Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
keskiviikko 19. heinäkuuta 2017
1094. HS-gallup puolueiden kannatuksesta
Helsingin Sanomissa julkaistun gallup-kyselyn tulokset pähkinänkuoressa
1. Juha Sipilän hallituksen kannatus on nyt heikompi kuin koskaan aikaisemmin. Hallituspuolueita kannattaa nimittäin enää 39,9 prosenttia suomalaisista. Hallituksen aloittaessa 2015 toimintansa hallituspuolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteenlaskettu kannatus oli 57 prosenttia.
2. Puolueiden nykyiset kannatusluvut selviävät Helsingin Sanomain tuoreesta kannatusmittauksesta, jonka tulokset julkaistiin tänään. Kyselyn suoritti Kantar TNS. Kyselyä varten haastateltiin reilut 2 2000 ihmistä 19. kesäkuuta ja 14. heinäkuuta välisenä aikana. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilta noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.
3. Hallituksen heikko kannatus selittyy perussuomalaisten hajoamisella ja keskustan kannatuksen roimalla laskulla. HS-Gallupissa perussuomalaisista irtautunutta ja hallituksessa jatkavaa Uusi vaihtoehto -ryhmää (UV) kannattaa vaivaiset 2,5 prosenttia suomalaisista. Kuukautta aikaisemmin UV-ryhmää kannatti vielä 3,9 prosenttia vastaajista.
4. Pääministeripuolue-keskustaa äänestäisi 16,4 prosenttia ihmisistä, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Eduskuntavaleissa 2015 keskusta oli maan suurin puolue noin 21 prosentin ääniosuudellaan.
5. Petteri Orpon johtama kokoomus on vakiinnuttanut asemansa maan suurimpana puolueena ja sitä kannattaa HS-gallupin mukaan 21,0 prosenttia suomalaisista. Toiseksi suosituin puolue on SDP, jonka kannatusprosentti on 19,6. Puheenjohtajaa kesän alussa vaihtanut vihreät, puheenjohtajana on nyt kansanedustaja Touko Aalto, jatkaa kannatuksen kasvattamistaan, sillä sen kannatusluku nousi nyt jo 15,5 prosenttiin. Vihreät siis hengittää jo aivan keskustan niskaan, sillä puolueen kannatus on enää 0,9 prosenttiyksikköä pienempi kuin keskustalla.
6. Vasemmistoliitton kannatus on pysynyt entisellään, sitä kannattaa HS-gallupin mukaan 8,9 prosenttia vastaajista. Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen kannatus on Uuden vaihtoehdon irtauduttua laskenut 6,3 prosenttiin, mutta on suunnilleen yhtä suuri kuin kuukautta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä. Voidaan sanoa, että PS on selvitynyt UV-ryhmän irtaantumisesta odotettua paremmin. RKP:tä kannatti kyselyssä 4,4 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 3,3 prosenttia. UV-manööverin ja ns. hallituskriisin voittaja näyttää siten olevan Jussi Halla-aho, häviäjiä puolestaan Timo Soini, Sampo Terho ja Juha Sipilä.
7. On tietenkin aivan käsittämätöntä, että hallituksessa istuu peräti viiden ministerin voimin ryhmä, jota kannattaa kansalaisista vain 2,5 prosenttia. Tämä ei olisi mahdollista missään muualla, mutta Suomessa tällainen "ihme" on kuitenkin päässyt tapahtumaan. Sen on itse asiassa suorastaan haluttu tapahtuvan. Eriskummallisesta tapauksesta ja syntyneestä tilanteesta voidaan moittia pääministeri Juha Sipilää, valtiovarainministeri Petteri Orpoa ja ulkoministeri Timo Soinia, jotka olivat reilu kuukausi sitten tapahtuneen ja näytellyn ns. hallituskriisin takana. He saivat vahvaa taustatukea Kultarannan teltasta tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä.
