtöisin Tshekistä, oli ja on edelleen viehättävä nainen. Hillaryn mies Bill jää nyt paitsi Valkoisen talon palveluksista, mutta johan hän ehti siellä kaksi kautta majaillakin. Bill Clinton muistetaan Valkoisessa talossa harrastamistaan seksileikeistä talon henkilökuntaan kuuluneen Monica Lewinskyn kanssa.
8. Trumpin viranhoitoa helpottanee se, että republikaanit säilyttivät enemmistön senaatissa, jossa on vaalien jälkeen 51 republikaania ja 47 demokraattia. Republikaanit säilyttivät enemmistönsä myös kongressin edustajanhuoneessa numeroin 236-191.
PS
Allekirjoittaneen toisessa eli Prosessioikeus -nimisessä blogissa, johon on linkki tämän blogin etusivulla, on julkaistu kymmenkunta kirjoitusta.
Ikävintä vaalissa oli se, miten huonosti tiedotusvälineet ja galupit kykenivät ennustamaan lopputulokseen. Se viittaa siihen, että kansa on syvästi jakautunut eivätkä ryhmät näe toistensa "kuplaan".
VastaaPoistaSuuri yllätys tämä oli, mutta presidenttejä tulee ja menee ja samoin menee seuraavat neljä vuotta. Tuskin valitaan jatkokaudelle. Kannattajat tulevat olemaan sen jälkeen pettyneitä.Mitään pahempaa Trump ei pysty demokratiassa saamaan aikaan. Kyllä rebublikaaneissa sen verran vastustajaklikkiäkin löytyy, jotta enemmistöllä Washingtonissa ei tehdä mitä tahansa.
VastaaPoistaKohta Trump kutsutaan EU:n ja Naton "puhutteluun". Putin yrittää todennäköisesti kokeilla nyt rajoja, mutta maailmanvaltiaana Trump linjansa mukaan panee Putinin ruotuun. Venäjän ja USA:n välit kyllä hieman lämpenevät. Pörssikurssitkin toipuvat järkytyksestä, mutta kurssien laskun korjaus tulee viemään aikaa tavallista enemmän. Maailmaa ei yksi mies pysty juurikaan muuttamaan.
Erään miljardöörin hautakivessä luki: "Tässä lepää mies, joka osasi kerätä ympärilleen oikeat ihmiset". Kyllä Trump tajuaa tehdä samoin. Samoin globaalissa taloudessa realiteetit tulevat pian vastaan. USA ei voi vetäytyä kuoreensa. Latinoja tarvitaan edelleen tekemään työt, joita edes punaniska ei halua tehdä. Meksikoon myös lisää tehtaita halpatyövoiman vuoksi.
Parasta vaaleissa oli se, että äänestäjät äänestivät mielestään parasta ehdokasta eivätkä antaneet erillaisten Hillaryn voittoa toitottavien gallupien, tv-kanavien tuomionpäiväjulistusten, päivälehtien pelottelua täynnä olevien pääkirjoitusten ja kaikenkarvaisten obabien ym. helppoheikkien lausuntojen ja herjausten hämätä itseään.
VastaaPoistaOte Trumpin v0itonpuheesta:
VastaaPoista”Anteeksi, että jouduitte odottamaan – monimutkaisia asioita. Kiitos oikein paljon.
Sain juuri puhelinsoiton ministeri Clintonilta. Hän onnitteli meitä voitostamme, ja minä onnittelin häntä ja hänen perhettään hyvin, hyvin tiukasta taistelusta kampanjan aikana. Hän pisti kampoihin hyvin.
Hillary on työskennellyt hyvin pitkään ja hyvin kovasti maamme puolesta. Me olemme kiitollisuudenvelassa hänelle hänen palveluksistaan tälle maalle.
Tarkoitan tätä vilpittömästi. Yhdysvaltojen on nyt aika sitoa kahtiajaon aiheuttamat haavat ja saada kaikki yhteen. Sanon tämän kaikille: republikaaneille, demokraateille sekä riippumattomille yksilöille ympäri maan. Meidän on nyt aika tulla yhdessä yhtenäiseksi kansaksi".
