tiistai 11. huhtikuuta 2017

1070. Kuntavaalit 2017

                              Älä ny ala vollottaan...kyllä sä olet sen olues ansainnu

1. Kuntavaaleihin oli asetettu yhteensä 33 616 ehdokasta. Valtuustoihin valittiin koko maassa 8 999 jäsentä. Äänestämässä kävi yhteensä 2 582 666 äänioikeutettua. Äänestysprosentti jäi jälleen alhaiseksi, vain 58,8 prosenttia. Surkea tulos!

2. Vaalien suurimmaksi puolueeksi nousi kokoomus 20,7 prosentin kannatuksellaan. Sen perässä tulivat SDP (19,4 %), keskusta (17,5 %), vihreät (12,4 %), perussuomalaiset (8,8 %), vasemmistoliitto (8,8 %),  RKP (4,9 %),  KD eli kristillisdemokraatit (4,1 %) ja muut eli ns. pienpuolueet (2,1 %). Nukkuvien "puolue" oli siten ylivoimaisesti suurin ryhmä, sillä äänestämättä jätti peräti 41, 2 % äänioikeutetuista.

3. Vaalien suurin voittaja oli Vihreä liitto (vihreät), sillä se kasvatti ääniosuuttaan vuoden 2012 kuntavaaleista 3,9 prosenttiyksikköä. Plusmerkkisen tulokset saivat myös RKP (+0,2 %-yks.) ja KD (+0,4 %-yks.). Suurin häviäjä oli perussuomalaiset, joka ääniosuus putosi  3,5 prosenttiyksikköä eli 12,3 prosentista 8,8 prosenttiin. Myös kolmen suurimman puolueen ääniosuus laski, eli kokoomuksen 1,2, Sdp:n 0,2 ja keskustan 1,1 %-yksikköä vuoden 2012 vaaleista. Vihreä liitto on nyt Euroopan suurin vihreä puolue. Kolmen hallituspuoueen yhteinen ääniosuus laski 5,8 prosenttiyksikköä. 


4. Vaalien todellinen ääniharava oli kokoomuksen Jan Vapaavuori, joka sai Helsingin pormestarinvaaleiksi nimetyssä äänestyksessä karvan verran alle 30 000 ääntä. Vihreiden Anne Sinnemäki jäi kauas Vapaavuoren taakse saaden vain hieman alle 9 000 ääntä. Vapaavuori sai näin maukkaan revanssin katkeralle tappiolleen vuodelya 2014, jolloin hän hävisi kokoomuksen puheenjohtakisassa Paula Risikolle ja Alexander Stubbille.

5. Vaaliehdokkaista peräti 32 sai 0 ääntä, eli he eivät änestäneet edes itse itseään. Kuusamossa näitä henkilöitä oli neljä, joista kaksi oli persuehdokkaisiin kuulunut  Pahkalan pariskunta, Liisa ja Risto. He kertoivat ltapäivälehdille, että olivat toki käyneet äänestämässä, mutta että "kuka hullu sitä nyt itseään äänestäisi". Reilua puhetta! Yhdestä nollakerhoon jääneestä ehdokkaasta eli keuruulaisesta Tuomo Kyllästisestä (SDP) tuli kuitenkin varavaltuutettu puolueensa hyvän menestyksen johdosta.

6. Timo Soini lähestulkoon kyynelehti vaalituloksen selvittyä. Nyt ei tullut Timpalle eikä persuille jytkyä, tuli lötkö.  Soini toipui kuitenkin nopeasti ja piti puoleväelleen tunteikkaan kiitospuheen, jossa tunnusti reilusti, että "turpaan tuli, mutta henki jäi". Persujen tappio oli galluppien mukaan jo etukäteen selvä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista perussuomalaisten ääniosuus laski 8,8 prosenttiyksikköä, eli puolue on menettänyt kahdessa vuodessa 300 000 ääntä eli puolet äänestäjistään. Tätä ne löysät vaalilupaukset ja hallitusvastuu teettää.

