tiistai 30. tammikuuta 2018

1132. Sauli Niinistön suosion syistä




1. Presidentinvaalit ovat ohitse - luojan kiitos! Tylsät vaalikeskustelut ja kuukausikaupalla jatkunut Sauli Niinistön ylivoimasta toitottaminen mediassa alkoi jo ottaa päähän. Valtamedia, tv-ja radiokanavat sekä lukemattomat politiikan toimittajat ja tv-uutisankkurit tekivät vaalityötä Niinistön hyväksi koko ajan.  

2. Median tuki ja äänestysikäisten ihmisten manipulointi auttoi suuresti Sauli Niinistöä tekemään historiaa. Suomessa tasavallan presidenttiä, ei edes Mauno Koivistoa,  ei ole aiemmin valittu suorassa kansanvaalissa ensimmäisellä kierroksella.

3, Mikä selittää Sauli Niinistön kansansuosiota, joka lähentelee jo henkilöpalvontaa? Sille ei löydy selkeää yksittäistä syytä. Olisiko se Niinistön ensimmäisellä kaudella harjoittama ulko- ja turvallisuuspolitiikka vai onko ilmiölle muita ja myös politiikan ulkopuolisia syitä? On puhuttu paljon kansainvälisen tilanteen epävakaudesta ja kiristymisestä sekä Itämeren turvallisuustilanteen huonontumisesta. Sauli Niinistön on sanottu onnistuneen ulkopolitiikan hoitamisessa hyvin.

4. Itse en usko tähän selitykseen, sillä se ei tietenkään ole ainoa tai suurin syy Niinistön suosioon. Onko Niinistö tehnyt jotain uutta ja erinomaista ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Minusta ei, sillä Suomen ulkopolitiikka on ollut samanlaista jo Tarja Halosen ja Martti Ahtisaarenkin kaudella. Siinä, että Niinistö tapaa Kiinan ja Yhdysvaltain presidentit ja säännöllisesti Vladimir Putinia, ei ole mitään uutta ja ihmeellistä. Niinistön ja Trumpin vajaa puoli tuntia kestänyt rupattelu Valkoisessa talossa oli normaali tutustumis- ja vierailukäynti, jollaiseen Trumpilla on riittänyt aikaa monien muidenkin maiden presidenteille tai pääministereille. Kiinan presidentti Xi teki välilaskun Helsinkiin ollessaan matkalla tapaaman Trumpia Washingtonissa. Vierailun näkyvin anti oli pandojen vuokraamisesta Suomelle tehty sopimus. Samanlaisen välilaskun Helsinkiin teki hieman myöhemmin Japanin pääministeri Abe.

5, On väitetty, että eräs suosion yhtenä syynä olisi se, että Niinistö on palauttanut instituutiolle tietynlaista arvokkuutta kansanomaisen Tarja Halosen jälkeen. Tähän selitykseen en kyllä usko alkuunkaan. Totta on, että presidentinvirka on viihteellistynyt ja karvevalisoitunut ja että tämä  kehitys alkoi jo Matti Ahtisaaren ja jatkui selvästi Tarja Halosen kaudella, Mutta tässä suhteessa aivan uusiin sfääreihin on päästy vasta Niinistön ensimmäisellä kaudella. 

6. Niinistö on ottanut monin tavoin kaiken irti kansansuosiota kasvattaakseen.  Maakuntamatkat, joihin nykyoloissa ei toki olisi enää minkäänlaista tarvetta sekä monet  "kissanristiäiset" ja toritapahtumat ovat täyttäneet Sauli Niinistön kalenterin varsinkin viime vuonna, jotka oli samalla Suomi-1000 -juhlavuosi ja jolloin hänen vaalikampanjansa pantiin vireille. Niinistö nähtiin tuon tuostakin erilaisissa juhlissa, kävelykaduilla ja toreilla kättelemässä ihmisiä ja vaihtamassa ihmisten kanssa muutaman sanan sekä poseeramassa selfiekuvissa. Kännykkäkameroiden selfiekuvat ovat korvanneet nimikirjoitukset, Sauli-selfieitä niitä löytyy jo tuhansissa suomalaisissa kodeissa.  

7. Presidentti Niinistöstä on tullut aivan samanlainen julkkis ja rockstara kuin huippu-urheilijoista ja viihdetaitelijoista. Tätä julkkisasemaansa Niinistö on hyödyntänyt sataprosenttisella innolla aina kun siihen vain ollut pienikin mahdollisuus, sillä se on lisännyt huimasti hänen jo muutenkin lähes henkilöpalvonnan tasolle noussutta  kansansuosiotaan. Sauli tuntuu suorastaan kosiskelevan julkisuutta ja hänen monet  toimensa on tehty lisäsuosion haalimistarkoituksessa. Kukaan ei puhu toreilla ja turuilla Niinistön kanssa ulko- tai turvallisuuspolitiikaasta, vaan small talkissa on kyse aivan muista asioista. Tyypillistä on, että Sauli kysäisee muina mieheinä vaikkapa, että "mitenkäs se teidän kesänne on mennyt", kättelee ihmisiä, poseeraa selfiekuvissa ja läväyttää päälle tutun virnistyksensä. Tämä uppoaa kansaan ja varttuneemmat naiset suorastaan voihkivat, että on se niin ihana, tämä meidän Sauli! 

8. Niinistöä pidrtään ikään kuin jonaan antiikin sankarina, jolla on ollut elämässä koettelemuksia ja suruja, mutta myös suurta menestystä. Ihmiset muistavat Saulin ensimmäisen vaimon Marja-Leenan kuolema 1995  liikenneonnettomuudessa, tsunamin ja siltä pelastutuminen pojan kanssa tolppaan kiipeämällä, Saulin tuttavallisen virnistyksen yms. asiat. Niinistön tarina vetoaa ihmisiin. Erilaiset kannatusmittaukset ovat jo parikymmentä vuotta kertoneet hänen laajasta suosiostaan. Niinistön ja Jenni Haukion vierailut maakunnissa, toreilla ja turuilla ovat aina ylesiömenestys ja paikalle saapunut väki ottaa heidät vastaan kuin kuninkaalliset konsanaan. Pohjoismaisia kuninkaallisia Sauli ja Jenni tapaavat usein, vähintään kerran tai pari vuodessa. Heitä on alettu pitää Suomen kuninkaallisina. Nykyisin Sauli pitää toreilla tai esimerkiksi Itä-Länsi -ottelussa pikku puheen, jossa hän kertoo jostakin ajankohtaisesta aiheesta, kuten esimerkiksi nuorten syrjäytymisestä ja eriarvoistumisesta. 

9. Tällaiset eleet ovat menneet kansaan täydestä kuin häkä päähän eikä kukaan kysy, että onkohan presidentti joskus tehnyt tai edes yrittänyt tehdä jotakin konkreettista syrjäytymisen tai eriarvoistumisen estämiseksi. Ei toki olekaan, mutta jos tätä touhua joskus ihmeteltäisiin, saataisin saulimainen kaarteleva ja epämääräinen vastaus, että eihän semmoinen oikein edes kuulu presidentin toimivaltuuksiin. Presidentti-instituution kohdalla Suomesta puuttuu kriittinen media. Sauli Niinistöä politiikan toimittajat kohtelevat samalla tavalla kritiikittömästi kuin seurapiiritoimittajatkin. He suorastaan kilpailevat, kuka tai mikä lehti tai tv-toimitus kykenee (ilkeää) parhaiten  mielistelemään presidenttiä ja kehua hänen ulko- ja turvallisuuspoliittisia saavutuksiaan, joissa ei todellisuudessa olisi juuri mitään kehumista.

