1. Oppositiopuolue perussuomalaiset (PS) on noussut SDP:n ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi, selviää Ylen eilen 6.1.-23 julkaisemasta ja Taloustutkimuksen tekemästä puoluekannatusmittauksesta.
2. Perussuomalaisten kannatus nousi 1,9 prosenttiyksikköä edellisestä joulukuun alun mittauksesta ja on nyt 19,3 prosenttia. SDP:n kannatus laski hieman ja on nyt 18,8 prosenttia.
3.
Kokoomus on yhä kärkipaikalla selvällä lähes neljän prosenttiksikön
erolla persiuihin, mutta toisaalta sen kannatus laski yhdellä
prosenttiyksiköllä edellisestä mittauksesta; kokoomusta äänestäisi nyt
23,0 prosenttia vastaajista.
4.
Keskustan kannatus nousi "suosta" 1,9 prosenttiyksiköllä, mutta
puolueen kannatus on edelleen sangen vaatimatonta luokkaa, sillä vain
10,9 prosenttia vastaajista äänestäisi nyt sitä. Vihreiden ja
vasemmiston kannatus pysyi kutakuinkin samana kuin aiemminkin, KD:n
kannatus laski todella reippaasti eli 1,1 prosenttiyksikköä.
5. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoi Ylelle, että perussuomalaisilla näkyy ensinnäkin, että kannatus nousee nyt naisten keskuudessa. Oikeastaan puolueen koko kannatusnousu tulee naisista. Toiseksi, perussuomalaiset saa tällä hetkellä kannatusta nukkuvien puolueesta. Lisäksi perussuomalaisille tihkuu jonkin verran kannatusta muilta porvaripuolueilta ja vähän myös vasemmalta.
6.
Tähän voisi lisätä, että perussuomalaisten kannattajakunta näyttää
uskolliselta, silllä puolue ei ole juuri menettänyt kannattustaan muille
puolueille.
7. Kykeneekö kokoomus säilyttämään suurimman puolueen asemansa myös huhtikuun vaaleissa, on kysymys, joka askarruttaa monia myös kokoomuksessa. Puheenjohtaja Petteri Orpon lausunnot viime aikoina eivät vakuuta, ja juuri äsken puolue menetti kansandustaja Wille Rydmanin perussuomalaisille, kun puoluejohto eli Petteri Orpo ja Jouni Mykkänen eivät kyenneet päättämään, haluaako kokoomus nimetä Rydmanin ehdokkaaaksi huhtivaaleissa.
8. Persusjen kannatus on nyt selvästi suurempi kuin neljä vuotta sitten ennen eduskuntavaaleja, eikä puolue ole juuri koskaan saanut vaaleissa gallupkannatusta huonempaa tulosta. Pysyisikö persut nousemaan maan suurimmaksi puolueeksi?
9. Toinen suuri kysymys on tulevan hallituksen pohja, eli muodostetaanko maahan sinipuna-hallitus, jonka pääpuolueet ovat kokoomus ja sdp, vai haluaako kokoomus muodostaa hallituksen mieluummin persujen kanssa, jos se säilyttää vaaleissa suurimman puolueen asemansa.
Näyttää siltä, että tulossa on melko likainen vaalikamppailu, koska PS on saanut kirivaihteen päälle. Se vauhkoonnuttaa muita puolueita vaikka minkälaisiin temppuihin. Vappusatasella SDP voitti viime vaalit täpärästi. Mikä tulee olemaan uusi syötti, jolla hyväuskoisia jymäytetään?
VastaaPoistaSuomi budjetoi taas kehitysapuun yli 1.300 miljoonaa euroa eli yli 1,3 miljardia. Nämäkin rahat on otettava velkana markkinoilta. Samaan aikaan hyvinvointialueilta puutuu rahaa toimintansa pyörittämiseen ainakin 700 miljoonaa eli 0,7 miljardia. Mistäs ne rahat lainataan? Hyvinvointialueiden piti säästää rahaa, mutta eikö niin käynytkään?
