tiistai 5. helmikuuta 2013

698. Eduskunta aloitti sanasodalla

                                 Sopuisa avajaisistunto

1. Eduskunta palasi eilen lähes kaksi kuukautta kestäneeltä joululomaltaan ja valitsi ensimmäisiksi töikseen puhemiehet. Reilun 40 vuoden ajan puhemiehet on valittu sopuisasti suurimpien puolueiden ehdokkaista. Nyt oli kuitenkin luvassa jotain uutta.

2. Kansanedustaja Tuija Brax vaati jo viime joulukuun puolivälissä eduskunnan toisen varapuhemiehen vaihtamisesta. Tuolla pallilla istui perussuomalaisten Anssi Joutsenlahti, entinen SMP:n veteraanipoliitikko ja rovasti Kankoonpäästä. Joutsenlahti valittiin vuoden 2011 vaaleissa äänivyöryllä Arkadianmäelle, kun hän oli vaalikampanjassaan pyhästi luvannut, ettei nostaisi lainkaan kansanedustajan palkkaa; hän on eläkkeellä pappisvirastaan. 

3. Tuija Brax, joka on istunut monta vuotta eduskunnan puhemiesneuvostossa, lateli blogissaan tähän tapaan:

- Koskaan aiemmin en ole nähnyt tilannetta, jossa oppositiota edustava varapuhemies ei reagoi työjärjestykseen ylipäätään, saati esitä näkökulmia opposition toiveista. Nyt tätä passiivista viran päällä istumista on saatu seurata koko alkanut vaalikausi ja eilisen jälkeen on tullut aika puhua suoraan... varapuhemies Anssi Joutsenlahti ei ole alkuunkaan aktiivinen toimija. Olisiko opposition ja koko poliittisen keskustelun etu, jos opposition edustajaksi helmikuun äänestyksissä valittaisiin sellainen varapuhemies, joka pitää opposition oikeuksista kiinni ja jonka aktiivisuuteen ja osaamiseen voi luottaa niin eduskunnan täysistunnon johtamisessa kuin Suomea ulkomailla edustettaessakin?

4. Olisi siis melko varmaa, että Joutsenlahden paikasta jouduttaisiin äänestämään ilman, että vaalin lopputulos oli etukäteen kirkossa kuulutettu. Näin myös tapahtui, sillä keskusta ilmoitti viime tipassa asettavansa toisen varapuhemiehen vaaliin ehdokkaaksi Mari Kiviniemen. Suljetussa lippuäänestyksessä Joutsenlahti veti kuitenkin pidemmän korren, sillä Kiviniemi sai vain 49 ääntä Joutsenlahden 114 ääntä vastaan. Kun keskustalla on eduskunnassa 35 edustajaa, sai Kiviniemi siis 15 ääntä muista puolueista.

5. Persut ja Timo Soini repivät tietenkin pelihousunsa kepun sooluilun takia. Soini jyrisi, että "tällaiset näytelmät" eivä sovi eduskuntaan. Soinin mukaan "pelisäännöistä" tulisi pitää kiinni. Mistä ihmeen pelisäännöistä? Soinin mukaan siitä, että "kun on sovittu, että eduskunnan kolme suurinta puoluetta saavat itsenäisesti asettaa ehdokkaat", niin tähän kaikkien kansanedustajien on tyytyminen.

6. Soinin perustelut ovat kyllä syvältä ja osoittavat vain, miten huteralla pohjalla eduskunta todellisuudessa toimii. Vaikka jonkun kolmanneksi suurimman puolueen "itsenäisesti" nimeämä puhemiesehdokas olisi millainen tollo ja tahvo hyvänsä, olisi eduskunnan "sovittujen pelisääntöjen" mukaisesti pakko valita tämä tyyppi puhemieheksi eikä äijää saisi millään ilveellä viheltää vaihtoaitioon. Käsittämätöntä! Missä tällaisista pelisäännöistä on sovittu, ja jos on, niin eikö tällaisia typeriä sääntöjä olisi jo korkea aika tarkistaa! Mutta samaa metodia ja "sovittuja pelisääntöjä" noudattaen suurimmat puolueet nimeävät  ja valituttavat omat ehdokkaansa myös eduskunnan valiokuntien puheenjohtajiksi.

7. Ihmeellisintä kuitenkin oli, että ykköspuhemieheksi valittu Eero Heinäluoma puuttui tuoreeltaan keskustan "välistävetoon". Don Eero sanoi, että keskustan veto tuli "puskan takaa". Heinis toivoi, että "ryhmät pystyisivät etukäteen keskustelemaan valinnoista ja menettelytavoista". Mutta eikö juuri eduskunnan täysistunto ole se paikka, missä tällaisista valinnoista tulisi avoimesti keskustella, eikä tyytyä tekemään poliittisia lehmänkauppoja vallan kulisseissa ja tulla sen jälkeen vain ikään kuin muodon vuoksi täysistuntosaliin äänestyslippuja uurnaan pudottelemaan! Huomaa kyllä, että Don Eeron poliittinen koti on SAK ja että hän on vallan hämärien kammareiden ja kähminnän suurmestareita. Sietämätöntä.

8. Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että Eero Heinäluoman kannatus on puhemiehen vaalissa laskeunut vuosi vuodelta. Vuonna 2011 Heinäluoma sai puhemiehen vaalissa 168 ääntä, vuonna 2012 taas  156 ääntä ja nyt enää 153 ääntä. Sama laskeva trendi ilmenee vielä selvemmin varapuhemies Anssi Joutsenlahden äänimärässä: 184, 148 ja 114. Ainoastaan ensimmäisen varapuhemiehen eli Pekka Ravin (kok) äänimäärä on ollut nousussa.

