1. Perussuomalaisten viime kesäkuun Jyväskylän puoluekokouksen (9.-11.6.) jälkimainingeista eli puolueen eduskuntaryhmän hajoamisesta ja ns. hallituskriisistä tulee jatkuvasti esille uusia ja varsin yllättäviä tietoja .
2. Kysymys on lähinnä siitä, oliko hallituksen avainministereillä eli Juha Sipilällä, Petteri Orpolla ja Timo Soinilla valmiit suunnitelmat sen varalta, että perussuomalaiset valitsee uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon ja vaihtaa myös kaikki varapuheenjohtajansa.
3. Pääministeri Juha Sipilä vakuutti 19. kesäkuuta eduskunnan täysistunnossa, ettei hänellä ja hallituksella ollut mitään tietoa ennen Jyväskylän puoluekokouksen päättymistä siitä, että puolue voisi puheenjohtajien valinnan vuoksi hajota kahtia.
4. Iltalehti kertoi kuitenkin pari viikkoa sitten, että ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen kävi pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa tapaamassa pääministeri Sipilää sunnuntaina 11. kesäkuuta päivällä, jolloin perussuomalaisten puoluekokous oli vielä Jyväskylässä käynnissä.
5. Hallituspuoluelähteistä oli kerrottu, että valtiosihteeri Virtaen vierailu haluttiin pitää salassa medialta. Vierailun loppupuolella Kesärannan portilla oli havaittu liikenhdintää, mistä oli päätelty, että portilla saattaisi olla toimitajia seuraamassa, mitä virka-asunnossa tapahtuu ja keitä vieraita talossa on käymässä.
6. Tämän vuoksi päädyttiin järjestelyyn, jonka tarkoituksena oli saada valtiosihteeri huomaamattomasti pois kiinteistöltä. Samuli Virtasta kuljettamassa ollut auto peruutettiin Kesärannan pihalle suojaan ulkopuolisten katseilta. Valtiosihteeri kiipesi auton takakonttiin, luukun ovi suljettiin ja auto lasteineen ajoi ulos Kesärannan portista.
7. Samuli Virtasen Kesärannan vierailu ja sieltä poistuminen nousi esille tänään eduskunnan kyselytunnilla. Asian otti esille kansanedustaja Li Andersson (vas, joka esitti pääministeri Sipilälle seuraavan kysymyksen:
Arvoisa puhemies! Monet suomalaiset ihmettelivät kesällä sitä tapaa, miten hallitustyöskentelyä perussuomalaisten erottamisen jälkeen jatkettiin sellaisen ryhmän kanssa, jota kukaan suomalainen ei ollut vaaleissa äänestänyt. Silloin monet kysyivät, oliko tähän uuteen hallituspohjaan varauduttu hallituksessa etukäteen. Pääministeri Sipilä, kesäkuussa te sanoitte valtioneuvoston tiedonannossa uudesta hallituspohjasta, että tällaista keskustelua ei ole ollut olemassa ja että te kuulitte sunnuntai-iltana ensimmäisen kerran jotakin mietintää. Julkisuudessa on nyt esitetty väitteitä, joiden mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Nämä väitteet ovat sen verran vakavia, että vasemmistoliiton eduskuntaryhmä pitää äärimmäisen tärkeänä, että tähän asiaan nyt saadaan selvyys koko eduskunnan edessä. Pääministeri Sipilä, seisotteko edelleen kesäkuussa eduskunnalle antamanne lausunnon takana?
8. Pääministeri Juha Sipilän vastaus:
Arvoisa puhemies! Vastasin 19. päivä kesäkuuta tähän samaan kysymykseen ja seison täsmälleen sen saman vastauksen takana edelleenkin.
