1. Politiikan saralla on menty reilu viikko lujaa ja täyttä haipakkaa. Katsotaanpa, mitä kaikkea hauskaa onkaan tapahtunut.
2. Kymmenen päivää sitten 28. tammikuuta pidettiin presidentinvaalien ensimmäinen ja samalla viimeinen äänestyskierros. Jatkokaudelle valitun Sauli Niinistön virkaanastujaiset pidettiin viisi päivää sitten 1. helmikuuta. Eduskuntalolle kokoontui koko valtiollinen johtomme ja eläkeläiset päälle.
3. Eduskunnan lehtereille kipusivat Telervo Koivisto, Ahtisaaren Mara ja Eeva, Halosen Tarja plus Pena sekä viimeisillään raskaana oleva Jenni Haukio. Sekä tietenkin kalustoon aina ja ikuisesti kuuluvat puolustusvoimien komentaja, arkkipiispa, korkin ja kohon pressat sekä ikään kuin joukon jatkona HO-presidentti Mikko Könkkölä, aina yhtyä tympääntyneen oloisena mutta kuitenkin. Juhlat jatkuivat Linnassa, jonka parvekkkeelta Sauli ja Jenni vilkuttelivat innokkaasti sakean lumipyryn keskeltä Kauppatorille, jossa oli ainoastaan kuvaajia.
4. Tunti Niinistön virkaanastujaisten jälkeen Väyrysen Paavo yritti varastaa koko show´n pitämällä infon, jossa ilmoitti kaikelle kansalle käyvänsä viimeiseen taistoon pelastaakseen keskustan Sipilän Juhan ikeen alla ja tehdääkseen puolueesta jälleen suuren ja mahtavan. Väyrynen ilmoitti pyrkivänsä kesäkuun alussa keskustan puheenjohtajaksi. Jollei homma kuitenkaan onnistuisi, Paavo kertoi palaavansa joka tapauksessa 12. kesäkuuta EU-parlamentista eduskuntaan ja aloittavansa vaalikampanjan perustamansa kansalaispuolueen pääministeriehdokkaana tavoitteenaan voitto huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa.
5. Perjantaina meno sen kun vain koveni. Illalla kello 9 maissa naistenklinikalta lennätettiin, että Jenni-rouva oli synnyttänyt poikalapsen. Sauli, joka oli mukana synnytyksessä, viestitti Facebookissa, että hän ja Jenni ovat nyt poikalapsen vanhempia ja että äiti ja lapsi voivat hyvin.
6. Sauli ramppasi turvamiehen kanssa Naistenklinikalla ison kassin kanssa seuraavat kolme pävää, kunnes eilen maanantaina pariskunta poistui sairaalasta ja Sauli kanniskeli turvakaukalossa olleen vauvan virka-autoon. Jenniltä saatiin tärkeä tieto, jonka mukaan hän voi hyvin. Kaikki olivat niin kovin iloisia ja onnellisia.
7. Eilen maanantaina ulkoministeri Timo Soini lennähti viiden päivän reissulle Washingtoniin osallistuakseen joka vuotiseen rukousaamiastilaisuuteen yhdessä vaimonsa Tiinan ja lääketehtaan johtajan kanssa. Perillä edustajamme syövät hyvin ja rukoilevat ahkerasti mm. Donald Trumpin ja muiden samaa sukua olevien "höyrypäiden" kanssa. Näön vuoksi Soinille on järjestetty jenkeissa muutakin ohjelmaa, jottei hänen matkansa, jonka hän ja rouva tekevät bisnesluokassa ja verovaroilla, herättäisi kovin paljon pahaa verta köyhän kansanosan keskuudessa.
8. Olkaamme kuitenkin iloisia Timon puolesta, sillä hän on matkalla hyvässä seurassa ja täysin turvassa, sillä tästä pitävät huolen lääkärivaimo ja suomalaisen lääketehtaan suomalainen johtaja. Ensiapu on siis lähellä ja droppia kyllä löytyy, siitä pitää Tamron pomo kyllä huolen. Kun UM:n ao. virkamieheltä kysyttiin eilen, miksi valtio maksaa myös Tiiina Soinin lennot ja bisnesluokassa, tyyppi vastasi, että eihän ministeriö voi sijoittaa rouvaa karvalakkipuolelle, kun herra on istuu herroina bisnesluokassa.
