maanantai 8. lokakuuta 2018

1152. Kun presidentti kirjamessuilla ärhenteli


1. Presidentti Sauli Niinistö keskusteli lauantaina Turun kirjamessuilla hänestä äskettäin kolme erilaista kirjaa kirjoittaneiden Risto Uimosen,  Lauri Nurmen ja Tuomo Yli-Huttulan kanssa. Elokuussa ilmestyivät Nurmen yhdessä toimittaja Matti Mörttisen kanssa kirjoittama kirja Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra ja Uimosen teos Sauli Niinistö - Tasavallan presidentti. Viime viikolla puolestaan julkaistiin Tuomo Yli-Huttulan kirja Presidentti ja porvarivalta.

2. Alun perin tarkoituksena oli ollut, että Sauli Niinistö olisi keskustellut Turussa vain Risto Uimosen ja Tuomo Yli-Huttulan kanssa. Ts. tietokirjailija Lauri Nurmi tai toimittaja Matti Mörttinen eivät olisi osallistuneet debattiin. Tämä johtui kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttosen mukaan siitä, että tasavallan presidentin kanslia oli nimenomaan esittänyt  Niinistön keskustelukumppaneiksi ainoastaan Uimosta ja Yli-Huttulaa. Vasta sen jälkeen kun asia oli herättänyt  julkista huomiota, järjestäjien ja presidentin kanslian mieli muuttui ja mukaaan kelpuutettiin myös Lauri Nurmi. Tämä kuvastaa hyvin sitä, miten näreissään presidentti on ollut kirjan Sauli Niinistö - Mäntynimen herran kirjoittajille..

3. Keskustelulle oli varattu aikaa kolme varttia. Tämä ei ilmisesti oikein riittänyt presidentti Niinistölle, sillä hän tokaisi heti tilaisuuden alussa, että kirjoissa on paljon oikaisua vaativia kohtia, mutta valitettavasti keskustelulle on varattu aikaa vain 40 minuutin verran. Myöhemmin ilmeni, että virheitä oli Niinistön mielestä etenkin Nurmen ja Mörttisen kirjassa, joka joutui selvästi eniten tuohtuneen presidentin ankaran tulituksen kohteeksi. 

4. Tilaisuudesta raportoineiden toimittajien mukaaan presidentti Niinistön tunteet kävivät keskustelussa yllättävän kuumina. Hän arvosteli rajusti, mätki oikein olan takaa, Nurmen ja Mörttisen kirjaa. Niinistön ei olisi mitenkään uskonut noin vihamieliseen kielenkäyttöön alentuvan. Näin tv:stä keskustelussa pätkän, jossa presidentti kasvot suuttumuksesta punottaen kävi sanan säilällä armottomasti Lauri Nurmen kimppuun.  

5. Sauli Niinistön mielestä häntä presidenttinä olisi ollut paras arvioida vasta jälkeenpäin eli hänen toisen presidenttikuatensa päätyttyä. "Joskus olen tuolta Amerikan politiikasta kuullut vähän amasa semassa olleen henkilön toteavan, että niin on tunne kuin elävältä nyljetty", presidentti kuvaili tuntojaan. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että nykyoloissa 12 vuotta virassa istuvan presidentin arviointia ei ole mahdollista lykätä toimikauden loppuun. 

6. Lauri Nurmi vastasi presidentin kritiikkiin korostamalla, että presidentin tehtävä on käyttää ylintä ulkopoliittista valtaa ja median tehtävänä on pyrkiä arvioimaan ja analysoimaan sitä rakentavan kriittisesti. Nurmen kantaan voidaan perustellusti yhtyä. Ylipäätään on helppo ennustaa, että Sauli Niinistön presidenttikaudesta tullaan seuraavan 5-6 vuoden aikana julkaisemaan vielä useita kirjoja.

7Niinistö piti harmillisena, että kirjoissa on käytetty myös nimettömiä lähteitä. Lauri Nurmen mukaan on perusteltua käyttää arvioituja, nimettömiä lähteitä esimerkiksi silloin, kun ulkopoliittiset asiakirjat eivät ole vielä vuosiin julkisia.Tämä on arvokasta demokraattisessa yhteiskunnassa, jotta ihmisille pystytään tuottamaan ajankohtaiskeskustelua, Nurmi sanoi.