7. Timo Soini ei kuitenkaan raski luopua ulkoministerin salkustaan, mikä on aika kummallista. Se, aikooko puolue jatkaa hallituksessa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, ratkeaa paljolti kesäkuun puoluekokouksessa, jossa persuille valitaan uusi puheenjohtaja eli joko Sampo Terho tai Jussi Halla-aho. Jos persut jatkaa hallituspuolueena, Soini tekisi viisaasti, jos ymmärtäisi luopu ministerinsalkustaan, jonka saisi puolueen uusi puheenjohtaja. Halla-aho peittosi Helsingissä äänimäärässä selvästi Sampo Terhon. Jussi Niinistön kannatus oli yllättävn huono, vain n. 1 300 ääntä ministerismiehelle; jopa Mika Raatikainen sai enenmmän ääniä Helsingistä. Persujen ei siis kannata missään nimessä nimetä Jussi Niinistöä ehdokkaakseen ensi vuoden presidentinvaaleissa.

8. Tässä kuussa hallituksessa on luvassa järjestelyjä, jolloin Jari Lindström luopuu toisesta eli oikeusministerin salkustaan ja hallitukseen otettaneen näillä näkymin ehkä jopa kolme ministeriä lisää.  Jos persut saisivat hallituksen ministeriksi uuden puheenjohtajansa, olisi puolueella, jonka kannatus on enää vaivaiset 8-9 prosenttia, hallituksessa peräti viisi ministeriä. Aikaisemmissa hallituksissa tällaisilla pienpuolueiksi luonnehdittavilla puolueilla on ollut aina korkeintaan kaksi ministerinpaikkaa.

9. Keskustan vaalimenestys huononi, mikä ei minua mitenkään yllättänyt. Ylimielisyydestä aiheesta arvosteltu pääministeri Juha Sipilä asetti vaaleissa puolueen minimitavoitteeksi vuoden 2012 kuntavaalituloksen eli 18,6 prosentin ääniosuusden saavuttamisen, mistä puolue kuitenkin jäi 1,1 prosenttiyksikköä. Pääministeripuolueelle varsin vaisu tulos. Vuoden 2015 eduskuntavaaleista keskustan kannatus on laskenut 3,7 %-yksikköä. Antaa mennä kun on alamäki vaan!

10. Keskustalle Helsingin ja muiden suurimpien kaupunkien valtaaminen on edelleen vain kaukainen haave. Helsingissä keskusta sai vain kaksi valtuutettua ja menetti ainakin neljä paikkaa. Valtuuston ulkopuolelle jäi kaksi keskustan kansanedustajaa eli Pekka Puska (ääniä 837) ja ministeri Kimmo Tiilkainen (ääniä 798). Istuvalle ministerille, joka hoitelee hallituksessa kolmen eri ministerin tehtäviä, vaalitulos on karmaisevan huono. Tiilikaisen kannatta pysytellä seuraavissa vaaleissa visusti Ruokolahdela ja Etelä-Karjalassa, jos ylipäätään aikoo tulla vielä valituksi Arkadianmäelle.   

11. Kristilliset saivat Helsingissä läpi kaksi ehdokasta, joista toinen on Terve Helsinki -liikettä luotsaava Paavo Väyrynen noin tuhannella äänellään. Väyrysellä oli järkeviä ehdotuksia Helsingin kasvun rajoittamiseksi, mutta käytännössä ne uhkaavat tietenkin kaikua täysin kuuroille korville. Väyrynen, joka aikoo tulevana kesänä esitää Keminmaan Pohjanlinna -ranchinsa näyttämöllä, ei enää Urho Kekkosta, vaan itseään, lanseerasi vaalivalvojaisissa uuden mieliin syöpyvän lentävän lauseen: "Mitä elämä olisikaan ilman minua". Tässäpä ohjenuoraa kaikille valtuutetuille, niin vanhoille kuin uusille! 

