tiistai 27. joulukuuta 2016

1057. Juha Sipilän kansansuosio romahti

                                                  Mitenkä tässä nyt näin kävi

1. Vain noin neljännes suomalaisista, tarkkaan ottaen 27 prosenttia, on tyytyväisiä Juha Sipilän toimintaan pääministerinä. Tämä ilmnee Helsingin Sanomien teettämänsä ja tänään julkaisemasta mielipidekyselystä.  Vielä kesällä ko. luku oli 39 prosenttia.
2. Suorastaan romahdusmainen lasku puolen vuoden aikana, perin yllättävää. Sitä vastoin 45 prosenttia suomalaisista arvioi kyselyssä, että Juha Sipilä on onnistunut pääministerinä melko tai erittäin huonosti. 
3. Muiden hallituspuolueiden johtajista perussuomalaisten Timo Soiniin tyytyväisiä oli 27 prosenttia, siis sama määrä kuin Sipiläänkin. Selväksi ykköseksi kyselyssä tuli kokoomuksen puheenjohtajha ja valtiiovarainministeri Petteri Orpoon, johon tyytyväisiä oli 36 prosenttia vastaajista.
4. Tutkimus tehtiin 5.–15. joulukuuta ja siihen haastateltiin puhelimitse 1 000 yli 15-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
5. Kansa on alkanut siis saada pikku hiljaa tarpeekseen Juha Sipilän trumpmaisista otteista. Suomalaiset eivät pidä siitä, että pääministeri äyskii, tiuskii, on ylimielinen, ja hermoherkkä, menettää malttinsa kokonaan, jos häntä vähänkin arvostellaan, painostaa Yleä ja sen toiomittajia jne. Nämä Sipilälle politiikanteolle tyypilliset piirteet ovat tulleet ihmisten mielestä esiin jo liian monta kertaa.
6. En tiedä, mutta minusta alkaa näyttää aika vahvasti siltä, että Juha Sipilä saa pääministerin hommasta tarpeekseen kuluvan nelivuotisen vaalikauden aikana. Veikkaan, että hän luopuu keskustan puheenjohtajuudesta ja politiikan teosta kokonaan ja palaa bisneselämän pariin.
7. Selvää on, että myös Timo Soinin peli alkaa olla pelattu. Tämä tiedettiin jo heti hallituskauden alussa, jolloin Timo Soini valkkasi istelleen helppohoitoisen ulkoministerin salkun ja jätti raskaan valtiovarainministerin salkun kokoomukselle ja Alex Stubbille.

8. Seuravan hallitukseen tulee kolme suurta, jotka ovat ensi vaaleissa kokoomus, keskusta ja SDP. Demareiden Antti Rinteessä ei ole päministeriaineista, ei sitten millään. Tämä on ollut kaikille muille selvää alusta lähtien, ei kuitenkaan demareille. Olisi hyvä, jos Timo Harakka peittoaisi puheenjohtajan vaalissa Rinteen, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan. Kisa pääministeripaikasta käydään vaaleissa siis Petteri Orpon ja keskustan uuden puheenjohtajan eli esimerkiksi Matti Vanhasen välillä.

9. Hesarin kyselyn mukaan ihmiset ovat oppositiopuolueista eniten tyytyväisiä vihreisiin, toiseksi SDP:hen. Vihreät kinaavat uudesta puheenjohtajastaan. Ei hyvältä näytä, sillä ketään varteenotettavaa vihreää ehdokasta ei ole Ville Niinistön jälkeen näköpiirissä.

27 kommenttia:

  1. Virolainen valitettavasti on oikeassa. Kansa on enimmäkseen tyhmää ja äänestää keulakuvien naamataulun mukaan sen sijaan, että keskittyisi asiakysymyksiin. Eipä kannata miettiä, miksi asiat nytkin ovat niin kuin ovat. Onhan se nähty, että sitä saa, mitä tilaa.

    VastaaPoista
  2. Tottakai suosio on romahtanut, kansa on mukavuudenhaluista ja on herännyt leikkaustodellisuuteen ja kaipaa nyt sellaista hallitusta joka lupaa helppoa elämää eli velkaa. Kun omaan elämään tulisi muutoksia säästämisen ja niukkuuden muodossa tottakai helppoutta lupaavat tahot menestyvät ja vaikeaa tulevaisuutta lupaavat menettävät suosiotaan. Mikä on todellisuutta ei kiinnosta.

    VastaaPoista
  3. Kyse ei ole hallituksen epäsuosiosta, vaan pääministerin suosion romahtamisesta. Hallituksen kannatus tai suosio on pysynyt kuta kuinkin entisen suuruisena.