9. Toinen varapuhemies Arto Satonen: Nyt on mahdollisuus tehdä lisäkysymyksiä tähän kysymykseen.
10. Li Anderssonin vastauspuheenvuoro:
Arvoisa puhemies! Pääministeri Sipilä, jos te seisotte täsmälleen tämän lausunnon takana edelleen ja kuulitte ensimmäisen kerran mietintää tästä uudesta hallituspohjasta vasta sunnuntaina illalla, niin mistä te keskustelitte perussuomalaisten valtiosihteerin kanssa hänen vieraillessa Kesärannassa sunnuntaina päivällä? Tänä aamuna kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) on sanonut, että perussuomalaisten valtiosihteeri tapasi Sipilän Kesärannassa perussuomalaisten puoluekokouksen aikana sunnuntaina ja poistui tapaamisesta piiloutuneena auton takakonttiin, [Naurua] koska oli liian suuri riski tietovuodosta kansanedustajien siirtymisestä. Jos kerran ei ole mitään salattavaa tai mitään salamyhkäistä tapaamiseen liittyen, niin miksi te pääministerinä uskotte, että valtiosihteeri päätti lähteä Kesärannasta auton takakonttiin piilotettuna, vaikka olikin kävellyt omin jaloin ulos teidän välisestä palaveristanne? [Puhemies koputtaa]
11. Pääministeri Juha Sipilä (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Tuossa kysymyksessä oli tosiaankin silloin, tiesikö hallitus tai oliko hallituksella jotakin tietoa ennen perussuomalaisten puoluekokousviikonloppua tästä, että puolue voisi hajota kahtia. Ei ollut. Tämä oli vastaukseni kysymykseen. Mitään sellaista tietoa ei ollut. Tapasin valtiosihteeri Virtasen Kesärannassa, niin kuin olen aikaisemminkin kertonut, ja keskustelimme siitä, miltä perussuomalaisten tilanne näyttää. Se oli siis sen viikonlopun jälkeen, puoluekokouksen jälkeen tapahtuva tapaaminen. Siitä, millä tavalla Virtanen on poistunut Kesärannasta tuosta kokouksesta, [Naurua] valitettavasti en tiedä muuta kuin että hän kokoushuoneesta poistui kyllä omin jaloin kävellen. [Naurua] Tapaan kyllä saattaa omat lapseni autoon ja varmistaa, että he lähtevät siitä, mutta en tiedä, miten Virtanen on sitten poistunut Kesärannasta eteenpäin. [Naurua — Puhemies koputtaa]
12. Anna-Maja Henriksson, r (vastauspuheenvuoro):
Värderade talman, arvoisa puhemies! Ensin meillä oli avokonttori, sitten oli U-käännös ja nyt on sitten tämä takakontti. [Naurua] Mutta ehkä se kaikkein keskeisin kysymys kuitenkin Suomen kannalta on hallituksen tämänhetkinen toimintakyky.
Pääministeri Sipilä, sanoitte hallitusneuvottelujen jälkeen, että hallituksenne on kuin yhtä suurta puoluetta. Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin vaikuttaa siltä, että hallitus on kolmen tai ehkä kahden ja puolen puolueen löyhä yhteenliittymä, jossa kaikki puuhaavat vähän omiaan. Ainakin tämän kuvan saa, kun seuraa hallituspuolueitten viestintää. Otetaan nyt esimerkiksi sote-uudistus, jossa vähän väliä saamme lukea eri tulkintoja sote-uudistuksen sisällöstä ja hallituksen linjauksista, viimeksi eilen Maaseudun Tulevaisuuden mielipidepalstoilla. Mutta, arvoisa pääministeri, tärkeä kysymys [Puhemies koputtaa] on se, mikä on hallituksen tämänhetkinen toimintakyky. Vad är regeringens funktionsförmåga?
13. Antti Rinne, sd (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Ei tämän asian käsittely täällä eduskunnassa mikään naurun asia ole. Kysymys on siitä, miten kansalaiset voivat luottaa ja suhtautua demokratian parlamentaariseen toimintaan. Nyt on käynyt selville, että valtiosihteeri Virtanen ja valtiosihteeri Nevamäki ovat kummatkin puhuneet jollakin tavalla muunneltua totuutta tämän asian yhteydessä, liittyen tapahtumiin tuolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Kyllä tämä kaikki tapahtunut näyttää sen, että demokratian kannalta, parlamentaarisesta näkökulmasta, olisi ollut tärkeää tuossa tilanteessa viheltää peli poikki, käydä neuvottelut ja ehkä sitten päätyä tähän lopputulokseen, tähän ratkaisuun. Te olette kyllä omalla toiminnallanne, pääministeri Sipilä, ja myös koko tämän episodin yhteydessä aikaansaanut lisää epäluottamusta ja demokratian kunnioituksen puutetta kansalaisissa tämän toimintanne johdosta. Miten te itse näette tämän: onko toimintanne vahvistanut kansalaisten luottamusta demokratiaan ja suomalaiseen parlamentaariseen toimintaan?