8. Niinistö kuitenkin epäili nimettömien lähteiden motiiveja. Hän kertoi miettineensä jo vaalivoittonsa jälkeen, että tästä ei hyvä seuraa. Niinistön mukaan hänen voittonsa synnytti todennäköisesti kateutta. Tähän voidaan sanoa lyhyesti vain, että höpön höpö. Kaikki tiesivät hyvin jo etukäteen, että Niinistö tulee valituksi toiselle kaudelle. Kyse oli vain siitä, ratkeaisiko vaalin tulos jo ensimmäisellä kierroksella vai tarvittaisiinko vielä toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkan välillä. On mahdotonta uskoa, että joku Niinistön kilpakumppaneista olisi halunnut antaa kirjojen tekijöille Niinistöstä virheellisisä tietoja,

9. Presidentti Niinistö paheksui sitä, että Nurmen ja Mörttisen kirjaa oli mainostettu hänen elämänkertanaan. Niinistö meni niin pitkälle, että hänen oli ollut kirjaa lukiessaan aina vaikea muistaa, kenen elämänkerrasta siinä oikeastaan oli kyse. Tämäkin nälväisy, jonka tarkoituksena oli presidentin muiden heittojen tarvoin oli kosiskella yleisön suosiota, on täysin tarpeeton, sillä kirjassa on käyty varsin yksityiskohtaiesti läpi Sauli Niinistön elämänvaiheita lapsuudesta ja nuoruudesta lähtien. 

10. Kun Lauri Nurmi ei Niinistön mielestä kyennyt kunnolla perustelemaan kirjastaan  tekemänsä ja Aamulehdessä julkaistun jutun otsikkoa, Niinistö loihe sarkastiseen tapaansa lausumaan, miten hänen tekisi melkein mieli suositella toimittaja Nurmelle ammatinvaihtoa. Niinistön mukaan  Lauri Nurmelle saattaisi sopia paremmin politiikka, koska "politiikassa vastataan kysymyksiin juuri tuolla tavoin". Tämäkin on ilkeämielinen ja pahansuopa heitto, jollaiseen arvojohtajaksi mainitun tasavallan päämiehen ei luulisi sortuvan. Ei, vaikka miten kovasti ottaisi kupoliin ja messuyleisö sitä kieli pitkällä odottaisi. Niinistön letkaustus on kummallinen myös sikäli, että sen mukaan presidentti myöntäisi, että politiikassa epärehellisyys on sallittua. No, ehkäpä Niinistö pitkäaikaisena poliitikkona tietää tämänkin asian parhaiten.

11. Turun kirjamessuilla presidentti Niinistö sai itse asiassa kotiyleisön edessä - Jenni Haukio on näet toiminut kirjamessujen ohjelmapäällikkönä - tilaisuuden kostaa Nurmen ja Mörttisen hänestä esittämät kriittiset arvioinnit. Tapa, jolla presidentti halusi ryöpyttää ja suorastaan teilata kirjan ja sen kirjoittajat, osoittaa lähinnä vain presidentin herkkähipiäisyyttä ja pikkusieluisuutta arvostelua kohtaan. Järkevä presidentti olisi tyytynyt viileästi osoittamaan kirjasta ne muutamat kohdat, jotka eivät hänen mielestään pidä paikkansa. Sauli Niinistölle tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan hän halusi saattaa kirjoittajat julkisen ja nöyryyttävältä tuntuvan ryöpytyksen kohteeksi. 

12. Tämä kerta ei ollut ensimmäinen, sillä Sauli Niinistö paheksui Nurmen ja Mörttisen kirjassa esitettyjä väiteitä. Ensi hän teki sen heti kirjan ilmestymisen jälkeen omassa kirjoituksessaan ja jatkoi hieman myöhemmin Ylelle antamassaan 70-vuotissyntymäpäivähaastattelussa. Välillä Niinistö pyrki lyömään koko asian leikiksi julkaisemalla Lauri Pohjanpään kalavaleesta kertovan runon Kalajuttu, jonka tarkoituksena oli sanoa, miten asioita on kirjassa paisuteltu kohtuuttomasti yli todellisten mittasuhteiden.