    Pääministrin suosio on romahtanut eikä sitä voida tietenkään selittää halituksen politiikalla. Kyllä syyt romahdukseen löytyvät pääministerin henkilöstä, hänen äksyilystään, heikkohermoisuudestaan, malttinsa menettämisestä, painostamishalusta jne.

    VastaaPoista
  4. Koulu- ja tyopaikkakiusaajien luvatussa maassa tyytymättomyys kohdistuu juuri henkiloon eli Sipilään, ei niinkään hallitukseen tai asioihin. Syyllinen on aina loydettävä.

    VastaaPoista
  5. Pääministeri Sipilä on menettäyt kansan luottamuksen ja suosionsa.

    VastaaPoista
  6. Vielä kesällä 2015 hallituskauden alussa 58 prosenttia kansalaisista antoi pääministeri Sipilälle hyviä arvosanoja.
    Joulukuussa 2015 Sipilän kansansuosioksi mitattiin 39 proenttia. Ja nyt sitten enää 27 %.

    Sipilän suosio on lupsahtanut puolessatoista vuodessa alas kuin lehmän häntä.

    Mittauksia on tehty vuodesta 2011, ja kertaakaan pääministeri ei ole saanut yhtä suurelta osalta kansalaisia erittäin huonoa arvosanaa kuin Sipilä nyt. Kansalaisista 45 prosenttia pitää Sipilän onnistumista joko huonona tai erittäin huonona.

    Kyllä kansa tietää!

    VastaaPoista
  7. Sipilän kakkarat ja prosessikaaviot ovat taaksejäänyttä elämää kuten Eldankajärven jää. Uskovaisena diplomi-insinöörinä Sipilän ihmiskäsitys on niin ahdas, että poliitinen kompurointi on ollut sietämättömän runsasta.

    Voipi olla, että Suomessa ei enää tulee olemaankaan todellisia poliittisia johtajia.

    VastaaPoista
  8. Vanhas-Matti astuu remmiin jos Sipilän vetovoima loppuu.

    VastaaPoista
  9. "Juha Sipilä saa pääministerin hommasta tarpeekseen kuluvan nelivuotisen vaalikauden aikana. Veikkaan, että hän luopuu keskustan puheenjohtajuudesta ja politiikan teosta kokonaan ja palaa bisneselämän pariin."

    Tämä nyt olisi järkevää siinäkin mielessä, että nykyinen hallituspohja tuskin voittaa 2019 ja vaikka minulla on hyvä mielikuvitus, en osaa kuvitella Sipilää oppositiopuolueen puheenjohtajana - rivikansanedustajasta puhumattakaan. Ennustanpa minäkin, että kun Sipilän oma ja Kepun suosio gallupeissa laskee alkaa tyypillinen kepulainen puheenjohtajan selkään puukotus.

    Sinällään sääli: jos 2019 saamme viher-vasemmistolaisen hallituksen, kukaan ei ole kantamassa huolta Suomen velkaantumisesta, josta tämä hallitus on sentään huolehtinut.

    VastaaPoista
  10. Ei meitillä toki ole mitään pelkoa viher-vasemmiston hallituksesta vaalien jälkeen. Kyllä se kokoomusta ja kepua taas lykkää, mutta nyt sihen hallitukseen ei oteta enää persuja, vaan demarit.

    Muuten, kirjoittelin tässä aikani kuluksi prosessioikeusblogin puolella jutun Jari Aarnio tänään saamasta tuomiosta.

    VastaaPoista
  11. Vihervasemmistokommarit eivät ole vuoden 2003 jälkeen asetelleet hallituksen askelmerkkejä.

    Kyllä meillä Kokoomus ja Keskusta on jo melkein 20 vuotta tätä maata velkaannuttaneet. Viimeisin hallitus jossa on ollut punainenvetäjä on Lipposen hallitus, joka viimeksi laittoi Ahon jäljiltä talouden kuntoon.

    Tuossa minusta kiteytyy suomalaisuus hyvin. Malka on aina toisen silmässä eli omatkin virheet ovat aina jonkun muun syytä.

    VastaaPoista
  12. Yksittäisten poliitikkojen kannatus seuraa aika lailla mediakirjoittelua, eli riippuu paljolti siitä, että paljonko toimittajat kenestäkin kirjoittavat ja mitä he siitä milloinkin kirjoittavat. Ei liene vaikea veikata, että Sipilän kannatus kohoaa ensi vuonna.