9. Eilen maanantaina 1,5 kuukauden joululomaltaan virkeinä, levänneinä ja hyvin ravittuina palanneita kansanedustajia odotti eduskunnassa alkajaiksi mahdollisimman helppo tehtävä eli puhemiesten vaali. Homma oli helppoa kuin heinäteko, sillä kaikki tiesivät jo etukäteen, ketä pitää äänestää, ketä ei ja kenestä tulisi uusi puhemies sininsten Maria Lohelan jälkeen.
10. Puhemiehen vaalissa kävi niin kuin Petteri Orpo halusikin. Ykköspuhemieheksi valittiin kokoomuksen Paula Risikko. Orpo halusi ilmeisesti päästä ministeri Risikosta eroon, sillä Risikko oli melko sekavilla sote-otteillaan ja lausunnoillaan ehtinyt suututtaa tai ainakin hermostuttaa vuoroin oman puolueensa ja keskustan ministerit ja muut johtohenkilöt. Me too - kampanjan hengessä Petteri Orpo sai hyvän syyn torpata Ilkka Kanervan pääsyn puhemieheksi. Kanerva on Suomen pitkäaikaisin yhtäjaksoisesti eduskunnassa istunut poliitikko, sillä hänet valittiin sinne ensi kerran vuonna 1975.
11. Risikko sai suljetussa lippuäänestyksssä hieman yli 150 ääntä, mutta Kanervallekin annettiin 16 lohtuääntä. Kaikikaan 12 kansanedusatjaa sai vaalissa yhden äänen. Ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkaa keskustan Mauri Pekkarinen ja toiseksi varapuhemieheksi nousi demareiden Tuula Haatainen palkkioksi siitä, että hän oli uhrautunut demareiden presidenttiehdokkaaksi.
12. Eduskunnan pääsihteeri Maija-Lena Paavolan mukaan puhemiehen vaalissa jouduttiin hylkäämään vain yksi ääni siihen kuulumattoman merkinnän takia. Kysyttäessä Paavola suostui raottamaan salaisuuden verhoa verran, että tuo merkintä ei ollut esittänyt perinteistä kirkkovenettä. Jo nyt on aikoihin eletty! Puhemiehen vaalissa ei saatu äänestyslippuihin yhtään kirkkoveneen kuvaa.
13. Tiukka on tämä me too -kampanja, todellakin. Mutta kaiken huippu on tapa, joll Me too -väki on vaatinut Ateneumia poistamaan seinältään Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1891 maalaaman suurikoisen talun Aino-taru. Maalaus esittää toki nuoren naisen ahdistelua ja alastomuutta, mutta taululla on toisaalta todella merkittävä symboliarvo, sillä se kertoo taiteemme historiasta ja kalevalaisista kertomuksista. Ei, Aino-taulusta emme luovu, vaikka mikä tulisi! Sen poistaminen museon seiniltä olisi melkein sama kuin, jos kaikkien kirkkojemme seiniltä pitäisi poistaa Jeesus ristillä -alttaritaulut sillä perusteella, että rikoslaki kieltää kaikenlaisen kiduttamisen ja ristiinnaulitseminen ja ihmisen ristillä riiputtaminen on tosi kauhea rikos.
14. Voisiko Paula Risikko, joka on nyt 57-vuotias ja koulutukseltaan terveystieteen tohtori, nousta vaikkapa kokoomuksen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi? Tätä en oikein usko. Hänen lausumansa heti puhemiehen valin jälkeen viittasivat kyllä siihen, että hän aikoo haalia itselleen kansansuosiota niin paljon kuin sitä vain suinkin on saatavilla. Siis saman tapaan kuin Sauli Niinistökin on toiminut. Risikko ilmoitti pitävänsä kansanedustajien sopeutumiseläkkeitä aikansa eläneinä. Samaan hengenvetoon hän kertoi, että eduskunnan pikkujoulujuhlia ei sitten enää järjesttä täysistuntojen aikana - terveisiä vaan Teuvo Hakkaraiselle! Tässä siis Paula Risikon täkyt alkaneele vuodelle, kyllä noilla jo aika pitkälle pääseekin.
