2. Kokoomus julkaisi tänään useissa lehdissä kokosivun vaalimainoksen otsikolla "Kansa kertoi, kokoomus kuunteli". Mainokseen on poimittu joitakin hyvinvointiyhteiskunnan kehittämistä koskevia mielipiteitä, joihin kokoomus ilmoittaa sitoutuvansa. Mielipiteeksi on kelvannut muun muassa Helsingissä tokaistu iskulause "Poliittisessa kentässä ei ole enää oikeata ja vasenta, vaan oikea ja väärä." Vaasasta on nyppäisty mukaan aforismi "Nuorten keskuudessa on suuri ´aikuisten nälkä,´ tarvitaan aikuista lähelle." Herttaista, mutta muun muassa tähän nähden jäin hieman ihmettelemään mainoksen kuvavalintaa. Siinä nimittäin puolueen puheenjohtaja Jyrki Katainen keskustelee kahden reilusti seitsemänkymppiseltä vaikuttavan senioreiden kanssa. Olisiko mainoksella tarkoituksena ollut vedota vain ikääntyneisiin äänestäjiin? - TV-mainoksessa kokoomuksen valioministerit on kuvattu bussissa, joka kurvailee maalaismaisemissa. Mukaan ovat päässeet Katainen, Alex Stub, Jyri Häkämies, Paula Risikko ja Henna Virkkunen. Ymmärrettävistä syistä hätäkeskusetuilija Anne Holmlund ja maaseudun väestön liikekeskuskuspuheillaan ärsyttänyt Jan Vapaavuori on jätetty bussista pois.
3. Keskusta on panostanut vaalimainonnassaan pääministeri Mari Kiviniemeen. Puolueen kokosivun mainoksessa Kiviniemi esiintyy kolmen kasvottoman hahmon kanssa, jotka kuitenkin tunnistaa helposti kolme muuksi puoluejohtajaksi Timo Soiniksi, Jutta Urpilaiseksi ja Jyrki Kataiseksi. Nämä puolueet ja puheenjohtajat ovat keskustan ja pääministeri Kiviniemen kovimmat kilpailijat. Mainoksen sanomana on korostaa Kiviniemen pääministeriyttä ja sitä, että Kiviniemi ja hänen tekonsa tunnetaan jo entuudestaan, kun taas muut kolme suurta ovat kysymysmerkkejä. Nuo kolmen muun hahmon päät on mainitussa tarkoituksessa varustettu isolla kysymysmerkillä. Mainos saattaa toki vedota osaan äänestäjistä, mutta vähintään yhtä osa äänestäjistä pitänee mainosta turhan osoittelevana ja ylimielisenä.
4. Jutta Urpilainen on, ymmärrettävistä syistä, jätetty pois demareiden tv-mainoksesta, mutta eipä mukaan ole kelpuutettu ketään muutakaan demarivaikuttajaa. Ovatko kaikki kenties jo menettäneet kasvonsa? Tämänpäiväisissä kokosivun lehtimainoksissa demarit esittelevät Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien ehdokkaansa Saa nähdä, hoksaavatko kaikki äänestäjät, ketkä ehdokkaista ovat ehdolla Helsingissä ja ketkä taas Uudellamaalla.
5. Hesarissa julkaistuista yksittäisten ehdokkaiden vaalimainoksissa kiinnittää huomiota iäkkäiden kansanedustajien vahva panos. Näyttää siltä, että eduskuntaan tullee valituksi aikaisempaa iäkkäämpää porukkaa ja useita sellaisia edustajia, jotka ovat joko jo täyttäneet 70 vuotta tai täyttävät sen kohtapuolin. Esimerkiksi kokoomuksen Eero Akaan-Penttilä (68) Uudeltamaalta on heittänyt itse maksamassaan mainoksessa täkynsä yksinomaan eläkeläisille ilmoittaen puolustavansa oikeudenmukaista eläkepolitiikkaa. Samalla asialla on kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara (71) niin ikään itse maksamassaan isokokoisessa mainoksessa, jossa hän kertoo kampanjoivansa "hyvän terveydenhuollon ja ikäihmisten puolesta." Mainoskuvassa Asko-Seljavaara näyttää ikäistään paljon nuoremmalta, mutta ihmekös tuo, sillä onhan hän siviiliammatiltaan professori, ylilääkäri ja plastikkakirurgi.
6. Jörn Donnerin henkilökohtainen mainos on hyvin pelkistetty, sillä sen täyttää lähes kokonaan 78-vuotiaan Jörkan isokokoinen mustavalkoinen kuvamuotoiltu; siinä on minusta suorastaan "ingmarbergmanilaista" tyyliä. Vastavoimaa on itse asiassa mainoksen ainoa sanallinen viesti; tällä ilmeisesti tarkoitetaan sanoa, että Donner vastustaa lähinnä perussuomalaisia ja heidän politiikkaansa. Donner ilmoittaa olevansa sitoutumaton, vaikka mainoksen on maksanut Rkp, jonka listoilta Donner yrittää jällen kerran eduskuntaan. Donner voi hyvinkin onnistua vaaleissa, ja jos Rkp saa Helsingistä läpi vain yhden ehdokkaan, hän pudottaa Arkadianmäeltä istuvan ministerin eli Astrid Thorsin. Tästä "vastapuoli" eli persut lienevät hyvin tyytyväisiä! Donnerista tulisi eduskunnan itseoikeutettu ikäpuhemies ja hän rikkoisin vaalikauden lopussa vanhimman kansanedustajan ennätyksen. Tätä titteliä pitää hallussaan Miina Sillanpää, joka valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vasta 70-vuotiaana vuonna 1936, mutta joka toimi kansanedustajana vielä 82-vuotiaana: Myös Väino Tanner (Sp) ja Tuure Junnila kok) olivat 80 vuoden ikäisinä kansanedustajana. Koska Donner ilmoittaa olevansa vankasti sitoutumaton, niin voi olla, että hän ehtii neljän vuoden aikana tehdä eduskunnassa ainakin yhden loikan.
