sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

1141. Kokoomus ja demarit lähes tasoissa

1. Kokoomus ja SDP saisivat suurimman kannatuksen, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Tämä ilmenee Helsingin Sanomien tänään julkaisemasta gallupista.

2. Kyselytutkimuksen mukaan kokoomusta kannattaa tällä hetkellä 21,1 prosenttia äänestäjistä ja SDP:tä 20,8 prosenttia äänestäjistä.

3. Pääministeripuolue k eskusta on jäänyt kaksikosta todella kauas, sillä sitä kannattaa vain 15,9 prosenttia äänestäjistä. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa keskustaa kannatti reilut 21 prosenttia äänestäjistä.

4. Näyttää siis siltä, että SDP on vihdoin kyennyt ottamaan hyödyn suurimman oppositiopuolueen asemasta. Suomen suurimman puolueen paikasta kamppailee nyt kolmen sijaan kaksi puoluetta. Trendi on ollut tämä jo pitkään. HS:n edellisen eli 31. tammikuuta julkaistun  kyselyn mukaan kokoomusta kannatti 21,9 %, demareita 19 % ja keskustaa 15,6 % vastaajista. 

5. Todella kauan on kestänyt, että demarit on ohittanut keskustan ja hivuttautunut  kokoomuksen kantaan. Juha Sipilän hallitus on kompastellut useissa asioissa, peruutellut lakiesityksiään väittelyn sote-sopasta käydessä edelleen kuumana. Jos demareiden puheenjohtajana olisi ay-jyrä Antti Rinnettä karismaattisempi politiikko, joka ei takeltelisi tv-esiintymisissään, puolue jättäisi kokoomuksen helposti ja selvästi taakseen.

6. Neljänneksi suosituin puolue on vihreät 14,5 prosentin kannatuksella. Perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa kannattaa 8,5 prosenttia äänestäjistä. Touko Aalto ei ole saanut vihreiden kannatusta nousuun, muttei ole toisaalta romahduttanut puolueen suosiota. 

7. Perussuomalaiset porskuttaa edelleen tasoissa vasemmistoliiton kanssa, mikä on miellyttävä uutinen. Viime kesäkuun Juha Sipilän ja Petteri Orpon junailema  operaatio, jonka tarkoituksena oli hajoittaa PS ja saada puolueen kannatus pohjamutiin, ei alkuunkaan onnistunut, vaan ko. hanke, jonka tarkoituksena oli ennen muuta pelastaa Timo Soinin hillotolppa ulkoministerinä, kaatui omaan mahdottomuuteensa. Timo Soini ja sinisten ministeriviisikko unohti Veikko Vennamon opetuksen: Kyllä kansa tietää!

8. RKP:n kannatus on 4,1, kristillisten (KD) 3,2 prosentissa ja sinisten 1,4 prosentissa. Muut puolueet saavat kahden prosentin kannatuksen. 

9. Sinisten taaperrus hallituspuolueena viiden ministerin ja 1,5 prosentin kannatuksen voimin on tragikoomista ja surkuhupaisaa seurattavaa. Ei auta, vaikka puolue ja sen puheenjohtaja Sampo Terho, jonka ulkomuoto alkaa muistuttaa yhä enemmän V.J. Leniniä, tekisi millaisia esityksiä tai aloitteita tahansa, kritisoisi (vienosti) keskustaa ja kokoomusta, haukkuisi EU:n tai uhoaisi olympiakisojen illanistujaisissa tehdä paavoarhinmäet. Sampo Terholta, Jussi Niinistöltä, Jari Lindstömiltä ja Pirkko Mattilalta tulee joka viikko vähintään yksi aloite tai esitys, jonka ainoana tarkoituksena on herättää huomiota ja saada puolueen kannatus edes 0,2-0,3 prosenttiyksikön nousuun. Kansa kyllä tietää, että tällainen höpöhöpö-aktiivisuus ja metelin pitäminen, jota kukaan ei ota vakavasti, on vain oman edun ja paikkojen säilyttämisen tarkoituksessa tehty hätähuuto tai -parkaisu. Niin makaa kuin petaa, ja myöhäistä rypistää, kun vahinko on jo housuissa.

