Julius Yego MM-kultaa tuloksella 92,72
1. MM-kisojen keihäänheitossa kulta ja hopea menivät Afrikkaan. Voittoon heitti Kenian Julius Yego hirmutuloksella 92.72 ja hopeaa sai Egyptin Ihab Abdelrahman, joka heitti komeasti 88,99.
2. Suomalaiset pärjäsivät hyvin, sillä Tero Pitkämki sai pronssia tuloksella 87,64 ja Antti Ruuskanen oli viides heitettyään 87.12. Suomalaisten väliin kiilasi Saksan Thomas Röhrl 87, 41. Ruuskanen heitti nivusvaivaisena.
3. Suomalainen Petteri Piironen toimii sekä Yegon että Abdelrahmanin valmentajana. Kisan jälkeen Yego ylisti Piirosen panosta vuolaasti. Kulta- ja hopeamitalimies ovat valmentautuneet moneen otteeseen Kuortaneen urheiluopistolla ja myös kilpailleet Suomessa usein. Yegon tulos on nykyisellä keihäsmallilla heitettynä kaikkien aikojen kolmanneksi paras, häntä paremmin ovat heittäneet vain Jan Zelezny ja Aki Parviainen.
4. Zeleznyn ME on todella hurja, hiukan yli 98 metriä; hän on heittänyt kaikkiaan seitsemässä kilpailuissa Yegon tämänpäiväistä tulosta pidemmälle. Aki Parviaisen SE on 93 m ja risat ja tuon tuloksen Parviainen heitti 90-luvun lopulla. Parviainen voitti MM-kultaa 1998 Sevillassa ja sai vuoden 2001 MM-kisoissa Edmontonissa hopeaa.
5. Pekingin pronssi on Tero Pitkämäelle jo seitsemäs arvokisamitali. Niistä yksi on kultainen ja vuodelta 2007, jolloin Pitkämäki voitti Osakan MM-kisat. Voidaan ehkä sanoa, että "vain" yksi kultainen, mutta toisaalta Tero on joutunut kilpailemaan todella kovia keihäsmiehiä vastaan, joista ykkönen on Andreas Thorkildsen, joka on voittanut kaksi olympiakultaa ja kaksi maailmanmestaruutta.
6. Tero Pitkämäki kolkuttelee tämäkin vuonna 90 metrin rajaa, mutta tuon rajapykin hän on saavuttanut urallaan vain kaksi kertaa eli vuosina 2007 ja 2008; edellisestä ysikymppisestä on siis jo seitsemän vuotta. Hän on jo heittäjäksi melko iäkäs eli 32-vuotias. Pekingin MM-kisojen loppukilpailuissa oli vain kolme yli kolmekymppistä heittäjää: Pitkämäki, Antti Ruuskanen (31) ja tsekki Vitezlav Vesely (31).
7. Julius Yego on heittäjäksi melko lyhyt "patukka", mutta siitä huolimatta keppi lähtee vinhalla vauhdilla Juliuksen kädestä ja, mikä tärkeitntä, Yegon usein ajoitus pelaa hyvin ja keihäs lähtee riittävän korkealle. Antti Ruuskasen ikuinen riesana sen sijaan on liian matala heitto, joka kantaa melko harvoin todella pitkälle, vaikka heitossa on paljon "tautia takana". Julius Yego on vasta 26-vuotias ja hän voi olla ensi vuonna Rion olympiaikisoissa erittäin vaikeasti voitettava kaveri. Yego jätti Pekingissä kaksi heittoa väliin, mutta heitti viimeisellä yrityksellään puoli huolimattomasti n. 91 metriä, mutta astui heittonsa yli. Voi vain kuvitella, millaiset kultajuhlat Nairobissa ja koko Keniassa Yegon voiton kunniaksi tullaan järjestämään.
