tiistai 1. toukokuuta 2018

1145. Vapun viettoa 2018


                                          Tänäkin vappuna toki marsittiin

1. Vapun vietto tai juhlinta on käynnissä lähes yhtä kosteissa merkeissä kuten aina ennnenkin.  Helsingissä ja muissakin suuremmissa kaupungeissa juhlijoiden kerrotaan aattona sikailleen ja roskanneen julkisia paikkoja tavallista enemmän. Helsingissä puistojen, katujen ja torien siivoaminen kestänee useita päiviä. Katselin eilen verkkolähetystä juhlijoiden ilakoinnista ja osin suoranaisesta riehunnasta Havis Amandan lakitustilaisuudessa ja ihmettelin suuresti joidenkin juopuneiden juhlijoiden loputtomalta tuntuvaa intoa kahlata ja uiskennella pullot ja lasit käsisään patsaan vesialtaassa.

2. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio astelivat tänään median eteen Presidentinlinnan Valtiosalissa, kun Ylioppilaskunnan Laulajien kuoro (YL) ja Suomen Työväen Musiikkiliike esittivät heille perinteisen vapputervehdyksensä.  Yleensä kyseinen tilaisuus pidetään Presidentilinnan  pihalla, mutta sateisen sään takia esitys oli tällä kertaa viety sisätiloihin. 

3. Tilaisuus oli merkittävä sikäli, että se on Jenni Haukion ensimmäinen julkinen esiintyminen äitinä, sillä edellisen kerran hänet nähtiin vilkaukselta julkisuudessa, kun presidenttipari poistui Haukion vauvan synnytyksen jälkeen Naistenklinikalta helmikuun ensimmäisellä viikolla. Monet olivat odottaneet, että parin 2. helmikuuta syntynyt Aaro-poika olisi ollut Linnassa vanhempiensa mukana, mutta toive osoittautui turhaksi.

4. Jenni Haukion poissaolo julkisuudesta ja kaikista edustustilaisuuksista on kestänyt niin pitkään, että aloin olla jo hieman huolestunut ja mieleeni muistui televiossa parhaillaan pyörivän ohjelmasarjan nimi "Pitäisikö olla huolissaan". Monet ihmiset ovat verranneet Suomen presidenttiparia esimerkiksi Ruotsin ja Engalannin kuninkaallisiin. Näin etenkin viime vuonna, jolloin Suomi täytti 100 vuotta ja maassa käytiin presidentinvaalikampanjaa, jolloin kyseinen intoilu ja ihailu oli huipussaan ja alkoi "tavallisia tasavaltalaisia" jo hieman tavalla kyllästyttää. 

5. Jenni Haukio ei osallistunut edes viime viikolla pidettyyn Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaan eikä häntä nähty myöskään Linnassa pidetyillä perinteisillä diplomaattipäivällisillä, vaan Sauli saapui näihinkin tilaisuuuksiin ja kätteli Linnaan saapuneet diplomaatit ypöyksin. Presidenttipari on pitänyt lapsensa syntymisen jälkeen erittäin matalaa profiilia ja varjellut näin yksityisyyttään, mikä heille toki suotakoon. 

6. Esimerkiksi Ruotsissa ja Englannissa tilanne on ollut iloisten perhetapahtumien jälkeen "tosi kuninkaallisten" kohdalla täysin toisenlainen. Ruotsissa prinsessa Madeline näyttäytyi maaliskuun alussa kolmannen lapsensa kanssa julkisuudessa pian synnytyksen jälkeen ilmoittaen samalla kaikelle kansalle myös tyttövauvalle annettavan nimen Adrienne. Englannissa Cambridgen herttuatar Catherine synnytti kolmannen lapsensa pari viikoa sitten (23. huhtikuuta) ja tuli prinssi Williamin kanssa  - vieläpä "korkkareissa" - poikalapsi käsivarsillaan median eteen vain 7 tuntia synnytyksen jälkeen. Pojalle annettava nimi Louis ilmoitettiin kahta päivää myöhemmin.

