tiistai 5. joulukuuta 2017

1126. Itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlat käynnissä


1. Itsenäisyyspäivän vietto alkoi tänään monenlaisilla etkoilla sun muilla happeningeillä. Suomi 100 - juhlallisuuksia on vietetty itse asiassa jo koko loppuvuosi. Vouhotus on melkoista, mutta toisaalta sen jotenkin ymmärtää, sillä valtiokin täyttää 1000 vuotta vain kerran olemassaolonsa aikana. Olavinlinnaa,  Näsinneulaa ja Saanatunturia on valaistu pimeän aikaan Suomen lipun väreillä päiväksi tai pariksi. Huomenna on vielä edessä Turun linnan juhlavalaistus. Onkohan tässä touhussa juuri järkeä?

2. Säätytalolla vieteään parhaillaan lasten omaa valtakunnallista itsenäisyysjuhlaa.  Paikalle saapui  yli 500 koululaista eri puolilta Suomea; juhlaan oli kutsuttu kaksi 10-vuotiasta Suomen jokaisesta kunnasta. Juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu  ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.

3. Miten lasten juhlat alkoivat? No, tietenkin kättelyllä, pitihän tuo toki arvata! Katselin juuri äsken päättyneen kättelyn sujumista. Pääministeri Juha Sipilä kätteli ja toivotti jokaisen lapsen tervetulleeksi henkilökohtaisesti. Kättely sujui paljon rivakammin kuin mihin Linnan juhlien kättelyissä on totuttu.

4. Pääministeri Juha Sipilä hymyili koko ajan hänelle tyypillisellä tavalla maireasti ja suupielet lähes korvissa. Monet lapset vain hätäisesti vilkaisivat pääministeriä ja jatkoivat sitten melkein juoksujalkaa kulkuaan, sillä onhan juhlissa toki myös muuta ja hauskaakin tekemistä. On taikurin esitystä, räppäämistä ja jopa piparkakkujen leivontaa.

5. Miksi ihmeessä myös lasten itsenäisyysjuhlissa täytyy pitää kiinni tuosta jokseenkin älyttömästä ja suorastaan ällöttävän tuntuisesta kättelyseremoniaasta? En kyllä yhtään ymmärrä. Tällä tavalla ilmeisesti jo pienet eli 10- vuotiaat lapset halutaan totuttaa siihen, että kättelyjono kuuluu kaikkiin tärkeisiin juhliin, joita aikuiset keskenään leikkivät. Presidentiksikin päsee vain, jos jaksaa kätellä kymmeniätuhansia ihmisiä vuosittain; kättelyfinaali käydään Linnassa  6. joulukutta pidettävässä kättelymaratonissa, jonne parhaat kättelijät saavat kutsun.

6. Yksi huomio lasten tämän päiväisestä kättelytacasta. Ennen vanhaan lapsille opetettiin kotona, miten vanhempia ihmisiä tulee tervehtiä. Tyttöjen piti niiata ja poikien pokata eli lyödä kantapäät yhteen ja kumartaa. Nykyisin tätä tapaa ei ilmeisesti enää opeteta tai vaadita. Päämisteri Sipilää kätellyistä hieman yli 500 lapsesta vain 5 tai 6 tyttöä niiata niuksautti ja ainoastaan 3 tai 4 poikaa pokkasi. Suuri osa lapsista tuli Sipilän eteen jokseenkin välinpitämättömän näköisenä, tarttuivat hetkeksi "sedän" ojentamaan käteen ja jatkoivat sitten kiireesti eteenpäin. Monet lapsista eivät vaivautuneet edes katsomaan pääministeriä silmiin. Merkilllistä! 

7. Pelkäsin etukäteen hieman, että presidentti Sauli Niinistö olisi tunkenut itsensä myös Säätytalon juhlaan lapsia kättelemään, sillä kättely televisoitiin  suora lähetyksenä mm. ISTV:ssä. Saulilla on ollut hirmuisen kova hinku - kas kun presidentinvaalit vaalit ovat jo ovella (!) - tunkemaan kaikkiin mahdollisiin Suomi 100 -juhlallisuuksiin, kunhan ne vain televisioidaan. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Sauli ei ole tyytynyt olemaan vain paikalla, vaan hän on halunnut myös pitää myös pikku puheen, vaikka sitä ei häneltä edes odotettaisi. Niinistön puhenvuorot ovat tyypillistä sanahelinää, joista paikallaolijat tuskin muistavat jälkeenpäin mitään. 