13. Presidentti Niinistön kirjamessuilla osoittama ärhäkkyys on lyönyt ällikällä monet ihmiset. Lauri Nurmi kertoo tänään Ilta-Sanomissa, että Niinistölle on vallankäyttäjänä tyypillistä pyrkiä sutkautuksilla ja populistisilla metodeilla kääntämään huomio pois itse asiasta. Niinistön vahvuuksiin ei Nurmen mukaan kuulu sellaisten keskustelujen käyminen, joissa esiin pääsevät myös sellaiset näkökulmat, jotka eivät häntä miellytä. "En voi ymmätää sitä, miksi Niinistö ei pysty malttiaan menettämättä tämäntyyppistä demokratiaan kuuluvaa tutkivaa journalismia ja tietokirjallisuutta hyväksymään", Lauri Nurmi sanoo.

14. Myös tietokirjailija Risto Uimonen pohtii I-S:ssa tänään Niinistön Turussa osoittamaa ärhäkkyyttä.  Hänestä presidentti paljasti lauantaina itsestään puolia, joita hän harvemmin on tuonut julkisuuteen. Uimosen mukaan Niinistön voimakkaat kommentit eivät syntyneet spontaanisti vasta keskustelutilaisuudessa, vaan hän oli miettinyt etukäteen, mitä tulisi sanomaan. Myös Tuomo Yli-Huttula pitää poikkeuksellisena tapaa, jolla Niinistö ryöpytti ja moitti Lauri Nurmea. 

15. Toisaalta on tavallaan hyvä, että Niinistö paljasti asian, sillä nyt suuri yleisö hieman paremmin tietää, millainen mies presidentti itse asiassa on. Presidentti on arvostelun, vaikkakin lievän, kohteeksi jouduttuaan kiukkuinen ja ärtynyt vanha mies, joka käy "kuumana kuin hellankoukku" konsanaan.  Hän ei siedä arvostelua, vaan on pitkävihainen ja valmis kinaamaan asioista kauan. Presidentin olisi syytä ottaa rennommin, sillä presidentti-instituution kannalta olisi hyvä, jos hän malttaisi pitää mölyt mahassaan, asettua  arvostelun yläpuolelle ja keskittyä kansakaunnan kannalta todella tärkeisiin asioihin ja kysymyksiin.

16. Sauli Niinistön lähes henkilöön käynyt aggressiivisuus Turun keskustelussa oli toki yllättävä ilmiö. Toisaalta jo aikaisemmin on nähty, ettei hän oikein tahdo kestä arvostelua ja omasta kannastaan poikkeavia mielipiteitä. Nurmen ja Mörttisen kirjassa kerrotaan joistakin tällaisista tapauksista ennen Niinistön ensimmäistä presidenttikautta. Niinistöllä on taipusta takertua lillukanvarsiin ja epäselvien kannanottojen esittämiseen. 

17. Presidentin lausumista ei aina ota selvää, mitä hän itse asiassa tarkoittaa ja ajaa takaa. 
Hänen kannanottojaan on mahdollista tulkita monella eri tavalla, suoraa puhetta Niinistö ei juuri esitä, vaan usein tulkinnanvaraisia sanontoja ja vertauksia, joiden vuoksi itse asia tuppaa usein jäämään hämäräksi. Olisi toivottavaa, että Niinistö sanoisi suoraan, mitä hän asioista ajattelee ja mihin tähtää. Se tuskin vähentäisi hänen kansansuosiotaan.