10. Sauli Niinistön ei tarvitse itse asiassa tehdä, matkojen ja vierailujen ja tapaamisten lisäksi, kovinkaan paljon varsinaisia tekoja, vaan virka hoituu lähinnä puhumalla ja näyttäytymällä kansalle juhlissa ja tapahtumisssa. Niinistön kansansuosio perustuu pitkälti mielikuviin, joilla ei välttämättä tarvitse olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Niinistön puhetapa on koukeroinen, epämääräinen ja pohdiskeleva. Tässä hän tuo mieleen toisen kansansuosikin eli Mauno Koiviston. Viimeisimmäkin vaalikampanjan aikana Niinistö yritti, kun häntä siihen toisten ehdokkaiden toimesta suorastaan patistettiin, kyllä kertoa, mitä hän Nato -puheillaan ja Nato-optiolla oikeastaan tarkoittaa, mutta hänen pohdintansa olivat jälleen niin epäselviä, ettei niistä ottanut Erkkikään tolkkua! Mutta äänestäjät eivät olleet tästä moksiskaan. Kun ihmisille on jo monta vuotta kaikissa medioissa vakuutettu, että Niinistö  ja vain hän on kyllin taitava ulkopolitikko ja sopiva vastapeluri Putinille, he uskovat tämän ja keskittyvät presidentin muiden eli politiikan ulkopuolisten asioiden hehkuttamiseen.

11. On sanottu, että Sauli Niinistön persoonassa yhdistyvät kova ja pehmeä, sillä hän kykenee olemaan yhtä aikaa rento ja tiukka; jätkämies ja nipottaja. 1990-luvulla hän nousi valtakunnalliseen julkisutteen toisella eduskuntakaudellaan, jolloin hänet valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi ja Lipposen hallituksen oikeusministriksi ja vuonna 1996 Iiro Viinasen jälkeen valtiovarainministeriksi. Tässä tehtävässään Niinistöstä kehitty ankaran säästölinjana kannattaja ja ajaja, joka jankkasi talouskurista sekä äksyili, nipotti ja itketti ministereitä ja virkamiehiä. Tämä oli aitoa Niinistöä, sillä ennen politiikkaan tuloaan hän oli suhteellisen kuivakiskoinen juristi toimittuaan kymmenisen vuotta hovioikeuden esiittelijänä; se voi olla toisinaan melko ikävää ja kuivaa hommaa, kuten blogisti omasta kokemustaantietää, hänelle tosin riitti kaksi vuotta hovioikeuden esittelijänä.  Eduskuntaan Niinistö valittiin vasta kolmanella yrityksellä vuonna 1987, jolloin hän oli jo 41-vuotias. Paavo Lipposen hallituksista on mieleen on jäänyt rullaluisteleva valtiovarainministeri, joka sivuille vilkuilematta teki rajuja leikkauksia ja siinä sivussa vei Suomea euroon, vaikka Paavo Väyrynen yritti panna parhaan kykynsä mukaan hanttiin. 

12. Kokomuksen puheenjohtajana Niinistön pehmeämpi puoli pääsi esiin ja hänestä kaavailtiin puoleen presidenttiehdokasta jo vuoden 2000 vaaleissa. Niissä Niinistöllä olisikin ollut hyvät menestymismahdollisuudet, sillä olihan hänellä kiva kihara tukka ja leveä hymy tai oikeastaan virnistys! Pidän Niinistöä melko tyypillisenä tv-kauden politiikko, joka nousi pinnalle televison ansiosta. Ninistö sai jo vuoden 1991 eduskuntavaaleissa noin 16 000 ja vuoden 1995 vaaleissa 19 000 ääntä. Siirryttyän Turun vaalipiiristä Uudenmaan vaalipiiriin, Niinistö sai vuoden 1999 vaaleissa todellisen äänivyöryn eli hieman yli 30 000 ääntä.  Niinistö ei kuitenkaan suostunut presidenttiehdokkaaksi, vaan vetosi siihen, ettei hän puolivallattomana leskimiehenä olisi tehtävään edes kovin sopiva. Kokoomuksen ehdokaaksi tuli puhemies Riitta Uosukainen, joka osoittautui vaaliväittelyissä huonoksi valinnaksi.    

13. Vuoden 2006 presidentinvaaleihin Niinistö silti tähtäsi vakavissaan ja alkoi siinä tarkoituksessa etsiä nuorta ja muutenkin sopivaa puolisoa. Kansa kohahti, kun saatiin tietää, että Niinistö seurustelee Tanja Karpelan (synt. 1970) kanssa. Niinistö ilmeisesti katsoi, että entinen missi ja malli, joka oli valittu eduskuntaan vuonna 1999 ja edennyt Matti Vanhasen hallituksen kultuuriministeriksi, olisi hänen omaa kansansuosiotaan ajatellen sopiva puoliso. Niinistön ja Karpelan seurustelu, jota kesti kolmisen vuotta, johti kihlaukseen loppuvuonna 2003. Kesällä 2004 kihlaus kuitenkin purkautui, luultavasti siksi, kuten blogistille on kerrrottu, ettei Niinistö halunnut lasta, mitä Karpela puolestaan piti avioliiton edellytyksenä.

14. Vaalissa Niinistö pani istuvan presidentin Tarja Halosen tiukalle, sillä hän hävisi tälle toisella kierrokselle vain niukasti. Olisiko puoliso avittanut Saulia jopa vaalivoittoon, kukapa tietää. Sauli ei lannistunut tappiosta, vaan päätti, että vuonna 2012 on  hänen vuoronsa tulla valituksi presidentin virkaan.Vuoden 2007 eduskuntaavalin tulokset antoivat jo tästä selvää osviittaa, sillä Niinistö sai vaalissa kaikkien aikojen suurimman äänivyöryn noin 60 000 äänellä. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei kuitenkaan huolinut Saulia Matti Vanhasen toisen hallituksen ministeriksi, vaan otti itselleen valtiovarainministerin salkun, joka olisi sopinut hyvin myös Niinistölle. Sauli huudatutti itsensä eduskunnan puhemieheksi ja heilutti puhemiehen nuijaa koko eduskuntakauden. Puhemiehenä Niinistö simputti kansanedustajia, vaati tarkkaa kulukuria ja moitiskeli parlamentaarikkoja liiallisista ulkomaan matkoista. Jotkut kansanedustajat valittelevat mm. sitä, että heidän piti matkustaa toisessa luokassa ja yöpyä edullisissa hotelleissa, mikä saattoi heidät suorastaan naurunalaisiksi ulkomaalaisten kollegojen keskuudessa. Ei ihme, että kansanedustajat päättivät omasta puolestaan näpäyttää Niinistöä niin, että tämä sai eduskuntakauden viimeisessä puhemiesvaalissa ainoastaan 89 ääntä. 

15. Sauli etsiskeli itselleen edelleen sopivaa puolisoa. Julkisuudessa väläyteltiin parin kolmen naisen, mm. erään tv-toimittajan, nimeä, joiden kanssa Sauli oli seurustellut, mutta valmista ei näyttänyt tulevan. Olisiko Sauli kuusikymppisenä jo liian vanha, vai mistä oli kysymys, päiviteltiin siellä ja täällä. Vihdoin loppuvuonna 2008 kerrottiin, että Sauli seurustelee kokoomuksen puoluetoimistossa viestintäpäällikkönä työskentelevän, itseään liki 30 nuoremman Jenni Haukion kanssa. Haukio on kotoisin Porista, jossa hänen isoisänsä Toivo Haukio oli toiminut mm. kaupunginviskaalina ja raastuvanoikeuden tuomarina sekä erilaisissa kokoomuksen luottamusehtävissä. Niinistö ja Haukio vihittiin avioliittoon 3. tammikuuta Reposaaren kirkossa. Myöhemmi ilmeni, että pariskunta oli seurustellut keskenään jo kaksi vuotta, mutta pitänyt suhteensa salassa tiedotusvälineiltä. 

