Mari Lohela eilen totisena eduskunnassa
1. Eduskunnan puhemies vaihtuu ensi helmikuussa, jolloin eduskunta kokoontuu, noin 1,5 kuukauden joululomansa jälkeen, vuoden 2018 valtiopäiville. Nykyinen puhemies Maria Lohela, joka kuuluu Siniseen eduskuntaryhmään, joutuu luopumaan paikastaan, sillä mainittu ryhmä ei ole enää - ei ole ollut reiluun kolmeen kuukauteen - eduskunnan toiseksi suurin ryhmä, jolle puhemiehen paikka on perinteisesti kuulunut.
2. Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahteen ryhmään kesäkuun alkupuolella on syynä eduskunnan puhemiehen vaihdokseen. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat päättivät asiasta eilen. Ryhmyrit päättivät samalla, että myös muiden luottamuspaikkojen eli käytännössä valiokuntien jäsenten valinnat tehdään vuoden alussa "parlamentarismia kunnioittavalla tavalla".
3. Eduskunnan puhemiesten ja valiokuntien paikat jaetaan eduskuntaryhmien kesken niin, että puhemiehen paikan saa aina eduskunnan toiseksi suurimman puolueen kansanedustaja. Varapuhemiehet puolestaan tulevat suurimmasta ja kolmanneksi suurimmasta ryhmästä. Perussuomalaiset olivat kesäkuun puoluekokoukseensa saakka eduskunnan toiseksi suurin puolue ja siksi puhemiehenä oli Maria Lohela, ensimmäisenä varapuhemiehenä keskustan Mauri Pekkarinen ja toisena varapuhemiehenä kokoomuksen Arto Satonen. Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen Sininen eduskuntaryhmässä on 19 kansanedustajaa, jolloin se on vasta neljänneksi suurin.
4. Keskustaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman vahvistivat eilen, että neuvotteluja paikkojen uudelleenjärjestelyistä alettiin käydä syysistuntokauden alussa.
5. Ensi helmikuun alussa puhemiehen paikka tulee kokoomukselle ja varapuheenjohtajuudet keskustalle ja SDP:lle. Tällä hetkellä demareilla ei ole edes varapuheenjohtajan paikkaa. Kaavailujen mukaan puhemieheksi nousisi Ilkka Kanerva, josta äskettäin tuli kaikkien aikojen pisimpään kansanedustajana toiminut henkilö. Vuodesta 1975 lähtien yhtäjaksoisesti eduskunnassa istunut Kanerva tuli 15.9, olleeksi kansanedustajana 41 vuotta 11 kuukautta ja 21 päivää. Onhan tuossa istumista eli "kakkua" toki kerrassaan!
6. Aikaisemmin ko. ennätystä piti hallusssaan keskustan/maalaisliiton Johannes Virolainen, Ylä-Sommeen poikia Kannakselta (1914-2000). Johannes pitäisi ko. ennätystä vieläkin hallussaan, jos kepulaiset eivät olisi 80-luvun alussa suivaantuneet hänen eroonsa Kaarinasta ja vieläpä toisen naisen eli Kyllikin takia niin totaalisesti, että jättivät, pahus vieköön, 1983 vaaleissa Johanneksen valitsematta eduskuntaan. No, Johannes teki neljän vuoden kuluttua 1987 näyttävän come backin ja toimi kansanedustajana vuoteen 1991 saakka. Hän oli eduskunnan puhemiehenä kahteen otteeseen, 1966-68 ja 1979-82. Johannes Virolainen on yhä Suomen pitkäaikaisin ministeri, 6169 vuorokautta.
7. Puhemiehen vaihdos helmikuussa on tietenkin oikea toimenpide. Itse asiassa puhemiestä olisi pitänyt vaihtaa jo tämän kuun alussa, jolloin eduskunta palasi kolmen kuukauden kesätuolta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä pääministeri Juha Sipilä oli mennyt kesäkuun alkupuolella ns. hallituskrisiin yhteydessä lupaamaan Uudelle vaihtoehdolle eli sittemmin Sinisten ryhmälle, että ryhmä sai pitää viiden ministeripaikan lisäksi myös puhemiehen nuijan. On siinä namupaikkoja ryhmälle, jota kannattaa "peräti" 1,4 prosenttia kansalaisista! Suomessa kaikki on näemmä mahdollista.
