Kirjoittaja Jyrki Virolainen on professori (emeritus) ja entinen tuomari. Hänen Prosessioikeusblogissaan käsitellään yksinomaan juridiikkaa koskevia kysymyksiä.
sunnuntai 22. lokakuuta 2017
1120. HS:n tuorein puoluegallup
1. Eilen lauantaina julkaistun HS-puoluekannatusta koskevan gallupin mukaan kokomus on säilyttänyt kirkaasti suurimman puolueen asemansa.
2. Kokoomusta kannatti Kantar TNS:n suorittamassa kyselyssä 21,9 % vastanneista. Toiseksi suurin kannatus oli SDP:llä 18,1 %, pronssille tuli vihreät 16,1 % ja neljänneksi jäi pääministeripuolue keskusta 15,4 %:n suuruisella kannatuksellaan.
3, Pienemmistä puolueista perussuomalaisia kannatti 9,3 %, vasemmistoliitoa 8,2 %, RKP:tä 4,4 %, ja KD:tä runsaat kolme prosenttia vastanneista. Suorastaan surkeana hännänhuippuna tulee - yhä edelleen - Timo Soinin, Sampo Terhon ym. johtamat Siniset, joita kannatti gallup-kyselyssä vain 1,3 % vastanneista. Ryhmää muut, joihin ilmeisesti kuuluu feministinen puolue, kannatti 2 prosenttia vastaajista.
4. Kyselyn merkittävimpänä tuloksena voidaan pitää sitä, että päähallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan kannatuskäyrät jatkavat loittonemistaan: kokoomuksen kannatus kasvaa ja keskustan sen kun vain hupenee hupenemistaan.
5. Kantar TNS mittasi kokoomukselle koko tämän vaalikauden suurimman kannatuksen ja samalla suurimman kannatuksen puheenjohtaja Petteri Orpon aikana. Nyt mitattua suurempi kokoomuksen kannatus on ollut viimeksi kesällä 2014, jolloin Alexander Stubb oli noussut puheenjohtajaksi. Samaan aikaan keskustan kannatus jatkaa alamäkeään. Tätä huonompia lukemia keskustalle on mitattu viimeksi Mari Kiviniemen puheenjohtaja-aikana. HS-gallupissa päähallituspuolueiden välinen kannatusero onjo 6,5 prosenttiyksikköä. Se on todella paljon, sillä kumpikin on niin sanottu suuri puolue ja keskustalla on hallituksella myös pääministerin salkku.
6. Kyselyssä haastaeltiin 2 416:ta henkilöä ja se tehtiin 18.9. -14.10. välisenä aikana. Tutkimusaineiston kerääminen päättyi siis viime viikon lauantaina. Keskustan ja kokoomuksen sote-kiistan viimeiset vaiheet alustavine sovintoineen eivät siten ehtineet vaikuttaa tulokseen.
6. Mikä keskustan ja pääminsteri Juha Sipilän toiminnassa mättää, kun puolueen kannatus pienee koko ajan, vaikka näkymät ovat nyt selvästi paremmat kuin reilut kaksi vuotta sitten, jolloin hallitus aloitti toimintansa? Kuluvalle vuodelle on ennustettu yleisesti 3 prosentin talouskasvua ja ensi vuodellekin 2,5 suuruista kasvua, vienti vetää ja investoinnit ovat lisääntynyt selvästi. Yritysten kilpailukyky on selkeästi kohentunut. Työttömyys on vähentynyt ja työllisyysasteen odotetaan nousevan vuonna 2018 jo 70 prosentitin; hallitusohjelmassa on asetettu 72 prosentin työllisyysasteen saavuttaminen.
7. Kansa ei ilmeisesti kerta kaikkiaan tykkää keskustan vehkeilyistä ja puolueen harjoittamasta politikasta eikä Juha Sipilän alituisesta marmatuksesta ja lehdistön arvostelusta. Kokoomuslaisen Anne Bernerin nimittäminen puolueen edustajana viestintäministeriksi oli Juha Sipilältä paha vikatikki. Maakuntauudistusta ei Suomessa kannata mikään muu puolue kuin keskusta. Sote-uudistusta ei saada aikaan, ei sitten millään! Kaikki se vähäinen hyvä, jonka hallitus on saanut aikaan, sataa kannatusmittauksissa kokoomuksen laariin.