16. Avioliitto runoutta harrastavan nuoren ja sievän Jennin kanssa lisäsi entisestään Sauli Niinistön kansansuosiota, mutta niinhän sen oli määräkin tehdä. Nyt Sauli oli täysin valmis uusiin presidentinvaaleihin, joihin oli aikaa kolmisen vuotta. Vaaleja odotellessaan  pariskunta kiersi äytillä erilaisissa tilaisuuksissa ympäri maata, hieman samalla tavalla kuin Armi Kuusela ja Gil Hilario vuonna 1953. Vuoden 2012 vaaleissa Niinistö pääsi 63-vuotiaana uransa huipulle, mutta presidentinvaali ei suinkaan ollut suinkaan läpihuutojuttu, sillä valinta edellytti  toisen äänestyskierroksen toimittamista. 

17. Presidenttinä Niinistö on ällistyttänyt kansalaisia esimerkiksi soittamalla spontaanisti radion luontoiltaan ("Sauli Naantalista") ja puhumalla kukkien kauneudesta. Joskus hän on tupsahtanut luistinradalle pelaamaan koulupoikien kanssa pipolätkää. Maakuntamatkat ja muut vierailut  ja erilaiset tapahtumat ovat tulleet tutuiksi kaikelle kansalle ja ne ovat kasvattaneet presidentein kansansuosoita, kuten on ollut tarkoituskin. Niiinistö ja Haukio ovat vieralilleet tapaamassa monien maiden presidenttejä aina Kiinan presidentistä ja Turkin diktaattori Erdoganista lähtien. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamaakin on käyty tervehtimässä yhdessä pohjoismaiden pääministereiden kanssa. Viranhoito ei ole Sauli Niinistöä kovin paljon rasittanut, eikä tämä ole mikään ihme, sillä pressan tehtävät onnistuisivat varmaan muillekin suomalaisille kärkipolitiikoille, koska se on melkein yhtä helppoa kuin heinänteko. Jos kerran Tarja Halonen pärjäsi presidenttinä 12 vuotta putkeen, niin kovin ihmeellisestä virasta ei silloin voi olla kyse.

18. Ensimmäisen kauden alkaessa lähestyessä loppuaan alettiin kysellä, aikoooko Niinistö jatkaa vielä toiselle kaudelle, Tähän Saulilta ei saatu vastausta kuin vasta kesäkuussa viime vuonna, jolloin hän ilmoitti olevansa käytettävissä, muttei suinkaan kokooomuksen, vaan kannatusyhdistyksen ehdokkaana. Tätä varten kerättiin kesällä noin 150 000 kannattjakorttia. Sauli itse teki koko ajan vaalikampanjaa, vaikka hän ei ollutkaan vielä virallinen  ehdokas. Suomi 100 -juhlallisuudet kasvattivat Saulin kansansuosoita, sillä hän osallistui (tietenkin) lähes kaikkiin juhlallisuuksiin ja teki sen ohessa yhteensä 18 maakuntamatkaa. Tiettävästi Niinistö osallistui Suomessa viime vuonna noin 400 eri tilaisuuteen. Miehellä oli siis kova halu päästä toiselle kaudelle.

19. Sauli oli asettanut tavoitteeksi tulla valituksi vuoden 2018 presidentinvaaleissa heti ensimmäisellä äänestyskierroksella. Hän aikoi tehdä tässä suhteessa historiaa, sillä kuten alussa jo kerroin, ko. tavoite ei ollut aikoinaan onnistunut edes Mauno Koivistolta. Niinistöllä olisi tuohoin saavutukseen kaikki edellytykset, sillä hän oli tavannut viime vuonna Putinin, Trumpin, Kiinan presidentti  Xin ja Japani Aben sekä osallistunut yhteen EU:n järjestämään turvallisuuskonferenssiin, eturivissä istuen, niin kuin presidentin kanslian tiedotteessa on korostettu. Niinistö on keskustellut Itä-Ukrainan kriisitä mm. presidentti Poroshenkon kanssa, mutta näissäkään tapaamisissa ei ole edistytty. Niinistö on puhunut transpondereista ja arktisen alueen mustasta hiilestä eli noesta sekä tietenkin Itämeren turvallisuusuustilanteesta aina kun on vain saanut siihen tilaisuuden. Hän on keskustellut ilmaston muutoksesta itsensä Al Goren kanssa, mitä Niinistö on usein keorostanut. 

20. On miehellä totisesti ollut pyrkyä toiselle kaudelle, vaikka seitsemänkymppiä on kohta "mittarissa". Niinistö on ollut toimelias myös politiikan ulkopuolella. Hän on esimerkiksi tavannut kirjailija Paul Austerin ja jutellut tämän kanssa Akateemisessa Kirjakaupassa; tilaisuus tietenkin televisioitiin. Niinistö on ottanut luettavakseen Austerin kirjan 4321, jossa on reilusti li tuhat sivua ja jonka lukeminen lienee Niinistöllä vielä kesken. Niinistö puuhailee edelleen Tukikummisäätiön puheenjohtajana ja hän on vieraillut joulun alla Heikki Hurstin järjestämässä tilaisuudessa, jossa jaettiin ruokatarvikkeita varattomille. Niinistö on alentanut omaa palkkiotaan, joka on noin 125 000 euroa vuodessa, muutamalla tuhannella eurolla, mistä hän on jaksanut  julkisuudessa usein muistuttaa. Kertomatta on kuitenkin tässä kohdin jäänyt, että presidentin palkkio on verotonta tuloa.

21. Myös ns. kotirintamalla presidentille on tapahtuut kaikenlaista. Presidentin perheeseen on hankittu bostoninterrieri Lennu, joka on riemastuttanut myös kansainvälistä mediaa ja josta on kerrottu Twitterissä. Joulun alla 2016 Lennu, jonka virnitystys muistuttaa erehdyttävästi Sauli-isännän virnistystä, herätti erityisen suurta kansainvälistä huomiota. Tällöin kansainvälisiin tiedotusvälineisiin levisi Mäntyniemessä kuvattu video, jossa Lennu nuuhki innolla presidenttiparille tuotuja jouluruokia ja juoksenteli ympäri lattiaa. Siinä missä Niinistön tviitit keräävät yleensä vain muutaman tusinan uudelleentviittauksia, kuvaa virnistävästä tai irvistävästä Lennusta Mäntyniemen em. joulutilaisuudesta jaettiin Twitterissä yli 50 000 kertaa ja se käräsi lähes 150 000 tykkäystä.

22. Myös avioliitto runokirjoja julkaisseen Jenni Haukion kanssa on tuonut Sauli Niinistön stoorin - kansanedustajana Niinistön kantapaikka oli lähellä Eduskuntataloa sijaitseva Storyville -ravintola - aivan uuden tason. Mutta ei tässä suinkaan vielä kaikki, sillä kun viime syksynä saatiin tieto 69-vuotiaan presidentin tulevasta isyydestä, koko Sale-paketin päälle satoi sellaista kimalletta, joka ei voi jättää juuri ketään kylmäksi. Vauva  liki seitsemänkymmpiselle pressalle ja vieläheti loistavasti menneiden vaalien jälkeen! 

23. Nyt pidettyjä presidentinvaaleja on pidetty melko tylsinä mm. siksi, että istuvalla presidentillä on ollut gallup-kyselyissä nin ylivoimaisen suuri kannatus, ettei vaalin lopputuloksesta ole ollut epäselvyyttä. Vaaliväittelyissä onkin jännitetty lähinnä vain sitä, onko Niinistön valinta selvä jo ensimmäisellä äänestyskierroksella vai tarvitaanko vielä toinen kierros, jolle selviytyvät kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta. Nyt tiedämme, mikä oli tältä osin lopputulos.