8. Esimerkkinä tästä voidaan mainita  viime viikolla Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuus Helsingin Kasarmintorilla. Patsaas paljasuspuheen piti presidentti Martti Ahtisaari, kuten oli sovittu, sillä hänet oli aikoinaan valittu patasatoimikunnan puheenjohtajaksi. Tämän lisäksi tilaisuudessa puhui patsashankkeen toteutumisesta käytännössä vastannut henkilö. Mutta tämä ei riittänyt tilaisuuteen kutsutulle Sauli Niinistölle, sillä hän halusi myös puhua ja vieläpä kaikkein ensimmäisenä. Tilaisuudessa oli saapuvilla myös presidentti Tarja Halonen, mutta hän ei hinkunut pitämään puhetta. Tämä voidaan tyydytyksellä panna merkille. Patsasjuhlien puheiden pito ei päättynyt vielä torille, sillä paljastustilaisuuden jälkeen porukka siirtyi Säätytalolle, jossa puhui pääministeri Juha Sipilä.

9. Eilen Sauli Niinistö halusi tavata Mäntyniemessä 30-40 vanhaa suomalaista olympiavoittajaa, joille opetusministerön aloitteesta oli presidentin päätöksellä myönnetty myönnetty Suomen Leijonan I-luokan ritarimerkki; merkin saajia on kaikkiaan 48.  Merkit luovutti Kalastajatorpalla kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho - siinä on kanssa varsinainen linssilude (!) - mutta tämän jälkeen merkin saajat kävivät vielä Sauli Niinistön luona Mäntyniemessä. Sauli piti joukon edessä pikku puheen, kuinkas muuten! Kyllä Saulille kelpaavat vaaleissa oikein hyvin olympiavoittajien äänet, myös TUL:n urheilijoiden antamat äänet. Ja tv-kamerat tietenkin välittivät tämänkin tilaisuuden joka kotiin.
10. Lukijoille ei liene jäänyt epäselväksi blogistin Sauli Niinistöä kohtaan tuntema vastenmielisyys. Voin vakuuttaa, ettei se osoita laantumisen merkkejä, vaan päin vastoin voimistuu entisestään. En mahda mitään sille, että minusta Sauli Niinistö on sietämätön tyyppi, joka näyttää olevan valmis tekemään melkein mitä tahansa kansansuosionsa kasvattamisen eteen. Se on hänelle kaiken aa ja oo.

11. Tätä kirjoittaessani kello on 17.30  Kello 18 Kauppatorilla pidetään Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan viralliset avajaiset. Tilaisuus kuulemma rakentuu sadan Suomen lipun installaatio, kun lapset ja nuoret nostavat siniristiliput salkoihin. Lipunnostoon osallistuvat eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin), pääministeri Jha Sipilä (kesk) ja - tietenkin - tasavallan presidentti Sauli Niinistö (kok). Toivotaan, että Niinistö tällä kertaa armahtaisi meitä ja jättäisi puheen pitämättä!  

12. Päivään mahtuu toki myös muutama iloinenkin uutinen.  Paavo Väyrynen on nimittäin saanut 20 000 kannattajakorttia kerättyä ja voi siis kuin voikin osallistua presidentinvaaleihin. Väyrysen mukaan kortteja on kerätty jo "reilusti yli 20 000", mutta niiden keräys jatkuu vielä ensi viikolla kennes ne toimitetaan vaaliviranomaiselle 11. joulukuuta.

13. Hyvä juttu, että Paavo onnistui saamaan kortit kasaan. Nyt vasta vaalikamppailussa päästään tositoimiin, sillä puhutaan mitä puhutaan, niin kyllä asia on niin, että vain Paavo Väyrynen voi tarjota Sauli Niinistölle kunnon vastuksen. Kuten Väyrynen tänään totesi, ehdokkaiden vaalikeskustelut ovat olleet tähän asti aika tylsiä ja niissä on keskusteltu lähinnä vain toisarvoisista asioista. Väyrysen mukaan ydinkysymys tällä hetkellä on EU:n kehittyminen sotilasliitoksi, jota Suomen hallitus ja presidentti Niinistö ajavat.

14. Väyrynen kommentoi Sauli Niinistön ylivoimaista gallup-kannatusta näin: "Kun itsenäisyyspäivä on vietetty, alkaa Niinistön arki ja kansanvallan juhla".

15. Hyvä Paavo! Hyvä Suomi! Blogisti katsoo tänä iltana Teemalta tulevan Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan 80 -luvulta. Huomenna on sitten vuorossa se oikea tuntematon, eli Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas vuodelta 1955.Rooman Colosseum juhlavalaistiin illalla sinivalkoisin värein. Oheinen kuva on paikalla olleen tyttäreni ottama. Tilaisuudessa laulettiin Finlandiahymni ja Maammelaulu.

