tiistai 24. huhtikuuta 2018

1143. Kaj Turunen (sin) loikkasi - hajoaako hallitus?                                            Kaj Turunen (kokoomus)

1. Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen. Hän ilmoittaa harkinneensa asiaa jo pitkään. Loikkauksesta Turunen kertoi päättäneensä kaksi viikkoa sitten. Hän oli keskustelut loikasta kokoomuksen varapuheenjohtajan ja "hyvän ystävänsä"  Janne Sankelon kanssa. Vielä viime torstain TV1:n  A-talk -ohjelmassa Turunen edusti pontevasti sinistä tulevaisuutta.

2. Kaj Turunen, Janne Sankelo ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoivat asiasta eduskunnassa juuri äsken päättyneessä tiedotustilaisuudessa. 

3. Tilaisuudessa puhunut Turunen sanoi olleensa itse asiassa aloitteellinen. Ensimmäisen kerran hän sanoi harkinneensa asiaa jo perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen kesällä 2017, mutta lopullisen päätöksen loikasta hän oli tehnyt vasta pari viikkoa sitten.

4. Turunen selitti, että erityisesti yrittäjyyteen ja työelämään liittyviltä näkemyksiltään hän on lähempänä kokoomusta kuin sinisiä. Tämä selituys ei ulkopuolista kyllä yhtään vakuuta. Hän kertoi ihailevansa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon asiallista johtamistyyliä.

5. Muutama päivä sitten kokoomuksesta pois loikannut Hjallis Harkimo puolestaan sätti kokoomusjohtoa epäasiallisesta johtamistavoista ja siitä, ettei se kuuntele yksittäisiä kansanedustajia, vaan tekee päätöksensä etukäteen varsin pienessä piirissä.

6. Kaj Turunen ilmoitti sinisten ryhmälle loikasta vasta vähän ennen tiedotustilaisuutta. Puheenjohtaja Sampo Terho oli kovin harmistunut ja suorastaan vihainen asiasta. Sinisten ryhmän johtaja Simon Elo - siis tämä "Simon Kiivailija" - ilmoitti puolestaan, että puolueen jatkaminen hallituksessa ja hallituksen sisäinen luottamus ovat Turusen eron takia vaakalaudalla. Sinisten puoluesihteeri Matti Torvinen, joka on myös kansanedustaja, ilmoitti suoraan, että hän tulee esittämään sinisten puoluehallituksen kokouksessa yhtenä vaihtoehtona puolueen lähtemistä hallituksesta. 

7. Selvää on, että Kaj Turusen loikka on perussuomalaisille sangen iloinen asia, suorastaan taivaan lahja. Jussi Halla-aho on jo ehtinyt twiitata, että "rotat loikkivat uppoavasta laivasta, tässä tapauksessa voitaisiin puhua tosin jo sukelusveneestä".  Halla-aho suuntaan potkun myös Sampo Tarholle toteamalla, että "se on taidetta kun Sampo Terho puhuu likaisesta pelistä, salailusta, loikkauksesta, luottamuksesta ja pettämisestä".

8. Oikeassahan Halla-aho on, kun muistaa millaisen ällöttävän likaisen pelin seurauksena perussuomalaisista erilliseksi ryhmäksi viime vuoden kesäkuussa loikanneet viisi ministeriä jatkoivat hallituksessa ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Loikkaa ja perustuomalaisten heittämistä ulos hallituksesta valmistelivat ja ajoivat kiivaasti etenkin Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Timo Soini. Operaation tarkoituksena oli säilyttää sinisiksi ryhtyneiden ministereiden ja erityisesti ulkoministeri Timo Soinin hillotolpat.

9. Nyt siniset saavat maistaa omaa lääkettään. On ilman muuta selvää, ettei Kaj Turusen loikka sinisistä jää ainoaksi loikaksi, vaan puolueen jäsenyyden jättävät tämän vuoden aikana monet muutkin siniset kansanedustajat. Miksi näin? No, tietenkin siksi, ettei sinisten kansanedustajilla ole, paria kolmea poikkeusta kenties lukuunottamatta,  juuri minkäänlaista toivoa uusia paikkaansa ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Sen vuoksi he yrittävät loikkia kiireen vilkkaa muihin eduskuntaryhmiin.

10. Sinisen tulevaisuuden gallupkannatus on madellut viime kesästä lähtien koko ajan 1,5 - 2 prosentissa. Kaj Turusen loikan johdosta puolueen kannatus tulee entisestään vähenemään. Sinisillä on nyt hätä kädessä, mutta se on aivan oikein puolueen hallituskipeille kansanedustajille.  Puolue pitää vielä tänään hätäkokouksen, joten perästä kuulunee jo pikapuoliin.