9. Mutta saihan Sauli Niinistökin vuonna 2010 puhemiehen vaalissa alle puolet jaossa olleista äänistä eli vaivaiset 85 ääntä. Tuolloin kansanedustajat olivat kyllästyneet Niinistön koulumestarimaisiin otteisiin ja edustajien pompotteluun. Niinistöä kohtaan osoitetussa näpäytysoperaatiossa olivat mukana myös demarit, aivan ilmeisesti juuri Don Eeron johdolla. 

10. Kokoomuksen Sampsa Kataja olikin minusta tänään aivan oikeassa, kun hän syytti mainitulla perustella Don Eeroa selkäänpuukottamisesta vuonna 2010 ja nyt jeesustelusta. Sampsa Katajan mukaan Eero Heinäluoma hääri vuonna 2010 "pääorganisaattorina" Niinistön selkäänpuukottamisessa ja näpäyttämisoperaatiossa. Don Eero ei ole tämän vuoksi oikea henkilö arvostelemaan keskustaa sen eilen osoittamasta sooloilusta.

11. Persujen ryhmäpuheenjohtajan vaalissa nähtiin hupaisa näytelmä, kun etukäteen ehdokkuttaan kovasti hehkuttaneelta Kaj Turuselta meni tosipaikan tullen pupu pöksyyn ja hän ilmoitti luopuvansa asettumasta Pirkko Ruohonen-Lernerin vastaehdokkaaksi. Suorastaan koomiselta näytti, miten tämä Turunen heilutti TV-kameroiden edessä voitonmerkkiään ja puheli jotain käsittämätöntä "win-winistä" ja siitä, että sehän olikin itse asiassa juuri hän, joka oli voittanut: Rauta-Rouvaksi kutsuttu Pirkko oli kuulemma luvannut tulla ryhmän johtamisessa "Kaitsun linjoille". Turunen yritti myös vakuutella, ettei Timo Soini ollut vaatinut häntä luopumaan omasta ehdokkuudestaan. Niin, ei varmaankaan - kaikkihan toki tämän kernaasti uskovat.

12. No, niin, nyt tämä "hullunkurinen perhe" tai oikeastaan perheet (puolueet) ovat sitten jälleen koolla päättämässä, niin kuin kaunis sanonta kuuluu, "yhteisistä asioistamme". Tästä tulikin mieleen, että mitä nimiä mahtaisivat listata kärkipaikoille, jos kysytään, ketkä kuuluvat sarjaan "Arkadianmäen sietämättömimmät paskiaiset"?65 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hupaisaa seurata Heinäluoman kommenttia Katajan puheista. Kun miehellä ei ole mitään asiallisia argumentteja Katajan aivan oikeita johtopäätöksiä vastaan, niin pitää tekeytyä marttyyriksi ja soperrella eduskunnassa noudatettavista käytöstavoista. Katsoisi kunnolla peiliin ja häpeäisi Niinistön taannoista kohtelua.

Anonyymi kirjoitti...

Sietämättömimmät paskiaiset Suomen Eduskunnassa:

1. Heinäluoma,Eero
2. Simmemäki, Anni
3. Alatalo, Mikko

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Heh, Heh! Demareiden ryhmyri eli ryhmäpuheenjohtaja, Savonmaan "lahja" eduskunnalle, Jouni Backman on kovaa poikaa, kun hän vaatii Sampsa Katajaa pyytämään Eero Heinäluomalta "heti anteeksi" sopimatonta käytöstään.

"Kysymyksessä ei ole kansanedustajien keskinäinen poliittinen sanailu vaan Katajan hyökkäys puhemiestä ja siten eduskuntainstituutiota vastaan. Tyylittömällä käyttäytymisellään edustaja Kataja murentaa jälleen eduskunnan arvovaltaa", inisee Backman.

Vai oikein eduskuntainstituutiota vastaan!

Anonyymi kirjoitti...

Jos nykyisessä eduskunnassa olisi kolme Veikko Vennamon tyylistä taitavaa ja asiansa osaavaa poliitikkoa tuo porukka ei saisi puhemiehistöä kasaan ennen kesälomia!

Anonyymi kirjoitti...

Ai tämä "vieterinyökky - sossu"...siis packman. Tyyppihän huvitti suomalaisia...mikähän vaalitentti se taas olikaan... nyökyttelemällä idioottimaisesti niskojaan aina ku joku sossu oli äänessä.
Ne sietämättömimmät tulevat kyllä kommunisteista
- tämä huuhanteeli moogig
- ns. muka"viisas", ainoastaan joku kommari kalliomäki oulusta

vasen ryhmän kaksi edustajaa...täydet plussat, asiallista selväjärkistä ja johdonmukaista toimintaaa, tyypeillä aivan selvästi järki päässä vaikken puolueita kannatakkaan, symppaan

Anonyymi kirjoitti...

Heinäluoman reagoinnista Katajaan tulee mieleen Lipponen, joka halusi kääntää huomion itsestään Jäätteenmäkeen, kun julkisuuteen tuli tietoa Lipposen Amerikanmatkasta. Lipponen onnistuikin siinä hämmästyttävän hyvin. Heinäluomnkin alku vaikuttaa lupavalta.

Anonyymi kirjoitti...

jos Heinäluoma junaili tuon Niinistön matalan äänimäärän, niin eikö hän toiminut kuten oppositiojohtajan tulee? Siis aiheuttaa toraa hallituspuolueiden välille, jotka tuolloin olivat Keskusta ja Kokoomus.

Minulle ei oikein ole avautunut tuo Braxin käsitys oppositiota edustavan puhemiehen tehtävästä.

Mutta hallituspuolueen edustaja Brax onnistui, nyt oppositio astuu hieman epätahtia.