12. Puoluejohtajien murheenkryyni oli näissäkin vaaleissa demareiden Antti Rinne. Gallupit ovat kertoneet reilut puoli vuotta, että SDP on noussut keskustan ja kokoomuksen ohi maan suurimmaksi puolueeksi, ja näin ne tekivät vielä pari kolme viikkoa ennen kuntavaaleja. Mutta jälleen kerran nähtiin, että mitä lähemmäksi vaaleja tultiin ja mitä useammin tv-kanavilla näytettiin vaalitenttejä, joissa Antti Rinne mökelteli ja takelteli, sitä enemmän demareiden kannatus laski. 

13. Antti Rinteen tavoitteena oli saada SDP maan suurimmaksi kuntapuoleeksi, mutta tavoite ei onnistunut. Jopa edellisiin kuntavaaleihin verrattuna demareiden kannatus hieman laski. Demareiden viimeisin vaalivoitto on vuodelta 2004. Antti Rinne valittiin jatkamaan puolueen puheenjohtajana vain pari kuukautta sitten, mutta heti kuntavaalien jälkeen alkoi uusi keskustelu ja pohdinta puheenjohtajan vaihtamisesta. Selvää on, että Antti Rinteen johdolla SDP:stä ei tule pääministeripuoluetta. Kenestä siis SDP:n uusi puheenjohtaja?

14, Jan Vapaavuori valitaan virallisesti pormestariksi vasta kesäkuussa. Kenestä hänen seuraajansa  Europan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa? Vaåaavuori ehti hoitaa ko. tehtävää vain 1,5 vuotta, toimikaudesta on jäljellä kaksi vuotta. Paikka kuuluu Suomessa ja käytännössä kokoomukselle. On jo ehditty arvella, että sopivin ehdokas olisi Alexander Stubb, joka on pudonnut eduskunnan rivikansanedustajaksi. Mikäpä siinä, kannatetaan! Varapääjohtajan tehtävä, jota on hoitanut aikoinaan myös Sauli Niinistö, on helppohoitoinen ja siitä maksetaan kunnon palkka, jonka suuruus on n. 24 000 euroa kuukaudessa; Luxemburgin verotus on kevyttä. Niinistö ja Vapaavuori eivät tiettävästi viihtyneet erityisen hyvin tehtävässä, mutta kansainväliselle ja kielitaitoiselle Alex Stubbille se sopisi paljon paremmin. Vapaavuoren seuraajaksi on ehdotettu myös Finanssialan keskusliiton Pia-Noora Kauppia - hän odottaa neljättä lastaan - ja jopa kansanedustaja Harri Jaskaria. Vapaavuoren seuraajan valitse käytännössä yksin valtiovarainministeri Petteri Orpo.

26 kommenttia:

  1. Suomen vanhin kunnanvaltuutettu on Jörn Donnr (Rkp), joka on 84-vuotias. Hän sai Helsingissä 969 ääntä. Ensimmäisen kerran Jörkka valititin valtuston n. 50 vuotta sitten eli v. 1968.

    Donner oli lehdessä julkaistussa vaalimainoksessaan ainoa ehdokas, joka ei hymyillyt. Pätevä mies myös sikäli.

    VastaaPoista
  2. Paras kommentti vaaleista oli Paavo Väyrysen "Mitä elämä olisi ilman minua". Mitä siihen lisäisi,ei mitään!

    VastaaPoista
  3. Kannattaa tutustua Paavo Väyrysen tämänpäiväiseen Ylelelle antamaan nettihaastatteluun. Paavo vastustaa Helsingin kasvattamista. Kunpa Kepukin olisi ennen vaaleja ladellut samat teemat ja ottanut Paavon listoilleen,olisi ainakin viisi valtuutettua istunut Helsingin valtuustossa.

    VastaaPoista
  4. "Selvää on, että Antti Rinteen johdolla SDP:stä ei tule pääministeripuoluetta."