24. Jutkut äsken päättyneitä presidentivaaleja seuranneet ulkomaiset lehtimiehet ovat todennet, että ulkopolitiikka, vaikka se onkin Suomen presidentin keskeinen toimiala, on kiinnostanut suomalaisia keskivertoäänestäjiä loppujen lopuksi aika vähän. Enemmän esillä ovat olleet ehdokkaiden persoonallisuudet ja muut ominaisuudet. Tässä suhteessa Sauli Niinistöä on verrattu Barack Obamaan. Samalla tavalla juin Obama, Sauli Niinistö on saanut äänestäjien keskuudessa paljon myönteistä julkisuutta nimenomaan politiikan ulkopoliittisilla tekijöillä, joista esiin on kansainvälisessä lehdistössä nostettu  juuri presidentin perheeseen tulossa oleva vauva.

25. Toinen keskeinen tekijä Sauli Niinistön laajassa kansansuosiossa on sitten juuri Lennu-koira. Barack Obaman perhesssäkin oli presidenttikaudella koiria, ja sama koskee vaikkapa Bill Clintonia ja Vladimir Putinia, joilla kummallakin on ollut labradorinnoutaja. Presidentti Tarja Halonen tuli tunnetuksi kissoistaan, Rontista ja Miskasta, jotka hän oli saanut lahjaksi Putinilta. Medvedev puolestaan lahjoitti presidenttinä ollessaan Haloselle Meggi -nimisen kissan.

26. The New York Times on Suomen presidentinvaaleja seuratessaan keskittynyt Lennu-koiran katoamiseen julkisuudesta. "Finland´s Scene-Stealing First Dog Is Missed During Dull Election", julisti lehti juttunsa otsikossa. Lehden mukaan monet suomalaiset ovat kaivanneet Lennun piristävää olemusta "ilmeettömien ja yksitoikkoisten vaalien aikana". Lehti arveli, että Lennu saattaa olla sairas, mutta tämän tiedon presidentin kanslia oli kumonnut. Kanslian mukaan 7-vuotias Lennu pitää vaalilomaa. Eilisssä Mäntyniemen tiedotustilaisuudessaan Sauli Niinistö kertoi saman asian. Voimme siis olla helpottuneita: Lennu ei ole sairastunut, vaan täysin kunnossa! Samassa tilaisuudessa Sauli kertoi viettäneensä sunnuntai-illan lopun Mäntyniemessä pelamalla Jennin ja anopin kanssa huutomarjapussia; Sauli oli voittanut kahdesta pelistä toisen. Anopin ikää ei ole kerrottu, mutta hän saattaa olla vävypoikaansa muuutaman vuoden nuorempi.

27. On loppuyhteenvedon aika. Sauli Niinistö koulumenestys ei ollut arvosanopjen valossa kummoinen, vaan pikemminkin kurja; hän on approbatur-ylioppilas. Sauli selviytyi kuitenkin lukemaan oikeustiedettä Turun yliopistossa ja valmistui juristiksi arvosanoilla, jotka eivät päätä huimaa. Saulin gradua on jäänyt kaateisiin, sen ainoa kappale on Niinistön hallussa. Valmistumisensa jälkeen Niinistö toimi kymmenisen vuotta hovioikeuden esittelijänä ja harjoitti samalla sivutoimisesti asianajoa Salossa, jossa hän piti omaa  lakiasiaintoimistoa.  

28. Eduskuntaan Niinistö pääsi kolmannella yrityksellä 41-vuotiaana. Toisella eduskuntakaudella Sauli toimi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana. Iltaelämää Niinistö vietti kavereidensa kanssa keskustan pintapaikoissa, kuten esimerkiksi Storyvillessä ja Mikadossa; jälkimmäinen täyttyi joka ilta lähinnä Itä-Euroopan maista Suomeen tulleista naisista, kuten blogisti omasta kokemuksestaan muistaa. 

29. Niinistö toimi Paavo Lipposen ministerinä ensimmäisessä hallituksessa, ensin jonkin  aikaa oikeusministerinä ja sen jälkeen vuodesta 1996 alkaen valtiovarainministerinä, mitä tehtävää hän hoiti myös Lipposen toisessa hallituksessa vuoteen 2003 saakka. Niinistö on Suomen pitkäaikaisin valtiovarainministeri. Niinistöllä ei ole taloudellista koulutusta eikä kokemusta yrityselämästä. Niinistöstä tuli 90-luvulla eduskuntavaalien ääniharava. Vaimonsa kuoleman jälkeen Niinistö seurusteli ex-missi Tanja Korpelan kanssa kolmisen vuotta ja oli tämän kanssa kihloissa jonkin aikaa. Karpela (kesk) oli tuolloin kansanedustaja ja Matti Vanhasen ensimmäisen hallituksen kulttuuriministeri. 

30. Vuoden 2003 eduskuntavaaleihin Niinistö ei osallistunut, vaan vietti seuraavat neljä vuotta Euroopan investointipankin varapääjohtajana Luxemburgissa. Hän oli kokoomuksen ehdokkaana vuoden 2006 presidentinvaaleissa, joissa hävisi toisella kierroksella Tarja Haloselle. Eduskuntaan Ninistö palasi vuonna 2007 saatuaan vaaleissa hieman yli 60 000 ääntä. Niinistö toimi vuodet 2007-2011 eduskunnan puhemiehenä, jolloin hän mm. vaati kansanedustajita tiukkaa kulukuria. Vuonna 2006 tai 2007 hän aloitti seurustelun 29 vuotta nuoremman Jenni Haukion kanssa, avioliiton pariskunta solmi tammikuussa 2009. 

31. Niinistöllä on ollut kansainvälisiä kontakteja ja tehtäviä, mutta hän on ennen presidenttikauttaan katsonut asioita lähinnä vain talouden näkökulmasta. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan Niinistö on syventynyt kunnolla vasta presidenttikaudellaan. Tasavallan presidentin valtaoikeuksia on kavennettu tuntuvasti pikku hiljaa ja erityisesti Mauno Koiviston toimikauden jälkeen. Suurinta valtaa presidentti käyttää ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla, josta Niinistö on ottanut tiukan otteen. Käytänöössä Niinistöllä ei ole ollut virassaan kovin hankalia tilanteita tai ongelmia. Niinistö on välttänyt visusti tekemästä virheitä. Niinistön puheita ja lausumia on, etenkin Suomen Nato-jäsenyyden suhteen, vaivannut epäselvyys ja koukeroinen kielenkäyttö. Yleinen näkemys, jonka mukaan Niinistö on onnistunut tehtävässän hyvin tai jopa erinomaisesti, perustuu osaksi niihin mielikuviin, joita hänen viranhoidostaan on syntynyt tai mediassa synnytetty.

32. Sauli Niinistö nauttii lajaa kansansuosiota, minkä tuloksena hänet valittiin pari päivää sitten toiselle presidenttikaudelle. Niinistön henkilökohtaiset ominaisuudet, joista olen edellä kertonut, ovat olleet vahvasti Niinistön kansansuosion taustalla jo ennen pressidenttikautta. Niinistö on tullut toimeen ihmisten kanssa, sillä hän liikuu mielellään sekä julkkisten että tavallisten ihmisten parissa. Tämä selittyy paljolti Niinistön halulla tavoitella ja jatkuvasti  lisätä omaa kansansuosiotaan. Liioittelematta voidaan sanoa, että Sauli Niinistöstä on tullut samanlainen julkkis kuin muistakin julkisuuden henkilöistä esimerkiksi huippu-urheilun ja viihdetaitaiteen saralla. Sauli Niinistön ensimmäisellä kaudella presidentin viranhoito on entisestään karnevalisoitunut ja viihteellistynyt.