Myös Keskustan menettelytapa oli omituinen, muut saivat lukea Kiviniemen ehdokkuudesta STT:n kautta, hetkeä ennen vaalia. Toiminta ei kyllä kuvaa Keskustan hokemaa uutta avoimuuden aikaa.

Kiviniemen ehdokkuudesta olisi voinut kertoa vaikka lauantaina Bottalla, jossa Keskusta järjesti toimintaviikonlopun. Ehkä ajatus Kiviniemen yllätysehdokkuudesta syntyi useamman Tallinkin viinapullon jälkeen.

Tästä voi tulla vielä hauska poliittinen kevät, kun oppositio ei lämpene yhteistyölle, niin näemmekö humppaparit Pers+SDP sekä Kok+Kesk?!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Vanhoista valtiopäivämiehistä on paljon iloa nuoremmille. Niinkuin nyt Jorn Donnerista Sape Niinistölle.

Donnerin paljastuskirjassa "Mammutti" Jörkka paljastaa senkin, miten Sale Niinistö oli tiedustellut lounalla häneltä, että "miltä tuntuu nuori vaimo". Pian tämän jälkeen Niinistö oli ilmoittanut menevänsä naimisiin 25 vuotta itseään nuoremman naisen (Haukio) kanssa.

Hetkinen! Mutta oliko Donner itse asiassa avioitunut - siis Niinistön ikäisenä suurinpiirtein - nuoren vaimon kanssa? No, onhan Jörkan nykyinen vaimo ollut aika tavalla Jörkkaa nuorempi, mutta kuitenkin.

Luulen, että totuus tässä asiassa on se, että Sape oli kysynyt Jörkalta, "miltä tuntuu nuori nainen", sillä tästähän asiasta Jörkalla tietenkin on vaikka millä mitalla kokemusta.

Olisiko Niinistö udellut Jörkalta tarkemmin asiaa, vaikka kysynyt, että "miltä se tuntuu sängyssä", "osaako se käyttäytyä ihmisiksi", "haluaako se tulla raskaaksi", "pompotteleeko se pahastikin vanhempaa ukkoaan" jne. jne. Kyllähän herroilla tästä asiasta on toki riittänyt puhumista vaikka kuinka paljon!

Harmi, että Urkki halusi istua niin pitkään itse pressana, ettei kukaan hänen printöprinsseistään ehtinyt koskaan presidentiksi, esimerkiksi vaikka Ahti Karjalainen tai Johannes Virolainen. Jos Urkki olisi ollut kunnossa, hän olisi voinut kertoa seuraajalleen tai potentiaalisille seuraajalleen myös siitä, miltä tuntuu "käydä vieraissa, kun on presidentti".

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymille muutama vastaus taaksepäin, että se oululainen "muka viisas" kommari on Risto Kalliorinne. Kalliomäki taas on olympiamitalisti 1976 lajina seiväshyppy ja tulos 550. Anonyymin tarkoittamassa vaalitentissä päätään nyökyttänyt demari oli Arto Bryggare, joka tunnettiin 110 m aitajuoksijana. Arto on yrittänyt valtiomieheksi mm. Antti Kalliomäen siivellä, mutta tarvitsisi onnistuakseen Vladimir Putinin -jos sittenkään tulisi mitään. Pyrkyrien pyrkuri jos kuka.

Anonyymi kirjoitti...

Eräs nuori ulkoministerimme ehti kuitenkin 70-luvulla kysäistä Urkilta, että "miltä tuntuu nipistellä lentoemäntää pyllystä"?

Anonyymi kirjoitti...

Valtiopäiväkinastelun jalkoihin jäi Portaanpään Kristillisen opiston rehtorin Petri Jääskeläisen Kirkko ja Koti -lehdessä tekemä esitys, että virsikirjaan otettaisiin kolme Juicen kappaletta (15. yö, Syksyn Sävel ja Musta Aurinko nousee). Virsikirjaneuvosto ei kuulemma diggaa ajatusta, joka on minusta hyvä. Mieluimmin siis Juicea virsikirjaan kuin esim. M.A. Nummista. Juicelta löytyisi muitakin kappaleita kuten "pilvee, pilvee", "ei elämästä selviä hengissä", "taivaan tuuliin","Jeesus pelastaa"...Aivan kuin sanoitukset olisi virsikirjaa varten tehty!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tuskinpa Juicelta sentään virsikirjaan piisejä "Marilyn, Marilyn, milloin riisut jumpperin" tai joululaulua "Sika", olkoonkin, että vm. kappale on varsin harras joululaulu, joista on virsikirjassamme on vakavaa puutetta.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä Juice ennakoi sanoitustensa joskus päätyvän virsikirjoihin, kun lähestyi loppuaikoinaan kirkkoa ottamalla vaimokseen suntion virassa olevan naisen.

Kamunen kirjoitti...

Ennen kuin runttaamme Heinäluoman maan rakoon, muistamme valtion tv:n listanneen hänet eduskunnan lukeneiston huippunimiin, oikeastaan ykköseksi, sillä juuri hän on perehtynyt vanhan testamentin teksteihin jo 12-vuotiaana seurakuntanuorena.

Ihmisparka! mikä sinä olet arvostelemaan Jumalaa? Saanooko saviastia tekijälleen miksi teit minusta tällaisen? Kyllä kai savenvalajalla on oikeus tehdä yksi astia arkista käyttöä varten ja toinen juhlavampaan tarkoitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Sen voi uskoa, että Heinäluoma on joskus ollut 12 -vuotias, mutta että vielä seurakuntanuori? SDP:n lentomäkityylinen alamäki alkoi Heinäluoman puoluesihteeriajoilta enkä ihmettele sitä yhtään. Tollo mikä tollo.

Anonyymi kirjoitti...

Aku Ankka ja Eero "Don" Heinäluoma kävelivät vastakkain Mannerheimintiellä. Aku Ankka kysyi Eero "Don" Heinäluomalta: "Hei, kuka sinut on piirtänyt?"