7. Suomessa Sauli Niinistö ilmoitti lapsen syntymän jälkeen vain tämän sukupuolen, pituuden ja painon. Vauvaa ei saanut kuvata silloin, kun presidenttipari poistui autolla synnytyslaitokselta. Kun jotkut toimittajat uskaltautuivat jonkin ajan kuluttua utelemaan Niinistöltä, mikä nimi vauvalle oli tarkoitus antaa, saatiin Saulilta tai presidentin kansliasta kuivahko vastaus, jonka mukan "nimi kerrotaan kyllä kirkossa, sitten kun aika on". Helsingin ex-piispa Eero Huovinen kastoi presidenttiparin lapsen huhtikuussa, jolloin hänelle annettu nimi Aaro Veli Väinämö tuli julki; lapsen kummeja ei (tietenkään) ilmoitettu. Hieman myöhemmin Sauli Niinistö mainitsi ohimennen medialle, että "kastetilaisuus oli ollut erittäin lämminhenkinen". Niinpä niin, kastetilaisuudet, joiden henki ei olisi lämmin, ovat käytännössä luutavasti varsin harvinaisia. 

7. Nyt tilanne on normalisoitumassa, kun Jenni Haukio saatiin vihdoin ja viimein kameroiden eteen. Presidenttipari asteli tänään kello 11 Valtiosaliin hyväntuulisena YL:n kuoron eteen. Sauli Niinistöllä oli yllään harmaa puku, olisiko harmaa sää vaikuttanut puvun valintaan? Mieskuoro kajautti ensin ilmoille perinteiden mukaisesti "Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö" -laulun, minkä jälken mikrofonin eteen asteli ilmeisesti Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajana nuori nainen, joka puhui paperista lukien pressidentiparille. Puhe oli aika pitkä, mutta valitettavasti siitä ei saanut verkkolähetyksestä mitään selvää, mikä johtunee Valtiosalin onnettomasta akustiikasta. Tämä jälkeen puhui Sauli Niinistö, eikä hänenkään sanoistaan saanut selvää, mutta pari kertaa hän ilmeisesti yritti olla vitsikäs, minkä huomasi kuorolaisten pikku hörähdyksistä.
 

8. Lopuksi YL:n kuoro esitti presidentiparille Selim Palmgrenin tuutulaulun. Tällöin Sauli loihe lausumaan, että "toivottavasti kuuluu myös tuonne yläkertaan" viitaten ilmeisesti Linnan yläkerran jossakin  huoneessa olevaan Aaro-poikaansa. "Tai toivottavasti ei", kommentoi kuoronjohtaja Pasi Hyökki Niinistön toteamusta. Tämän jälkeen koko remmi poistui Valtiosalista toiseen huoneesen - luultavasti nauttimaan simaa ja tippaleipiä - jonka ovet suljettiin. Hieman myöhemmin Valtiosaliin astelivat Työväen Musiikkiliikkeen varttuneet soittajat, mutta heidän esitystään en enää jäänyt katsomaan.

9. Tällaista on siis Vapun vietto ja presidenttiparin elämä Suomessa! Ehkä hieman harmaata tai pikkusen jopa karua, mutta mikäs siinä, kyllä me suomalaiset silti pärjäämme oikein hyvin täällä Pohjolassa, sillä onhan Suomi tutkitusti maailman onnellisin maa! Mutta ehkä joskus kannattaisi tutkia myös sitä, miten onnellinen Suomen kansa on muihin kansakuntiin verrattuna ja onko valtiomuodolla - kuningaskunta vs tasavalta - tässä suhteessa merkitystä.

10. Tänään Helsingin Sanomissa oli entisen suurlähetteliäään Benjamin Bassinin nekrologi; Bassin kuoli 27. maaliskuuta 74-vuotiaana Helsingissä. Hän oli sivistynyt henkilö ja juristi, joka toimi Suomen suurlähettiläänä Thaimaassa, Intiassa ja viimeksi Kiinassa 2001-2005. En tuntenut Bassinia, mutta hän jäi mieleeni syskuussa 1962, jolloin astelimme Helsingin yliopistolla peräkkäin kättelemään uusina opiskelijoina rehtori Edwin Linkomiestä; tällainen seremonia oli tuolloin tapana. Bassinin juutalaisen syntyperän huomasi oitis, ja satuin vilkaisemaan edessä olleen Bassinin opintokirjaa, josta miehen nimi näkyi. Minulla oli oikea käsi kantositeessä, sillä olin joutunut edellisenä iltana pieneen käsirysyyn. Tämä ei kuitenkaan haitannut, sillä kättelin rehtori Linkomiestä, tätä sotasyyllisenä tuomittua entistä pääministeriä vasemmalla kädellä.