8. Sitä saa mitä tilaa. Ahneella on paskainen loppu. Juha Sipilällä ja Timo Soinilla on nyt edessä edessään laskun maksamisen aika. Heidän ja heidän puoueensa ja ryhmänsä kannatus laskee kuin konsanaan kuuluisa lehmän häntä. Mutta silti he haluavat jatkaa mistään mitään piittaamatta ja järkähtämättä valitsemallaan tiellä, Timo Soini haluaa jatkaa ulkoministrinä vaikka UV-ryhmän ja tulevan Sinisen tulevaisuus kannatus laski nollaan tai jopa pakkasen puolelle. Ulkoministerin salkku on Timo Soinille elämää suurempi asia. Hallitustrion (Sipilä-Orpo-Soini) kesken on jo ajat sitten sovittu, että Soinille järjestetään seuraavien eduskuntavaalien jälkeen messevä suurlähettilään eläkevirka, maksoi mitä maksoi.
9. Kyllä kansa tietää, millaista pelin politiikaa ja valtapolitiikkaa maassa on Sipilän hallituksen aikana harjoitettu ja aiotaan harjoittaa edelleen. Hallituksen ajama sote-uudistus kompastui jälleen perustuslakiongelmiin. Kompastui, vaikka sote-projektin johtajaksi oli palkattu korkeasti koulutettu lakimies, jolle luvattiin työstään palkkioksi huippuvirka eli oikeuskanslerin paikka. Sumplimisen seuraukasena maassa ei ole vakinaista oikeuskansleria eikä edes apulaisoikeuskansleria, vaan kyseisiä laillisuusvalvojan tehtäviä yritetään hoitaa sijaisjärjestelyjen avulla.
10. Maakuntauudistus on myös kesken eikä uudistuksen toimeenpanoa varten tarvittavia maakuntavaaleja ole mahdollista järjestää ensi tammikuussa, vaikka niin on lähes kaksi vuotta vakuuteltu. Työllisyystilanne ei ole juurikaan parantunut, vaan maassa on yhä noin reilut 300 000 työtöntä. Valtion on ollut pakko lisätä velanottoa on ollut pakko lisätä, sillä hallitus ei ole onnistunut verovaroja kovasti nielevän julkisen talouden kuntoon saattamisessa. Hallitukset monet säästötoimet ja leikkaukset ovat kohdistuneet pienituloisiin ihmisiin. Hallitus on leikannut päivähoidosta, opetuksesta, koulutuksesta ja yliopistotutkimuksesta. Tämä kaikki on satanut suoraan vihreiden laariin.
11. Keskusta ei ole onnistunut saamaan kannatusta suuremmissä kaupungeissa, ei sitten millään, vaikka tätä on eri vaaleissa kovasti yritetty. Vuoden 2015 vaaleissa eduskunnasta keskustan entinen ministeri Paula Lehtomäki, joka yritti uusia paikkansa Helsingissä. Yhtä huonosti kävi kevättalven kunnnallisvaaleissa Sipilän hallituksen asunto- ym. ministerille Kimmo Tiilikaiselle, jota ei valittu Helsingin valtuustoon. Keskustalla on Helsingin kaupunginvaltuustossa nyt kaksi paikkaa, mutta vihreillä kaksi apulaispormestaria ja 21 kaupunginvaltuutettua. Miten tässä näin on päässyt käymään, pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä?
12. Juha Sipilä ja keskusta eivät kuitenkaan aio hellittää ja muuttaa politiikkaansa, vaan jatkaa täysillä entisellä linjallaan. Sipilä ja keskusta ajavat puoluetta kohti ilmiselvää vaalitappiota, jolloin puoluetta odottaa oppositio. Ilmankos Juha Sipilä on alkanut käydä herätysliikkeensä kesäkokouksissa ja julistanut sieltä, ei suinkaan rauhan sanaa ja sanomaa, vaan moitteita muille politiikoille, jotka ovat pääministerin mukaan rikkoneet 8:tta käskyä vastaan, joka jyrisee, että "älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi". Tällainen puhe on varsinaista jeesustelua, tässä kohdin olen Paavo Arhinmäen kanssa samaa mieltä. Kuinkahan monta kertaa Juha Sipilä on itse syyllistynyt samanlaiseen menettelyyn, josta hän nyt moittii muita? En ole pysynyt näissä laskuissa mukana enää pitkään aikaan.
