maanantai 28. elokuuta 2017

1106. Niinistö tapaa Trumpin

                                              
1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (69) tapaa tänään maanantaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin (71) Washingtonissa. Kysymyksessä ei ole valtiovierailu, vaan lyhyt työvierailu.
2. Alunperin Niinistön piti tavata Trump vasta huomenna tiistaina. Akatauluun tuli muutos, koska Trump matkustaa tiistaina tutustumaan hirmumyrsky Harveyn ja sitä seuranneiden rankkasateiden ja pahojen tulvien Texasin seudulle ja erityisesti Houstonin suurkaupungille aiheuttamiin vahinkoihin. 

3. Voidaan siis sanoa, että Sauli Niinistö joutuu aikaistetun matkan takia eräällä tavalla myrskyn silmään. Mutta Sauli on tunnetusti joustava - pienen maan presidentin tulee olla aina valmis kun partiopoika, kun supervallan johtajalta käy kutsu tulla tapaamaan. Partiopoikaa - ja tyttöä Sauli ja Jenni leikkivät viime perjantaina Suomen luonnon päivänä Teijon kansallispuistossa, jossa he metsän keskellä nostivat yhdessä partiolaisten kanssa salkoon siniristilipun, minkä jälkeen presidenttipari jutteli tovin partiolaisten kanssa tv- ja lehtikuvaajien ympäröimänä, tietenkin. Teijonkin tilaisuus palveli erinomaisesti myös Saulin meneillään olevaa presidentinvaalikampanjaa.


4. Presidenttien välinen tapaaminen järjestetään Yhdysvaltain presidentin virka-asunnolla Valkoisessa talossa. Asiasta tiedotettiin presidentin kanslian neljän rivin pituisella ilmoituksella 17. elokuuta. Sitä, keitä Niinistön seurueeseen kuuluu, ei ole vieläkään kerrottu. Se, matkustaako esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini presidentin mukana, nähdään vasta myöhemmin tänään. Kyseessä on Niinistön ja Trumpin ensitapaaminen.

5. Työvierailun tarkemmasta ohjelmasta ja puheenaiheista oli presidentin kanslian edellä mainitun ilmoituksen mukaan tarkoitus kertoa "lähempänä vierailua", mutta eipä ole tuollaisestakaan ilmoituksesta mitään kuulunut. Kovin on siis salaperäistä! 

6. Sauli Niinistö tapasi Trumpin edeltäjän Barack Obaman Valkoisessa talossa, kun Yhdysvaltain presidentti kohtasi kaikkien Pohjoismaiden valtionpäämiehet, Niinistön ohella siis muiden pohjoismaiden pääministerit, toukokuussa 2016. Tapaamisessa näytti tuolloin olleen kyse lähinnä vieraiden viihdyttämisestä, sillä mukana olivat myös isännän ja vieraiden puolisot. Tällä kerralla Jenni Haukio ei matkusta Niinistön mukana Washingtoniin. 

7. Suomen ja Yhdysvaltain presidenttien edellisestä kahdenkeskisestä kohtaamisesta on vierähtänyt pitkä aika eli peräti 15 vuotta, sillä se tapahtui Valkoisessa talossa huhtikuussa 2002, kun Tarja Halonen tapasi tuolloisen presidentin George W. Bushin nuoremman.
8. Sitä, miksi Donald Trump halusi tavata Suomen presidentin juuri nyt, ei tiedetä.  Myös Washingtonissa presidentti Niinistön vierailu ja sen putkahtaminen yhtäkkiä esille on herättänyt ällistystä, kuten Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén tänän aamuna Washingtonista raportoi. Luultavasti Trump haluaa tapaamisella huoahtaa hetkeksi, sillä Yhdysvalloissa on eletty koko Trumpin hallinnon ensimmäiset kuukaudet varsin hektistä aikaa jatkuvien yllätysten ja alituisten kohu-uutisten keskellä. Nämä kohut ja ihmetykset johtuvat nimenomaan presidentti Trumpin varsin omalatuisesta johtamistyylistä. Olemme saaneet joka viikko - itse asiassa lähes päivittäin - lukea ja nähdä, miten Trurmpin avustajat tai neuvonantajat taikka korkeat virkamiehet ovat yksi toisensa perässä saaneet presidentiltä potkut tai ymmärtäneet Valkoisesta talosta omasta aloitteestaan. Trumpilla on ollut suuria vaikeuksia saada hallintonsa avainvirkoja täytetyksi ja hän on erottanut virastaan mm. FBI:n johtajan, kanslipäällikkönsä, turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa, pienimmistä "viskaaleista" puhumattakaan.