14. Tänään tiistaina eduskunnassa vietettiin taas pippaloita, tällä kertaa eduskuntakauden viimeisten valtiopäivien avajaisia. Paikalle saapui jälleen tasavallan presidentti Niinistö, aivan samoin kuin viisi päivää aiemmin. Tällä kertaa hän toimi valtiopäivien avaajana. Nyt hän ei ollut pukeutunut frakkiin eikä kantanut kunniamerkkejä. Myös kansanedustajat olivat heittäneet kunniamerkkinsä kirjoituspöydän laatikkoon. Lehtereillä oli taas sama nomenklaatura kuten aina ennenkin, eli siellä istua nököttivät sulassa sovussa Ahtisaaret, Tarja ja Pena, Tellervo Koivisto, arkkipiista, puolustusvoimien komentaja, Timo ja Pekka korkista ja kohosta, apugangsteri Mikko Puumalainen, Suomen Pankin Erkki Liikanen ja, kuinkas muuten, HO-presidentti Mikko Könkkölä, aivan samananäköisenä kuin aina ennenkin.
15. Ja taas puhuivat puhemies ja tasavallan presidentti, aivan samoin kuin viisi päivä sitten. Järjestys oli nyt vain toinen, sillä Sauli avasi ja Risikko vastasi. Kumpikin kannatteli käsissään paksua paperinivaskaa, josta paukuttelivat sanomansa menemään.
16. Muuten, miksi ihmeess perustuslaki edellyttää, että juuri tasavallan presidentin pitää avata eduskunnan istuntokausi eli valtiopäivät? Eihän presidentti toimi eduskunnassa eikä nykyisin edes anna sille hallituksen lakiesityksiä. Eduskunta voisi aivan hyvin hoitaa avajaisensa yksin ja lyhyessä istunnossa oikein hyvin. Ensin valittaisiin puhemies ja varapuhemiehet, sitten puhemies pitäisi heti noin 1-2 minuttia kestävän puheen - vapaasi eli ilman papereita tietenkin - ja toteaisi sen lopuksi, että nyt siellä valtiosalissa teitille tarjotaan kahveet, jonka nauttimiseen on aikaa 45 minuutia. Ja sen jälkeen kaikki ahkerasti töihin eli soten, maakuntauudistuksen ja tiedustelulakien kimppuun.
17. # me too -kampanjasta tuli vielä mieleen, että siitä vai mistä johtuukaan, että eduskunnan istuntosalissa olevista viidestä pronssipatsaasta, joista neljä esittää alastonta mieshahmoa ja yksi kasvot seinään päin kääntynyttä alasti olevaa naista, jolla on lapsi sylissään, juuri naisfiguuri on juhlallisuuksien aikana peitetty kahdella isokokoisella Suomen valtiolipulla? Luulisin, että monet mieskansanedustajat katselisivat hieman kuivahkojen juhlapuheiden aikana mieluusti aika sieväpeppuista naishahmoa. Toisaalta joku istuntosalin etupenkissä oleva miesedustaja, esimerkiksi vaikkapa eräs turkulainen, voisi tulla mainitusta katselusta niin vaikutetuksi, että alkaisi kesken kaiken lähetellä tekstiviestejä tutuille naisihmisille. Eikä siitäkään aina hyvä seuraa, kuten kokemuksesta tiedämme.
18. Iltapäivällä kokoomus suoritti ministrikierrätyksen, eli valitsi uudeksi sisäministeriksi nykyisen ulkomaankauppa- ja kehitysminsteri Kai Mykkäsen ja Mykkäsen tilalle kansanedustaja Anne-Mari Virolaisen. joka on Liedosta eli Petteri Orpon kotikaupungin Turun naapurista. Virolainen on edustavan oloinen kielitaitoinen nainen, iältään 52-vuotias ja koulutukseltaan kauppatieteen maisteri. 38-vuotias Kai Mykkänen on kokoomuksen entisen kansanedustajan ja Ylessä johtajana olleen Jouni Mykkäsen poika. MIehen ulkonäöstä huomaa helposti, että hänen sukunsa on kotoisin Lapista. Pituutta Kai Mykkäsellä on kyllä enemmän kuin lappilaisilla yleensä.