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Sampsa Katajan kommentti Heiniksen jeesustelusta oli minunkin mielestäni aivan paikallaan. Backmanin ja Soinin reagointi asiaan oli naurettava ja täysin turha.

Nykyisistä puhemiehistä Pekka Ravi on paras: jämäkkä, tasapuolinen ja sopivasti leikkisää huumoria viljelevä ja salliva kenenkään arvovallan siitä kärsimättä.

Uuh, sitten ne Heiniksen (toki koko puhemiesneuvoston hyväksymät jne.) uudet istuntosalin käyttäytymis- ja pukeutumiskoodit. Minulle riittää, että kansanedustajilla kropan osa vyötäröstä ylöspäin eli pöydän takaa näkyvä osa on siisti. Aivan kuten Arvi Lindillä aikoinaan tv-uutisia lukiessa: sortsit tms. pöksyinä, mutta puvuntakki & pukupaita & kraka päällä...!

Ja iPadin asentosääntö! Kansanedustajathan käyttävät sitä työvälineinään ja joillakin voi olla jopa "terveydelliset" syyt pitää lukulaitetta enemmän pystyasennossa. Kännykän räplääminen toki pitää olla mahdollisimman vähäistä.

Kansanedustajien inhokkilistani on oleva melko pitkä ja lista on tehty nopean assosiaation tekniikalla (eivät ole "huonommuusjärjestyksessä" eikä jonkun puolueen yliedustus kuvaa muuta kuin mainittua henkilöä itseään):

1. Eero Heinäluoma (varsinainen taustapiru)
2. Jutta Urpilainen (omankin maakuntansa häpeään saattanut takinkääntäjä)
3. Paavo Arhinmäki (vasuriksi kelpaamaton takinkääntäjä punaisine tennareineen)
4. Pia Viitanen (räksyttävä rakkikoira)
5. Kimmo Sasi (puhe epäselvää ja jonka seli-seli-selitykseen muinaisessa liikennekuolemantuottamusjutussa en usko pätkääkään; sehän oli se uudeksi vaihdettu verenpainelääke syyllinen; KS:lle on taatusti määrätty ns. uudentyyppinen verenpainelääke, joka ei äkkiväärästi verenpainetta/pulssia jne. laske; käsittämätöntä, että oikeudessa mokoma selitys nieltiin sellaisenaan vai oliko oikeuden päätös hyvä-veli-vapaamuurari-perusteinen?)
6. Jouni Backman (yksinkertaisesti onneton)
7. Silvia Modig ("mää oon niin fiksu, et muut ei oo mittää")
8. Anni Sinnemäki (en ole tähän päivään mennessä ymmärtänyt, mitä tämä nainen sanoo, vaikka suomea puhuu)
9. Mika Lintilä (Toholammin lahjoittama luottokorttivinguttelija)
10. Pirkko Ruohonen-Lerner (huumorintajuton aina papereista lukeva pilkunviilaaja)

Yksi parhaista kansanedustajista on Markus Mustajärvi: perehtyy asioihin kunnolla, löytää lakiluonnoksista aukkoja ja ristiriitaisuuksia muihin lakeihin nähden, perustelee kantansa hyvin jne.

Yksi parhaista ministereistä on Lauri Ihalainen: vastaa esim. kyselytunnilla kaikille yhtä asiallisesti, on rauhallinen, yrittää edes (nuorisotakuu, jonka toteutumiseen sellaisenaan en usko, mutta suurempaa meteliä pitämättä LI sai moisen aikaan).

Anonyymi kirjoitti...

Tulee mieleen prinssi ja prinsessa: prinssi oli suorastaan ylpeä ja prinsessa läpeensä tyytyväinen.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on paskottu eduskunnan bussissa, sen näkee don Eeron naamasta.

Anonyymi kirjoitti...

Lähetin keväällä 2010 sähköpostia kaikille silloisen eduskunnan juristi-kansanedustajille siitä, että työsuojeluviranomainen ei perustuslain 21 §:n vastaisesti anna valituskelpoista päätöstä oikeuksia ja velvollisuuksia koskevissa asioissa. Mainitsin myös, että kyseessä on suurta kansanjoukkoa koskevasta päivittäisestä perus- ja ihmisoikeuksien (pääsy tuomioistuimeen oikeuksia ja velvollisuuksia koskevissa asioissa) loukkaamisesta.

Silloinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi vastasi minulle: "Lainvastaisen toiminnan arviointi kuuluu tuomioistuimille, ei eduskunnalle. Asian vieminen tuomioistuimeen on tehokas oikeussuojakeino. Jokaisen pitää itse hoitaa omat asiansa eikä vaatia muita niitä hoitamaan.
Kimmo Sasi"

Siispä minun listassani Sasi on ykkönen. Muut tulevat niin kaukana perässä, että en halua edes nimetä seuraavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Taisi Heinäluomalta unohtua perustuslain säädös kansanedustajan riippumattomuudesta. Jos toisella oppositiopuolueella on mielessään oma ehdokas, on heillä täysi oikeus henkilövaaleissa esittää häntä.

Muiden reaktiot menevät normaalien ihmisten reaktioiden piikkiin, mutta puhemiehen kuuluu tehtäviään hoitaessaan pitää huoli työjärjestyksestä lain mukaisesti.

Tottakai kuka tahansa voi pyytää ketä tahansa pyytämään anteeksi, jos tulee yllätetyksi. Eri asia on, tarvitseeko anteeksi pyydellä. Jos jeesustelu sen käyttäjästäkin tuntuu ikävältä termiltä, voihan se olla ihan hyvä pyytää anteeksi. Toisten kanssa on saatava väännettyä kipeistäkin kysymyksistä vielä loppuvaalikausi.