    Kyllä SDP:n ongelma on syvempi: miten päästä 1900-luvun alun työväenliikkeen imagosta eroon ja kehittyä 2000-luvun palkansaajapuolueeksi kun jäsenistön keski-ikä on 60 vuotta. Heinän ja Rinteen habituskin on niin perinten, ppulleako ay-pomon. Tämän on sääli nykyaikasta, keskiluokkaan tukeutuvaa palkansaajien puoluetta tarvittaisiin. Kokoomus on siirtynyt puhtaan rahavallan palvojaksi.

    VastaaPoista
  5. Mikä on Euroopan investointipankin varapääjohtajan toimenkuva? Olisiko lomakevaraston täydentämisestä huolehtiminen ja vahtimestarien esimiehenä toimiminen?

    Kuntavaaleissa SDP ylitti reilusti viime eduskuntavaalien suhteellisen kannatuksen, joten tulos oli parempi kuin Rinteen mollaajat ovat korostaneet.

    VastaaPoista
  6. Antti Rinne teki kyllä ilkeästi savustaessaan Lindtmanin ulos puheenjohtajapelistä. Lindtman keräsi hyvin ääniä kuntavaaleissa ja olisi todennäköisesti luotsannut demarit suurimmaksi puolueeksi. Ylimääräinen puoluekokous koolle pikimmiten ja Lindtman johtoon! Se on ainoa keino jos meinataan ottaa paalupaikka seuraavissa vaaleissa. Tämän pitäisi jokaisen demarin tajuta. Rinne vaihtoon välittömästi!

    VastaaPoista
  7. Vihervasurit kilpailivat sillä, kuka lupaa eniten ilmaisia palveluja. Läpi meni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Timppa oli siinä ihan oikeassa, että vasurit kuvittelee rahan kasvavan puussa.

      Poista
  8. Tuleeko kansanedustaja Touko Aallosta vihreiden uusi puheenjohtaja? Miehen johdolla Jyväskylän valtuustossa on nyt eniten vihreitä valtuutettuja. Aikaisemmin vihreät oli Jyväskylässä vasta kuudennneksi suurin valtuustoryhmä.

    Touko Aalto on noin 200 cm pitkä kokoparran ja melkein kaljun pään omaava valtiotieteilijä. Totesin miehen pituuden tänä aamua, jolloin Touko ja Don Eero istuivat TV1:n Aamu-televisio -ohjelmassa vierekkäin. Eero, joka ei ole mikään pikku poika, näytti hieman Toukoa lyhyemmältä.

    Vakavana ollesaan Touko muistuttaa enemmän kommunistitaistelijaa kuin vihreää poliitikkoa, joka harrastaa mm. pyöräilyä. Mutta ei ole miestä ilmeisesti tässäkään asiassa karvoihin katsomista.

    VastaaPoista
  9. Mutta miksi se polkupyörä on otettava televisiokuvaan mukaan?

    VastaaPoista
  10. Persut ei enää pärjä tollasilla Timpan lohkaisuilla. Tarvitaan paljon muutakin. Persujen alamäki alkoi heti kun Sipilän hallitus aloitti.

    VastaaPoista
  11. Minusta Petter Orpo ei ole erityisemmin onnistunut puheenjohtajana ja ministernäi. Hän on hymyile paljon, melkein aina, ja hänestä tuleekin mieleen uusi suomalainen leffa "Hymyilevä mies".

    Hallituksen aitiossa eduskunnan kyselytunneilla Orpon hymy on lähinnä ivallista virnuilua. Vähän samanlaista kuin Timo Soinillakin, mutta ei kuitenkaan hyvätahtoista myhäilyä kuin Timpalla.

    Turussa Orpo lisäsi näissä kuntavaaleissa kannatustaan vain hieman edelliseen kuntavaaliin verrattuna. Hän ei saanut juuri enempää ääniä kuin Ville Niinistö. Vasureiden Li Andersson sai yksin saman verran ääniä kuin Orpo ja Niinistö yhteensä!

    Tv-tenteissä ja keskusteluissa Orpolla ei ole samanlaista otetta ja sanotaan nyt vaikka karismaa kuin Vapaavuorella. Vapavuori voitti pormestarivaalit suvereenisesti. Hän voittaisi myös kahden vuoden kuluttua pääministerivaalit ja nostaisi kokoomuksen eduskunnan suurimmaksi puolueeksi. Jos hän siis olisi pääministeri. Petteri Orpo ei minusta sen sijaan tähän pysty.