19. Anne-Mari Virolainen on kolmannen kauden kansanedustaja. Hän toimi Petteri Orpon kampanjapäällikkönä, kun Orpo kisasi Alex Stubbin kanssa kokoomuksen puheenjohtajan paikasta. Virolainen on toiminut tällä kaudella eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajana ja perehtynyt siinä tehtävässä EU-asioihin.
20. Anne-Mari Virolaisen aviomies on ortopedi ja lääketieteen tohtori Petri Virolainen, joka toimii tätä nykyä Turun yliopistollisen keskussairaalan Tyksin johtaajana. Petrin isä Erkki Virolainen oli koulutukseltaan myös lääkäri ja toimi Turun yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professorina ja niin ikään Tyksin johtavana lääkärinä ja lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina. Erkki Virolainen oli syntynyt 1938 Vuoksenrannassa Karjalan Kannaksella ja kuoli 2010 Symässä. Erkki ja Petri ja avioliittonsa kautta myös Anne-Mari Virolainen kuuluvat Vuoksenrannan Virolaiset -sukuun, jonka toimintaan Erkki Virolainen osallistui aktiivisesti.
21. Saatiinpa siis jälleen ministeri "meijä sukkuu"! Myös Matti Vanhanen kuuluu samaan sukuun; Matin isä Tatu oli kotoisin Korpilahden kylästä, jossa sijaitsi myös blogistin isän vanhempien kotitalo Oitniitty, jossa ehdin syntyä ennen kuin piti lähteä evakkoon. Olen käynyt katsomassa paikkoja.
22. Vielä sen verran, että Helsingin Sanomien julkaiseman gallupselvityksen mukaan suomalaisten puoluejohtajien imagot eroavat selvästi toisistaan. Heistä parhaat imagopisteet sai vasemmistoliiton Li Andersson, jonka jälkeen tulevat Petteri Orpo, Juha Sipilä sekä Sari Essayh. Peränpitäjiksi jäivät Anna-Maja Henriksson ja Antti Rinne. Anderssonia suomalaiset pitävät taistelevana, karismaattisena, rohkeana, suvaitsevaisena ja inhimillisenä. Joka viides suomalainen mies voisi kuulemma lähteä kaljalle Lin kanssa. Orpoa kuvattiin sanoilla asiallinen, pätevä ja tasapainoinen sekä Sipilää käsitteillä suunnitelmallinen ja päämäärätietoinen. Tämänkään kyselyn perusteella demareille tuskin voidaan ennustaa Antti Rinteen johdolla kovin hyvää vaalimenestystä.
11 kommenttia:
Ei aukene blogistin logiikka. Paula Risikon kohdalla eduskunnan puheenjohtajan toimi arvon alennus mutta Tuula Haataisen kohdalla ylennys (palkkio)?
Jos 52-vuotias ministeri puhuu sujuvasti ruotsia ja englantia, en pidä häntä "kielitaitoisena" (Anne-Mari Virolainen). Eihän kukaan sano henkilöstä "matemaattinen", jos suorittanut ko. aineen opinnot peruskoulussa ja lukiossa.
Arvonalennuksesta en kirjoittanut blogissa. Puhemies tulee arvoasteikossa heti tasavallan presidentin jälkeen ja ennen pääministeriä. Muodollisesti siis. Läheskään kaikki ns. johtavat poliitikot eivät kuitenkaan halua puhemieheksi, koska esimerkiksi ministerinä voi todella vaikuttaa asioihin ja politiikkaan, mutta puhemiehenä ei voi. Rivikansanedustaja Haataiselle varapuhemiehen paikka oli ylennys. Paula Risikikolle muodollisesti toki myöskin, mutta ministerinä hänellä oli enemmän vaikutusvaltaa.