18. Kirjamessuilla presidentti otti aika rajusti kantaa Lauri Nurmen ja Matti Mörttisen kirjassa esitettyihin väitteisiin ja hänen kohdistuneeseen arvosteluun. Puolustautuminen oli sinänsä ymmärrettävää. Presidenti-instituution nauttiman arvostuksen kannalta saattaisi kuitenkin olla parempi, että presidentti ei esiintyisi kirjamessujen kaltaisilla foorumeilla esittelemässä mielipiteitään yksittäisistä teoksista, eikä varsinkaan tulistua vaan malttaa mielensä ja kielensä. Ylipäätään olisi suotavaa, jos presidentti ei lähtisi kinastelemaan ja riitelemään  hänestä kirjoitetuista kirjoista, vaan keskittyisi julkisuudessa ottamaan kantaa vain yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin. Itseensä kohdistettuun kritiikkiin presidentin olisi syytä vastata asemaansa sopivalla tavalla ja arvokkuudella.

19. Kansaan eli tässä tapauksessa lähinna Turun kirjamessuille kokoontuneeseen yleisöön Niinistön ärhentely ja katupoikamainen kielenkäyttö upposi - kuten presidentti ja hänen taustaväkensä olivat varmaan ajatelletkiin - oikein hyvin. Lehdissä on kerrottu,  miten messukeskuksen auditorioon ahtautunut yleisö, joka tv-kuvasta päätellen koostui lähinnä varttuneemmasta väestä, nauroi, taputti ja osoitti suosiotaan, kun Niinistö sydämensä kyllyydestä ryöpytti heitoillaan ja letkautuksillaan keskustelukumppaneitaan ja etenkin Lauri Nurmea. 

20. Sauli Niinistö varasti messuväen huomion jo ennen keskustelutilaisuuden alkua istahtamalla auditorion rappusille seuraamaan ohjelmaa. Tästäkin tempauksesta mediassa vedettiin otsikoita, ja somessa ihmiset kilvan kiittelivät ja ylistivät, miten kiva ja kansanomainen sekä kerta kaikkiaan "hyvä jätkä" meillä onkaan presidenttinä. Suosiota kerätäkseen Niinistö ei somekansan mukaan rappusilla istunut, ei tietenkään, ja mitäpä Sauli enää lisäsuosiolla tekisikään, kun hänet oli jo valittu toiselle kaudelle! - Sillä lailla.

21. Presidentti innostui itsekin twiittamaan tempauksestaan kertomalla, että "se vaan on niin, että portailla on hyvät tilat istua. Muut pääsevät helposti ohi ja itse vikkelään pois, jos sellainen tunne tulee. Nyt ei tullut". Niinpä niin. Siinä rakkaan yleisön keskuudessa istuskellessaan presidentillä oli hyvää aikaa puhkua itseensä täyteen kiukkua ja kaunaa, jonka hän sitten kohdistaisi täysin palkein kirjailijaparkaan, joka oli kirjassaan kehdannut arvostella hänen tekemisiään.

    

18 kommenttia:

Oscari kirjoitti...

Arvoisa Blogisti, kohta 15 blogissanne on todellinen helmi ja kertoo enemmän kuin paljon Niinistön henkilöstä.

Skorpioni kirjoitti...

Meillä on presidentti, joka ei hallitse tunnereaktioita. Sehän on ollut koko Niinistön presidenttikaudet tietyn lähipiirin tiedossa, mutta mikä pahinta kukaan ei ole ottanut,halunnut tai uskaltanut tehdä julkiseksi. Mutta nyt on,koska Niinistö ”paljasti” itsensä. Niinistön presidenttikaudet loppupuolelta tulee erilainen kuin kauden alku oli. Nyt Niinistö on vapaata riistoa,joten antaa palaa. Mitä kaikkea Niinistöstä paljastuu.
Niinistöosoittautui ” katupojaksi” joka rähisee naama punaisena kirjailijoille, joiden tiedot ovat totta. Ja katsojat taputtavat! Toivottavasti johtavat poliitikot eivät suostu enää ”vittuilun kohteeksi”; vaikka Niinistön tunnuslause on ollut Tuomiojankin mukaan, että hän vittuilee kenelle tahansa,jos hän haluaa vittuilla. Meillä on vittuileva presidentti!
Blogistille täytyy antaa täysi tunnustus siitä, että hän on blogeissaan ja nyt Twitterissä ollut koko ajan hyvin kriittinen Niinistön suhteen!