Vaalinaluspuheet ovat vaalipuheita, mutta vaalien jälkeen voittaa järki ja realismi. Trump ei voitonpuheessaan uhannut enää Hillary Clintonia vankeudella eikä syyttänyt tätä rikoksista ja korruptiosta.
VastaaPoistaUlkopoliitisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaötola varoitteli vaalien allla, että jos Trump voittaa, hän jättää "Suomen Venäjän armoille Euroopan itälaidalle" ja antaisi Vladimir Putinille enemmän sananvaltaa.
VastaaPoistaTätä roskaa hän jankkasi hikisenä tv:ssä myös Trumpin voiton selvittyä.
Paskapuhetta, sanon minä.
Vuorineuvos Martin Saarikangas sanoi tänään HS:lle uskovansa, että Trumpista voi tulla merkittävä presidentti Yhdysvaltoihin.
VastaaPoistaSaarikangas on harvoja suomalaisia, joka on tavannut Trumpin henkilökohtaisesti. Hän tutustui Trumpiin parikymmentä vuotta sitten.
”Tunnen hänet hyvin. Trumpilla oli 1990-luvun jälkipuoliskolla ajatuksia siirtyä risteilybisnekseen ja tapasimme näissä yhteyksissä New Yorkissa kymmenkunta kertaa. Neuvottelimme risteilylaivoista.” Söimme pariin kertaan myös illallista. Hän maksoi. Myyjänä en halunnut maksaa, jotta ei voisi syyttää lahjonnasta.” Kauppoja ei syntynyt, mutta Saarikankaalle syntyi käsitys vahvasta liikemiespersoonasta.
Saarikangas: ”Trumpissa opin tuntemaan erittäin intelligentin bisnesmiehen, joka tiesi, mitä halusi. Hän on luonut itselleen suuren omaisuuden ja asetan hänet liikemiehenä erittäin korkealle asteikossani. Hän kunnioittaa ennen kaikkea rahaa, siis rahaa isolla kirjaimella.”
Saarikankaan mukaan Trumpin sovinnollinen voittopuhe vaalien ratkettua kertoi samasta miehestä, johon hän aikoinaan tutustui.
Vielä puoli yhdeksän uutisissa toimittajat Paula Vilen ja Pirkko Pöntinen vaikuttivat järkyttyneiltä. Ei ihme, sillä heiltä jää näkemättä kuviteltu toimittajauran tähtihetki - NAISPRESIDENTIN valinta USA:n johtoon.
VastaaPoistaKunhan poliittinen media (mm. HS, Yle) toipuu, havaitaan Trumpin Melanie-vaimon kauneus ja hänestä leivotaan ainakin naistenlehdissä tyyli-ikoni, jollaista ei ole ollut sitten Jacqueline Kennedyn jälkeen.
Vaalituloksessa nautin eniten siitä, kun ajattelen, ketkä kaikki "punamummosta" alkaen ovat sille vetistelleet.
Musta on hyvä että rebublikaani voitti. En usko että sekään olisi olluthyvä että valkoisen talon päälliikö olisi huonossa tapauksessa ollut 16 vuotta demokraatti. Vaihtelu virkistää ja näkökantojen vaihtuminen piristää.
VastaaPoistaJyrki Laitinen toppuutteli kommentissaan. Samaa mieltä. Samanlaista kohkaamista oli Obaman kohdalla, persujen jytkyssä jne. Että nyt kaikki muuttuu perusteellisesti. Parempaan tai sitten huonompaan suuntaan, riippuu katsojasta. Eipä niin perusteellisesti kuitenkaan muuttunut. Voihan sitä olla mieltä, että Trump on kertakaikkiaan pelle, mutta hieman suhteellisuuden tajua kuitenkin.
VastaaPoistaDonald Trumpin ensimmäisiä tärkeitä tehtäviä on nimittää korkeimpaan oikeuteen (Supreme Court) uusi tuomari. Ylin oikeusaste on perustuslakituomioistuin eli sen tehtävänä on tutkia lakien perustuslainmukaisuutta. Siten Supreme Courtilla, johon kuuluu 9 eliniäksi nimitettyä tuomaria, on merkittävää poliittista valtaa. Jos tuomioistuin äänestää, ja se äänestää todella usein, ovat äänestysnumerot lähes aina 5-4, sillä tuomarit jakautuvat tasaisesti konservatiiveihin (republikaaneihin) ja demokraatteihin.