8. Vihreiden kannatuksen kasvu on pysähtynyt, sillä puolue on menettänyt reilun kahden kuukauden aikana gallupkannatuksestaan 1,5 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliitto, RKP ja KD junnaavat edelleen niille kovin tutuissa ja matalissa kannatuslukemissa. Perussuomalaiset porskuttaa, vaikka puoluetta ja sen johtoa ovat yrittäneet painaa maan rakoon pääministeri, valtiovarainministeri, ulkoministeri sekä tasavallan presidentti.
9. Sinisten kannatus on suorastaan kurjan pieni, vaikka puolueella on 19 kansanedustajaa ja hallituksessa peräti viisi ministeriä. Sinisten ministerit ja muutkin poliitikot ovat jatkuvasti esillä tiedotusvälineissä ja erityisesti TV1:n ja MTV:n ohjelmissa. Timo Soinia ja etenkin Sampo Terhoa haastatellaan lähes joka päivä telkkarissa. Soni matkailee joka viikko ympäri Eurooppaa EU:n kokouksissa ja tapaa tuon tuostakin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia. Terho esiintyi viime torstaina noin 20 minuutin ajan TV1:n Kulttuurigaala -ohjelmassa, jossa hän jakoi opetusministeriön taiteilijoille myöntämiä Suomi-palkintoja. Eilen lauantaina Terho oli haasteltavana lähes tunnin kestävässä Ylen Ykkösaamussa ja Timo Soini puolestaan illalla noin 20 minuutin ajan MTV:n ajankohtaisohjelmassa jne, jne. Mutta mikään ei auta, sillä ryhmän ja puolueen kannatus on kerta kaikkiaan suossa, josta se ei tunnu millään nousevan. Siniset jätti reilu viikko sitten oikeusministeriölle 5 000 kannattajakorttia puolueen rekisteröintiä varten, ja tätäkin tilaisuutta seurattiin pitkään ja hartaasti jokaisella tv-kanavalla ja muissakin medioissa. Sampo Terho, Matti Torvinen ja Tiina Elovaaran kannniskelivat hymyssä suin kannattajakortteja sisältäviä laatikoita - tietenkin sinisisä - tv-kameroiden loisteessa ministeriöön ja taas Tehoa ja Elovaaraan hastateltiin. Kyllä kansa tietää, ettei sinisten tilanne tuosta kurjuudesta juurikaan tule korjaantumaan, sillä puolueen perustamisen takana on valtapeli ("pelin politiikka") ja yksinkertaisesti halu säilyttää ulkoministerin salkku Timo Soinilla. Jussi Halla-aho olisi antanut Soinille potkut ministerin pallilta.
Timo Soini eilen Maikkarilla. Rasitukset merkit alkavat pikku hiljaa näkyä.
Hyvä analyysi
VastaaPoistaValtamedia antaa huomattavaa tukea sinisille toiveenaan tietysti PS:n menettävän kannatustaan sille. Valtapuolueiden asema mediassa, eritoten vasemmistopuolueiden, luo valtamediasta PS:n pahimman vihollisen. 2019 vaalikampanjasta tulee varmasti melko likainen, eritoten Halla-ahoa vastaan tullaan lyömään ja potkimaan todella rumasti. On silti vaikea uskoa, että siniuuvateista tulisi mitään varteenotettavaa puoluetta. Missä on sen markkinarako ja poliittinen elintila? Onko sitä? Siniset tulevat katoamaan kartalta muutamien johtohenkilöiden ehkä päästessä Kokoomukseen tai Kepuun.
VastaaPoista"Mikä keskustan ja pääminsteri Juha Sipilän toiminnassa mättää, kun puolueen kannatus pienee koko ajan, vaikka näkymät ovat nyt selvästi paremmat kuin reilut kaksi vuotta sitten, jolloin hallitus aloitti toimintansa?"
