sunnuntai 1. tammikuuta 2017

1058. Niinistön uudenvuodenpuhe

                                   Juuso, Sauli mainitsi meijät puhheessaa….

1. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään televisiossa perinteisen uudenvuoden puheensa. Mitä siinä sanottiin, rivien sisällä tai ainakin niiden välissä, vai sanottiinko juuri mitään, mitä asioita Niinistö käsitteli ja mitä ei, oliko puhe odotettu ja tavallinen vai jossakin suhteessa kenties epätavallinen ja yllättävä, mitä puheesta kirjoitettiin somessa ja mitä ihmiset puheesta pitivät jne. 

2. Näitä  kysymyksiä nyt pohditaan mediassa ja somessa, eri tutkimuslaitosten ja instituutioiden sivustoilla ja ties missä kaikilla foorumeilla oikein urakalla. Touhu on lähinnä jonninjoutavaa jutustelua, mutta aivan tavanomaista, sillä näin on aina tehty ja tullaan tekemään jatkossakin jokikisen presidentin uudenvuodenpuheen jälkeen. Suomessa ei ole sitten Urho Kekkosen päivien ollut selkokieltä käyttävää tasavallan presidenttiä.

3. Tutkijat ja tutkimuslaitosten johtajat, filosofit ja kylähullut pohdiskelevaat, että Niinistön tämänpäiväinen puhe oli henkisen arvojohtajan puhe, mielenkiintoinen, filosofoiva ja ajan henkeen hyvin sopiva. Jotakin puheesta myös kaivattiin, sillä siinä ei sanottu oikein mistään mitään eksaktia, varmaa tai totta. Niinistöltä odoteltiin mm. kannanottoa ajankohtaisista talousteemoista, Venäjän uhasta tai Itämeren heikentyneestä turvallisuustilanteesta.

4. Presidentti sanoi hieman arvoituksellisesti, että "me kuljemme nyt varjojen maassa, tässä maailmassa. Pahaa on aina ollut, nyt se on entistä näkyvimmin läsnä. Jokainen päivä tuo sanomaa julmuudesta ja kuolemasta, milloin Alepposta, milloin Berliinistä, mistä seuraavaksi". Presidentti antoi ymmärtää, että joistakin perusoikeuksista tulisi olla valmis kollektiivisen turvallisuuden vuoksi tinkimään. Mistä perusoikeuksista ja mikä turvallisuuden? Presidentin on arveltu tarkoittaneen valmisteilla olevaa tiedustelulainsäädäntöä.  Presidentti näyttää olevan huolissaan siitä, että Venäjä ja Turkki sopivat EU:n ohi keskenään Syyrian rauhasta tai että Trump ja Putin keskustelevat ja kenties myös sopivat keskenään Euroopan asioista.

5. Puheensa alussa Niinistö otti kantaa Suomen 100-vuotiseen itsenäisyyteen.
Tämä osio, jossa tuotiin esiin kansalaisuusaate, muistutti jo hieman hyvää presidentillistä puhetta.

6. Puheensa loppupuolella presidentti siteerasi kirjailija Juha Hurmetta, joka sanoi joulun aikaan televisiossa jotain niin ylevää kuin että "ihmiset, eläimet ja kasvit ovat samasta juuresta ja samaa ainetta". 

7. Tässä kohtaa Niinistö nosti esiin myös tuttavuutensa Sulo Karjalaiseen, joka hoitelee mm. kaverinaan olevaa Juuso-karhua Kuusamon suurpetokeskuksessa. Karhu-Sulo oli 6. joulukuuta Linnan juhlissa presidenttiparin vieraana. 

8. Kuten paria blogijuttua sitten totesin, ihminen ja hänen eläinkaverinsa alkavat vanhetesssaan muistuttaa yhä enemmän toisiaan, Juuso Suloa, tai päinvastoin, samoin kuin Lennu Saulia. 

9. Niinistö: Tutustuimme viime vuonna myös Sulo Karjalaiseen, jolla on karhu kaverina. Että noin katsoo eläin ihmistä, ihminen eläintä, silmästä silmään. Ymmärtävät jotain, paljonkin, toinen toisistaan? Ihmisyyttä vai eläimyyttä, luontokappaleita kumpikin. Entä ihminen ihmisestä, silmästä silmään. Se auttaa näkemään, vaikka toisen avuntarpeen. Auttaa ymmärtämään, että toisellakin on tavoitteita tai vaatimuksia. Taikka opettaa tunnistamaan vaaran ja hallitsemaan pelon.

