Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
torstai 23. helmikuuta 2017
1059. Lahden MM-hiihdot alkoivat
1. Eilen pidettiin Lahden MM-hiihtojen avajaiset Lahden torilla. Parasta oli sankka lumipyry, joka peittää nyt myös kisastadionin aluetta.
2. Lähden paikan päälle kisoihin ylihuomenna lauantaina. Kisat näkee toki parhaiten televisiosta, mutta sen verran täytyy kunnioittaa perinteitä, että käy yhtenä päivänä hieman nuuhkimassa kisatunnelmaa paikan päällä. Olen käynyt aiemmin Lahdessa järjestetyissä MM-kisoissa vuosina 1958, 1978, 1989 ja 2001, yhtenä tai parina päivänä joka kerta. Salpauselän kisoissa kävin ensimmäisen kerran vuonna 1954.
3. Avajaisten esiintymislavan suunnittelussa taisi käydä pieni moka, sillä kunnon katosta ei lavan yllä ilmeisesti ollut. Nyt lunta näytti tv-kuvan perusteella kertyvän myös lavan lattialle. Mm. kisojen suojelijaksi lupautunut presidentti Sauli Niinistö ja FIS:n eli kv. hiihtoliiton puheenjohtaja Gian-Franco Kaspar tepastelivat lakerikengillään lavalla hyvin varovaisesti. Olisikin ollut aika hupaisaa, jos esimerkiksi Sale olisi lavalta poistuessaan pyllähtänyt persuuksilleen! Myös tanssijat liukastelivat lavalla, ja paikalle raahatun Kira Korven pirueteista ei tullut rullaluistimilla yhtään mitään.
4. Mainosten ja tv-selostajien Mukaan Sauli Niinistö olisi avannut kisat. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä kyllä avajaissanat ja vähän muutakin lausui puheenjohtaja Kaspar, joka ei puhuessaan mumissut, vaan kajautti sanottavansa ilmoille kuuluvalla äänellä englanniksi, ranskaksi ja saksaksi.
5. On pikkusen syytä ihmetellä, miksi Sauli Niinistö piti pyytää näissäkin kekkereissä lavalle pitämään "muka puhettaan"! Loppujen lopuksi tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri ihme, sillä niin vinhaa vauhtia tasavallan presidentin virka on ollut jo ajat sitten viihteellistymässä. Sauli Niinistö on muuten lupautunut - jälleen kerran - myös ensi kesänä pidettävien Kuninkuusravien suojelijaksi! Onneksi hepat eivät välitä suojelija-Salesta ja hänen höpinöistään tuon taivaallista.
6. Tänään iltapäivällä Lahdessa kilpaillaan miesten ja naisten sprinttihiihdossa, joiden ns. aika-ajot alkavat kello 15. Kirjoitan tätä kello 10-11, joten ehdin vielä jättää vaikkaukseni. Naisten sprintissä vahvin suosikki on Ruotsin Stina Nilsson, joka on pitkä (n. 180 cm) ja kaunis hiihtäjätär. Veikkaan häntä voittajaksi. Vahvimmin Nilssonille kampoihin pannee Norjan Maiken Caspersen Falla, myös muut norjalaiset ovat hyviä ja heistä pari voi selvitä finaaliin, jonne selvityy yhteensä kuusi hiihtäjää. Caspersen Falla voitti Sotshin olympiakisoissa 2014 sprintin kultamitalin. Myös ruotsalaiset Hanna Falk ja ida Ingermarsdotter ovat kovia sprinttihiihtäjiä ja sama koskee USA:n Digensiä.
7. Sprinttihiidot käydään vapaalla eli luistelutyylillä. Tämä heikentää suomalaisten mahdollisuuksia, sillä he ovat melko heikkoja vapaan tyylin kisoissa. Paras heistä on ilman muuta ampumahiihtäjä Mari Laukkanen (30), joka on aikanaan voittanut kultaa, hopeaa ja pronssia nuorten MM-hiihdoissa. Veikkaan, että Laukkanen selviää 16 parhaan joukkoon, muttei finaaliin. Muut suomalaiset naishiihtäjät tänään ovat Sanna Saapunki (24). Andrea Julin (22) ja Katri Lylynperä (23) - tuo aika veikeä sukunimi naishiihtäjälle! Aika-ajosta eli karsinnasta selviää aikojen perusteella jatkoon eli erävaiheesen 30 parasta kilpailijaa. Jos mainituista kolmesta suomalaisesta edes yksi selviäisi Laukkasen ohella jatkoon, voisimme olla tyytyväisiä. Suomen paras naishiihtäjä eli Krista Pärnäkoski (26) ei kilpaile sprintissä, vaan keskittyy lauantaina hiihdettävään skiathlonkisaan eli yhdistelmähiihtoon.
8. Miesten sprinttihiihdossa Suomea edustaa kvartetti Ristomatti Hakola (25), Martti Jylhä (29), Anssi Pentsinen (30) ja Matias Strandvall (31). Kaikki voivat selvittää tiensä 30 parhaan joukkoon ja päästä jatkoon. Alku- ja viimeistään välierissä heidän tiensä kuitenkin katkeaa, eli on todennäköistä, että yhtään suomalaista ei nähdä myöskään miesten sprintin finaalissa.
9. Yksi ennakkosuosikeista on Italian Frederico Pellegrino varsinkin nyt, kun kisa käydään vapaalla tyylillä. Venäjän "hirmu" Sergei Ustjugov (24) on kova sana myös sprintissä. Norjalaiset ovat kaikki varteenotettavia suosikkeja, paras heistä saattaa tänään olla nuori Johannes Klaebo (20). Petter Northug voitti sprintin MM-kultaa Falunin kisoissa 2015 ja pääsi tuolla perusteella mukaan Lahden kisoihin, vaikkei kuulukaan Norjan maajoukkueeseen. Olisi pienoinen ihme, jos Northug selviytyisi finaaliin. Myös Ruotsin Kalle Halvarsson kannatta mainita samoin kuin ranskalaiset pikamenijät.
10. Tänään käydään myös naisten mäkihypyn karsinta. Suomea edustaa kolmikko Julia Kykkänen (22), Susanna Forsström (21) ja Jennnyt Rautionaho (20). Selvästi paras heistä on Kykkänen. Myös Forsström selvinne loppukilpailuun. rautionaho on toisen polven mäkihyppääjä, hänen isänsä Esko voitti 70-luvulla useita Suomen mestaruuksia ja edusti Suomea 3-4 arvokisoissa ja selviytyi kaksi kertaa kymmenen parhaan joukkoon. Tuollaisesta menestyksestä nykyiset suomalaiset mieshyppääjät voivat vain haaveilla.
Stora-Enso näyttää toimivan kisajärjestäjänä.
VastaaPoistaLennu-koirasta tuli kansainvälinen ilmiö.
VastaaPoistahttp://www.iltalehti.fi/fiidifi/201702232200075479_fd.shtml
Säälittävää!
Ruotsin kuningasperheellä on Estelle-prinsessa, Suomen "kuninkaallisilla" vain Lennu-koira.
No, kyllähän hänkin muistuttaa kovasti isäntäänsä.
Perinteet velvoittavat. Suomen kisajoukkueesta löytyy näissäkin kisoissa rutkasti lääketieteellisiä ihmeitä, jotka tekevät Suomesta pitkän tauon jälken suuren hiihtomaan.
VastaaPoistaBlogistin julkistamista tiedoista päättelen, että Sauli on ehdolla vuoden 2018 valtiollisissa "kuninkuusraveissa".
VastaaPoista