11. Hallituskriisi häämöttää, sillä en pidä lainkaan mahdottomana, jos siniset päättävät kohtapuolin lähteä hallituksesta. Miten käy silloin Juha Sipilän hallituksen? Toivottavasti se hajoaa ja maassa järjestetään syksyllä ennenaikaiset eduskuntavaalit. Mitkä puoluet voisivat korvata siniset hallituksessa? KD ja RKP kenties, mutta tämä ei vielä riitä. En usko, että edes näillä kahdella pikkupuolueella on kovin suurta hinkua hallitukseen.

35 kommenttia:

Jyrki Virolainen kirjoitti...

En usko että Kaj Turusella on mahdollisuuksia uusia kansanedustajan paikkaansa edes kokoomuksen riveissä. Hän on liian laiskanpulskean oloinen tyyppi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei hallitus mihinkään hajoa. Lepytelläkseen sinisiä Juha Sipilä ja Petteri Orpo antavat puolueelle kuudennen ministerisalkun. Olkoon sen nimenä vaikkapa maakuntaministerin salkku.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka kuinka pieneksi sininen kannatus hupenee viiden ministerin joukon kannatus ei mihinkään häviä.
Äänitorvinen hinkuaa ministeriksi ministerin paikalle.

Anonyymi kirjoitti...

Orpo: "Mielestäni on aika ylimitoitettua tämä melske." Heh, noinhan Orpon on pakko nyt uskotella. Tästäpä melskekommentista tuleekin lentävä lause sitten, kun hallitus on kohta hajonnut.

Anonyymi kirjoitti...

"Hän on liian laiskanpulskean oloinen tyyppi."

Kuin ilmetty Kokoomuksen entinen kansanedustaja Ilkka Suominen.

Anonyymi kirjoitti...

Kaj Turunen maistatti uuvateilla omaa lääkettään - petti porukan. Kaksoisloikkarin parlamentaarinen kestää enää vuoden.

Turunen saa seuraajia. Osaa porukasta ei huolita mihinkään muuhun puolueeseen. Kokoomus ottaa lisää, SDP saanee erään kauniin tytön ja persutkin ainakin kaksi paluumuuttajaa.

Suhtaudun vilpittömällä vahingonilolla sinisten murenemiseen. Ei auttanut, vaikka loikkariryhmällä oli maan mahtavat kummisedät.

Anonyymi kirjoitti...

"en pidä lainkaan mahdottomana, jos siniset päättävät kohtapuolin lähteä hallituksesta."

Itse pidän sitä yhtä todennäköisenä kuin, että punkki irroittautuisi itsestään. Kyllä sintut - erityisesti johto - pitävät hillotolpaastaan kiinni viimeiseen pisaraan. Uutta kun ei tule !

Eikä hallituksen ero ole hyväksi, kyllä sota pitää nyt saattaa maaliin eikä aloittaa taas tyhjältä pöydältä.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ihmeessä keskeneräinen ja kelvoton sote sekä valtava, yhtä lsilla keskeneräinen, turha, kallis ja kehno maakuntahallinto muka pitäisi saattaa maaliin? Vainko siksi, että hallitus vaan jatkaisi ja jatkaisi? Muuta syytä tuolle ajatukselle en keksi. Tyhjä pöytä on ehdottomasti kaikin tavoin legitiimimpi ja Suomelle paras.

Anonyymi kirjoitti...

"Miksi ihmeessä keskeneräinen ja kelvoton sote sekä valtava, yhtä lsilla keskeneräinen, turha, kallis ja kehno maakuntahallinto muka pitäisi saattaa maaliin?"

Siksi, että jo kymmenen vuotta sitten todettiin, että Erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto pitää koordinoida. Viime hallituksen aikana todettiin, että kuntapohjalta tämä ei onnistu, koska kuntåia on liikaa eikä kukaan halua 20 kunnan mallia. Samoin todettiin, että kaikkein parhain malli eli viiden erityissairaanhoitopiirin malli ei perustuslakisyistä ole mahdollinen. Tästä seuraa, että ainoa riittävän leveät hartiat takaava malli on maakunnat - kuten Ruotsissa.

Ainoa ongelma ehdotetussa mallissa on, että maakunnalla ei ole verotusoikeutta, mikä voi johtaa tehottomaan rajojen käyttöön.