33. Sauli Niinistön solmimalla avioliittolla 29 vuotta nuoremman Jenni Haukion kanssa on ollut todella suuri merkitys presidentin kansansuosion kasvussa. Tämä suosio saavuttaa tähänastisen huippunsa helmikuussa, jolloin 69-vuotiaan Niinistön ja 40-vuotiaan Haukion ensimmäisen lapsen on määrä syntyä.  Lähes yhtä suuri tekijä kansansuosion kasvussa on presidenttiparin bostoninterrieri Lennulla, johon ihmiset ovat sankoin joukoin sekä Suomessa että ulkomailla kovasti ihastuneet.

34. Minusta yllättävän suuri osa Sauli Niinistön nauttimasta kansansuosiosta johtuu, ei hänen ulkopolitiikan taidoistaan ja kokemuksestaan, vaan hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan sekä perheestään eli Jenni-vaimosta ja Lennu-koirasta. Näitä tekijöitä Niinistö on osannut taitavasti hyödyntää. Tältä kannalta ei ole ihme, että presidentin ylivoimaisen vaalivoiton jälkeen mediassa on alkanut esiintyä kannnanottoja, joissa Niinistöä tituleerataan "Suomen kuninkaaksi", "Kuningas-Sauliksi" tai "Uudeksi Kekkoseksi". 

35. Politiikan toimittajat ovat korostaneet Niinistön vaalissa saamaa vahvaa mandaattia, millä on uumoiltu, että Niinistö kenties puuttuisi ulko- ja turvallisuspolitiikan ohella hanakasti myös moniin muihin kysymyksiin ja asioihin. Onneksi Niiistö on ymmärtänyt kuitenkin toppuutella näitä intohimoja ja kaavailuja sanomalla, että hänen mandaattinsa on aivan samanalainen kuin ensimmäisellä kaudellakin je ettei hänelle ole minkäänlaista halua tai aikomusta toimivaltuuksiensa lisäämiseen. Mainiota, tästä on hyvä jatkaa!

27 kommenttia:

  1. Eilen TV1:n puoli seitsemän -ohjelmassa olivat vieraina muusikko Sami Yaffa (oikealta nimeltään Takamäki) ja hänen bostoninterrierinsä Brizo, joka esiteltiin Niinistön ja Haukion Lennu -terrierin siskona. Ylivilkas ja pitkällä kielellä varustettu koira. Aika vaikea kuvitella tuollaista kotiin, jonne on tulossa vauva! Mutta on presidentillä kolme adjuntanttia, joten ehkä yksi heistä voinee keskittyä lähinnä Lennun vahtimiseen.

    VastaaPoista
  2. Suomessa pidetään presidenttiä hyvänä, jos ei näytä siltä, että Venäjä on kohta hyökkäämässä perinteisin asein Suomen kimppuun.

    Varmuuden vuoksi lisään vielä, että Suomen ja Neuvostoliiton/Venäjän suhteet eivät ole ikinä perustuneet todellisiin ystävyyteen.

    VastaaPoista
  3. Sauli on julkkis eikä myönnä olevansa arvojohtaja. Ei kai siinä muuten mitään, mutta presidentti kuten muutkin toimii kuitenkin arvojensa perusteella, joten tuo julkkistelu on pelkkää mediakampanjaa, jolla omat, ikävät arvot piilotetaan. No, ehkä kuitenkin arvojohtajuutta saattaisi ilmetä, jos meillä olisikin vasemmistohallitus. Nythän oma poliittinen ilmansuunta taitaa toimia muutenkin pitkälti presidentin haluamalla tavalla. Ei tosin taida vasemmistohallitus onnistua, sillä media on kyllä aika pysyvästi siirtynyt oikeiston leiriin. (Eikä siis ehkä niinkään toimittajat vaan mediat, joissa ja jonka ehdoilla he toimivat.) Toisaalta Kokoomus on onnistunut niin hyvin ajamaan uusliberalismin edustuslaitoksiin ja toteuttamaan hallituksessa ollessaan äänestäjiensä haluamaa politiikkaa, että se on nykyään aina hallituksessa. Tämä aina sataa puolueen laariin ja rankaisee hallituskumppaneita.

    Vertailu kuninkaallisiin on kuitenkin hyvä, sillä, mikäli oletetaan, ettei arvokeskustelu ja arvojohtajuus todellakaan Niinistöä kiinnosta, hän on pelkkä PR-valtiojohtaja ja kumileimasin laeille. Siten hän on siis pelkkä turhake, kuten nykykuninkaalliset. Pitäisikö siis instituutio poistaa? Korvataan vaikka Miss Suomella niin funktio on täytetty.

    Toisaalta pehmeänkin vallan käyttämättä jättäminen muodostaa suuren ongelman, sillä tällöin hallituksella ei ole mitään vastapainoa. Presidentin valtaoikeuksia kavennettaessa hehkutettiin paljon parlamentarismia, mutta ongelmana tuossa on se, että suomalainen "parlamentarismi" on sitä, että meillä on muutaman puolueen johdosta koostuva enemmistöhallitus, jonka toimet hyväksyy puoluekurin mukaan toimiva puolueiden rivijäsenistö. Presidenttikin on tuota pientä piiriä demokraattisemmin valittu, vaikka onkin valittu varsin rajatusta valikoimasta. Eduskunnassa ehkä on keskustelua, mutta lait menevät lähes poikkeuksetta heittämällä läpi, lievänä poikkeuksena nopeutettu perustuslainsäätämisjärjestys. Viimeisenä lukkona prosessissa on presidentti, jonka heikon veto-oikeuden yli voidaan ajaa. Kuitenkin presidentin veto voi edes kirvoittaa jonkin moraalisen arvokeskustelun ja presidentti voi kai käsittääkseni lisätä lakiin oman kommenttinsa, jossa haukkuu hallituksen joko suorasti tai epäsuorasti. Niinpä se, että presidentti ei osallistu arvokeskusteluun lakien säätämisvaiheessa eikä edes kommentoi lakeja niiden tullessa hänen pöydälleen, veto-oikeuden käyttämisestä puhumattakaan, on aikamoinen ongelma.

    Itse olen sitä mieltä, että valtioneuvoston ja eduskunnan rooleja tulisi jotenkin eriyttää käytännön tasolla ja presidentille pitäisi antaa suurempi mahdollisuus vaikuttaa lainsäädäntöön. Edelliseen auttaisivat jo vähemmistöhallitukset, jolloin lait pitäisi voida perustella paremmin, jotta niille saisi eduskunnan tuen ilman pysyviä liittolaisia. Jälkimmäiseen taas auttaisi kunnon veto-oikeus "palautusoikeuden" rinnalle. Eduskunnallehan voisi antaa presidentin erotusoikeuden hellituksen sijasta, jolloin hänestä ei voisi muodostua liian suuri tulppa.

    Niinistö on kyllä parempi presidentti kuin odotin, vaikken toivonutkaan hänen jatkavan. Riippumatta siitä minusta kansan olisi pitänyt pakottaa hänet toiselle kierrokselle, jolloin hän olisi oletettavasti joutunut edes vähän puolustamaan toimintaansa ja toimettomuuttaan sekä arvojaan, joita piti piilottaa niin paljon, että omaan puolueeseen piti nyt ottaa näennäinen pesäero. Myös tuo julkkistelu olisi voitu tuoda esiin, sillä sehän on periaatteessa jatkuvaa kampanjointia ja kampanjoinnillehan on asetettu rajat. Samaahan tapahtui jo ennen valintaa ensimmäiselle kaudelle, kun Salea leivottiin presidentiksi vuositolkulla. Oletettavasti tarkoituksena ei silloinkaan ollut, että hän toimisi Kokoomuksen arvojen ja tavoitteiden vastaisesti.

    VastaaPoista
  4. Brizo, joka vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa on Lennun sisko, samasta pentueesta, mutta ei Sami Yaffan koira. Tämä todettiin selkeästi jo ohjelman alussa.