14. Pääministeri Juha Sipilä (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Keskeisenä osana näitä maanantain ja tiistain tapahtumia oli luonnollisesti se, että varmistamme sen, että toimimme siinä täsmälleen ottaen tarkasti perustuslain mukaisesti, ja näin myöskin teimme. [Antti Rinteen välihuuto] Teimme sen usean oikeusoppineen toimesta, [Antti Rinne: Lisäsittekö luottamusta?] ja myöskin oikeuskansleri on tähän sitten jälkikäteen kertonut kantanaan, että siinä mentiin täsmälleen niin kuin pitääkin. Siihen, että oliko tämä parlamentarismin oppien mukaista: Ensinnäkin laillisesti oli. Toiseksi prosessina olisin toivonut, että silloin kun asia oli auki, kaikki puolueet olisivat suhtautuneet avoimesti siihen, että neuvotellaan ja käydään läpi. Saimme useita viestejä julkisuuden kautta, että emme ole valmiita keskustelemaan uudesta hallituspohjasta muuten kuin vaalien kautta.
15. Li Andersson, vas (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Juuri kuten edustaja Rinne tässä sanoi, kyse on luottamuksesta politiikkaan ja myöskin meidän poliittiseen järjestelmäämme, demokratiaan ja niihin lausuntoihin, jotka poliittiset päättäjät tässä maassa antoivat. Kyllä kaikki puolueet suhtautuivat avoimesti neuvottelujen käymiseen siinä vaiheessa, kun tästä keskusteltiin. En usko, että edes perussuomalaisten valtiosihteeri niin hyvin viihtyy auton takakontissa, että hän ihan huvin vuoksi olisi sinne piiloutunut, kun lähti Kesärannasta. Ja tämä asian käsittely tällä foorumilla on tärkeää juuri sen takia, että pitää saada selvyyttä siihen, pitävätkö nämä vakavat julkisuudessa esitetyt väittämät paikkansa vai eivät. Arvoisa pääministeri, minä tulkitsin nyt puheenvuoronne niin, että teillä kyllä oli tietoa näiden kansanedustajien suunnitelmista siirtyä toiseen ryhmään jo viikonlopun aikana. Pitääkö tämä paikkansa?
16. Pääministeri Juha Sipilä (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Vastasin tähän kysymykseen täällä sillä tavalla, että sunnuntai-iltana sain ensimmäisiä merkkejä siitä, että jotain liikehdintää on. [Mika Niikon välihuuto] Ihan samalla tavalla vastaan edelleenkin: mitään täsmällistä ei ollut vielä sunnuntainakaan tiedossa. [Paavo Arhinmäen välihuuto] Ja silloin kun täällä eduskunnassa tästä asiasta keskusteltiin, kysymys kuului, tiesimmekö etukäteen, ennen perussuomalaisten puoluekokousta, tämmöisestä suunnitelmasta, ja vastaus oli, että emme tienneet. Vastasin samassa vastauksessani 19. päivä kesäkuuta tältä paikalta, tai sieltä väliaikaiselta paikalta, että en tiennyt siitä etukäteen, sunnuntai-iltana saimme joitakin viitteitä, että liikehdintää on tapahtumassa, mutta mitään konkreettista emme [Puhemies koputtaa] sunnuntainakaan asiasta tienneet. Eli vastaukseni siihen, [Puhemies koputtaa] puhuinko totta täältä, on, että puhuin totta.