9. Sauli Niinistö on ilmoittanut lakonisesti, että hän aikoo keskustella Trumpin kanssa Itämeren turvallisuustilanteesta ja arktisesta alueesta; Suomi toimii tällä hetkellä Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Mutta miksipä Itämeren turvallisuustilanne Niinistön vierailusta muuttuisi tai hälvenisi? Venäjän  ja Valko-Venäjän suursotaharjoitus Zapad  alkaa tuota pikaa Valko-Venäjällä, ja Ruotsissa pidetään lähes samanaikaisesti länsimaiden suuri sotaharjoitus, johon myös sekä USA että Suomi osallistuvat. Niinistö saattaa tehdä aloitteen Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamisesta Helsingissä pidettävässä Arktisen neuvoston yleiskokouksen yhteydessä. 

10. Niinistön käynnille Valkoisessa talossa on varattu aikaa vain yksi tunti. Veikkaan, ettei Niinistö ehdi tai edes rohkene ottaa esille Pariisin ilmastosopimusta, josta Yhdysvallat on Trumpin käskyllä irtaantumassa jo ennen sopimuksen voimaantuloa. Yhdysvaltoja ja Trumpia saattavat kiinnostaa Sauli Niinistön näkemykset Venäjästä ja Vladimir Putinista, mutta ajatus siitä, että Suomi yrittäisi toimia jonkinlaisena välittäjänä Venäjän ja USA:n välillä, on yleisesti torjuttu jo etukäteen. Voisiko olla mahdollista, että vierailun yhteydessä julkistettaisiin tieto siitä, että Suomi tulee tilaamaan Hornetit aikanaan korvaavat hävittäjät Yhdysvalloilta? 

11. Jos ja kun Texasin tulvat ja niiden vahingot ovat juuri nyt Trumpin ajatuksissa etusijalla, hän saattaa kuitata koko tapaamisen aika lyhyesti ja tyytyä korostamaan esimerkiksi Suomen talvisotaa, sotakorvausten maksamista pennilleen, Lappia, Suomen luontoa, Joulupukkia ja vaikkapa maamme tunnetusti kauniita naisia. Lienee selvää, että Niinistö esittää Trumpille (ja Melanielle) kutsun vierailla Suomessa sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Mitä kaikkea Suomessa Trumpille voitaisiin näyttää tai esitellä ja mihin hänet kannattaisi viedä? Tämä riipuu paljon mm. vuodenajajasta. No, ainakin Kauppatorille, Temppelinaukion kirkkoon, Sibelius-monumentille ja heinäkuussa vaikkapa seuraamaan Nilsiän eukonkannon MM-kisoja; oikeastaan henkilönkannon kisoja. 

12. Palataanpa lopuksi siihen, kuka itse asiassa oli aloitteentekijä nyt toteutumassa olevalle Sauli Niinistön matkalle. Tästä on esitetty erilaisia näkemyksiä ja tietoja. Tukeudun tässä kohdin Ari Pesosen seikkaperäiseen, luotettavaan ja suomalaisten niin kovin sinisiä silmiä avaavaan kirjoitukseen Uuden Suomen puheenvuoroblogissa 18.8.2017.

