Mari Lohela eilen totisena eduskunnassa
1. Eduskunnan puhemies vaihtuu ensi helmikuussa, jolloin eduskunta kokoontuu, noin 1,5 kuukauden joululomansa jälkeen, vuoden 2018 valtiopäiville. Nykyinen puhemies Maria Lohela, joka kuuluu Siniseen eduskuntaryhmään, joutuu luopumaan paikastaan, sillä mainittu ryhmä ei ole enää - ei ole ollut reiluun kolmeen kuukauteen - eduskunnan toiseksi suurin ryhmä, jolle puhemiehen paikka on perinteisesti kuulunut.
2. Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahteen ryhmään kesäkuun alkupuolella on syynä eduskunnan puhemiehen vaihdokseen. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät asiasta eilen. Ryhmyrit päättivät samalla, että myös muiden luottamuspaikkojen eli käytännössä valiokuntien jäsenten valinnat tehdään vuoden alussa "parlamentarismia kunnioittavalla tavalla".
3. Eduskunnan puhemiesten ja valiokuntien paikat jaetaan eduskuntaryhmien kesken niin, että puhemiehen paikan saa aina eduskunnan toiseksi suurimman puolueen kansanedustaja. Varapuhemiehet puolestaan tulevat suurimmasta ja kolmanneksi suurimmasta ryhmästä. Perussuomalaiset olivat kesäkuun puoluekokoukseensa saakka eduskunnan toiseksi suurin puolue ja siksi puhemiehenä oli Maria Lohela, ensimmäisenä varapuhemiehenä keskustan Mauri Pekkarinen ja toisena varapuhemiehenä kokoomuksen Arto Satonen. Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Sininen eduskuntaryhmässä on 19 kansanedustajaa, jolloin se on vasta neljänneksi suurin.
4. Keskustaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vahvistivat eilen, että neuvotteluja paikkojen uudelleenjärjestelyistä alettiin käydä syysistuntokauden alussa.
5. Ensi helmikuun alussa puhemiehen paikka tulee kokoomukselle ja varapuheenjohtajuudet keskustalle ja SDP:lle. Tällä hetkellä demareilla ei ole edes varapuheenjohtajan paikkaa. Kaavailujen mukaan puhemieheksi nousisi Ilkka Kanerva, josta äskettäin tuli kaikkien aikojen pisimpään kansanedustajana toiminut henkilö. Vuodesta 1975 lähtien yhtäjaksoisesti eduskunnassa istunut Kanerva tuli 15.9, olleeksi kansanedustajana 41 vuotta 11 kuukautta ja 21 päivää. Onhan tuossa istumista eli "kakkua" toki kerrassaan!
6. Aikaisemmin ko. ennätystä piti hallusssaan keskustan/maalaisliiton Johannes Virolainen, Ylä-Sommeen poikia Kannakselta (1914-2000). Johannes pitäisi ko. ennätystä vieläkin hallussaan, jos kepulaiset eivät olisi 80-luvun alussa suivaantuneet hänen eroonsa Kaarinasta ja vieläpä toisen naisen eli Kyllikin takia niin totaalisesti, että jättivät, pahus vieköön, 1983 vaaleissa Johanneksen valitsematta eduskuntaan. No, Johannes teki neljän vuoden kuluttua 1987 näyttävän come backin ja toimi kansanedustajana vuoteen 1991 saakka. Hän oli eduskunnan puhemiehenä kahteen otteeseen, 1966-68 ja 1979-82. Johannes Virolainen on yhä Suomen pitkäaikaisin ministeri, 6169 vuorokautta.