Soinille näissä asioissa taidetaan asettaa aika isoa roolia, kun on olevinaan kaikessa mukana. Ehkä hänestä sitten voisi olla pääministeriainesta? En usko, että tämä opposition yhtenäisyyttä heikentävä tempaus kuitenkaan vahvisti sitä.

Anonyymi kirjoitti...

Anni Sinnemäellähän on eduskunnan selkein artikulointi...ja sanavarastonsa on ultra bra -luokkaa...

Anonyymi kirjoitti...

Tänään Sampsa Kataja om pahoitellut sanavalintojaan Heinäluomaa kohtaan:

”Olisi pitänyt käyttää jeesustelu-sanan sijaan sanaa hurskastelua, joka olisi sovinnaisempi. Selkäänpuukotusoperaation sijasta täytynyt puhua selän takana toimimisesta”, Kataja sanoi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ei kuitenkaan tyydy Katajan anteeksipyyntöön, koska Kataja ei pyytänyt suoraselkäisesti anteeksi vaan vain selitteli sanamuotojaan.Anonyymi kirjoitti...

Eduskunnassa pitäisi mennä selkeään urheilutyyliseen rangaistuskäytäntöön. Väärästä vaatevalinnasta 2 tuntia jäähyä, selkään puukotuksesta 4 tuntia jäähyä, puhemiehen haukkumisesta ehdollinen 5 tuntia (täytäntöön jos haukkuu samana päivänä uudelleen), humalassa esiintymisestä (raja pari promillea) 6 tuntia jäähyä, hallituspuolueille opposition loukkaamisesta ja oppositiopuolueille hallituksen halventamisesta 8 tuntia jäähyä. Puhemiehen törkeästä pahoinpitelystä vuorokausi poistumiskieltoa. Jäähyt suoritetaan Story Villessä.

Anonyymi kirjoitti...

Maanantaina kahden tieteen tohtori Tarja Cronberg (vihr.)vaati mm. Espanjasta työttömien roudaamista Suomeen hommiin. Tänään HKL ilmoitti tilanneensa espanjalaiselta CAF:lta 130 miljoonalla eurolla metrovaunuja. Eikö Suomessa todellakaan osata metrovaunuja valmistaa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

"Eikö Suomessa todellakaan osata metrovaunuja valmistaa"?

Ehei, ei täällä Suomessa enää osata valmistaa mitään, tai vaikka osattaisiinkin, niin tavaroiden valmistus ei enää täällä kannata.Ovat nimittäin nuo työvoimakustannukset karanneet Suomessa pilviin, kiitos Ihalaisen Laurin ja Heinäluoman Eeron SAK:ssa ajaman palkkapolitiikan.

Suomessa ei valmisteta enää edes kännyköitä, televisioita, sähköliesiä, sähköhammasharjoja, ei mitään. Luettelo valmistusta vailla olevista tavaroista on hirmusisen pitkä.

Vihtavuoren ruutitehdaskin uhataa lopettaa, koska tehdas, joka on ranskalaisessa (!) omistuksessa, ei kuulemma enää kannata! Olemme kohta tuontiruudin varassa, siis myös puolustusvoimat ovat. Arvatenkin ruutia olisi tarkoitus tuoda maahan Venäjältä...

Miten helvetissä tämä kaikki on voinut tapahtua 10-20 vuodessa ilman, että yhtään minsteriä olisi saatettu virheistään, laiminlyönneistän ja/tai pirun huonoista valtionyhtiöiden kaupoista valtakunnanoikeuteen?

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi pankinjohtajat ja muut suurtilalliset voivat EU:n maataloustuella varmistaa että ryssiä ei tarvitse alkaa paistaa Suomessa tuontirasvalla.

Keski-Pohjanmaalta kirjoitti...

Jäin heti miettimään, minkälaisia metrovaunuja on menty tilaamaan, kun nykyisistä muunnetaan automaattiversiot, edulliseen hintaan, tottakai! Hesari valistaa:

"Uudet, 90 metriä pitkät junat rakennetaan automaattimetron vaatimuksia silmällä pitäen."

"Metrot tehdään nimenomaan automaattikäyttöisiksi. Mutta koska automatiikkajärjestelmä ei vielä metrojen tullessa ole valmis, metroihin tulee väliaikainen ohjaamo", metroliikennejohtaja Tapio Hölttä sanoo.

Ohjaamo puretaan myöhemmin pois. Väliaikaisten hyttien kustannukset ovat Höltän arvion mukaan yhteensä miljoonan euron luokkaa (lue: kolmen miljoonan euron).
________

Taitaa olla keskipohjalaisella alkavaa dementiaa, kun tuolta alkupäästä kymmenen kansanedustajan inhokkilistalta jäi uupumaan tärkein, joten nimetään henkilö ja numeroidaan oikein (lue: on samalla arvosana):

0. Jyrki Katainen (arvooppas, mikä ei kuulu joukkoon: pankinjohtaja, Katainen ja Neiti Aika? Neiti Aika, koska sen puheisiin voi luottaa)

Anonyymi kirjoitti...

Lapuan Patruunatehdaskin on norjalaisten omistama laitos tai olisiko norjalais/saksalainen. Blogistin ihmettely on paikallaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Ovat nimittäin nuo työvoimakustannukset karanneet Suomessa pilviin, kiitos Ihalaisen Laurin ja Heinäluoman Eeron SAK:ssa ajaman palkkapolitiikan."

Tuo on hyvä kuva monien palkattujen yritysjohtajien jeesustelusta. Kun ei olla tehtävien tasalla, on helppo syyttää työvoiman hintaa. Todellinen ongelma on kuitenkin, että yritetään kilpailla siellä, missä suurten markkinoiden keskellä toimivat valmistajatkin on vahvoilla.