13. Ilta-Sanomat julisti 17.8., että "Niinistö sai Trumpilta kutsun jo marraskuussa". Niinistö kertoi lehtijutussa, että hän oli saanut Trumpilta kutsun jo marraskuussa 2018. Tämän tiedon ja näkemyksen Ari Pesonen  todistaa jutussaan vääräksi, sillä hän osoittaa että aloitteentekojä oli Niinistö itse,  ei suinkaan Trump. 

14. Kun Donald Trump oli viime vuoden marraskuussa valittu Yhdysvaltojen presidentiksi, hän aloitti, kuten Ari Pesonen kertoo, laajan soittokierroksen ympäri maailmaa eri maiden valtionpäämiehille. Trump soitti myös pohjoismaiden pääministereille, mutta soittoa Suomen presidentille (tai pääministrille) ei vain kuulunut. Pohjoismaisista johtajista Trump soitti ensimmäiseksi 16.11. Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussenille, seuraavaksi 23.11. Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenille ja tämän jälkeen vielä 1.12. Norjan pääministeri Erna Solbergille. Tanska oli kahdeskymmenes maa Trumpin soittokierroksella, Ukraina oli sijalle 19 ennen Tanskaa ja Venäjä puolestaan sijalla 18. Jokaisessa puhelussa Trump esitti vastaanottajalle kohteliaisuuseleenä kutsun saapua Valkoiseen taloon sitten kun hän on sen isäntänä.

15. Mutta kuten sanottu, Suomeen Trumpin soittoa ei kuulunut. Media seurasi tilannetta tiiviisti, ja Suomessa alettiin jo hermostua ja ihmetellä syytä, miksi Trump oli unohtanut Suomen. Trump ei soittanut Sauli Niinistölle edes itsenäisyyspäivänä 6.12. onnitellakseen Suomea meille niin tärkeässä asiassa.

16. Kuten Ari Pesosen selvityksestä ilmenee, että  asia ja ko. epätietoisuus alkoi ottaa pikku hiljaa myös presidentti myös Sauli Niinistöä niin sanotusti pannuun. Niinistö julkaisi 8..12. kello 16.32 twiitin, johon oli kirjoitettu teksti, joka suomennettuna kuuluu näin: "Kiitos teille @realDonaldTrump suuresta  keskustelusta. Ollaan taas yhteydessä".

17. Tasavallan presidentin kanslia julkaisi 8.12. 2016 puhelua koskevan tiedotteen otsikolla "Presidentti niiistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa" (tiedote 59/2016). 
Tiedote kuului näin:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa torstaina 8. joulukuuta 2016. Keskustelunaiheina olivat mm. Suomen ja Yhdysvaltain suhteet, Venäjä sekä Arktinen neuvosto, jonka puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle keväällä 2017. Presidentit puhuivat myös Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta. Presidentti Trump pyysi presidentti Niinistöä välittämään suomalaisille terveiset, että suomalaiset ovat hienoa kansaa.”

18. Niin kuin Ari Pesonen blogijutussaan  toteaa, yleensä presiidentin kanslian tiedotteisessa on merkintä, kenen aloitteesta puhelinkeskustelu on käyty. Esimerkiksi kun presidentti Niinistö keskusteli presidentti Putinin kanssa 30.12.2016, oli presidentin kanslian tiedotteessa maininta: ”Puhelu käytiin Suomen aloitteesta” (tiedote 60/2016). Vastaavalla tavalla noin kuukausi sitten presidentin kansliasta tiedotettiin, että Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel olivat keskustelleet puhelimitse tietystä asiasta. Tiedotteen mukaan myös tämä puhelinkeskustelu käytiin presidentti Niinistön aloitteesta.