7. Puhemiehen vaihdos helmikuussa on tietenkin oikea toimenpide. Itse asiassa puhemiestä olisi pitänyt vaihtaa jo tämän kuun alussa, jolloin eduskunta palasi kolmen kuukauden kesätuolta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä pääministeri Juha Sipilä oli mennyt kesäkuun alkupuolella ns. hallituskrisiin yhteydessä lupaamaan Uudelle vaihtoehdolle eli sittemmin Sinisten ryhmälle, että ryhmä sai pitää viiden ministeripaikan lisäksi myös puhemiehen nuijan. On siinä namupaikkoja ryhmälle, jota kannattaa "peräti" 1,4 prosenttia kansalaisista! Suomessa kaikki on näemmä mahdollista.
8. Selvää on, että tuo oli pääministeriltä varsin härski lupaus, jolla hän käveli kylmästi eduskunnan ylitse. Mutta typerää tohua oli koko hallitusjupakka! Se tehtiin, jotta Timo Soini (uv/siniset) saisi pitää hillotolppansa eli ulkoministerin salkun. Hallituskriisi ja sen ratkaiseminen perussuomalaisten ryhmän hajoittamisella ja pudottamalla Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta muistetaan vielä pitkään. Jupakka ei ole kunniaksi Sipilälle, Petteri Orpolle, Timo Soinille, Sauli Niinistölle, sinisterin ministeriryhmälle eikä myöskään puhemies Maria Lohelalle.
9. Puhemies Maria Lohela loikkasi sinisiin, jotta saisi pitää puhemiehen paikkansa. Lohela tunnettiin vuoden 2011 vaaleissa Jussi Halla-ahon intomielisenä kannattajana. Hän allekirjoitti ennen vaaleja mielihyvin Suomen sisun jäsenten junaileman ns. nuivan manifestin, jossa arvosteltiin jyrkästi Suomen harjoittamaa pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa.
10. Maria Lohela on nirppanokka Varsinais-Suomesta, jonka Timo Soini keksi puhemieheksi siksi, että Lohelalla on erinomainen englannin kielen taito. Soini oli joutunut turvautumaan Lohelan kielitaitoon johtamansa ulkoasianvaliokunnan tekemillä ulkomaanmatkoilla. Palkkioksi tästä Soini antoi Marialle puhemiehen nuijan. Muilta eduskuntaryhmiltä Soini ei kysynyt mitään, vaan saapasteli puhemiehenvaalia edeltävänä iltana tv-kameroiden eteen ja ilmoitti lakonisesti, että se on sitten Maria Lohela, josta tulee puhemies. Tällainen tapa ja käytäntö, jossa yksi eduskuntaryhmä saa yksin ja muilta ryhmiltä mitään kysymättä päättää valtakunnan toiseksi tärkeimmästä poliittisesta virasta eli puhemiehen valinnasta, on tietenkin pers…siis syvältä! Mutta kuten jo edellä kappaleessa 7 totesin, Suomessa kaikki on mahdollista.
11. Maria Lohela ilmeisesti hieman suuhtahti ryhmänjohtajien toissapäiväisestä päätöksestä. Tämä ilmeni siten, että Lohela antoi eilen eduskunnan budjettikeskustelussa ensimmäisen ryhmäpuheenvuoron, ei suurimmalle oppostiopuolueelle eli demareille, kuten on tapana, vaan vihreille. Tänään Lohela oli leppynyt selitellessään, että puhemiehen paikka ei ole "kenenkään" eikä kukaan voi eduskunnassa "rakastua" tiettyyn paikkaan tai asiaan yms. hölynpölyä.
12. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo halusi tietenkin käyttää - eilenkin - tilaisuutta hyväkseen ja julkituoda närkästyksensä "luottamuksellisten neuvottelujen vuotamisesta julkisuuteen". Voi voi, tätä meidän pikku Simon Kiivailijaamme! Kuten olen aiemminkin todennut, Sininen ryhmä menettää kannatustaan - se on nyt 1,4 prosentin - aina hiukkasen, kun Simon poika saa mediassa suunvuoron; sen hän kyllä saa odottamattoman usein.