17. Toinen varapuhemies Arto Satonen Myönnän vielä yhden lisäkysymyksen. — Edustaja Niikko.
18. Mika Niikko, ps (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Täällä puhutaan perussuomalaisista ikään kuin perussuomalaiset eivät olisi itse paikalla, [Eduskunnasta: Kyllä näyttää olevan!] ja hyvä, että tuli puheenvuoro tännekin päin. [Eduskunnasta: Niinpä!] Tätä olisin kysynyt, kun, pääministeri, mainitsitte, että haitte sitoutumista hallitusohjelmaan, ja itse olen ainakin ymmärtänyt niin, että perussuomalaiset olivat sitoutuneet edelleenkin jatkossa hallitusohjelmaan ja nimenomaan vaativat siellä, että pidetään kiinni hallitusohjelman kirjauksista, kuten vaikkapa maahanmuutto-ohjelmista ja ‑toimenpiteistä, elikkä tässä viestissä ja mielikuvassa kansalle siitä, että perussuomalaiset eivät olleet enää yhteistyökykyinen puolue, kysehän oli puhtaasti vain siitä, että väärä puheenjohtaja voitti vaalit hallituksen näkökulmasta. [Leena Meri: Kyllä, aivan näin!] Tämä täytyy rehellisesti sanoa, tämä oli se teidän syynne laittaa perussuomalaiset pois hallituksesta, ja siinä mielessä se ei ole demokratian mukaista toimintaa laisinkaan. Vielä kysyn lopuksi: eikö siellä Kesärannassa lähes viikkoa ennen sitä puoluekokousta nimenomaan tällaisia supinoita käyty siellä sun täällä? [Välihuutoja] Ainakin semmoinen vilske siellä oli, [Puhemies koputtaa] mitä katselin siellä ympärilleni.
19. Pääministeri Juha Sipilä (vastauspuheenvuoro):
Arvoisa puhemies! Tällaisia supinoita Kesärannassa ei ole ollut. Mutta sellaisia supinoita oli, niin kuin vastasin 19. päiväkin, että jos puheenjohtaja vaihtuu, niin voi olla, että joitakin edustajia lähtee johonkin toiseen ryhmään. Tällaisia puheita oli, niin kuin silloin vastasin 19. päivä. Mistä tässä keskustelussa perussuomalaisten kanssa oli kysymys? Kyllä, puheenjohtaja Halla-ahon vastaus oli, oletteko sitoutuneet hallitusohjelmaan, vastaus oli kyllä. Mutta keskustelimme valtiovarainministeri Orpon ja puheenjohtaja Halla-ahon kanssa myöskin arvoista ja siitä, löytääkö tämä hallitus uuden perussuomalaisten johdon kanssa sellaisen arvopohjan, että selviämme eteen tulevista kysymyksistä, puhuttiin sitten maahanmuutosta, puhuttiin EU-politiikasta, puhuttiin niistä eteen tulevista kysymyksistä, ja tästä asiasta [Puhemies koputtaa] emme tulleet vakuuttuneiksi ja sen takia päätimme yhdessä lopettaa yhteistyön perussuomalaisen eduskuntaryhmän kanssa. [Leena Meri: Mistä ihmeen arvoista?]
20. Tällaista sanailua siis eduskunnassa tänään. Mikä on totuus? Oliko Sipilällä, Orpolla ja Soinilla "selvät sävelet" eli etukäteen jo ennen puoluekokousta tehdyt suunnitelmat sen varalta, että Jussi Halla-ahosta tulee persujen uusi puheenjohtaja ja että myös puolueen koko varapuheenjohtajisto uusiutuu ja siihen tulevat sellaiset nimet kuin Laura Huhtasaari, Juho Eerola ja Teuvo Hakkarainen?
21. Petteri Orpo kertoi eilen, että hallituksessa oli kyllä keskusteltu asiasta, vaikka mitään päätöksiä ei oltukaan tehty. Kokoomus oli Orpon mukaan varautunut jo viikkoja ennen persujen puoluekokousta puolueen mahdolliseen hajoamiseen. On selvää, ettei tällaisessa asiassa tehdä mitään virallista päätöstä etukäteen, vaikka ns. trion kesken olisikin sovittu ja alustavasti päätetty, mitä tapahtuu, eli heitetäänkö persut ulos hallituksesta, jos Jyväskylässä käy niin kuin sitten todella kävi. Maanantaina 12.6. Jussi Halla-ahon kanssa käymät keskustelut Sipilän ja Orpon kanssa olivat tietenkin pelkkä muodollisuus, jottei ulosoheitto olisi näyttänyt kovin pahalta. Sen jälkeen Sipilä ja Orpo puhuivat telkkarissa ääni miltei väristen arvoista; sanat arvo, arvopohja jne. mainittin tuolloin 15 minuutin aikana ainakin 25 kertaa.
