lauantai 20. helmikuuta 2016

1004. Obama ylisti Kimmo Timosta

                               Chicago Blackhawks -joukkue Valkoisessa talossa  

1. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama otti toissapäivänä virka-asunnossaan Valkoisessa talossa vastaan viime kesäkuussa NHL:ssa Stanley Cupin voittaneen Chicago Blackhawksin joukkueen. 

2. Chicago on Obaman entinen kotikaupunki. Tilaisuudessa pitämässään puheessa Obama huomautti, että ennen kuin hänet valittiin 2009 presidentiksi, Blackhawks ei ollut voittanut Stanley Cupia 40 vuoteen, mutta hänen presidenttikaudellaan peräti kolmasti.

3. Blackhawksin mestarijoukkuessaa pelasi viime kaudella kolme suomalaista: hyökkääjä Teuvo Teräväinen, puolustaja Kimmo Timonen ja kolmosmaalivahti Antti Raanta. Heistä kaksi ensiksi mainittua oli mukana Valkoisessa talossa, he seisoivat Obaman puheen aikana presidentin takana; katso kuvaa yllä. 

4. Huumoripitoisen puheensa aikana Obama nosti joukkueesta esiin kaksi näkymätöntä - sananvalinta Obaman - sankaria: kakkosmaalivahti Scott Darlingin ja - yllätys yllätys - 40-vuotiaan Kimmo Timosen. Veritulpista ennen kauden alkua kärsinyt Timonen ei kuulunut Chicagon avainpelaajiin eikä hän tehnyt  runkosarjassa tai pudotuspeleissä maalin maalia tai antanut yhtään maaliin johtanut syöttöä.

5. Obama totesi aluksi, että Kimmolla oli jo ennen viime kautta takanaan hieno ura. Hän oli pelannut Stanley Cupi -finaaleissa, olympiafinaalissa ja MM-kisojen finaalissa. Mutta hän oli hävinnyt ne kaikki. "Tosi juttu", sanoi Obama.

6. Obama jatkoi: Elokuussa Timoselta diagnosoitiin veritulpat keuhkoissa ja jalassa eikä ollut varmaa, pystyikö hän enää pelaamaan. Hänet kaupattiin kesken kauden (Philadelphiasta) Chicagoon, hän taisteli itsensä takaisin pelikelpoiseksi ja viimeisessä NHL-pelissään Timonen, 40-vuotiaana, vihdoin pääsi nostamaan Stanley Cup -palkintopystin ilmaan.

7. Obama sanoi, että "näin vanhana miehenä" tämä tuntuu hyvältä. Timosen tapaus on Obaman mukaan  osoitus hienosta urasta ja siitä, että hän on pystynyt pitämään tasonsa, osallistumaan jatkuvasti peliin ja saamaan jotain aikaiseksi. "Joten antakaa isot aplodit Kimmolle", Obama lausui. Timonen sai ansaitut aplodinsa.

8. Videokuvasta näkyy, että Timonen yllättyi silminnähden jo siinä vaiheessa, kun Obama mainitsi hänen nimensä. "Kiitoksia", hän huikkasi Obamalle. Timonen liikuttui selvästi Obaman kehuista ja nyökkäsi tälle lopuksi kiitoksensa.

9. Kimmo Timosella on loistava jääkiekkoura takanaan. Hän on savolaisia ja aloitti kiekkouransa kuopiolaisen KalPan riveissä kaudella 1991-92. Turun Palloseuran riveissä hän voitti Suomen mestaruuden ja kaksi SM-hopeaa. Suomen mestaruus tuli myös HIFK:n joukkueessa kaudella 1997-98. 

10. Tämän jälkeen Timonen siirtyi  NHL-pelaajaksi Pohjois-Amerikkaan, jossa hänen uransa kesti 15 kautta. Hän pelasi 1 108 runkosarjaottelua, joista "saalisti" yhteensä 571 tehopistettä eli teki 117 maalia ja antoi 454 maalisyöttöä. Ennen Chicagoon siirtymistään Timonen pelasi seitsemän kautta Philadelphia Flyersissa. Hänet valittiin viisi kertaa ko. seuran parhaaksi puolustuspelaajaksi. Tiimonen  on pelannut NHL:ssa kaksi tähdistöottelua.

11. Maajaoukkuetasolla Timonen pelasi kolme kertaa nuorten MM-kisoissa, seitsemän kertaa aikuisten MM-kisoissa (ensimmäisen kerran 1996), viidesti olympiakisoissa ja kaksi kertaa maailmancupissa. Hän saavutti kolme aikuisten MM-mitalia ja neljä olympiamitalia. Torinon olympiakisoissa 2006 Timonen valittiin tähdistökentällisen puolustajaksi. Timonen oli mukana 2004 Kanadassa pelatussa maailmancup-kisoissa, jolloin Suomi yllättäen sijoittui toiseksi; Timonen oli Suomen paras pistemies.

12. Helmikuussa 2015 Philadelphia Flyers myi kauden 2015-15 veritulppien vuoksi sivussa olleen Timosen Chicago Blackhawksiin, Timosen mukaan hänen oman tahtonsa mukaisesti. Jäljellä olleen runkosarjan aikana Timonen pelasi 16 ottelua ilman tehopisteitä. Tehopisteittä Timonen jäi myös pudotuspeliotteluissa. Loppusarjassa Chicago kohtasi Tampa Bayn, jonka Blackhaws voitti numeroin 4-2. Tämän jälkeen Timonen ilmoitti lopettavansa pitkän uransa.