    Jos siis kokoomus haluaisi itselleen seuraavien vaalien jälkeen pääministerin salkun, Vapaavuori olisi valittava kokoomuksen puheenjohtajaksi.

    VastaaPoista
  12. Vihreät ovat käyttäneet Helsingissä julmetusti rahaa pyöräteihin. Esimerkiksi Pasilasta pohjoiseen on tekeillä leveä Pohjoisbaana, vaikka paikalla oli jo toimiva pyörätie. Kyllä siinä vauhdin hurmassa on koulutukset ja varhaiskasvatukset tyystin unohdettu.

    VastaaPoista
  13. Päättävätkö vihreät Helsingissä yksin pyöräteiden rakentamisesta?

    VastaaPoista
  14. Tarkoitat varmaan Puukäpylän oikaisua. Itse ajan Mäkelänkadun kautta. Se kiertää, katu on kapea, useita risteyksiä ja bussipysäkkikin hidastaa menoa, mutta voittaa nk. toimivan pyörätien. Vauhdin hurmaa vanhalla tiellä tosiaan onkin, muttei sitä mieluusti vastaantulijalle suo.

    VastaaPoista
  15. Eivät todellakaan! Helsingin kaupunginvaltuustossa on 85 paikkaa, joista nyt vihreillä 24,1 % (+1,8), 21 paikkaa. Yli puolet Helsingin valtuustoon valituista kannatti ajatusta:
    ”Kävelykeskustaa tulee merkittävästi laajentaa.”

    VastaaPoista
  16. Monista julkkiksista myös Toni Nieminen oli ehdokkaana vaaleissa, kokoomuksen listoilla tietenkin. Tonille ei läpimeno Oulussa onnistunut, ääniä tuli jotain 65 kpl. Mutta siittä viisi, sillä nyt, ainakin toistaiseksi, elämä hymyilee Tonille ja hänen uusioperheelleen, kuten Iltalehden jutusta tänään ilmenee.

    http://www.iltalehti.fi/viihde/201704122200101573_vi.shtml

    Toni on onnistunut samaan työpaikankin jostakin firmasta, jossa on kaksi työntekijää. Toinin velkataakkaa voi alkaa taas pikkusen lyhentää.

    Niin, ja se mäkihyppy! Toni tähtää tiukasti ensi vuoden talviolympiakisoihin. Hänen edellisestä kilpailuhypyistään ei ole kulunut kuin vasta jotain 7-8 vuotta. Ei mäkihyppyä tuossa ajassa pysty unohtamaan, siinä suhteessa mäkihyppy muistuttaa pyörälläajoa! Ei muutta kuin tiukka harjoittetahti vaan päälle, Toni! Mies on vasta 42 vee, Japanin Noriaki Kasaikin on 3-4 vuotta vanhemi ja pärjää yhä huipulla. Myös Ahosen Janne tähtää olympiakisoihin, hän täyttää vasta 40 vuotta!

    Summa summarum . Mäkihypyssä jos missä tarvitaan nimenomaan kokemusta! Jos vielä saataisin Ari-Pekka Nikkola ja Jani Soininenkin innostumaan mukaan.

    VastaaPoista
  17. Harmi, jos Stubb katoaisi Suomesta (julkisuudestahan on jo kadonnut) jonnekin investointipankin kabinetteihin. Ei hän ole mikään kamreerityyppi - hän oli energinen väriläiskä suomalaisessa politiikassa, ja häntä turhan ankarasti haukuttiin joistakin impulsiivisista tempauksista. Toisin kuin Stubb, Katainen ja Orpo vaikuttavat hieman onnekkaasti turhan suuriin tehtäviin päässeiltä poliittisilta broilereilta.