8. Selvää on, että tuo oli pääministeriltä varsin härski lupaus, jolla hän käveli kylmästi eduskunnan ylitse. Mutta typerää tohua oli koko hallitusjupakka! Se tehtiin, jotta Timo Soini (uv/siniset) saisi pitää hillotolppansa eli ulkoministerin salkun. Hallituskriisi ja sen ratkaiseminen perussuomalaisten ryhmän hajoittamisella ja pudottamalla Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta muistetaan vielä pitkään. Jupakka ei ole kunniaksi Sipilälle, Petteri Orpolle, Timo Soinille, Sauli Niinistölle, sinisterin ministeriryhmälle eikä myöskään puhemies Maria Lohelalle.
9. Puhemies Maria Lohela loikkasi sinisiin, jotta saisi pitää puhemiehen paikkansa. Lohela tunnettiin vuoden 2011 vaaleissa Jussi Halla-ahon intomielisenä kannattajana. Hän allekirjoitti ennen vaaleja mielihyvin Suomen sisun jäsenten junaileman ns. nuivan manifestin, jossa arvosteltiin jyrkästi Suomen harjoittamaa pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa.
10. Maria Lohela on nirppanokka Varsinais-Suomesta, jonka Timo Soini keksi puhemieheksi siksi, että Lohelalla on erinomainen englannin kielen taito. Soini oli joutunut turvautumaan Lohelan kielitaitoon johtamansa ulkoasianvaliokunnan tekemillä ulkomaanmatkoilla. Palkkioksi tästä Soini antoi Marialle puhemiehen nuijan. Muilta eduskuntaryhmiltä Soini ei kysynyt mitään, vaan saapasteli puhemiehenvaalia edeltävänä iltana tv-kameroiden eteen ja ilmoitti lakonisesti, että se on sitten Maria Lohela, josta tulee puhemies. Tällainen tapa ja käytäntö, jossa yksi eduskuntaryhmä saa yksin ja muilta ryhmiltä mitään kysymättä päättää valtakunnan toiseksi tärkeimmästä poliittisesta virasta eli puhemiehen valinnasta, on tietenkin pers…siis syvältä! Mutta kuten jo edellä kappaleessa 7 totesin, Suomessa kaikki on mahdollista.
11. Maria Lohela ilmeisesti hieman suuhtahti ryhmänjohtajien toissapäiväisestä päätöksestä. Tämä ilmeni siten, että Lohela antoi eilen eduskunnan budjettikeskustelussa ensimmäisen ryhmäpuheenvuoron, ei suurimmalle oppostiopuolueelle eli demareille, kuten on tapana, vaan vihreille. Tänään Lohela oli leppynyt selitellessään, että puhemiehen paikka ei ole "kenenkään" eikä kukaan voi eduskunnassa "rakastua" tiettyyn paikkaan tai asiaan yms. hölynpölyä.
12. Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo halusi tietenkin käyttää - eilenkin - tilaisuutta hyväkseen ja julkituoda närkästyksensä "luottamuksellisten neuvottelujen vuotamisesta julkisuuteen". Voi voi, tätä meidän pikku Simon Kiivailijaamme! Kuten olen aiemminkin todennut, Sininen ryhmä menettää kannatustaan - se on nyt 1,4 prosentin - aina hiukkasen, kun Simon poika saa mediassa suunvuoron; sen hän kyllä saa odottamattoman usein.
13. Tällaista soopaa Simon-poika eilen lasketteli:
- Parlamentarismia kunnioitetaan niin kuin aina aikaisemminkin. Se, että minkälaisia huhuja sitten liikkuu julkisuudessa, niin en minä lähde huhuhin ottamaan kantaa. Se tietysti täytyy sanoa, että kun käydään luottamuksellisia keskusteluja yhdessä, niin minun tapoihini kuuluu, että luottamukselliset keskustelut ovat luottamuksellisia, mutta valitettavasti tässä talossa se ei näköjään joidenkin tapoihin kuulu.
14. Simon halusi myös muistuttaa ja alleviivata, että "helmikuussa puhemiehestä äänestetään suljetussa lippuäänestyksessä ja siinä äänestyksessä voi vielä tapahtua yllätyksiä". Mikä minä olen sinisiä neuvomaan, mutta totean tässä kuitenkin, että heidän kannattaisi kyllä siirtää ryhmäpuheenjohtajan tehtävä jollekulle toiselle kansanedustajalle. Simon voisi keskittyä tulevan puolueen perustamiseen tarvittavien kannattajakorttien keräämiseen, joka näyttää takkuavan pahasti. Simonin ryhmäpuheenjohdolla Sinsen ryhmän kannatus kyllä kutistuu olemattomiin.