    VastaaPoista
  5. Olipa presidenttiä halventava blogi. Ei Niinistö uutta kumppania varmasti etsinyt sen vuoksi, että hän tavoitteli presidentin tehtävää. Tosiasia on kuitenkin, että Niinistö on suoriutunut presidentin tehtävästä erinomaisen hyvin ja on kasvanut tehtävien myötä. Paras presidenttimme aikoihin, tällä kertaa kansa ei ole väärässä.

    VastaaPoista
  6. Mainio blogi! Hyvä ja kattava esitys siitä, miksi tähän on "tultu". Hyvä on myös edellä anonyyminä kirjoittavan henkilön näkemys siitä, mitä vaikutuksia Sauli Niinistön tavalla hoitaa virkaansa on ollut ja tulee olemaan tulevalla kuusivuotiskaudelle.

    Niinistö itsekin on sanonut todenneensa ,että "istuvaa presidenttiä on vaikea voittaa" kun hän haluaa toiselle virkakaudelle. Näinhän se epäilemättä on! Tästä seuraa kuitenkin se,että miksi Niinistö on ensimmäisellä kaudella sitten toiminut niin, että hän on ikään kuin blogistin esittämällä tavalla koko ajan käynyt vaalikampanjaa päästäkseen toiselle kierrokselle? Jos Niinistö kerran uskoi pääsevänsä ehdokkaaksi asettumalla toiselle kaudelle, niin miksi ensimmäiset kuusi vuotta meni uuden kauden kampanjoinnin merkeissä.?
    Vastaus tähän lienee,että Niinistö ei kuitenkaan itsekään uskonut pääsevänsä jatkokaudelle pelkillä Kokoomuksen äänillä, vaan tarvittiin kansalaisyhdistys! Niinistö ei ehkä myöskään uskonut tulevansa valituksi toiselle kaudelle,jos ei olisi ollut Lennua, Jenniä jne!
    Oikean vastauksen siihen oliko asia näin vai ei saamme vasta siitä,kun näemme miten Sauli Niinistö hoitaa toisen kauden tehtävät. Jos " meno" jatkuu samanlaisena, niin Niinistön tapa on vain kertakaikkiaan sellainen, että hän haluaa jatkaa lennuilua,lenneilyä jne. Tuoda vauvansa esimerkiksi julkisuuteen jne. Käydä maakunnissa, puuttua ukrainankysymyksiin, tavata Abea, Trumppia, Putinia, Erdogania. Ei olisi uskonut salolaisista a:n arvosanoin kirjoittaneesta kuivahkosta juristeista, joka on sanojensa mukaan ainoan kerran virkaurallaan jännittänyt sitä, saako hovioikeuden esittelijänä " tarvittavat pisteet" kokoon ja joka puhuu indiisioista, prejudikaateista jne. tuli tällainen "vauhtiveikko!" Ihmisistä näemmä tarpeen tullen irtoaa lähes mitä vain!
    Sehän merkitsee sitä,että meidän pitää muuttaa perustuslakia ja " huutaa" Sauli pressaksi vielä kolmanneksikin kaudeksi eli elinikäiseksi presidentiksi. Mitä tuota miestä vaihtamaan kun on niin ihana ja hyvä! Kansa haluaa Saulia! Miksei sille anneta, mitä se haluaa?

    VastaaPoista
  7. Kyllä sama meno jatkuu mitä tulee Saulin intoon pyöriskellä "kansan parissa" ihmisiä kättelemässä, hymyilemässä ja selfieissä esiintymistä.

    Mäntyniemn toisapäiväisessä tiedotustilaisuudessa - se oli muuten melko tyhjänpäiväinen tilaisuus - eräs toimittaja kysyi Saulilta, että aikooko hän nytkin eli tultuaan valituksi toiselle kaudelle jatkaa kansan parissa liikkumista yhtä innokkaasti kuin tähän saakka.

    Saulin vastaus oli yksiselitteinen - kerrankin (!) - ja myöntävä, eli hän sanoi suoraan, että kyllä hän jatkaa, sillä hän pitää ihmisten parissa liikkumista tärkeänä ja tekee sitä mielellään. Hehheh!

    Niinpä niin. Tähän voitaisiin lisätä, että ko.asia tai "tehtävä" on presidentin tehtävistä ylivoimaisesti kaikkein helpoin hoitaa. Mutta siitä saa miltei eniten kansansuosiota, mikä on Saulille aivan elintärkeä asia.

    VastaaPoista
  8. Olipa presidenttiä halventava blogi. Ei Niinistö uutta kumppania varmasti etsinyt sen vuoksi, että hän tavoitteli presidentin tehtävää. Tosiasia on kuitenkin, että Niinistö on suoriutunut presidentin tehtävästä erinomaisen hyvin ja on kasvanut tehtävien myötä. Paras presidenttimme aikoihin, tällä kertaa kansa ei ole väärässä.

    VastaaPoista
  9. Blogijutussa ei kyllä arvuuteltu lainkaan Niinistön hyvyyttä eikä verrattu häntä ko. suhteessa aikaisempiin presidentteihin. Mitään halventavaa kirjoituksessa ei ollut, faktat ovat kohdallaan. Toki kirjoitus oli kriittinen, mutta sellaista tarvitaan, koska meillä ei ole kriittistä mediaa mitä presidentin toimien arviointiin tulee. On vain näitä haapaloita, junkkareita ym. jotka kilpailevat seurapiiritoimittajien kanssa Niinistön ylistämisessä.

    Kirjoituksessa ei väitetty, että Niinistö olisi etiskellyt kumppania ainoastaan presidentinvaaleja silmällä potäen. Kyllä hänellä oli siihen aikaa "rutosti", sillä hänen Marja_Leena vaimonsa kuoli jo vuonna 1995 ja uuden puolison Sauli löysi lopulta joskus vuonna 2007 ja avioitui uudelleen vuonna 2009. Hän ehti kokeilla muita kandidaatteja kuten esimerkiksi Tanja Korpelaa, jolta Sauli linee saanut lopulta rukkaset. Olisihan se ollut jotakin, jos pressan puolisona olisi ollut eninen missi, huippumalli ja ent. kulttuuriministeri!

    Siitä olen matti, että jos Niinistö olisi pystellyt politiikan ulkopuolella tai ei olisi ainakaan ollut vuosikausia mukana "presidenttipelissä", hän ei olisi nainut kuusikymppisenä itseään 29 vuotta nuorempaa naista tai hankkinut liki seitsemänkymmpisenä puolisonsa kanssa jälkikasvua. Presidenttiey ja presidentiksi pyrkiminen ja pressana pysyminen on asia, joka näyttää teettävän kaikenlaista kummaa! Se on se kansansuosio ja sen kiihkeä tavoittelu, jolla presidentinvaalitkin ratkaistaan ja joka saa vakaan poliittikkomiehen tekemään melkein mitä vain.



    VastaaPoista
  10. Kuvatun näköisenähän Niinistö nähdään, siinä kun Lennunkin ulkonäkö alkaa muistuttaan lahjana annettuja pakolaispandoja.
    Veroministerinä ollessaan Niinistö osallistui Helsingissä SPR:n nälkäpäväkeräykseen
    Sattumalta olin juuri ottamassa ryyppyä taskumatista, kun eteen pyörähti rullaluistimineen Sauli bummaamaan rahaa.

    VastaaPoista
  11. Tässä kirjoituksessa ei ollut enää ”mitään halventavaa”, halventavat ”ällö”-ilmaisut ja halventavat vihjailut oli blogisti esittänyt jo aiemmissa kirjoituksissaan Sauli Niinistöstä. Nyt blogisti sanoo, että faktat ovat kohdillaan. Olisi mielenkiintoista nähdä faktat esim. väitteelle, että ” valtamedia, TV- ja radiokanavat sekä lukemattomat politiikan toimittajat ja TV-uutisankkurin tekivät vaalityötä Niinistön hyväksi koko ajan” tai väitteelle ” maakuntamatkoille ei ole tarvetta” tai medioiden kilpailulle ” kuka tai mikä lehti tai TV- toimitus kykenee parhaiten mielistelemään presidenttiä ja kehumaan hänen ulko- ja turvallispoliittisia saavutuksiaan”. Professorilla on tainnut mennä faktat ja mielipiteet sekaisin.