Kyllä työvoimakustannukset ovat korkeita, mutta niin ne ovat melkein joka puolella. Suomessa valmistus kannattaa tuotteilla, joilla on kysyntää. Suurin ongelma on maamme harva asutus, josta seuraa suuremmat kuljetuskulut päämarkkinoille. Nämä eläkeyhtiöidemme ja muiten säätiöiden omistamat tuotantolaitosten johtajat haluavat kompensoida näitä kuljetuskuluja työvoimakustannuksilla. Edullisinta valmistus on lähellä kulutusta. Laivoilla tai vastaavilla kuljetuskulut eivät muodostu vastaavaksi kustannustekijäksi.

Suomalaisten pitää valmistaa lopputuotteita tai tehdä alihankintaa kotimaisille brändeille, jotta ei jouduta liian vaikeaan kilpailuasemaan. Kun brändi on kunnossa, ulkomailta tulee edustajat, jotka haluavat sen tuoteportfolioonsa. Tuon sanon ihan omasta kokemuksesta omien tuotteiden valmistajana.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Suomessa työskentelevistä rakennus- yms. miehistä vissiin yli puolet tulee muualta eli esim. Virosta, Puolasta jne. Nyt Viron korkein oikeus on päättänyt, että virolaisfirmojen on maksettava duunareille Suomessa samansuuruista palkkaa mitä suomalaisillekin maksetaan vastaavista töistä.

Milloinkahan tilanne keikahtaa niin päin, että suomalaisten rakennusmiesten on hakeuduttava töihin Eestiin, kun täällä ei kannata edes rakentaa?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Mikähän näitä suomalaisia duunareita oikein vaivaa ja risoo? Vaikka heille on hommattu, siis ammattimiehille, ammattilittojen painostuksen tuloksena kunnon liksat, jotka hipovat ME-luokkaa, niin silti ei olla tyytyväisiä tovereihin hallituksessa ja eduskunnassa.

Nyt on nimittäin oikein tutkitusti todistettu, että persut on Suomen suurin työväenpuolue!

Tänään Esko-Juhani Tennilä ja Esko Seppänen kokoontuivat hätäkokoukseen vaatimaan muutosta vasemmiston politiikkaan. Molemmat vain ehdolle ensi vuoden EU-vaaleissa!

Anonyymi kirjoitti...

Tennilä arveli, että toverit on alistuneet. Voisko olla niin, että toverit on alistettu?

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Kyllä, näin on, toverit on alistettu!
Alistajana on itse pääjehu eli Paavo Arhinmäki, joka on alistanut toverit ja koko puolueen valtapyrkimyksilleen.

Anonyymi kirjoitti...

Erikoinen yhteensattuma, että Tennilä ja Arhinmäki kumpikin ovat innokkaita jalkapallomiehiä. Siihen taitaa yhteiset ajatukset loppuakin. Tennilä on kunnon kommunisti, kun Arhinmäki voisi olla perusjuomalainen.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jalkpallimiehille toverin kampittaminen, vastustajan koipiin potkiminen, hihasta vetäminen ja töniminen on toki tuttua puuhaa!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Tiedoksi, että Nuorisäätiön jutussa ehdollisen tuomion saanut Jorma Heikkinen on lähettänyt medialle kommentin ko. oikeudenkäynnistä ja siitä, miksi hän ei valita käräjäoikeuden tuomiosta. Olen Heikkisen suostumuksella julkaissut sen ao. yhteydessä eli blogin nro 695/30.1.-13 kommenttiosiossa.

Käykääpä lukemassa, sangen mielenkiintoista tekstiä!

Mahdolliset kommentit Heikkisen sanoman johdosta voi esittää tämänkin blogijutun kommenteissa..

Anonyymi kirjoitti...

Kimmo Sasi (kok) ryöpyttää nyt Eero Don" Heinäluomaa IS:ssa. Sasin mukaan Eero "Don" Heinäluomasta alkoi SDP:ssä säälittävä aika, jolloin E "Don" H vain katseli gallupeja ja toimi mm. ulkopolitiikassa niiden mukaan. Tämä muuten pitää paikkansa.

Siru Pola kirjoitti...

Nimitysvaltaa eilen käytti Paavo kun laittoi Minnan ilman kaksisia saavutuksia tärkeälle pallille. Peljätkää muutkin paavoa, tai nimityksiä ei tule..

Anonyymi kirjoitti...

Kovin sekavalta Heikkisen vuodatuskirjoitus vaikuttaa.

Kun Heikkinen väittää Nuorisosäätiön tarkoituksen olleen Keskustan avustaminen, niin mielestäni väite on ainoastaan osittain tosi. Heikkisen ja Kaikkosen välisessä sähköposteissa, jossa pyydetään vaalitukea Pekkarisen valtiosihteerille, todetaan säätiön avustavan vain säätiön hallinnossa olevia henkilöitä.
Eikö tämä ole aika vaarallinen toteamus varatuomari Heikkiselle, säätiön kun pitäisi olla erittäin varovainen, tai ainakin korostetun muodollinen lähipiiritoimissaan.

Avustusta pyydettiin Mikko Alkiolle, joka on ollut Keskustannuorten puheenjohtaja Vanhasen jälkeen, mutta ennen Kaikkosta.

Liekö syynä, että avustusta pyydettiin eduskuntavaaleihin, ehdokkaalle, joka oli ehdolla samassa vaalipiirissä kuin Kaikkonen ja Vanhanen.

Mutta, jos ideana todella olisi ollut Keskustan avustaminen puolueena, niin kai Alkiota olisi pitänyt kohdella tasavertaisesti?

Tukea ovat saaneet myös kaksi kokoomuslaista, jotka sattumalta ovat olleet sopivissa luottamuspaikassa kunnanvaltuustoissa.