Skorpioni kirjoitti...

Naapurimaa Venäjällä ihmetystä herättää vain se, että Niinistö istuskelee yleisön kanssa kirjamessuilla portailla. Mutta tämä on vain Niinistön turhanpäiväistä populismia. Sitä on myös se,että tämänpäiväisen llmastokeskustelun seurauksena Mäntyniemen ruoho tullaan ajelemaan käsivetoisella ruohonleikkurilla. Voi kuinka jaloa ja populismia!
Ilmastonmuutosasiassa usko valitettavasti enemmän Donald Trumpiin, joka sanoi,että ”ymmärrän,että lämpötila nousee 4 % mutta mitään ei sille voi tehdä”. Äskettäin YK:ssa pitämänsä puheen yhteydessä Saulille selvisi, että on helpompaa ryhtyä ärjymään ja simputtamaan alaisia heikompia kuin puhua mustasta hiilestä!
Kiina, Venäjä, USA ,Intia, Saksa, Puola jne ovat maita,jotka vähät välittävät ”mustan hiilen” käytön lisääntymisestä!

Anonyymi kirjoitti...

Joku ilkeämielinen ja Niinistön shit-listalle haluava voisi kysyä, miksi tp ei käyttänyt veto-oikeuttaan äskettäisen muotovirheen sisältäneen perustuslain muutoksen yhteydessä, vaan tyytyi lähinnä tuulettamaan ikeniään jollain mitäänsanomattomalla lauselmalla. Lainmuutos olisi aivan hyvin voitu palauttaa uuteen valmisteluun ja säätää se oikeassa järjestyksessä.

Anonyymi kirjoitti...

Jos Niinistö on herkkähipiäinen, niin kyllä kohukirjan kirjoittajankin pitäisi pientä presidentillistä piikkiä kestää.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomi on Arktisen neuvoston puheenjohtajamaa ensi vuoden toukokuuhun asti.

Sauli Niinistö haluaa, että toukokuussa 2019 Suomessa pidettäisiin neuvoston huippukokous, jonne saapuisivat mm. Donald Trump ja Vladimir Putin ja hän saisi toimia kokouksen isäntänä ja paistatella julkisuuden valokeilassa Trumpin ja Putinin rinnalla.

Ilmaston lämpenemiselle tuollainen huippukokous ei ei tietenkään voisi yhtään mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Suora kansanvaali ei näyttäisi sopivan presidentin vaalitavaksi, ei Amerikassa eikä Suomessakaan. Presidentti kai tarkoittaa "edessä istuvaa", ei käytävällä rahvaan parissa.

Anonyymi kirjoitti...

Katsoin keskustelutilaisuuden videoklipin YLE:n nettisivuilta (kesto n. 50 min). Skorpionin väite että Niinistö ei hallinnut tunteitansa tilaisuudessa kun puolusti itseään Nurmen ja Mörttisen kirjassa esitettyjä väitteitä - joiden todenperäisyydestä emme ole aina tietoisia koska lähteinä ns. toisen käden tietoa, kohtaan, on liioiteltu. Uskoisin, että jos kuka tahansa meistä olisi joutunut astumaan "Niinistön saappaisiin" ja puolustautumaan, tunnereaktiot ihmetyksestä ärtymykseen olisivat nousseet esille.

Siru Pola kirjoitti...

Sale on a)oppinut Putinilta liikaa, b) ei ole päässyt enää sänkiäisille tai c) ollut krapulassa.

Jostainhan se johtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Politiikan tutkimisessa suhtaudutaan suurella varauksella nimettömien lähteiden käyttöön. Anonyymien lähteiden käyttö journalismissa on sen sijaan nykypäivää ja johtaa, ikävä kyllä, siihen, että keskustelu kääntyy lähteen uskottavuuteen ja paikkansapitävyyteen.

Politiikka on raakaa valtapeliä ja alhaisin mahdollinen motiivi on aina todennäköisin motiivi.

Anonyymi kirjoitti...