Anne-Mari Virolainen puhuu lehtitietojen mukaan myös ranskaa, saksaa ja espanjaa. Hän on opiskellut yliopistossa ulkomaankauppaa, joten tätä taustaa vastaan hänellä tuntuisi lähtökohtaisesti olevan hyvät edellytykset hoitaa ulkomaankauppaministerin postia.
Kaikki tietävät, että esim. Mauri Pekkarinen olisi halunnut paljon mieluummin olla ministerinä Sipilän hallituksessa kuin tulla valituksi varapuhemieheksi!
Puhemiehellä on tavallista ministeriä paremmat palvelut. Osa poliitikoista haluaa ruhtinaan palvelut, osa haluaa valtaa edistää omaa agendaansa.
Tässä on pieni aasinsilta Timo Soiniin. Ilmeisesti Halla-ahon suunnitelmissa oli siirtää Soini ulkoministeriöstä puhemieheksi.
Timo Soini olisi luultavasti pitänyt tätä palvelutasonsa alennuksena.
Risikko saattaa olla tyytyväinen työtaakkansa keventymiseen. Sisäministerillä kun on myös ikäviä työtehtäviä. Esimerkkinä vaikka Turun terroriteko. Kun ministeri tiesi tiedotustilaisuudessa puukottajan olevan turvapaikanhakija, hän kuvasi puukottajaa ei-kantasuomalaiseksi. Tästä sananvalinnasta paremmat ihmiset nostivat somemyrskyn ja vaativat Risikolta määritelmää siitä, kuka on kantasuomalainen.
Orpopoika yrittää puujalkahuumoria, Mykkäpoika on robottimainen mutta Risukosta löytyy huumorin tynkääkin.
Tulee mieleen Eino Poudiais-vainaa, joka oli humoristi tahattomasti.
Lehtietojen mukaan uusi ministeri Anne-Mari tapasi tulevan miehensä Petri Viroliasen ravintola Olavin Krouvissa Turun Hämeenkadulla. Tuttu paikka, sillä pistäydyin joskus (harvoin) siellä, kun olin 22-vuotiaana juristinplanttuna ensimmäisessä työpaikassani Turun ja Porin lääninhallituksessa eli tarkemmin sanottuna lääninoikeuden puolella. Lääninhallitus sijaitsi tuolloin samassa talossa kuin Turun hovioikeuskin. Hovioikeudentaloa lähempänä oli kuitenkin anniskeluliike Hämeenportti eli lyhyesti vain "Portti", jossa tuli käytyä useammin kuin Olavin Krouvissa.
Hurjaa on " valtiomiesten" meno tosiaankin ollut,mutta vielä hurjempi se olisi ollut,jos presidentin vaalissa olisi pitänyt järjestää toinen kierros! Mitenhän ne aikataulut olisivat silloin synkanneet. Olisi ollut mielenkiintoista myös todeta,että jos presidenttiparin poikalapsi olisi syntynyt ensimmäisen ja toisen vaalin välisenä aikana, niin Sauli Niinistön kannatus olisi toisessa vaalissa ollut varmaan 100 %.
Sisäasiainministeri Paula Risikon valintaa puhemieheksi tervehditään sisäministeriön henkilökunnan keskuudessa riemukirjahduksin. Niin jäätävä Risikon suhtautuminen mainitun ministeriön henkilökuntaa kohtaan on ollut. Ilmapiiri virkahuoneissa oli muodostunut kuulemma ahdistuneeksi,kun tämä " emäntä" oli astunut huoneeseen. Näin olen antanut itselleni kertoa!
Petteri Orpo on varmaan tarkka puolueen puheenjohtaja henkilöitä avainpaikoilla valitessaan, mutta puhemiehen valinnassa Orpolle tapahtui virhe. Hänen ei olisi pitänyt valita puhemieheksi Paula Risikkoa! Miksikö? Tietysti siksi,että Risikosta tulee niin näkyvä puhemies, että hän profiloituu sellaiseksi " emännäksi", että hänestä tulee Orpoa suositumpi tuleva presidenttiehdokas. Risikon avauspuheenvuoro ja suhtautuminen mm.sopeutumiseläkkeeseen, pikkujouluihin yms. olivat niin kansaanvetoavia,etteivät ne lopu varmaan tähän. Kun Risikko on mittauttanut varsin hyvällä menestyksellä Kokoomuksen puheenjohtajakisoissa kannatuksensa, se osoittaa,ettei hän kaihda kilpailua tulevista virkapaikoista.