Rehellisempää olisi todeta, että säätiö on pääsääntöisesti tukenut henkilöitä, joilta säätiö voi saada vastapalveluksia.

KO toteaa, ettei Heikkinen ole saanut toimistaan henkilökohtaista etua.

En yllättyisi, jos tosiasiassa Heikkinen sittenkin olisi suurin hyötyjä.

Käräjäoikeudessa on tuskin ollut esillä Jorma Heikkisen tulospalkkasopimuksia, jonka ovat sopineet alustavasti Matti Vanhanen ja Jorma Heikkinen tilikaudelle 2000. Hauska yksityiskohta, vuoden 2000 tulospalkkauksesta sovitaan NS:n hallituksen kokouksessa 21.11.2000, eli osittain jälkikäteen. Lähde: Paavo Kähkölä, NS:n historiikki.

Voisi kuvitella, että mitä enemmän saadaan RAY:ltä avustuksia, sitä enemmän voidaan rakentaa taloja, josta seuraa lisää tulospalkkaa tai palkankorotuksia Heikkiselle.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen palkkaturva saa maksaa alipalkattujen palkkasaatavat.
SAK.han antaa oikeusapua! Teretulemas.

Anonyymi kirjoitti...

Jorma Heikkinen tuntui kaipailevan kovasti lautamiehiä käräjäoikeuden kokoonpanoon. Miksiköhän, oikeesti? Lautamiehilllähän on kullakin jonkin puolueen jäsenkirja.

Olisihan se ollut somaa, jos lautamiehiksi Jorman, Antin ja Jukan juttuun olisi "arvottu" 2-3 kepulaista lautamiestä...asiantuntijoina...

Anonyymi kirjoitti...

Jostain syystä nämä "sovitut pelisäännöt" kuitenkin kelpaavat hallitusneuvottelijaa valittaessa, jne...
Jos noista lähdetään napisemaan, niin ensimmäisenä jonossa pitäisi olla se, miten eduskunnan kaikki äänestykset ovat vastaavalla tavalla näytösluonteisia. Puoluekuri ja kabinettipolitiikka tekee kaikesta teatteria.

Anonyymi kirjoitti...

Jos kyse oli Heikkisen mukaan Keskustan rakenteellisesta järjestelmästä, niin miksi Heikkisen piti ostaa Vihriälän tauluja sekä piilottaa näiden taulujen hankinnat asunto-osakeyhtiöiden tileihin?!

Tämä Heikkisen käytäntö Vihriälän osalta näyttää vielä olleen tuntematon Kaikkoselle (Kaikkosen sekä Pyykkösen tiedote RAY:n suorittaessa NS:n tarkastusta) ja Vanhaselle (Katso Vanhasen lausunto KRP:n tutkiessa Vanhasen esteellisyyttä).

Jos kyse olisi ollut puhtaasti Keskustan mafiasta, niin Heikkinen olisi voinut ilmoittaa Vihriälän vaatimasta kynnysrahasta vaikka Vanhaselle, joka olisi tarvittaessa vaihtanut Keskustan edustajan, eli Vihriälän RAY:n hallinnosta toiseen Keskustan edustajaan.

Jotenkin tuntuu, ettei kaikkia NS:n suhteita rakennusliikkeisiin tutkittu, vaikka tuomiossa on kaksi lainausta kahden rakennusliikkeen edustajan s-posteista.

Heikkisen seuraaja Pyykkönen arvosteli aikoinaan voimakkaasti NS:n vanhaa rakennuskäytäntöä.
Esimerkiksi neuvottelumenetelmän kustannuksia, joita hänen edeltäjänsä Heikkinen oli puolustanut.

Sellainen sivumaku on pintapuolisesti jäänyt, että NS:n rakennuttaminen ohjautui yhden rakennusyrityksen suuntaan, sattumaa vai ei?!

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Päivän puheenaihe:

Mistä Kimmo Sasin kasvoilla olevat haavat/arvet ovat peräisin? Asiasta kohistaan I-S:n verkossa. Kimmo mukaan hän ajoi aamulla partanssa ja jokaisella neljällä viillolla poskiin tuli isot haavat!

No, johan on merkillistä? Onko tämä uskottava selitys?

Muistettakoon, että Marallekin tuli aikoinaan haava otsaan Tukholman kuninkaalinnassa, kun Mara liukastui lakerikengissään vessassa ja löi päänsä peiliin. Ja aivan selvin päin - tietysti.

Kyllä poliitikoille sattuu kaikenlaista outoa.

Olisiko tapahtunut niin, että Kimmo on joutunut yöllä jonkun "puumaeläimen" kynsittäväksi? Niitähän on nyt liikkeellä!

Pari vuotta sitten kohistiin kokoomuksen laivaristeilystä, jolloin Kimmo vetäytyi illanistujaisten päätteesi hyttiinsä koko yöksi tumman tuntemattoman naisen seurassa. Kimmon selitys: Puhuimme politiikkaa koko yön!

Anonyymi kirjoitti...

Puumanaiset vaanii itseään huomattavasti nuorempia miehiä. Kimmo Sasi on syntynyt 1952 eli kuusikymppinen. Puumanaisen tulisi tässä tapauksessa olla ainakin liki satavuotias!

Anonyymi kirjoitti...

Helkutin enkelit muovasivat Sasille chigagonaamaria Maailmanpankin johtokuntaan sopivaksi. Sinne hän pyrkii Arja Alhon, Paula Lehtomäen, Kimmo Kilusen ja Johannes Koskisen kanssa ym.

Anonyymi kirjoitti...

Puumanaisia?! Täällä Lapin hangilla vain tavallisia metsäjäniksiä, joiden käpälät näyttävät tosin olevan talvella kaksi kertaa pyöreämpiä ja pehmeämpiä kuin kesällä...