13. Tällaista soopaa Simon-poika eilen lasketteli:
- Parlamentarismia kunnioitetaan niin kuin aina aikaisemminkin. Se, että minkälaisia huhuja sitten liikkuu julkisuudessa, niin en minä lähde huhuhin ottamaan kantaa. Se tietysti täytyy sanoa, että kun käydään luottamuksellisia keskusteluja yhdessä, niin minun tapoihini kuuluu, että luottamukselliset keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta valitettavasti tässä talossa se ei näköjään joidenkin tapoihin kuulu.
14. Simon halusi myös muistuttaa ja alleviivata, että "helmikuussa puhemiehestä äänestetään suljetussa lippuäänestyksessä ja siinä äänestyksessä voi vielä tapahtua yllätyksiä". Mikä minä olen sinisiä neuvomaan, mutta totean tässä kuitenkin, että heidän kannattaisi kyllä siirtää ryhmäpuheenjohtajan tehtävä jollekulle toiselle kansanedustajalle. Simon voisi keskittyä tulevan puolueen perustamiseen tarvittavien kannattajakorttien keräämiseen, joka näyttää takkuavan pahasti. Simonin ryhmäpuheenjohdolla Sinsen ryhmän kannatus kyllä kutistuu olemattomiin.
15. Mutta medioissa Sinisen ryhmän edustajat näyttävät edelleen olevan kova sana. Sinisten ministerit, etenkin Sampo Terho, ja kansanedustajat, varsinkin edellä mainittu Simon Elo, saavat tuon tuosta puheenvuoron ja pääsevät keskustelemaan televisio-ohjelmissa olipa asia sitten mikä tahansa. Tätä sinisten poikkeuksellista mediasuosiota olen ihmetellyt pari kuukautta, olen maininnut siitä myös parissa blogijutussa. Viimeksi eilen A-studiossa oli puolen tunnin lähetys, joka koski lyhyesti sanottuna Suomen pääsyä EU:n ytimiin. Toimittaja Kirsi Heikelin keskustelukumppaniksi studioon oli saatu, yllätys yllätys, kukapa muu kuin ministeri Sampo Terho (sin).
16. Tänään aamukahvia juodessani vilkaisin hieman pelonsekaisin tuntein lehdestä, että kukahan niistä sinisistä tepsuttelee tänä iltana tv- studioon, sillä onhan torstaisin TV1:llä vuorossa tunnin pituinen A-talk -lähetys. Huokasin helpotuksesta, kun huomasin, että tänään A-talkia ei ole tulekaan, vaan sen sen tilalla lähetetään 1,5 tunnin ajankohtaisohjelma, jossa käsitellään teemaa lihavuus; Lihava Suomi. Mutta kohta mieleeni välähti, että ei kai vaan peijakas...! Muistin nimittäin, että valtakunnan ehkä tunnetuin tai ainakin seuratuin LIHAVA sattuu olemaan ministeri, joka edustaa mitäpä muuta kuin Sinistä ryhmää.
17. Mutta illallahan tuo sitten nähdään. "Kun ilta ehtii, mä sua muistan, ja kaipuu luokses´ on pohjaton…" Tarkoitan tässä tietenkin jääkaappia.
Puhutaan mitä puhutaan puhemiehestä, niin totuus on, että eduskunnan puhemiehen tehtävä on käytännössä varsin helppo duuni.
VastaaPoistaHän vain johtaa puhetta eduskunnan täyistunnossa, eikä siinä ole teknisesti mitään vaikeaa. Jos joku kansanedustaja intoutuu, niin kuin ylensä aina intoutuu, puhumaan pidempään kuin on sallittu, puhemies koputtelee ensin nuijallaan pöytään ja, jollei tämä auta, katkaisee puheripuliin äkillisesti sairastuneen edustajan mikrofoiusta ääneen. Puhemies ei saa käyttää puheenvuoroja eikä osallistua äänestyksiin; varapuhemiehet sen sijaan saavat äänestää, jolleivät satu toimimaan tuolloin puhemiehenä.