19. Kanslian 8.12. antaman  edellöä mainitun tiedotteen johdosta suomalaismedia ja tietenkin myös suuri yleisö sai sen virheellisen käsityksen, että se oli nimenomaan Donlad Trump jonka aloitteesta hän ja Niinistö olivat keskustelleet. ”Tätä puhelua Niinistö on odottanut! Trump soitti ja kehui suomalaisia” oli virheellinen uutisotsikko MTV 3:n nettisivuilla (MTV3 8.12.2016). Koko suomalaismedia oli käsityksessä, että se oli tuleva presidentti Trump, joka soitti presidentti Niinistölle (HS 8.12.2016, IL 9.12.2016, Yle 9.12.2016).

20. Ari Pesonen kertoo kirjoituksessaan, miten hän oli varmistanut  ”kuka soitti kenelle” -asiaa Yhdysvalloista, ja saanut republikaaniselta puolueelta sähköpostitse tiedon tammikuun alussa 2017, että em.  ”yhteydenottopyyntö oli tullut Suomesta”. Suomessa presidentin kanslia oli tämän jälkeen vahvistanut Pesoselle sähköpostitse 10.1.2017, että Trumpin ja Niinistön välinen puhelu ”käytiin Suomen aloitteesta”. Asiasta olivat jo aiemmin eli 9.12.2016 kertoneet jotkut Alma Median lehdet 9.12.206.

21. Ari Pesosen mukaan presidentti Niinistön maininta 17.8.2017 siitä, että ”sain Trumpilta kutsun jo marraskuussa”, on ajankohdan osalta virheellinen. Presidentin kanslia on myös oikaissut tuon virheellisen tiedon. Kutsu tuli vasta 8.12.2016, kun Trumpin ja Niinistön välinen puhelu, joka siis todellisuudessa ”käytiin Suomen aloitteesta”. Soittaja oli siis ollut Niinistö, ei Trump.

22. Trump kutsui vuoden 2016 marras- ja joulukuisissa puheluissaan lähes kaikki ne valtion päämiehet Washingtoniin, joille hän soitti tervehdyssoiton ennen nimitystään Yhdysvaltain 45. presidentiksi. Esitettyjä kutsuja voidaan pitää tavanomaisena ”kohteliaisuutena”, joihin ei erityisemmin tartuta etenkään, jos kutsun esittäjällä ei ole vielä virallista asemaa tulevaan virkaansa. Ari Pesosen mukaan Sauli Niinistö kuitenkin muista länsimaisista johtajista poiketen tarttui Trumpin kutsukohteliaisuuteen vakavin mielin. Pesonen on oikeassa, kutsu ja pääsy Valkoisen taloon näyttää muodostuneen Sauli Niinistölle jonkinlaiseksi päähänpinttymäksi, pakkomielteeksi ja suorastaan kohtalonkysymykseksi.

23. Ari Pesonen jatkaa blogijutussaan näin: 

Tapaamiseen Yhdysvaltain presidentin kanssa aina halutaan, muttei välttämättä Donald Trumpin kanssa vallitsevassa tilanteessa. Näissä olosuhteissa Trumpin tapaamista harkitaan tarkoin vastaavasti kuin presidentti Putinin tapaamista. Trumpista on tulossa sekä kotimaassa että maailmalla kovaa vauhtia hylkiö, jonka kanssa ei välttämättä haluta olla tekemisissä. Myös oma puolue on jo hylkäämässä häntä. Tämä on sääli ja suuri vahinko, mutta Trump joutuu asiassa katsomaan omaan peiliin. Hänen kanssaan on myös vaikea sopia mitään vakavaa, koska hänen puheitakaan ei voi ottaa vakavasti.