VastaaPoistaSe mättää, että talouden hedelmät ovat menneet kokoomuksen kannattajien taskuihin muun kansan saadessa leikkauksia ja kurjuutta. Noilla luvuilla jos mennää vaaleihin, tuloksena on punamultahallitus - kun Sipilästä ja Berneristä on hankkkiuduttu eroon - vasemmistoliitolla, vihreillä ja ruotsalaisilla vahvistettuna. Sitten alkaa raha virrata köyhemmän kansan taskuun.
Kokoomuksella alkaa olla viimeiset ajat ajaa läpi soten valinnanvapaus ts terveydenhuollon rahojen siirtäminen kansainvälisten terveysfirmojen taskuun.
Sinisten ongelmana on se, että he toimivat Sipilän ja Orpon jees-miehinä ilman omia tavoitteita tai saavutuksia.
VastaaPoistaDosentti-ohejlmassa Arto Luukkasen vieraana oli entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Kannattaa katsoa. Mm. se, että Sotea ajetaan kuin käärmettä pyssyyn, vaikka se kerta toisensa jälkeen tyssää perustuslainen pykäöliin. Ja Sipilä kuulemma vaihdetaan ensi kesänä.
VastaaPoistaTimo Soinin ei pitäisi lentää lentoakaan tuossa tilassa, saati pörrätä jatkuvasti. Pumppu jougtuu koville, kun lentokoneissa oh ohut ilma, joka vastaa oleskelua 1800 m:n korkeudessa eli ns. korkean paikan leirillä. Huonokuntoinen sydän ei välttämättä kestä moista tai sitten se alkaa kasvaa, mikä taas ennen pitkää johtaa vajaatoimintaan. Luulisi lääkärimuijan jo toppuuttelevan. Tai onhan se parenpi, että lentelee, jolloin ei joudu vastailemaan ikäviin asioihin.
Eihän se mikään ihme ole, että kokoomus porskuttaa ja kepun kannatus laskee kuin lehmän häntä. Juha Sipilä ja Anne Berner ovat tosiasiassa kokoomuslaisia. Kokoomuksella on hallituksessa tosiasiassa kuusi ministeriä ja kepulla on tosiassa vain Tiilikainen, Vehviläinen, Saarikko ja Leppä. Eipä tuolla porukalla paljon jälkeä synny. Nynnyjä porukkaa kertakaikkiaan. Ei yhtään valovoimaista ja karismaattista tyyppiä. Kun lisäksi koko kepun eduskuntaryhmä on ollut täysin vaisu, lepsu ja laiska ja lekotellut vain suurimpana eduskuntaryhmänsä, ei ole mikään ihme,ettei kansalta kannatusta heru!
VastaaPoistaStubb lainaa Bernerin tokaisua kirjassa Alex.
VastaaPoista"Porvariyhteistyön kannalta on parempi, että olen ehdolla Keskustan listalta."
Perusongelma on siis, että hallituksessa on piilossa pari porvariministriä.
Samassa porvarisarjassa voisivat olla myös Situjen Jussi Niinistö ja Sampo Terho.
Molemmat olivat nuoruudessaan vain pienen [harha]askeleen päässä Kokoomusnuorista.
Kyllä kansan toistuvat gallup-tuomiot rassaavat kovasti sintujen nokkamiesten terveyttä. En kuitenkaan sääli, sillä kannattajien pettäminen oman lyhyen ajan edun vuoksi ansaitsee jonkinlaisen rangaistuksen.
VastaaPoistaEi se ole vielä varmaa riittävätkö kannatuskortit loikkarien puolueen perustamiseen. Edessä voi olla vaikka minkälaista skandaalia tiedossa. Lopulta tässä voi käydä niin, että Sipilä ja Orpo joutuvat keräämään nimet omista joukoistaan, jotta Terho ja kumppanit saavat puolueen perustettua.
VastaaPoistaTänään tuli tieto, että kepulaiset ovat lähettäneet seireeninkutsuja -ilmeisesti- persuista loikanneille. Luulenpa, että kutsu on voimassa toistaiseksi ja loikkarit loikkaavat vielä toisen kerran saman vaalikauden aikana.
VastaaPoista