8. Naisten seiväshypyssä kultaa voitti Kuuban Yarisley Silva tuloksella 490, hopeaa ja pronssia saavuttaneet kilpailijat Brasiliasta ja Kreikasta hyppäsivät kumpikin 480. Minna Nikkanen hyppäsi aivan tyydyttävästi sijoittuen SE:tä sivuavalla tuloksella 460 kymmenenneksi. Hänen taakseen jäi neljä hypääjää. Nikkanen valitteli kilpailun jälkeen, että yrittäessään korkeutta 470 hän otti käyttöönsä uuden jäykän seipään, jolla hän ei ole aikaisemmin hypännyt. Tätä voidaan kyllä hyvällä syyllä ihmetellä, sillä korkeuden 460 Minna ylitti niin puhtaasti, että sillä olisi voinut myös korkeus 470 ylittyä. Seipään vaihto ei siten voida pitää perusteltuna asiana varsinkaan, jos Nikkanen ei ole noin jäykällä seipäällä aiemmin hypännyt.
9. Suomalaisilta tv-selostajita meni tänään "ohi" mm. se, että Minna Nikkanen ei ollut Pekingin kisassa paras pohjoismainen hyppääjä. Ruotsin Angelica Bengtsson sijoittui nimittäin jaetulle neljännelle sijalle hypättyään 470. Tämä tulos on uusi Ruotsin ja samalla Pohjoismaiden ennätys.
Petteri Piironen, Suomi, Yegon ja Abdelrahmanin valmentaja
3. Kolmannesta varapuheenjohtajasta jouduttiin äänestämään ja se ei mennytkään enää puoluejohdon suunnitelmien mukaan. Timo Soini ja kumppanit esittivät, että varapuheenjohtajana jatkaisi kansanedustaja Juho Eerola; Timo Soini käytti hallitusneuvottelujen aikana Eerolasta ilmaisua "hoksnokkapoika". Eerola sai kuitenkin Turussa useita vastaehdokkaita, ja toisella äänestyskierroksella kokousväki äänesti Eerolan ja perussuomalaisten nuorten puheenjohtajaksi viime vuoden loppupuolella valitun Sebastian Tynkkysen välillä. Tynkkynen voitti äänestyksen selvin numeroin 376-269, joten hänestä tuli v arsin yllättäen persujen kolmas varapuheenjohtaja.
4. Sebastian Tynkkynen on 26-vuotias oululainen kasvatustieteen ylioppilas, joka opiskelee luokanopettajan tutkintoa Oulun yliopistossa. Vuonna 2012 hän oli persujen ehdokkaana kunnallisvaaleissa, mutta jäi varavaltuutetuksi. Tämän vuoden eduskuntavaaleissakaan Tynkkynen ei menestynyt kaksisesti, sillä hän sai vain hieman yli 1 700 ääntä ja sijoittui persujen 18 ehdokkasta sijalle 12. Niin ikään Oulusta oleva Olli Immonen sai vaaleissa 4 964 ääntä ja persujen ääniharavana Oulun vaalipiiristä ollut Pirkko Mattila runsaat 6 500 ääntä.
5. Sebastian Tynkkynen, jota ei pidä sekoittaa vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkyseen, on toiminut perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajana tämän vuoden alusta. Hän edeltäjänsä ko. tehtävässä oli Simon Elo, joka valittiin huhtikuun vaaleissa kansanedustajaksi Uudeltamaalta. Tynkkynen on ollut usein julkisuudessa ja hän on ehtinyt muun muassa vastustaa pakkoruotsia, ajaa Suomea irti eurosta ja ilmaista huolensa korkeakoulutuksesta.
5. Sebastian Tynkkynen, jota ei pidä sekoittaa vihreiden ex-kansanedustaja Oras Tynkkyseen, on toiminut perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajana tämän vuoden alusta. Hän edeltäjänsä ko. tehtävässä oli Simon Elo, joka valittiin huhtikuun vaaleissa kansanedustajaksi Uudeltamaalta. Tynkkynen on ollut usein julkisuudessa ja hän on ehtinyt muun muassa vastustaa pakkoruotsia, ajaa Suomea irti eurosta ja ilmaista huolensa korkeakoulutuksesta.
6. Sebastian tunnetaan muustakin kuin politiikasta. Hän osallistui nimittäin vuonna 2011 Big Brother -kilpailuun, mutta jäi kuudenneksi.