22. Niin tai näin, niin Sipilän, Orpon ja Soini junailema operaatio ei onnistunut ainakaan sikäli, että uuden vaihtoehdon eli nykyisin sinisen ryhmän kannatus ei ole lähtenyt nousuun. Ryhmän kannatus päin vastoin mataa kuukaudesta toiseen 1,2 ja 1,3 prosentin välillä. Silti hallituksessa istuu ryhmän viisi ministeriä, joista yksi on ulkoministeri ja yksi puolustusministeri, ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Timo Soini reissaa ympäri maailmaa - tällä viikolla hän on ollut Egyptissä puhumassa naisten asemasta! Jussi Niinistö tuntuu miltei sekoavan suursotaharjoituksineen, hulluine koirineen ja koko ajan jatkuvine puolustusministerikokouksineen. Hän suunnittelee ja sooloilee vähät välittämätä presidentistä, hallituksesta, utvasta tai eduskunnasta. Huomenna hän lentää Naton kokoukseen. Onko meillä täysin sotahullu puolustusministerinä? Sampo Terhoa ei ole näkynyt vähään aikaan, mutta Simon Eloa sen sijaan näkyy ja kuuluu koko ajan. Sininen ryhmä ei tunnu ymmärtävän, että Simon-pojan johdolla ryhmän kannatus ei tule ikinä nousemaan. Missä viipyy paljon puhuttu puolueen perustaminen? Siitä on jo ainakin kolme viikkoa, kun kannattajakortteja sisältäneet laatikot - tietenkin siniset - kiikutettiin tv-kameroiden edessä oikeusministeriöön laskettavaksi. Matti Torvinen julistautuu puoluesihteeriksi Tampereella pidettävässä puoluekokouksessa. Kukaan ei vain ei tiedetä, koska tuo kokous pidetään.
23. Yllä valtiosihteeri Samuli Virtasen ottama ja häntä esittämä kuva.
Miksi Juha Sipilä halusi välttämätä tavata Timo Soinin valtiosihteeri Virtasen sunnuntaina 11.6. Kesärannassa? Eikö puhelinkeskustelu riittänyt? Persujen puoluekokous ei tullut tuolloin vielä päättynyt.
VastaaPoistaVastaus kysymykseen:
VastaaPoistaTimo Soinia ei kutsuttu Kesärannan salaiseen palaveriin siksi, että hän ei olisi mahtunut minkään auton takakontiin.
Kukaan ei ole vielä kysynyt sitä, että kenen päätös oli panna se henkilö sinne perätilaan. Sipilä oman ilmoituksensa mukaan katsoi ainakin muualle tapahtuman aikana. Odotamme kiinnostuneen kukahan vislaa pilliin seuraavaksi? Vai ehtiikö sote valmiiksi sitä ennen?
VastaaPoistaEiköhän se sininen tyyppi ole sinne ihan omasta tahdostaan kömpinyt. Tietenkin kysyttyään ensin neuvoa päämieheltään Timo Soinilta.
VastaaPoistaPääministerin valtiosihteeri Riina Nevamäki sanoi tänään, että jo ajaus Virtasen poistumisesta auton takakontoissa on täysin mahdoton. Mutta kansanedustaja Tiina Elovaara (sin) on todistanut, että kyllä se Virtanen (sin) auton peräkontissa Kesärannasta poistui.
Valtiosihteeri Virtanen on täysi pelle. Sitä osoittaa myös blogiin liittyvä kuva! Iltalehti ei halua edes kysyä itse Virtaselta, mitä hän oli pääministerin kanssa keskustellut! Miksi? Tietysti siksi,että Virtanen olisi vain kertonut,että tilanne oli ollut tuolloin parhaillaan jatkuvassa perussuomalaisten kokouksessa epäselvä. Kukaan ei tuossa vaiheessa tiennyt mitään persujen eduskuntapuolueen jakaantumisesta. Sipilä ei voinut tietää mitään persujen hajaantumisesta. Historia tulee osoittamaan,kuka tai ketkä ovat tämän jutun konna. Miksi media ei ota esille presidentti Sauli Niinistön kommentteja perussuomalaisten puoluekokouksen henkilövalinnoissa. Niinistö sekaantui perussuomalaisten henkilövalintoihin ennen kuulumattomilla tavalla.