10. Silmästä silmään, sanoi presidentti. Tuttua puhetta, sillä sanoihan jo Jeesus aikoinaan, että Ecce homo, katso ihmistä (tai katso, ihminen). Tuttu ja turvallinen puhe, jossa viitataan karhuihin ja eläimiin yleensä,  uppoaa kansaan sitä paremmin, mitä lähempänä vaaleja ollaan. Meininki maailmalla tuntuu vain olevan pikemminkin Hammurabin lain kaltainen, eli ei suinkaan silmästä silmään, vaan silmä silmästä ja hammas hampaasta.

11. Sulon ja kumppaneiden on hyvä köllötellä kesyjen karhujen vieressä, jos vain syötävää piisaa. Muistakaamme kuitenkin, että suomalaiset joutuvat elämään, täällä varjojen mailla, karhun naapurissa. Suomen naapurina on Venäjän karhu, jota ei kesytetä ja jonka ärhentelyä ja uhittelua meidän on syytä alati varoa. Sieltä ne Suomen turvallisusriskit ovat peräisin, itärajan takaa.

12. Toivotan kaikille Onnellista sekä ihmis- ja eläinystävällistä Uutta Vuotta 2017! Lopuksi laulamme virrestä 170 Jumala ompi linnamme, säkeistöt 1 ja 3.

14 kommenttia:

Skorpioni kirjoitti...

Pirun hyvä analyysi Niinistön puheesta. Ei voisi paremmaksi panna! Onnittelut! Hyvää Uutta Vuotta 2017.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli aikoo näköjään pyrkii koko Euroopan presidentiksi, se oli näet puheessaan paljon enemmän huolissaan Euroopan kuin Suomen asioista.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi 100 -juhlassa uudenvuodenyönä Hgin Kansalaistorilla koettiin kiusallinen tilanne, kun jättiyleisö buuasi voimakkaasti lavalle puhumaan astuneelle pääministeri Juha Sipilälle

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701022200048101_uu.shtml

Niin, kiusallinen tilanne oli Juha Sipilälle.

Vanha jurristi kirjoitti...

Ihmisen olisi todella hyvä katsoa ihmistä silmästä silmään, mutta Niinistö katsoi televisiossa hieman, mutta kiusallisesti, katsojan (kameran)silmän ohi lukiessaan puheensa jälleen kerran teleprompterin kalvolta.

Harva suomalainen poliitikko yleensäkään pystyy puhumaan vapaasti, kenties muutaman minuutin repliikkiä pidempään. Verrattakoon puhetaitotasoa vaikka USA:n presidentteihin.

(On hieman uskaliasta puhua asumisesta "karhun" naapurissa. Varmuuden vuoksi käytettäköön suurpedosta vaikka nimityksiä "otso" tai "mesikämmen".)

Anonyymi kirjoitti...

Presidentti on näemmä lukenut Don Quijotensa; maksiimi 100-vuotiaalle Suomelle "sinä voit hyvin, kun kukaan ei voi pahoin", quando caput dolet!

Anonyymi kirjoitti...

"Suomessa ei ole sitten Urho Kekkosen päivien ollut selkokieltä käyttävää tasavallan presidenttiä... Niinistöltä odoteltiin mm. kannanottoa ajankohtaisista talousteemoista, Venäjän uhasta tai Itämeren heikentyneestä turvallisuustilanteesta."

Miten Presidentti voisi käyttää selkokieltä, kun häneltä on otettu valtaoikeudet tehdä mitään merkittävää? Ja mitä pienen Suomen presidentti edes diktaattorin oikeuksilla voisi tehdä globaalitalouteen, Venäjään taikka Itämeren turvallisuustilanteseen, ne yksinkertaisesti jyrää meitin. Paree hyssytellä vaan.

PS ecce homo sanoi kyllä Pilatus Jeesuksesta, ei ruoskittu Jeesus itse.


Jyrki Virolainen kirjoitti...

Höpsistä! Presidentin valtaoikeuksilla tai niiden puuttumisella taikka "pois ottamisella" ei tietenkään ole mitään tekemistä selkokielen käyttämisen kanssa! Presidentti voi käyttää selkokieltä eli selvää puhetapaa, eikä aina hänelle niin kovin tyypillisiä monimerkityksellisiä kierto- yms. ilmaisuja, vaikkei hänellä olekaan sellaisia valtaoikeuksia kuin presidentillä joskus aikaisemmin oli.

Ecce homo on myös esim. filosofi Nietzschen omaelämänkerran nimi.