7. BB-Tynkkynen toi avoimesti esiin biseksuaalisuutensa. Voitaisiin sanoa, että jo on aikoihin eletty: ajatella, että vanhoillisen puolueen varapuheenjohtajaksi valitaan seksuaalivähemmistöön kuuluva henkilö! Kuka tätä olisi vielä joku vuosi sitten voinut uskoa mahdolliseksi. Tuolloin biseksuaalisen henkilön nostamista puoluejohtoon olisi pidetty suorastaan pyhäinhävästyksenä. Ei mikään ihme, ettei puoluejohto lämmennyt Turun varapuheenjohtajakisassa Tynkkysen ehdokkuudelle.
8. Viime keväänä vaalikoneen haastattelussa Tynkkynen kertoi, että valtion menoja tulisi leikata muun muassa kehitysavusta ja maahanmuutosta. Hän kannatti Suomen tiedusteluyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa terrorismin torjumiseksi. Unelmakseen Tynkkynen mainitsi - totta kai - vaikuttamisen paremman yhteiskunnan puolesta.
9. Viimeistään Turun puoluekokouksessa Tynkkynen tuli tunnetuksi tiukasta eurolinjauksestaan. Hän kertoi ajavansa Suomen eroa eurosta ja kannattavansa Paavo Väyrysen kansalaisaloitetta kansanäänestyksen toimittamisesta euroon kuulumisesta. Perussuomalaiset nuoret, joita Tynkkynen siis johtaa, vastustaa myös EU:ta ja sen edustajat polttivat jokin aika sitten mielenosoituksellisesti EU:n tähtilipun Mikkelissä. Tynkkynen sanoo, ettei hän edusta vain EU-kriittistä linjaa, vaan EU-vastaista liikettä.
10. Sebastian Tynkkynen tuntee hyvin Olli Immosen. Heinäkuun lopulla eli tarkemmin sanottuna 27.7. Tynkkynen osallistui TV1:n A-Studio:n lähetykseen, jossa hän puolusteli Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa Facebook-päivitystä. Immosen taistelujulistusta Tynkkynen piti ainoastaan lyyrisenä tehokeinona ja vieritti vastuun Immosen kirjoituksesta nousseesta kohusta persujen poliittisille vastustajille ja - tietenkin -medialle.
11. Itse panin A-Studion ohjelmasta merkille, miten Sebastian Tynkkynen esiintyi lähetyksessä shortseissa tai polvihousuissa. Katso kuva yllä, jossa Tynkkynen on oikealla; muina keskustelijoina olivat PS:n kaksi muuta kansanedustajaa eli Simon Elo ja Vesa-Matti Saarakkala. Mikäs siinä, saahan sitä toki kesällä shortseissa kulkea!
12. Varapuheenjohtajan vaalissa Turussa olivat siis vastakkain hoksnokkapoika (Juho Eerola) ja polvihousupoika (Tynkkynen). Jälkimmäinen vei selvän voiton. Tästä huolimatta en kyllä kannustaisi Eerolaa siirtymään Tynkkysen linjalle eli käyttämään esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa shortseja.
13. Sebastian Tynkkysen valinta perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi oli tavallisen puolueväen selvä näpäytys puoluejohdolle ja Timo Soinille. Tynkkynen on poliittiselta ideologialtaan halla-aholainen, ja kaikki tietävät, miten Jussi Halla-aho ja Timo Soini ovat varsin monissa asioissa napit vastakkain. Timo Soini kiisti tänään - tietenkin - näpäytyksen ja väitti, että siitä olisi voitu puhua vasta sitten, jos hän tai Riikka Slunga-Poutsalo olisivat saaneet Turussa vastaehdokkat puheenjohtajan ja puoluesihteerin vaalissa.
14. Kattia kanssa! Ei siitä mihinkään päästä, että Sebastian Tynkkysen valinta oli selkeä näpäytys Timo Soinille ja puoluejohdolle persujen osoittamasta hallituskipeydestä ja siitä, että hallitusneuvotteluissa ja hallituksen alkutaipaleella persut ovat joutuneet luopumaan monien tärkeiden kysymysten osalta ohjelmastaan ja tavoitteistaan. Hallituksen ajaman Kreikan tukipaketin hyväksyminen on persuväelle suoranaista myrkkyä, sanoipa Timo Soini mitä tahansa.