Ruotsista kuuluu hälyttäviä uutisia. Nimittäin lähes 13 prosenttia 16–65 vuotiaista ei omaa riittävää luku- ja kirjoitustaitoa. Siis Ruotsissa asuu tällaisia ihmisiä noin 800.000 henkeä. Suomessakin ovat oppimistulokset heikentyneet. Suomessa ei toistaiseksi automaattiaseet laula kaduilla. Viime vuonna Ruotsissa ammuttin kaduilla yli 60 henkilöä. Autojakin on Ruotissa perinteisesti poltettu vuodessa satoja.Suomessa pitää poltiikan muuttua, jotta vältymme Ruotsin kohtalolta.
Tuleissa eduskuntavaaleissa nähdään pelastuuko Suomi vihervasemmiston populismilta ja fasismilta. Kokoomuskin on siirtynyt hyvin pitkälle vasemmistolaisten leiriin. Tämä nähtiin mm translain käsittelyssä eduskunna valiokunnassa muutama tunti sitten. Translaki etenee Kokoomuksen tuella. Valiokunnassa vain PS ja KEPU olivat vastaan. Kokoomus on yhä enemmän vasemmistossa. Pitäisikö koko laki hylätä eduskunnan käsittelyssä? Nimittäin tässä käy helposti niin, että naiset, jotka valittavat esimerkiksi uimahallin pukuhuoneisiin ja saunoihin ilmestyvistä transnaisista, jotka ovat fyysiseltä olemukseltaan miehiä, leimataan transfoobikoiksi. Näin on käynyt jo muissa Euroopan maissa, joissa vastaava laki on voimassa.
VastaaPoistaOnko nuorisossa Suomen loistava tulevaisuus? Perussuomalaiset on ensi kertaa äänestävien selkeä suosikkipuolue
VastaaPoistaNimittäin HS:n kyselyyn vastanneista 28 prosenttia äänestäisi perussuomalaisia. Puolueen suosio on ylivoimainen verrattuna toisena tulevaan Sdp:hen, jota äänestäisi 13 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Nyt kuuluu kummia. Nimittäin yhteiskuntatieteiden tohtori ja valuutusmatemaatikko Olli Pusa väittää 15.2.2023 blogissaan, että HS on tahallaan laskenut poikeavalla tavalla eli väärin eli vastoin yleistä käytäntöä gallup-tuosten julkaisussa. Ensimmäistä kertaa äänestävien joukossa persujen kannatus olisikin jopa 36 % eikä 28 %.
VastaaPoistaVaalikamppailu taitaa kohta ottaa likaisten temppujen osastolta vaikka mitä keinoja käyttöön.
Mistä suomalaiseen politiikkaan on tullut täysin mielenvikaisia suuntauksia - Venäjältäkö sittenkin?
VastaaPoistaNimittäin Suomen kohtalo on nyt äänestäjien käsissä. Eduskuntavaaleissa on tosi kyseessä. Suomi pitää pelastaa kaaokselta. Vihervasemmisto tyypillisesti kannattaa avoimia rajoja, rajua velanottoa, rahan lapioimista EU:lle, ylikireää ilmastopolitiikkaa sekä ilmoitusluonteisia sukupuolirooleja. Kokoomus tukee näitä kaikkia. Äänestäjien pitää pelastaa Suomi tällaiselta hulluudelta.
Suomessa sananvapaudesta loukkaantuneiden lauma alkaa olla valtavan kokoinen ja kaikki saavat äänestää. Mitä tästä vielä tulee? Sen verran täytyy kuitenkin uskaltaa sanoa, että luontoa pitää suojella erityisesti Vihreältä liikkeeltä. Vihreät ovat epäonnistuneet kaikissa maissa, joissa ovat päässeet edes vähäksi aikaa hallitusvastuuseen. Vihreiltä puuttuu käytännön osaamista. Pelkkä sadunkaltainen ideologia johtaa jatkuviin tappiohin ja vääriin valintoihin käytännön elämässä. Vihreät ovat ajaneet jopa Saksan energiansaannin täyteen kaaokseen. Vihreiltä mm ydinvoiman vastustaninen on ollut täydellistä tyhmyyttä ja vahingontekoa kansalaisille. Vihreät ovat tukeneet jopa Putin'in sotakassaa vuosikausia virheellisellä politiikallaan.
VastaaPoistaVihervasemmiston ja Kokoomuksen hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa.
VastaaPoistaNetissä liikkuu sellainenkin vaaliennuste, joka lähtee vaalipiirikohtaisesta ennusteesta. Siinä PS saattaa saada jopa 49 paikkaa eduskuntaan, kun taas Kokoomus ja SDP jäävät molemmat 40 paikan huiteille tai jopa hiukan alle. Pianpa se nähdään mitenkä käy.