13. Mutta UV-ryhmän, siis tämän Sinisen tulevaisuuden, yksi puuhamieheistä eli Simon Elo on suorastaan tyytyväinen HS-gallupin tulokseen ryhmänsä osalta. Hän ei enää pahemmin kiivaile, vaan sanoo olevansa kiitollinen, että ryhmä, joka ei ole vielä edes mikään puolue, on kannatusmittauksessa liki tasoissa KD:n kanssa, vaikka kristilliset on toiminut puolueena jo lähes 50 vuotta; UV on jo nyt hallitusryhmä, jolla on viisi ministeriä. "Lukema on tässä vaiheessa ihan hyvä", sanoo Simon. Tosin kuukautta aikaisemmin mainittu lukema oli "vielä parempi" eli 3,9 %, mutta tätä Simon ei optimistina noteeraa. Simon Elon mukaan ryhmän kannattajat keräävät parhaillaan kannattajakortteja, joita tarvitaan 5 000 kappaletta, jotta Sininen tulevaisuus voitaisiin rekisteröidä puolueeksi. Toivottavasti Elo ja kumppanit saavat tuon määrään kortteja ylipäätään kasaan. Sampo Terho, josta tullee Sinisen tulevaisuuden ensimmäinen puheenjohtaja, kulkee innoissaan ylt´ympäri selittäen silmät oikein kiiluen, mitä kaikkea hyvää Sininen tulevaisuus tuo tullessaan: iloa, onnellisuutta, toivoa, menestystä jne.
20.7.
14. Tänään julkaistu Ylen kysely antaa UV-ryhmälle vain 0,7 prosentin kannatuksen, Kokoomusta kannattaa Yle-gallupin mukaan 20,4, SDP:tä 18,5, keskustaa 16,7, vihreitä 16,0, vasemmistoliittoa 9,2, perussuomalaisia 8,1, RKP:tä 4,7, KD:tä 3,9 ja hännänhuippuna olevaa UV:tä siis vaivaiset 0,7 prosenttia. Kolmea hallituspuoluetta kannattaa Ylen mukaan siis ainostaan 37,8 prosenttia äänestäjistä. Myös tämä kysely antoi varsin karuja lukuja keskustalle ja UV:lle. Kyselyn virhemarginaali on 2,3 prosenttia.
"On tietenkin aivan käsittämätöntä, että hallituksessa istuu peräti viiden ministerin voimin ryhmä, jota kannattaa kansalaisista vain 2,5 prosenttia."
VastaaPoistaOn syytä muistaa, että ministerimäärä ei määräydyn (kunkinhetkisen) gallup-kannatuksen vaan kansanedustajien määrän mukaan. Tässäkin suhteessa uuvateilla on yliedustus. Kuten olen jo aiemmin kommentoinut, Sipilän olisi kannattanut erota, ottaa ruotsalaiset mukaan antaen näiille 1-2 uuvattattien ministerisalkkua. Sill oin olisi säilynyt vahva enemmistöhallitus. Jos se saisi soten kuntoon ja talouden kuntoon kahden vuoden päästä voisi tulla kepulle ja kokoomukselle vaalivoitto.
"Keskusta ei ole onnistunut saamaan kannatusta suuremmissä kaupungeissa, ei sitten millän, vaikka tätä on eri vaaleissa kovasti yritetty. .. Miten tässä näin on päässyt käymään, pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä?... Juha Sipilä ja keskusta eivät kuitenkaan aio hellittää ja muuttaa politiikkaansa, vaan jatkaa täysillä entisellä linjallaan."
VastaaPoistaTässä on tietty selvä logiikka: kepu ei ole koskaan edistänyt suurten kaupunkien, varsinkaan Helsingin, asiaa, joten on luonnollista, ettei sieltä ääniäkään tule. Kepun kannatus on edelleen suurten kaupunkien ulkopuolella. Jos kepu pystyy sementoimeen sen kannatajien suhteellista asemaa parantavan maakuntahallinnon, kyllä siitä kannattaa yksi vaalitappioriski ottaa.