11. Nekrolgin mukaan Benjamin Bassin joutui viettämään viimeiset vuotensa vaikea sairauden takia hoitokodissa, mistä häntä kuljetettiin konsertteihin ja muihin hänelle tärkeisiin harrastuksiin. Ikävä juttu, joka toisaalta sai mietimään, miten hyvin olen itse loppujen lopuksi selviytynyt erilaisista kolhuista ja vastoinkäymisistä. Huomenna matkustan Pohjois-Suomeen, jossa osallistun välimiehenä erään riita-asian käsittelyyn. Tällaiset harrastukset, joihin myös blogin pitäminen kuuluu, saavat mielen pysymään virkeänä.

 

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vappujuhlinta vilkasta: Nujakointia, päihtymistä, puukotus ja aggressiivinen majava.

https://yle.fi/uutiset/3-10185901

Siru Pola kirjoitti...

Taisi olla Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM), ei -liike. Vaikka onkin iso liike.

Selvä (?) vappuvirhe.

Anonyymi kirjoitti...

Jopa piti Rinne vappupuheen. Jätän selkäpiitä karmivan muistelmaosan huomiotta mutta on tulevaisuuttakin nyt lupailtu demarien unelmahötön siivittämänä. Antti Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euron kuukausikorotukset alle 1400 euron kuukausieläkkeisiin. Näitä on Suomessa yli 700 00 henkilöllä. Demarien eläkelupaus maksaisi vuodessa karkeasti mutta varovaisesti arvioiden 850-900 miljoonaa euroa. Se olisi saajilleen täysin vastikkeetonta tuloa, koska demarikorotuksesta ei ole maksettu eläkemaksuja. Populismia, sanon minä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuvan banderollissa on virhe. Oikea teksti kuuluu: Kaikkien maiden proletaarit: antakaa anteeksi!

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän pitäisi antaa anteeksi? Yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta? Viisipäiväistä työviikkoa? Kahdeksan tunnin työpäiviä? Ilmaista koulutusta? Kansaneläke-, kansanterveys, äitiys- ja vuosilomalakia? . . . ja mitä niitä nyt onkaan?

Anonyymi kirjoitti...

"Esimerkiksi Ruotsissa ja Englannissa tilanne on ollut iloisten perhetapahtumien jälkeen "tosi kuninkaallisten" kohdalla täysin toisenlainen."

Ehkäpä Suomen tasavaltalaisuus ilmenee juuri tuossa Niinistöjen, varsinkin Jenni Hauki-on, tietyssä pidättäityvyydessä, lapsen onneksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kuuntelen juuri telkasta sinisten ministerin Mattilan haastattelua A-studiossa. Päällimmäisenä pelkkä säälin tunne. Mitä pahaa me suomalaiset oikein olemme tehneet, että olemme saaneet tämäntasoista sinistä osaamista ministerintuoleille?

Anonyymi kirjoitti...

"Demarien eläkelupaus maksaisi vuodessa karkeasti mutta varovaisesti arvioiden 850-900 miljoonaa euroa"

Tuskinpa maksaisi noin paljon sillä, kun eläkettä korotetaan, vuorostaan eläkeläisen asumistuki ja toimeentulotuki vähenee.

Anonyymi kirjoitti...

"Tuskinpa maksaisi noin paljon sillä, kun eläkettä korotetaan, vuorostaan eläkeläisen asumistuki ja toimeentulotuki vähenee."

Eli käteen ei jää yhtään enempää kuin aiemminkaan. Se samainen satanen jonka Rinne lupaa, vie sossu, ja alentunut asumistuki. Järkee vai ei? Pienimpiä eläkkeitä pitäisi nostaa satoja euroja kuukaudessa ennenkuin se näkyisi tilipussissa. Tätä ei näytä Rinnekään tajuavan. Miksipä tajuaisikaan, kun ei ole koskaan pienituloinen ollut.