Eduskunnan puhemies edustaa erilaisissa pippaloissa eduskuntaa, käy kaikkien valtiovieraulujen aikana Linnassa pidetyillä juhlapäivällisillä ja vastaanottaa eduskunnassa vierailulla käyviä valtionpäämiehiä, ulkolaisia kansanedustajia, ministereitä yms. arvovieraita.
Viimeksi eilen Maria Lohela esitteli Italian presidentille ja tämän seurueelle eduskuntataloa ja kaksi viikkoa sitten eduskuntaloon kävi tutustumassa Etelä-Korean parlamentin puhemies.
Kun Antti Lindtman antoi puhemiehelle määräyksen, kenelle on syytä jakaa puhevuoroja missäkin asiassa, joutui Lindtman siitä tilille, ei suinkaan puhemies. Kaiken järjen mukaan juuri puhemies olisi pitänyt nostaa tikun nokkaan siitä, että jakeli puheenvuoroja Lindtmanin bulvaanina.
VastaaPoistaEihän Lohela sitä Lindmanin touhua ymmärtänyt! Kyllä puhemiehestä pitäisi suorittaa vaali aina eduskunnassa ennen valtiopäivien avajaisia. Nyt puhemies ja varapuhemiehet valitaan ihmeellisen vanhan perinteen ja kiintiöperiaatteella mukaan. Koskahan Suomi pääsee irti tästäkin " perinteestä". Eduskunnan arvovalta nousisi,jos puhemiehistön valittaisiin ansiokkaat parlamentaarikot!
VastaaPoistaNoin asian tietenkin pitäisi olla!
VastaaPoistaMutta eihän Suomessa muuteta käytäntöjä, vaikka ne olisivat miten hoopoja tahansa.
Juha Sipilä tyri pahemman kerran mennessään lupailemaan Timo Soinille, että ex-persut saavat pitää puhemiehen paikan eduskuntaryhmän rajusta kutistumisesta huolimatta. Jo siinä on jälkipolville kyllin ihmettelemistä, että vanha hallituspohja jatkaa eikä Sipilä jättänyt edes hallituksensa muodollista eronpyyntöä, kuten muistaakseni presidentti Niinistö olisi halunnut.
VastaaPoistaEduskunta on tarkka arvovallastaan, sen paikkoja ei jaa hallitus, vaan eduskuntaryhmien vetäjät ynnä muut sisäpiiriläiset. Vaalien jälkeen demarit kinusivat kovasti paikkaa puhemiehistössä, neljäntenä ryhmänä, ja vetosivat siihen, että oppositiollekin kuuluu antaa jotain. Tällaista sääntöä ei tosin ole olemassa, vaan puhemiehen ja varapuhemiesten paikat menevät kolmelle suurimmalle, kuten blogisti oikein selostaa. Tästä säännöstä on historia tuntee tosin yhden poikkeuksen. Kokoomuksen tamperelainen kansanedustaja Erkki Pystynen nostettiin 1983 puhemieheksi, kun demarit ja kepu halusivat hyvittää kokoomusta, jonka piti voittaa vaalit sen oltua silloin jo 17 vuotta yhtä kyytiä oppositiossa. Silloin kirjoitettiin, että kokoomus voitti gallupit, ja hallitus vaalit.
Mutta Sipilälle tämä episodi oli vikatikki. Mies ei ole kiistänyt huomiota, joten hiljaisuus on myöntämisen merkki. Ei siis ihme, että kepun sisällä käy kohina Sipilän ja pääministerin vaihtamisesta ensi keväänä. Jopa uskollinen Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti pääkirjoituksessaan eilen seikkaperäisen synkät arviot Sipilän jatkomahdollisuuksista, joten päivät lienevät pian luetut. Mutta kuka hänen seuraajansa olisi? Siinä sitä on vielä purtavaa kylliksi.