Kyllä kaikki tietävät ilman anonymin "opastustakin", että hallituspaikat on jaettu hallitusta keväällä 2015 muodostettaessa eduskunntaalien 2015 tulosten mukaisesti!
VastaaPoistaTilanne on nyt kuitenkin kokonaan toinen eli sellainen, että yksi hallituspuolue ei ole enää hallituksessa mukana, vaan ainoastaan siitä pois loikanneet viisi ministeriä. Ryhmittymän, joita nämä ministerit edustavat hallituksessa, kannatus on kahden viimeksi tehdyn gallup-kyselyn mukaan, kesäkuussa 3,9 ja nyt enää 2,5 prosenttia. Tämä on ko. ryhmän vallitseva kannatus. Ei se siittä miksikään muutu eikä parane, vaikka miten yritettäisiin selittää, että "meitä kannatti vaaleissa 17,7 prosenttia.
On myös selvää, toisin kuin mainittu anonyymi yrittää selittää, että pelkästään rkp:n mukaantulo hallitukseen ei olisi riittänyt, vaan mukaan olisi tarvittu enemmistöhallituksen muodostamiseksi myös KD, jolle olisi tullut antaa kaksi ministerinsalkkua.
Keskusta on menettänyt mahdollisuutensa vaalivoittoon ja nykyisen suuruisen paikkalukunsa säilyttämiseen seuraavissa eduskuntavaaleissa. Tämä lienee jokseenkin selvä asia. Tilanne ei enää "sementoinneilla" tai muilla vippaskonsteilla muuksi muutu. Niin raskaasti omahyväinen pääministeri j. Sipilä ja koko keskusta ovat hallituksessa tyrineet ja epäikeudenmukaisesti ns. hallituskriisin synnyttämisessä ja sen "ratkaisemisessa" menetelleet.
Kestääkö kokoomuksen eduskuntaryhmän kantti katsella vielä lähes kaksi vuotta, että 2,5 prosentin sirpaleryhmällä on viisi ministerin salkkua kuten 21 prosentin gallup-kärjellä? Kokoomus on loppuvuoden politiikassa vahvoilla, kun muut hallitusryhmät tietävät, että Orpolle ennenaikaiset eduskuntavaalit sopisivat hyvin.
VastaaPoistaMillä sininen tulevaisuus eli sintu konahtelee? Ei millään. Kansan suosiota ei kartuta rintamerkki, jossa lukee "rasismista eheytynyt ex-persu".Ei ne saa edes nimiä kannattajakortteihin. Kyllä kansa tietää!
Hallitus todennäköisesti kaatuu paikkoin siihen, että uvakit (UV-ryhmä) vastustaa kiivaasti keskustan ja kokoomuksen aikomusta korottaa Suomen pakolaiskiintiötä. Tästä on tänään kiivaillut mm. Simon Elo, "Simon Kiivailija".
VastaaPoista"Kestääkö kokoomuksen eduskuntaryhmän kantti katsella vielä lähes kaksi vuotta, että 2,5 prosentin sirpaleryhmällä on viisi ministerin salkkua kuten 21 prosentin gallup-kärjellä?"
VastaaPoistaKestää kun sille luvataan, että "kukko munii" yksityisen terveysalan vaalitukena seuraavissa vaaleissa, jos kokoomus hoitaa loppuun soten valinnanvapauden, joka tuo miljardeja alalle. Jos nyt nimittäin pidettäisiin ennenaikaiset vaalit, kokomuus ei voittajanakaan saisi kokoon sellaista enemmistöhallitusta, jossa terveydenhuollon yksityistäminen menisi yhtä helposti läpi kuin nykyisessä. Vaalitappion jälkeen kepukin palaisi alkiolaisemmille linjoille. Sipilä kun on ollut harvinaisen oikeistolainen kepulainen.