15. Kyllä kansa tietää! Tosi on!
7. BB-Tynkkynen toi avoimesti esiin biseksuaalisuutensa. Voitaisiin sanoa, että jo on aikoihin eletty: ajatella, että vanhoillisen puolueen varapuheenjohtajaksi valitaan seksuaalivähemmistöön kuuluva henkilö! Kuka tätä olisi vielä joku vuosi sitten voinut uskoa mahdolliseksi. Tuolloin biseksuaalisen henkilön nostamista puoluejohtoon olisi pidetty suorastaan pyhäinhävästyksenä. Ei mikään ihme, ettei puoluejohto lämmennyt Turun varapuheenjohtajakisassa Tynkkysen ehdokkuudelle.
8. Viime keväänä vaalikoneen haastattelussa Tynkkynen kertoi, että valtion menoja tulisi leikata muun muassa kehitysavusta ja maahanmuutosta. Hän kannatti Suomen tiedusteluyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa terrorismin torjumiseksi. Unelmakseen Tynkkynen mainitsi - totta kai - vaikuttamisen paremman yhteiskunnan puolesta.
9. Viimeistään Turun puoluekokouksessa Tynkkynen tuli tunnetuksi tiukasta eurolinjauksestaan. Hän kertoi ajavansa Suomen eroa eurosta ja kannattavansa Paavo Väyrysen kansalaisaloitetta kansanäänestyksen toimittamisesta euroon kuulumisesta. Perussuomalaiset nuoret, joita Tynkkynen siis johtaa, vastustaa myös EU:ta ja sen edustajat polttivat jokin aika sitten mielenosoituksellisesti EU:n tähtilipun Mikkelissä. Tynkkynen sanoo, ettei hän edusta vain EU-kriittistä linjaa, vaan EU-vastaista liikettä.
10. Sebastian Tynkkynen tuntee hyvin Olli Immosen. Heinäkuun lopulla eli tarkemmin sanottuna 27.7. Tynkkynen osallistui TV1:n A-Studio:n lähetykseen, jossa hän puolusteli Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa Facebook-päivitystä. Immosen taistelujulistusta Tynkkynen piti ainoastaan lyyrisenä tehokeinona ja vieritti vastuun Immosen kirjoituksesta nousseesta kohusta persujen poliittisille vastustajille ja - tietenkin -medialle.
11. Itse panin A-Studion ohjelmasta merkille, miten Sebastian Tynkkynen esiintyi lähetyksessä shortseissa tai polvihousuissa. Katso kuva yllä, jossa Tynkkynen on oikealla; muina keskustelijoina olivat PS:n kaksi muuta kansanedustajaa eli Simon Elo ja Vesa-Matti Saarakkala. Mikäs siinä, saahan sitä toki kesällä shortseissa kulkea!
12. Varapuheenjohtajan vaalissa Turussa olivat siis vastakkain hoksnokkapoika (Juho Eerola) ja polvihousupoika (Tynkkynen). Jälkimmäinen vei selvän voiton. Tästä huolimatta en kyllä kannustaisi Eerolaa siirtymään Tynkkysen linjalle eli käyttämään esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa shortseja.
13. Sebastian Tynkkysen valinta perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi oli tavallisen puolueväen selvä näpäytys puoluejohdolle ja Timo Soinille. Tynkkynen on poliittiselta ideologialtaan halla-aholainen, ja kaikki tietävät, miten Jussi Halla-aho ja Timo Soini ovat varsin monissa asioissa napit vastakkain. Timo Soini kiisti tänään - tietenkin - näpäytyksen ja väitti, että siitä olisi voitu puhua vasta sitten, jos hän tai Riikka Slunga-Poutsalo olisivat saaneet Turussa vastaehdokkat puheenjohtajan ja puoluesihteerin vaalissa.
14. Kattia kanssa! Ei siitä mihinkään päästä, että Sebastian Tynkkysen valinta oli selkeä näpäytys Timo Soinille ja puoluejohdolle persujen osoittamasta hallituskipeydestä ja siitä, että hallitusneuvotteluissa ja hallituksen alkutaipaleella persut ovat joutuneet luopumaan monien tärkeiden kysymysten osalta ohjelmastaan ja tavoitteistaan. Hallituksen ajaman Kreikan tukipaketin hyväksyminen on persuväelle suoranaista myrkkyä, sanoipa Timo Soini mitä tahansa.
15. Kyllä kansa tietää! Tosi on!