Kun kokoomus on huolestunut siitä,että naisia ei ole nostettu korkeimmille virkapaikoille, nyt puolueelle tulee hyvä tilaisuus satsata Risikkoon,kun seuraavaan presidenttitaistoon käydään. Sanokaa minun sanoneen!
Katainen,Stubb, Vapaavuori ja myös Orpo tulevana pääministerinä " ovat syöneet tai syövät eväänsä", mistä seuraa,että Paula Risikko korkoa kasvaneena nousee Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Eihän kukaan ennä tosissaan usko Kataisen, Stubbin ja Vapaavuoren mahdollisuuksiin. Katainen Ja Stubb olivat epäonnistujia. Vapaavuori on Risikolle jo puoluejohtajavaalissa hävinnyt kaupungin pormestari,joka jo puolessa vuodessa osoittautui yksipuoliseksi Helsingin etuja häikäilemättömästi ajavaksi pukariksi. Ei kai kukaan halua sellaista valtakunnan päämiestä.?
Orpo taas pyrkii liian hanakkaasti päämisteriksi! Mutta riittääkö karisma ja pysyykö edes oma puolue hanskassa? Epäillen pahasti,ettei ei!
En usko, että Paula Risikosta voisi tulla kokoomuksen presidenttiehdokas. On se sen verran "yksnuottinen emäntä".
Jan Vapavuorella on tietenkin kova hinku ehdokkaaksi ja pressaksi. En pidä hänestäkään erityisemmin, liiaksi patruunatyyppi.
Selkeästi paras ehdokas olisi Alex Stubb. Hänestä Suomi saisi ulkopoliitikan todellisen osaajan, kansainvälisen ja spottisen presidentin, jota arvostetaan myös Eurooopassa ja koko maailmassa.
Nää haloset ja niinistöt sun muut on pelkkiä nynnyttelijöitä, julkisuuspellejä ja Putinin hännystelijöitä, joita ei todellisuudessa oteta muualla kovin vakavasti.
Isänmaamme edun mukaista kuitenkin on, että arvoisa ulkoministerimme ei ole Suomessa. Samoin lienee isänmaamme edun mukaista se, että Teuvo Hakkarainen on eduskuntatyöstä ainakin helmikuun ajan pois.
Vaikka siellä istuntosalissa olisi ehkä erään turkulaisperäisen edustajan näpyttelysormi patsaan innoittamana ehkä napsannut, niin onhan siellä toinenkin herkästi virittyvä, toimelias Tyrvään poika aina valmiina.
Nyt ei muuta kuin kaikki tubettamaan ja kuuntelemaan Martti Huuhaa Innasen ikivihreätä iskelmää "Tyrvään närhet".
Aika monelle päättäjälle politiikka on hillotolppien metsästystä. Suurelle yleisölle tämä ei tule ilmi kun harvoissa tapauksissa.
Tuore esimerkki oli tämä Saksan väistyvän SPD:n puheenjohtajan yllätyskoppi ulkoministerin salkusta hallitusneuvottelujen päätteeksi.
Temppu oli tosin sen verran härski, että SPD:n sisäinen kapina ja napina sai Schultzin perääntymään.
Kun Soini oli aikanaan takiaspuolueen puheenjohtaja, niin hankkiessaan jäseniä ja ehdokkaita, hän kyllä osasi kertoa eri luottamustehtävien tuomista rahallisista eduista.
Esimerkiksi kaupunginhallituksen jäsenillä on ihan kohtuulliset sivutulot.
Nyt kun Tampereella ja Helsingissä on tämä pormesterimalli, niin näiden kaupunkien pormestarit ansaitsevat ministeritason palkkoja.
Lähetä kommentti