15. Mutta medioissa Sinisen ryhmän edustajat näyttävät edelleen olevan kova sana. Sinisten ministerit, etenkin Sampo Terho, ja kansanedustajat, varsinkin edellä mainittu Simon Elo, saavat tuon tuosta puheenvuoron ja pääsevät keskustelemaan televisio-ohjelmissa olipa asia sitten mikä tahansa. Tätä sinisten poikkeuksellista mediasuosiota olen ihmetellyt pari kuukautta, olen maininnut siitä myös parissa blogijutussa. Viimeksi eilen A-studiossa oli puolen tunnin lähetys, joka koski lyhyesti sanottuna Suomen pääsyä EU:n ytimiin. Toimittaja Kirsi Heikelin keskustelukumppaniksi studioon oli saatu, yllätys yllätys, kukapa muu kuin ministeri Sampo Terho (sin).
16. Tänään aamukahvia juodessani vilkaisin hieman pelonsekaisin tuntein lehdestä, että kukahan niistä sinisistä tepsuttelee tänä iltana tv- studioon, sillä onhan torstaisin TV1:llä vuorossa tunnin pituinen A-talk -lähetys. Huokasin helpotuksesta, kun huomasin, että tänään A-talkia ei ole tulekaan, vaan sen sen tilalla lähetetään 1,5 tunnin ajankohtaisohjelma, jossa käsitellään teemaa lihavuus; Lihava Suomi. Mutta kohta mieleeni välähti, että ei kai vaan peijakas...! Muistin nimittäin, että valtakunnan ehkä tunnetuin tai ainakin seuratuin LIHAVA sattuu olemaan ministeri, joka edustaa mitäpä muuta kuin Sinistä ryhmää.
17. Mutta illallahan tuo sitten nähdään. "Kun ilta ehtii, mä sua muistan, ja kaipuu luokses´ on pohjaton…" Tarkoitan tässä tietenkin jääkaappia.
2. Asia on vahvistettu varuskunnissa, mutta sielläkään ei ole haluttu kommentoida lähemmin ohjeistuksen syytä. On vain sanottu, että kyse on "yleisestä ohjeesta". Ilmeisesti kyse on siis jonkinlaisesta "sotasalaisuudesta.
3. Hm, käsite "yleiset syyt" on tuttu käsite mm. siksi, että siihen vedoten kokoomusta ei 50 vuotta sitten eli Urho Kekkosen presidenttikaudella haluttu ottaa mukaan hallitukseen. Kokoomuksen sanottua korpivaellusta kesti reilut 20 vuotta. Käsite yleiset syyt tuli tunnetuksi, kun Johnnes Virolainen, joka ei todellakaan kuulunut Urho Kekkosen lempiystäviin, kertoi hänelle ominainen virne kasvoillaan asiasta lehtimiehille. Yleiset syyt tarkoitti selkokielellä sitä, että Neuvostoliitto ei halunnut kokoomusta hallitukseen, koska kokoomuslaisia ei pidetty ulkopoliittisesti luotettavina, so. he eivät olleet aivan niin rähmällään ryss…siis venäläisten edessä kuin kaikki muut suuret puolueet.
4. Mutta palatkaamme takaisin nykyhetkeen. Esimerkiksi Porin prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mika Holma vahvisti Lännen Medialle, että pääesikunnan ohjeistus on annettu, mutta ei kommentoi ohjeistuksen syytä. Holman mukaan varusmiehiä on suositeltu välttämään yksin pimeässä liikkumista sotilasasussa, eli käytännössä loma-asussa. Samalla varusmiehiä on suositeltu käyttämään yhteisiä lomakuljetuksia.
5. Viime viikolla paljastettiin, että kuukauden takaisen Turun puukotusiskun tekijän eli Abderrahman Bouananen alun perin suunnittelema kohde olisi ollut "sotilaallinen". Tällä ei tarkoitettu sentään koko varuskuntaa, komppaniaa tai edes joukkuetta, vaan sitä, että tekijän tarkoituksena oli puukottaa jotakuta Turun torilla ollutta hänelle tuntemamtonta varusmiestä. Puukottaja oli kuitenkin luopunut sanotusta aikeestaan ja kohdistanut iskunsa torilla olleisiin naisiin.
6. Puolustusvoimien tiedostuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoi STT:lle, että uusiin ohjeistuksiin ei liity mitään äkkinäistä tai uutta uhkaa. Ei sentäätn todennut, ettei asiaan liitty "minkäänlaista dramatiikkaa", kuten nykyään on tapana sanoa. Erojutuissa puolestaan vakuutellaan aina, ettei eroon liity "kolmatta" tai "kolmansia henkilöitä".