10. HS-gallupin on tehnyt tutkimusyritys Kantar TNS. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 2 400 ihmistä 19. helmikuuta ja 15. maaliskuuta välisenä aikana. Suurimpien puolueiden kohdalla tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

15 kommenttia:

  1. Mitä tästä seuraa hallituksessa ? Veikkaan ettei mitään: pallo on kokoomuksella, joka ei gallupin mukaisessa hallituksessa yhtä porvarillista politiikka kuin nykyisessä. Orvon kannatus puolueessa riittää pitämän epäilijät kurissa. Sinkut pitävät hillotolpasta kiinni loppuun asti. Sipilä ei uskalla realisoida tappiota ja kepu saa maakunnat, ainakin vuoteen 2019 saakka. Sitten uusi hallitus voi lopettaa ne.

    VastaaPoista
  2. Mutta mitä väliä: Jos maakuntauudistus pääsee toteutumaan, kepulla on monenmoisissa asioissa valta 76,9 prosentissa maata. Tämänpäiväisen Hesarin Torsti on laskenut.

    VastaaPoista
  3. Maakuntauudistus ja ns valinnanvapaus, mitä sitten selkokielellä tarkoittaakin, ovat käytännössä peruuttamattomia, valitettavasti.

    VastaaPoista
  4. "kepulla on monenmoisissa asioissa valta 76,9 prosentissa maata."

    Antaapa vapaasti isännöidä siellä susien keskellä. Valtä ja merkitys ei ole metsissä vaan siellä, missä ihmiset ja talouselämä ovat ts. kaupungeissa, joissa valtaa käyttävät kokoomus, demarit ja vihreät. Jos luit jutun tarkkaan voi sanoa kepun vallan jopa vähenevän, koska se käyttää valtaa valtaosassa ts maalaiskunnassa ja sitämyöden kuntayhtymissä, joiden luottamuselimet valittiin kuntien toimesta. Nyt maakuntien myötä kaupunkiseutujen äänestäjät saavat ääneensä kuuluviin.

    VastaaPoista
  5. Kyllä! Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaaleissa äänensä kuuluviin saa myös Oulun kaupunkiseuduksi laskettava Kempele ja sen Suuri poika Juha Sipilä, joka on ilmoittanut olevansa ehdolla myös maakuntavaaleissa.

    Juhalla alkaa olla kova kiire nostaakseen keskustan kannatusta ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja. Tässä tarkoituksessa Juha on suostunut olemaan mukana jopa sellaisessa hömppäohjelmassa kuin Maria Veitolan Yökylässä. No, onhan Veitola ollut yökylässä myös sellaisen suuruuden kuin Jere Karalahdenkin luona, eli tuossa sinänsä mitään ihmeellistä ole.

    Kohta Veitola luultavasti haluaa mennä yökylään nyrkkeilijä Robert Heleniuksen tykö. Kunhan Roope nyt ensin saa oikean kätensä siedettävään kuntoon. Hän voitti eilen Tallinnassa jonkin Itä-Euroopasta olevan tuntemattoman boxarin hajaäänin, vaikka lehtitietojen mukaan Heleniuken vastustaja oli täysin ylivoimainen.

    Anneli Auer olisi toki ollut Juha Sipilää kymmenen kertaa mielenkiintoisempi "yöisäntä", mutta Yle ei antanut Veitolalle lupaa yöpyä Annelin tykönä.

    VastaaPoista
  6. Ei ole eettisesti kestävää, että kunnilta viedään oikeus järjestää sote-palveluja ja kaapataan valtiolle niiden rahoitukseen käytettävät varat, kun se tehdään tosiasiallisesti hallituspuolueiden 38-39 prosentin yhteiskannatuksella. Uudet vaalit tarvittaisiin nopeasti, jotta kansanedustajapaikat saadaan jaettua kansan tämänhetkisen tahdon mukaisesti.

    Sintujen 5 ministeripaikkaa 1,5 prosentin kannatuksella on demokratian irvikuva. Hyvä, että persut kestävät, vaikka puolueesta yritettiin tehdä kääpiö presidentin, pääministerin,valtiovarainministerin ja petturipuheenjohtaja Soinin voimin.