Ihan polttava pakko sanoa vaaleista sen verran, kun lehdissä puhutaan vaalilippuihin piirtelyistä ja sen sellaisista sopimattomuuksista.
VastaaPoistaEi niihin vaalilippuhin saa mitään harakanvarpaita piirrellä eikä varsinkaan sitä hämähäkkiä väärinpäin. Huhupuheissa liikkuu sellaista, että joku oli piirtänyt vanhaa kalkkunaa muistuttavan hässäkän ja vaalivirkailijat olivat kuvan nähtyään voineet pahoin. Mistä saadaan uusia vaalivirkailijoita, jos nykyisiä alkaa iljettämään moinen meno? Tulisiko uudet vaalivirkailijat vaikka Filippiineiltä pätkätöihin ja sitä kautta sosiaaliturvamme piiriin loppuelämäkseen?
Ruotsalaistoimittaja kummastelee vaalitulosta. Miten harmaa ja huomaamaton pipopäinen mies voi korvata pääministerin, jolla on yli miljoona Instagram-seuraajaa. Ruotsalaisille tiedoksi, että pääministerin pitäisi jotakin osatakin eikä vain keikistellä lehtien kansikuvissa. Uniper-seikkailujen hoito osoitti Marinin heikon tason. Pari onnetonta tekstiviestiä Saksaan eikä Marin edes osallistunut neuvotteluihin, joissa oli kyse jopa yli 11 miljardista eurosta. Suomesta lähti neuvotteluihin ministeri Tuppurainen ja joku tuntematon virkahenkilö. Saksassa oli vastassa parisenkymmentä huippuosaajaa. Saksalaiset puhdistivat putipuhtaisi suomalaiset harrastelijat. Kovissa neuvotteluissa pitää olla parhaat neuvottelijat ja osaajat. Marin ei välittänyt vaan lähti lomailemaan ja juhlimaan festareille.
VastaaPoistaMikä KEPUa nyt oikein vaivaa, kun hallitusneuvottelut eivät edes alkajaisiksi maistu? Miksi KEPU menee mieluimmin vasemmiston kanssa oppositioon? Missä vaiheessa KEPUsta on tullut vasemman laidan laahustaja?
VastaaPoistaUusi hallitus - oli se koostumukseltaan minkälainen tahansa - on todella vaikeiden valintojen edessä. Julkilausuttu tavoite on valtion tulojen ja menojen saattaminen tasapainoon. Nyt alkavalla hallituskaudella pitäisi saada menopuolta karsittua kuusi miljardia euroa.
VastaaPoistaSe on näin aluksi helppo todeta, että menot on laitettava tärkeysjärjestykseen. Matemaattisesti olisi helppo karsia sellaiset menot, jotka eivät vaikuta kotimaan kysyntää ja kulutusta vähentävästi. Ainakin RKP:llä vaikuttaa olevan poliittisia ongelmia karsia tällaisia menoja. Puheista päätellen RKP haluaa edelleen heittää miljarditolulla lainarahaa ulkomaiden erilaiseen avustamiseen.
Käytännössä se talouskuri on hyvinkin vaikea juttu. Kokemuksesta nykyään tiedetään, että useilla talouskuria harjoittaneilla euromailla on nyt enemmän velkaa kuin ennen säästökuuria.
Talouskurilla on perinteisesti ymmärretty sellaista toimintaa, että valtio alentaa budjettivajettaan joko lisäämällä verotulojaan ja/tai leikkaamalla menojaan. Molemmat toimet vähentävät reaalituloja, mikä leikkaa kysyntää ja alentaa tuotannon ja talouden kasvua. Kun Suomen valtio on lähtenyt 15 vuotta jatkuneen ja lopulta hulvattoman velkarallin tielle, niin paluu sieltä valtion budjetin tasapainottamiseen siten, että tulot ja menot saadaan tasapainoon, on todella rankka prosessi. Sepä ei käykään helposti ainakaan toiveikkailla julkilausumilla. Kun Suomi kuuluu vielä yhteisvaluutta euroon, niin sekin rajaa mahdollisuusiamme sopeuttaa talouttamme tehokkaasti omien tarpeidemme mukaisesti.