13. Suomessa Kimmo Timonen ei ole saanut osakseen samanlaista arvostusta kuin esimerkiksi Teemu Selänne, Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen, joiden kaikkien pelipaidat on nostettu Hartwall-Areenan kattoon.  Olisi odottanut, että Kimmo Timosen pitkä ja hieno ura olisi palkittu tai huomioitu viime tammikuussa pidetyssä Urheilugaalassa, mutta näin ei tapahtunut. Saku Koivu palkittiin gaalassa urastaan ja luistelija Mika Poutala valittiin vuoden esikuvaksi, mutta Kimmo Timosta ei ollut edes kutsuttu koko gaalatilaisuuteen, jossa monet muut Timosta paljon vaatimattoman uran pelanneet ex-kiekkoilijat kilistelivät salamavalojen loisteessa lasejeen. Linnan juhlissa viime joulukuussa nähtiin mm. Teemu Selänne ja Saku Koivu, mutta Stanley Cupin voittanut Kimmo Timonen ei saanut nähinkään juhliin kutsua.

14. Olisiko seuraavissa Linnan juhlissa viimein myös Timosen vuoro juhlia? Presidenttipari kutsuu Linnaan kyllä sankoin joukoin vielä elossa olevia yli 90-vuotiaita sotaveteraaneja ja näiden saattajia, tolkun ihmisistä mukavia juttuja kirjoittavia kolumnisteja, innokkaita marjanpoimijoita ym., mutta huipputasolla menestynyt ja maailmalla Suomea edustanut ja Yhdysvalloissa 15 vuotta hienolla tavalla tunnetuksi tehnyt jääkiekkoilija on tylysti unohdettu.

15. Urheilugaalaan tai Linnan juhliin Kimmo Timonen ei saanut kutsua, mutta Valkoiseen hänet kutsuttiin ja siellä isäntä Barack Obama äityi suorastaan ylistämään Kimmon pitkää ja menestyksellistä uraa ja miehen sisukasta selvitymistä veritulpista. Hyvä!9 kommenttia:

Siru Pola kirjoitti...

En tiennytkään, että obama on kiakkomiähiä.

Kime linnaan ilman muuta. Voipi antaa siinä sisäänkäynnin yhteydessä vanhan mailansa ja yhden paitansa lastensairaalan hyväksi.

On sitten viimeistään samalla tasolla Teemun ja Sakun kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

USA:n pressoilla on ollut tapana kutsua toisinaan myös muiden Pohjois-Amerikan suurten ammattilaisliigojen mestarijoukkueita virailuille Valkoiseen taloon.

Suomalaisista NHL-pelaajista siellä kävi vuonna 2008 Teemu Selänne Anaheimin voitettua Stanley Cupin. Tuolloin pressana oli vielä George W. Bush. Vuonna 2011 Obaman vieraana Valkoisessa talossa kävi maalivahti Tuukka Rask, kun hänen seuransa Boston oli voitanut Stanley Cupin.

Suomalaiset presidenttien samoin kuin muiden huippupoliitikkoimme vierailut Valkoisessa talossa ovat sitä vastoin paljon harvinaisempia kuin jääkiekkoilijoimme vastaavat visiitit. Tarja Halonen oli pressana (tuskalliset) 12 vuotta ja odotti koko ajan kieli pitkällä turhaan kutsua Valkoisesta talosta. "Punaiseen Tarjaan" ei luotettu Valkoisessa talossa. Ei myöskään ulkoministeri Erkki Tuomiojaan ja syyn jokainen kyllä tietää tai ainakin helposti arvaa.

Mutta eipä ole Sauli Niinistökään saanut Obamalta kutsua tulla kylään. Pari kertaa muissa yhteyksissä Sale on tosin tavannut Obaman. Sale on saanut tyytyä kiekkoilemaan Vladimirin kanssa Moskovassa.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno homma, että Kimmo Timonen pääsi blogiaiheeksi! Hän on tehnyt todella kovan uran ja viihtynyt paljon paremmin jäällä kuin iltapäivälehdissä. Ei siis ihme, ettei mies saa Suomessa ansaitsemaansa huomiota. Toinen vastaava "tappaus" on Teppo Numminen, joka pelasi 20 kautta NHL:ssä, 1372 peliä ja teki tehopisteitä 637. Pula-ahon ketjun nuorukaisilla on noihin numeroihin todella pitkä matka.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, mutta Puljulla ja Laineella on 25 vuotta aikaa takoa pisteitä NHL:ssä.

Anonyymi kirjoitti...

Obama ei voinut olla noteeraamatta Savon poikaa koska Trumpin vaimonkin juuret ovat Savossa.

Anonyymi kirjoitti...

Vetävännäkönen nainen muuten onkin!

Heja Trump!

Rubio kirjoitti...

Ei ole Trumpin vaimon sukujuuret Savosta, vaan jostakin Vietnamista. Sen sijaan Ted Gruzin vaimon sukujuuret ovat Savosta. Onpa tullut huonosti seurattua USA:n esivaalitaistelua!

Anonyymi kirjoitti...

In rubio pro trump...

Anonyymi kirjoitti...

tässäpä juttuun sopiva kuva, muistaakseni Timoselta jossakin vaiheessa tämän "arvostuskohun" jälkeen kysyttiin aikooko hän jatkossakin pysyä suomalaisena johon Timonen vastasi että; "Tottakai, ja Savolaisena" :)

http://i.imgur.com/txH7QBY.jpg