VastaaPoistaSamuli Virtanen on 34-vuotias filosofian maisteri Vuosaaresta. Hän oli ps:n ehdokkaana kuntavaaleissa.
VastaaPoistaHänen yksi vaalilupauksensa Ylen vaalikoneessa kuului: Pysyttelen aina totuudessa.
Kuinka pääministeri vielä kehtaa väittää, ettei mitään etukäteissopimuksia / (tietoa) ollut olemassa, joka oli valmiiksi pedattu ennen PS:n puoluekokousta? Tuo auton "takakontissa" matkustelu tuli ensikerran tutuksi huoltajuusriidassa tutun Venäläispojan "Antonion" tapauksessa, kun lapsi salaa kuljetettiin Venäjältä - Suomeen aikoinaan ja vieläpä suurlähetystön projektissa..
VastaaPoistaMielestäni nykyinen hallituskoalitio on laiton, siitäkin huolimatta että monet juristit aina oikeuskansleria myöden ovat erimieltä! Olisi pitänyt järjestää uudet vaalit, kun keppanat ja kokoomus halusivat pitää PS:n loikkariministerit hallituksessa. Kun he loikkasivat, niin siihen loppui samalla kansan mandaattikin, joka olis vaatinut legitiiminsä varmistamiseksi uudet eduskuntavaalit. Tätähän mm. vasemmisto vaati?
Pres Niinistö vielä yhtyi samaan kuoroon vaatimalla PS:n puheenjohtajistolta "tehokasta katumista"? SE nyt vain ei kuulu politiikkaan, vaan aina on luottamus kansalta ansaittava vaalien kautta!!
Ajatelkaa! Nämä samat henkisessä perätilassa olevat veijarit ovat puikoissa mietittäessä Natoon liittymistä, sotea, EU:n syvyyksiin sukeltamista, haittamaahanmuuttoa ja monia muita jokapäiväisiä asioita. Mutta sukkeluudet ovat kohdallaan: kävellen se lähti.
VastaaPoistaOllos huoleton, poikas valveil' on!
Tottakai Soini halusi varmistaa etukäteen, että hänen klikkinsä säilyttää ministeripaiikkansa loikkauksen jälkeen. Siitä sovittiin tavalla tai toisella Sipilän ja Orpon kesken etukäteen siltä varalta, että Halla-aho voittaa.
VastaaPoistaVastauksillaan Sipilä pitää pilkkanaan kansalaisia. Kesän lentonäytöksen jälkeen Sipilä kertoi sytyttäneensä saunan uunin ja heittäneensä asiapaperit palamaan, ja Virtasen peräkonttimatkasta kysyttäessä hän naurattaa yleisöä sillä, että hänellä on tapana varmistaa vain lastensa automatkalähdöt. Ajatuksena on, että kun etukäteen rustaa hauskan tarinan, ei miksi-kysymyksiä enää tule.
VastaaPoistaOtetaanpa tähän myös kansanedustaja Ville Tavion (ps) eduskunnan täysistunnossa 19.6. pitämä puheenvuoro, joka osaltaan valottaa tapahtumia:
VastaaPoistaArvoisa herra puhemies! Tämän hallituksen muodostaminen ei täytä demokraattisessa sivistysvaltiossa vaadittavia edellytyksiä. Perustuslain 60 §:n mukaan ministerien on oltava rehellisiä. Lännen Media uutisoi jo 3.6., viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta, tietonsa useista hallituslähteistä, että oli sovittu suunnitelma Jussi Halla-ahon valinnan varalle. Mitä pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo ovat sitten julkisuudessa esittäneet, vaikuttaa olevan näyteltyä. Timo Soinin johtama loikka on ollut hallituksen sisäpiirin tiedossa hyvissä ajoin. Sipilä ja Orpo ovat siten esittäneet Suomen kansalle, että etenemistapa olisi ollut heille improvisoitu asia.