    Se, että mitä ihmiset tarkoittavat vastatessaan kyselyihin tyytyväisyydestä "hallitukseen", on jokseenkin yhtä hämärä asia kuin mitä he tarkoittavat tyytyväisyydellään oikeuslaitokseen. Osa vastaa olevansa tyytyväisiä, tekee hallitus tai oikeuslaitos mitä vaan. Yksilökysymykset ovat ymmärrettävämpiä. Ja ne seuraavat mediakirjoittelua.

    Näitä kyselyitä voi asettaa raameihin esimerkiksi muistelemalla, että kuinka suuri osa suomalaisista edes tietää, keitä hallitukseen kuuluu. Viimeksi kun asiasta tehtiin laajempi kysely Suomessa, yksi kolmasosa vastaajista tiesi vallassa olleen hallituksen osapuolet ja kaksi kolmasosaa ei tiennyt. Hyvin harva oikeasti tietää, mitä jotkut yksittäiset ministerit edes tekevät työkseen. Mielikuvat syntyvät enemmistölle kansasta medioiden otsikoista.

    VastaaPoista
  13. Politiikka on kaivannut tuuletusta. Nyt meillä on moderni hallitus,jonka keulakuvina ovat Sipilä ja Berner. He ovat tulleet ns.politiikan ulkopuolelta.Mutta mitä "politiikka" oikeasti on? Kansalaiset on totutettu siihen,että politiikka on vain tiettyjen,lähinnä eduskunnassa istuvien henkilöiden puuhastelua ja näpertelyä pikkuasioiden parissa. Politiikkona luotettavana heihin ollaan tyytyväisiä niin kauan,kun ei järkytetä kansalaisten saavutettuja etuja. Kun pyritää torjumaan valtion velkaantumista torjumaan työttömyyttä, uudistamaan luutuneita hallintoraketeita jne. syntyy "vanhoine" politiikkoja kanattavien kansalaisten keskuudessa kauhea huoli, koska omat edut saattavat tulla uhatuiksi.
    Suomi tarvitsee uudistukseen Sipilän ja Bernerin kaltaisia uudistajia. Niin kauan kun äänestämme eduskuntaan tuomiojia, heinäluomia, villeniinistöjä, kääriäisiä jne.heidän kaltaisia vain "politiikan parissa toimivia mikään ei muutu! Kyllä kannatusluvut nousevat,kun käsitetään,että rajujakin muutoksia ja käytäntöjä "politiikassa" tarvitaan!

    VastaaPoista
  14. Komppaan edellista! Pioneeri saa aina nuolet selkäänsä.

    VastaaPoista
  15. Joutuukohan se Berneri todella valtakunnanoikeuteen sen Finavian asian kanssa?

    Sais ne tuomarit tutkia sen. Toverituomioistuin eli eduskunnan valiokunta toimii periatteella "ei korppi korpin silimää".

    VastaaPoista
  16. Ylen tuore mielipidemittaus oli karmeaa luettavaa kokoomukselle. Peräti 1,5 prosentin lasku. Stubbin vaihtaminen värittömään Orpoon ja Satosen vaihtaminen ylikonstaapeli Kalle Jokiseen olivat selkeitä virheitä. Mitä siis seuraavaksi? Ei kai puoluejohtaja voi koko ajan vaihtaa. Vaikuttaa siltä,että kokoomus kuivahtaa 15 prosentin puolueeksi. Kukaan ei usko Kokoomuksen vakuutteluihin, että puolue huolehtisi keskituloisilta. Rikkaiden ja hyvinvoivien puolue kokoomus tosiallisesti on Miksei puolue voi tunnustautua nimenomaan rikkaiden mahtipuolueeksi ja ryhtyä ajamaan senmukaista politiikkaa?

    VastaaPoista
  17. Höpö höpö, sinä kokoomuskammoinen anonyymi!

    Itse sinä vaihdat ja sekoitat asioita sen kun kerkiät. Kommentissasi prosenttiluku 1,5 on vaihtunut paria riviä myöhemmin jo 15 prossaksi! Melekoista vauhtia sulla!

    VastaaPoista
  18. Soo soo, poijaat, eipäs nyt vallan riehaannuta!

    Kirjoitin Prosessioikeusblogissa juuri jutun Aseman-aukion pahoinpitelyjutussa tänään annetusta käräjäoikeuden tuomiosta.

    VastaaPoista
  19. Tuota Sipilän bisnesneroutta on hehkutettu ihan liikaa. Hän oli oikeaasa paikassa oikeaan aikaan ja vuoden 1996 jälkeen hän ei ole yritysmaailmassa tehnyt mitään merkittävää.

