maanantai 21. tammikuuta 2019

1154. Maria Lohela loikkasi Hjalliksen kelkkaan


                                                   Mitäs me loikkarit!

1. Liike Nyt, jonka johtavana puuhamiehenä on esiintynyt  kokoomuksesta viime keväänä eronnut Hjallis Harkimo, julkisti tänään lisää eduskuntavaaliehdokkaitaan.

2. Samalla selvisi, että toisen kauden kansanedustaja Maria Lohela (sin) liittyy loppukaudeksi  - siis pariksi kuukaudeksi - Harkimon mainittuun eduskuntaryhmään. Hän ei aio kuitenkaan lähteä ehdokkaaksi huhtikuun eduskuntavaaleissa eikä toukokuun EU-parlamentin vaaleissa.

3. Hallituspuolue Sininen tulevaisuus kutistuu loikan jälkeen eduskunnassa 19 kansanedustajan suuruiseksi. Hallituspuolueilla eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on tämän jälkeen eduskunnassa 103 paikkaa.

4. Maria Lohela ilmoitti, että hän aikoo äänestää hallituksen sote-uudistusta vastaan. Hän kritisoi sinisten tukemaa uudistusta kovin sanoin. Lohelan mukaan uudistuksessa ihmisten tarpeet ovat jääneet kokoomuksen ajamien markkinavoimien edun ja keskustan ajaman maakuntauudistuksen jalkoihin. Lohela selitti kyselleensä itseltään, mikä hänen velvollisuutensa tässä asiassa kansanedustajana on, ja päätyneensä siihen, että hyvällä omalla tunnolla hän ei voi näitä asioita tukea.

5. Vai niin. Hieman kummallista kuitenkin on, että asia eli sote -uudistuksen´"kauheus" on selvinnyt Lohalalle kovin myöhään, sillä onhan kyseistä uudistusta jauhettu eduskunnassa kohta 7-8 vuotta putkeen. Jos hän olisi säilyttänyt puhemiehen paikkansa, hän olisi tietenkin pysynyt kiltisti sinisissä "katkeraan loppuun" asti, sillä puhemieshän ei voi edes äänestää!

6. Maria Lohela ilmoitti tosin jo viime vuonna, ettei hän asetu enää ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa. Näin siksi, että hän ymmärsi, ettei olisi tullut valituksi, koska sinisten kannatus laski kohta hallitusremontin jälkeen. 1-2 prosenttiin, jossa se edelleen mataa. Näillä näkymin on todennäköistä, että siniset huhtikuun vaaleissa eduskuntaan korkeintaan kolme tai neljä edustajaa, jos niinkään montaa.

7. Sote-uudistuksen läpimeno eduskunnassa on todella hiuskarvan varassa. Aiemmin uudistusta vastaan ovat ilmoittaneet äänestävänsä kokoomuksen Elina Lepomäki ja Susanna Koski. Myös Paavo Väyrynen tekee saman tempun - ellei keskusta lupaa hänelle vaalien jälkeisessä hallituksessa ministerin paikkaa!

8. Selvää on, että Lohelan loikka, joka on alunperin persulle jo toinen -  on sinisille ankara takaisku, vaikka puolueen puheenjohtaja Sampo Terho on miten tänään yrittänyt muuta vakuutella. Sama virttä Terhon kanssa on veisannut sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon "Kiivailija" Elo. 

9. Muuten veikkaisin, että sekä Terho että Elo putoavat huhtikuun vaaleissa, edellinen Helsingin vaalipiiristä ja Elo Uudeltamaalta. Uudenmaan vaalipiiristä sinisten ehdokkaista menee läpi Jussi Niinistö ja Kymenlaakson piiristä Jarppa Lindström. Timo Soini ei ilmeisesti rohkene asettua edes ehdolle.

10, Maria Lohela kuului aiemmin Jussi Halla-ahon ja eräiden muiden perussuomalaisten ja Suomen Sisu -järjestön edustajien kanssa Nuivan manifestin allekirjoittajiin. 

11. Ensimmäisellä vaalikaudella Lohela irtaantui halla-aholaisista päästyään Timo Soinin suosioon hyvän englanninkielen taitonsa ansioista, jota Soini hyödynsi ulkoasianvaliokunnan ulkomaan matkoilla. Vuoden 2015 vaalien jälkeen eduskunnan puheemiehen nuija tuli (lankesi kuin Manulle illallinen) persuille toiseksi suurimpana puolueena. Soini ilmoitti vasta puhemiehen vaalia edeltävänä iltana lehdistölle, että puolue on päättänyt valita puhemiesehdokkaakseen Maria Lohelan. - Näin "joustavasti"  Suomessa täytetään valtakunnan toiseksi tärkein poliittinen virka!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaan mikä ihme on Lohelan motiivi, jos tämä ei pyri Eduskuntaan tai EU:un?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Sote-uudistuksen kaataminen, tietenkin.

Kielitaitonsa ansiosta Lohela voisi hakea Eduskunnasta kielenkääntäjän tointa.

Anonyymi kirjoitti...

Houkuttava esimerkki on ennenkin vetänyt perässään. On aika ilmeistä, että vaalien lähetessä soten ja maakuntahimmelien vastustajia putkahtaa lisää, olivatpa missä seurueessa hyvänsä.

Anonyymi kirjoitti...

Lohela kosti syrjäyttämisensä sinisten ministereille, jotka pitivät hillotolppansa. Heppoisen sote-kritiikin kytkeminen teki loikata ehkä näteimmän, mutta katsokaa, mistä loikkasi ja mihin.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Nyt se taas nähtiin, miten Hjallis vetää naisia puoleensa!

Anonyymi kirjoitti...

Maria Lohelan kielitaidosta en pysty esittämään arviota. Mutta yleisesti: hän on verraten nuori ja kohtuullisen koulutettu. Tällöin hänen pitäisi tulla toimeen ainakin englannilla, sekä suullisesti että kirjallisesti. Kevään tulevat eurovaalit antavat kiinnostavia ajatuksia. Ehdokkaana mm. Eero Heinäluoma, jonka akateemiset meriitit ovat sangen vaatimattomat. Lienee ollut vain kirjoilla yliopistossa. Tai Mauri Pekkarinen, sentään YTM. Ei kansainvälistä kokemusta, eduskunnan matrikkelin mukaan ei edes viitteitä tästä. Puhui kyllä säädyllistä englantia Ruotsin television haastattelussa - huomaa konteksti.

Anonyymi kirjoitti...

Sanoisin, ettei kuitenkaa ole kyse merkittävästä aivovuodosta Nyt Liikkeen suuntaan vähäväkiseksi käyvästä Sinisestä tulevaisuudesta.