Juha Sipilä on tosin tänään eräiden lehtitietojen mukaan kiistänyt - tietenkin - luvanneensa tuollaista Timo Soinille tai uv-ryhmälle. Hän ei ainakaan "muista" tuollaista lupausta antaneensa. Asiasta ei ole mustaa valkoisella.
VastaaPoistaNyt "syyttävä sormi" sojottaa Petteri Orpoon. Olisiko hän luvannut tällaista Timpalle?
Toisaalta on muistettava, että Soini "heittäytyi" persujen hajoamisen ja Uuden vaihtoehdon syntymisen yhteydessä pelkäksi "rivimieheksi", joka kertomansa mukaan ei "tiedä mistään mitään" , vaan kehottaa kysymään asioita - Simon Elolta!
Juha Sipilän jälkeen keskustan uudeksi puheenjohtajaksi mahdollisesti jo ensi kesänä tuleva ministeri tai kansanedustaja tuskin nousee samalla pääministeriksi. Eli jos Sipilä luopuu keskustan puheenjohtajuudesta, hänen on luovuttava myös pääministerin tehtävästä. Tällöin eduskunta tulisi hajottaa ja maassa järjestää ennenaikaiset eduskuntavaalit. Niin, näin kyllä pitäisi toimia, mutta kuten tiedämme, Suomessa ei suinkaan aina näin menetellä.
Kyllä nykyinen puhemiehistö on " helpoista kamaa " kun vertaa entisaikojen puhemiehiin. Muistuipa mieleen vaikka Veikko Helle, Johannes Virolainen, Riitta Uosukainen jne. Puhemies on kuitenkin valtakunnan poliittisessa rangissa kakkospolitiikokkokakkospoliitikko.! Tämän vuoksi ja eduskunnan arvovallan vuoksi eduskunnan tulisi ensimmäisessä täysistunnoissa valita aina puhemiehistö ilman etukäteen tehtyjä sopimuksia. Nykyisin valinta on pelkoa muodollisuus.
VastaaPoistaEduskuntaa täytyy kyllä onnitella siitä,että puhemiehistön eli valita "eliniäksi" kuten eduskunnan pääsihteeriä. Pappa- Tiitinen istui eduskunnan pääsihteerinä 25 vuotta. Tiitinen tosiassa oli valtaosan tuosta ajasta todellinen eduskunnan puhemies,vaikka ei istunutkaan puhemiehen "pallilla". Tiitinen tuli oli korvaamaton. Varsinkin Uosukainen ihastui Tiitisen charmiin ja Tiitinen nähtävästi Uosukaisen. Tuohon "Liehuvaan Liekinvarteen". Kun Tiitinen jäi eläkkeelle, muistan Lohelan lausuneet,että oli jopa rukoillut, "että anna minulle Tiitinen" . Ei saanut Lohela Ttitistä, vaan naisen,joka kilistelee tiitisenä Tiitisen paikalla.
Niin palautettakin mieliin sekin vielä historiasta, että Tiitinen tuli toimeen kaikkien muiden puhemiesten kanssa paitsi Sauli Niinistön,joka kävi jo silloin ensimmäisen kauden presidentinvaalikampanjaa kiristämällä muistaakseni joitakin kansanedustajille maksettavaa korvauksia.
Saas nähdä, miten Tiitinen arvostaa Niinistöä ja muita entisiä puhemiehiä kohtsiltään ilmestyvässä muistelmissaan. Veikkaanpa,että silkkihansikkain. Näihän tämä suomalainen parlamentarismi toimii!!