Presidentti Niinistö - tai paremminkin presidenttiehdokas Niinistö - on nyt tietoisesti levittänyt käsitystä, että vierailukutsu olisi tullut Yhdysvalloista ja vieläpä Yhdysvaltain aloitteesta. Se on Suomi, joka on kovasti järjestänyt vierailua Washingtoniin ja läksi liikkeelle kohteliaisuutena saadusta kutsusta. Suomessa siis tartutaan kaikkein pienimpiinkin mahdollisuuksiin. Toki aina lopullinen hyväksyntä ja virallinen kutsu tulee kutsujamaasta. Suomessa Niinistön tuleva vierailu Washingtoniin on saanut liian pitkälle meneviä kannanottoja.

24. Ari Pesosen ajatuksiin ja johtopäätöksiin on helppo yhtä. Samoin hänen loppukaneettinsa: Huomaa, että Suomeen on tulossa presidentinvaalit. 

25. On päivänelvää, että kaiken takana on - paitsi nainen - tässä asiassa eli tapaamisotkussa ennen muuta muutaman kuukauden kuluttua käytävät Suomen presidentinvaalit. Sauli Niinistö on vaalien ylivoimainen ennakkosuosikki ja hänet myös valitaan jatkokaudelle. Tähän nähden on hyvin omituista ja suorastaan merkillistä se tapa, jolla Sauli Niinistö käy näin raivoisaa ja, kuten hieman vaikuttaa, myös keinoista kaihtamatonta vaalitaistelua tai -kampanjaa, vaikka hän sanoo itse aloittavansa kampanjansa vasta itsenäisyyspäivän jälkeen. Mihin Niinistö kaikella vouhotuksellaan, runsailla maakuntamatkoillaan, kättelytilaisuuksillaan yms. oikein pyrkii ja mitä hän tavoittelee? Ymmärtäisi ikämiehenä ottaa iisisti ja leppoisasti koko homman. Mutta sitä hän ei tee, sillä hän tähtää kaikin voimin ja keinoin siihen, että hänet valittaisiin jatkokaudelle heti ensimmäisellä äänestyskierroksella, jolloin hän voisi lopullisesti sanoa olevansa "koko kansan presidentti".  Tämä tavoite näyttää kuitenkin aika epätodennäköiseltä vaihtoehhdolta, sillä toinen kierros ilmeisesti tarvitaan.  Niinistön asemaa ei paranna yhtään se, että hän ja hänen kansliansa saadaan kiinni virheellisestä tiedottamisesta.

17 kommenttia:

  1. Niinistö ja hänen kansliansa jäi kiinni ei virheellisestä tiedottamisesta, vaan suoranaisesta valehtelusta "kusetuksesta" medialle ja Suomen kansalle!

    Varmasti tuossa tapaamisessa puhutaan "mukavia", mutta ja mutta jos Suomen presidentti saa hiukka "tukkapöllyä" Trumbilta, niin se kyllä saa maksimaalisen huomion. Onhan meillä kokemusta 15 vuoden takaa mm. nuivasta suhtautumisesta "terrorismin vastaiseen" ja jopa passiivista tukemistakin voidaan Atlantintakaa osoittaa..

    VastaaPoista
  2. Joissakin medioissa ollaan hulissan siitä, miten Trumpin ja Niinistön kättely onnistuu. Niinistöllä on vankka kokemus kättelystä. Hn kättelee mielellään ihmisiä myös massatapahtumien yhteydessä. Kättelemällä jatkokaudelle, voisi olla Niinistön tavoitteena.

    Trumpin kätteltyylii jännittää enemmän. Ilmeneekö nyt a) käsien vatkausta, b) taputtelua, c) kiinnipitoa vai d) suoraa halaamista? Taikka näitä kaikkia. Trump on arvaamaton jo kättelyssä. Tyytyisivätkö herrat, kun on tuo Harvey-hurrikaanikin kohdalla, vain paiskaamaan ylävitoset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen lisäksi on hyvä tarkkailla, kumman kätönen on pienempi.