Jos verojen kasvua pelätään siihen on yksinkertainen lääke: säädetään maakuntavero, mutta samalla, että tuon veron saa vähentää kunnallisveroista silloin veroaste pysyy pilkulleen samana, niinkuin pitää ollakin kun maakunta ryhtyy hoitamaan kuntien tähänastisia tehtäviä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaj Turunen on ollut jos jonkin sortin yrittäjä. Hän perusti ensimmäisen yrityksensä jo 18-vuotiaana, jolloin hän veti ravintoloissa keikkoja taiteilijanimellä DJ-Valentin.

Samoihin aikoihin hän perusti kavereidensa kanssa yrityksen hoitamaan keikkamyyntiä. Sittemmin Turunen on toiminut muun muassa kahvilayrittäjänä, torikauppiaana ja jäätelökioskiyrittäjänä.

Wikipedian mukaan Turunen kouluttautui ensin rakennusmieheksi. Hän oli 1980-luvulla mukana myös puusepänliikkeessä, joka meni nurin. Yrittäjäkokemusta Turusella on 30 vuoden ajalta.

Turusen on sanottu kuuluvan Timo Soinin poliittiseen lähipiiriin. Hänet on valittu eduskuntaan Kaakkois-Suomen vaalipiiristä eli samasta piiristä kuin työministeri Jari Lindströmkin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Turusen Kaitsun loikka perustui tietenkin puhtaasti oman edun tavoitteluun. Hän tietää, että seuraavissa vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä eduskuntaan valitaan korkeintaan yksi sinisen tulevaisuuden ehdokas - jos sitäkään. Turunen ymmärsi häviävänsä tulevissa vaaleissa Jari Lindströmille. Siksi hän loikkasi kokoomukseen. Käytännössä Turunen menetti loikallaan lopullisesti mahdollisuutensa uusia edustajapaikkansa Arkadianmäellä.

Anonyymi kirjoitti...

No niin, tuo verotusoikeuden puuttuminen maakunnilta ei taatusti ole ainoa valuvika. Sekö itse sotessa että sen ulkopuolella maakuntaviritelmissä on tslven mittaan paljastunut vaikka mitä. Ainoa järjellinen tapa on aloittaa kunnollinen valitus yhteisesti hyväksyttävissä olevilta pohjilta ja perustuslakia rukkaamalla, mitä tuo maakunnan verotusoikeuskin vaatii. Mutya kyse on paljosta, paljosta muustakin kuin vain sairaanhoidosta. Näillä pohjilla riskit ovat paljon suuremmat, jos tämä sote nyt toteutuu kuin jos se ei toteudu.

Skorpioni kirjoitti...

Vinkki Sinisille! Tehkää diili kepun ja kokkareiden kanssa. Puolueen jäljelle olevista sinisistä puolet loikkaa kepuun ja puolet kokoomukseen. Eli tulee kahden puolueen hallitus,jossa sopu ja yhteiselo kukoistaa puolueiden sisällä ja keskinäisissä väleissä. Turha rimpuilla sinisenä,kun kansa ei sitä noteeraa. Kepu voisi ottaa Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiriin näissä vaalipiireissä olevat siniset ja kokomuus muut helppoheikit kuten Sturusenkin muista vaalipiireistä. Näin maksimoituisi sekä kepun ja kokoomuksenkin kannatus! Pankaahan nyt toimeksi! Näin myös Kepu ja kokoomus voisi jatkaa yhdessä markkinaliberaalia politiikkaa seuraavien vaalien jälkeenkin. Pestataan Väyrynen järjestelyn konsultiksi niin kyllä siitä valmista ja hyvää tulee!

Anonyymi kirjoitti...

Yrittänyttä ei laiteta!

Anonyymi kirjoitti...

Kaj Turunen on siitä "poikkeava persu" ettei hänellä ilmeisesti ollut taustaa SMP:ssä kuten aika monella Timo Soinin perässä Situihin siirtyneellä.

Turunen taisi toisin huomanneensa joutuneen sivuraitelle, kun häntä ei aikaan valittu Sampo Terhon seuraajaksi Persujen ryhmäjohtaksi, vaan paikan vei Kankaanniemi.

Turunen oli myös ilmeisesti Situjen synnyn yksi priimus motoreista. Hän kyseli aktiivisesti ennen Persujen puoluekokousta Kesärannan juhlissa, mitä edustajakollega aikoo tehdä, jos Jussi Halla-ahosta tulee Persujen puheenjohtaja.

Näin näppärästi sitten syntyi potentiaalinen lista loikkareista.