Sanonta "ecce homo" tai katso ihmistä taikka silmästä silmään sopii kyllä paremmin Niinistön suuhun kun tiedämme, että sitä ei käyttänykäänt Jeesus, vaan Niinistön kaukainen edeltäjä käskynhaltija Pontius Pilatus.

Ehkäpä Jeesus ajatteli Pilatuksen sanat kuultuaan, että "kattosit ny vaan ittees, Pontius -parka"!

Anonyymi kirjoitti...

Oiskohan tuossa perusoikeus-turvallisuus-heitossa kyse siitä, että perusoikeussäännösten idealistiset isät aikanaan pitivät tarkan huolen siitä, ettei mukaan tule heidän mielestään vaarallista perusoikeutta yleiseen turvallisuuteen. Aivan täysin ne kai eivät siinä kuitenkaan onnistuneet.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Jos sinulla sattuu menemään heikosti, niin tiedä, sinä et ole yksin. Monilla muillakaan ei ole hurraamista. Useimmilla männöö vielä huonommin kuin sulla. Vastuu tästä on meillä kaikilla, sinulla ja minulla, ja sitten taas sinulla".
Tämänkaltaista typerehtimistä pressan puhe on pullollaan.

Presidentin nauhoitettu puhe ja nauhoituksen yhteydessä otetut ja kansalle valikoidut kuvat, joissa tuo vääntelee kasvojaan sopivalla tavalla, on aikamoista huiputusta. Se ei ole aitoa vuoropuhelua ihminen ihmiselle, silimästä silimään ja korvasta korvaan, vaan se on kuin muutaman vuoden istumisen ja prosessaamisen jälkeen nettiin lätkäisty monimerkityksellinen ja hirviän vaikiaselkoinen kansliatuomio, jota sitten pirteissä ja tutkijakammioissa yritetään tulkita ja kehuskella.

Anonyymi kirjoitti...

Puheen aikana tuli mieleen, että onkohan tuo kohta Jennin kirjoittama.

Anonyymi kirjoitti...

Presidenttimme näyttää unohtaneen, että Jumala loi eläimet eri päivänä kuin ihmisen.

Anonyymi kirjoitti...

Turvallisuustilanteen heikkenemisestäkö pressankinko olisi pitänyt puhua. Eikö siitä ole puhuttu mediassa ja somessa jo aika paljon. Eiköhön Niinistön olisi selvemmin pitänyt hillitä tuon keskustelun ylilyntejä? Joku suomalainen korkea upseeri korosti, että Venäjä saa merkittävän osan valuuttatuloistaan siitä kaasusta, jonka Itämeren pohjalla oleva putki toimittaan Saksaan. Vielä enemmän Venäjä myy, kun nykyisen utkin rinnalle tulee toinen putki. Tuskin Venäjä kaipaa sotaa Itämerelle sahaamaan sen omaa valuuttajalkaan. Sodassa putki taisisi aika herkästi hajota. Sanoipa upseeri, että Itämeren reunavaltioilla on moninkertainen laivastoylivoima Itämerellä Putiniin verrettuna. Ei Putinin kestä alkaa sotimaa, vaikka sillä onkin ohjuksensa Kaliningradissa. Niillekin on vastavoima.

Suomen rajoilla Venäjällä on nyt noin kahdeksan kertaa vähemmän sotajoukkoja kuin esim. vuonna 1992. Ukrainan tilanne on toki varsin ikävä, mutta ei se onneksi Suomen rajoille ulotu. Painopiste on etelämpänä.

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan blogistilla jotain sanottavaa presidentti Trumpin vallankäytöstä?

"Trump tviittasi: "Maahantulokiellon kielto on naurettava ja se tullaan pyörtämään"

Lauantai 4.2.2017 klo 16.22

Yhdysvaltain presidentti soimasi asettamansa seitsemän maan maahantulokiellon käyttämisen kieltänyttä tuomaria epäpäteväksi."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201702042200065347_ul.shtml

Anonyymi kirjoitti...

Lukisin mieluusti Virolaisen kommentit Martti Koskenniemen Trump-arvioista. Paasikivi sanoi aikoinaan, kun poliitikot vaativat Paasikiveä vetoamaan kansainväliseen oikeuskäsitykseen sodan jälkeisissä keskusteluissa Suomi-asiassa:" Moskova ei ole mikään raastupa". Samaa pidättyväisyyttä voisi odottaa Koskenniemeltä ja hiukan muiltakin.