2. Toiseksi paras sijoitus suomalaisista on purjehtija Tuula Tenkasella, joka sijoittui luokkassaan viidenneksi. Muita pistesijoja Suomella ei sitten Riosta olekaan. Ovatko mitkään aiammat kesäolympiakisat menneet Suomelta yhtä heikosti? Vastaus on ei. Nyt ollaan tekemässä todellista pohjanoteerausta.
3. Mira "Äitee" Potkosella oli eilen tilaisuus kirkastaa mitalinsa väri vähintään hopeaksi kun hän kohtasi välieräottelussa Kiinan Yin Junhuanin. Odotukset livat korkealla, sillä Mira on voittanut aiemmin kiinattaren kahdessa ottelusa. Voittoa ei tällä kerralla tullut, sillä Yin voitti matsin kaikin tuomriäänin eli 3-0. Eräpisteet olivat Yinin hyväksi 39-36, 39-36 ja 39-36. Potkonen sai kolmannessa erässä varoituksen varsin rumannäköisestä päällä puskemisesta, mistä sääntöjen mukaan vähennettiin häneltä yksi piste.
4. Kuten jo aikaisemmiin olen maininnut, Mira Potkosen ottelutyyli ei ole kaunista. Se on ryntäilevää ja päälle käyvää, eli hän yrittää voittaa ottelunsa voimalla ja vauhdilla. Tästä kärsivät iskujen puhtaus ja osumatarkkuus sekä suojas ja sen myöt' vastustajien mahdollisuus omien iskujensa perillemenoon kasvaa - kunhan ensin selviytyvät "hengissä" Miran myllytyksestä! Olympiavoittaja Katie Tayloria vastaan Potkosen tyyli puri, mutta kiinalainen oli valmistautunut Potkosen ryntäilyyn napakoilla vastaiskuillaan.
5. Painija Petra Ollia (22) pidettiin ennen kisoja varmimpana suomalaisena mitalitoivona Antti Ruuskasen ja Tero Pitkämäen ohella. Petra oli voittanut alkuvuonna Euroopan mestaruuden Riiassa ja sijoittunut viime vuonna MM-kisoissa Las Vegasissa hopealle. Petra oli valmistautunut olympiakisoihin todella huolella, leireillyt pitkään ulkomailla -mm. Mongoliassa - ja harjoitellut rankasti virolaisen valmentajansa Ahto Raskan johdolla.
6. Petra Olli voitti eilen ensin nigerialaisen Aminat Adenlyin pistein 8-2. Alku oli jo tässä ottelussa hieman hankala, sillä Petra antoi nigerialaiselle aloitteiden tekemiseen ja näin Adenlyin pääsi 2-0 -johtoon. Pikku hiljaa Petraa sai juonesta kiinni ja voitti ottelun. Hänen paininsa ei ollut kuitenkaan totutun räväkkää, mistä Ahto Raska ilmeisesti ottelun jälkeen Petraa huomautti; Petra näytti ensimmäisen ottelunsa jälkeen itkuiselta.
7. Toinen ottelu, jossa vastassa oli Kirgisian Aisuluu Tynybekova, jonka Petra oli voittanut viime vuonna Las Vegasissa pisteillä, sujui Petra Ollilta todella heikosti. Petra oli kankea eikä saanut varsinkaan alussa itsestään mitään irti. Ensimmäisen jakson jälkeen kirgisialaianen johti jo 4-0 ja pyöritteli toisella jaksolla Ollista helposti ylivoimaisen 14-7 voiton. Petra Ollin painit kisoissa oli näin "taputeltu" ja hän putosi jatkosta; hän sijoittui seitsemänneksi. Kirgisialainen ei päässyt loppuotteluun, sillä hän hävisi välieräkamppailun venäläiselle Valeria Koblovalle pistein 4-1. Koblova puolestaan hävisi loppuottelun Japanin Kaori Icholle, joka saavutti jo neljännen peräkkäisen kultamitalin. Koblova johti ottelua vielä 15 sekuntia ennen loppua, mutta sitten Icho tekisi tyynesti tarvittavat kaksi pistettä ja voitti 3-2.