    VastaaPoista
  12. Hehheh!

    Jokainen joka on vähänkin seurannut "valitaistelua" syksystä lähtien on voinut tehdä oikein hyvin nuo anonyymin sitaatteihin laittamat blogistin havainnot. Jos nimittäin on osannut ajatella omilla aivoillaan eikä ottanut selaisenaan todesta lehdistön, tv-kanavien ja toimittajien jatkuvaa, eli päivästä ja lähes tunnista toiseen, tapahtunutta rummutusta ja lausahduksia Niinistön ylivoimasta ja toimittajien lausumia, joilla muita ehdokkaita on mätkitty rallakkasti kuonoon tai selkään rankasti ja heidät on pyritty täysin mitätöimään. Ei tähän mitään "tutkimuslaitosten" selvityksiä ole tarvittu. Huippuna juuri Timo Haapala ja tämä Yle tvv:n "kamala noita-akka" Kirsi Heikel.

    VastaaPoista
  13. Juristina Sauli Niinistöstä tulee ensimmäisenä mieleen hänen perustuslakivaliokunnan puheenjohtjuus vuonna 1993 ja tapaus Kauko Juhantalo. Kuten muistamme lakivaliokunta, toisin kuin silloinen oikeuskansleri Jorma S. Aalto, arvioi että Juhantalon korruptioepäilyissä oli perusteita syyttämiseen. Juhantalo tuomittiin sittemmin valtakunnanoikeudessa. Tapaus sai valtavasti palstatilaa mediassa ja siivitti juristi Niinistön poliittista uraa positiivisella tavalla.

    Blogisti käytti rouva Jenni Haukiosta attribuutteja "nuori", "sievä" ja "runoutta harrastava". Luonnehdinta on kovin ohut ottaen huomioon että rouva Haukio on mm. valtio-opin jatko-opiskelija Helsingin yliopistossa (ks. täältäi ).

    VastaaPoista
  14. Minusta Jenni Haukion luonnehdinta blogikirjoituksessa on asiayhteys huomion ottaen ollut riittävä ja paikallaan. Minulla ei ole toki ollut tarkoitus selostaa Haukion cv:tä sellaisenaan! Kyllä yl. elämänkokemuksen mukaan "akan otossa" ja sen katsellussa painaa aika paljon naisen kaunes/sievyys ja hänen harrastuksensa ja saavutuksensa esim. juuri taiteen (mm. runouden) alalla, ei niinkään se, että hän suoritanut VTK:n tutkinnon! Katsoisin että jo Tarja Karpelan kohdallakin Sauli oi kiinnostunut enemmän Tarjan kaunedesta ja missiydestä kuin siitä, mitä opintoja Tarja mahdollisesti oli suorittanut.

    Katsotkaas, kyllä se herättää suuressa yleisössä suurta kiinnosta, ihailua ja paljon puhuttua kansansuosiota, jos johtava poliitikko kypsällä iällään tutkailee seurustelukumppaneikseen ja siipakseen entisiä missejä, jotka ovat saavuttanut tuolla alalla myös kv. menestystä ja mainetta! Kyllä Sauli tämän on hyvin ymmärtänyt. Hän on tähdänyt elämässään - sitten kun on päässyt pois sieltä "kauheasta hovioikeudesta" - mahdollisimman korkealle eli huipulle asti. Huippumies tarvitsee rinnalleen nuoren ja kauniin naisen, ei suinkaan oman ikäistään eli jotain kuusikymppistä akateemista ihmistä. Kyllä Sale tietää!

    VastaaPoista
  15. Anonyymillä on mennyt kommentissaan perustuslakivaliokunta ja lakivaliokunta hieman sekaisin. Kyllä se oli perustus, joka antoi ns. syyteluvan Johantalo-tapauksessa, ja Sauli oli sen puheenjohtajana.

    Tuossa valiokunnassa oli kuitenkin paikalla myös muita kansanedustajia, laskujeni mukaan yhteensä 15 kappaletta, joukossa monta juristia Paavo Nikulasta, Johannes Koskisesta ja Anneli Jäätteenmäestä alken. Valiokunta kuuli asiassa lähes 20 asiantunijaa, joiden joukossa neljää rikosoikeuden professoria, yhtä valtiosääntöoikeduen professoria ja yhtä oikeusneuvosta.

    Valiokunta oli päätöksessään muistaakseni yksimielinen. Joten ei se Sauli sentään yksin tuota(kaan) asiaa päättänyt tai hoitanut!

    Valtakunnanoikeuden tuomion jälkeen Jorma S. Aaltoa yritettiin saattaa valtakunnanoikeuteen, mutta yritys ei onnistunut. Osin ehkä siksi, että valtakunnanoikeudessa oli yksi jäsen, joka oli langettavaa tuomiota vastaan. Hän oli veroprofessori Edvard Andersson. Luultavasti Andersson arvasi, että Aalto saattaisi joutua "liriin" ja lähinnä vain sen vuoksi jätti tuomioon eriävän mielipiteensä. Olihan Jorma S. tullut lainvalvojaksi yliopiston professorin virasta eli Aalto ja Andersson olivat kollegoja.

    VastaaPoista
  16. Kuten Jyrki Virolainen on itsekin blogissaan todennut, perustuvat hänen antipatiansa Niinistöä kohtaan lähinnä siihen, että jokin Niinistössä häntä vain ärsyttää. Tässä ei ole tietenkään mitään väärää, vaan näin melkein kaikki toimimme, erityisesti presidentinvaaleissa. Harva se päivähän sitä törmää ihmisiin, joissa jokin vain ärsyttää. Tätä voi sitten yrittää jälkeenpäin perustella itselleen järkisyin, mutta tunteet näissä asioissa meitä ohjaavat.

    Jenni Haukio tuo jonkin verran lisää Sauli Niinistön suosioon, mutta ei kovin paljon. Niinistöhän oli suosittu jo 1999 (puolivallaton leskimies) ja 2006, kuten Virolainen myöntää. Kyllä Niinistön suosio perustuu pääasiassa hänen olemukseensa: hän esimerkiksi antaa mielikuvan vakaudesta ja turvallisuudesta ja siitä, että hän todella on Suomen asialla. Mielikuvista siis tietenkin on kyse; hän on aika lailla semmoinen, millaiseksi moni suomalainen ajattelee prototyyppisen presidentin. Lisäksi hän on mielipiteiltään lopultakin aika lailla suomalaisten keskiarvo, jolloin sekä konservatiivit että liberaalit voivat häntä melko huoletta äänestää.

    Halostakin SDP:n vaalivalvojaisissa muuten jurppi Niinistön suosio: miksi tuo ukko on niin paljon suositumpi kuin minä, näytti Halonen selvästi ajattelevan, kun häntä haastateltiin televisioon.

    Yksi ehdokas taas oli analyyttisesti arvioituna selvästi epäpätevin presidentin tehtävään, jos kaikenlaista asiaosaamista ja tietämystä vaaditaan. Hänen viehättävä ulkonäkönsä ja olemuksensa sekä ”oikea” puolueensa toi hänelle kuitenkin kiitettävän määrän ääniä, missä ei tietenkään ole mitään väärää. Olisi tämä ehdokkaista nuorin epäilemättä ollut presidenttinä ainakin hyvin edustava, mikä lienee jo suuri osa presidenttiyttä. Se, olisiko hän esimerkiksi Koiviston hautajaisissa puhuessaan kyennyt olemaan yhtä vakuuttava ja empaattinen kuin Niinistö oli, on sitten toinen kysymys. Kukaties olisikin, mutta jotenkin sitä on ainakin minun vaikea kuvitella.