Kokoomuksella ja Uudella vaihtoehdolla on kummallakin hallituksessa viisi ministeriä. Kokoomusta kannattaa 21 %, mutta UV:tä vain n. 1 % äänestäjistä.
VastaaPoistaTämä on sitä Juha Sipilän ja Petteri Orpon niin kovasti vaalimaa ja korostamaa arvopohjapolitiikkaa.
Timo Soinilla on salkussaan pienen gallupsuosion korvikkeena varapääministerin ja ulkoministerin manuaalit, joten hän edustaa maailmalla koko Suomen kansaa.
VastaaPoistaVarapääministeri on nykyään Petteri Orpo.
VastaaPoistaTimo Soini voisi olla varapresidentti.
Eilen säädettiin laki joka kieltää tunnuksettomat vieraat joukot Suomessa, tänään rajavartiolaitos saa oikeudet sulkea kännykkäverkot rajan pinnassa, jne.
VastaaPoistaEi Suomi tosiaan ole mikään Krim jonne tultaisiin melskaamaan kuin siat vatukossa!
Meitillä kyllä on noita "sikoja" ihan tarpeeksi jo omasta takaa. Jopa maan hallituksessa niitä istuu "ottopoikina".
VastaaPoistaPitäisi lanseerata itärajalle ao. liikennemerkki, joka kieltää pienten vihreiden miesten pääsyn maahan.
Voi,voi Meidän Juhaa! Juha teki virhearvion kun uskoi Tiitistä ja Hideniä ja ennen kaikkea Niinistöä. Kestämätön tilanne, kun 0,7 prosentin kannustuksella oleva "liike" on hallituksessa. Ei ihme, että kokoomus porskuttaa gallupien kärjessä,sillä Sipilä ja Berner ovat tosiasia kokoomuslaisia. Kepulla on hallituksessa tosiasiassa vain kome ministeriä. Ja kaiken lisäksi niistäkään kukaan ei edesta syvintä keskustaa. Ajatelkaa nyt Tiilikaista, Saarikkoa ja Lintilää. Tunnustaako heistä kukaan alkiolaista linjaa? Ei! Ja kaiken lisäksi Sinisellä tulevaisuudella viisi ministeriä ja kannatus o,7 prosenttia.
VastaaPoistaHallitus hajoaa ilman muuta ja vielä itsenäisyyden juhlavuotena. Juha Sipilän tulevaisuus on biotaloudessa!
Se siittä TEIDÄN Juhasta!
VastaaPoistaEi voi mitään, sini-punaa pukkaa!
VastaaPoistaEi taida olla kepun pelastajaksi enää Sirkka-Liisa Anttilastakaan. Katseet olisi syytä kääntää Maisa Torpan puoleen.
5korpioni: " Hallitus hajoaa ilman muuta ja vielä itsenäisyyden juhlavuotena."
VastaaPoistaUsko nyt ei hajoa: Spilä haluaa maakuntahalinnon ja pysyä pääministerinä, kokoomus haluaa valinnanvapauden, joka ei synny noiden gallupien mukaisella eduskunnalla ja uuvatit haluavat olla ministereitä ja kansanedustajia mahdollisimman pitkälle. Soini haluaa toisen hillopurkin.
Ja miksi Orpokaan haluaisi kiirehtiä kun aina on mahdollisuudet mayhin ja kepu kantaa suurimman vastuun tämän politiikaltaan äärimmäisen kokoomuslaisen hallituksen poliitikasta: antaa vaan Sipilän tehdä likainen työ. Orpo on - toisinkuin Sipilä - politiikan ammattilainen.
Varmaankin olen vainoharhainen, mutta Krimin miehitystä perusteltiin sillä, että historiallisesti Krimijn niemimaa on kuulunut Venäjään.
VastaaPoistaKyllä on.
Niin on Suomikin.
Nyt Putin tulee Aleksanterin rakentamaan Punkaharjun hotelliin katsomaan Savonlinnassa Bolshoin Tsaikovskin oopperaa ja Itämerellä on Venäjän laivastoa. Myykö Niinistö Suomen?