    VastaaPoista
  20. "Kyllä se kokoomusta ja kepua taas lykkää, mutta nyt sihen hallitukseen ei oteta enää persuja, vaan demarit."

    Miksi demarit lähtisivät vähemmistöosapuoleksi porvarienemmistöiseen hallitukseen - näin demarit eivät ennenkään milloinkaan toimineet - kun voivat olla suurin puolue viher-vvasemminthallituksessa, jonka velkavetoinen elvytys lisäisi kannatusta.

    VastaaPoista
  21. Yle tänään: ”Ainakin kuudessa sillassa on paljastunut lujuuspuutteita, ilmenee Liikenneviraston tekemistä pistokokeista. – Lisätutkimusten tulokset ja niiden pohjalta annettavat toimenpidesuunnitelmat selviävät alkuvuoden 2017 aikana. Jo nyt on tarkoitus jatkaa tehostettua valvontaa rakenteilla olevien siltojen osalta.” Tässä ei siis vielä tiedä, onko kyse normien vai niiden valvonnan puutteesta vai molemmista, mutta kauhulla pelkään, miten kalliiksi tuo Sipilän-Bernerin normienpurku vielä veronmaksajille tuleekaan.

    VastaaPoista
  22. Kun nyt Berner on jo pari kertaa mainittu ja gallupissa taisi olla se vihatuin ministeri, niin vähän ihmetellä täytyy hänen rooliaan. Politiikan ulkopuolelta tullut, toispaikkakuntalainen, näön vuoksi kepulaiseksi ryhtynyt ja suoraan ministeriksi ruvennut ohi konkareiden. Liikenneasioissa on ottamassa sellaista loikkaa, joka Sipilän todistuksen mukaan ei saisi olla kuilun leveyteen nähden liian lyhyt. Hesarin jutussa taisi sanoa, että ei jatka tämän jälkeen politiikassa, joten ainakaan tavanomaista fraasia, että otan täyden poliittisen vastuun, ei kuulla, jos loikka osoittautuukin vajaaksi. Vaan miten se nyt demokratia sitten toteutuu tällaisten projektikonsulttien kanssa.

    VastaaPoista
  23. Viiden radiouutisissa tänään kerrottiin, kuinka kaksi professoria, Pohjolainen ja Suksi, oli ihmetellyt erinäisiä kohtia Sipilän vastauksessa oikeusasiamiehelle. Ylen nettisivulla tästä ei vieläkään ole mitään. Toivottavasti tämä on vain huonoa uutispalvelua eikä mitään Ylen itsesensuuria taas.

    VastaaPoista
  24. Johtuvatko Juha Sipilän ongelmat myös puutteellisesta politiikan ja faktojen tuntemuksesta?

    Satuin vilkaisemaan uudenvuoden päivänä perjantain 30.12. A-studiota. Suomen pääministeri Juha Sipilällä on väärä tieto USAn varapresidentin (normaali)roolista, JS luulee varapresidentin olevan vastinparinsa ja kollegansa USAssa. Ei siis tiedä, että VP:n ainoa (normi)virka on olla varalla. Kohta 27:50 A-Studion tallenteessa. USA.n presidentti on pääministeri ja presidentti yhtäaikaa ja itsenäisemmin kuin Suomessa.

    Mitä muita (ulko)poliittisen tiedon puutteita on pääministerillämme?

    VastaaPoista
  25. Näyttää menevän oikeusasiamiehellä oleva asia Sipilän vastauksen perusteella melkoisen kimurantiksi. Sitäkin ihmeellisempää on, että kohun alettua viime vuonna Atte Jääskeläinen, niin juristi kuin onkin, oletti kanslerin/oikeusasiamiehen vastauksen tulevan jo samalla viikolla.

    VastaaPoista
  26. Prof. Markku Suksi on arvioinut, että Sipilä ei olemassa olevien tietojen perusteella ollut esteellinen päättämään Terrafamen lisärahoituksesta. Toki hänen olisi pitänyt kiinnittää asiaan huomiota. Kauneusvirhe liikemiehelle, joka ei ole vielä oppinut politiikan piruetteja.

    VastaaPoista
  27. Kauneusvirhe tai ei. Juuri äsken: "Oikeusasiamies pyytää Sipilältä uutta Terrafame-selvitystä. Oikeusasiamies haluaa vielä lisää täsmennystä siihen, mitä Sipilä tiesi Kateran ja Terrafamen yhteyksistä, kun valtioneuvosto päätti Terrafamen lisärahoituksesta."

    VastaaPoista