      Poista
  3. Hää sannoo Trumpille ett kuulehan sie piällikkö, miss sie tarviit kunnon miestä, tässä siulla on semmonen! Koiviston Manu sano, että ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Se ol kirjotettu hänen kuolinilmotukseen Suomen lehissä. Evuskunta on ihan äsken piättänyt, että Suomen miehiä voijaan lähettee täystaisteluihin, sanotaan vaekka Ahvkanistaniin. Siellähän työ tarviitta pelottomia miehiä.

    VastaaPoista
  4. Ilta-Sanomat:

    Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mielestä Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen aikataulujen viime hetken muutokset voivat viestiä jopa siitä, kuinka tärkeänä vierailu nähdään Valkoisessa talossa.

    Hänen mukaansa Valkoinen talo olisi hyvin helposti voinut sanoa, että ”hei, nyt on ihan liikaa lautasella, siirretään tapaamista hamaan tulevaisuuteen.”

    Näin ei kuitenkaan päädytty tekemään, vaan presidentti Niinistön työvierailua Washingtonin Valkoiseen taloon aikaistettiin viime yönä pikavauhtia vuorokaudella.

    Syy vierailun aikataulun muutoksille oli se, että Trumpin on määrä matkustaa tiistaina Texasin osavaltioon katsastamaan alueella riehuneen Harvey-hurrikaanin aiheuttamia tuhoja ja tulvia.
    ---
    Kyllähä hyö ossaat selittää, nää Suome herrat ja kaiken maailman pasternakit, meinaan.

    Kyllä Trumpin ja hänen esikntansa olisi pitänyt, jos olisivat kohteliaita, ensin tiedustella Niinistöltä, että sopiiko käynnin aikaistaminen hänelle. Eikä siis sanoa tylysti vain, että ota tai jätä, eli tule maanantaina tai sitte älä tile milloinkaan.

    Saulille toki soppii mikä aika vaan. Hänelle on niin hemmetin tärkiää päästä kekkuloimaa Valkoisen taloon, vaikkei tuolla hänen matkallaan olisi yhtään mittään merkitystä. Sitä ei muista jäljespäin kukkaan, mutta se muistetan, että se oli juuri hän meijän pressoista, jonka USA:n presidentti, oli miten hullu mies tahansa, kutsu varta vasten Valkoisee talloo.

    Ekös Sauli vois matkustaa yhessä Trumpin kanssa Texasiin tarkastelemaan niitä tulvia ja vahinkoja?

    VastaaPoista
  5. Pienen maan presidentti saa olla kiitollinen kun ylipäänsä pääsee tapamaan maailman ainoan supervallan presidenttiä, silloin kuin tälle sopii. En myöskään pidä tuota koskevaa aloitteellisuutta pahana.

    VastaaPoista
  6. Ei toki ole paha asia tuo aloitteen teko. Ei Sauli ole suinkaan paha tai huono ihminen.

    Kuten Eino Leino aikoinaan runoili: Paha ei ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista".

    VastaaPoista
  7. Presidentti Niinistö tietysti esittää ensin valittelunsa Texasia osavaltion tornadotuhojen vuoksi ja lohduttaa Trumpia sillä,että kyllähän Suomessakin on Pohjanmaalla keväisin kovia tulvia! Tässä olisi hyvä alku kahdenväliselle keskusteluille. Mutta arvelen kuitenkin,että kun vierailukutsu on tullut jo viime vuoden marraskuussa eikä vierailuajankohtaa ole nyt siirretty, on vierailuohjelmaa hiottu virkamiestasolla ja vierailun tulokset voivat olla merkittäviä. Kunhan Donald olisi nyt vain kunnossa,eikä räjäyttäisi,että jatkakaa te suomalaiset sitä yhteiseloa niiden venäläisten kanssa kuten ennenkin, ei me haluta puuttua teidän kahdenvälisiin suhteisiin. En usko,että näin käy. Kyllä Trump ilmoittaa,että haluaa Yhdysvaltain pitävän huolta,ettei tilanne Itämerellä muodostu "tulenaraksi. "
    Trump kyllä tuntee Suomen. Onhan hän nuoruudessaan käynyt muistaakseni Levillä ja Kalajoen hiekoilla. Nämä ovat strategisesti oikeita paikkoja!