Jyrki Virolainen kirjoitti...

HUOM! Blogisti ei puhunut "puumanaisista" vaan "puumaeläimistä".

Anonyymi kirjoitti...

Olihan tämä, omien sanojensa mukaan Euroopan presidenttinäkin toiminut vanhanenkin ( kepu, nyk. perh.liitto) ollut edistämässä kepu-aatetta hotelli rosendahlissa..ja vieläpä alusvaatemallin kanssa. Olikohan malli ottanut malliston kokonaisuudessaan mukaan puoluekokoukseen, olisihan se ollut hieno ele puolueen ja etenkin vanhasen avuksi. Toivotaan, että mallistosta olisi ollut edes jotain hyötyä yön pimeinä tunteina....lähinnä siis vanhaselle. Mutta tuskinpa vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kylä se alusvaatemallin seura kelpasi aikoinaan myös tulevalle presidentille..parin yhteistä ja intiimiä kahvihetkeä eduskunnan kuppilan hämyssä todisti about 350 000 kameraa, kuten Pekka Ervasti mainiossa blogissaan äskettäin totesi.

Anonyymi kirjoitti...

Niinistö oli tässäkin kohdin - siis mallin tappauksessa - avoimuuden kannalla! Mutta Vanhasen Matti se hiippaili tämän mallin hotellihuoneesta yöllä ja salaa ja kiisti vielä kaiken! Mutta sallaahan hän sitten tappaili myös tulevaa morsmaikkuaan Suusania.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta poliitikoille tulee sallia täysi vapaus loikkia naisissa niin paljon kuin jaksaa ja ehtii. Sillä kun ei ole viranhoitoon muuta kuin tehokkuutta tuovaa merkitystä. Turhat nynneröt, jotka ei tajua naiskauheuden päälle, ei saa aikaan mitään!

Anonyymi kirjoitti...

Vai ”puumanainen” Sasin kimpussa! Onko paikallinen riistainhoitoyhdistys vahvistanut havainnon?

Anonyymi kirjoitti...

Tuollaisia jälkiä voisi ajatella syntyvän myös rappareiden salaisissa orgioissa...

Kamunen kirjoitti...

Mitä Kimmo Sasin, Arja Alhon, Paula Lehtomäen, Kimmo Kiljusen,Johannes Koskisen ym. pyrkiminen pois kertoo?

Sitäkö, että politiikka on vaihteeksi käymässä Suomessa hauskaksi, ellei suorastaan villiksi kuten jossakin Ukrainan parlamentissa?

Joku tyhmempi voisi nääs pitää Vappu Kaarenojaa tavallisena kakkatoimittajana, mutta kun hänet pantiin kunnolla punnertamaan, niin mitä sieltä tulikaan; itse presidenttiehdokas!

Yllättäen ja pyytämättä!

Anonyymi kirjoitti...

Joo, hauskaksi menee täällä, mutta oikeat päätökset tehdäänkin Brysselissä, kuten tänään taas on uutisoitu. Rahat menevät nyt maataloudesta yhä enemmän ns. hankkeiden puolelle. Kuulemma täällä meillä rahaa hankkeille jakavat tosiasiassa "maakuntien yhteistyöryhmät". Osaisiko joku valistaa, kuka ne valitsee, keitä niissä istuuu ja kuka niitä ehkä valvoo. Ettei vaan olisi hyviä veljiä sielläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyväveli järjestelmää on joka paikassa. Kuulemma Golfkentät suunnittelivat yhteistä järjestelmää, jossa ilman osakkeenomistusta ei pääsisi lainkaan pelaamaan eli ns. peliliput poistetaisiin. Kuluttajavirasto puuttui peliin ja Golfliittokin taisi pitää ajatusta mahdottomana.

Kamunen kirjoitti...

Me suomenkieliset olemme niin helposti vaikenevia kun Herran taholta valvojasta muistutellaan, vaikka Hän sattuikin nukkumaan kun Estonia upposi tai kun juutalaisia kaasutettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kalle Isokallio kuvasi perjantain jälkiviisaissa hyvin tätä eduskunnassa tapahtunutta hurskastelua. Lippospaavoa kutsuttiin aikanaan Moosekseksi eikä Paavo pannut sitä yhtään pahaksi. Nyt kun Heinäluoma yhdistetään lievästi Jumalaan ei edustajatoverin pitäisi pyytää anteeksi Heinäluomalta, vaan anteeksi pitäisi pyytää Jumalalta.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki kunnossa eikä pressankaan terveydestä ole kuin sanottavaa, että "työkykyä vastaavassa kunnossa".
Vakuutusoikeus on vailla "ylilääkäriä" mutta ei kuulu vaikuttavan kenenkään terveyteen ei liioin oikeusturvaan.
Kukaan itseään kunnioittava lääkäri ei taida vapaaehtoisesti vakuutusoikeuteen hakeutua.

Anonyymi kirjoitti...

Jyri Häkämies uskoo hallituksen kykyyn selvitä kehysriihestä ym hallituskauden puolivälintesteistä, koska "ideologista liimaa ei ole hallituksessa". Mitä helvettiä se loikkari tarkoittaa? Joko mies ei ymmärrä mistä puhuu tai on seonnut lopullisesti. Veikkaan molempia.

Jyrki Virolainen kirjoitti...

Jyri H. ei ole seonnut vaan eronnut - vaimostaan!

Anonyymi kirjoitti...

Eli Jyri H:n vaimo on tullut järkiinsä.

Anonyymi kirjoitti...

Jyri on närmmä päättänyt panna loppuelämänsä kuntoon "kerta laakista" ja jättäää taakseen koko helevetin vanhan paskan - ensimmäisenä politiikan, juu!