tiistai 5. toukokuuta 2015

938. Hallitusta pukkaa, mutta millaista?

1. Eduskuntavaaleista on kaksi viikkoa ja hallitustunnustelija Juha Sipilä on esittänyt kysymyksiä puolueille, ei kuitenkaan keskustalle eli itselleen, sukkuloinut keskusteluissa, pitänyt melko mitään sanomattomia tiedotustilaisuuksia jne.  

2. Eikä tässä kaikki, sillä vaikka ennen vaaleja muuta lupailtiin, hallitustunnusteluissa eivät hyöri mukana vain poliittiset puolueet ja niiden johtohenkilöt, vaan niihin osallistuvat omalla tavallaan myös  työmarkkinajärjestöt eli  Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), SAK, STTK, Akava ja mitä muita niitä vielä onkaan. 

3. Työmarkkinaosapuolten kanssa Sipilä on käynyt yhteiskuntasopimusta koskevia keskusteluja ja esittänyt järjestöjen harkittavaksi mm. työajan pidennystä sadalla tunnilla eli kahdella ja puolella viikolla vuodessa. Sipilän ehdotus, jota hänelle on ehdottanut EK, ei ole ottanut tulta ja tämä on yksi syy sille, ettei kunnollista yhteiskuntasopimusta saada aikaan. Sipilä saa puserrettua työmarkkinajärjestöjen kanssa korkeintaan ympäripyöreän julistuksen, joka ei sido ketään. SAK, STTK ja muut järjestöt haluavat ensin nähdä hallituksen kokoonpanon ja hallitusohjelman sisällön.

4. Tästä tuli mieleen, että pitäisikö hallituksen ottaa poliittisten puolueiden lisäksi myös SAK:ta ja EK:ta edustavat ministerit, jotta sopasta tulisi mahdollisimman sekava. Sdp:n puheenjohtajan sijasta hallitukseen voitaisiin ottaa esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja STTK:n pomo Antti Palola. Näin ei tule tapahtumaan ja heitin em. ajatuksen ilmaan vain siksi, että minusta Juha Sipilän tapa kytkeä ko. etujärjestöt näin näkyvällä tavalla hallitustunnusteluihin, on yllättävä. 

5. Joutuisiko Juha Sipilä luopumaan myös joistakin muista ennen vaaleja antamistaan lupauksista, kuten esimerkiksi ministereiden määrän alentamisesta? Jyrki Kataisen hallituksessa oli 19 ja Alex Stubbin pätkähallituksessakin 17 ministeriä. Sipilä sanoi enenn vaaleja, että 12 on riittävä määrä ministereitä. Sipilä lupasi heittää pellolle myös ministereiden poliittiset valtiosihteerit. Kun puolueilla näyttää olevan kova pyrky hallitukseen, käynee niin, että hallitukseen tulee ainakin 15 ministeriä eikä valtiosihteereistäkään raaskita luopua. 

6. Hallitusohjelmasta ei ilmeisesti saada vain Juha Sipilän lupailemaa suppeaa stretegista julistusta, vaan puolueet haluavat, että paperista tulee paljon yksityiskohtaisempi. Tätä ennakoi myös se, että Sipilä esitti tunnusteluvaiheen aikana puolueille 15-kohtaisen kysymyslistan, joka sisältää useita alakohtaisia kysymyksiä.

7. Juha Sipilä kertoi eilen, että varsinaisiin hallitusneuvotteluihin - nyt on siis käyty vasta tunnusteluja - kutsuttavat puolueet ovat selvillä ylihuomenna torstaina. Selvää on, että hallitusovi sulkeutuu tässä vaiheessa vasemmistoliitolta, koska sen esittämät talouslinjaukset poikkeavat täydellisesti muiden puolueiden kannoista. Jatkoneuvotteluista karsiutuvat myös vihreät, jotka eivät halua olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Persut tuntee vihreitä kohtaan vähintään yhtä vahvaa vastenmielisyyttä kuin vihreät heihin. 