Miten pitkälle perustuslain 60 §:n tulkintaa ministerien rehellisyydestä Sipilän hallitus aikoo venyttää? Aiemmin ministerien eroon ovat johtaneet esimerkiksi seuraavat tapahtumat: 2008 ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva erosi tekstiviestiskandaalin vuoksi, 2003 pääministeri Anneli Jäätteenmäki erosi saatuaan Irak-tietoja ulkoministeriön salaisista asiapapereista, ja 2002 kulttuuriministeri Suvi Lindén erosi myönnettyään valtionapua yhdelle golfkentälle, jossa hän oli osakkaana. Nyt on käynyt niin, että ministeri Terho hävisi selvin äänin puheenjohtajuudesta käydyn perussuomalaisten laillisen ja demokraattisen jäsenäänestyksen. Ministeri Terhon ehdolle asettuminen ja kampanjointi tuossa puheenjohtajavaalissa asettaa näiden tapahtumien valossa hänen rehellisyytensä hyvin kyseenalaiseen valoon. Millainen ministeri asettuu ehdolle vaaliin ja käy pitkän, suunnitellun kampanjan mutta ei kunnioita vaalin lopputulosta? Voiko tällaista ministeriä pitää rehellisenä? [Olli Immonen: Hyvä kysymys!]
Arvoisa puhemies! On tapahtumassa historiallinen vääryys. Perussuomalaiset saivat eduskuntavaaleissa yli puoli miljoonaa ääntä. Nuo äänet annettiin perussuomalaisen puolueen linjalle ja puolueen eduskuntavaaliohjelmalle. Alkuperäiset hallitusneuvottelut käytiin perussuomalaisten toimesta perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmaa kunnioittaen. Timo Soinin seuraajien muodostama eduskuntaryhmä ei ole edes tässä vaiheessa puolue, sillä ei ole omaa ohjelmaa tai linjaa. Sen ainut linja on pysyä kiinni ministerinsalkuissa. Mikä on Suomen demokratian tila, kun nyt myös suureksi pettymykseksi keskusta ja kokoomus ovat hyväksyneet tällaisen kepulikonsteilla muodostetun loikkarihallituksen Timo Soinin seuraajien avulla, loikkarihallituksen, jolla ei ole kansan enemmistön luottamusta?
Arvoisa puhemies! Tämän hallituksen muodostaminen ei täytä demokraattisessa sivistysvaltiossa vaadittavia edellytyksiä. Ei ole myöskään tehty tilanteen vaatimaa selvitystä hallituksen muodostamisen perustuslainmukaisuudesta. Suomessa ei ole oikeuskansleria. Myöskään perustuslakivaliokunta ei ole voinut tätä asiaa käsitellä. Jos oikeusministeriössä on tehty muistio, kuten pääministeri on esittänyt, miksei sitä ole nyt esitetty eduskunnalle, vai onko sekin muistio jo poltettu?
Perustuslain 61 §:n mukaan hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta neuvottelevat eduskuntaryhmät. Tämä perustuslain tarkoitus on selvästi, että eduskuntaryhmä on saanut mandaattinsa joko puolueen tai valitsijamiesyhdistyksen kautta. Äänestäjien valitsemasta puolueesta uuteen ryhmään loikanneilla ei ole enää perustuslain 61 §:n mandaattia. Hallitusohjelman valvonta on päätynyt tosiasiallisesti nyt vain keskustan ja kokoomuksen käsiin. Näin ollen demokraattisia periaatteitamme loukataan. Tämän hallituksen muodostaminen ei täytä demokraattisessa [Puhemies koputtaa] sivistysvaltiossa vaadittavia edellytyksiä.
Kannatan edustaja Huhtasaaren tekemää epäluottamuslausetta.
Eduskunnassa 19. kesäkuuta Sipilä vakuutti, että perussuomalaisten hajoamisen varalle hallituksella ei ollut ”käsikirjoitusta” ennen perussuomalaisten puoluekokousviikonloppua. Kansanedustaja Antti Lindtman (sd) kysyi Sipilältä: ”Voitteko todella vakuuttaa, että hallituksen piirissä ei puhuttu sanaakaan näistä suunnitelmista ennen tätä viikonloppua? Onko niin, että sanaakaan ei puhuttu perussuomalaisten mahdollisesta hajoamisesta?”