21 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Peijakas!

Kyllä se Sauli puhui Kauppatorillakin tunti sitten! Ei voi mitään.
En nähnyt puhetta, vainainoastaan kuvan Kauppatorilta, jossa Sauli seisoo papereita käsissään.
Mies näyttää olevan täysin kyltymätön vallanhalussaan ja kansanosion tavoittelussaan

Mutta kuten Paavo Väyrynen tänään sanoi, vielä se koittaa arki Saulillekin!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sauli Ninistö ehti myös Kaisaniemeen,jossa pudotti avajaiskiekon ulkojääkaukalossa pelattavassa ottelussa HIFK- Kärpät. Viime perjantaina Saul oli samassa puuhassa Oulussa palatussa ottelussa Kärpät-Ässät.

Kyllä Saulille siis löytyy töitä myös (mahdollisen) toisen kautensa jälkeen!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kaiken huippu oli tänään se, että tämä sinisten eli yhden prosentin puolueen urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Tarho riensi Olympiastadionin läheisyyteen ja sytytti Paavo Nurmen patsaan luona olympiatulen!

Ja arvatkaapa mitä? Sampi Terho piti myös puheen tilaisuudessa!
Jokohan sinisten kannatus nytkähtäisi pari kymmenystä gallupeissa ylöspäin? Siitä 1,1 prosentista siis.

Anonyymi kirjoitti...

Minustakin Sauli Niinistö on sietämätön tyyppi ja toivonkin hartaasti, että hän sanoisikin jotain noitten poseeraustensa ohessa.

Marokon luihu kirjoitti...

Mutta ajattele, meillä oli aikoinaan sukupolvi kekkosenaikalaisia lapsia-nuoria-aikuisia, jotka eivät tienneet muuta presidenttiä kuin Kekkonen. Nyt on sukupolvi, jonka elämän aikana jokaisessa presidentinvaalissa on ehdokkaana ollut Väyrynen. Joku vähälahjainen tutkia sanoi, että tällä sukupolvella ei ole ns. sukupolvikokemuksia. Ompas!

Jonkinlainen elämäntyöpalkinto pitäisi kyllä Väykälle suoda. Jos vaikka äänestäisi tätä Keminmaan pullonkorkkia, joka aina pullahtaa pinnalle.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä asetelmassa on todella se vaara, että pitää äänestää Väyrystä, kun tuo Haavistokin näyttää menettäneen puhtinsa.

Toipila kirjoitti...

Tämä on todella virkistävä uutinen, kun Paavo Väyrynen on saanut kasaan 20.000 kannattajakorttia.

Nyt tulee sähinää vaalitentteihin.

Paavon Väyrynen on ehdokkaista ansioitunein ja Laura Huhtasaari muuten paras. Se on ihan sama mitenkä molemmat pärjäävät vaaleissa. Tärkeintä on kunnon vaalikeskustelut ja -kampanjat.

En voi välttyä vaikutelmalta, että Niinistö vaikuttaa kaikesta julkisesta näkyvyydestään huolimatta kyllästyneeltä ja väsyneeltä.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en usko Väyrysen kykenevän tuomaan väriä keskusteluun. Tasapäisesti kilvoitteleee Saulin kanssa - mutta vain narsismissa. Masentavaa kun yksikään ehdokas ei kolahda poliittisesti. Olen kuitenkin äänestänyt joka vaaleissa alkaen vuoden 1968 osuuskauppavaaleissa. Laura toki kolahtaa...mutta tehän pojat tiedätte miten.

Anonyymi kirjoitti...

"minusta Sauli Niinistö on sietämätön tyyppi, joka näyttää olevan valmis tekemään melkein mitä tahansa kansansuosionsa kasvattamisen eteen. Se on hänelle kaiken aa ja oo."

Niinistö on poliitikko, ei sen enempää eikä vähempää. Jokainen poliitikko joka ei kaikin tavoin edistä kansansuosiotaan ja kannatustaan, on kohta entinen poliitikko ja nykyinen katkeroitunut muistelmakirjailija. Minusta presidentinvaaleissa on kyse siitä, kuka parhaiten hoitaa ulkopolitiikkaa, ennen muuta Venäjä-suhdetta.

Mutta onhan blogistilla nyt vaihto: vaatimaton ja kansansuosiota tavoittelematon Paavo Väyrynen, joka ei koskaan pyri mihinkään ja joka ei ole koskaan erehtynyt.

Anonyymi kirjoitti...

"Blogisti katsoo tänä iltana Teemalta tulevan Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan 80 -luvulta. Huomenna on sitten vuorossa se oikea tuntematon, eli Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas vuodelta 1955."