8. Paavo Arhinmäen puheenjohtajan palli heiluu ja hän saa  varmuudella vastaehdokkaan puolueen puheenjohtajavaalissa. Yksi vastaehdokas on Li Andersson, tämä uudempien aikojen Hertta Kuusinen. Löytyisikö Paavolle, ikuiselle valtiotieteen ylioppilaalle, jokin säällinen työpaikka eduskunnan ulkopuolelta? Aluksi Arhinmäki voisi ilmoittautui vaikkapa Jääkiekkoliiton puheenjohtajaksi, kun Kalervo Kummola jättää paikkansa liiton johdossa. Paavohan on pelimiehiä, jolla on kokemusta, miten railakkaasti olympialaisten tai MM-kisojen hikistä pronssimitalia juhlitaan.

9. Tässä vaiheessa on hieman ennenaikaista veikata, mitkä puolueet selviytyvät perjantaina aloitettavien varsinaisten hallitusneuvottelujen jälkeen hallitukseen. Selvältä näyttää, että hallitukseen tulee kolme suurinta puoluetta, jolloin yksi iso puolue jää oppositioon. Yhtä selvää on, että Sdp ja kokoomus eivät mahdu samaan hallitukseen, sillä snobimainen Alex Stubb tympii Antti Rinnettä ja Stubb puolestaan inhoaa syvästi Rinnettä, vaikka hän herrasmiehenä puhuukin julkisesti muuta. Kolmanneksi on selvää, että Sipilä haluaa Timo Soinin ja persut hallitukseen, jonne persuilla on ilmiselvä halu ja suorastaan vimma.

10. Päävaihtoehtoja jää siis kaksi: 1) ns. porvarihallitus, jonka muodostavat keskusta, perussuomalalset ja kokoomus, ja 2) ns. punamultahallitus, jossa ovat mukana keskusta, perussuomalaiset ja Sdp. Todennäköistä vakuttaa, että Sipilä kelpuuttaisi Rkp:n hallitukseen kummassakin vaihtoehdossa. Espoolaiset Timo Soini ja Carl Haglund mahtuvat hyvin samaan hallitukseen, sillä he eivät inhoa toisiaan läheskään niin paljon kuin Antti Rinne ja Alex Stubb toisiaan. Toinen takiaispuolue eli Kd (kristilliset) voidaan ottaa mukaan porvarihallitukseen, mutta punamultahallitukseen sitä ei ilmeisesti huolittaisi.

11. Jääkö oppositioon Sdp vai kokoomus? Tämä on hallituksen muodostamisen pääkysymys. Timo Soini ja Antti Rinne jättäisivät mieluusti kokoomuksen oppositioon, mutta pallo on keskustalla ja viime kädessä Juha Sipilällä. Miksi Sipilä haluaisi ryhtyä hallitsemaan maata kahden "känkkäränkkäpuolueen" eli Sdp:n ja persujen kanssa, eikö yksi sanotunlainen puolue riittäisi? Sdp:n mukanaolo hallituksessa voisi tosin auttaa edellä mainitun yhteiskuntasopimuksen syntymistä. 

12. Mutta jos työajan kaavailtu pidennys kelpaa SAK:lle, STTK:lle ja AKT:lle,  niin yhtä vähän se kelpaisi myös Sdp:lle, eivätkä persutkaan sitä varmaankaan lämpimästi kannata. Kokoomuksen mukanaolo hallituksessa edesauttaisi työelämän uudistusten aikaansaamista, teollisuuden kilpailukyvyn palauttamista ja investointi-ilmapiirin paranemista, jotka ovat työttömyyden alentamisen kannalta tärkeitä asioita. 