    VastaaPoista
  8. Mutta tyhmä ei saa olla!
    Eikä vilpistelevä tiedotteissaan.

    VastaaPoista
  9. Donald Trump kävi myös 90-luvulla Raumalla yhdessä silloisen naisystävänsä ja tulevan toisen vaimonsa kanssa hieromassa laiva- tai lauttatilauksia Rauma-Repolan kanssa. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt.

    VastaaPoista
  10. Ylen erikoislähetys Niinistön ja Trumpin tapaamisesta alkaa klo 23.15. Studiovieraana mm. Charly Salonius-Pasternak ja suora lähetys presidenttien lehdistötilaisuudesta.

    https://yle.fi/uutiset/3-9801727

    VastaaPoista
  11. Ei siis muuta kuin kaikki peukut pystyssä telkun äärelle jännittämään miten MEIDÄN SAULILLE käy Valkoosessa talossa!

    Trump on suonut Saulille peräti yhden tunnin kallista aikaansa!

    VastaaPoista
  12. Jep!

    Viihdettä varmasti saamma ja olenkin ostanut popcornit ja kolajuomat illan jännityshetkeen..

    VastaaPoista
  13. Politiikan toimittaat ivat Suomessa - heitä on täällä tosi paljon - ovat vekkailleet, että Trump hakisi Niinistön tapaamisen avulla uutta keskusteluyhteyttä Venäjään: ”Amerikkalaiset kuuntelevat hyvin kiinnostuneina kaikkea, mitä Niinistö on valmis kertomaan Venäjästä”.

    Mitä tuohon pitäisi sanoa? Niinistö voisi kuitata koko asian tokaisemalla suomalaiskansalliseen tyyliin, että "ryssä on aina ryssä, vaikka voissa paistaisi"!

    VastaaPoista
  14. Luultavinta tosiaan on, etteivät Suomen kuulumiset ja Saulin ehdottamat aiheet ole päällimmäinen syy tapaamiseen. Saulilla onkin oltava kieli keskellä suuta, kun keskustellaan Trumpia kiinnostavista aiheista.

    Minä kyllä luotan Sauliin täydellisesti ainakin tässä suhteessa. Suusta ei tule sammakoita.

    VastaaPoista
  15. Trumpin vierailusta Raumalle 90-luvun alussa ovat silloiset isännät kertoneet, että hän illallisen jälkeen yllättäen halusi lähteä tanssimaan tyttöystävänsä kanssa. Niinpä ainoa vaihtoehto oli Raumanlinnan yökerho. Kun sinne päästiin vihdoin sisään ei Trumpilla ollut lainkaan rahaa. Isäntien eli Rauma Repola Oy’n johtajien luonnehdinta olikin: “Persaukinen miljonääri!"

    VastaaPoista
  16. Milloinkahan Trumpista sitten tuli miljardööri? Trumpin tiedetään muuten olleen aika tarkka miljardööri-tittelistään - kerran hän vaati kunnianloukkauskanteella usean miljoonan dollarin vahingonkorvauksia yhdysvaltalaisjournalistilta joka oli lehtijutussa erehtynyt kutsumaan miljardööri-Trumpia miljonääriksi. Vaikuttaa olevan aika herkkähipiäinen tyyppi siis - vähän samalla tavalla kuin Turkin presidentti Reccep Tayyip Erdogan. Turkissa kun on nostettu yli 1 000 syytettä presidentin kunnian ja arvovallan loukkaamisesta; yksi syyte kohdistui 17-vuotiaaseen lukiolaistyttöön joka oli viheltänyt Erdoganin vastaiseksi luonnehdittua laulua koulussa!

    VastaaPoista