8. Ollin tappion jälkeen valmentaja Ahto Raska kävi kuumana kuin hellankoukku, poistui välittömästi molskin reunalta, sadatteli ja purki pettymystään viskomalla lippistään lattialle. Hieman rauhoituttuaan Raska kertoi, että Petran ottelu oli ollut alisuorittamista, mikä oli kauhea pettymys. Valmentaja oli odottanut Petralta aivan toisenlaista tulosta, mutta tämä ei ollut pystynyt suoriutumaan ottelusta siten kuin olisi pitänyt tehdä. Ottelu lähti käyntiin liian hitaasti ja Petra antoi voiton avaimet suosiolla vastustajalleen.
9. Ottelun jälkeen Petra Olli antoi järkyttyneenä haastattelun, jossa hän itki vuolaasti ja manasi sitä, että oli pettänyt odotukset. Ottelu oli mennyt täysin päin p…settä.
10. Niinpä niin. Kaikki ei mene aina kuin Strömsössä! EM-kisat ja jopa MM-kisat ovat melko heppoisia kisoja olympiakisoihin verattuna. Parhaat painijat tulevat nykyisin useimmiten Japanista, Kiinasta ja muualta Euroopan ulkopuolelta, eivätkä kaikki parhaat eurooppalaiset painijat välitä osallistua EM-paineihin. Olympialaisissa yksi "vaivainen" Euroopan mestaruus ei paljon paina. Petra Olli on harjoitellut hirmuisesti kisoja varten, mutta tämäkään ei aina riitä. Petra Olli on vasta 20-vuotias. Hänen kannattaisi miettiä, onko tuollaisessa jatkuvassa harjoitusrääkissä järkeä vai olisiko hänen syytä pitää esimerkiksi vuoden totaalinen tauko painiharjoittelusta ja katsoa sen jälkeen tilannetta uudelleen. Myös valmentajan vaihtoa olisi kenties syytä harkita. Ahto Raska on ehkä liian tiukka ja säälimätön tyyppi Petran valmentajaksi. Petra Olli on sanonut, että Ahto Raska on kova ja tiukka treeneissä, mutta kertaakaan hän ei ole Petraa kehunut.
Petra Ollin pettymystä
11. Rion suomalaisiin "itkulikkoihin" kuului myös keihäänheittäjä Sanni Utriainen. Hän puhkesi kyyneliin surkeasti menneen keihäskarsinnan jälkeen. Eikä syyttä, sillä Sani ei kyennyt vaalimaan Suomen kunniakkaita keihäsperinteitä, joita ovat naisten puolella uljaasti kantaneet mm. Kaisa Parviainen (Lontoo 1948), Tiina Lillak (Los Angeles 1984) ja kultamitalisti Heli Rantanen (Atlanta 1996). Utriainen jäi karsinnassa 31. sijalle eli viimeiseki alokasmaisella tuloksella 53,42. Yli 60 metrin heittäjiä Rion karsinnassa oli lähes 20. Utriaisen valintaa olympiakisoihin ovat monet syystäkin ihmetelleet, sillä tänä vuonna hän on ollut vasta kolmanneksi tai neljänneksi paras suomalainen heittäjä. Mutta kun Sanni sattui viime kesänä heittämään yhdessä kilpailussa yli Rion kisarajan, niin Suomen urheiluliitto ja olympiakomitea päättivät, että kyllä Sanninkin pitää päästä kisoihin. Utriainen jäi karsintaan jo Amsrterdamin EM-kisoissa ja palkintosijojen ulkopuolelle Oulun Kalevan Kisoissa heinäkuun lopulla ja hän epäili itsekin, kannattaako hänen lähteä lainkaan Rioon. Lähti kuitenkin ja tulos on nyt tiedossa.
8 kommenttia:
Nyyhkiminen ja kyynelehtiminen on nyky-Siuomessa niin muodikasta (trendikästä) että oikein!