Ote Wikipediasta koskien Sauli Niinistön puhemieskautta:
VastaaPoistaHänet valittiin eduskunnan puhemieheksi vaalikaudelle 2007–2011. Vuonna 2010 puhemiehen vaalissa Niinistö sai jatkokauden vain 89 äänellä. Useat kansanedustajat arvostelivat Niinistön tarkkaa kulukuria sekä sitä, ettei hän ollut puolustanut eduskuntaa julkisuudessa. Silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies esitti jopa luopumista suljetusta lippuäänestyksestä. Esimerkiksi Kimmo Kiljunen ja Sinikka Hurskainen arvostelivat Niinistöä siitä, miten kansanedustajien piti matkustaa toisessa luokassa ja yöpyä edullisissa hotelleissa. Heidän mielestään nämä käytännöt tekivät heidät naurunalaisiksi ulkomaalaisten kollegojen keskuudessa. Huonon tuloksen vuoksi Niinistö harkitsi puhemiehen tehtävästä eroamista, mutta päätti lopulta jatkaa kautensa loppuun. Kansanedustajien arvosteluun hän vastasi, että vain ne, jotka näyttävät esimerkkiä omalla säästäväisyydellään, voivat uskottavasti velvoittaa muita samaan.
Kuten tästä ilmenee, Sauli osaa olla ja myös tarvittaessa on erittäinen veemäinen ihminen!
Kausi eduskunnan puhemiehenä kuului oosana Sauli Niinistön kampanjaan, joka tähtäsi vuoden 2012 presidentinvaaleihin. Sama tarkoitus oli myös avioituminen Jenni Haukion kanssa 2009.
Kyllä Sale osaa kampajoinnin taidon, vieläpä hyvin pitkäaikaisen sellaisen! Nytkin hän kiistää aloittaneensa vaalikampanjan tammikuun vaaleja silmällä pitäen, vaikka on kampanjoinut niin pirusti jo monta kuukautta!
Tähän kampanjaan kuului osana myös Italian presidentin valtiovierailu eilen Helsingissä. Sillä ei ollut mitään muuta merkitystä, eli se palveli yksinomaan Saulin presidentinvaalikampanjaa.
Esimerkiksi Helsingin Sanomat ei noteerannut Italian pressan täällä käyntiä rivilläkään. Iltalehdessä asiasta kerrottiin sen verran, että vierailu saattaa häiritä liikennettä Linnan ympäristössä! Ainoa lehdykäinen joka noteerasi valtiovierailun jotenkin, oli Ilta-Sanomat, jossa oli tänään noin sivun pituinen seurapiititoimittaja Rita Tainolan kirjoittama raportti Linnan eilisiltä juhlaillallisilta!
Paljon enemmän huomiota mediassa herätti tapaus, jossa irakilais-suomalaisen filimikuvausryhmän helikopteri sammui kesken lennon ja tekisi hätälaskun - Linnan pihalle!
Lehtietietojen mukaan Vladimir Putinin odotetaan ilmoittavan ehdokkuudestaan Venäjän ensi vuoden presidentinvaaleissa marraskuun alussa.
VastaaPoistaOnkohan Sauli Niinistö odotellut tätä Putinin ilmoitusta ennen kuin hän haluaa paljastaa ja virallistaa oman ehdokkuutensa tammikuun vaaleissa?
Olisihan se tosi upeeta, jos näiden naapurusten presidentit ilmoittaisivat samana päivänä ja vieläpä samalla kellonlyönnillä olevansa myös jatkossa "kansalaistensa käytettävissä"!
Kohtelias italialainen vieras toi Jennille juttukaveriksi tyttärensä.
VastaaPoistaEduskunnan puhemies kuuluu niihin etuoikeutettujen joukkoon joilla on ikuinen pääsy Linnan juhliin. Lohela on vasta 39v joten on mahdollista että hän astelee juhliin vielä silloinkin kun Suomi täyttää 150v! Ajatelkaapa sitä! Teoriassa Lohela voi päästä kättelemään jopa seitsemää presidenttiä Niinistön jälkeen!
VastaaPoistaHyvällä englanninkielen taidolla pääsee pitkälle, jos on persu (tai kepu?).
VastaaPoista