13. Jos järki voittaa, niin Juha Sipilä muodostaa porvarihallituksen, johon tulevat keskustan lisäksi mukaan perussuomalaiset, kokoomus, Rkp ja mahdollisesti vielä Kd. Olisi perin outoa, että vaikka eduskunnassa on erittäin vahva porvarienemmistö, hallitukseen haluttaisiin väen väkisin mukaan vasemmistopuolue Sdp, joka kärsi vaaleissa jo toisen peräkkäisen rökäletappion, jonka johtohenkilöt kinastelevat ja ovat eri meiltä keskenään ja jonka puheenjohtajan lausunnot ja toimet eivät herätä sellaista luottamusta, jota uuden hallituksen yhteistyö välttämättä tarvitsisi.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Myöskin kokoomus kärsi jo toisen peräkkäisen vaalitappion, joten sikäli ei kokkareillakaan olisi mitään asiaa hallitukseen. Jos ajatellaan pelkästään suomen etua, niin keskusta, persut ja demarit olisivat paras vaihtoehto. Oma veikkaukseni onkin, että Sipilä panee niin paljon painoarvoa yhteiskuntasopimukselle, että kokoomus jää nuolemaan näppejään. Ja hyvä niin. Olisikin jo korkea aika kokoomuksenkin käydä välillä oppositiossa.

Anonyymi kirjoitti...

"Pelkkää Suomen etua".

Anonyymi ajattelee tuollaisia suustaan päästellessään vain ja yksinomaan demareiden etua!

Anonyymi kirjoitti...

Oppositiossa voi olla puhdas ja aatteellinen, mutta hallituksessa ahdas ja puutteellinen!

Anonyymi kirjoitti...



Kristillisiä ei ainakaan kannata ottaa mukaan, Räsänen keskittyisi vain kaatamaan tasa-arvoisen avioliittolain. Mielenkiintoista se on tosin nytkin, kun sekä kepu, että persut äänestivät sitä vastaan. Vaikka Sipilä niin vannotti, että lakia ei enää muuteta, niin mielenkiintoista nähdä miten tulee käymään.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on todella kimurantti tilanne Sipilälle. Tiedossa on että enemmistö kepun kenttäväestä haluaa demarit hallitukseen, kokoomuksen sijaan. Voi hyvinkin käydä niin että jos Sipilä ehdottaa kokoomusta hallitukseen, puoluevaltuusto äänestää sen nurin. Se olisi melkoinen nöyryytys Sipilälle. Uskaltaako mies edes ottaa riskiä? Demarit menisivät sukkana läpi äänestyksestä. Mielenkiinnolla odotamme..

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Kesk+pers+kok on selvä ykkösvaihtoehto. Porvarihallitus nostaa Suomen taasen ylös kurimuksesta. Sdp haluaa veronkiristyksiä ja Rinne on sitä paitsi edelleen enemmän ay-pamppu kuin puoluepolitiikko.

Anonyymi kirjoitti...

Sosiaalidemokraatti on henkilö, joka sinua itseäsi paremmin tietää, mikä sinulle kulloinkin on hyväksi. Tämän tietonsa valossa sosiaalidemokraatti ryhtyy lainsäädäntötoimiin, jotta tämä onnentila voitaisiin tarvittaessa pakkotäytäntöönpanolla langettaa yllesi, jos itse et ymmärrä omaa etuasi...

Anonyymi kirjoitti...

Jos Sipilä olisi pelimies - mitä hän ei valitettavasti ole - niin hän toteaisi hallituksen muodostamisen kertakaikkiaan mahdottomaksi ja tuuppaisi koko scheissen Soinin syliin.

Soini aikansa neuvottelisi ja rimpuilisi mutta lopulta luovuttaisi joutuessaan antamaan liikaa periksi jokaiselle hallitukseen kelvolliselle taholle.

Vasta sitten voisivat todelliset hallitusneuvottelut alkaa.

Vanha jurristi kirjoitti...

Taas terävä ja samalla hauska analyysi blogistilta. Ainoa kauneusvirhe on mielestäni tuo "ehkä KD". - Jos halutaan, että raamattu menee lain edelle, voidaan sitten vaikka Mooseksen kirjoista kopioida monta hyvää "pointtia" yhteiskuntasopimukseen ja hallitusohjelmaan.Niitä sitten Sipilä (lest.), Soini (kat.) ja Räsänen (äärikrist.) kävisivät yhteistuumin panemaan käytäntöön. Sen jälkeen sukupuolivapaista avioliitoista käyty kohkaaminenkin tuntuisi vain esileikiltä.