Touko Aaltonen on saanut kannatusluvut nousuun ilman omaa ansiotaan. Riittää kun Sipilä sössii.
VastaaPoistaOn turhauttavaa väitellä anonyymin kanssa, mutta korostaisin,että hallituksen kaatuminen ei ole kiinni siitä mitä Sipilä ja Orpo haluavat. Totta kai he haluaisivat,että hallitusyhteistyö jatkuisi normaalisti vaalikauden loppuun asti. Hallitus hajoaa kuitenkin sisäisiin erimielisyyksiin, ei puoluejohtajien haluihin. Kun lisäksi on luultavaa,ettei Simon Kiivailija saa edes 5000 korttia kasaan eikä uutta puoluetta synny, hallituksen ulkopuolelta syntyy sellaisia paineita,ettei sitä kestä edes Orpon hermot. Suomalaisen politiikan on vallannut jonkinlainen korttien keräämishysteri. Niinistö ja Väyrynen keräävät kortteja naiveilla kampanjoilla kortteja pressanvaaleihin. On säälittävää nähdä kun Zysse kerää kortteja Strindbergin terassilla Niinistön presidenttikampanjaan varten terassilla istuvalta maahanmuuttajilta! Haloo, onko Niinistön uudelleenvalinta niin heikoissa kantimissa?
VastaaPoistaSininen liike kerää kortteja muodostaakseen puolueen. Kohta ei tiedä mihin korttiin lykkää nimensä!
Eipä ihme,että jopa autokauppiaita pidetään luotettavimpina kuin poliitikkoja. Puhelinmyyjät ovat jo selvästi luotettavimpia kuin poliitikot!
Sipilän hallitus pysyy kasassa vain sen vuoksi, että talouden mittareista joku osoittaa talouskasvua. Ministereiden ja laskuoppikehittäjä Elon sukulaispojan Simonin olo olisi normaalioloissa hirttäytymistä.
VastaaPoistaSkorpioni: "Hallitus hajoaa kuitenkin sisäisiin erimielisyyksiin, ei puoluejohtajien haluihin."
VastaaPoistaValitan turhautumistasi, mutta mihin sisäisiin erimielimielisyyksiin: kepu ja kokoomus ovat saamassa läpi heille tärkeät intressit. Sen puoluejohtat pystyvät myymään rivikansanedustajille uuvattien ministeriyliedustuksen perusteeksi. Uuvattien rivikansanedustajat puolestaan ovat siinä surkeassa asemassa, että jätettyään puolueensa he ovat pakotetut roikkumaan uudessa ryhmässään loppuun asti. Loppu tule sitten 2019 vaaleissa.
Toki on mahdollista, että jotkut uuvattien edustajat ovat valmiit tekemään nöyryttävän canossanmatkan takaisin persuihin, mutta inhimillinen ylpeys huomioon ottaen en pidä sitä todennäköisenä eikä Halla-aho välttämättä haluakaan tuollaisia pettureita takaisin. Koska tuo riski on kuitenkin olemassa, olen jo aiemmin sanonut, että Sipilän olisi kannattanut pitää uudet hallitusneuvottelut ja ottaa lisävoimaa rkp:sta ja/tai kristillisistä. Silloin enemmistöhallitus ei olisi kiinni pelkästään uuvattien koossapysymisestä. Mutta amatööri mikä amatöri.
Anonyymille! En ole lainkaan turhautunut - päin vastoin. Esitin vain näkemykseni. Politiikka ei ole ollut minulle itsetarkoitus ja vakava asia. Koen poliitikot ja politiikan pääosin omaneduntavoitteluksi,en mitenkään järkevänä. Yhteiskunnallista vaikuttamista tarvitsevat vain vähäosaiset,eivät lainkaan hyväosaiset. Miksi esim. kokoomuslaisten pitäisi ajaa omia etujaan, koska heillä ovat asiat kunnossa.?On siis hassua ja ristiriitaista että kokoomus on suurin puolue ja hallituksen pääpuolue!
VastaaPoista