7. Karhuvaaran mukaan turvallisuustilanne on ollut samanlainen kuin nyt jo jonkin aikaa. Ko. ohjeistuksella on vain haluttu muistuttaa kaikkia Puolustusvoimissa palveluksessa olevia varovaisuudesta ja "yleisestä valppaudesta". Kysymykseen siitä, liittyykö ohjeistus Turun puukotusiskuun, Karhuvaara vastasi ympäripyöreästi vain, että "kaikki asiat liittyvät toisiinsa".
8. Varusmies, joka halusi ymmärrettävästi pystellä anonyyminä, kertoi eräälle toimittajalle, että häntä ja muita viime parjantaina lomalle lähteneille asevelvollisia oli kehotettu menemään lomalla "suoraan kotiin"ja "vaihtamaan sivilivaatteet päälle". Ohjeen antanut upseeri oli todennut, että ohje johtuu nimenomaan Turun tapahtumista.
9. Sieppauksen kohteeksi muutama vuosi sitten Jemenissä joutunut Atte Kaleva ja eräät muutkin ko. asiaan perehtyneet henkilöt ovat todenneet, että esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa nimenomaan sotilaisiin ja polisiin on kohdistunut ääri-islamilaista väkivaltaa. Kalevan mukaan virkapukuisiin iskemällä pyritään horjuttamaan yhteiskunnan luotamusta viranomaistoimintaan. Jihadisti voi kokea, että hän on vihollismaassa, jota vastaan täytyy taistella. Juuri sotilaat ja poliisit voivat joutua jihadistien iskujen kohteiksi, sillä he edustavat yhteiskunnan turvallisuuselimiä.
10. Atte Kaleva sanoo olevan huolissaan Pääesikunnan linjauksesta ja ohjeesta. Se kertoo, että turvallisuustilanne Suomessa on heikentynyt. Täälläkin pelätään, että jihadisteja on nin paljon, että he saattavat provosoitua ja hyökätä. Atte Kaleva jatkaa; " Nyt olisi aika suhtautua asiaan vakavasti. Ei tämä voi jatkua niin, että pyrimme jatkuvasti yksinomaan siihen, ettemme vain provosoisi heitä".
11. Atte Kaleva on oikeassa, ja tätä tarkoitti myös Laura Huhtasaari puhuessaan eduskunnassa siitä, että vihapuhetta, joka on tuomittavaa, on myös ja ensi sijassa jihadistien ja terroristien suomalaisiin kohdistama vihapuhe. Huhtasaari sai kuietnkin päällensä pääministerin, ulkoministerin, sisäministerin, valtiovarainministerin ja Antti Rinteen vihaiset kommentit ja suuttumuksen, jota toistettiin TV1:n pääuutislähetyksessä oikein "vihan vimmassa" 15-20 minuuttia.
12. Montako suomalaisiin kohdistuvaa iskua joudutaan kokemaan ennen kuin korkeat päättäjämme ja presidenttimme heräävät todellisuuteen? Tilanne on hieman samanlainen kuin kymmenisen vuotta sitten, jolloin Suomessa tehtiin kaksi kauhistuttavaa koulusurmaa, joissa kuoli yhtenä parikymmentä ihmistä. Ensin koulusurmaaja iski Jokelassa, jossa kuoli kymmenkunta koululaista tai opettajaa. Mitä teki maan hallitus, sisäministeri Anne Holmlund ja poliisin ylijohto? Se lähinnä vain vähätteli tapausta ja uskotteli meille, että no, tämä on nyt vain tällainen yksittäistaaus, joka ei tule enää koskaan toistumaan! Hallitus, sisä- ja aseministeri ja poliisijohto laiminlöi koulusurmiin varautumisen ja niiden estämisen, koululaisten ja opettajien turvallisuudesta huolehtimisen sekä aselakien ja lepsujen asulupien myöntämistä koskevan lainsäädännön tiukentamisen.