"presidentti-instituution kannalta olisi hyvä, jos hän malttaisi pitää mölyt mahassaan, asettua arvostelun yläpuolelle ja keskittyä kansakaunnan kannalta todella tärkeisiin asioihin ja kysymyksiin."

Täytyy sanoa sanoa, että blogisti on tällä kertaa täysin oikeassa! Olen arvostanut Niinistön toimintaa, mutta tämä vei pisteitä alaspäin. Niinistön vaatimuksen jälkikäteisistä kirjoista nimettömyys ilmenee, kun ajattelisi, että sama vaatimus olisi kohdistettu sanomalehtiin, täysin epädemokraattinen vaatimus.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se ikämiestä hermostuttaa, kun jossain vaiheessa pitäisi kertoa kansalle osatotuus Airiston Helmestä "tsaaria" loukkaamatta.

Anonyymi kirjoitti...

Kaipaisin blogistin valistunutta veikkausta, miksi Niinistö käyttäytyy edelleen populistisesti: toinen kausi plakkarissa ja kolmatta ei saa vaikka maassa syömiäsi. Miksi Niinistö ei nosta jalkoja pöydälle ja vetäydy vanhemman valtiomiehen - ja isän - rooliin?

Anonyymi kirjoitti...

Presidentin aseman tekee ongelmalliseksi ja toisaalta mahdollistaa kaikenmoisen epäasiallisenkin kiivailun. se, ettei Suomessa tällä hetkellä ole oikeasti pääministeriä, joka olisi poliittinen johtaja. Pikkusieluinen yritysjohtajuus ei riitä valtakunnan tasolla.

Kun toimiva poliittinen johto puuttuu, niin silloin parlamentaarisen järjestelmän ulkopuolella olevan presidentin kiillottaminen mahdollistuu. Samalla sekoittuu johtaminen kokonaisuudessaan. Niinistö on Putinin mies, se tiedetään. Sipilä oli nöyrää poikaa Medvedin edessä. Tosin Sipilän ulko-ja turvallisuuspoliittinen osaaminen on Pihtiputaan mummon tasoa. Toisaalta meillä on vahva yhteistyö Naton kanssa, josta pääministeri ja presidentti yrittävät olla mahdollisimman kaukana. Näinpä sitten joku Timo Soini voi keekoilla miten tahansa. Vallan käyttäjiä meillä ei ole, on vain pikku pomottajia poliittisen vallan huipulla.

Anonyymi kirjoitti...

"kun jossain vaiheessa pitäisi kertoa kansalle osatotuus Airiston Helmestä "tsaaria" loukkaamatta."

Miksi pitäisi kertoa? Raskaasti varustetun poliisin käyttö oli nerokasta: se välitti Venäjälle viestin, että meiltä tarvittaessa pesee, mutta antoi suurvalalle kunniallisen tien perääntyä kun kyseessä oli pelkkä "talousrikostutkinta". Medvedev käytti heti tilaisuutta todeten kyseessä olevan Suomen sisäinen asia. Kansalle voi tarjota samaa selitystä.

Sitä paitsi voihan ihan oikeasti olla, että kyseessä oli yksityinen rahanpesu.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Kaipaisin blogistin valistunutta veikkausta, miksi Niinistö käyttäytyy edelleen populistisesti: toinen kausi plakkarissa ja kolmatta ei saa vaikka maassa syömiäsi. Miksi Niinistö ei nosta jalkoja pöydälle ja vetäydy vanhemman valtiomiehen - ja isän - rooliin?"

Mihinkäs seepra raidoistaan pääsisi...

"Valan vannonut metsästäjä...." kirjoitti...

Erittäin näreissään olen huomannut presidentti Niinistön olleen muutamankin kerran, kun joku on hänen kuullen kriittisesti arvioinut tuomioistuinlaitosta tai tuomareita. Naamasta on näkynyt kuin ei hän Suomen presidentti olisikaan, vaan edelleen vain hovioikeudenneuvos.

MEG kirjoitti...

Eikö ole muuta aihetta kuin Presidentti Niinistö?