Anonyymi kirjoitti...

"Kuuntelen juuri telkasta sinisten ministerin Mattilan haastattelua A-studiossa. Päällimmäisenä pelkkä säälin tunne."

Myötähäpeän tunne oli käsin kosketeltava: ei tuo raukka pystynyt vastamaan kysymyksiin kun ei selvästi ymmärtänyt asiasta yhtään mitään. Voi vain kuvitella, mikä henkinen verilöyly olisi syntynyt jos toimittajana olisi ollut suhteellisen kiltin Marja Sannikan sijasta Susanne Päivärinta - Leif Salmenista puhumattakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kun muistetaan valtiovarainministeri Rinne, turha on pienituloisten toivoa taivasta mahdollisen pääministeri Rinteenkään aikana, "happy days are not here again, ever". Seuraava hallitus päinvastoin aloittaa uuden eläkereformin eläkkeiden leikkaamiseksi, kun lapsia ei synny tarpeeksi.

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko jo aika käynnistää vedonlyönti siitä, miten soten aikataululle ja itse sote-, maakunta-, ym, ym. paketille käy.

Skorpioni kirjoitti...

Antti Rinne teki pahan virheen vappupuheissaan. Hän aloitti vaalikampanjan liian aikaisin. Oikea ajankohta olisi ollut lyödä vapputeesit pöytään vasta syksyllä. Nyt Orpo ja Sipilä ehtivät nuijia Rinteen esitykset höpöhöpöksi. Hallitus on nyt hyökkääjä ja demarit puolustautujia. Lopputulos on että ennen vaaleja meillä on gallupeissa kolme 19 prosentin puoluetta. Veikkaanpa,että vanha hallituspohja jatkaa!

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän tietovuotoja eduskunnassa on tapahtunut? Soteen kai tämäkin liittyy. Perustuslaki valiokunnan pöytäkirja viime viikon torstailta:

Valiokunta keskusteli sen käsittelyssä olevien asiakirjojen julkisuudesta.
Valiokunta velvoitti valiokunnan sihteerin pitämään koulutuksen valiokunnan käsittelyasiakirjojen julkisuudesta niille kansanedustajien avustajille ja ryhmäkanslioissa työskenteleville, joilla on pääsy eduskunnan sisäisessä verkossa olevaan perustuslakivaliokunnan työtilaan ja sitä kautta valiokunnan käsittelyasiakirjoihin.
Valiokunta velvoitti valiokunnan sihteeristöä ryhtymään toimenpiteisiin siten, että kansanedustajien avustajien ja ryhmäkanslioissa työskentelevien lukuoikeudet valiokunnan työtilaan poistetaan. Lukuoikeudet todettiin voitavan palauttaa, kun valiokunnan sihteeristö on informoinut lukuoikeuksia pyytäviä asiakirjojen julkisuudesta.

Anonyymi kirjoitti...

Viimeistään tuosta perustuslakivaliokunnan tietosuojaoperaatiosta voi tyhmempikin päätellä, että valiokunnasta on kesällä tulossa "iso jytky", jolla heitetään lopulliset hyvästit hallituksen maakuntavaalikaavailulle. Outoa muuten, ettei media lue valiokunnan pöytäkirjoja eikä huomaa edes näin herkullista aihetta.

Anonyymi kirjoitti...

Politiikan toimittajat Hesarissa, Maikkarissa ja iltapäivälehdissä haluavat pitää tätä hallitusta pystyssä. Siltä harrastukseltaan ne eivät ole huomaavinaan mitään tuollaista.

Anonyymi kirjoitti...

Uuden Suomen mukaan hallituspuolueiden ryhmyrit (Kaikkonen, Jokinen, Elo) kiristävät eduskuntaa: Ei kesälomille ennen kuin sote on läpi. Mitenkähän se kansanvalta ja parlamentarismi perustuslaissa lieneekään - vai onko Sipilän kolmikko nykyään jo kaiken ylimmän vallan haltija maassa? Vai liekö tämä jo paha oire siitä, että hätä on käsillä!

Anonyymi kirjoitti...

Vappu oli jo. Kauan sitten. Kohta on juhannus.