    Orpo ei kylläkään jää koskaan sanattomaksi, hän vain käynnistää hymynsä säestyksellä puppusanageneraattorin, joka jauhaa samaa kokoomuslaista ilosanomaa tavalla, jota on kiusallista kuunnella. Karismaa miehellä ei todellakaan ole.

    Luoja varjelkoon Suomen kansaa seuraavissa eduskuntavaaleissa, jos vaihtoehdot ovat Orpo, Sipilä ja Rinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petteri Orpo on nössö, joka sai ansiottaan hyvän vaalituloksen Kokoomukselle. Mutta jossain naistenlehdessä, oliskohan ollut Eeva, hänet on äänestetty vuoden seksikkäimmäksi mieheksi! Valta on ihmeellistä.

      Poista
  18. Mutta onhan meillä silloin myös Touko Aalto, 201 cm!

    VastaaPoista
  19. Touko ei kuvia kumartele. Ilmoittaa reilusti olevansa ateisti.

    Juha Sipilä sen sijaan hermostui ja suuttui aivan silmittömästi, kun joku lehti alkoi arvuuutella, että minkä sortin lestadiolainen tuo Juha poika oikein onkaan.

    VastaaPoista
  20. Ei voi olla miettimättä mikä olisi kokoomuksen kannatus nyt jos Vapaavuosi olisi valittu puheenjohtajaksi Stubbin sijaan. Stubbin valinta oli katastrofi. Orpo on pärjännyt kohtalaisesti, mutta Vapaavuoren johdolla olisi kannatus varmaan jotain 25% luokkaa. Mutta minkäs teet, kun äänestivät pieleen heti kättelyssä.

    Vapaavuoren suosio näyttää olevan jo "presidenttiluokkaa" joten miehestä leivottaneenkin kokkareiden seuraava presidenttiehdokas, kunhan Sauli on lusinut toisen kautensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stubbin suurin vika oli, ettei sen tyyli istunut suomalaiseen kulttuuriin. Liian sosiaalinen ja suurisuinen. No nyt on puikoissa harmaa Orpo, jonka kuherruskuukausi ei ole vielä ohi.

      Poista
  21. Ville Niinistö yrittää kaataa hallituksen ennen kuin jättää puheenjohtajuuden kesäkuussa . Hän ei huomaa kuinka koominen tyyppi hän on kun riehaantuu lähes joka päivä. Populisti mikä populisti! Kumpa saisi Rex Tillerssonin ja Ville Niinistön väittelemään televisiossa. Se olisi hauskin show mitä voisi kuvitella. Rex Tillrsson on muuten sharmantti politiikko. Katsokaa kun hän astuu hillitysti alas lentokoneen portaita. Obamalle oli tapana kirmata portaita ylös osoittaakseen kuinka dynaaminen suurvaltajohtaja on,mutta eipä Obama juuri mitään muuta aikaansaanut,mutta toista on Donald ja Rex,jotka panevat jopa Pohjois-Korean polvilleen.

    VastaaPoista
  22. Anon: "Orpo on pärjännyt kohtalaisesti, mutta Vapaavuoren johdolla olisi kannatus varmaan jotain 25% luokkaa."

    Olisikohan noin? Jotenkin Vapaavuoren olemuksesta paistaa öykkäri. Olen sen oloinen henkilö, jonka kanssa en istuisi pitkää iltaa, voisi tulla turpiin.

    VastaaPoista
  23. " toista on Donald ja Rex,jotka panevat jopa Pohjois-Korean polvilleen."

    Kun ei menisi koko maailma siinä sivussa. Trump ja Kim jong-un kun ovat valitettavasti sellaisia tappelukukkoja, että molempien näyttää olvan mahdotonta antaa julkisesti periksi. Jälkimmäisen tapauksessa se voisikin olla heikkouden merkki, joka johtaisi sisäpiirin vallankaappauksen. Teloitukset ja veljen salamurha kun eivät minusta kerro suinkaan vahvasta johtajasta, vaan heikosta, jonka on epätoivoisesti pönkitettävä asemaansa.

    VastaaPoista