Anonyymi kirjoitti...

Päivi Räsänen, KD:n puheenjohtaja, onnistui Kataisen-Stubbin hallituksessa hyvin mm. sikäli, että hänen johtamansa sisäministeriö oli ainoa ministeriö, joka toteutti hallinnonalallaan suunnitellut rakenneuudistukset ja menoleikkaukset.

Suomalaisista vähintään n. 40 prosenttia vastustaa homoliittoja. Räsänen ei ole siis ko. asiassa yksin eikä mikään hihhuli, vaan normikristitty.

Hallitusneuvotteluissa ei ole kyse siitä, pitäisikö raamatun mennä lain edelle. Nyt on jo kauan vallinnut tilanne, jossa TES:t menevät lain edelle ja ay-liike pitkälti määräilee, mitä hallituksen ja eduskunnan pitää tehdä ja mitä ei.

Työehtospimusten yleissitovuus on mennyt jo vuosikymmeniä sekä lain että raamatun edelle.

Nyt kränisijä, torailija, sekoilija ja rökäletappion vaaleissa käsinyt Sdp:n puheenjohtaja puolueineen halutaan hallitukseen jatkamaan "hyvää työtään". Surkuhupaisaa.

Anonyymi kirjoitti...

En keksi yhtään hyvää syytä miksi kokoomuksen pitäisi olla mukana hallituksessa. Missä tahansa muussa sivistysvaltiossa pääministeripuolueen rökäletappio veisi automaattisesti oppositioon.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymillä ei ole sitten kyllä yhtään mielikuvitusta!

Vielä suuremman rökäletappion vaaleissa koki tämä "aito työväenpuolue" eli Sdp. Sen pääarkkitehtina - siis rökäletappion - oli puolueen pj., joka on tullut tunnetuksi riidanhaluisena känisijänä ja omalaatuisista lausunnoistaan.

Muistettakoon myös, että puheenjohtajan koskeva rikosepäily eli hänen mahdollinen syyllistymisensä rikokseen Levin hissihankkeen tiimoilta on edelleen KRP:n tutkittavana.

Ano Nyymi kirjoitti...

Onnittelut vaan Räsäsen johtamalle sisäministeriölle, joka anonyymin mukaan "oli ainoa ministeriö, joka toteutti hallinnonalallaan suunnitellut rakenneuudistukset ja menoleikkaukset". Tämän aamun uutisissa kuultiin, että poliisihallinnolle viiden vuoden ajan rakenneltu kallis tietohallintojärjestelmä osoittautui lopulta täysveriseksi sudeksi. - Tehdäänpä niitä rakenneuudistuksia ja menoleikkauksia jatkossakin poliisien määrää vähentämällä. Kyllä tietojärjesetelmä korvaa ihmiset!

Anonyymi kirjoitti...

Poliisin samoin kuin muidenkin sisäministeriön toimialan rakenneuudistukset, esim. LP:n lakkauttaminen, on siunattu maan halituksessa ja eduskunnassa.

Yle Uutisten ko. jutussa ei mainittu yksinomaan polisin Vitja-hankkeen epäonnistumisesta, vaan monista muistakin valtionhallinnon viimeaikaisten tietohallintahankkeiden persiilleen menosta.

Esimerkiksi aluhallintoviranomaisten ja Ely-kesksten yhteiseksi kaavailtu tietojärjestelmä VALDA meni plörinäksi muutama vuosi sitten.

Vitja-hanke aloitettiin jo vuonna 2009 eli silloin, kun meillä oli vallassa Matti Vanhasen II-hallitus. Kd ei ollut siinä hallituksessa mukana.

Poliiseja Suomessa on riittävästi. Niitä valitaan eduskuntaankin lähes "laumoittain". Persujen eduskuntaryhmään kuuluu uudessa eduskunnassa viisi (5) poliisimiestä, entisessä eduskunnassa persupollareita istuskeli neljä.