    VastaaPoista
  7. Pitääköhän meikäläisenkin kysellä vastaisuudessa Yleltä, missä saan olla yötä??

    VastaaPoista
  8. "No, onhan Veitola ollut yökylässä myös sellaisen suuruuden kuin Jere Karalahdenkin luona, ..."

    Kuka tämä Veitola on, onko hän joku asunnoton?

    Toinen professori

    VastaaPoista
  9. Eduskunnan herrahississa (paternoster) on nähty monet livakat nousut valtakunnan huipulle ja sitäkin liukkaammatt laskut, moni on jäänyt omaan kannustinloukkuunsa sopeutumiseläkkeen varaan notkuvaan, parhaat joutuneet kansainvälisiin tehtäviin ja sopivimmat muihin valtion ja kuntien tehtäviin tai virkoihin ja yritteliäimmät hiljakkoin kutsuttu sote-johtotehtäviin.

    Kansalaisten lakialoite vimma on viemässä kansan valitsemilta kunniallisen paluun yhteiskuntaan
    epätovoiisekseksi jopa mahdottomaksi.

    Timon hötkyily (lex isäVennamo) loikkarilain
    muuttaminen oli lopun alkua loistokkaalta audin takapenkiltä takakontin kautta siniseen arkeen vaille kannatusta ja puoluetukkea.

    VastaaPoista
  10. Pääkaupunkiseutulaisena minua on alkanut suuresti huolettaa, että maakuntauudustus ilmeisesti kuppaa tältä alueelta valtavat rahamäärät johonkin mustaan aukkoon. Yle on viime päivinä näitä karmeita laskelmia onneksi avannut. Mutta etelän median lippulaivaksi luultu HS on yhä näistä vaiti kuin k-i sukassa. Siellä varmaan joku yleispoliittinen hallitusdiili on asioita ja omia asiakkaitakin tärkeämpää. Kummallista. Tässä on kyllä kyse todella vakavasta asiasta eikä vain jostakin Vapaavuoren politikoinnista.

    VastaaPoista
  11. Joo, Hesarille jotkut ihmeen Bernerin sähköpyöräajatukset tai turhat hätäkeskussoitot ovat tärkeämpiä aiheita.

    VastaaPoista
  12. No nytpä olikin lehdessä juttu pormestareiden ison kuvan kera, mutta ei edelleenkään selvitystä siitä, millaisesta rahan kuppauksesta ja pääkaupunkiseudun talouden rampauttamisesta maakuntatouhussa on kyse. Ja ainakin minä pidän välttämättömänä jo kaikkia tulevia vaalejakin ajatellen nyt tietää, mitä nappia kukin edustaja on puoluekurin vahtimana kesän korvalla painamassa.

    VastaaPoista
  13. Enpä tiennytkään, että Kuntien takauskeskuksellakin on blogi! Ovat todella huolissaan kuntien talousvastuista maakuntamyllerryksessä: https://www.kuntientakauskeskus.fi//sivu.php?id=1

    Tästä todella olisi ollut tähdellistä kertoa, ei median iänikuista juttua siitä, minkälaisen oven kansalainen saa minkäkinlaisen pikku vaivansa avata minkäkinlaisen setelin kanssa.

    VastaaPoista
  14. Onko blogisti kuollut vai sairaalassa, kun ei anna mitään elonmerkkiä? Vai onko hän kenties suuttunut, ottanut herneen nenäänsä? Tai sitten löytänyt hyvännäköisen donnan ja kohdistaa häneen meetoota? Veikkaisinpa viimeksi mainittua vaihtoehtoa!
    Joka tapauksessa kohta tulee uusi gallup, joka on ihka samanlainen kuin tämäkin biologi! Eli mitä sitä nyt turhanpäiten kirjoittelemaan!

    VastaaPoista
  15. Elämään kuuluu paljon muutakin kuin blogin kirjoittaminen. Kirjoitusaiheita olisi vaikka kuinka, mutta etenkin keväisin muut harrastukset vievät voiton bloggaamisesta. Jos sille päälle sattuu, niin kyllä blogisti vielä antaa kuulua itsestään.

    VastaaPoista