7. Eduskuntaan yritetään lupaamalla ajaa mitä erilaisimpia asioita. Seuraavassa lyhyt kavalkadi tästä:
-kansainvälistä osaamista (Alex Stubb); sujuvaa liikennettä (Petri Kalmi, kesk); lainvalvontaa (Tomi Sevander, Sdp); ihmisyyttä (Päivi Lipponen, Sdp); dynamiittia (Jaana Pelkonen, koko); kokemusta ja tekoja (Astrid Thors, Rkp); huolenpitoa (Arto Bryggare, Sdp); ammattimaista päätöksentekoa (Tapani Mäkinen, kok); vakaumusta ja voimaa (Kaisa Saarikorpi, vihr); ihmisarvoista taistelua (Olli Valtonen, kok); luonnon rikauksien suojelua (Anni Sinnemäki, vihr); tosiasioiden tunnustamista (Lasse Männistö, kok); arvopolitiikkaa asialinjalla (Jussi Niinistö, persut); maailman pelastamista (Pilvi Torsti, Sdp); inhimillisyyttä ja vastuuta yli rajojen (Nasima Razmyar, Sdp); uutta väriä eduskuntaan (Jesca Muyingo, Sdp); tukea kulttuurille ja yliopistoille (Outi Alanko-Kahiluoto); uusia työpaikkoja ja turvallisempaa työelämää (Lauri Ihalainen, Sp); yksityisautoilua (Mika Rossi, kesk); mummoja ja mustikoita (Husein Muhammed, vihr); Suomen muuttamista (Mari Kiviniemi, kesk); keltaista heti aamusta...sorry, nyt taidettiinkin jo hypätä niiden toisien toisien Hullujen päivien puolelle.
8. Jotkut konkarit vetoavat omien suosikkiensa puolesta. Niinpä esimerkiksi Raimo Ilaskivi haluaa ponnekkaasti, että eduskuntaan äänestettäisiin "perinteitä arvostaen" nuorisopoliitikko Wille Rydman (kok) ja Elisabeth Rehn on valjastettu tyttärensä Veronica Rehn-Kiven (Rkp) puolestapuhujaksi. Osmo Soininvara (vihr) on niin varma omasta läpimenostaan, että hänellä on varaa kannattaa myös mm. Husein Muhammedin (vihr) ja Lasse Männistön (kok) valintaa.
9. Vaalimainontaan näytään käytettävän edelleen varsin suuria summia. Aika moni istuva kansanedustaja tuntuu maksavan nyt osan vaalimanoksistaan omasta pussistaan. Kaikista yksittäisistä mainoksista ei löydy, vaikka laki tätä vaatii, merkintää mainoksen maksajasta. Valtaosassa tapauksissa tieto maksajasta on merkitty mainokseen niin pienellä präntillä, että sitä olisi ilman suurennuslasia mahdotonta havaita.
10. Tuskinpa ehdokkaiden kannattaa mitään kovin suuria luvata ja "haasteita" itselleen asettaa, koska kukaan ei voi saada eduskunnassa yksin kovin paljon aikaan. Vaalimainnossa voitaisiin keskittyä pikemminkin niihin ominaisuuksiin ja ammatilliseen kokemukseen, jota kansanedustajan työssä edellytetään. Huumoria voisi käyttää enemmän, vaikkapa tähän tapaan:
- Arvoisa äänestäjä! Jos sie tarvisset parlamentis oikein hyyvvää miestä, nii täs siul on kuule sellane! Ai kuka mie oon? Mitä, et sie minnuu tunne! Miehä oon MM, pienviljelijä poika Kannakselt. Ehä mie tiijjä hittoikaa näist emuloist ja ervilöist, vai mitä hittoi ne nyt olliitkaa. Mut sen mie siul sanon, et Kannakse mie haluan takasi Suomel. Mie en enne leppää enneku tuo asia on klaarattu! Ja ryssil mei ei, kuule, piä ennää maata myyvä aarikaan enne ku hyö omast puolestaa sallii meil maa ostamise Kannakselt ja muualt. Hitto, hyöhä ostasiit kohta kaik maat aina Helsinkii myöte jollei myö sitä höilt evätä.
11. Karjala-kysymys tai suurta osaa kansasta hämmästyttävä venäläisille sallittu yksipuolinen maanosto-oikeus ei näytä kuitenkaan nousseen vaalikampanjassa esille. Ei liioin täydellisesti oikeustajun vastaisten sotasyyllisyystuomioiden purkaminen. Parlamenttivaaleissa pitäisi toki nostaa esille kunnon teemoja eikä keskittyä pelkästään lillukanvarsiin.
2 kommenttia:
Missäs lehdessä se olikaan, kokoomuksen mainos, jossa nainen seisoo käsi lipalla ja kysyy "Mis sie tarviit hyvää miestä, täs siul on sellane?". Mainoksessa korostettiin naisten merkittävää panosta työelämässä. Tuli vain mieleen blogistin ehdotuksesta, huumoripitoisesta vaalimainoksesta.
Hämeen vaalipiirissä demareiden ehdokkaana on muun muassa Mia Nahkuri, Riihimäeltä.
Hän ei ole kuitenkaan jostakin syystä ottanut vaalisloganikseen lausetta "Nahkurin orsilla tavataan."
Lähetä kommentti