VastaaPoistaTällä hetkellä Supreme Courtissa on vain kahdeksan jäsentä, sillä konservatiivituomareihin lukeutunut tuomari Antonin Scalia kuoli helmikuussa 2016. Presidentti Obama nimitti hänen tilalleen kyllä uuden demokraatteihin kuuluvan tuomarin, mutta republikaanienemmistöinen senaatti, jonka hyväksyttäväksi nimityspäätös tulee, ei ole halunnut hyväksyä Obaman nimitystä. Näin ollen Trump valitsee Scalian tilalle uuden tuomarin, joka on koservatiivi, jolloin Supreme Courtissa säilyy republikaanienemmistö luvuin 5-4..
USA:n presidentin vaalissa on 538 valitsijamiestä, ei 569, kuten Virolainen kirjoittaa.
VastaaPoistaJyrki Virolainen sanoi...
VastaaPoista"Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen vaalien jälkeen on Melania Trump, joka on 46-vuotias eli 26 vuotta Donaldia nuorempi. Hän on kotoisin Sloveniasta ja on entinen malli ja varsin tyylikäs nainen. Vau! Trumpin naismaku tuntuu olleen muutoinkin kohdallaan, sillä myös hänen ensimmäinen vaimonsa Ivana, joka on lähtöisin Tshekistä, oli ja on edelleen viehättävä nainen."
Varsin tyylikäs!!! Näkyy herroilla Trump ja Virolainen olevan samanlainen maku naisten suhteen. Tyylikkyydestä kyllä voi olla aivan vastakkaistakin mieltä. Mutta makujahan on moneksi, kullekin tyylikäsityksensä mukaan.
Erään miljardöörin (?) hautakivessä tulee lukemaan, - ainakin viimepäivien valintojen perusteella-: "Tässä lepää mies, joka ei osannut valita ympärilleen oikeita ihmisiä."
VastaaPoistaMiten joku voi riemuita höpöhöpöä kampanjassaan puheneen henkilön voitosta ? En kuitenkaan väitä, ettäkö Clinton olisi ollut paljoa sen kummoisempi valinta.
Kas kun Siru Polan kriittinen arvio blogistista läpäisi seulan! Seulaan on juuttunut allekirjoittaneen kaikki kritiikki Trumpin voitosta, kuten varmaan monen muunkin. Sananvapaus on blogistin diktatuurin alla. Kuuluuko blogistikin vaikkapa ilmastoskeptikoihin Trumpin tavoin, kun voi tyypin voitosta iloita?! Entäpä puheet naisten pillujen kourimisesta? Siitäkö blogistikin näkee päiväunia?
VastaaPoistaSiru Pola puhuu aina asiaa!
VastaaPoistaEn tiedä noista seulonnoista, mutta jos tämä "pillun kourija" -anonyymi on muissakin kommenteissaan lähestynyt blogin teemaa vastaavanlaisia sanontoja käyttäen, niin kyllä se ei mikään suuri ihme ole, että olisin deletoinut joskus hänen kommenttejaan. Tuollaisia kommetteja lähetellän tänne yleensä vain pikkutunneilla.
Kas kun Siru Polan kriittinen arvio blogistista läpäisi seulan! Seulaan on juuttunut allekirjoittaneen kaikki kritiikki Trumpin voitosta, kuten varmaan monen muunkin. Sananvapaus on blogistin diktatuurin alla. Kuuluuko blogistikin vaikkapa ilmastoskeptikoihin Trumpin tavoin, kun voi tyypin voitosta iloita?! Entäpä puheet naisten pillujen kourimisesta? Siitäkö blogistikin näkee päiväunia?
VastaaPoistaEniten huolestuttaa talouspuoli. FED on ilmoittanut nostavansa korkoja pikapuolin ja saman perässä tekee EKP vuoden 2017 alkupuolella. Miinus- ja nollakorkojen aika on kohta takana.
VastaaPoistahttp://yle.fi/uutiset/3-9293902