VastaaPoistaSipilä vastasi kysymykseen näin:
”Pääargumentti oppositiolla näyttää olevan se, että tästä olisi tehty käsikirjoitus jo ennen viikonloppua hallituksen piirissä. - -Voin vakuuttaa, että näin ei ole. - - Olisihan se ennenkuulumatonta miettiä puolueen puoluekokouksen mahdollisia lopputuloksia ja tehdä siihen suunnitelma etukäteen.”
Toimittaja Lauri Nurmi kuitenkin esittää kirjassaan Perussuomalaisten hajoittamisen historia kantaansa hyvin perustellen samoin kuin kirjansa julkistustilaisuudessa, että hallitus oli varautunut monin tavoin perussuomalaisten vallanvaihdokseen ja ettei Sipilä puhunut eduskunnassa 19.6. totta.
Tavio puhuu omiaan. Suomen perustuslaissa ei sanallakaan mainita puolueita. Hallitus sai tapahtuneessa tilanteessa eduskunnan enemmistöltä luottamuslauseen. Mitä ihmeen hallitusneuvotteluja silloin voitaisiin edes käydä, koska nykyinen hallitus (ja hallitusohjelma) nauttii eduskunnan enemmistönn luottamusta. Perustuslakivaliokunta ei käsittele hallituksen mudostamista, joten siihen vetoaminen on älytöntä.
VastaaPoistaHallituksen kokoonpanon muuttuessa merkittävästi olisi perustuslain 61 §:n mukainen menettely pitänyt käynnistää. Tilanteessa yksikään ministeri ei vaihtunut.
Perustuslain mukaan kansan kannatus mitataan vaaleissa, joka pidetään seuraavaksi 2019. Jollei sitten tule hallituskriisiä, jota ei nykyinen eduskunta kykenisi ratkaisemaan ja tällöin päädyttäisiin ennen aikaisiin vaaleihin. Uudet vaalit ovat kuitenkin poikkeustilannetta varten.
Valtiosihteeri Virtanen on aika kokematon valtiosihteeriksi. Hän on ilmeisesti ollut pari vuotta Persujen jäsen, ennen ensimmäistä poliittista työpaikkaansa, joka oli työ James Hirvisaaren eduskunta-avustajana vuonna 2011.
VastaaPoistaEn oikein voi kuvitella, että muiden hallituspuolueiden avustajat olisivat edes harkinneet auton peräkonttia.
Virtasen kokemus poliittisen järjestelmän toiminnasta on korkeintaan tasolla, jonka Keskustan tai Kokoomuksen nuorisojärjestön puheenjohtaja saa parissa vuodessa istumalla puoleensa työvaliokunnan kokouksessa.
Mikä merkitys valokuvalla Virtasesta olisi ollut? Kuva tuskin olisi ylittänyt julkaisukynnystä. Selitykseksi olisi riittänyt seuraavan päivän neuvottelujen valmistelu.
Virtasen toiminta paljastaa lähinnä sen, että hän oli paniikissa. Salaliittolaisilla on harvoin hyvät hermot.
Vertailun vuoksi Juha Sipilän avustaja Riina Nevanmäki on vuosina 2002-2009 avustanut vuoden Keskustan silloista puheenjohtajaa Esko Ahoa, viisi vuotta pääministeri Matti Vanhasta sekä lopuksi päätyi Mauri Pekkarisen valtiosihteeriksi.
VastaaPoistaPersujen avustajat ovat höyhensarjalaisia verrattuna tälläiseen kokemukseen.
Jep, perusujen mandaatilla valtiosihteeriksi tai persuministerin erityisavustajaksi pääsee miltei ukko kuin ukko tai akka kuin akka, jos vain on älynnyt liittyä puolueen jäseneksi. Peräkontti-Virtanen kuuluu tähän ryhmään. Sama myös sinisten sanottuja virkamiehiä.
VastaaPoistaEikös olisi jo aika päästää tuo valtiosihteeri pois peräkontista ja ajella muihin aiheisiin?
VastaaPoistaJokohan tuon auton takaluukun,jossa Virtanen lymyilee, voisi läiskäyttää kiinni?
VastaaPoistaSiel´on poijan hyvä köllötellä.
VastaaPoista