Anonyymi kirjoitti...

Paavo Väyrynen kertoo tänään - jälleen kerran - mitä hän yrittää seuraavaksi.Loikka persuihin tekisi nyt terää!

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan Paavon ilmoittavan jatkavana Meppina kauden loppuun ja samalla asettuvansa ehdolle vaaleihin - Vuoden 2019 EU-parlamenttivaaleihin.

Näin Paavo maksimoi oman taloudelliset etunsa. Jos Anneli Jäätteenmäki on toinen kärkiehdokas, niin Paavo toisen menee aika varmasti läpi vaaleissa.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä Paavoa tarvittaisiin nyt kipeästi Suomen eduskunnassa, jotta maan asiat saataisiin vihdoinkin reilaan!

Anonyymi kirjoitti...

Eikös Turunen täytä ensi vuonna 59 ja on suojatussa asemassa eläkeikään saakka eli sopeutumisrahaa maksetaan eläkeen alkamiseen?

Tässä listaa mahdollisista siniuuvattien loppusioituspaikasta:

Simon Elo, Kokoomus
Tiina Elovaara, SDP
Reijo Hongisto, Keskusta
Ari Jalonen, Kokoomus
Kimmo Kivelä, lopettaa politiikan
Kari Kulmala, Kokoomus/lopettaa poliitikan
Jari Lindström, lopettaa politiikan
Maria Lohela, Kokoomus
Anne Louhelainen, Kokoomus
Pirkko Mattila, Keskusta
Lea Mäkipää, lopettaa politiikan
Martti Mölsä, lopettaa politiikan
Jussi Niinistö, Keskusta/lopettaa politiikan
Pentti Oinonen, lopettaa politiikan
Vesa-Matti Saarakkala, lopettaa politiikan
Timo Soini, saa korkea-arvoisen EU-tehtävän
Sampo Terho, Kokoomus/saa korkea-arvoisen EU-pestin
Matti Torvinen, yrittää loikata, mutta mikään puolue ei suostu ottamaan vastaan

Osa on jo eläkkeen kynnyksellä, joten kaikki eivät edes asetu ehdolle.

Siru Pola kirjoitti...

Kaikki kynnelle kykenevät Sintujen kansanedustajat pyrkivät keinoja kaihtamatta sopeutumiseläkkeeelle tai mikä ratkaisu näiden hellittelylle sitten tulevaisuudessa onkaan olemassa. Tuskin kukaan heistä, joka on jollain konstilla teoriassakaan mahdollinen tuleva kansanedustaja, luopuu politiikasta, etenkään jos jonkinlainen loisimismahdollisuus valitsematta jäämisen jälkeen on odottamassa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt juuri Yle kertoo, että Sipilä on pikku porkkanoila tai ehkä papusopalla ostamassa KD:tä ja RKP:tä sotensa taakse. Näinkö raadollista tämä vallassa pysyminen on? Ja voivatko pikku lahjoja saavat olla noin lyhytnäköisiä ja sinisilmäisiä?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Samalla Sipilä yrittänee varmistautua siitä, että RKP ja KD tulisivat hallitukseen, jos hallituksen kokoonpanoa jouduttaisiin esim. sinisten takia muuttamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin KD:n osalta suurin este eli lonkero maitokauppaan-laki on poissa päiväjärjestyksestä, eikä eutanasiakaan etene tällä vaalikaudella. RKP taas suostuu mihin tahansa, toistan, mihin tahansa, päästäkseen hallitukseen. Ruotsin kielen asema ei ole edes este, koska pakkoruotsin hävittäminen ei etene eduskunnassa valiokuntakäsittelyä pidemmälle.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jotta RKP voisi kannattaa Sipilä-sotea, puolue vaatii tietenkin, että Vaasan sairaalan status säilyy nykyisellään.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Paavo Väyrynen ilmoitti juuri äsken infossaan - monesko se muuten mahtoi olla tänä vuonna - että hän eroaa keskustan jäsenyydestä - lopullisesti tietenkin - ja palaa eduskuntaan Kansalaispuolueen edustajana. Hän luopuu myös keskustan kunnianpuheenjohtajuudesta.

Nyt Sinisen tulevaisuuden kansanedustajien kannattaisi siirtyä joukolla KP:n jäseniksi!

Nyt soten kannatus on eduskunnassa entistä heikommalla kannatuksella, sillä Paavo ilmoitti - tietenkin - että hän äänestää sotea vastaan. HYVÄ PAAVO!

Anonyymi kirjoitti...