Nyt persut tulevat ryminällä hallitukseen, samoin keput. Nyt näillä isänmaamme "viimeisillä toivoilla" on tilaisuus panna poliisin ja kaikkien muidenkin viranomaisten rempallaan olevat tietohallintahankkeet reilaan kerta heitoilla!

Anonyymi kirjoitti...

Yhdyn blogistin arvion lopputulokseen kpl:ssa 12 kerrotuilla syillä. Lisäksi Sipilä tuntuu kuitenkin painottavan talousasioita enemmän.

SDP ei vähemmistöosakkaana ole valmis tarvittaviin, ikäviin toimenpiteisiin. On parempi antaa porvarihallituksen hoitaa likaiset työt ja jäädä odottamaan 2019 omaa jytkyä. Se ei kylläkään tapahtu enää Rinteen vaan Antti Lindtmanin johdolla, veikkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, onhan tämä toinen Antti opiskellut oikein valtiotieteitä. Vielä ei ole valmistunut maisteriksi.

Jokin tässä toisessa(kin) Antissa kyllä tökkii. Se vaikuttaa edelleen siloposkiselta poliittiselta broilerilta, sillä ei ole puoluejohtajalta vaadittavaa särmää ja karismaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Voi hyvinkin käydä niin että jos Sipilä ehdottaa kokoomusta hallitukseen, puoluevaltuusto äänestää sen nurin. Se olisi melkoinen nöyryytys Sipilälle."

Sipilän asema on nyt niin vahva, että hän pystyy määräämään, erityisesti jos vetoaa välttämättömien uudistusten tekoon. Viime kädessä saa läpi, jos uhkaisi itse erota, sitä kepu ei kestä.

Skorpioni kirjoitti...

Sipilän aikataulut ovat pitäneet yllättävät hyvin. Kyllä yhteiskuntasopimusta kannattaa yrittää,koska muuten sopeutukset tulevat olemaan mittavia. Sama lla ratkeaa myös hallituksen koostumus eli onko hallituksen kolmas pyörä SDP vai Kokoomus.
Lyly toivoi taannoin demareita hallitukseen. Tämä antaa Sipilälle toivoa yhteiskuntasopimuksen syntymisestä.
Jos sopimusta ei synny,kokoomus tulee hallitukseen. Ilmeistä on,että puolueita hallituksessa vain kolmekoska Soini Sipilän kanssa käydyn neuvottele jälkeen totesi,että vain kolme pyörää tarvitaan.
Sitten onkin mielenkiintoista, valitseeko hän hallitukseen kepun edustajina talousasiantuntijoita kuten Bernee ym. vain politrukkeja kuten Anu Vehviläinen ym.

Anonyymi kirjoitti...

Hehheh!

Kyllä Sipilä on ottanut aivan liian suuren ja kovan palan haukattavakseen, jos tarkoituksena on todella saada aikaan kattava yhteiskuntasopimus.

Hanke ei tule toki onnistumaan, vaan aikaansaannokseksi jää todella "vain paperi", jossa puhutan ympäripyöreitä ja mukavia hyvistä tavoitteista. Selaisella paperilla ei tarvita muhunkuin "pyyhkimiseen"!

Mistä moinen hirveä hinku? Sipilän, joka on eduskunnan puhemies, pitäisi käydä hallitustunnusteluja ja -neuvotteluja, mutta hän keskittyykin ravaamaan ympäri kaupunkia myymässä epätoivoisesti ay-väelle yhteiskuntasopimusta, joka pitäisi ottaa tai jätäää jo huomenna.

Sipilä käykin työmarkkinaneuvotteluja, jossa on seuraavaksi kierros liittojohtajien kanssa. Koska Sipilä vielä kenties ryntää "kentälle" ja ryhtyy juttelemaan PK-yritysten ja pienyrittäjien ja niiden työntekijöiden kanssa?

Aivan mahdoton hanke ja älytön urakka!