13. Kunnes vuotta tai paria myöhemmin tapahtui uusi kouluampuminen Kauhajoella yhtä tuhoisin seurauksin kuin Jokelassakin. Vasta tämän jälkeen korkeat päättäjämme ja poliisijohtomme heräsi todellisuuteen ja Suomessa alettiin toden teolla tehdä kaikki voitava, jottei enää kolmatta koulusurmatapausta sattuisi. Ilman muuta maan hallitus ja ao. viranomaiset laiminlöivät kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisen, vaikka niillä oli siihen perustulain mukaan selkeä velvollisuus. Kuin pisteenä iin päälle Kauhajoella poliisipäällikkö palautti surmapäivää edeltävänä iltana hieman aiemmin poisotetun surma-aseen tekijälle, vaikka kaikki hälytyskellot soivat voimakkaasti varoittaen, että Jokela II oli ovella, jolloin jokaisen olisi pitänyt ymmärtää, että aseen antaminen omistajan käteen käteen olisi mitä vaarallisin ja kauhistuttavin asia. Kauhajoen tapausta tutkii tältä kannalta yhä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, joka on ottanut Kauhajoella surmattujen omaisten asiasta tekemän valituksen vuosi pari sitten tutkittavakseen.
14. Pääesikunnan edellä mainittu ohjeistus kannattaa ottaa vakavasti, vaikka se saatta tuntua ylireagoinnilta. Some on täynn sotaväkensä joskus kymmeniä vuosia sitten käyneiden miesten vähätteleviä kommentteja. Monet heistä ovat kokeneet sotilasasun käyttörajoituksen ristiriitaiseksi sen kanssa, että toisaalta viranomaiset ovat paasanneet, ettei terrorismin edessä saa antaa periksi eikä pelolle valtaa. Jotkut ovat kyselleet, että jos kerran varusmiehetkään eivät voi likkua lomalla olessaan vapaasti, niin miten on sitten vanhusten, lasten ja invalidienlaita. Nämä vähättelojät jättävät kuitenkin huomiotta varoittelut ja kokemukset siitä, että jihadisteillä on taipumus iskeä juuri sotilaisiin ja poliiseihin. Poliisit partiovat nyt autoissaan, kaduilla ja esim. suurilla rautatieasemilla yms. julkisilla paikoilla konepistooleilla varustautuneina, mutta lomalle lähteville varusmiehille tuskin on syytä antaa asetta mukaan.
15. Ajat muuttuvat ja muutosten vauhti sen kun vain näyttä koko ajan kihtyvän. Blogisti muistaa omalta sotaväkiajaltaan vielä hyvin, miten asevelvollisilta oli jyrkästi kielletty liikkumasta lomilla siviilivaatteissa. Jos tällainen tapaus havaittiin, oli seurauksena yleensä seuraavan loman peruuttaminen, ylimääräistä palvelua (yp:tä) tai pahimmassa tapaksessa jopa arestirangaistus. Varusmiehet olivat tuolloin, siis 1960 -luvun alkupuolella, yleensäkin todella "kovassa koulussa". Simputus oli yleisesti hyväksytty "koulutusmuoto" ja todella usein sitä myös käytettiin. Kapiaset eli lähinnä aliupseerit kehottivat silmät suorastaan oudosti kiiluen alikessuja harrastamaan ko. metodeja voimaperäisesti myös iltaisin kasarmilla. Kouluttajista monet olivat olleet sodassa ja heistä osa tuntui jopa nauttivan, mitä enemmän alokkaita ja AUK:n oppilaita eri tavoin "rääkättiin". Esimerkiksi Parolannummen Panssarikoulussa komppaniasta ruokalaan meno kesti usein jopa puoli tuntia, koska matkalla kohdattiin yllättävän usein "vihollisia", jolloin varusmiesparkojen oli lyötävä maihin kymmenkunta kertaa ja "poistuttava taakse" juoksu jalkaa ja sitten uuden käskyn kajahdettua taas palattava riviin mars mars jne. Kun itaruokailusta oli päästy, niin silloin komppaniassa varsinaiset menot, simputukset ja kaikenlaiset rättisulkeiset vasta alkoivatkin. Tästä pitivät santsarit visusti huolen. Erilaisilla marsseilla sotilaslaulujen ja -marssien sanat tulivat hyvin tutuiksi ja syöpyivät lähtemättömästi mieleen. Niin paljon kuin ääntä miehestä suinkin vain lähti, meidän sotapoikien tuli kajauttaa ilmoille Sillanpään marssilaulua, Muistoja Pohjolasta, Jääkärinmarssia ym. erilaisia marssilauluja. Parhaiten lauluvalle ja marssivalle joukkueelle, ryhmälle tai tuvalle - itse olin tupa Taipaleessa - oli tiedossa viikonloppuloma, mutta se ei tietenkään koskaan osunut meikäläisen kohdalle. Yhtä hyvin muistan koulusta ja armeijasta vain kaikkien niiden virsien sanat, joita kansa- ja vielä keskikoulussakin jouduimme aamuhartauksissa "veisaamaan". - Kyllä koulussa ja armeijassakin jotakin siis oppii!