Paavon kesäteatteri pyörähtää käyntiin uudella ohjelmalla kesäkuun alussa.
Viimekesän show varasti Sipilän komedia pelastakaa Soinin hillotolppa lentonäytöksineen.
Sipilän teatteri valmistautuu viimeiseen näytökseen tarjolla muun ohjelman ohessa Saarikon sotesoppaa Vehviläisen maakuntakeittiöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Mitens tämä nyt menee? Puhemies ei äänestä, mutta jos puhemies ei ole vuorossa ja varapuhemies on tehtävässä, niin äänestääkö Risikko silloin? Kikkailu voisi olla, että Haatainen laitetaan opposition edustajana valinnanvapausäänestyksessä puhemieheksi, jolloin Risikko ja Pekkarinen äänestävät lakiesityksen puolesta eli onko varsinainen puhemies ns. riviedustaja silloin kun ei istu puhemiehen tuolilla?

Joka tapauksessa äänestyksistä tulee tiukka jos on poissaoloja.

Anonyymi kirjoitti...

Puhemies ei koskaan ole äänioikeutettu, koska jos hänellä ei ole estettä, hän toimii puhemiehenä istunnossa. varapuhemiehet sen sijaan ovat äänioikeutettuja silloin, kun eivät ole puhetta johtamassa istunnossa.

Toipila kirjoitti...

Tuntuu omituiselta, etteivät kaikki siniset liity KEPUun yhtenä joukkona. Lentävä iskulausekin olisi jo valmiina: KEPU pettää aina.

Anonyymi kirjoitti...

Olen jo pudonnut kärryiltä. Mikä pointti on siinä, että nimenomaan siniset nyt vaatii juuri kokoomukselta soten toteuttamista? Eiväthän pienyritykset ja tavalliset potilaat siitä kostu. Eli mistä tulee tämä sinisten tuore sote- ja maakuntainnostus ja intressi?

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ilmoitti tänään torstaina, että hän harkitsee Väyrysen kansanedustajan valtakirjan riitauttamista oikeudessa, mikäli Väyrynen palaa eduskuntaan. Tällaisesta valtakirjan riitauttamisesta ei ole aiempaa kokemusta.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/K%C3%A4rn%C3%A4-harkitsee-riitauttavansa-V%C3%A4yrysen-valtakirjan-oikeudessa/1188697#cxrecs_s

Anonyymi kirjoitti...

Virolaisen usko siihen, että Siniset löytäisivät jonkun selkärangan tapaisen ja lähtisivät hallituksesta on kyllä minusta ylioptimistinen. Pelko omasta toimeentulosta estää hajottamasta hallitusta. Eihän tuossa porukassa ole kovin montaa sellaista, joita odottaisi eduskunnan ulkopuolella jokin miellekäs "siviilityö."

Uskollisuudesta osalle Sinisistä on varmaan luvattu pääsy kansainvälisiin ja eu-tehtäviin ja virkoihin. Ja ainahan Suomessa on paljon kaikenlaisia järjestöjä, joiden johtoon voi asettaa sitten ne vähemmän pätevät. Sitten mukana on muutama hyödyllinen idiootti, joiden tietysti käy kaikkein huonoiten.

Tietysti hienoa olisi nähdä tämän Kepun maakunta-hallintounelman kaatuvan. Joten pyydetään sitten, vaikka korkeamman johdatusta, että siniset näkisivät vihdoin järjen valoa!

Anonyymi kirjoitti...

Kyse on tietenkin siitä että siniset haluavat pitää hillotolpastaan kiinni kynsin ja hampain. Jos sote kaatuu, on suuri riski että myös hallitus kaatuu, ja siniset sen mukana. Ei Terhokaan ole niin tyhmä etteikö tajuaisi ettei siniset tule enää ikinä pääsemään hallitukseen, joten siellä on nyt oltava vaikka väkisin, viimeiseen päivään asti. Siksi he ajavat sotea kuin käärmettä pyssyyn. Ei tässä sen kummemmasta ole kyse.

Toipila kirjoitti...

Lasse Lehtisen mukaan: Poliitikolla pitää olla niin paksu nahka, että pysyy pystyssä ilman selkärankaa.

Anonyymi kirjoitti...

No jopas, aamun tietojen mukaan KD:stä osa rientää pelastamaan hallituksen ja soten. Ehkä tämä pikku äänestys onkin eduskunnan loppusuoralla oluen tapainen omantunnonkysymys, jossa kukin voi huseerata miten vain. Vai olisiko omiatuntoja joku jo johdatellut?