    VastaaPoista
  17. Ei tarvitse rummuttaa kuin Lennulla ja Pahvi-Saulilla niin kansalaiset ovat myytyjä. Vaalivauva olisi varmaankin nostanut Niinistön äänimäärän 80 prosenttiin - veikkaan.

    VastaaPoista
  18. Hieman harmillista tosiaan, ettei vauva ehtinyt putkahtaa maailmaan ennen ensimmäistä kierrosta!

    Olen perustellut blogikirjoituksessa aika laajasti niitä realistia SYITÄ, joiden takia Niinistö ei kovin paljon minua miellytä. Tosin kuin anonyymi väittää, tämä ei johdun suinkaan vain siitä, etttä JOKIN KUMMA, jota ei yksilöidä, Niiistössä vain sattuu ärsyttämään.

    Minusta Jenni Haukio on tuonut kyllä, ei vain "jonkin verran", vaan todellaaimo annoksen lisää Niinistön suosioon. Saulin olemuksessa ei sinänsä ole suurta moittimista, sen sijaan siinä, että hän on tavallaan karnevalisoinut ja viihteellistänyt presidentin viranhoidon, sitäkin enemmän. Tämä on tehty, ei tietenkään noin vain eli ilman syytä ja tavoitetta, vaan nimenomaan kansansuosion kasvattamistarkoituksessa, joka on sittennäkynyt vaalituloksessa.

    Nin. onhan Saulissa toki hiven "keskiarvoa" suomalaisesta miehestä, mm. hänen pituutensa 177 cm, sillä se uupuu vain yhden (1) sentin suomalaisen miehen keskipituudesta, joka on tilastojen mukaan 178 cm.

    Toisaalta läheskään kaikki suomalaiset miehet, eivät edes ns. johtavat poliitikot, pyri tavoitteensa niin hirveällä kansansuosion tavoittelulla kuin mitä Sauli on tehnyt. Toivotaan nyt, että hän vihdoin tässä suhteessa hieman rauhoittuisi, sillä nythän hän on päässyt tavoitteeseena ja vieläpä yhdellä ainoalla "kierroksella". Mutta onhan näitä suosionmittauksia vielä toki muitakin jäljellä, vaikkapa kamppailu siitä, kenestä äänestetään Vuoden suomalainen 2018! Onko se Lauri Markkanen, Patrik Laine vai Sauli Niinistö, kas siinäpä pähkinää kerrassaan!

    Presidenttiehdokkaista oli yksi minusta yksi eli tarkemmin sanottuna mies selvästi epäpätevä, nimittäin Pekka Haavisto, joka on ikuinen ylioppilas, koska ei vitsinyt suorittaa edes kandidaatin tutkintoa yliopistossa. Toki presidentiksi voi päästä kuka vain ilman tutkintoa, mutta se, että ehdokas jättää luvut ja korkeakoiluopintonsa täysin rempalleen, kertoo kyllä minusta paljon hänen sopimattomuudestaan korkeaan virkaan. Eikä hän tunnu suosivan edes suomalaista, vaan hakee petikumppaninsa kaukaa merten takaa Etelä-Amerikasta!

    Laura Huhtasaari on minusta paljon parempi puhuja kuin Niinistön Sauli. Tämän hän on osoittanut mm. eräissä eduskunnnan täysistunnoissa pitämissään puheissa. Laura ei nöyristele, ei jankuta tai änkytä, ei puhu epäselvästi, ei kiertele ja kaartele, vaan puhuu kieltä, jota kuka tahansa suomalainen vaivattomasti ymmärtää. Hän ei katsele puhuessaan eteensä maahan tai permantoon, ei ole vaivaantuneen näköinen eikä mulkoile jonnekin alta kulmiensa. Hän katsoo kulijaa tai kuulijakuntaansa suoraan silmiin ja puhuu koko ajan täyttä asiaa. Hautajaispuheensa Niinistö piti paperista lukien. Kenties puheen sanomassa ja sanakäänteissä näkyi erään naisrunoilijan kädenjälki. Onhan noista naisista jotain hyötyä!

    VastaaPoista
  19. Huhtasaari on selkeäsanainen puhuja, totta!

    https://youtu.be/zrwGKvSwF2Q

    VastaaPoista
  20. Tässä myös erinomainen puhe

    https://www.youtube.com/watch?v=lOmizjRmQgI

    VastaaPoista
  21. Uusi normaali! Suomi takaisin!

    VastaaPoista
  22. Onko Sauli Niinistö "Koko kansan presidentti"?

    Riippuu siitä, mitä "koko kansalla" tarkoitetaan. On sikäli, että maassa voi lain mukaan oll vain yksi tasavallan presidentti. Niinistö on valittu kansanvaltaisessa järjestyksessä. "Minä olen sinun presidenttisi, älä pidä muita presidenttejä"!

    Toisaalta "koko kansa" ei kuitenkaan tarkkaan ottaen äänestänyt Niinistöä - emme ole onneksi missään pohjoiskoreassa. Niinistö sai vaalissa 62,6 prosenttia hyväksytyistä äänistä. Muut seitsemän ehdokas saivat yhteensä 37,4 prosenttia. Voidaan siis väittää, että melkoinen osa kansasta eli äänestäjistä ei halunnut äänestää Niinistöä presidentiksi.

    Sitä paitsi Suomessa oli näissä vaaleissa yhteensä 4 498 004 äänioikeutettua ihmistä. Heistä äänesti vain 69.9 prosenttia eli 3 002 710 kansalaista. Äänestämättä jättäneitä eli nukkuvia oli lähes 1,5 miljoonaa. Äänioikeutetuista kansalaisista siis "vain" hieman yli 40 prosenttia äänesti Sauli Niinistöä.

    Äänestysvilkkaus oli nyt lähes kolme prosenttiayksikköä alhaisempi kuin edellisisissä eli v. 2012 pidetyissä presidentinvaaleissa. Niinistökään ei iis saanut nukkuvia äänstäjiä liikkeelle.

    VastaaPoista
  23. Kun presidentinvaalit ovat ohi, on aika keskustella metoosta, leipäjonoista ja osoittaa mieltä aktiivimallia kohtaan ( pidennetty viikonloppu,käydä pilkillä yms!). Miksi näitä keskusteluja ei käyty vaalikampanjassa ja varsinkin ehdokkaiden välisissä keskusteluissa? Olisihan näissä keskusteluissa nähty kaikkien ehdokkaiden arvojohtajuus! Olikohan joillakin ehdokkaista ns. "kuuma rinki" jossakin?
    Toivottavasti metoo ulottaa juurensa myös poliittiseen kentään !!!!

    VastaaPoista
  24. Se on kuulkaa nykyään äärimmäisen radikaalia puhua kodista, uskonnosta ja isänmaasta.

    On politiikka mennyt kummalliseksi. Islamisaation edistäminen on uusi normaali vai mitä Sipilä, Orpo ja Risikko?

    VastaaPoista
  25. Niinistö on riittävän tylsä ettei ärsytä suurta harmaata massaa. Olemuksensa tuntuu vakavamielisyydessään vetoavan suomalaisiin. Apea säästäväinen tunnelma sopii samoissa tunnelmissa eläviin tupiin ja torppiin. Turha ilo pois.

    VastaaPoista
  26. Eipäs Joo! Sauli ei ole vakavamielinen, sillä hänellähän on virnistys! Sillä hän hurmaa nimenomaan suuren massan olipa se miten harmaata tahansa.

    VastaaPoista
  27. Nyt Saulilla olisi tosiaan mahdollisuudet vaikuttaa. Ensimmäinen kausi meni toista kautta varmistellessa, nyt ei enää ole paineita, kun eläkeläisyys on ainoa vaihtoehto tulevaisuudessa.

    VastaaPoista