Kannattaisi katsoa myös Pekka Parikan Talvisota, joka ylivoimaisesti paras elokuva 1939-44 sodista. Siinä on hyvin kuvattu Talvisodan taistelutapa ja elokuvan päähenkilö Taneli Mäkelän esittämä Martti Hakala hakkaa eleettömänä, velvollisuutensa täyttävänä suomalaisena sankarina jopa Rokan.

Ensi vuonna onkin sitten Tuntemattomassa varaa valita kun videona on julkaistu myös Louhemiehen uusin, joka on 2000-luvun versio.

Anonyymi kirjoitti...

Kerropas, blogisti, mikä mahtaa olla syynä siihen, että korkeimman oikeuden jäsenistöä ei edes linnan juhlissa näytetä kättelyn osalta? Joka vuosi "sattumoisin" uutiset tulevat samaan aikaan. Ei näy livelähetyksessä eikä tallenteessa...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kenpä tietäis sen!

Anonyymi kirjoitti...

Oletteko huomanneet, että muuten suuna ja päänä kaikissa asioissa kantaa ottava Sauli Niinistö ei ole sanonut mitään metoo -kampanjasta?

Eikö presidentti halua olla tässä tärkeässä asiassa arvojohtaja? Miksi Niinistö vaikenee?

Anonyymi kirjoitti...

Off topic #metoo -kampanjasta. Ruotsissa yli 4000 oikeussektorilla työskentelevää naista on kertonut kokemuksistaan seksuaalisesta häirinnästä. Maan tunnetuin juristi on irtisanoutunut työstään. Milloin Suomessa?

Välkänd jurist säger upp sig efter #metoo-anklagelser | Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/zLGe4w/valkand-jurist-sager-upp-sig-efter-metoo-anklagelser

Anonyymi kirjoitti...

Lasten käytöstavoista vielä: "Kysykää presidentiltä" -radio-ohjelmassa pikkupoika lopetti puhelun reippaasti "moi!".

Blogistin sympatiat tuntuvat olevan perussuomalaisten puolella. Olisiko Laura Huhtasaari Niinistöä sopivampi presidentti?

Kutsuja Linnaan saavat monenlaiset ompelu- tms. seurojen nokkahenkilöt. En ole huomannut, että joskus olisi Asianajajaliiton pj. saanut kutsua.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen Asianajajaliitto selvittää seksuaalisen häirinnän laajuutta asianajotoimistoissa. Käynnissä on kyselytutkimus, jossa vastausaikaa on ensi viikon loppuun. Tulokset on tarkoitus julkistaa niiden valmistuttua. Vastaava kysely tehtiin marraskuussa Ruotsissa.

Liiton mukaan seksuaalista häirintää on tullut ilmi myös oikeudenhoidon piirissä.

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola muistuttaa, että seksuaalinen ahdistelu on rikos. Ilmiön torjunnassa oleellista ei ole vain lainsäädäntö, vaan kaikkein ratkaisevin on häirinnän paljastava ja torjuva asenneilmapiiri.

– On hienoa, että seksuaalinen häirintä on noussut kansainväliseen keskusteluun. Asianajajaliitossa haluamme tarttua ilmiön torjuntaan ja toivomme muita ammattikuntia mukaan tähän työhön, Ruohola sanoo.

STT

Anonyymi kirjoitti...

Linnaan näytti kyllä tepastelleen asianajaja, laamanni Pekka Merilampi, joka tv-selostajien mkaan on Suomen johtavia yhtiöoikeuden tuntijoita.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeusministeriö voisi tehdä vastaavan selvityksen. Olisi hyvä tietää, onko asenteena "älä tee niin kuin minä teen vaan niin kuin minä neuvon tekemään."

Anonyymi kirjoitti...

Olisi kiva tietää, onko kukaan joutunut kenenkään presidenttiehdokkaan nipistämäksi tai häiritsemäksi.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Anonyymi voisi esittää kysymyksen BillHill Clintonille ja Jeffrey Epsteinille. JFK voisi myös pilvestä kertoa, paljastamatta Marilynin nimeä.

Anonyymi kirjoitti...

HS/Talous 10.12.2017

”Osakas laittoi kätensä hameeni alle” – Juristialan naiset kertovat kourimisesta, vähättelystä sekä syrjinnästä, ja vaativat häirinnälle loppua

Uusi #milläoikeudella -kampanja oli kerännyt lauantaihin mennessä yli 230 kertomusta seksuaalisesta häirinnästä perinteisesti miesvaltaisella ja kilpaillulla juridiikan alalla.