Kaikki vähänkin kynnelle lajissa kuin lajissa kykenevät naiset puhkevat kovin herkästi ja mielellään kameroiden eteen päästessään itkemään.
Näin teki toissa pävänä sosiaali- ja tarveysministeri Hanna Mäntylä, kun hän kertoi persujen tilaisuudessa luopuvansa ministerin paikasta, koska haluaa olla vakavasti sairaan läheisensä tukena.
"Myös valmentajan vaihtoa olisi kenties syytä harkita. Ahto Raska on ehkä liian tiukka ja säälimätön tyyppi Petran valmentajaksi. Petra Olli on sanonuit, että Ahto Raska on kova ja tiukka treeneissä, mutta kertaakaan hän ei ole Petraa kehunut. "
Tämä on hyvä kysymys. Kojonkoski sanoo, että olympialaisiin on menty hakemaan "hyvää fiilistä" (tms.). Itse katsoisin historiaan: onko menestystä tullut "hyvällä fiiliksellä" vai raa'an väännön jälkeen suorittamisella? Väitän, että tuloksia ei tule "hyvällä fiiliksellä", vaan armottomalla työllä. Juuri sellaisella, jolla Petra Olli oli saavuttanut em ja mm mitalinsa. Ja tähän liittyy valmennustyö: mitä hyväksyt valmennettavalta? Et muuta kuin parasta - paskat hyvästä fiiliksestä! Hyvä fiilis tulee voiton jälkeen.
Onko blogisti sitä mieltä, että tämän ehkä parhaiten kansainvälisesti menestyneen urheilijan valmentaja pitäisi vaihtaa siksi, että hän vaatii liikaa? Aina ei voi voittaa. Olen itse ehdottomasti toista mieltä. Olli on menestynyt erinomaisesti! Petra voittaa 4 vuoden päästä.
Valitettavasti Petra Olli ei ole oikein Linda Liukas -tyyppiä.
Tämä suomalainen Linda Liukas on noussut merkittävien pohjoiseurooppalaisten bisnesajattelijoiden listalle.
http://yle.fi/uutiset/linda_liukas_nousi_merkittavien_bisnesajattelijoiden_listalle/9106029
Kunnon valmentaja, toisin kuin Ahto Raska, toki tulee valmennettavaansa urheilijaa myös vastoinkäymisten ja tappioiden yhteydessä!
Ahto -poika sen sijaan paikoi lippistään, kun Petra Olli hävisi, kiroili, marssi pukuhuoneeseen aivan hurjana eikä ollut näkevinään itkeskelevää Petra Ollia.
Ehkä tuli sanottua liian tiukasti aiemmin. Olen blogistin kanssa samaa mieltä siitä, että kannustus ja kehut kuuluvat myös valmennukseen.
Nyt olisi analyysin aika: miksi meni näin hiton huonosti? Vai onko se merkki liian hyvistä oloista: huippu-urheilu ei enää ole tie tähtiin eikä nuorilla toiseksi ole halua "golgatan tielle", mitalit tulevat freestylestä ja muista ns. kivoista lajeista.
Tähän sopivat Juicen laulun sanat: "En ilosta itke, en surusta itke, jos itken, niin itken muuten vaan.
. Kojonkoski ei ole tehnyt tehtävässään huippu-urheilun johtajana mitään, mutta siitä huolimatta hänen määräaikainen pestinsä viideksi vuodeksi uusittiin juuri ennen Rion kisoja! Miksi? Eikö päätöksenteko olisi pitänyt jättää kisojen jälkeen Kun yli puolet urheiluun satsatuista varoista menee ylempien johtajien palkkoihin,tämä on täysin perseestä. Ei Suomen urheilu nouse muulla kuin kovalla ja järkevällä valmentajatyöllä. Meillä on Alisa vainion ja monen muun lahjakkaan urheilijan uran alkuvaiheissaan. Miten käy Petra Ollin? Ei hyvältä näytä sekään!
Lähetä kommentti